Keskustelua liikenteestä

<< < (1305/3033) > >>

mmniemi:
Perhanan perhana, en sitten vaan saa millään tuota "ei näin"-pätkää aukeamaan. Pitäisi kyllä olla molemmissa selaimissa, FF ja IE, flassit ja muut ihan ajantasalla... Any ideas?

kille:
Quote

Perhanan perhana, en sitten vaan saa millään tuota "ei näin"-pätkää aukeamaan. Pitäisi kyllä olla molemmissa selaimissa, FF ja IE, flassit ja muut ihan ajantasalla... Any ideas?


Mullakin ne avautumiset tökki aika lailla. Tuurista kiinni.

Toisaalta, älä turhaan vaivaudu. Eipä siinä oikeasti paljoa nähtävää ole..

yeeman:
Quote

Itsellä on tullut ajettua hälytysajoa satoja kertoja ja kyydissä oltua vähintään saman verran viimeisen seitsemän vuoden ajan ja sanoisin, että yli puolet autoilijoista tekee enemmänkin virheitä kuin oikean ja selkeän väistön. Onpa joskus joku "väistänyt" edessä vasemmalle puolelle tietä bussipysäkille siinä vaiheessa kun olen ollut 20 tonnin paloautolla jo ohittamassa kyseistä sankaria. Ja yhden kaistan tiellä on lyöty liinat kiinni ja ruuhkassa tie on lyöty totaalisen tukkoon pysähtymällä 100 rajoitusalueella paniikkijarrutuksella. Itse asiassa tuo on se yleisin reaktio suomalaisilla. Liinat kiinni vaan niin sillähän siitä selviää. Ainakin puolet autoilijoista hyppää jarrulle. Joko osaksi tai sitten poljin pohjaan. Kolaria en ole koskaan ajanut, eikä varsinaisesti ole ollut hiuskarvan varassakaan koskaan, pitänee koputtaa puuta. Yritänkin jokaisen hälyajon jälkeen vähän analysoida, että olisiko jostain taas uutta opittavaa seuraavaa keikkaa varten.


Mielestäni osoittaa, että tietoa ja koulutusta tarvitaan - sekä jatkuvaa (vähintään mentaali-)harjoittelua. Tuskinpa yli puolet autoilevasta kansasta piruillakseen tukkii hälytysajoneuvojen kulkua. Videomatskussa, joka minulle näkyi moitteitta, oli paljon kannustavaa ja virheitäkin ymmärtävää asiaa. Luulisin, että turhan monille esmes seuraavat näkökohdat eivät ole selvät:

Mikäli joutuu väistämään risteykseen, nimenomaan risteävän liikenteen tukkiminen on hälytysajon kannalta hyvä juttu. Jos väistää päin punaista ja kolisee, maksaa viulut...

tornadof36:
Hyvin aukesivat nuo väistämispätkät...

Hyvin tehtyjä. Nuo pitäisi kaiken kansan nähdä.
Niin kun ajattelee vaikkapa paloautojen kohdalla tuota asiaa, niin hommahan voi olla sekunneista kiinni. Että tuleeko se "yleispalo" asunnossa vai ei, tai jotain vastaavaa.
Mutta tuskinpa kukaan ilkeyttään tietä tukkii. Tietämättömyyttään vaan.....

-jukka

fishu:
Tulipa vihdoin hankittua BC-ajolupa, kun ei sitä voinut enää pitkittää syyskuun direhtiivimuutoksen takia. Täällä etelän "metropolissa" en ole kokenut ajokorttia niin tarpeelliseksi muuten, joten se on sitten rauhassa saanut venyä. C toki saman tien, kun kuitenkin joutuu ajamaan yhtä monta kertaa oli sitten B tai BC ja hintaero ei niinkään suuri osa kokonaiskustannuksia. Syyskuussa sitten saakin c-kortittomat ihmiset hajota 140/280h pätevyyskursseilla, kustannuksista tai sitoumuksista puhumattakaan.

Autoksi tuli hankittua vm 94 Pösö 405 2-litraisella, kun edullisesti sai, vaikka on oikein hyvässä kunnossa, ja luotettavalta ihmiseltä.

Paremmin siinä ainakin näkee viistoon oikealle kuin koulun Corollasta (pari peiliä ja pilari tehokkaasti tiellä pituiselleni), eikä pitkät koipeni kärsi huonosti sijoitetusta kytkimestä. Liukas tosin tuli ajettua Yariksella, joka oli ihan mukava, jopa keskelle sijoitettu digitaalinen mittaristo oli yllättävän käyttökelpoinen. Koulukuorkkana oli Mersu 1217.

Teoriat ja inssit läpi ekalla yrittämällä, joten ei tullut niin sanoakseni yllättäviä lisäkustannuksia.

B-inssi tuli ajettua ensimmäisessä varsinaisessa sateessa, mikä ei ollut niin kiva, varsinkin kun lääppärin jäljiltä jäi aina viirut juuri näkökenttäni eteen. Opastimet näkyivätkin siten aika huonosti, mistä tulikin V-merkintä. Kevyt liikenne kuitenkin näkyi Hyvin.

C-inssi meni paremmin, vaikka jännitin sitä, osaanko enää ajaa sillä, kun useammista ajokerroista oli jo taukoa reilusti yli kuukausi. Opastimetkin näkyivät jo Hyvin, kun ikkunasta näki selkeästi läpi. Kolme muutakin oli. Ainoastaan peruutus meni huonosti kaikkiin muihin peruuttamisiini verrattuna. Inssi käski peruutaa siihen, mistä lähdettiin ja sitä lähdin tekemään, mutta sitten sanoi, että sinne missä on katsastusfirman merkki. Merkkiä en ollut nähnyt ennen, kun lähtiessä siinä edessä oli Scania. Olisi pitänyt myös hieman enemmän oikeammalle sijoittaa auto. Tiedä siitä sitten, kun oikealla ollut este oli mielestäni selkeästi lähempänä kuin vasemmalla puolen tilaa rajoittava viiva.

