FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
26.05.18, 15:43

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Muut aiheet
| |-+  Vapaa keskustelu (Moderators: Juha Kalli, Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti, Mikko J Köykkä)
| | |-+  Grillausvehkeet
:  

« previous thread next thread »
Pages: [1] 2 Reply Print
Author Topic: Grillausvehkeet  (Read 8005 times)
Tarmo Kallio
Offline Offline

Posts: 2090
Date Registered: 29.07.09

Grillausvehkeet
« on: 12.04.14, 17:32 »

Nyt alkaa kohta grillauskausi lähestyä. Olen ollut aina hiiligrillin ystävä. Hiilien, brikettien ja sytytysnesteen kanssa puuhailu on ollut mukavaa hommaa.
Kaasugrillit ovat alkaneet myös kiinnostaa. Saako niillä aikaiseksi myös hyvää ruokaa?

Mainoksissa lukee että on monta poltinta ja sivupoltinta. Ehkä osa varusteista on tarpeettomia! Kuinka kauan sellaisella nykyaikaisella komposiittikaasupullolla grillaa? 5/10 kg? Meneekö pullo yhdessä illassa?

Eli hiili, vai kaasugrilli?Arne Wallen
Offline Offline

Posts: 7635
Date Registered: 23.08.06

Re: Grillausvehkeet
« Reply #1 on: 12.04.14, 18:45 »

Jos syvennyt asiaan, hiiligrilli ilman muuta, vähemmällä työllä ja erimakuisena kaasulla, honkkarilla ruostumaton nyt 299 suunnilleen, levy ja ritilä kuuluu pakettiin ja sellaisella minä.Iso hiiligrilli paras mielestäni mutta hyvää en suomesta ole silmähavainnolla löytänyt, voi toki olla.
Hiilimyyntikin suomessa melko kuralla, kaikenlaista sälää löytyy mutta lihan valmistamiseen heikkoa.Laiturilla pidän pallogrilliä jos?joku vesilentokone vahingossa paikalle eksyisi.
Onneksi on koivu/leppä klapeja jolla saa Campingit lämmitettyä.Kadehdin Orvon hiiligrilliä ja Fordin serkun hiiliä.

2f.1  Muistattehan Sir Thomas Sopwith.Olen lihaa syövä hetero, ja ylpeä siitä.
Rangerit kunniaan.
Tommi Pettinen
Offline Offline

Posts: 418
Date Registered: 17.08.11

Re: Grillausvehkeet
« Reply #2 on: 12.04.14, 18:54 »

Moi!
Tämä menee suoraan osastolle makuasiat. Monet on sitä mieltä että ainoa oikea on hiiligrilli ja toiset että kaasu on paras. Olen käyttänyt menestyksellisesti molempia tapoja. Hiiligrillillä on mahdollista saada kuumempi tuli aikaiseksi. Kaasugrillin vahvuus on taas helppo tehonsäätö. Ja viimeksi mainitusta ominaisuudesta taas ei ole lainkaan haittaa että tehoa voi säätää pienemmälle kesken grillaamisen. Hiiligrillissä tehoa voi käytännössä säätää poistamalla kuvun tai nostamalla ritilää, kaasugrillissä se käy kun säätää nupista pienemmälle.
Broilerin grillaamiseen liittyviä havaintoja: usein on käynyt kanan kanssa niin että jos sitä on grillannut hiilien päällä että se on jäänyt sisältä raa'aksi samaan aikaan kun pinta on palanut johtuen hiiligrillin liiasta kuumuudesta. Siksi suosittelen kanan esikypsentämistä hiiligrillin kanssa. Kaasugrillin yhteydessä (varauksella: ainakin ne kaasugrillit joiden kanssa olen itse operoinut) on mahdollista säätää teho niin pienenksi että broileri kypsyy myös sisältä mutta pinta ei pala kuin sen verran kuin se grillatessa kuuluukin palaa.
Kaasun riittävyydestä: 5 kg komposiittipullo riittää allekirjoittaneen aktiivigrillaajan käytössä koko kesäksi ellei peräti kahdeksi...

t. Tommi

Neljä puhallinta on liikaa - kaksi liian vähän - vastaus on... MD-11
Mikko Maliniemi
Nik Kammiomieli
Moderator
Offline Offline

Posts: 33498
Date Registered: 05.07.01

WWW
Re: Grillausvehkeet
« Reply #3 on: 12.04.14, 18:56 »

Nyt alkaa kohta grillauskausi lähestyä

Pallogrilli on ekan kerran lämmitetty jo kuukausi takaperin Smiley

                                Entinen hiihtäjä, nykyisin raitis

                                 My photos on Airliners.net
Hanna Räihä
Offline Offline

Posts: 2795
Date Registered: 16.07.07

Re: Grillausvehkeet
« Reply #4 on: 13.04.14, 06:59 »

.Kadehdin Orvon hiiligrilliä ja Fordin serkun hiiliä.

