FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
26.06.17, 05:22

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Muut aiheet
| |-+  Vapaa keskustelu (Moderators: Juha Kalli, Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti, Mikko J Köykkä)
| | |-+  Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
:  

« previous thread next thread »
Pages: 1 ... 416 417 [418] 419 420 ... 445 Reply Print
Author Topic: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)  (Read 1196719 times)
Pekka Holopainen
Offline Offline

Posts: 5223
Date Registered: 14.12.05

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8340 on: 28.02.13, 13:33 »

Tuohon kuin huomioit vielä yleisen rengastekniikan kehittymisen niin erot voivat olla huimia - ja ovatkin. Sitä turtuu siihen renkaan pitoon hyvin nopeasti ja helposti vallitsee harhakuva, että hyvin nämä renkaat vielä pitävät. Kun vaihtaa talvirenkaita 2-3 talven välein niin siinäkin ajassa ehtii aina todeta kun uudet saa alla, että piru sentään kun on taas eroa vanhaan.

Ei minua ainakaan kauheasti naurattaisi, jos joudun tekemään liikenteessä äkkijarrutuksen ja Pekka ei saa autoaan pysähtymään, koska renkaiden suorituskyky on 30% omistani. Ei siinä paljoa lohduta selittelyt, että "no mutta kun olen ajanut 15v vain lumipolanteella...".


Ensinnäkin houkutti jo tuohon toisen Mikon viestiin vastata jotain tyyliin "Rengasfirmojen propagandaa...". Olisi mukava saada näytille jotain konkreettista mittausfaktaa.

Uudet renkaat ovat varmasti aina paremmat kuin (samat) vanhana, mutta pelkän ikääntymisen merkitystä ehkä liioitellaan, jos renkaat muuten ovat hyväkuntoiset ja kulutuspintaa on riittävästi. Ero saattaa olla paljon mainostettua pienempi. Jos se olisi merkittävä, lainsäätäjä olisi jo varmaan puuttunut siihen. Sen verran paljon Suomessa ajetaan vanhoilla renkailla ja autoilla, kun tässä maassa ihmisillä ei ole usein varaa parempiinkaan.

Hyvin pitkän kokemukseni mukaan uudet talvirenkaat ovat aina uutena tuntuneet vanhoihin verrattuna valtavasti paremmilta. "Sisäänajon jälkeen" jo saman talven tai viimeistään seuraavan aikana sellaista "selkeää eroa ei enää niin tunnekaan". Oleellista on, että mitään mittauksia asian tukena ei ole - on vain se tunne.

Uskaltaisin kuitenkin sanoa, että nimenomaan tuon rengastekniikan kehittymisen takia jopa nämä nykyiset vanhat mutta alunperin laaturenkaat ovat paremmat kuin ne renkaat, joita käytin uutena joskus 1970-luvulla. Yhdistettyinä ABS-jarruihin ja ajonvakautusjärjestelmään autoni lienee talvellakin keskimäärin paljon turvallisempi ajaa kuin se 70-luvun kosla.

Ikivanhan rengas- ja ajoneuvotekniikan aikana (1960-luvulla) ajotaitoni oppineena en kuitenkaan sokeasti luota tähän uuteen tekniikkaan, sillä vaikka ABS- ja ajonvakaussysteemit sekä kehittyneet renkaat turvallisuuden tunnetta huomattavasti lisäävätkin, eivät nekään mahda mitään luonnon laeille. Arvelen, että monessa onnettomuudessa nykyisin voi olla kyse liiasta luottamuksesta nykytekniikkaan.

Samoin epäilen, että ero uusien laaturenkaiden ja halpisrenkaiden välillä voi hyvinkin olla suurempi kuin ero uuden halpisrenkaan ja vanhan laaturenkaan välillä. Jälkimmäinen saattaisi olla jopa keskimäärin parempi, kun kaikki ominaisuuden huomioidaan.

Uusia renkaita hankkiessani en ole koskaan tuijottanut hintaan vaan nimeomaan siihen laatuun. Toki siinä on ollut uskominen esimerkiksi puolueettomien? asiantuntijoiden tekemiin testeihin.
 
Tärkeintä on kuitenkin (renkaista riippumatta) pitää huoli siitä, että ei pääse syntymään sellaista tilannetta, jossa autoaan ei saa pysähtymään ajoissa. Siitä tosin saattaa tälläkin palstalla saada hidastelijan tai "nönnöttäjän" maineen, mutta liikennesääntöjen vastaista se nopeusrajoitusten mukaan ajaminen ei ole. Tieliikennelaki ei tunne sellaista kuin "alinopeus". Joskus keli on yksinkertaisesti niin hankala, että on pakko ajaa pienempää kuin suurinta sallittua nopeutta.

