Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite

<< < (5/15) > >>

pho201:
Lainaus kansalaisaloitteen johdannosta:

Esityksen pääasiallinen tavoite on korjata voimassa olevan lainsäädännön ylilyönnit verkkovalvonnan ja vahingonkorvausten osalta. Esityksen tarkoitus ei ole muuttaa tekijänoikeuksien alaisen sisällön lataamista lailliseksi, vaan tehdä yksittäisten ihmisten tekijänoikeuksin suojatun sisällön lataamisesta rangaistavaa tekijänoikeusrikkomuksena. Vakavampi tekomuoto, tekijänoikeusrikos, mahdollistaa kotietsinnät, takavarikot ja suuret vahingonkorvaukset. Tekijänoikeusrikoksista tuomittaisiin edelleen kaupalliseen tai laajamittaiseen tekijänoikeuksin suojatun sisällön jakamiseen syyllistyneet.

Jotkut ovat aivan ilmeisesti käsittäneet väärin sen mitä tällä aloitteella oikein ajetaan takaa. Tämä Lex Karpelanakin tunnettu laki sai osakseen paljon krittiikkiä jo ennen lain voimaan tuloa. Aivan kuin Teosto (yksityinen etujärjestö) olisi sanellut mitä lakiin tulee kirjoittaa. Nykymuodossaan laki tekee hyvin monista tavallisista kansalaisista "suuria" rikollisia (kotietsintää ei pikkurikoksista oikeuteta). Laitonta lataamista yksityiskäyttöön se ei lopeta, sillä kiinnijäämisen riski yksityishenkilöllä on olematon. Käytännössä laki ei siis nykymuodossaan edes toimi siten kuin se on tarkoitettu toimimaan. Lakien kunnioitusta tämä torso laki sen sijaan on omiaan huonontamaan.

Minä myös allekirjoitin muutosesityksen.

Pekka

hynkel:
Quote

Itselle kyllä ihan ylivoimaisesti suurin syy oli ladata musiikkia netistä sen helppous. Ihan musiikkiteollisuuden itsensä tekemä ongelma pitämällä vanhoista liikemmalleista kiinni eikä tarjoamalla järkevää palvelua. Hinta ei ole ollut kynnyskysymys itselle pitkään aikaan. Sitten tuli iTunesin musiikkikauppa ja vähän tuoreempana Spotify. Noiden kahden kombinaatio on poistanut omalta kohdalta latailut musiikin osalta.

Spotify premiumista maksan itsekin. Vaikka siinäkin on rajoituksia, saan sen toimimaan kaikilla omistamillani laitteilla kohtuullisella vaivalla. iTunes ei ole ollut minulle koskaan vaihtoehto, sattuneesta syystä.

Quote

Mutta eihän se seikka, että koet jonkin musiikkiformaatin hankalaksi käyttää tai ostaa tarkoita sitä, että artistien musiikki pitäisi sitten saada ilmaiseksi ladattua netistä.

Ei tarkoitakaan. Mutta se, että kaupassa myydään sontaa, tekee lataamisesta paljon houkuttelevamman vaihtoehdon, kun halvemmalla saa paremman tuotteen - sellaisen, jonka ylipäätään saa soimaan standardissa laitteessa. En siis sano, että lataaminen olisi oikein; tarkoitus oli vain esittää yksi syy sille, miksi lataaminen on monelle niin houkutteleva vaihtoehto verrattuna kaupallisen version ostamiseen.

tslowman:
Olen ostanut viimeisen parin vuoden aikana n. 30-40 cd-levyä eri genreistä. Kaikki ovat soineet moitteetta kaikissa omistamissani cd-soittimissa, autossa ja veneessä myös. Olen tehnyt aika monesta mp3 -kopioita kannettaviin laitteisiini ilman ongelmia. On totta, että monet levyt osoittautuivat loppujen lopuksi muzakiksi (oma vika kun menin ostamaan yhden biisin kuuntelun perusteella), mutta levyt toimivat kyllä aivan moitteetta.

karantan:
CD-levyjen kopiointisuojaukset olivat aika lailla tilapäinen villitys, niitä on enää hankala käyttää perusteluna mihinkään.

dc10-30:
Jos joku lataa laittomasti musiikkia vaikka on Spotifyn ja Nokia musiikin sekä Itunesin kaltaisia palveluita ja monet verkkokaupat myyvät musiikkia digitaallisessa lataus muodossa niin syyksi laittomaan lataukseen ei todellakaan voi sanoa että musiikkia ei muuten saa helposti suoraan koneelle. Liikkeestä jos ostaa niin saa tuotteen heti ja CD levyn saa helposti vaikka ihan Windows media playerillakin talteen koneelle parilla klikkauksella tai jopa säätää sen että kopioi automaattisesti jokaisen levyn joka levyasemaan laitetaan.

Spotifysta voi kuunnella myös ilmaiseksi jos ääni ja kuva mainokset ei haittaa, mutta 9,99€ kuussa rajattomasta kuuntelusta CD laatuista musiikkia ei ole paha ja valikoima on todella laaja ja musiikkia voi hakea vapaasti sanahaulla. Lisäksi siitä on mm Android sovellus puhelinta tai tablettia silmällä pitäen.

Yleensä nimittäin nämä piraatit selittelevät laitonta latausta juuri sillä että muuten ei saa helposti koneelle musiikkia, tämä ei todellakaan pidä paikkansa.

Elokuvien laiton lataus on kanssa aika järjetöntä kun ajattelee että on netflixin, viaplayin ja HBO tilausvideopalvelun kaltaisia paikkoja joista voi katsoa vapaasti TV- sarjoja ja elokuvia alle kympillä kuussa. ja moni verkkokauppa myy tai vuokraa myös elokuvia digitaallisessa ladattavassa muodossa. Liikkeestä jos ostaa niin saa tuotteen heti, kopiointi koneelle ei kai ole sallittua mutta ei ole hirveän raskasta ottaa sitä levyä ja laittaa soittimeen tai levyasemaan ja katsoa. Jos esim tabletista katsoo niin vaikka netflixillä on monille laitteille hienot sovellukset joista katsoo kätevästi elokuvat ja TV- sarjat.

Rikosesta pitääkin joutua vastuuseen ja piratismi ei minun mielestäni ole laillista toimintaa varsinkin kun kaikki perustelut sille ovat vailla pohjaa. Korvaus voisi olla aina 2x laittomasti ladatun CD- levyn tai elokuvan suositushinta.

Navigation

Up one level

Next page

Previous page