Ennen C-inssiäni ollut edellinen inssikokelas oli ajanut pysäköidyn auton sileäksi. Sille oli ilmeisesti ehdotettu lisätunteja, mutta kieltäytyi, koska hänellä oli jo B suoritettu, joten hän hallitsee tilanteet. Opettaja sitten tuli sitten sovitusta ajankohdasta myöhässä, varsin totisena, eikä edes elehtinytkään tervehtiäkseen. Oli sitten hieman totisemman oloinen lämmittelyajolla ennen inssiä. Inssini jälkeen olikin jo aivan erilainen ääni kellossa. Inssikin kävi aika kuumana ennen ajoa, kun keskusteli open kanssa tapahtuneesta, kiroten oppilaiden päästämistä inssiin vailla rajoittavaa vaihtoehtoa, kun minimiajokerrat on suoritettu.

Ajokerroilla tuli sitten nähtyä muutama arkipäivänsankari liikenteessä. Pari pyöräilijää ajeli iloisesti päin punaisia poikki leveästä kadusta, joista toinen ohitti ainakin edessä ollutta autoa ja kuorkkani oikealta, pysäköityjen autojen välistä. Takana oli vieläpä este, kun olin ryhmittäytynyt oikealle kääntyäkseni esteen jälkeen, niin ei peilistä nähnyt kuin auton pituudelta. Sopivasti vihreiden sattuessa olisi saattanut pyöräilijä jäädä autojen väliin.

Yksisuuntaisella tuli kerran auto vastaan. Eräs kolmion takaa tullut kännyyn puhelija taas meinasi olevansa etuajo-oikeutettu ja se liippasi läheltä, mutta sen tyypin onneksi huomasin, ettei se ollut edes katsonut vasemmalle (kuorkalla samassa kohtaa eräs toinen puheripulinen meinasi ajaa tielle, mutta töksähti pysähdyksiin ajoissa, kun yhtäkkiä muisti katsoa vasemmalle). Selkeästi kännypuhekiellolle ajon aikana on tarvetta! Ohittelijat taas ovat aivan oma lukunsa, koulukuorkka oli kuin myrkkyä useille ja moni päätti ohitella viime tingassa aivan suoraan eteen. Ei haitannut, vaikka olisi punaiset edessä ja ohituksen jälkeen auto pysäytysviivan toisella puolen.

Yhden kerran tuli ambulanssi takaata, kun istuin kuorkalla valoissa Hämeentielle kääntyäkseni. Opettaja käski ajaa punaisia päin, mutta en mennyt, kun takana oli useita autoja jonossa, joten päättelin ambulanssille olevan nopeampaa sekä yleisesti ottaen turvallisempaa mennä tyhjältä vastaantulevien kaistalta ohitse ja niihän se meni. Pyörsi se opettajakin kehotuksensa nopeasti.

Pösöllä ajettaessa eräs moottoripyörä tuli juuri vihreiden vaihtuessa oikealta ohitse, tuntu melkein kuin olisi sydän pompannut kurkkuun, kun yhtäkkiä kuuluu moottorin kiihdytystä sivulla (ei ollut pysähtyneenä, pisti vain lisää vauhtia). Pelkääjän paikalla lähempänä ollut matkustaja oikein sätkähti säikähdyksestä. Tie oli oikealle kaartuva yksikaistainen tie, joten peilistä näkyi vain takana olevat pari kolme autoa ja sen verta tiensivua.

Kaksipyöräisiä seuratessa olen tullut siihen tulokseen, että parempi katsoa kuin katua, vaikka olisi kuinka punaista valoa tai muuta tähteellistä ajateltavaa niille. Jotkut jopa taluttava pyöränsä jatkeettoman suojatien yli, kun toisille kuorma-autot, punaiset valot ja ynnä muut ovat vain vihjeellisiä asioita. Sörnäisten rantatielläkin eräs keski-ikäinen nainen körötteli hitaasti ja sitä ennen mies kovaa vauhtia pyörällä tien yli punaisilla, kun eivät jaksaneet valoja odotella, sillä olihan pysähtyneille autoille punaiset valot - paitsi vasemmalle kääntyville! Nuolivaloihin luottaessa olisin ehtinyt ajaa kovempaa vauhtia tulleen miehen päältä/aivan eteen ja akka olisi ehtinyt jarruttaa ennen auton kylkeä.

Kyllähän sitä itse tulee usein käveltyä punaisia päin, erityisesti eräässä tyhmästi konffatussa paikassa, jossa todennäköisesti joutuu odottelemaan pitkään kaksissa punaisissa lähekkäin, mutta en todellakaan noudattamatta erityistä varovaisuutta. Pienikin epäilys tai tippa alkoholia taikka lääkettä ja mieluummin jään odottelemaan. Kertaakaan ei ole ollut vaaraa, mutta vihreillä ylittäessä taas monesti ollut henkiriepu alle metrin varassa (nimenomaan edellä mainituissa valoissa ja toisella puolen katua olevissa, joissa vihreillä kulkiessa on todella huono huomioida punaisia päin ajavat ajoissa; aikaa enimmillään 2 sekuntia)

Navigation

Up one level

Next page

Previous page