MML:n ilmakuvat Photosceneryksi (oli: Re: Maanmittauslaitos aikoo julkaista karttansa ilmaiseksi netissä)

<< < (5/31) > >>

kummis:
Quote

Miksei kannattaisi, valmiina tuo olisi varmaankin ihan riittävän hyvä ja paljon parempi kuin default maisema. Sanoit, että "vain 6m/pixeli mitäs niissä edellisissä photosceneryissä olikaan?
 


Aiemmissa photosceneryissäni tarkkuus FS 2004:ssa on aina 4,7 metriä/pixeli, joka on simun photomaaston "ominaistarkkuus", jonka tarkempaa photosceneryä ei käyttämilläni työkaluilla voi tehdä FS 2004:een.
Sen sijaan alkuperäisten ilmakuvien tarkkuus on vaihdellut välillä 1 metri/pixeli...4 metriä/pixeli. Nämä arvot sitten heikkenevät sceneryä tehtäessä väkisin tuohon noin 4,7 metriin/pixeli.

Tuon Kuusamon alueen 6m/pix on kyllä siinä ja siinä, kannattaako photosceneryä tehdä, koska eihän tarkkuus ainakaan parane sceneryä tehtäessä. Tämän näkee noista kuvistakin kun vertaa niitä aiempien photosceneryjen maastokuviin.

yES

OLaine:
Tässä on hyvinkäätä MML;llä xp10 ssä.

Kuvat on ensin laitettu asentoonsa photosopissa, yhdistettynä toisiinsa ja sen jälkeen leikkasin sopivan alueen siitä käytettäväksi, reunat häivytettynä.Sen jälkeen kuva on viety ImageTools X:ään pilkottavaksi 2048 x 2048 kokosiksi kuviksi, jotta alkuperäinen tarkkuus kuvassa säilyy.
Max resoluutio textuureissa saa olla XPlanella 2048 x 2048 , seuraavassa päivityksessä onkin jo tuki 4096 x 4096 resoluutiolle.
Tämän jälkeen annetaan photoscenery x:llä tehtäväksi luoda 25 kuvalle draped polygonit ja paketti nippuun ja kansioon.Tulos oli aika hyvä , mutta ei ihan viä millilleen paikallaan.Näinkin se onnistuu kun kerran löytää vaan asennon ja koon kuvalle.Näin siis XP;llä, mutta tuollainen Esan mainitsema softa ois kyllä kovasana ,siitä voisi helposti maksaa pienoisen summan 

Janne:
Quote

Tässä muutama kuva Kuusamo-Ruka-alueesta. Maanmittauslaitoksen ilmaisten kuvien resoluutio on "vain" 6m/pixeli tuolla alueella.


Hmm, tänään sieltä löytyi täyden laadun kuvat. Onkohan tuota materiaalia tullut lisää alkuperäisen julkaisun jälkeen?

Kokeilin vertailun vuoksi testialueen gdalwarp-projisoituja kuvia Kuusamon alueelta. Esan disclaimerit pätevät, nämäkin ovat täysin käsittelemättömiä raakakuvia.

Quote

Simukuvissa on huomattava että
1. Värien säätö ei ole vielä lopullinen (kesäkuva).
2. Kaikki autogenit puuttuvat.
3. Vesiä ei ole valittu, joten vesialueilla ei vielä näy simun vesitextuuri.Quote
Sama paikka. Gdalwarpillä scenery tipahti sentilleen paikoilleen itsestään:Muutamia yksityiskohtia sieltä täältä:


MML:n kuvamateriaali on tähän käyttöön todella upeaa. Yhtään laajempaa yleiskuvaa en ottanut, sillä vanha läppäri jota lainasin kokeiluun ei oikeastaan jaksanut ajaa FSX:ää ja maisema meni kauempana aivan kaameaksi puuroksi . Mutta se siis johtui koneen olemattomasta näytönohjaimesta, ei scenerystä.

Scenery on tehty n. 1-2m/px -resoluutiolla jolla 6:n valokuvapalan Kuusamosta tuli 383-megainen BGL. Jostain kenttäpohjista voisi siis tehdä vielä vähän tarkemmat. Toisaalta laajat, läänitason photosceneryt kannattaa tehdä vähän karkeammalla ettei tiedostokoko karkaa käsistä. Koska gdalwarpilla projisoitu maisema istuu tarkalleen paikoilleen, photosceneryt voisi kyllä varsin helposti tehdä useasta palasta ilman reunojen sovittelusta stressaamista. Siis vaikka kentät huipputarkkana, kaupungit keskitarkalla ja vapaa metsämaasto sitten karkeammalla.


Tällä komennolla syntyi toimiva GeoTIFF. Erona aiempaan on TILED=YES -asetuksen poisto, sillä resample ei hanskaa tilettyjä tiffejä.