Nuorena kaasujalka oli raskaampi, mutta en nyt eläkeläisenäkään pidä itseäni hidastelijana. Pyrin sovittamaan nopeuteni muun liikenteen nopeuteen ja pitämään aina riittävän pitkän turvavälin niin toisen ajoneuvon takana kuin esimerkiksi rekan edessäkin ajettaessa. En muista koska olisin (sitten nuoruuden) omaa syytäni joutunut sellaiseen äkkijarrutustilanteeseen, jossa olisi ollut vaikeaa saada ajoneuvoa ajoissa pysäytetyksi. Pari kertaa olen joutunut väistämään toista päälle tulevaa ajoneuvoa "penkan puolelle" kuten jo kerroin.

Joten voit Mikko olla ihan huoleti. Tuskin ajan päällesi, vaikka liikenteessä kohtaisimmekin.  Grin

Pekka
« Last Edit: 28.02.13, 13:51 by Pekka Holopainen »

"Olen eri mieltä kanssasi, mutta taistelen loppuun asti oikeudestasi olla toista mieltä" - Voltaire
Ville Gröndahl
Offline Offline

Posts: 261
Date Registered: 06.04.09

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8341 on: 28.02.13, 14:25 »

En ole asiantuntija auton renkaissa mutta kyllä mulle ainakin herää muutamakin kysymys ja epäillys kuin myös ajatus...

Minun on vaikea täysin aukotta niellä näitä ikäjuttuja...

Renkaan käyttökelvottomaksi muuttuminen ei selvästikään ole hirveen yksioikoinen ja suora juttu... Jaguarini kanssa tulin jo vuosia sitten siihen tulokseen, että valitulla renkaan koolla ja ennenkaikkea merkillä oli paljonkin tekemistä siinä mitä rengas kesti ja kuinak se käyttäytyi. Lisäksi ainakin Jagge oli myös hyvin kriittinen rengaspaineistaan, kun kokeilin kaikkea mahdollista Jaguarin oman suosituksen ja rengasvalmistajan väliltä...

Mun on vaikea uskoa, että nykytekniikalla ja laatustandardein tehtävä rengas, ollessaan vielä kenties testienkin valossa sieltä kalliimmasta ja parhaimmasta päästä, olisi aivan sekundaa muutamassa vuodessa. Ja asiat ei ole yksioikoisia ja pitää huomioida missä autolla liikutaan, millainen päällyste, lämpö jne. Kaikilla niillä on vaikutus siihen renkaaseen - ja ennenkaikkea ajotavoilla ja kilometreillä. Esimerkiksi isäni on aina motkottanu äidilleni kuinka se ajaa autoilla kovaa, jarruttaa viimetingassa punaisiin valoihin ja lähtee aina lätkä tiskissä. Kun yhteenaikaan perheessämme oli kaksi samanlaista Audia, oli erot jarrupaloissa ja renkaissa nähtävissä varsin nopeasti.

Lisäksi jo jonkin aikaa Malesiassa työnpuolesta oleskelleena (viimeiset kuusi kuukautta) täytyy todeta että täällä autossani renkaat kuluu vaikka ajaa asiallisestikin. Auto seisoo joka päivä parkissa 30 asteen lämmössä ja tiet ovat tosi kuumia.Renkaiden kesto on koetuksella vaikka kuinka ajaisi asiallisesti. Auringon paahde tuskin on hyväksi.

Linkattuun testiinkin täytyy kommentoida, että kun verrataan käytettyä ja uutta rengasta, ei meillä ole tietoa kuinka rengasta on oikeasti käytetty. Kuskeja on kuitenkin monenlaisia.

Enkä tosiaankaan kuvittele että harrasteautoilijana muutaman tuhannen kilometrin ajomäärillä alkaisin Suomessa vaihtelee "aiheetta" renkaita. Jos jarrutusmatkat eivät normitilanteissa meinaa riittää jne niin kyllä sit on väärä tilanne nopeus ja vika on kyllä sit siinä ratin ja penkin välissä todennäköisemmin kuin renkaissa. Siis silloin kun voidaan sanoa että alla ei ole sakkorenkaat.

