FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
26.09.20, 20:47

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Lentosimulaattorit
| |-+  Yleinen simulaattorikeskustelu (Moderators: Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti)
| | |-+  Full Screen
:  

« previous thread next thread »
Pages: [1] Reply Print
Author Topic: Full Screen  (Read 2686 times)
Pertti Lode
Offline Offline

Posts: 2564
Date Registered: 12.01.03

Full Screen
« on: 24.03.20, 08:48 »

Kun yläpalkista painaa full screen niin kuva hyppää noin 40mm sivuun ja tulee musta alue kuvaruutuun.
yläpalkki on kokoajan näkyvissä häviää vain kun full screen on merkattu
Se korjaantu kerran itsestää noin 5 min ajan sitten se tuli takaisin, mulla on ollut tämä vika monta vuotta sitten mutta en muista mitä sille silloin tein.
Tietääkö kukaan syytä tähän?
Rolf Niemi
Offline Offline

Posts: 2014
Date Registered: 14.02.05

Re: Full Screen
« Reply #1 on: 25.03.20, 13:45 »

Mitään ratkaisua minulla ei ole antaa, mutta voisiko vika olla näytön asetuksissa, näytönohjaimen asetuksissa tai sitten ratkaisu voisi löytyä simun itsensä asetuksista? Onko näyttöön suhteutettu resoluutio oikein? Joskus asiaan auttaa kun luo FSX.cfg:n uusiksi olettaen, että käytät FSX:ää.

Pekka Holopainen
Offline Offline

Posts: 5521
Date Registered: 14.12.05

Re: Full Screen
« Reply #2 on: 25.03.20, 16:38 »

Kun yläpalkista painaa full screen niin kuva hyppää noin 40mm sivuun ja tulee musta alue kuvaruutuun.
yläpalkki on kokoajan näkyvissä häviää vain kun full screen on merkattu
Se korjaantu kerran itsestää noin 5 min ajan sitten se tuli takaisin, mulla on ollut tämä vika monta vuotta sitten mutta en muista mitä sille silloin tein.
Tietääkö kukaan syytä tähän?

En tiedä syytä tuohon, mutta monitorissahan pitäisi olla säätönappulat (vai onko ne jo nykyään hoidettu hipaisukytkimillä vai millä?), joista kuvan kokoon, paikkaan ja muihin ominaisuuksiin voi vaikuttaa. Helpointa olisi katsoa sen manuaalista, jos sellainen on tallessa. Uusille vehkeille manuaalit ovat usein/yleensä ladattavissa netistä.


"Olen eri mieltä kanssasi, mutta taistelen loppuun asti oikeudestasi olla toista mieltä" - Voltaire
Jukka Siirilä
Offline Offline

Posts: 6038
Date Registered: 17.04.02

Re: Full Screen
« Reply #3 on: 25.03.20, 18:47 »

En tiedä syytä tuohon, mutta monitorissahan pitäisi olla säätönappulat (vai onko ne jo nykyään hoidettu hipaisukytkimillä vai millä?), joista kuvan kokoon, paikkaan ja muihin ominaisuuksiin voi vaikuttaa. Helpointa olisi katsoa sen manuaalista, jos sellainen on tallessa. Uusille vehkeille manuaalit ovat usein/yleensä ladattavissa netistä.

Noi nappulat katos monitoreista analogisten näyttöväylien kadottua. Eli 10 vuotta sitten.

-JukSii-
Pekka Holopainen
Offline Offline

Posts: 5521
Date Registered: 14.12.05

Re: Full Screen
« Reply #4 on: 26.03.20, 08:08 »

Mulla on edelleen yli 10 vuotta vanha Asuksen 26-tuumainen näyttö, jossa on selkeät säätönappulat. Hyvin toimii eikä tämä enää mikään katodisädeputki-monitori (eli perinteiseen putkimonitoritekniikkaan perustuva) ole vaan ihan litteä näyttö. Muistelen hämärästi, että minulla oli myös samantapainen ongelma joskus tätä näyttöä käyttöön otettaessa.

Edit: Ovat tässä jo HDMI- ja DVI-liitännät sekä luonnollisesti vielä vanha analoginen VGA-liitäntä (jota tosin en ole koskaan käyttänyt). Niin ja oikea paperinen manuaali monella eri kielellä (mukana suomi).

