Kuvia Etelä-amerikasta ja polynesian reunamilta (Patagonia & Pääsiäissaari)

(1/3) > >>

valvoja:
Heinäkuussa tuli haukattua KLM:n "Wow on Wednesday" -tarjouksesta lennot Limaan joulukuulle. Syksyn mittaan matka kehittyi jatkolennoilla jotka veivät tällä kertaa Chileen, tarkemmin ottaen Patagoniaan ja Pääsiäsisaarelle. Tällä kertaa laitan tällaisen ei ilmailukuvista koostuvan maratonkuvasarjan tänne vapaan puolelle 

Patagoniassa on näin meidän talvella kesä ja miellyttävät kelit jos tuulta ei lasketa mukaan. Kyllähän sitä koulussa joskus aikoinaan tuli päntätttyä, että siellä tuulee, mutta sen tajusi vasta paikan päällä käytyä.. Nyt ymmärrän hyvin miksi Kap Hornin kiertäneet merikarhut ovat niin kovia veijareita kun ovat. Tässä muutama metari Punta Arenaksesta.

METAR SCCI 131600Z 27035KT 9999 SCT020 BKN030 10/04 Q0988 NOSIG=
METAR SCCI 131700Z 28040G51KT 9999 FEW020 SCT030 BKN200 10/04 Q0987 NOSIG=
METAR SCCI 131800Z 28035KT 8000 -SHRA SCT016 BKN030 12/05 Q0987 RESHRA NOSIG=
METAR SCCI 131900Z 26030KT 9999 -SHRA SCT020 BKN030 10/07 Q0988 NOSIG=
METAR SCCI 131900Z 26030KT 9999 -SHRA SCT020 BKN030 10/07 Q0988 NOSIG=
METAR SCCI 132000Z 25031KT 9999 SCT018 SCT025 10/07 Q0989 NOSIG=
METAR SCCI 132100Z 25039KT 9999 SCT020 11/04 Q0990 NOSIG=

Punta Arenas on yksi maailman eteläisimmistä kaupungeista ja suurin kapunki 46 leveyspiirin eteläpuolella. Kaupunki sijaitsee Magellanin salmessa Patagonian puolella ja sinne pääsee muualta Chilestä ainoastaan lentäen tai laivalla. Jos maantietä pitkin haluaa tulla, niin silloin pitää koukata Argentiinan puolelle. Kaupunki on itsessään aika vaatimaton reilun sadan tuhannen asukkaan kaupunki, mutta hyvä tukikohta eteläisille seikkailuille. Useat risteilyalukset kuulema myös pysähtyvät tuolla, vaikka luulen että Ushuaia Argentiinan puoella on paljon suositumpi risteilykohde. Turismi on yksi tärkeä tulonlähde kaupungille, mutta myös öljynporaus ja kaivosteollisuus työllistää.

Nämä kuvat eivät anna oikeutta Punta Arenakselle, mutta toisaalta se kyllä on tällainen nukkumalähiö.Magellanin salmi.


Matkalla oli tarkoitus kuitenkin katsella luonnon ihmeitä. Kahden ja puolen tunnin matka päässä Punta Arenaksesta sijaitsee Isla Magdalenan saari jossa pesii yli statuhatta Patagonianpingviiniä.

Pari Etelänselkälokkia jotka myöskin olivat pesimispuuhissa.Pingviinejä tuolla piisaa. Jotenkin näistä veijareista tuli mieleen mainiot piirroshahmot, Madagaskarin pingviinit.Uivien pingviinen edessä rannalla pari Chilenmeriharakkaa.


Punta Arenaksen sataman vieressä on telakka jossa seisoskeli tällainen risteilyalus. Liekö myynnisä kun firman nettisivuilla tämä ei enää ole, mutta googletuksen perusteella tällä risteiltiin vielä pari-kolme vuotta sitten.


Laivasta toiseen. MS Crux Australis vie Patagoniasta Tulimaan puolelle.


Tulimaa.


El zorro.


Chilen puolella tulimaassa pesii vähän Kuningaspingviinejä joka on toiseksi suurin pingviinilaji Keisaripingviinien jälkeen. Suomenkielisen wikipedian artikkelissa väitetään ettei laji lisäänny nykyisin Etelä-amerikassa lainkaan, mutta paikalla olleiden tutkijoiden mukaan tässä noin sadan yksilön yhdyskunnassa haudottiin munia. Tämä oli niitä hetkiä elämässä kun harmitti ettei jaksanut raahata teleobjektiivia maapallon toiselle puolelle. Mutta kun haluan matkustaa käsimatkatavaralla, niin kompromissejä joutuu tekemään ja tyytyminen on kuvien croppaamiseen.

Karua ja kaunista.Nämä ovat kyllä erikoisia lintuja erikoisissa elinympäristöissä.

Toinenkin Zorro. Joko Andienkettu tai Lintukettu.


Chilen tulimaassa porataan öljyä ja Cerro Sombrero on pieni 600 asukkaan kylä joka on perustettu 50-luvulla paikallisen petroolifirman työntekijöiden kodiksi.


Takaisin Patagonian puolelle Magellanin salmen yli.

Tulimaa vasemmalla, Patagonia oikealla.


Merielämää.


Voisi olla Mustaposkidelfiini.


Patagoniassakin porataan öljyä.


Punta Areanaksen kadulla Toyota Corolla Liftback KE50 joka ei liity tarinaan, mutta frendillä oli tuollainen joskus kauan sitten 90-luvulla. Hieno rassi.


Seuraavaksi piti päästäTorres del Painen kansallispuistoon Punta Arenaksesta parisataa kilometriä pohjoiseen.Andienkondori. On se vaan komea lintu.

