Keskustelua liikenteestä

<< < (853/3033) > >>

Pe7e:
Quote

Suomessa pitää käyttää ajovaloja aina liikenteessä.


Quote

Ajovaloja on käytettävä jokaisessa ajoneuvossa, kun sitä kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikana taikka näkyvyyden ollessa sään vuoksi tai muusta syystä huonontunut.

Eli onko niitä pidettävä aina ajossa päällä vai vaan pimeän, hämärän tai huonon näkyvyyden aikana?


Mutta mites ne sumuvalot?

ollik:
Quote

Eli onko niitä pidettävä aina ajossa päällä vai vaan pimeän, hämärän tai huonon näkyvyyden aikana?


Mutta mites ne sumuvalot?

niin, Moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on aina ajon aikana käytettävä ajovaloja tai huomiovaloja. (7.5.1997/414)
Jos ei ole moottorikäyttöinen, niin silloin pitää käyttää pimeän, hämärän tai huonon näkyvyyden aikana. Ei se niin vaikea ole lukea kun valmiiksi pastesinkin tuolta, siitä linkistä muuten löytyy myös tuo sumuvalokohta, samasta pykälästä jopa 

Pastetaas nyt loputkin siitä pykälästä jos et jaksa lukea sieltä itse laista:
Quote

36 §
Valojen käyttö ajettaessa
Moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on aina ajon aikana käytettävä ajovaloja tai huomiovaloja. (7.5.1997/414)

Ajovaloja on käytettävä jokaisessa ajoneuvossa, kun sitä kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikana taikka näkyvyyden ollessa sään vuoksi tai muusta syystä huonontunut. Jollei ajoneuvon varusteeksi ole määrätty ajovaloja, ajoneuvossa on käytettävä sellaisia heijastimia kuin asetuksella säädetään.

Kaukovalojen käyttö on kielletty:

1) tyydyttävästi valaistulla tiellä;

2) niin lähellä kohtaavaa ajoneuvoa tai raitiovaunua, että tämän kuljettaja voi häikäistyä; ja

3) ajettaessa lähellä toisen ajoneuvon takana.

Etusumuvaloja ja takasumuvaloja saa käyttää vain sumun tai rankan vesi- tai lumisateen aikana. Etusumuvaloja saa tällöin käyttää lähivalojen asemesta, jos etuvalot ovat samanaikaisesti kytketyt. Takasumuvaloa saa käyttää myös milloin ajoviiman tiestä nostama lumi, pöly tai loka oleellisesti rajoittaa ajoneuvon näkymistä taaksepäin. (14.2.1992/117)

ps. Olen nyt Ranskassa ja täällä ei käytetä yleisesti valoja päivällä. Minusta myös kirkkaana päivänä ajovalot parantavat toisten autojen ja moottoripyörien näkymistä.

Henkka:
Petri, etkös juuri päässyt autokoulusta? Yleensä nuorilla kuskeilla nämä ovat hallussa paljon vanhempia paremmin.
Ja kuten mainittua, valojen käyttö on pakollista. Joskus 90-luvun alussa laki salli ajaa vielä valoitta taajamissa, valoisaan aikaan päivästä.

Jos bensan kulutus huolettaa, niin ajotavalla ja rengasvalinnoilla voit säästää paljon enemmän kuin valojen säästämisellä. Mielestäni tuossa lähdet kyllä säästölinjalle ivan "perä edellä", jos se edes on todellinen syy? Poppikoneen voi myös sammutta ja ilmastoinnin.
Tuntuu vain hieman koomiselle, että kaveri ostaa uuden, tehokkaan auton ja mm. vanteita, jne (mikä on tietysti jokaisen oma asia) mutta pihtaa sitten ajovalojen käytössä, kun benziiniä kuluu...


Pe7e:
No kait se sitten pitää vaan uskoa ja ajella ne kunnon valot päällä...  Ihme vaan miksei poliisi puutu asiaan jos se kerta on kiellettyä...

Mutta kuten Olli sanoi, eipä niistä ajovaloista muuta hyötyä kirkkaana päivänä olekkaan kuin se että näkyy muille ehkä vähän paremmin.. nimenomaan ehkä ja vähän...

ollik:
En ymmärrä miten poliisit tähän liittyvät, kun sanotaan että valoja on käytettävä niin niitä pidetään päällä. Ihme logiikka että pitää poliisien pysäyttää noudattamatta jättämisestä että alettaisiin noudattaa. 

Navigation

Up one level

Next page

Previous page