« Last Edit: 26.03.20, 08:18 by Pekka Holopainen »

"Olen eri mieltä kanssasi, mutta taistelen loppuun asti oikeudestasi olla toista mieltä" - Voltaire
Pertti Lode
Offline Offline

Posts: 2564
Date Registered: 12.01.03

Re: Full Screen
« Reply #5 on: 27.03.20, 09:56 »

Mulla on  kans ASUS 22# ja yli 10v vanha siinä on 6 nappia ja kun yritin katsella mitä ne napit saa aikaseks niin en ymmärtänyt mitään sen perään,
lopetin hommat ja kuva näytti vielä olevan niin  kuin pitääkin tuli hiukan sinisemmäksi mutta Full Screen tuli takaisin ja on nyt toiminut jo yli 0.5 tuntia
Älkää kysykö mitä tein kun en itsekkään tiedä
Jukka Siirilä
Offline Offline

Posts: 6038
Date Registered: 17.04.02

Re: Full Screen
« Reply #6 on: 28.03.20, 08:43 »

Mulla on edelleen yli 10 vuotta vanha Asuksen 26-tuumainen näyttö, jossa on selkeät säätönappulat. Hyvin toimii eikä tämä enää mikään katodisädeputki-monitori (eli perinteiseen putkimonitoritekniikkaan perustuva) ole vaan ihan litteä näyttö. Muistelen hämärästi, että minulla oli myös samantapainen ongelma joskus tätä näyttöä käyttöön otettaessa.

Edit: Ovat tässä jo HDMI- ja DVI-liitännät sekä luonnollisesti vielä vanha analoginen VGA-liitäntä (jota tosin en ole koskaan käyttänyt). Niin ja oikea paperinen manuaali monella eri kielellä (mukana suomi).

Yritin siis sanoa tuolla viestilläni sitä, että analogisessa näyttösignaalissa noita kuvakohdistuksen säätöjä tarvitaan. Digitaalinen signaali toimii suoraan digitaalisen näytön kanssa.

-JukSii-
Pekka Holopainen
Offline Offline

Posts: 5521
Date Registered: 14.12.05

Re: Full Screen
« Reply #7 on: 28.03.20, 09:52 »

Tarkoitat siis sitä, että jos litteässä näytössäkin (joka toimii eri periaatteella kuin eloktronisuihkuun perustuvat vanhat näytöt) käytetään VGA-signaalia, voidaan tarvita kuvan kohdistusta. Olisikohan sitten niin, että Pertti käyttää vielä sitä VGA-liitäntää, joka näissä yli 10v vanhoissa "litunäytöissäkin" vielä on mukana? Kannattaisi kyllä vaihtaa HDMI:hin tai edes DVI-liitäntään (jotka näissä meidän näytöissämme myös ovat) - tietenkin vain jos näytönohjain tukee noita.

Minä en ole käyttänyt näiden uudempien näyttöjen kanssa koskaan (en kotona - tosin on ollut vain tämä yksi edelleenkin käytössä oleva - enkä töissä, jossa oli satakunta) VGA-liitäntää. Muistikuvani samankaltaisesta ongelmasta kuin Pertillä lienee sitten vanhempaa perua jostain putkinäyttöjen aikakaudelta. Tämän ikäisenä ei voi enää luottaa muistiinsakaan.

Pekka

P.S. Kurkkasin näyttöni käsikirjaa ja siellä todella sanotaan, että kuvan kohdistukseen tarkoitettua näppäintä käytetään pelkästään VGA-liitäntää käytettäessä. Aina sitä vanhanakin oppii jotain uutta. Tosin en tätä oppia olisi koskaan tarvinnut, sillä "VGA-aikaani" oli käytössä ainoastaan putkinäyttöjä.

"Olen eri mieltä kanssasi, mutta taistelen loppuun asti oikeudestasi olla toista mieltä" - Voltaire
Pertti Lode
Offline Offline

Posts: 2564
Date Registered: 12.01.03

Re: Full Screen
« Reply #8 on: 28.03.20, 13:32 »

Sain tään nyt ainakin toimiin kun asensin simun uusiksi kun tässä tuli esiin vähän muitakin ongelmia  koneitten ja maisemien kanssa                  .
mulla on vain VGA liitäntä
Esa Sairio
Offline Offline

Posts: 5037
Date Registered: 14.10.01

Re: Full Screen
« Reply #9 on: 28.03.20, 14:28 »

Eikö kaikkien simuilijoiden olisi aika siirtyä 4k-televisioihin simun näyttönä? Nykyään esim. Sonyn 49-tuumaisen LCD-4k-television saa jo noin 700 eurolla. Itse maksoin vuosi sitten 43-tuuman Sonyn 4k-LCD telkusta 800 euroa. Pienempiä saanee jo alle 600 eurolla.