Että muuten harmitti, kunnei visiitti tuon grillin äärellä onnistunut Texasin reissulla, muuten kerettiin onneksi treffaamaan kisojen aikana.

Kunnon hiiligrilli olisi se "aito ja oikea", mutta helppouden takia haaveilen sopivaa kaasugrilliä - heti kun saan takapihan ( joka toivottavasti tapahtuu kesään mennessä, pitäkää peukkuja tai ostakaa mun kämppä pois! Cheesy ).

Mökillä harvemmin grillataan, kun kallion päälle rakennetulla mökillä on pikkasen nihkeästi polttopuuta ja kukaan ei viitsi hiiliä kantaa tuonne juuttaan kauas, mutta siellä on "vanhan liiton Grilli", eli kaivonrengas ja siihen ihan itse hitsattu grilliritilä - mittojen mukaan tietysti Cheesy

Säätövaraa ei ole yhtään joten kyllä sillä kabanossin grillaa ja viimeksi laitoin parilan toiselle puolelle kun värkkäsin hampurilaisia - toimi yllättävän hyvin ja ylämaan jauhettu karja muuntui varsin herkullisiksi burgereiksi.

Eli tilanteen mukaan. Jos nyt ensin sais sen takapihan, jotta voi alkaa sitten hifistelemään ja miettimään sitä "oikeaa grilliä"....

Älä koskaan lähesty härkää edestä,  hevosta takaa äläkä idioottia mistään suunnasta.

This user may use sarkasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Jari Alanko
Mr. Korttipakka
Offline Offline

Posts: 1400
Date Registered: 18.07.05

Re: Grillausvehkeet
« Reply #5 on: 13.04.14, 07:24 »

Mun kokemukset kaasugrillistä on lähinnä negatiivisia... kaasugrillillä saa aikaiseksi hitonmoisen sotkun. Näille valurauta pariloille kertyy kaikenmoista ja on käytännössä pestävä joka grillauksen jälkeen, samoin rasvaa valuu polttimien alle "kaukaloon" ja sitäkin on pestävä. Pallogrilli taasen on em suhteen aikas huoleton, isommat kököt kun raaputtelee ritilästä pois ja taas on valmis. Sit ainakin mun kaasugrillissä loppuu tehot, siinä on tosin vain kaksi poltinta mutta ei meinaa saada väriä lihaan ei sitten millään. No mua on neuvottu että " kait sä pidän sitä kantta kiinni"? No en todellakaan, jos sitä kiinni pitää niin eikö ole sama jos valmistaisi ruoat keittiössä, lieden uunissa??

Jari
--- .... .---- -..- -   www.fap.fi
Terho Miettinen
Offline Offline

Posts: 174
Date Registered: 30.06.09

Re: Grillausvehkeet
« Reply #6 on: 13.04.14, 08:16 »

Monenmoisten grillien kanssa on tullut touhuttua. Parilasta ja nuotiosta olen päätynyt isoon kaasugrilliin. Helppoa ja vaivatonta. Melkein kaikkea voi grillata.

11 kg kaasu ei riitä kesää. Muistaakseni kulutus oli yli 1 kg/h nupit kaakossa.
Timo Partanen
Offline Offline

Posts: 495
Date Registered: 08.12.09

Re: Grillausvehkeet
« Reply #7 on: 13.04.14, 13:47 »

