Sid&Stars

(1/2) > >>

apple:
Syvemmälle matkustajakoneiden saloihin. Kysymys: mistä korrektit sidit ja starit? Luon lentosuunnitelmat netistä löytyvällä routeplannerilla.

OH-TDI:
Esimerkiksi kyseisen lentokentän AIP:sta. Esimerkiksi tässä Suomen AIP https://ais.fi/ais/eaip/fi/ Sieltä klikkaat sitä kenttää, jolle haluat selvittää sen SID:n tai STAR:in. Aukeaa lista, jossa on listattu kaikki kartat ko. kentälle esim. EFHK. Siitä sitten valitset sen kiitotien jolta olet lähdössä tai jolle olet laskeutumassa ja avaat ko. kiitotien kartan eli vaikka RNAV SID RWY 22R on kiitotien 22R vakiolähtöreittikartta.

Suomessa on sikäli hankalampaa, koska nuo SID:it eivät pääty lentosuunnitelman ensimmäiselle pisteelle.

Ja sitten noita AIP:ta löytää Googlesta muille kentille esimerkiksi hakusanalla ENGM AIP tms...

Onko tarpeeksi epäselvästi kerrottu? 

-Henkka

apple:
FMC antaa vaihtoehtoja. Tarkoitin siis, mikä annetuista on oikea?

zetair:
Quote

FMC antaa vaihtoehtoja. Tarkoitin siis, mikä annetuista on oikea?

Se jonka lennonjohtaja määrää

J Ahponen:
Helsingissä tosiaan nuo SIDit ovat hieman oudommat, sillä ne eivät pääty lentosuunnitelman ensimmäiselle pisteelle. Syyksi tähän on AIPn mukaan ilmoitettu, että nykyisellä systeemillä jokaisesta sidistä saadaan täysin eriniminen, mikä ehkäisisi väärinymmärryksiä. Toisaalta, tuntuu että tuo nykyinen systeemi vain lisää väärinymmärrystä, sillä oikeassakin elämässä radion kautta annettu selvitys lentäjälle, jonka base ei ole helsingissä, tulee toistaa noin kolmeen kertaan.

Kuitenkin tietty SID luo parin aina tiettyjen pisteiden kanssa, joten sitä kauttaa on mahdollista alkaa etsimään oikeaa sidiä. Tästä dokumentista löytyy toiselta sivulta hyvä taulukko, jota voi käyttää apunaan, mikäli ei lennä verkossa tai johtoa ei ole paikalla.

Muutenhan Suomessa ja yleisestikkin maailmalla nuo sidit ja starit on helppo määrittää käytössä olevan kiitotien ja lentosuunnitelman ensimmäisen/viimeisen pisteen mukaan. Eli avataan sille kiitotielle tarkoitettu SID/STAR kartta, ja katsotaan sieltä sopivin vaihtoehto. Usein se on myös nimetty sen pisteen mukaan mistä STAR alkaa tai SID päättyy.

Navigation

Up one level

Next page