Etuna on resoluutio 3840 x 2160 pixeliä, mikä verrattuna HD-resoluution on nelinkertainen tarkkuudeltaan. Lisäetuna on simunäkymän suuri koko, joka lisää lennon realistisuutta reippaasti. Kuten myös 4k-resoluution tarkkuus.

Itselläni 4k toimii hienosti P3D4.4:n kanssa, framet rajoitettu 30:een, jossa lähes aina pysyvätkin. 4k mahdollistaa senkin, että Preparin maisemasäätöjen ei tarvitse olla niin "isolla". Esim.  säätö 4xSSAA riittää estämään välkkymisen, kun HD-resolla vanhassa telkussani piti käyttää maksimia 8xSSAA, joka vaikutti jo alentavasti framerateen.

On tärkeää että simukäytössä on LCD-televisio eikä kuvallisesti vielä parempi OLED (65 tuumainen Sony- OLED perhetelkkuna), jotta kuvan mahdollinen kiinnipalaminen voidaan välttää. Simussa ohjaamokuva voi olla sama tuntikausia.


i7 6700K 4,6GHz/ 16GB/ AsusGeForceGTX 1060 6Gt/ WIN10/3 x SSD/ Sony 55" 4k-TV/vahv 2x20W/ 2xJPW Mini, Hifi 55/2 sub. PHOTOSCENERIES: ESPOO,RAAHE,VANTAA, HELSINKI,PORVOO,OULU,TURKU, JYVÄSKYLÄ,KUOPIO,HYVINKÄÄ-TUUSULA,LAHTI, VAASA,NURMIJÄRVI,KOKKOLA, ITÄ-HELSINKI-JÄRVENPÄÄ-KERAVA, RIIHIMÄKI, KUUSAMO, KILPISJÄRVI,PYHÄ-LUOSTO,KITTILÄ,IVALO-SAARISELKÄ,KIRKKONUMMI-NUMMELA
Joona Väisänen
Offline Offline

Posts: 6625
Date Registered: 27.10.01

Re: Full Screen
« Reply #10 on: 02.04.20, 19:09 »

Eikö kaikkien simuilijoiden olisi aika siirtyä 4k-televisioihin simun näyttönä? Nykyään esim. Sonyn 49-tuumaisen LCD-4k-television saa jo noin 700 eurolla. Itse maksoin vuosi sitten 43-tuuman Sonyn 4k-LCD telkusta 800 euroa. Pienempiä saanee jo alle 600 eurolla.

Jos tällä hetkellä uusisin näytön, niin valintani olisi ehdottomasti Asuksen 49" super ultrawide näyttö, vaikka se onkin 1080p. Ei se 4K ole kaikki kaikessa. Paras olisi tietysti super ultrawide 4K näyttö, mielellään 55"+ ja korkea eikä matala.
Esa Sairio
Offline Offline

Posts: 5037
Date Registered: 14.10.01

Re: Full Screen
« Reply #11 on: 07.05.20, 06:23 »

Nyt simuilu muuttui entistä realistisemmaksi ja muutenkin paremmaksi kokemukseksi. Smiley

Asensin eilen tietokoneelleni uuden näytön, joka on Sonyn 55-tuumainen 4k-tekevisio. Malli on KD-55XF9005 ja se on menestynyt hyvin useissa testeissä (tosin testattu tietenkin televisiona). Tämä tv korvasi aiemman 43-tuumaisen vastaavan laitteen.

Katseluetäisyys on sana eli noin yksi metri ja Airbussin ohjaamo on tarpeeksi suuri, jotta se vaikuttaa luonnolliselta ja että kaikkiin namiskoihin osuu nyt leposti hiiren avulla. Mittarit ovat riittävän isoja ettei tarvitse tihrustaa. Tuntuu hyvältä hankinnalta. Myöskin digikuvien katselu on entistä mielekkäämpää kuten muutkin tietokoneella tehtävät asiat kuten netin selailu. Ääni tulee kuten aiemminkin hifikaiuttimien (sisältävät subwooferin) ja erillisen stereovahvistin kautta. Ääni parani lennettäessäkin senkin takia, että suuremman television takia pääsin sijoittamaan pääkaiuttimet television molemmille puolille selvästi aiempaa kauemmaksi toisistaan.

