FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
24.06.18, 11:17

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Muut aiheet
| |-+  Vapaa keskustelu (Moderators: Juha Kalli, Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti, Mikko J Köykkä)
| | |-+  Elintarvikkeista
:  

« previous thread next thread »
Pages: [1] 2 Reply Print
Author Topic: Elintarvikkeista  (Read 3427 times)
Olavi Uotila
Offline Offline

Posts: 1429
Date Registered: 07.02.08

Elintarvikkeista
« on: 01.05.13, 16:34 »

Kovin ihmetyttää, miten suomalaisia suorastaan huijataan tuontielintarvikkeilla.
Näinä aikoina tuodaan mansikoita, jotka ovat puoliraakoja. Näkyvät maistuvan monille sellaisenaan; en kyllä ymmärrä, mikä siinä on niin erinomaista että niitä viitsii ostaa. Toinen tämän ajan hittituote on, taas, uudet perunat. Niitä tuodaan mm. Marokosta, Espanjasta ja Ruotsista. Viimeksi kun näin K-marketissa ruotsalaisia uusia perunoita, suurin osa niistä oli joko kokonaan tai osittain vihreitä. Minulle on jo kauan sitten opetettu, että jos perunassa on vihreää väriä, se on osittain kypsynyt ilmassa ja on myrkyllinen. Mutta eipä näytä kauppiasta hetkauttavan, kun ovat hyvään hintaan myyntihyllyssä. En ymmärrä, miksei kauppias palauta moisia raakoja mansikoita ja myrkkyperunoita, vaan myy niitä. Kyllä meitä on sentään helppo höynäyttää.

Olavi Uotila; avioniikan eläkeläinen Finnairilta (1.3.2007) DC-3 > Convair 440 > Caravelle > DC-8 > DC-9 > DC-10 > F.27 > MD-80 > ATR-42/72 > A300 > MD-11 > A320

---  ....  ..---  -..  .--
Sami Sivonen
Offline Offline

Posts: 155
Date Registered: 11.01.11

Re: Elintarvikkeista
« Reply #1 on: 01.05.13, 16:56 »

valo/aurinko värjää potun,ja ulkomaisia pottuja/johanneksia en osta.
miksi ruokkia sveduja ?
kohta ollaan kalliin tuonti eineksen varassa kun karsitaan kotimaiset pois.
ugh
Ilpo Isoluoma
Offline Offline

Posts: 220
Date Registered: 05.05.09

Re: Elintarvikkeista
« Reply #2 on: 01.05.13, 17:17 »

Erityisesti perunoissa kävi viime syksynä huonosti kotimaisille. Sateet tekivät paikoittain mahdottomaksi korjata perunat talteen. Nykyaikanahan sen tekevät koneet, jos pellolle pääsevät. Käsinpoiminta olisi ollut vaihtoehtö, mutta ei ole poimijoita.
Jaakko Männistö
Offline Offline

Posts: 2782
Date Registered: 25.10.07

Re: Elintarvikkeista
« Reply #3 on: 01.05.13, 17:31 »

   Espanjalaiset tomaatit ovat kyllä kurja korvike kotimaisille,karvaita ja suorastaan pahanmakuisia,eivät ne siellä paikanpäällä niin kamalia olekaan,kuin tänne tuotuna. Mutta Lidlistä myyvät maaliman parasta jätskiä:Wallnut-saksanpähkinäjäätelö,vie kielen mennessään kuten ikivanha sanonta kuuluu Wink

There are no atheists in dropping airplane.
Joonas Mustonen
Offline Offline

Posts: 2185
Date Registered: 31.07.09

Re: Elintarvikkeista
« Reply #4 on: 01.05.13, 17:53 »

