Suuri tiimalasikeskustelu

(1/5) > >>

Wanhis:
Enpä keksinyt oikein muutakaan otsikkoa tälle kysymykselle, niin olkoot tämä ketju sitten yleiskäyttöinen tiimalasikeskustelu johon itsekukin voi laittaa vaikkapa kuvia upeista tiimalaseistaan.
 
Ongelmana olisi tämmöinen ilmeisesti jollakin öljyllä täytetty Fantasia niminen "öljytiimalasi" valmistaja Nevatek OY Finland. Tämä upea 70-80 luvun koriste esine on mennyt sillälailla epäkuntoon, että aiemmin täynnä "öljyä" ollut keksintö on päässyt pahasti kuivettumaan eikä toimi enään.
Ideana oli, että lasia käänneltiin eri sivujen varaan jolloin kaksivärinen hiekka valui pikkuhiljaa alas useasta pisteestä ja muodosti upeita hiekkavuoria jotka sulautuivat toisiinsa.
Kyseisen näytyelmän katseluun ei väsynyt millään ja aikoinaan kovasti kinasteltiin, että kuka tätä saa pitää käsissään.

Rupesin kunnostamaan tätä ja avasin kyljessä olevan silikoonitulpan ja porasin suurnopeusporalla ja kartiomaisella timanttiporalla kanavan lasien väliin. Syntyneestä reiästä voi nyt työntää neulan lasien väliin, eli nyt pitää vain hommata injektioruisku jolla sisään saa sitten uudet "öljyt" Kysymys kuuluukin: Mitä tuo öljyltä näyttävä neste on?
Kysyn tätä senvuoksi täältä, koska joku foorumilainen on kuitenkin ollut aikoinaan näitä Fantasia laseja valmistamassa.


Wanhis:
No niin, ruisku ja pari neulaa tuli ostettua joten voimme aloittaa laboratoriotestit! Olipas halpoja tuommoiset ruiskut, kahden eri kokoisen neulan kanssa hinta oli vain 70-centtiä. Aluksi otetaan näyte lasien välissä olevasta nesteestä.Epäilin vahvimmin nesteen olevan rypsiöljyä, neste ei haise miltään kuten ei rypsiöljykään. Sormissa molemmat tuntuvat samanlaisilta, en kuitenkaan uskaltanut maistaa lasin sisältä otettua ainetta.
Ensin tein juoksevuuskokeen kahdella lasiputkella. Yllätys oli aikamoinen, kun kuvassa vasemmalla oleva alkuperäinen neste oli notkeampaa kuin rypsiöljy. Olisin ilman muuta olettanut asian olevan juuri päinvastoin!  Seuraava testi oli sitten sekoittuvuuskoe. Tiputin koeputkessa olevaan rypsiöljyyn alkuperäistä nestettä ja kas kummaa, eipä sekoittunut siihen vaan jäi isona helmenä killumaan ensin rypsiöljyn pinnalle ja sitten helmi vajosi pohjalle.
Väkisin sekoitettaessa syntyi tuhansia pieniä kuplia jotka sumensivat kirkkaan rypsiöljyn.Kokeilin myös sekoittaa alkuperäistä nestettä auton moottoriöljyyn 10-30W API.SE.CC jolloin tulos oli juuri samanlainen, ei sekoitu kuin väkisin. Lopuksi laitoin koeputkiin vielä tipat alkuperäistä nestettä ilman sekoittamista ja käyn huomenna katsomassa mitä nille kuuluu, ovatko sekoittuneet.
Ei oikein kiinnostaisi tuonne tiimalasiin saada mitään kuplia sisälle sillä lasien välinen rako on vain noin 1,5mm joten eipä sitä nestettä paljon ravistelemalla sekoitella mikäli siellä kuplia on seassa. harkintaan menee vielä tuon täyttäminen.
 
Edit: Tuli tuossa mieleen, että olisikohan tuo jotain saippuavettä? Jotain Fairyn tapaista, sillä neste tuntui liukkaalta sormissa kuten öljykin. Pitänee jatkaa laboratorio testejä. Arvioita nesteen koostumuksesta voi myös esittää . .


sorvakko:
Quote

Edit: Tuli tuossa mieleen, että olisikohan tuo jotain saippuavettä? Jotain Fairyn tapaista, sillä neste tuntui liukkaalta sormissa kuten öljykin. Pitänee jatkaa laboratorio testejä. Arvioita nesteen koostumuksesta voi myös esittää . .


Kotona joskus Kauan Sitten oli tuommoinen vaiko pari. Pitää kysellä josko isäukko muistaisi mitä litkua sinne laitettiin, sitä meinaan lisättiin jossain vaiheessa. Oma muistikuva olisi ihan vain vettä, mutta tuosta on tosiaan varsin runsaasti aikaa..

/Samuli

catodu:
Vesijohtovettä olen omaani lisäillyt kerran pari vuodessa. Mulla näkyy tuon silikonitulpan kohdalla injektioneulan kärki lasilevyjen välissä, se ikään kuin olisi tarkoitettu täyttöä varten. Ruiskulla vaan varovasti vettä sisään.

jrantala:
Luulisin, että Nevatek Oy on ollut lasin maahantuojana (ainakin nykyään toimiva Nevatek on kaupparekisterin mukaan liikelahjojen yms välittäjä).

Lasin on kehitellyt William Tabor, jonka firma edelleenkin valmistaa hiekkakehyksiä: http://www.exoticsands.com/

Williamilla on myös patentti tuotteeseen: http://www.google.com/patents/US4885192

Navigation

Up one level

Next page