Hiiri/näppismakrojen käyttö simun "pikavalintoihin"

(1/4) > >>

Kaskelin:
Olin edellisenä viikonloppuna tutustumassa OH-CKU simuun. Havaitsin simun asetusten säädön erityisen hankalaksi. Museon simun kanssa tulee olemaan sama ongelma. Onneksi tuohon on olemassa suhteellisen yksinkertainen ja edullinen ratkaisu.

Näppäimistökomentosekvenssejä on mahdollista luoda erilaisilla makro-ohjelmilla. Tässä ilmainen ja erittäin monipuolinen vaihtoehto http://www.hidmacros.eu/whatisit.php. Lentopaikan valinta on mahdollista tehdä pelkällä näppäimistöllä ilman hiiren apua. Sama pätee kaikkiin MSFS:n säätöihin. PC tukee useita samanaikaisia (USB) näppiksiä. HID-macros ohjelma kykenee makrottamaan kunkin näppäimistön erikseen.

Simun viereen tulisi taulu (joka on oikeasti USB-näppis) jossa taustakuvana voisi olla vaikkapa Suomen tai maailmankartta ja kartalla olisi sitten muutamien kiinostavien paikkojen kohdalla painokytkin. Kytkintä painamalla simu valitsee tuon paikan. Ilmailumuseon tapauksessa saattaa olla parempi, että kone valmiina ilmassa eikä esimerkiksi kentän parkkialueella.

PC:n näppis on näppäinmatriisi. Näppis pitää avata ja tutkitaan missä rivi-sarake-risteyksessä kukin käyttöön aiotuista näppäimistä sijaitsee. Itse elektroniikakortti on hyvin pieni ja kortin reunassa on yleensä omat liitimensä matriisin riveille ja sarakkeille. Matriisin ristyskohtiin liitetään sitten ne painonapit.


Kartan reunoille jäisi vielä runsaasti tilaa muille ympäristöasetuksille
- Pause / Play (voi olla myös erillään valintataulusta)
- Easy mode
- Advance mode
- Todellista säätilaa ja ajankohtaa varten tulisi oma painonappinsa
- Ympyrän muotoon aseteltu kahdeksan kytkintä valitsevalle tuulen suunnalle
- Tuulen voimakkuudelle varattaisiin muutama nappi
- Napit jokaiselle vuodenajalle
- Vuorokauden ajan valinta

Ohjaustauluun olisi hyvä liittää myös viiverele joka generoi lyhyen pulssin (releen kärjet sulkeutuvat) asetetun ajan kuluttua. Tässä tapauksessa rele painaisi [p]-näppäintä ja pausettaisi simulaattorin merkiksi vuoron päättymiselle. Taulun Pause/Play kytkimessä olisi kaksi napaa. Toinen napa liipaisee aikareleen käyntiin ja toinen on [p]-näppäin. Näin yhdellä ja samalla painonapilla simu vapautuu pausesta ja aloittaa lentoajan seurannan.

Juhak:
Mielenkiintoista pohdintaa. Jonkinlainen kosketusnäyttö helpottamaan simun asetuksien tekemistä, olisi kyllä miettimisen arvoinen.

Ilmailumuseon Aztec-simulaattorissa ollaan siirtymässä/siirrytty käyttämään Lockheed Martin Prepar3d-simulaattorisoftaa, missä muutamat jutut tehdään erilailla kuin MSFS-simuissa. Pitää tutkia miten tuo olisi toteutettavissa P3D:n kanssa.
Juha

Kaskelin:
Ei tuossa vältämättä mitään kosketusnäyttöä tarvita. Ota kuvankaappaukset eri valintojen lennoista ja laita kuvan viereen valintanappi jolla pääsee kuvan mukaiseen tilanteeseen. Osa lennoista voi olla vaativampia kuin toiset (lapset ja pilotit huomioidaan). Tyylikäs ja halpa ratkaisu.