That's life...
Sami Virkkula
Offline Offline

Posts: 13963
Date Registered: 19.04.04

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8342 on: 28.02.13, 18:27 »

Alkuperäinen sanomani pointti oli kuitenkin ihan toisaalla eli siinä, että ajotavalla renkaita voi säästää ihan eri tavalla kuin menemällä "massan mukana" tai revittelemällä joutavia.

Ajotavalla voi kyllä säästää mutta materiaalimuutoksille et voi tehdä yhtään mitään. Minusta renkaissa säästäminen on yksi pahimmista mokista, niillä kun on muutakin merkitystä kuin turvallisuus. Wink
Petri Koivisto
Offline Offline

Posts: 14273
Date Registered: 21.07.04

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8343 on: 28.02.13, 19:03 »

Minusta renkaissa säästäminen on yksi pahimmista mokista, niillä kun on muutakin merkitystä kuin turvallisuus. Wink
Word. En ymmärrä ihmisiä jotka ostaa noita nankangeja ja daiyangeja "koska saa halvalla"...  väärä kohta kyllä säästää tosiaan.
Mikko Suomela
Offline Offline

Posts: 3846
Date Registered: 21.04.06

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8344 on: 28.02.13, 19:27 »

Itellähän on Lolvossa nankingit alla. Ehkäpä siks että uudet misukat taikka nokiat maksais enemmän ku ois auton arvo. Siksi ehkä ihmiset ostaa niitä? Tongue Tietty jos uudemmista ja arvokkaammista autoista puhutaan niin sitten. Tais meillä jossain laitteessa jossain välissä olla kiinalaiset kesäkumit alla. Tongue

Killerhangar
Petri Koivisto
Offline Offline

Posts: 14273
Date Registered: 21.07.04

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8345 on: 28.02.13, 19:30 »

Itellähän on Lolvossa nankingit alla. Ehkäpä siks että uudet misukat taikka nokiat maksais enemmän ku ois auton arvo. Siksi ehkä ihmiset ostaa niitä? Tongue
No ei tuo kyllä edelleenkään kuulosta sen fiksummalta, päinvastoin...
Mikko J Virtanen
Offline Offline

Posts: 1700
Date Registered: 30.03.06

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8346 on: 28.02.13, 21:53 »

Niin siis onko sillä oman auton arvolla mitään väliä? Meneehän sen pommin tankkaamiseenkin hyvässä lykyssä viidesosa auton hinnasta.

Peltiä saa aina uutta ja vakuutukset on sitä varten. Jos joku jää alle niiden surkeiden renkaiden takia niin voi olla peruuttamattomia seurauksia..

Topi Falkenberg
Offline Offline

Posts: 2668
Date Registered: 12.12.08

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8347 on: 01.03.13, 06:48 »

Renkaan ikääntymisen vaikutusta liikenneturvallisuuteen voin nyt hyvin arvioida kokemusperäisesti: Renkaan iällä ja sen pitämättömyydellä ei ole vaikutusta liikenneturvallisuuteen, koska onnistuin ajamaan katsastuksessa nastaeron vuoksi hylätyillä 10-vuotta vanhoilla talvirenkailla turvallisesti koko menneen talven. Teoreettisesti ajateltuna vaaransin liikenneturvallisuuden joka päivä. Satiirisesti ajateltuna siitäs saivat rengaskauppiaat.

Vanhoilla renkailla (ilman ajovakautusta oleva) auto tuntui "leijuvan" jäällä ajettaessa (vähän samalla tavoin kuin jotkut automerkit käyttäytyvät kesällä irtosoralla). Lumella reilusti laillisesta kulutuspinnasta huolimatta renkailla jäi kiinni melkein yhtä "helposti" kuin aikoinaan takavetoisella Transitilla.
Mikko Suomela
Offline Offline

Posts: 3846
Date Registered: 21.04.06

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8348 on: 01.03.13, 07:17 »

No ei tuo kyllä edelleenkään kuulosta sen fiksummalta, päinvastoin...
Sama asia minkä takia jos tohon ois tullu katti-remppa katsastuksen yhteydessä niin ois koko auto työnnetty ens kuussa paaliin leiman umpeutuessa. Ja ihan hyvin noi pitää ottaen huomioon että nastoja siellä ei paljoa edessä enää tunnu olevan. Kyllä mä niillä pärjään, omassa lompakossa kun ei ole rahaa käydä kaupassa ja pyytää jämäkoon misukoita tai nokioita. Koska siihen tarvitaan rahaa, jota mulla sattuneesta syystä ei ole. Taino, kerro toki jos 40e kelan kk-avustuksella jostain saa hyvät talvinakit.  Roll Eyes

