EU,Euromaat,Kreikka jne

<< < (33/125) > >>

FSPilot:
Tässä mielestäni hyvä kirjoitus velkakriisistä, ja oikein pankkiirin kynästä.
http://elinalepomaki.fi/ajatukset/velkakriisia-for-dummies
Elina Lepomäki] Velkakriisistä keskusteltaessa kommentit menevät usein pankkiirien toilailujen päivittelyyn. Kuitenkin olemme itse hyvää kyytiä matkalla kohti omaa velkakriisiä eikä sillä ole pankkien kanssa paljon tekemistä.
...

Toisin kuin jotkut ministeritkin väittävät, Euroopan velkakriisi ei johdu Yhdysvaltain velkakriisistä. Yhdysvalloissa eletään velaksi ja meillä eletään velaksi. Siinä yhtäläisyydet. Kreikan ja Portugalin ongelmat ovat seurausta siitä että poliitikot ovat jakaneet velkarahaa milloin mihinkin hyödylliseen tai hyödyttömään tarkoitukseen niin sanotun hyvinvointivaltion nimissä. Myös yksityinen sektori on velkaantunut roimasti ennen kaikkea löysän rahapolitiikan vuoksi.
...

Euroopan velkakriisin ratkaisuun on kaksi vaihtoehtoa. Joko ylivelkaantuneiden maiden velat siirretään yhteisvastuullisesti katettaviksi ja jälleen kerran luvataan että tästä eteenpäin eletään suu sakkiä myöten. Näin tosin jo tehtiin euroaluetta luotaessa sopimalla Maastrichtin kriteereistä, joita juuri kukaan ei kuitenkaan noudattanut.  Ongelmamaiden velkataakka on toisaalta jo nyt niin suuri, ettei kaksi tai kolmekaan vaalikautta riitä palauttamaan tilannetta omaan hallintaan.

Toinen vaihtoehto on päästää ylivelkaantuneet maat velkasaneeraukseen. Antaa markkinatalouden hoitaa. Tässä vaihtoehdossa on varauduttava muutamien pankkien kaatumiseen, eläke- ja sijoitusrahastojen tappiohin ja todennäköisesti myös reaalitalouden ongelmiin. Tarkkaa vaikutusten ketjua on mahdoton arvioida. Kannatan tätä ratkaisua siksi, että meidän täytyy selkeästi oppia kantapään kautta mihin on varaa ja mihin ei.
...

Outsider:
Quote

Tässä mielestäni hyvä kirjoitus velkakriisistä, ja oikein pankkiirin kynästä.
http://elinalepomaki.fi/ajatukset/velkakriisia-for-dummies


Sehän tuossa pankkiirin kokoomuspoliitikon kommentissa on kyllä ihan huuhaata, ettei USA:n velkakriisillä olisi vaikutusta, näkyy aika hyvin Suomen tilanteessakin:Lähde: Valtiontalouden kuukausitiedote, lokakuu 2010

Sattui silmiin myös tuollainen hauska sivu http://www.velkakello.fi/ , jossa näkyy havainnollisesti Suomen valtion velka pidemmältä ajalta (taulukkomuodossa sama tieto löytyy myös tuolta http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_valtiontalous.html , samoin koko julkisen talouden velka, josta yleisemmin puhutaan).

svirkkul:
Mitäs kaikkea kivaa me saatais kotimaahan 17,2 miljardilla?

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Suomen+takauslupaus+euromaille+nousee+jopa+172+miljardiin/1135266136414

FSPilot:
Quote

Sehän tuossa pankkiirin kokoomuspoliitikon kommentissa on kyllä ihan huuhaata, ettei USA:n velkakriisillä olisi vaikutusta, näkyy aika hyvin Suomen tilanteessakin:Niin Yhdysvallan kriisi ehkä laukaisi kriisin Euroopassakin, mutta ei Portugalin, Kreikan tai Irlannin valtioiden velat yht'äkkiä ilmestynyt Yhdysvaltain kriisin yhteydessä. Täten Lepomäkin on täysin oikeassa. Euroopan kriisi olisi lauennut Yhdysvalloista riippumatta, aikataulu olisi vain voinut olla eri. Eikä aikataulukaan välttämättä olisi ainakaan paljotta heittänyt. Kreikassa oli kasvu aika hidasta ja Espanjassa asuntokriisin siemenet.

Outsider:
Quote

Niin Yhdysvallan kriisi ehkä laukaisi kriisin Euroopassakin, mutta ei Portugalin, Kreikan tai Irlannin valtioiden velat yht'äkkiä ilmestynyt Yhdysvaltain kriisin yhteydessä. Täten Lepomäkin on täysin oikeassa. Euroopan kriisi olisi lauennut Yhdysvalloista riippumatta, aikataulu olisi vain voinut olla eri. Eikä aikataulukaan välttämättä olisi ainakaan paljotta heittänyt. Kreikassa oli kasvu aika hidasta ja Espanjassa asuntokriisin siemenet.

Totta kyllä, että näiden PIGS-maiden (Portugal, Italy, Greece, Spain, tälläistä lyhennettähän näkee lehdissä käytettävän, ei ole oma keksintö) ongelmat ovat pidempiaikaisia, mutta USA:sta levinnyt kriisi varmasti kärjisti tilannetta.

Irlantihan taas on oma lukunsa: vielä 2007 talous oli tasapainossa ja julkinen velka 25 % BKT:stä; sitten kasinotalouden kupla puhkesi (kuten Holkerin hallituksen Suomessa 80/90-luvun vaihteessa) ja nyt ollaan sitten tässä tilanteessa. Islannissahan kävi vissiin vähän samalla tavalla. Ilman USA:sta levinnyttä kriisiä Irlannin romahdus olisi saattanut jäädä tapahtumattakin, mahdotonta tietää...

p.s.
EU, IMF ready for Greece restructure; ECB, France against

The IMF, European Commission and German government are calling for a lengthening of terms on Greek state bonds, die Welt reported in an advance copy of a report titled "EU, IMF ready for Greek debt restructuring -- ECB and France against."

(Lähde: Athens News)

Tullut joku särö?

Navigation

Up one level

Next page

Previous page