Onneksi Oulussa on läpi vuoden tarjolla Parkinniemen laatu-tomaatteja!  thmbup En ole vihreisiin perunoihin töissä törmännyt vaikka pottukontteja ja sen sellaisia useasti vaihtelen töissä viikonloppuisin, vihreitä banaaneja näkyy kyllä enemmän. Tätä tapahtuu yleensä vain jos otetaan seuraavien päivien banaanikuormasta, esimerkkinä sunnuntai-iltana jos banaani-laari huutaa lauantain ja sunnuntai-aamun jäljiltä tyhjyyttä. Hyvin nekin tuntuvat tosiaan asiakkaille menevän, kun ei taida paljon vaihtoehtoja olla.
Asia joka on tässä varsinkin viimeisen vuoden aikana pistänyt silmään töissä on se, että kaupan "oman merkin" x:n tuotteet ovat monesti katkolla valmistusongelmien takia.
Etenkin nyt jogurtti-tuotteet ja tonnikala on ollut useammin poissa hyllyiltä, osalla tonnikala-tuotteista on ollut syksystä saakka saatavuus täysin nollassa.

/J

Ps, mansikka on vasta keskikesän herkku vaikka sitä nyt kovasti jo tyrkytetään!  Smiley

Pauli Hankonen
Offline Offline

Posts: 1499
Date Registered: 12.01.05

Re: Elintarvikkeista
« Reply #5 on: 01.05.13, 17:59 »

Noissa esimerkeissä nyt sentään vielä kerrotaan tuote ja tuontimaa, mutta mitä kauppias tekee rapujen kanssa? Tämä alkaa jo lähennellä naudanliha/hevos huijausta..

Punaravun nimeä ei ilmeisesti ole koettu myyväksi, ja siksi siitä valmistettuja tuotteita tarjotaan arvostetumman ja kalliimman, rapujuhlista tutun jokirapumme nimellä. Tätä vierasta lajia myydään muun muassa tuotenimillä ”jättijokirapu” tai ”espanjalaisia jokirapuja”. Saatavissa on myös punaravun pyrstöjä nimellä ”jättijokiravun pyrstöjä” ja ”jokirapusalaattia”.

Mikä tässä häiritsee? Eikö kyseessä ole suunnilleen sama otus kuin jokirapu? Rapu kuin rapu? Näin ei ole.

Punarapu on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva laji, mutta on vain kaukainen oman rapumme sukulainen. Nimensä se on saanut punertavasta väristään, joka keitettäessä vielä voimistuu. Sitä pyydetään erityisesti Mississippijoen laajalta suistoalueelta.


http://suomenkuvalehti.fi/blogit/eri-mielta/hevosesta-nauta-punaravusta-jokirapu-ei-kalafileitakaan-myyda-kalliimman-lajin-mukaan

"Tärkeintä on lähteminen" - Arvottomat, Mika Kaurismäki, Suomi 1982
Arne Wallen
Offline Offline

Posts: 7635
Date Registered: 23.08.06

Re: Elintarvikkeista
« Reply #6 on: 01.05.13, 19:30 »

Jaa-a tuossa olette täysin oikeassa, jos asiaa alettaisiin kaikilta osin selvittämään tapahtuisi ihmeellisiä.Rapujen osilta valitettavasti meidän Crayfish guru on poistunut keskuudestamme.Tosiasiahan on että kala/rapu osastolla vedätetään satasella, varmaankin joku osaa laskea kauanko tuore kassilohi matkustelee ennen Helsingin marketteja jos lähtöpaikka on kalanviljelylaitos pohjois Norjassa.En tiedä mutta arveluna että tuore loimulohi marketin pihalla on nähnnyt parhaat päivänsä jo viikkoa aiemmin.Katkeamaton kylmäketju lienee hurskas ajatus, valvonta joka hoituu etukäteisilmoituksella, mikä valvonta tuo on.
Jos emme ota mielestäni herkullista lipeäkalaa huomioon, jotkut sitten syävät mädätettyjä haineviä.
Surströmmingiä olen syönnyt mutta itse en osta.
Uusiperuna on suuri huijaus tähän aikaan vuodesta, vai onko minulla väärä keittotapa?
Omaviljely tai laiturionginta, siinähän on yksi vaihtoehto, tutulta viljelijältä ostettu on hyvä vaihtoehto, jos jostain vielä löytyy elävä kalastaja.

