Pakkoruotsi vapaehtoiseksi?

<< < (49/72) > >>

Marski:
Quote

Mielestäni ruotsinkieli on hyödyllinen, kun ottaa huomioon Pohjoismaat kokonaisuudessaan, jolloin puhutaan jo laajemmasta alueesta. Tämä näin maantieteellisesti sekä kulttuurin kannalta.


Jooh, islantia ei ymmärrä kukaan muu kuin he, norjalaisillakin on vaikeata ymmärtää tanskalaisia ja ruotsalaisia.  . Itseasiassa suomella + sukulaiskielillä taitaa olla maantieteellisesti laajempi puhujakunta kuin ruotsilla, tietysti puhujia on vähemmän.

FSPilot:
Quote

Mielestäni ruotsinkieli on hyödyllinen, kun ottaa huomioon Pohjoismaat kokonaisuudessaan, jolloin puhutaan jo laajemmasta alueesta. Tämä näin maantieteellisesti sekä kulttuurin kannalta.

En jaksa kaivaa lähdettä, kun olen tämänkin lukenut lehdestä. Mutta Kauppalehdessä oli muutama viikko (vai kuukausi?) sitten artikkeli pohjoismaisesta yhteistyöstä. Siinä seisoi että norjalaisilla (vai tanskalaisilla?) on enempi vaikeuksia kielen takia kuin suomalaisilla. Sinäänsä jännää. On meinaa varmasti suomalaisillakin paljon ongelmia kielen kanssa.

Sitten viellä vähän omasta ruotsista. Sellainen n. 8,5 ka oli mulla viimeeksi. Siinä oli kaksi seiskaa englanti ja ruotsi. Loput olivat kaseja ja ysejä. Tämä vuosi on lähtenyt taas käyntiin; no osa hyvin osa huonosti. Kielet ovat minulle vaikeita ja kun nämä kaksi kieltä ovat viellä samaan aikaan. Olen joutunut priorisoimaan näiden kielien lukemista. Tällä hetkellä sillä seurauksella että englannin kokeiden numerot: 6 1/2 ja 7 1/2 Ruotsista taas 6 1/2, 6 1/2 onneksi seuraava koe varmaan menee paremmin. (paljon paremmin) Tuntui meinaa aika helpolta.  Kysympä vaan että onko minulle opetettavassa ruotsissa mitään järkeä? En minä sitä opi puhumaan. Lisäksi siitä kärsii myös englanti. Sitten viellä lopuksi että minun ruotsin kokeiden numero ei ole edes huonoimmasta päästä. Luulenpa että jos joudun lukion jättämään kesken se johtuu juuri ruotsista. Sääli, sillä ysejä on mm. kemia, fysiikka, matematiikka, biologia... Suurin osa numeroistani. 

Welmu:
Quote

Karkoitetaan kaikki ruotsia puhuvat affenanmaalle ja annetaan niille itsenäisyys. Hiphurrei päästään eroon 8&9 vitsauksista (eka suomenruotsalaiset, toinen pakkoruotsi) ja kaikki ovat onnellisia..


Ymmärsin, että tämä oli lähinnä vitsimielessä sanottu, mutta sinänsä en pidä tuollaisesta asenteesta.

Quote

Mielestäni ruotsinkieli on hyödyllinen, kun ottaa huomioon Pohjoismaat kokonaisuudessaan, jolloin puhutaan jo laajemmasta alueesta. Tämä näin maantieteellisesti sekä kulttuurin kannalta.


Mitä tulee pohjoismaiseen yhteistyöhön ja esimerkiksi matkailuun muissa pohjoismaissa, niin ei sillä ruotsilla ihan pärjää.
Itse pystyn ymmärtämään jonkin verran tanskaa kirjoitettuna, mutta puhuttuna se on aika hankalaa, vaikka pitempään
siellä ollessa siitäkin vähän oppii saamaan selkoa. Kyllä minä esimerkiksi Tanskassa mieluumin käytän suosiolla englantia,
koska kaikki tanskalaisetkaan ei ymmärrä ruotsia - ja jos ymmärtävät, vastaavat yleensä tanskaksi.

Kulttuurin ja varsinkin historian kannalta ruotsin kieli on kyllä ihan tärkeä Suomessa. Itse harrastan historiantutkimusta, enkä
pärjäisi ilman ruotsin taitoa ollenkaan. Jouduinpa taannoin opiskelemaan jopa venäjän alkeet ihan vastaavasta syystä.

Vastauksena alkuperäiseen kysymykseen olen sitä mieltä, että ruotsin kielen opetusta pitäisi olla kouluissa tarjolla kuten nyt,
mutta se voisi olla vapaaehtoinen peruskoulussa. Viimeistään lukiossa joku peruskurssi pitäisi kyllä opiskella, koska esimerkiksi
monissa viroissa, joihin akateemisesti koulutettavat valmistuvat, vaaditaan ruotsin osaamista.

