Keskustelua sivustojen tulevaisuudesta

(1/3) > >>

sami:
Nostetaanpas tämä ikuisuusprojekti taas pöydälle.

Haluaisin mielipiteitä käyttäjäkunnalta sivustojen (FSnordic ja Flightforum) tulevasta kehityssuunnasta. Perussuunnitelma on ollut valmis jo pitkään, ja aika ajoin on tullut tehtyä erilaista pientä tämän tiimoilta mutta nyt pikkuhiljaa olisi ajatus oikeasti puskea projekti läpi. Eli siis molempien sivustojen yleinen päivittäminen ja ajan tasalle saattaminen.

Historiahan on, niille jotka eivät asiaa tunne, että ensin oli FSnordic.net-sivusto keskittyen lentosimulaattoreihin, ja myöhemmin tuli mukaan FlightForum, joka on käytännössä eri ulkoasulla varustettu käyttöliittymä FSnordicin tietyille keskustelualueille (= ilmailupalstat). Sivustojen tekniikka ja tietokanta on sama yms. Koko päivitysprojekti on lähtöisin siitä, että foorumisofta on vanhentunut ja pitää päivittää (olisi pitänyt jo). Samalla myös tarvitaan vähän muuta uudistumista, koska itsellä esim. ei ole aikaa FSnordicia päivittää ja luoda sinne uutta sisältöä (uutiset jne).

Kaikenkaikkiaan siis suunnitelma on, että ensinnäkin FSN ja FF erotetaan nyt oikeasti erillisiksi sivustoiksi. Eli jatkossa uudet käyttäjätunnukset eivät enää ole käyttökelpoisia molemmissa paikoissa. Tästä saadaan pidemmässä juoksussua etua, koska molemmat saitit ovat selkeitä omia kokonaisuuksia.

Kaikki pohjautuu foorumisoftan päivitykseen. Tätä olen pähkäillyt jo pitkän aikaa ja taisinkin jo jossain vaiheessa ilmoitella että softa tulisi vaihtumaan, mutta nyt takkia on käännetty ja suunnitelma on jatkaa SMF-softasarjan uusimmalla versiolla. Itse olisin eräästä kilpailevasta softasta pitänyt enemmän, mutta saitit tarvitsevat kuitenkin ison liudan erilaisia muokkauksia foorumisoftaan ja valitettavasti itsellä ei ole mahdollisuuksia opiskella kokonaan uuden (monimutkaisen) softakokonaisuuden saloja (tuohon hommaan on myös haettu ns. ammattiapua ulkomailta, muttei ole löytynyt). Lisäksi tämä uusin SMF on käytössä eräässä toisessa omassa projektissa, joten tätä kautta tulee näitä hienoja synergiaetuja vai mitä ne oli. Anyways, SMF-foorumin kakkosversio on melko pitkälti samanoloinen kuin tämäkin. Ja kuitenkin foorumi on käytännössä aina (vuodesta 2000 muistaakseni!) pyörinyt samantyyppisellä alustalla (SMF:ää edelsi YaBB SE, YaBB jne; kaikki sukua toisilleen) joten jatkumo on luonnollinen...


Ajatuksena on luoda FSnordicista itsenäinen foorumiin ja wikiin pohjautuva sivusto, jonka sisällön tuottoon ei tarvita ylläpitoa samalla tavalla kuin nykyään. Aikanaanhan täällä oli pitkiäkin artikkeleita ja vastaavaa, mutta sellaiseen ei ole enää resursseja. Eli mukana tulee olemaan foorumit nykyisellään (ei ilmailualueita), tiedostokirjasto nykyisellään (ei toistaiseksi aikaa muuttaa sitä) ja lisäksi päivitetty wiki johon kootaan ohjeet, linkit yms (kaikki käytettävissä yhdellä käyttäjätunnuksella). Esim. siis uutissivu poistuu, ja etusivun korvaa eräänlainen "what's new"-koontisivu jossa on uusimmat asiat foorumilta, wikistä ja tiedostoista. Foorumeilla tulisi olemaan nimimerkkikäytäntö, mutta suositus oman nimen käytöstä. Käyttäjä voi itse valita tämän, mutta siis oikean nimen pakko poistuu sieltä. Tarkoitus on saada tällä lisää aktiivisuutta simufoorumeille, ja helpotusta ylläpitoon koska myös ulkomaankieliset foorumit tulevat siellä jatkamaan (tarpeen mukaan karsittuina). Erilainen trollailu tuskin kasvaa haitaksi asti, koska sivujen aihealue on kuitenkin aika kapea. Tällä hetkellä siviililentosimut on melko kuoleva genre, mutta pyritään pitämään palsta aktiivisena. Muutama wiki ja forum-moderaattori tullaan tarvitsemaan aikanaan. Tavoite FSN:n osalta on siis karsia sivuilta ns. kuolleet rönsyt pois ja pitää sivusto toiminnassa tulevaisuudessakin siten että sisältö tulee pääasiassa vain jäsenistöltä.