NIin kuin Tommy tuossa yllä toteaa, tämä on  mitä suurimmassa määrin makukysymys. Olen grillannut paljon, pitkän ajan kuluessa paljon molemmilla päävaihtoehdoilla eli hiilellä ja kaasulla. Suurin ongelma hiilellä tuli eteen silloin, kuin minun piti grillata noin 40 hengelle illallinen hiiligrillilä. Hiilistä loppui teho kun olin selvittänyt ensimmäiset 30 vierasta. Kun grilli oli sammunut - eihän hiilet pala sen pidempään kuin ne palavat - se piti saada syttymään uudelleen, ja se oli ongelmallista. Lisäksi hiiligrillin säätäminen on vaikeaa, se antaa sen tehon,  minkä hiilet antavat, mikä puolestaan riippuu siitä, miten hyvin ne on sytytetty ja siis  miten tasaisesti ne palavat. Luonnollisesti ritilän korkeutta voi säätää,  mutta jos grilli on huonosti panostettu ja palaa huonosti, ei siitä saa mitenkään enempää tehoa. Vaikka periaatteessa hiiligrillin teho on suuri, niin sen käytettävyys riippuu  noista yllä mainituista asioista.

Kaasugrillistä mulla on nopin 15 vuoden kokemus, ja jos minusta riippuu, niin en enää millään muulla grillaa. Mulla on jenkeistä tuotu neljään polttimen kaasugrilli, johon suomalaiset kaasuasennukset olen itse tehnyt. Kaasungrillin pitää antaa lämmitä noin 10  minuuttia ja sen jälkeen se antaa täyden tehon, tietysti riippuen mallista. Grillin pitää olla kuuma kun aloittaa grillaamisen.  Usein varsinkin kanan kanssa alennan lämpöä minimiin grillauksen aloitushetkellä. Jos grillaan esim kokonaisen sisäfileen,  niin otan siihen kunnon pinnan grillissä ja laitan sen sitten noin  15  minuutiksi uuniin tasoittumaan.

Kun grillattava ruoka on valmista, kannattaa antaa grillin olla päällä vielä hetken, koska siten saa grilausjäänteet poltettua pois. Grillin hoito on siten paljon helpompaa. Puhdistan grillin perusteellisesti kerran vuodessa keväällä ennen kauden alkua. Ennen jokaista grillausta kannattaa grilli pikaisesti puhdistaa teräsharjalla, mikä tulee tehdä myös aina grillauksen jälkeen.

Mun grillissä oli alun perin rosteriset tuubipolttimet, mutta kun ne oli palanut puhki, niin hankin tiilalle valurautaiset polttimet.Ne sopi hyvin alkuperäisten paikalle, vaikka vähän asennustoimenpiteitä pitikin tehdä

Kuten tuossa yllä totesin, en grillaa muulla kuin kaasulla, tehon, sädettävyyden ja luotettavuuden vuoksi. Ammattimaiset hiiligrillit ovat ravintoloita varten, ja niillä saadaan suurempi teho, mutta missään amatöörikäyttöön tarkoitetussa laitteessa ei ole näitä ominaisuuksia. Lisäksi amatöörilaitteet eivät ole päällä koko päivää. Siksi kaasu!

Timo
Tero Tuominen
Offline Offline

Posts: 3468
Date Registered: 04.09.01

Re: Grillausvehkeet
« Reply #8 on: 13.04.14, 14:13 »

Kuulin taannoin Räyskälässä alan tosiharrastajien haaveilevan tällaisesta pienen höyryveturin kokoisesta grillistä (kuvassa catering-käytössä peräkärryyn asennettuna): Oklahoma Joe. Tällä ruokkisi jo vähän isommankin porukan.
Sami Puro
Administrator
Offline Offline

Posts: 15346
Date Registered: 03.07.01

Re: Grillausvehkeet
« Reply #9 on: 13.04.14, 14:29 »

Weber Q320 on ollut pari vuotta. Kaupunkikäyttöön sopivan kokoinen ja ei ole noita täysin turhia sivukeittimiä jne, ja on melko laadukas laite eli helppo kasata, hyvät ohjeet, ja varaosia/varusteita saa. Kaasupullo (11 kg) kestänyt 1½ kesää (ei sitä täysillä tohoteta kuin alkulämmittelyn ajan, sen jälkeen pysyy sopiva lämpö minimikaasulla melkein).. Ja erittäin helppohoitoinen = käytön jälkeen täysille pariksi minuutiksi niin kaikki lika palaa pois, ja saa helposti kaavittua pois.

Ei oikein hiilien kanssa jaksa alkaa pelailla jos pari makkaraa aikoo grillailla tms. Vaikka hiilillähän se ainoa oikea lopputulos syntyy. (mutta Timo tiivisti ylh. aika hyvin kyllä miksi kaasu..)