- Ville -

fishu:
Quote

Mielestäni ruotsinkieli on hyödyllinen, kun ottaa huomioon Pohjoismaat kokonaisuudessaan, jolloin puhutaan jo laajemmasta alueesta. Tämä näin maantieteellisesti sekä kulttuurin kannalta.


Kuulostaa aikamoiselta trollilta. Eihän maantieteelliset ja kulttuurilliset asiat mitenkään pakota ruotsalaisia opettelemaan islannin kieltä tai mitään muutakaan pohjoismaista opettelemaan muita pohjoismaisia kieliä.

Hyödyllisyys on niin huipussaan, että Pohjoismaiden neuvostossa kaikki muut maat, paitsi Suomi ja Ruotsi, halusivat käyttää yhteisenä kielenä englantia.

Kulttuurillisesti meillä ei ole muuta tekemistä pohjoismaiden kanssa kuin samankaltainen sosiaalihuolto ja muutama sata vuotta Ruotsin kyykyttämänä, jonka ainoa kulttuurituote oli ruotsalaistuttaminen; mieluiten kaikki alirotuiset suomalaiset hävittäen. Kulttuurillisesti meillä ei ole mitään opittavaa erityisestikään Ruotsista, sillä minä en ainakaan halua hyssyttelykulttuuria tai vastaavaa piilorasismia suomalaiseen kulttuuriin. Kyllähän eräät suomalaiset kovasti haukkuvat kulttuuriansa rasistiseksi, mutta näyttää siltä, että Ruotsissa rasismi on paljon pahempaa ja vaarallisesti piilevää. Sivistyskulttuurin rasismia harrastetaan jopa Suomessa, kieltämällä suomen puhuminen ruotsinkielisissä varuskunnissa, kouluissa ja niin edelleen.

Suomen mantereella suomeksi puhumisen kieltäminen on yleisempää kuin saisi ja ainoastaan jäävuoren huipuista on uutisoitu. Uppsalan kiellostakin uutisoitiin vasta, kun se vietiin oikeusasteisiin. Jos me täällä kieltäisimme ruotsin puhumisen työpaikoilla tai kouluissa, niin siitä olisi jo yhdestä yleisöosaston kirjoituksesta valtakunnallinen haloo. Suomen kielen kieltämisestä taas vastaavasti uutisoidaan hyvin vaisusti.

Ruotsinkielisten osuus on koko ajan laskussa ja niiden suomen kielen taito huimasti parantumassa, mutta kielilaki jatkaa tiukkenemistaan ja velvoitteita laajennetaan jo yksityisiin yrityksiin. Olemme hyvää vauhtia suomettumassa, tällä kertaa Ruotsin suuntaan Neuvostoliiton sijasta. Eikö olisi jo aika vaalia ja kehittää SUOMALAISTA kulttuuria?

fishu:
Quote

Viimeistään lukiossa joku peruskurssi pitäisi kyllä opiskella, koska esimerkiksi
monissa viroissa, joihin akateemisesti koulutettavat valmistuvat, vaaditaan ruotsin osaamista.


Oletko koskaan miettinyt, miksi niissä viroissa vaaditaan ruotsia? Onglema ei ole ainoastaan pakkoruotsi, vaan koko lainsäädäntö, joka on kehitetty tukemaan ruotsinkielisten etuoikeuksia. Pahin näistä on kielilaki, joka ei millään tavoin enää vastaa perustuslain tarkoitusta, vaan vie velvoitteet ruotsinkielestä yli ymmärryksen. Kielilakia ruuvaamalla pystytään säätelemään myös muita lakeja ja täten velvoitetta ruotsin osaamiselle viroissa.

Viime aikoina on ollut puhetta, että maahanmuuttajilta ei velvoitettaisi "toisen kotimaisen" kielen osaamista virkoihin, koska se on "epäreilua". Jotkut ovat jopa innostuneet siitä, enkä yhtään ihmettelisi, jos muutaman vuoden päästä tämä innostus nousisi niin korkeaksi, että lainsäädäntöä muutettaisi. Näin helppoa on vapauttaa viranhaku kielivelvoitteista.

Huono lainsäädäntö ei voi olla peruste velvoitukselle kielen oppimisesta. Ruotsin perusministerinä toiminut Persson on todennut, ettei Ruotsilla olisi varaa ylläpitää Suomen kaltaista kaksikielisyyttä. Tämä tarkoittaa juurikin kaikkia niitä vaatimuksia ruotsin kielitaidosta. Ehkä juuri tämän takia Suomi on yksi vähiten terveysmenoihin käyttäviä maita EU:ssa.

Navigation

Up one level

Next page

Previous page