Code:

gdalwarp --config GDAL_CACHEMAX 1000 -wm 1000 -multi -of GTiff -s_srs epsg:3067 -t_srs "+proj=latlong +datum=WGS84" -tr 2.13742E-05 1.06871E-05 -co "INTERLEAVE=PIXEL" -co compress=LZW -r cubic S*.tif liitetty.tif(Ainakin) FSX:n resample osaa tosiaan GeoTIFFien koordinaatti suoraan, joten tämän kummempaa .inffiä ei tarvittu:
Code:

[Source]
Type                = GeoTIFF
SourceDir           = .
SourceFile          = liitetty.tif
Layer               = Imagery
Variation           = Day
NullValue           = 0,0,0

[Destination]
DestDir             = .
DestBaseFileName    = kuusamo_koe
DestFileType        = BGL
LOD                 = Auto


Tuo NullValue siivoaa projisoidun kuvan mustat hukkareunat pois scenerystä joten -te -parametristakaan ei tarvitse stressata jos sceneryä ei halua muista syistä rajata. Koko prosessi meni siis näin:

(Tein mäkillä, pitäisi onnistua myös Windowsissa)
1. Latasin ortokuvat MML:ltä
2. Käänsin ladatut JP2:t kakadulla tiffeiksi
3. Ajoin komennon Code:

gdalwarp --config GDAL_CACHEMAX 1000 -wm 1000 -multi -of GTiff -s_srs epsg:3067 -t_srs "+proj=latlong +datum=WGS84" -tr 2.13742E-05 1.06871E-05 -co "INTERLEAVE=PIXEL" -co compress=LZW -r cubic S*.tif liitetty.tif


Windowsissa tehty:
4. Ajoin resample.exen yllämainitulla inffillä.
5. Käynnistin simun.

Koko hommaan meni säätämisineen ja FSX-asennuksineen yksi ilta, mutta varsinaista tekemistä tuossa ei ollut puolta tuntia enempää. Suurin homma photosceneissä onkin toki sitten kuvien säätäminen, vuodenaikojen teko ja autogenit joista ei liene ihan nopeaa vapautusta luvassa

Edit: Tarkennusta aikoihin: Ehkä 15 - 30 min. varsinaista tekemistä + vajaa tunti odottelua ja kahvittelua kun tietokone laskee pikseleitä. Resample oli koekoneellani hiiiiidas.

Janne:
Quote

1. Kuvaa käännettiin oikealle 2,0 astetta, jotta Kuusamon kentän kiitoradan suunta photosceneryssä on tasan sama kuin FS 2004:n vakioradan suunta.
2. Kuvaa suurennettiin 4,0%


Ja tässä vielä esimerkit gdalwarpin tuottamista väännöksistä. Tähän on siis ajettu 6 ortokuvaa yhdeksi.


Piirsin yhdistetyn kuvan kulmasta kulmaan suorat viivat joiden kanssa pääsin kunnolla näkemään mitä kuvalle oikeastaan tapahtuu projektioiden välillä eli mitä sille pitäisi tehdä jos kuvaa vääntelee käsin


1. Esan mainitsema kierto on tietysti selkein asia näissä kuvissa. Kierron suunta ja jyrkkyys riippuu siitä, miten kaukana 27 asteen pituuspiiristä ollaan ja mihin suuntaan.
2. Suorakulmiona alkanut kuva ei uudessa projektiossa olekaan enää suorakulmio, vaan jonkinlainen vinoneliö (punainen viiva).
3. Lisäksi uuden projektion kuvassa on leveyspiirien suuntaista kaarevuutta. Kaarevuutta on liioiteltu reilusti kuvassa jotta suunta ja idea erottuisi, todellisuudessa heitto suorasta linjasta oli Kuusamon kuvissa suurimmillaan ehkä kymmenen metrin luokkaa.

kummis:
Hienoa Janne!

Mutta mitähän vikaa minun lataamissani Kuusamon alueen kuvissa oikein on?  Tai menetelmässäni avata ne ja siirtää Photoshoppiin?

Latasin Kuusamon seudulta siis yhteensä 11 palasta MML:n ruudukon mukaan, koodit palasille esim. T5311 A. Kunkin palastiedoston koko ladattuna koneelleni oli 180-195 kt. Sitten siirsin kunkin kuvan Photoshoppiin avattuani kuvat ensin työpöydällä. Siis PrtScr ja Photoshopissa Paste.

Kun sitten tutkin tarkemmin kutakin kuvaa Photoshopissa, huomasin että niiden tarkkuus on juurikin 6 metriä/pixeli.

Miten saa tarkempaa kuvaa?

yES

Navigation

Up one level

Next page

Previous page