Patagoniannandu.


Guanakoja näkyi myös paljon. Kaverit ovat kesyn Laaman kantamuoto.
Mikäköhän tuostakin vielä tulee?


Vielä vähän maisemia.


Tätä kaveria en tunnista.


Mustakaulajoutsenia Puerto Natalesin lähistöllä.Ja tämän sateenkaaren myötä on hyvä siirtyä Patagoniasta eteenpäin.


Pikaisesti Santiagoa.

Pablo Nerudan Santiagon kämppä.
Gran Torre Santiago on kaupungin ja samalla koko Etelä-amerikan korkein talo.


Seuraavaksi suunta kohti tyyntämerta.


Tällä kuvalla on hyvä aloittaa tämä osuus.


Pääsiäissaari, eli Rapa Nui on yksi maailman eristyneimmistä asutuista kolkista. Santiagosta sinne lentää viisi ja puoli tuntia ja seuraava varakenttä taitaa olla Tahiti viiden tunnin lentomatkan päässä. Maantieteellisesti saari kuuluu polynesiaan ja alkuperäinen väestö onkin saapunut saarelle aikoinaan muualta polynesiasta. Saari on tulivuori keskellä tyyntämerta ja se nousee merenpohjasta yli kolme ja puoli kilometriä. Ympärillä ei ole koralliriuttoja ja siksi meressä on verrattain köyhästi elämää. Saarella on vajaa kuusituhatta asukasta joista suurin osa asuu pää"kaupungissa" Hanga Roassa. Saaren tärkein elinkeino nykyisin on turismi.LAN Airlinesin päivittäinen Santiagon vuoro tekee lähtöä. LAN lentää sesonkiaikaan joinain päivinä viikossa myös toisen vuoron Santiagosta. Osa Santiagosta tulevista vuoroista jatkaa Tahitille josta palataan aikoinaan saaren kautta takaisin Santiagoon. Lisäksi LANilla on sesonkikaudella yhteys Limasta saarelle. Taustalla Chilen ilmavoimien 767 joka kuljetti opiskelijoita jouluksi kotiin. Chilen valtio tukee yliopsto-opiskelua tarjoten pääsiäsisaarelaisille ilmaisen opiskelun ja lennot Santiagoon (en muista oliko majoituskin ilmainen), mutta vastineeksi saarelaisten täytyy valmistuttuaan työskennellä saarellansa muutama vuosi.


Kuuluisia kivipatsaita on saarella siellä sun täällä. Patsas on Moai ja jalusta jolla se seisoo on Ahu.
Harvemmin on tullut juotua tahitilaista bisseä.


Nämä ovat jäännöksiä kylistä joissa pääsiäsissaarelaiset asustelivat ennen muinoin.Suurin osa (n. 95%) kaikista Moaista veistettiin käsin täällä Rano Rarakuan kraaterilla. Rinteillä on paljon kesken jääneitä Moaista ja osa on vielä kalliossa kiinni. Moait veistettiin siis ensin kallioon ja sitten irroitettiin ja nostettiin pystyyn kuljetusta varten. Kuljettamisesta on useita teorioita, suosituin tällä hetkellä taitaa olla ns. kävelyttämisteoria jonka mukaan Moait kävelytettiin pystyasennossa puolelat toiselle kallistelemalla louhokselta paikoilleen. Matkat ovat pitkiä, jopa yli kaksikymmentä kilometriä.Joillain Moailla on päässään Pukao joka saattaa esittää papin päähinettä. Jotta kivipatsaiden kuljettaminen ja paikoilleen laittaminen ei olisi niin yksinkertaista, niin Pukaot tulivat toki aivan toisesta paikasta kuin Moait.Osaa Ahuja ja Moita on restauroitu jonkin verran, mutta saarella on myös paljon tämän näköisiä Ahuja ja Moaita.


Haukka, mutta tarkemmin en osaa sanoa. Ruostehiirihaukka?Vähän näkymiä sieltä täältä Hanga Roalta.

Viimeinen ilta Pääsiäsissaarella.


Muutaman yön kuluttua maisema oli vaihtunut taas. Nyt oli vuorossa viimeisenä Perun pääkaupunki Lima jossa pysähdyttiin vielä pariksi päiväksi ennen lentoa eurooppaan.

Mirafloresin kaupunginosan rantaa.
Eteläisellä pallonpuoliskolla ollaan (syystä) aika tosissaan UV-säteilyn kanssa.


Liman keskustan Plaza de Armas ja suihkulähde joka muutetaan kerran vuodessa suihkuttamaan pormestarin kustannuksella veden sijasta Piscoa. Siis paikallista pontikkaa! Pajunen, miten olis Havis Amandasta kossua joku kiva kesäperjantai?F:llä alkavia automerkkejä. Fiat, Ford ja Folkkari.

Alumiinitölkkien luovaa kierrätystä.Kaksi perulaisten rakastamaa ruokaa samalla lauatsella. Peruna ja marsu.


Perun vientiteollisuuden selkäranka.


Maailma on kaunis ja ihmeellinen paikka.
korjattu typoja

AmiGo98:
Nättejä kuvia ja upeita maisemia! Laitas vaikka ilmailukuviakin, jos mitään löytyy?

valvoja:
Quote

Nättejä kuvia ja upeita maisemia! Laitas vaikka ilmailukuviakin, jos mitään löytyy?


Löytyy ja tulee. Tässä muutaman päivän sisällä 

pipepupu:
Mielenkiintoisia kuvia paikoista, joita ei näe jokapäivä. Miltä marsu maistui? 

Kiwipilot:
Mahtavat kuvat  Paljon kiitoksia!

Navigation

Up one level

Next page