Tämän  television sai Verkkokaupasta 800 eurolla. Joku sanoo ehkä ettei ole tilaa. Minä sanon että riittävän innostunut simuharrastaja raivaa kotoaan tilaa isollekin näytölle. Onhan se sentää pienempi kuin kokonainen kotiohjaamo, joita joiltain harvoilta löytyy. Smiley




i7 6700K 4,6GHz/ 16GB/ AsusGeForceGTX 1060 6Gt/ WIN10/3 x SSD/ Sony 55" 4k-TV/vahv 2x20W/ 2xJPW Mini, Hifi 55/2 sub. PHOTOSCENERIES: ESPOO,RAAHE,VANTAA, HELSINKI,PORVOO,OULU,TURKU, JYVÄSKYLÄ,KUOPIO,HYVINKÄÄ-TUUSULA,LAHTI, VAASA,NURMIJÄRVI,KOKKOLA, ITÄ-HELSINKI-JÄRVENPÄÄ-KERAVA, RIIHIMÄKI, KUUSAMO, KILPISJÄRVI,PYHÄ-LUOSTO,KITTILÄ,IVALO-SAARISELKÄ,KIRKKONUMMI-NUMMELA
Esa Sairio
Offline Offline

Posts: 5037
Date Registered: 14.10.01

Re: Full Screen
« Reply #12 on: 07.05.20, 17:09 »

Mikä idea on näyttötilassa 4096 x 2160? Tällainen tila on mahdollsita uudella telkullani. Myös P3D4-simusta löytyy tuo mahdollisuuus.

Kokeilin tilaa se vääristää kuvan mittasuhteita jonkin verran, eikä niitä pysty kompensoimaan säädöillä. Ajattelin saada vielä hieman lisää tarkkuutta näyttöön tällä keinoin.

Onko järkevintä käyttää 4k-simuilussa perusresoluutio 3840 x 2160?

« Last Edit: 08.05.20, 05:57 by Esa Sairio »

i7 6700K 4,6GHz/ 16GB/ AsusGeForceGTX 1060 6Gt/ WIN10/3 x SSD/ Sony 55" 4k-TV/vahv 2x20W/ 2xJPW Mini, Hifi 55/2 sub. PHOTOSCENERIES: ESPOO,RAAHE,VANTAA, HELSINKI,PORVOO,OULU,TURKU, JYVÄSKYLÄ,KUOPIO,HYVINKÄÄ-TUUSULA,LAHTI, VAASA,NURMIJÄRVI,KOKKOLA, ITÄ-HELSINKI-JÄRVENPÄÄ-KERAVA, RIIHIMÄKI, KUUSAMO, KILPISJÄRVI,PYHÄ-LUOSTO,KITTILÄ,IVALO-SAARISELKÄ,KIRKKONUMMI-NUMMELA
Mikko Westerlund
Offline Offline

Posts: 983
Date Registered: 18.09.01

Re: Full Screen
« Reply #13 on: 07.05.20, 18:05 »

Käytäthän simun asetuksista laajakuva-asetusta päällä? Ilman sitä simu näyttää varmasti oudolta laajakulmatiloissa.

AMD Ryzen 7 3700X @ 3,6GHz (Boost 4,1) | 32 GB DDR4 | FS2020@SSD M2 | GeForce RTX 2060 SUPER 8GB | Windows 10 64bit | TrackIR 5
Esa Sairio
Offline Offline

Posts: 5037
Date Registered: 14.10.01

Re: Full Screen
« Reply #14 on: 08.05.20, 06:50 »

Käytäthän simun asetuksista laajakuva-asetusta päällä? Ilman sitä simu näyttää varmasti oudolta laajakulmatiloissa.
Selitin asian huonosti. Yritän nyt uudelleen.

Normaalisti käytän simussa ja televisiossa resoluutiota 3840 x 2160 eli normaalia 4k-kuva. Simulaattorissa käytän zoomia 0.40. Minulla EI OLE valittuna Wide view aspect ratiota.
Jos samoilla resoluutiolla 3840 x 2160 valitsen simusta Wide view aspect ration toimintaan, alussa kuva zoomautuu "kauemmaksi", mutta zoomaamalla simusta kuvan arvoon 0.70, on ohjaamonäkymä ihan samanlainen kuin edellä (ei Wideä ja zoomi 0.40).
Oheisessa ohjaamokuva yllämainituista tilanteista ja tätä kuvaa pidän realistisena ja käytän lentäessä.

Sitten uusi tilanne. Muutan simusta ja televisiosta resoluutioksi  4096 x 2160. Tällöin kuva menee niin leveäksi - riippumatta onko Wide valittuna tai ei, että vasemmalta ja oikealta kää osa näkymättömiin. Ei hyvä.

Jos haluan että kuva näkyy kokonaisuudessaan, valitsen television kuvasuhdesäädöistä toisen tilan normaalin laajakuvan tilalle, joska Sonyssä on nimeltään "kokokuva1".
Tällöin ohjaamo näkyy kokonaisuudessaan, mutta kuvaruudun ylä- ja alaosiin jää vaakasuosra musta raita.