Killerhangar
Petri Koivisto
Offline Offline

Posts: 14273
Date Registered: 21.07.04

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8349 on: 01.03.13, 08:10 »

Sama asia minkä takia jos tohon ois tullu katti-remppa katsastuksen yhteydessä niin ois koko auto työnnetty ens kuussa paaliin leiman umpeutuessa. Ja ihan hyvin noi pitää ottaen huomioon että nastoja siellä ei paljoa edessä enää tunnu olevan. Kyllä mä niillä pärjään, omassa lompakossa kun ei ole rahaa käydä kaupassa ja pyytää jämäkoon misukoita tai nokioita. Koska siihen tarvitaan rahaa, jota mulla sattuneesta syystä ei ole. Taino, kerro toki jos 40e kelan kk-avustuksella jostain saa hyvät talvinakit.  Roll Eyes
"Kattiremppa" ei pahemmin kenenkään turvallisuuteen vaikuta... Roll Eyes Jos ei ole varaa ajella (turvallisesti) niin kannattaa jättää auto parkkiin suosiolla ja vaihtaa vaikkapa fillariin...
Mikko Suomela
Offline Offline

Posts: 3846
Date Registered: 21.04.06

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8350 on: 01.03.13, 08:13 »

Fillarilla tonnin verran viikkoon, what a great idea.  thmbup Idea nyt oli vaan siinä, että itse en näe mitään ymmärrystä että täytyisi autoon laittaa kerralla rahaa kiinni enemmän, mitä sen arvo on.

Killerhangar
Olli Vainio
Offline Offline

Posts: 7347
Date Registered: 05.07.01

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8351 on: 01.03.13, 08:21 »

Osta parempi auto jos se renkaiden suhteellinen osuus niin ahdistaa.

"Aviation in itself is not inherently dangerous. But to an even greater degree than the sea, it is terribly unforgiving of any carelessness, incapacity, neglect or ignorance."
Olavi Uotila
Offline Offline

Posts: 1429
Date Registered: 07.02.08

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8352 on: 01.03.13, 09:15 »

Edullisinta lienee kuitenkin ajella autolla, josta ei ole jäljellä juuri muuta kuin käyttöarvo? Grin

Olavi Uotila; avioniikan eläkeläinen Finnairilta (1.3.2007) DC-3 > Convair 440 > Caravelle > DC-8 > DC-9 > DC-10 > F.27 > MD-80 > ATR-42/72 > A300 > MD-11 > A320

---  ....  ..---  -..  .--
Mikko Suomela
Offline Offline

Posts: 3846
Date Registered: 21.04.06

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8353 on: 01.03.13, 09:32 »

Osta parempi auto jos se renkaiden suhteellinen osuus niin ahdistaa.
Milläs rahalla? Tietysti jos joku haluaa mulle Sierran taikka Imprezan kustantaa niin mikäs siinä. Smiley Toisaalta myös 2.2 TDCI Mondeo farkku ois kans ihan kiva. Tongue Itelle ei kuitenkaan tällä hetkellä suurinta ongelmaa aiheuta renkaat vaan ABS-anturin vika joka tulee täysin randomisti ja lyö ABSt pois päältä ja jos ne haluaa takas niin täytyy käynnistää uudelleen...

Killerhangar
Petri Koivisto
Offline Offline

Posts: 14273
Date Registered: 21.07.04

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8354 on: 01.03.13, 09:36 »

Milläs rahalla? Tietysti jos joku haluaa mulle Sierran taikka Imprezan kustantaa niin mikäs siinä. Smiley Toisaalta myös 2.2 TDCI Mondeo farkku ois kans ihan kiva. Tongue Itelle ei kuitenkaan tällä hetkellä suurinta ongelmaa aiheuta renkaat vaan ABS-anturin vika joka tulee täysin randomisti ja lyö ABSt pois päältä ja jos ne haluaa takas niin täytyy käynnistää uudelleen...
Ei ABS:lläkään tee hevonv*ttua jos renkaat ei pidä Wink

Sano iskälle et kustantaa Sierran taikka Imprezan tai kunnon auton, tai edes kunnon renkaat. Tongue Kyllä sellaset 15" donitsit saa jo ihan parilla satasella.... ja pankistahan sitä rahaa viimeistään saa. Grin
Mikko Suomela
Offline Offline

Posts: 3846
Date Registered: 21.04.06

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8355 on: 01.03.13, 09:42 »

Ei se kustanna, ite kustannan seuraavan AUTON (tai ensmäinenhän se on koska Volvohan ei sitä ole) ja siinä sitten on muut asiat mielessä kun ne renkaat. Pääasia ettei niistä voi poliisi valittaa ja että ne pitää. Juu, pankista saa rahaa, mutta sitä on paha maksella kun viimisemmät 3 viikkoa siellä on ollut tasaset 51 senttiä.  thmbup

Killerhangar
Mikko Maliniemi
Nik Kammiomieli
Moderator
Offline Offline

Posts: 33498
Date Registered: 05.07.01

WWW
Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8356 on: 01.03.13, 12:36 »

Turha sinun on minulle asiasta vaahdota.


