Toisesta maailmansodasta

(1/2) > >>

mk04:
Anthony Beevorin kirjassa Toinen maailmansota tuli esille paljon minulle ennen tuntemattomia faktoja. Lukemisen arvoinen, jos aihe kiinnostaa!
http://walrus-76.blogspot.fi/2013/01/kirja-arvio-antony-beevor-toinen.html

Muutama kohta jäi mietityttämään, olisiko jollain palstalaisella enemmän tieoa näistä:

Beevorin mukaan Berliinin lopulliseen puollustukseen osallistui SS Norlandin riveissä suomalaisia sotilaita. Minä luulin että viimeistään vuodenvaihteessa 45 kaikki SS-joukot olisivat kotiutuneet.Stalinilla oli kirjan mukaan valmiina suunnitelmat jatkaa Länsi-Eurooppaan Saksan kukistumisen jälkeen, mutta Yhdysvaltojen atomipommi esti tämän. Briteillä oli oma vastaoperaatio Untinhable: http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Unthinkable

teroe:
Briteillä oli tosiaan suunnittelussa "operaatio Unthinkable". Itse asiassa suunnitelma oli pitkälti itsensä Winston Churchillin käsialaa. Churchillhän suhtautui äärimmäisen epäluuloisesti Stalinin aikomuksiin ja sisäpiirissä kertoi Neuvostoliiton olevan "uhka länsimaiselle sivilisaatiolle". Suunnitelmaan kuului käyttää puolalaisia ja saksalaisia brittien kanssa samassa rintamassa.

Lopulta todettiin että Neuvostolitto on sotilaallisesti niin vahva että mitään ei ole tehtävissä. Esitettiin myös epäilyjä siitä, olisiko sodan väsyttämät britit olleet halukkaita taistelemaan saksalaisten rinnalla entistä liittolaistaan vastaan.

Kim Laitinen:
Minulla on kaikki Beevorin kirjat. Itseasiassa tämä viimeinen on pääosin jäänyt lukematta.
Suurta kritiikkiä Beevor on saanut viime teoksilleen suomalaisilta sotahistorioitsijoilta. Normandia oli täynä asiavirheitä ja tämä viimeinen alta riman.
Upseeriliiton Sotilasaikakauslehdessä on nämä kirja-arvostelut olleet.
Henkilökohtaisesti Stalingrad sekä Berliini 1945 ovat omia suosikkeja sotakirjoissani.

jr:
Quote

Beevorin mukaan Berliinin lopulliseen puollustukseen osallistui SS Norlandin riveissä suomalaisia sotilaita. Minä luulin että viimeistään vuodenvaihteessa 45 kaikki SS-joukot olisivat kotiutuneet.

Jostakin muistelisin lukeneeni, että suomalaiset SS-joukot tosissaan kotiutettiin aikaisemmin, mutta heille tarjottiin mahdollisuutta jatkaa Saksan riveissä, ja ilmeisesti muutama harva tähän tarttuikin.

Juha:
Kyllähän se niin on että jos ei jenkit olisi toteuttanut operaatio Overlordia ja edenneet Elbe-joelle asti, puhuttaisiin Euroopassa venäjää virallisena kielenä.

Navigation

Up one level

Next page