EU,Euromaat,Kreikka jne

<< < (65/125) > >>

karantan:
Quote

Ei sattunut lukiessa tulemaan mieleen, että siinä oli imperfekti? 


Tauno vastasi Teijon viestiin, jossa ei ollut imperfektiä. Eli lukiessa ei sattunut tulemaan mieleen ettei vastaus ollut suunnattu sinulle?

pho201:
Quote

Tauno vastasi Teijon viestiin, jossa ei ollut imperfektiä. Eli lukiessa ei sattunut tulemaan mieleen ettei vastaus ollut suunnattu sinulle?


En ollut varma kohteesta, siksi vastasin. Pyydän anteeksi, jos olen pahoittanut Taunon mielen.

Pekka

Grr... silmää nopeammat sormet...

jlaukkanen:
Quote

Itseasiassa olisi loistava idea laittaa yksityinen ja julkinen koulutus vastakkain kilpailemaan keskenaan.


Juu. Ruotsissa näin on tehtykin http://www.vapaasana.net/artikkelit/2008/04/ruotsin-koulujen-yksityist%C3%A4minen-oli-menestystarina

Myös Suomen Kuvalehdessä (SK41/2012) oli kohtuullisen laaja artikkeli siitä miten uudistus oli toteutunut, mutta en ainakaan vielä löytänyt nettiversiota.

pho201:
Oleellista tuossa ei ole se onko koulu yksityinen vai julkisesti ylläpidetty. Asian ydin tässäkin on raha. Köyhemmillä ei ole varaa erikseen maksaa koulutuksesta. Tuo Ruotsin koulusetelijärjestelmä saattaa hyvinkin toimia, jos luo köyhemmille yhtäläiset oikeudet kuin rikkaille päästä kunnolliseen koulutukseen. Siitähän tässä on kyse (ainakin minun osaltani). Perinteisessä järjestelmässä julkinen koululaitos versus maksullinen yksityinen johtaa yleensä eriarvoisuuteen.

Kirjoittelin tälle foorumille (oliko se nelisen vuotta sitten?) Brasilian koulujärjestelmästä, joka on jakautunut yksityisen ja julkisen kesken. Sikäläinen järjestelmä toimii/toimi? lähes aukottomasti siten, että se pitää köyhät paremman koulutuksen ulkopuolella (poikkeuksena stipendiaatit, joita on pieni vähemmistö). Kaikkein köyhimmät (ns. äärimmäisessä köyhyydessä elävien) lapset eivät aina käy koulua lainkaan. Se ei tosin suoraan johdu koulujärjestelmästä. Yhdysvaltain koulujärjestelmää en tunne, mutta koska Brasiliassa hyvin moni asia on kopioitu suoraan Yhdysvalloista on mahdollista, että tilanne siellä on samansuuntainen. Tietenkään Yhdysvalloissa ei yhtä suuri osa väestöstä elä köyhyydessä tai äärimmäisessä köyhyydessä kuin Brasiliassa.

Mutta mutta ... eikö näitä pitäisi pohtia jossain toisessa ketjussa?

Pekka

Edit: Kokonaan toinen asia on sitten se kumpi tulee kalliimmaksi yksityinen vai julkinen. Luin noita Vapaasana.netin sivuja vähän pidemälle ja eikös sieltä taas uusliberalismi nostanut karvaista päätään.  Esitettiin mm. väite, että yksityinen palvelu tulee halvemmaksi kuin julkinen, on parempaa, jne. joukolla taloudellista jargonia höystettynä. Otan kantaa tässä vain tuohon halpuuteen.

Jos yksityinen ja julkinen palvelu tuottavat samankaltaisen tuloksen, vaativat ne jokseenkin samanlaiset resurssit, joilla on samassa yhteiskunnassa samankaltainen hinta. Ainoana erona on yksityisen palvelun tuottajan voitto sillä en usko, että kukaan sillä puolella harrastaa hyväntekeväisyyttä. Julkisen palvelun ei tarvitse tuottaa voittoa (monet eivät ole perinteisestikään sitä tehneet). Se tulee siis aina vähintään sen voiton verran edullisemmaksi palvelun tilaajalle. Turha väittää mitään tehokkuudesta tms. sillä samat resurssit ovat ainakin periaatteessa hyödynnettävissä samalla tavoin molemmilla puolilla. Jos joku toimii tehottomasti tai muuten huonosti, pitää korjata se yksityiskohta. Yksityistäminen ei siihen ole ratkaisu. Ainoa seikka, jonka näen mahdolliseksi yksityisellä puolella pienentää kustannuksia alle julkisen tahon on työtekijöiden ansioiden osuuden vähentäminen eli otetaan lisää työläisen selkänahasta. Eipä ole hyvä sekään - minusta.

yorzafs:
Euro ei ole Suomen murheista suurin...

VATT:n Vartiaiselta ankea arvio Suomen taloustilasta
Rakennuslehti 28.01.2013

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajan Juhana Vartiaisen arvion mukaan eurokriisin hälveneminen ei välttämättä paranna kovin paljon Suomen taloustilannetta. Pessimistisen arvion taustalla on se, että työvoiman pieneneminen heikentää talouskasvua. (Alleviivaus JS)

http://www.rakennuslehti.fi/uutiset/talous/30468.html

Navigation

Up one level

Next page

Previous page