FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
19.06.18, 06:53

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Muut aiheet
| |-+  Vapaa keskustelu (Moderators: Juha Kalli, Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti, Mikko J Köykkä)
| | |-+  Suuri tiimalasikeskustelu
:  

« previous thread next thread »
Pages: 1 [2] Reply Print
Author Topic: Suuri tiimalasikeskustelu  (Read 6691 times)
Jari Vanhatupa
Offline Offline

Posts: 3656
Date Registered: 27.03.08

Re: Suuri tiimalasikeskustelu
« Reply #20 on: 06.07.13, 09:25 »

Sivelin lyhennetyn neulan muoviosaan silikonia ja painoin sen paikoilleen täyttöreikään. Neula lävisti lasin silikonitiivistyksen ja neulan kärki tuli näkyviin lasin puolelta. Enään olisi sitten lopputäyttöä ja testausta vailla.

[ attachment removed / expired ]

Painoin ruiskun täyttöreikään kiinni ja aloin varovasti painamaan nestettä lasin sisään. Vahingosta viisastuneena pidin tälläkertaa taukoja ja annoin ilman tulla välillä ulos lasien välistä. Sitä kyllä tulikin kuten kuvassa näkyvästä "vaahtopallosta" voitte todeta. Täyttöjen välillä ilmaa tuli ulos pitkään ja erittäin hitaasti, neulassa oleva reikä on niin pieni. Vedin välillä ilmaa ulos myös ruiskun avulla jolloin puuha hieman nopeutui. Nestettä lasin sisään sai kyllä painettua helposti. Päinvastoin ei sitten onnistunutkaan, eli lähes täydestä lasista ei juurikaan saa imettyä nestettä ulos. Ilmeisesti siellä on heti alipaine pistämässä vastaan.
Oikea täyttömäärä on jotakuinkin kuvassa näkyvän kaltainen. Nurkkaan pitää jäädä tuon verran ilmaa. Suoraan käännettäessä kuplien tulee näkyä kehyksen rajoilla. Liika neste tekee lasista liian "nopean" Tällä täytöllä kaiken hiekan valuminen alas kestää noin 7-minuuttia ja päädyn varaan käännettynä noin 20-minuuttia.

[ attachment removed / expired ]

Lopuksi sitten täyttöreiän silikonitulppa paikoilleen niin lasi on tiivis. Tuo alkuperäinen tulppa kerkesi olla jo kaksi kertaa hukassa. Kun se putosi hyppysistä ensimmäisen kerran ja pomppi verstaan lattialla ties minne, niin erinäisen ajan tuli ryömittyä otsalamppu päässä sitä etsien. No, nyt se on kuitenkin oikealla paikallaan.

[ attachment removed / expired ]

Lasi on sitten valmis ja odottaa vain kovaa käyttöä ja siirtoa mummovainaan vanhaan kirjahyllyyn. Lasi toimii samoin kuin silloin joskus vuonna "suo ja kuokka" muodostaen upeita hiekkavuoristo näkymiä.
Kun kaikki hiekka on valunut alas niin lasi käännetään toisinpäin, jolloin alhaalta syöksyvät hätiin ilmakuplat ja pyrkivät estämään hiekan alas valumisen.

[ attachment removed / expired ]

Alkaa hurja taistelu hiekan ja ilmakuplien kesken! Kuplat haluavat ylös ja hiekka haluaa alas. Molemmat voittavat ja pääsevät tavoitteeseensa. Hiekkaa alkaa työntyä väkisin kuplien välistä ja se valuu alas muodostaen hiekkavuoria.
Välillä kuplat vaihtelevat asemaansa tukkien vuodon ja hiekkavuodot siirtyvät eri paikkaan. Myös pitkiäkin taukoja saattaa esiintyä mutta lopulta hiekka sitten kuitenkin tulee jostain läpi, joko pikkuhiljaa tai isompina ryöpsähdyksinä  Mikäli ilmakuplat pääsevät hiekkakerroksen läpi jostain ohentuneesta paikasta, syntyy lasissa täysi kaaos kun loput hiekat rupeavat tulemaan vauhdilla alas.
Mielenkiintoista seurattavaa ja aikaa vierähtää helposi paljonkin tämän kanssa puuhatessa. Smiley

[ attachment removed / expired ]

Suuri tiimalasikeskustelu kiittää kaikkia projektia seuranneita.  Smiley

Voi olla, että rakennan itse toisenkin tuollaisen vastaavan lasin mikäli vain sopivaa hiekkaa tulee hankittua. Mikäli innostuit neste-tiimalasista niin tässä vielä yksi linkki erään toimittajan sivuille. Siellä on tarjolla on myös erittäin hinnakkaita desing versioita.

http://www.sandpicture.com/

« Last Edit: 06.07.13, 09:29 by Jari Vanhatupa »

Ville Kokkonen
Offline Offline

Posts: 1895
Date Registered: 15.02.06

Re: Suuri tiimalasikeskustelu
« Reply #21 on: 06.07.13, 15:15 »

Heh, en olisi ikinä uskonut, että kiinnostun tiimalasin korjaamisesta. Kiitos Jari, todella mielenkiintoinen kertomus kuvineen thmbup

Ville
Pages: 1 [2] Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1