Tuntuu se vaahto tulevan jostain muualta tällä kertaa Tongue

Henk. koht. olen sitä mieltä, että jokaisella auton omistajalla on vara ostaa uudet talvirenkaat "neljän" vuoden välein. Satanen talvea kohti on naurettavan pieni raha siihen nähden, mitä se koslan pito ja käyttö muuten maksaa, eikä mun mielestä sille ole mitään puolustusta, että ajaa tietoisesti renkailla, jotka ovat menettäneet ominaisuutensa jo vuosia sitten... Ja edelleenkään tämä ei ole vaahtoamista, vaan mielipiteen ilmaisua...  Smiley

                                Entinen hiihtäjä, nykyisin raitis

                                 My photos on Airliners.net
Mikko Tuomi
Offline Offline

Posts: 2974
Date Registered: 06.01.06

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8357 on: 01.03.13, 19:31 »

Ei se kustanna, ite kustannan seuraavan AUTON (tai ensmäinenhän se on koska Volvohan ei sitä ole) ja siinä sitten on muut asiat mielessä kun ne renkaat. Pääasia ettei niistä voi poliisi valittaa ja että ne pitää. Juu, pankista saa rahaa, mutta sitä on paha maksella kun viimisemmät 3 viikkoa siellä on ollut tasaset 51 senttiä.  thmbup

Miksi ihmeessä sun pitää saada ajaa 1000km viikossa, jos sulla ei siihen ole rahaa?

Autolla ajetaan, jos siihen riittää rahkeet. Ei auto ole mikään kansalaisoikeus. Ei muiden turvallisuutta saa vaarantaa sillä että sun pitäisi päästä sillä kulkemaan.

Mulle on ihan sama vaikka törmäisit siltarumpuun tai kaatuisit rappusissa, kunhan telot vain itseäsi. Mutta tuossa ajo-urasi alkuaskeleilla romurenkailla ajaminen vaarantaa melkoisen läjän muitakin tielläliikkujia.
Mikko Suomela
Offline Offline

Posts: 3846
Date Registered: 21.04.06

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8358 on: 01.03.13, 20:18 »

Miksi ihmeessä sun pitää saada ajaa 1000km viikossa, jos sulla ei siihen ole rahaa?

Autolla ajetaan, jos siihen riittää rahkeet. Ei auto ole mikään kansalaisoikeus. Ei muiden turvallisuutta saa vaarantaa sillä että sun pitäisi päästä sillä kulkemaan.

Mulle on ihan sama vaikka törmäisit siltarumpuun tai kaatuisit rappusissa, kunhan telot vain itseäsi. Mutta tuossa ajo-urasi alkuaskeleilla romurenkailla ajaminen vaarantaa melkoisen läjän muitakin tielläliikkujia.

Jotta voisin kohta eläkkeelle jäävän sukupolven eläkkeet maksaa ynnä muun kaiken kivan, tunnetaan myös opiskeluna. Ja en ny romurenkaista tiedä, pitoa niissä on tarpeeksi. Ei ehkä niin hyvin kuin kaverin Hakka-7skoissa. Mutta eipä oo käsistä lähteny ku kaks kertaa, eikä silloinkaan mitenkään pahasti. Samassa mutkassa vieläpä molemmat kerrat. Itse pitäisin enemmän huolestuttavana sitä että isän Mondeo uusilla Michelinin vai Continentalin kitkoilla tuppaa lähteä etenemään kylki edellä, kun on tarpeeksi liukasta.

Killerhangar
Mikko Tuomi
Offline Offline

Posts: 2974
Date Registered: 06.01.06

Re: Autoista (Autokuvia ja keskustelua autoista - Henkilöautot)
« Reply #8359 on: 01.03.13, 20:34 »

Missä opiskelussa pitää ajaa tonni viikossa mittariin?

Ajotapoihisi en edes viitsi kommentoida, voi jesta.
Pages: 1 ... 416 417 [418] 419 420 ... 445 Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1