Tuli sitten testailtua HidMacros ohjelmaa. Liitin PC:hen toisen näppiksen jonka eri näppäimille makrotin seuraavat komennot:

Lentopaikka

Name: Pori
Send Keyboard Sequence: % {right}{right}{right}{down}(a%i)EFPO{enter}

Name: Malmi
Send Keyboard Sequence: % {right}{right}{right}{down}(a%i)EFHF{enter}


Vuorokauden aika

Name: Aamu
Send Keyboard Sequence: % {right}{right}{right}{down}t%t{home}{enter}

Name: Päivä
Send Keyboard Sequence: % {right}{right}{right}{down}t%t{home}{down}{Enter}

Name: Ilta
Send Keyboard Sequence: % {right}{right}{right}{down}t%t{home}{down}{down}{Enter}

Name: Yö
Send Keyboard Sequence: % {right}{right}{right}{down}t%t{end}{enter}


Vuodenaika

Name: Talvi
Send Keyboard Sequence: % {right}{right}{right}{down}t%s{home}{enter}

Name: Kevät
Send Keyboard Sequence: % {right}{right}{right}{down}t%s{home}{down}{enter}

Name: Kesä
Send Keyboard Sequence: % {right}{right}{right}{down}t%s{home}{down}{down}{enter}

Name: Syksy
Send Keyboard Sequence: % {right}{right}{right}{down}t%s{end}{enter}


Valikon avaus [Alt] ei toiminut ihan niinkuin olisi voinut ajatella. Makroissa ei ole varauduttu pelkän Altin painallukseen (komentoa {alt} ei ole olemassa). Niinpä tuossa alussa on % (=alt), välilyönti ja ylimääräinen Cursor Right komento. Ilman niitä en saanut makroa toimimaan halutulla tavalla. Sivuvaikutuksena on virhepiippaus. Joku muu voi tutkia asiaa lähemmin jos kiinnostaa. Tuo minun puukotukseni kuitenkin toimii.

Uusia komentoja tehdessä kannattaa edetä askel askelelta ja tarkistaa aina missä kohdassa valikkoa kulloinkin ollaan. Kuittaus {enter} lisätään vasta sitten, kun olet varmistunut että ruudulla on oikea sisältö. Syöttökenttien välillä voi liikkua {tab} komennoilla tai käyttää lyhytvalintaa Alt-kirjain %x. Valikkotasolla käytetään pelkkää kirjainta ilman tabulaatoria.

Select Flight valikkoa ei oikein voi käyttää makroilla vakiomuodossaan. Valikko pitäisi siivota käsittämään jotakin 10...20 lentoa max niin että niiden valinta voisi olla automaatinen käyttäen Cursor Down komentoja.

Juhak:
Quote

Ei tuossa vältämättä mitään kosketusnäyttöä tarvita. Ota kuvankaappaukset eri valintojen lennoista ja laita kuvan viereen valintanappi jolla pääsee kuvan mukaiseen tilanteeseen. Osa lennoista voi olla vaativampia kuin toiset (lapset ja pilotit huomioidaan). Tyylikäs ja halpa ratkaisu.


Ilmailumuseon Aztec-simulaattoria lennetään aina asiakkaiden kanssa ohjatusti, niin että simussa on mukana opas. Ja aivan pienimmille lapsille löytyy museolta omat leikkipaikkansa, olemme pitäneet Aztecin suhteen pituusrajana n.150cm (pitää yltää polkimille, ja vielä nähdä uloskin). Asiakkaiden tarpeiden huomioiminen on pitkälti oppaan vastuulla. Kuvallisen valintataulun sijaan meidän käytössä käytännöllisempi olisi esim. kosketusnäyttö tms. jolla opas pääsisi helposti (simusta käsin) muuttamaan asetuksia. Oman haasteensa tähän tuo se, että Prepar3d toimii useamman koneen verkossa.

Mutta sinällään mielenkiintoista pohdintaa hiirimacroista, modet voisi erottaa tämän omaksi ketjukseen kun ei tämä ihan Azteciin suoraan liity, ja ettei mielenkiintoinen aihe katoa tähän ketjuun.
Juha

tigert:
Splittasin tän omaksi aiheekseen.

Noissa näppiksen hakkeroinneista tuli mieleen että noita on olemassa myös ihan näppiskortteja, esim. toi iocardsin näppiskortti missä on piikkirimalla suoraan noi, aika paljon helpompi vetää lattakaapelilla ne siitä kiinni. Mutta tokihan eri tavoin voi tehdä ja näppiksiä löytyy nurkista yleensä ihan liikaa

//T

Navigation

Up one level

Next page