2f.1  Muistattehan Sir Thomas Sopwith.Olen lihaa syövä hetero, ja ylpeä siitä.
Rangerit kunniaan.
O-P Pietila
Offline Offline

Posts: 2463
Date Registered: 26.09.02

Re: Elintarvikkeista
« Reply #7 on: 02.05.13, 05:21 »

Kuluttajaa viedään ainakin einesruokien osalta kuin pässiä narussa. Savustettu ruoka ei ole savua nähnytkään. Tuoteselostetta tutkiessa huomaa, että esim. leikkele onkin savustettu savuaromilla. Vihreässä pestossa ei välttämättä ole peston perusaineosia ollenkaan vaan basilika on korvattu pinaatilla, jne. Pysäyttävin, jo klassikoksi noussut juttu oli McDonaldsin kananugetit. Koneellinen lihanerottelu on tässä perustoiminta. Kuivauslingon tapaiseen tynnyriin löydään kaikki muuten käyttökelvoton röntty josta keskipakoisvoiman avulla lingotaan vielä lihan rääppeet irti. Tämä mössö sitten vielä värjätään ja maustetaan uudelleen kanan makuiseksi. Syön kyllä itse edelleen tätäkin tauhkaa, mutta en kuvittele enää purevani mitään kanafilettä.
http://www.youtube.com/watch?v=T67DvoH2H3E

Yksi mielenkiintoinen juttu on myös liharääppeiden liimaus yhteen. Näin saadaan taas filettä myytäväksi. Tästä oli hiljattain otsikoita myös Suomessa:
http://www.youtube.com/watch?v=hXXrB3rz-xU&feature=player_embedded

Asiasta kiinnostuneet voivat lukaista esim. tämän opuksen:
http://kotiliesi.fi/kirjat/arvostelut/mats-eric-nilsson-petos-lautasella

Varoituksen sanana ehkä se, että tämän jälkeen et enää koskaan näe ruokaa samojen lasien läpi kuin ennen.  Wink
« Last Edit: 02.05.13, 05:26 by O-P Pietila »
Mikko Kartano
Offline Offline

Posts: 1724
Date Registered: 05.07.01

Re: Elintarvikkeista
« Reply #8 on: 02.05.13, 06:02 »

Pysäyttävin, jo klassikoksi noussut juttu oli McDonaldsin kananugetit.
http://www.youtube.com/watch?v=T67DvoH2H3E

Tuossa videossa pisti huvittamaan se, että faktat olivat taas iloisesti hukassa. Kohdasta 1:15 -> eteenpäin:

Quote
"They wanted to find a way to use the meat that's left behind like tendons, meat that's stuck on bones, eyeballs, muscle tissue, all this part of the chicken that we used to toss out."

Eipä siitä broiskusta tai muustakaan lihaköntistä paljoa lautaselle jää, jos lihaskudos heitetään pois... Tongue

Siinäkään ei liene mitään väärää, että kaikki liha pyritään irrottamaan luista, vaikka sitten koneellisesti ja aasialainen keittiö tekee jänteistä ihan pääruokia, joten ei se nugettimössö nyt niin kamalaa ole kuin tuossa annettiin ymmärtää.

-m


PIC: EFAL EFEU EFFO EFHA EFHF EFHJ EFHK EFHM EFHN EFHV EFII EFIK EFIM EFIT EFJM EFJO EFJY EFKA EFKG EFKJ EFKK EFKN EFKO EFKU EFKV EFKW EFKY EFLA EFLN EFLP EFMA EFME EFMI Mänttä EFNS EFNU EFOP EFPI EFPK EFPN EFPO EFPY EFRA EFRN EFRV EFRY EFSA EFSE EFSI EFTP EFTS EFTU EFUT EFVA EFWB EFVP EFVR EFVT EFYL
PAX: FlightMemory
Hanna Räihä
Offline Offline

Posts: 2795
Date Registered: 16.07.07

Re: Elintarvikkeista
« Reply #9 on: 02.05.13, 06:10 »

Enemmän mä olen huolissani noista aromeista, vahventeista, lisäaineista, säilöntäaineita jne. Makeutusaineet on ihan hirveää myrkkyä ihmiselle, vaikka lightlimuja itsekin juon. Sitten vielä valkoiset sokerit ja viljat.....  No, teoriassa näin, käytännössä en näitä pysty täysin noudattamaan....

