Merimiestarinoita

<< < (37/45) > >>

arttula:
Quote

Tämä appelsiinien taakka on painanut minua yli neljä vuosikymmentä. Oloni tuntuu muuttuneelta nyt, kun olen tunnustanut sen. Salem aleikum.


Niin siis, ymmärsinkö nyt oikein, että sinua on painanut se, kun heittelit heitä pehmeillä appelsiineilla, etkä kivillä ?

Karvinen:
En kuuna päivänä uskaltaisi nähdä edes unta profeetan seuraajien kivittämisestä. Esimerkiksi kirjailija Salman Rushdie joutui unen vuoksi monenlaisiin vaikeuksiin. 

Karvinen:
Omalla vastuulla

S/S Ariana oli Port Saidissa aloittamassa matkaa Suezin kanavan läpi. Komentosillan siivellä oleen egyptiläisen luotsin ja laivaamme avustaneen hinaajan päällikön välille syntyi hirmuinen sanaharka. Meillä suomalaisilla ei ollut siiheen mitään osaa tai arpaa. Alatyyliset vieraskieliset solvaukset sinkoilivat ilmassa. Tajusin, että riitapukarit nimittelivät toistensa äitejä monenlaisiksi eläimiksi. Lopulta hinaajan vimmastunut kippari puski laivamme kylkeen ison lommon.

Titasin Arianan päällikön laatiman protestisähkeen Ismailiaradioon. Canal Authority vastasi. Jokainen purjehtii kanavassa omalla vastuullaan. 

tulaine:
Kiitos Esa! Aamu alkoi erinomaisesti, toivottavasti jatkat tarinointia 

Karvinen:
Koordinaatteja

Sähkötys on digitaalista viestintää, jota ihminen pystyy hoitamaan. Kansainväliset radiosähköttäjät joutuivat vastaanottamaan viiden minuutin tektsin nopeudella 120 kirjainta minuutissa. Virheitä ei sallittu. Antokokeessa pummpuavaimella hyväksyttiin neljä korjausta, mutta virhettä edeltävä sana piti antaa uudestaan. Vauhtia piti vastaavasti lisätä. Suoriuduin kokeista ja sain todistuksen.

Ensimmäinen laivani S/S Gracia oli saapumassa Sao Francisco do Suliin, Brasiliaan. Kohta joutuisin tulikokeeseen sähköttäjänä.

Santosradio/PPS lähetti luotsausohjeet radiolla. Pitkässä sähkeessä oli paljon koordinaatteja, suuntia ja etäisyyksiä. Tajusin, että laivaturvallisuus oli korvieni ja ranteeni varassa. Kämmenpohjat hikosivat. Pyysin uudestaan FIFGS. Santoksen sähköttäjä toisti numerosarjat. Kuittasin ja vein sähkeen päällikölle.

Gracia höyrysi jokisuistoon. Minulla oli perhosia vatsassa. Jos ajaisimme karille, niin minut varmaan heitettäisiin brasilialaiseen vankityrmään. Sitä ennen kippari haukkuisi minut ruotsiksi monilla viiltävillä sanoilla, joita en edes ymmärtäisi.

Helpotukseni oli suuri, kun luotsi tuli sataman suulla laivaan.

Navigation

Up one level

Next page

Previous page