Ilmeisesti on makukysymys, haluaako simuilla niin että koko näyttö on käytössä ja ohjaamo näkyy kokonaan (3840 x 2160) vai haluaako käyttää resoa 4096 x 2160 ja hyväksyä mustat vaakaraidat näytön ylä- ja alaosissa.

Kuten näkyy, kuvassa suhteet ovat oikein.



i7 6700K 4,6GHz/ 16GB/ AsusGeForceGTX 1060 6Gt/ WIN10/3 x SSD/ Sony 55" 4k-TV/vahv 2x20W/ 2xJPW Mini, Hifi 55/2 sub. PHOTOSCENERIES: ESPOO,RAAHE,VANTAA, HELSINKI,PORVOO,OULU,TURKU, JYVÄSKYLÄ,KUOPIO,HYVINKÄÄ-TUUSULA,LAHTI, VAASA,NURMIJÄRVI,KOKKOLA, ITÄ-HELSINKI-JÄRVENPÄÄ-KERAVA, RIIHIMÄKI, KUUSAMO, KILPISJÄRVI,PYHÄ-LUOSTO,KITTILÄ,IVALO-SAARISELKÄ,KIRKKONUMMI-NUMMELA
Matti Averio
WALL-E
Offline Offline

Posts: 1750
Date Registered: 05.10.06

Re: Full Screen
« Reply #15 on: 08.05.20, 07:02 »

Televisiosi todellinen resoluutio on luultavasti 3840x2160. Katso manuaalista, että onko näin.

Esa Sairio
Offline Offline

Posts: 5037
Date Registered: 14.10.01

Re: Full Screen
« Reply #16 on: 08.05.20, 07:06 »

Televisiosi todellinen resoluutio on luultavasti 3840x2160. Katso manuaalista, että onko näin.
Kyllä näin on. Siis "keinotekoisesti" sitä ei voi lisätä.

i7 6700K 4,6GHz/ 16GB/ AsusGeForceGTX 1060 6Gt/ WIN10/3 x SSD/ Sony 55" 4k-TV/vahv 2x20W/ 2xJPW Mini, Hifi 55/2 sub. PHOTOSCENERIES: ESPOO,RAAHE,VANTAA, HELSINKI,PORVOO,OULU,TURKU, JYVÄSKYLÄ,KUOPIO,HYVINKÄÄ-TUUSULA,LAHTI, VAASA,NURMIJÄRVI,KOKKOLA, ITÄ-HELSINKI-JÄRVENPÄÄ-KERAVA, RIIHIMÄKI, KUUSAMO, KILPISJÄRVI,PYHÄ-LUOSTO,KITTILÄ,IVALO-SAARISELKÄ,KIRKKONUMMI-NUMMELA
Matti Averio
WALL-E
Offline Offline

Posts: 1750
Date Registered: 05.10.06

Re: Full Screen
« Reply #17 on: 08.05.20, 07:08 »

Kyllä näin on. Siis "keinotekoisesti" sitä ei voi lisätä.
Käytä siis television omaa resoluutiota. On täysin turhaa syöttää sille jotain muuta, koska se joutuu sitten skaalaamaan kuvaa sopimaan näytölle ja kuvanlaatu kärsii.

Esa Sairio
Offline Offline

Posts: 5037
Date Registered: 14.10.01

Re: Full Screen
« Reply #18 on: 08.05.20, 07:09 »

Käytä siis television omaa resoluutiota. On täysin turhaa syöttää sille jotain muuta, koska se joutuu sitten skaalaamaan kuvaa sopimaan näytölle ja kuvanlaatu kärsii.
Juuri näin. Natiivi on paras.

i7 6700K 4,6GHz/ 16GB/ AsusGeForceGTX 1060 6Gt/ WIN10/3 x SSD/ Sony 55" 4k-TV/vahv 2x20W/ 2xJPW Mini, Hifi 55/2 sub. PHOTOSCENERIES: ESPOO,RAAHE,VANTAA, HELSINKI,PORVOO,OULU,TURKU, JYVÄSKYLÄ,KUOPIO,HYVINKÄÄ-TUUSULA,LAHTI, VAASA,NURMIJÄRVI,KOKKOLA, ITÄ-HELSINKI-JÄRVENPÄÄ-KERAVA, RIIHIMÄKI, KUUSAMO, KILPISJÄRVI,PYHÄ-LUOSTO,KITTILÄ,IVALO-SAARISELKÄ,KIRKKONUMMI-NUMMELA
Pages: [1] Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1