Manage your own airline: AirwaySim - the Airline Game
Timo Partanen
Offline Offline

Posts: 495
Date Registered: 08.12.09

Re: Grillausvehkeet
« Reply #10 on: 13.04.14, 15:17 »

Yhdellä tutulla on tuollainen Okkahoma Joe. Sen idea on siinä, että hiilet on tuossa esikammiossa, ja varsinainen grillaus tapahtuu tuossa isossa pöntössä lman hiiliä. Tällä pyritään siihen, että grillaus olisi helläväraisempaa kuin tavanomaisessa hiiligrillissä ja perustuisi pääaisassa konvektioon säteilyn sijasta.

Ne ruuat, mitä olen syönyt Oklahoma Joella tuotettuna ovat ollet ihan hyviä, mutta silti nuo yllä kuvaamani asiat pätevät hiiligrilleihin.

Timo 
Tero Tuominen
Offline Offline

Posts: 3468
Date Registered: 04.09.01

Re: Grillausvehkeet
« Reply #11 on: 13.04.14, 15:52 »

Weber Q320 on ollut pari vuotta.
Valmistaja on varma valinta myös hiiligrilleissä. Meri-ilmassa Weberin perinteinen pallogrilli on kestänyt jo melkein kymmenen vuotta, kun aiemmat markettiversiot ruostuivat yhdessä talvessa. Weberiltä löytyy myös piippusytytin, jolla briketit saa tulille ilman sytytysnestettä ja sen hajua.
Heikki Voima
Offline Offline

Posts: 31
Date Registered: 19.07.05

Re: Grillausvehkeet
« Reply #12 on: 13.04.14, 15:52 »

11 kg kaasu ei riitä kesää. Muistaakseni kulutus oli yli 1 kg/h nupit kaakossa.

On sulla huiman iso grilli jos noin paljon menee kaasua. Weberin arvokilvessä on max. kulutus täydellä teholla 264 g/h eikä sitä maksimitehoa tarvita kuin hetken. Varovaisesti arvioisin että muutaman hengen pihvit kypsyy noin 100 grammalla kaasua.

Arne Wallen
Offline Offline

Posts: 7635
Date Registered: 23.08.06

Re: Grillausvehkeet
« Reply #13 on: 13.04.14, 16:31 »

No minulla on tuo honkkarin ruostumaton 299 laite ja siinä on nuo kolme valurautaista poltinta plus yksi sivupoltin, Sami sanoi turhaksi, ei ole, jos keität tai paistat pannulla samanaikaisesti ei kokin tarvitse olla keittiössä välillä hosumassa.Joskus olen jopa kaivellu toistakin sivupoltinta.
Tuolla laitteella 11 kg pullo riittää melkein koko kesän, viikonloput ja joskus viikollakin käytössä, eli kaasukulutus siinä 11-15 kg kesässä.
Talvella käytössä entinen kaasugrilli josta poistin polttimen ja asensin 4mm peltilevyn, klapeilla teen hiilloksen.
Peltiset ja ruostumattomat polttimet kestävät n.2 -3 kesää.

2f.1  Muistattehan Sir Thomas Sopwith.Olen lihaa syövä hetero, ja ylpeä siitä.
Rangerit kunniaan.
Petri Lehtovirta
Offline Offline

Posts: 4618
Date Registered: 05.04.04

Re: Grillausvehkeet
« Reply #14 on: 13.04.14, 16:33 »

Ruoanlaitto grillillä on epäoleellista.

Tärkeintä on, että grilli on suurempi ja kalliimpi kuin naapurilla - ja että naapuri on siitä tietoinen.  Cool

Petri Koski
Offline Offline

Posts: 82
Date Registered: 12.05.06

Re: Grillausvehkeet
« Reply #15 on: 13.04.14, 16:57 »

Kuulin taannoin Räyskälässä alan tosiharrastajien haaveilevan tällaisesta pienen höyryveturin kokoisesta grillistä (kuvassa catering-käytössä peräkärryyn asennettuna): Oklahoma Joe. Tällä ruokkisi jo vähän isommankin porukan.

Tuo laite taitaa olla sellainen yhdistelmä jossa on grilli ja savustin, tai ainakin sitä voi sellaisena käyttää. Silloin polttoaineena oltava tietenkin lehtipuuta. Ajatuksena on että savukaasut kulkevat pidemmän matkan grillin läpi savustinosaan jolloin ne kerkeävät jäähtyä enemmän ja sopii siten paremmin ainakin lihan savustamiseen. Erittäin käyttökelpoinen laite.


