EU,Euromaat,Kreikka jne

<< < (113/125) > >>

sauli76:
Aina vain paranee! Hyvää joulua 

Mikael:
Quote

Aina vain paranee! Hyvää joulua 


Ei saa toivottaa hyvaa joulua -- pitaa sanoa Happy Holidays! 

AYFF:
Quote

Nyt tuli lisärahaa turvapaikanhakijoille: Sirkustoimintaa, mobiilivideoita...

Se on jännä homma miten Suomessa leikataan ja säästetään kaikesta ja niukkoja resursseja pitää jakaa tarkasti mutta näille sosiaaliturvamme takia tänne tulleille ruoastavalittajille ja "we want our money"-tulijoille löytyykin tosta noin vaan lisäbudjeteista ja muuta kautta vaikka mitä rahaa.

Ja se rahanjako ei todellakaan ole vielä tässä. Maksajien riemu on vasta edessä. 

kume:
Viimeinkin alkaa tapahtua turvallisuuspolitiikassa  : Hallitus esittää Puolustusvoimain komentajalle oikeutta määrätä välittömästi enintään 25 000 asevelvollista ”sotilaallisen valmiuden joustavaan kohottamiseen tarkoitettuun kertausharjoitukseen”. http://www.hs.fi/kotimaa/a1454909262574?ref=hs-art-luetuimmat-6
Ja jos liikekannallepanoa täytyy tehostaa, niin päätöksen lisäreservin kutsumisesta ilman ylärajaa tekisi tasavallan presidentti Puolustusvoimain komentajan esityksestä.

Outsider:
Ilman sen kummempia kommentteja silmiin sattunut tiedonjyvä: Suomi on euromaista ainoa, jonka julkisen sektorin nettovelka on selvästi negatiivinen eli rahoitusvarat ovat suuremmat kuin velka, vuonna 2014 hieman yli  50 % BKT:sta. EU-maista myös Ruotsin nettovelka on negatiivinen, n. 21 % BKT:sta. Norja on tietysti aivan omassa sarjassaan öljyrahastojensa takia, netto rahoitusvarat yli 240 % BKT:sta. Kreikka on sitten toinen ääripää, jossa nettovelka on 175 % BKT:sta, lähes bruttovelan suuruinen.

Tiedot brutto- ja nettovelasta löytyvät IMF:n lokakuun 2015 Fiscal Monitor:ista http://www.imf.org/external/pubs/ft/fm/2015/02/pdf/fm1502.pdf, ss. 57-58.

Samaa asiaa käsittelee myös 'Akavalainen'-verkkolehden artikkeli http://www.akava.fi/akavalainen/ajassa/artikkelit/suomen_julkisen_sektorin_nettovelka_eu-maiden_pienin, jossa tosin lähde on ollut toinen ja myös faktat ovat hieman erilaiset.

Selvennyksenä vielä lyhyet, hiukan kapulakieliset , määritelmat em. IMF:n dokumentista:

Public debt: See gross debt.
Gross debt: All liabilities that require future payment of interest and/or principal by the debtor to the creditor.
Net debt: Gross debt minus financial assets corresponding to debt instruments.

Täydelliset määritelmät löytyvät kappaleesta 'Glossary', s. 37.

Tietenkään esim. eläkerahastojen varoja ei pidä käyttää julkisen sektorin velkojen maksuun, mutta varmaan ne tulisi huomioida kestävyysvajelaskelmissa!

Navigation

Up one level

Next page

Previous page