Pitkälle prosessoidut ruoat eivät voi olla terveellisiä....  Siksi pyrin itse käyttämään mahdollisimman paljon pelkkiä aaka-aineita, eikä meillä paljon valmisruokia käytetä.

Älä koskaan lähesty härkää edestä,  hevosta takaa äläkä idioottia mistään suunnasta.

This user may use sarkasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Jaakko Männistö
Offline Offline

Posts: 2782
Date Registered: 25.10.07

Re: Elintarvikkeista
« Reply #10 on: 02.05.13, 06:25 »


Pitkälle prosessoidut ruoat eivät voi olla terveellisiä....  Siksi pyrin itse käyttämään mahdollisimman paljon pelkkiä aaka-aineita, eikä meillä paljon valmisruokia käytetä.
Tiedä millä ihmeellä saavat noihin käristeisiin ym.makkaratuotteisiin niinkin hyvän maun,kun tuoteselosteesta löytyy kuitenkin lista koostumuksesta joka kertoo,että lihaa on heikoimmissa tuotteissa vain 0-10 % !! Viimeaikojen pakkomielteeni on ollut:Atrian Hiillos uuniin 200 c  ja 30 min. kieltämättä maistuu hyvältä Tongue,varsinkin jos ei lue tuoteselostetta!

There are no atheists in dropping airplane.
Tatu Koiranen
Offline Offline

Posts: 6817
Date Registered: 10.04.07

Re: Elintarvikkeista
« Reply #11 on: 02.05.13, 06:35 »

Makeutusaineet on ihan hirveää myrkkyä ihmiselle

Tää kuulostaa nyt vähän samalta kuin Trafin lausuma siitä, kuinka transponderipakko kiistattomasti parantaa lentoturvallisuutta. Ilmeisesti nykyään riittää, että väitetään vaan tarpeeksi mustavalkoisesti jotain, niin ei tarvitse edes perustella. Mitä haittaa aspartaamin on todettu aiheuttavan ihmiselle, jos tällä ei ole fenyyliketonuriaa?

0503277581 - tatu at koiranen piste fi
O-P Pietila
Offline Offline

Posts: 2463
Date Registered: 26.09.02

Re: Elintarvikkeista
« Reply #12 on: 02.05.13, 09:28 »

High fructose syrup lienee oikeutetusti ainakin Atlantin toisella puolella vastuussa kansansairauksista kuten ylipaino, diabetes, jne.

Simpsonit tietää kertoa tämänkin totuuden sokerista:  Smiley
http://www.metacafe.com/watch/1198892/guarding_sugar/
Sami Virkkula
Offline Offline

Posts: 13963
Date Registered: 19.04.04

Re: Elintarvikkeista
« Reply #13 on: 02.05.13, 11:01 »

Sen kerran kun kauppias roudaa suomalaista tai jopa lähitilojen tuotteita myyntiin niin suomalaiset kiittää ja jättää tavarat tiskille mätänemään kun hinta on 10% kalliimpi kuin tuontitavara. Tästä hyvänä esimerkkinä on vedellä täytetyt tanskalaiset joulukinkut.
Orvo Välilä
Offline Offline

Posts: 3779
Date Registered: 24.10.05

Re: Elintarvikkeista
« Reply #14 on: 02.05.13, 11:17 »

Mitä haittaa aspartaamin on todettu aiheuttavan ihmiselle, jos tällä ei ole fenyyliketonuriaa?