FlightForumin puolella on tarkoitus keskittyä eräänlaisen "ilmailun etusivun" luomiseen teknisten päivitysten lisäksi. Kaikki ilmailukeskustelualueet on siis nähtävissä vain FF:n kautta, ja siellä säilyy sama "oikea nimi"-sääntö kuin nytkin. Tapahtumakalenteri tullaan lisäämään, johon jäsenet voivat vapaasti lisätä infoa ja tapahtumia (tavoite saada kaikki kotimaiset ja olleelliset ulkomaiset tapahtumat tähän). Erillinen etusivu palaa takaisin pienen tauon jälkeen, ja se tulee sisältämään yleiskatsauksen siitä mitä tapahtuu: tiivistettynä uusimmat uutisaiheet ja valokuvat palstalta, tulevat tapahtumat, suositut keskusteluaiheet yms (etusivu kootaan automaattisesti). FlightForumia on tarkoitus myös edelleen ylläpitää/kehittää niin, että ilmailuskene voi hyötyä palstan resursseista eli esim. kerhojen keskustelualueet ja vastaavat tulevat säilymään mukana (ja muut yhteistyökuviot). Eli siis FlightForumin osalta tavoite on edelleen ylläpitää palstaa ilmailijoiden ja aiheesta kiinnostuneiden juttelupaikkana, mutta esim. uuden etusivun kautta painottaa, että palsta on myös erittäin nopea uutisvälityskanava; koska tässäkään joukkovoimaa ei voita mikään ...

Lisäksi molemmilla sivuilla tehdään myös pieni ulkoasullinen kasvojen kohotus, mutta ei tietysti mitään isoja muutoksia kun tekninen runko pohjautuu pääasiassa foorumiin ja/tai wikiin - eli asiat ovat luonnostaan jo niille kuuluvilla paikoilla. Samoin sosiaalisen median ominaisuuksia pyritään hyödyntämään, tarkoittaa esim. käyttäjätunnuksen helppoa luontia FB-tunnarien kautta tai ehkä FF:ltä uutisvirran tuottamista FB/Twitteriin tms (kuitenkin nämä kaikki ovat vain toissijaisia ominaisuuksia, koska kaikki eivät niitä käytä).

Pitkä tarina ja kaiken kaikkiaan muutokset eivät tässä suunnitelmassa ole mitään mahdottoman isoja, mutta teknisesti kyseessä on kuitenkin kokoluokkaa isompi projekti. Mitä muuta toivotte saittien tulevaisuudesta, tai mitä mieltä näistä suunnitelmista?

erkki.pulkkinen:
Noiden FB:n ja Twitterin sotkeminen tähän saa ainakin minut pysymään pois tältä saitilta 

sjcape:
Quote

Noiden FB:n ja Twitterin sotkeminen tähän saa ainakin minut pysymään pois tältä saitilta 

Quote

(kuitenkin nämä kaikki ovat vain toissijaisia ominaisuuksia, koska kaikki eivät niitä käytä)

Perinteinen foorumi on ihan hyvä ja sivustojen erottaminenkin on ihan perusteltua, joten ei kovinkaan järisyttäviltä muutoksilta kuulosta nämä suunnitelmat. Sosiaalisella medialla on toki mahdollista lisätä sivuston arvoa ja käytettävyyttä, mutta se kannattaa tehdä melko hallitusti. Tarkoittaen sitä, että vapaaehtoisuus ja valinnan vapaus on mahdollisimman suuri. Tästä esimerkkinä, että tavallinen rekisteröinti säilyy FB:n ja Googlen tunnareiden ohella ja jos profiilin tekee FB:n tai Googlen tunnareilla, niin olisi ihan suotavaa että rekisteröitymisvaiheessa voisi valita, että mitä tietoja foorumiprofiiliin tuodaan jos niin tehdä haluaa. Jonkinsortin jakonappula saattaisi olla hyödyllinen, mutta tuon FB/Twitter uutisvirran tuottamisen hyöty vaikuttaa vähän kyseenalaiselta. Onko ajatuksena automaattisesti vain linkittää uutisketjujen otsikoita vaiko jotain hienostuneempaa? Toki ei uutisvirrasta varmaan haittaakaan ole, jos sen toteutus muuten toimii.

En tiedä miten onnistuu foorumisoftan puitteissa, mutta onko yksityisviestitoimintoa mahdollista kehittää enemmän pikaviestimen suuntaan? Jos reaaliaikainen viestittely ei onnistu, niin ihan jo viestien ketjutus lähettäjän/vastaanottajan perusteella olisi aika iso parannus!

Myös FSnordic-puolen wikiä pitäisi ehdottomasti tuoda paremmin esille, nyt se vaikuttaa jääneen vähän unohduksiin. Foorumilta löytyy kumminkin runsaasti tietotaitoa ja suomenkielinen hyvin jäsennelty perusohjeistus varmasti osaltaan ehkäisisi harrastuksen kuolemista..

sami:
Quote

Tästä esimerkkinä, että tavallinen rekisteröinti säilyy FB:n ja Googlen tunnareiden ohella ja jos profiilin tekee FB:n tai Googlen tunnareilla, niin olisi ihan suotavaa että rekisteröitymisvaiheessa voisi valita, että mitä tietoja foorumiprofiiliin tuodaan jos niin tehdä haluaa.


kts. http://www.airwaysim.com/Register#RegForm    ... tuohon tyyliin (tekninen pohja tuolle on valmiina eli helppo toteuttaa)

SMF2:ssa on jonkunlainen privaattiviesti-ketjutustoiminto ilmeisesti, en ole oikein tutustunut.

AmiGo98:
Kuulostaa hyvältä! Mites kuvien pikselimäärän muuttaminen astetta isompaan? Tulisiko vihdoinkin?

Navigation

Up one level

Next page