Hiili- vai kaasugrilli? - Kaasugrilli on parempi. Maku ratkaisee aina, ja kaasulla saa laadukkaamman lopputuloksen.
Terho Miettinen
Offline Offline

Posts: 174
Date Registered: 30.06.09

Re: Grillausvehkeet
« Reply #16 on: 13.04.14, 17:21 »

On sulla huiman iso grilli jos noin paljon menee kaasua. Weberin arvokilvessä on max. kulutus täydellä teholla 264 g/h eikä sitä maksimitehoa tarvita kuin hetken. Varovaisesti arvioisin että muutaman hengen pihvit kypsyy noin 100 grammalla kaasua.

Tuolta löytyi melko lähellä oleva malli - varmaan on sama muuten, paitsi vaunuosa on mulla puuta ja minulla on sinänsä kätevä esiin taittuva pöytä:

http://www.landmann.se/gasolgrillar/utgangna-produkter/12277/flatbed/

ja tietää kertoa toisella kotimaisella:

Quote
Förbrukning full effekt: ca 1,18 kg/h
Effekt: 15,3 kW

Grillin lämmittämiseen menee vajaat 10 min, sinä aikana olen pitänyt kaasun täysillä. Onhan se mukavan kokoinen, mutta joskus käynyt pieneksi.

Tarmo Kallio
Offline Offline

Posts: 2090
Date Registered: 29.07.09

Re: Grillausvehkeet
« Reply #17 on: 14.04.14, 10:53 »

Kiitos hyvistä vinkeistä. Yksi sivupoltin on meille tosiaan tarpeellinen. Silloin jää se keittiön ja grillin välinen juokseminen pois. Sitä on kyllä tehty. Mutta ei se välttämättä kokonaan poistu.
Ovatko valurautaiset kaasupolttimet paljon kestävämpiä, kuin peltiset ja rosteriset? Vai miksi pelti/ rosteripolttimet palavat puhki parissa vuodessa? Kaasuliekin lämmöstäkö?

On tarkoitus pitää grillistä hyvää huolta. Se on grillattaessa ja muutenkin katoksen suojassa. Vesisade ei osu grilliin. Ja suojahuppukin on tarkoitus hankkia. Talvisin grilli olisi lämmitetyssä varastossa.Olavi Uotila
Offline Offline

Posts: 1429
Date Registered: 07.02.08

Re: Grillausvehkeet
« Reply #18 on: 16.04.14, 18:48 »

Löytyy sekä hiiltä että kaasua. Mielestäni hiiligrillin hyvä puoli on maku, silloin kun puhutaan vaikka makkaroista. Esim. HK:n sininen maistuu hiiligrillattuna paljon paremmalta kuin kaasutettuna. Toisaalta taas valkosipulimarinoidut pihvit säilyttävät hyvän makunsa kaasulla parhaiten. Ota nyt sitten näistä selvää... laugh

Olavi Uotila; avioniikan eläkeläinen Finnairilta (1.3.2007) DC-3 > Convair 440 > Caravelle > DC-8 > DC-9 > DC-10 > F.27 > MD-80 > ATR-42/72 > A300 > MD-11 > A320

---  ....  ..---  -..  .--
Terho Miettinen
Offline Offline

Posts: 174
Date Registered: 30.06.09

Re: Grillausvehkeet
« Reply #19 on: 19.04.14, 06:58 »

Tuolta löytyi melko lähellä oleva malli - varmaan on sama muuten, paitsi vaunuosa on mulla puuta ja minulla on sinänsä kätevä esiin taittuva pöytä:

http://www.landmann.se/gasolgrillar/utgangna-produkter/12277/flatbed/

ja tietää kertoa toisella kotimaisella:

Grillin lämmittämiseen menee vajaat 10 min, sinä aikana olen pitänyt kaasun täysillä. Onhan se mukavan kokoinen, mutta joskus käynyt pieneksi.Noniin. Selvisi tarkempi malli.

http://www.landmann.fi/kaasugrillit/myynnista-poistuneet-tuotteet/12278/valurautaparilagrilli/

Teho: n. 15,2 kW

ja kulutus max 1189 g/h

Pidän tuosta härvelistä kovin.
Pages: [1] 2 Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1