Kauhistuttavia makuhaittoja  Cool

Cheers!

Orvo

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arguing with a pilot is like wrestling with a pig in the mud. After a while you begin to think the pig likes it.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Arne Wallen
Offline Offline

Posts: 7635
Date Registered: 23.08.06

Re: Elintarvikkeista
« Reply #15 on: 02.05.13, 15:46 »

Ymmärrän että ihmiset tuohtuu joskus jos ostetaan kinkkua ja saadaan jotain jauhemössöä, sama jos ostaisin pullon Glenmorangieta ja sisältäis sitten Wanhaa hyvää 88 "viskiä", eli mielestäni tärkein että myyntinimi vastaa saatua tuotetta.
Jos koen tarvitsevani pötkön jotain lihaan viittaavaa mössä ja sellaisen ostan kaikki ok.Ja kyllä, syön epäterveellisesti jos ajatellaan telkkarin paras haihduttaja ym. ohjelmia.Paistan sianlihakastikkeen tai pekonin, ainoa ongelma nykypäinä, joutuu käyttämään voita ettei sianliha kuivu pannussa. Sad

2f.1  Muistattehan Sir Thomas Sopwith.Olen lihaa syövä hetero, ja ylpeä siitä.
Rangerit kunniaan.
Jouko Holopainen
Offline Offline

Posts: 692
Date Registered: 04.10.11

WWW
Re: Elintarvikkeista
« Reply #16 on: 02.05.13, 16:57 »

Siinäkään ei liene mitään väärää, että kaikki liha pyritään irrottamaan luista, vaikka sitten koneellisesti ja aasialainen keittiö tekee jänteistä ihan pääruokia, joten ei se nugettimössö nyt niin kamalaa ole kuin tuossa annettiin ymmärtää.

On se. Jos se ei olisi, sitä ei tarvitsisi värjätä ja maustaa keinotekoisilla mauilla. Mutta tämä on vain minun mielipide.

@jhol

En kaipaa kielioppi- enkä oikeinkirjoitusohjeita, enkä henkilökohtaisuuksia. Pitäkää ne omana tietonanne, kiitos.
Jouko Holopainen
Offline Offline

Posts: 692
Date Registered: 04.10.11

WWW
Re: Elintarvikkeista
« Reply #17 on: 02.05.13, 17:07 »

Tiedä millä ihmeellä saavat noihin käristeisiin ym.makkaratuotteisiin niinkin hyvän maun,kun tuoteselosteesta löytyy kuitenkin lista koostumuksesta joka kertoo,että lihaa on heikoimmissa tuotteissa vain 0-10 % !!

Mä hyvin harvoin ostan makkaraa jossa on alle 80% lihaa, enemmänkin periaatteen kuin maun vuoksi.
Minua harmittaa todella paljon, että Suomessa, tai ainakin Oulussa, on vaikea saada raakamakkaraa. Tarkoitan esim. saksalais- tai englantilaistyylistä, arvelisin että kaikissa muissakin keski-euroopan maissa tehdään vastaavia.

@jhol

En kaipaa kielioppi- enkä oikeinkirjoitusohjeita, enkä henkilökohtaisuuksia. Pitäkää ne omana tietonanne, kiitos.
O-P Pietila
Offline Offline

Posts: 2463
Date Registered: 26.09.02

Re: Elintarvikkeista
« Reply #18 on: 02.05.13, 17:47 »

Sama juttu täällä. Oman mielenrauhani takia otan hyllystä yleensä sen täyslihamakkaran ja maksan siitä mielelläni vähän enemmän.
Tuomo Matilainen
Offline Offline

Posts: 316
Date Registered: 11.03.12

Re: Elintarvikkeista
« Reply #19 on: 02.05.13, 19:38 »

Eikös tuo lihamäärä mene sen mukaan paljonko on reseptissä grammat ja paljon on lopputuotteen paino?

Ja kyllä itsekin ostan aina noita suuremmalla lihamäärällä varustettuja.
Pages: [1] 2 Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1