Fly-in: Östgöta TMA

(1/2) > >>

Martin Loxbo:
Mellandagsfly-in blev annandagsfly-in:

Välkomna på fly-in runt Östgöta TMA på tisdag den 26 december!

Det blir en informell och förhoppningsvis avslappnad men trevlig tillställning, utmärkt för VFR-flygning - om vädret tillåter - eller varför inte kortare IFR-hopp, kanske öva lite inflygningar?

Än så länge är det oklart exakt vilka flygplatser som kommer hålla öppet, så jag kan bara tala för mig själv: Jag kommer se till att Skavstatornet är öppet under eftermiddagen/kvällen. Jag har bokat 15-18 UTC men det är möjligt att det blir längre öppethållning än så.

Matnyttigt:

Kartor: Finns i vanlig ordning i AIP. Det finns tyvärr inga idealiska VFR-kartor för hela området, åtminstone inte gratis, men de AIP-kartor som är intressanta för VFR-flygaren är VAC (Visual Approach Chart) för respektive flygplats, samt Area Chart som visar hela TMA:t.

Area Chart
Stockholm/Skavsta, Stockholm/Bromma, Stockholm/Västerås
Norrköping/Kungsängen
Linköping/Saab, Linköping/Malmen
Scenery: För Stockholm/Skavsta och Bromma finns Swedflight (payware).
För småfälten Gnesta/Vängsö (ESSZ) mitt emellan Skavsta och Bromma, och Västerås/Johannisberg finns freeware-scenery att ladda ner här på FS Nordic. Procedurer: Det blir inga konstigheter för den som kan sina VFR- eller IFR-procedurer. Den som vill lära sig att flyga VFR eller känner sig lite rostig vad gäller procedurer eller fraseologi kan ta en titt på några av de dokument som finns hos VACCSCA:

Allmänt om VFR i Sverige:
http://www.vaccsca.org/uploads/nn060329%20VFR%20com.pdf
http://www.vaccsca.org/uploads/nn060411%20VFR%20Fraseologi.pdf

Fraseologiexempel (bilaga till ATC-drifthandbok för Stockholm TMA): http://www.vaccsca.org/uploads/LPM-STMA-AppendixD.pdf

För den som vill gå lite djupare så ger Luftfartsstyrelsen ut en bra sammanfattning om VFR-flygning i Sverige, främst riktad till utländska piloter: http://www.lfv.se/upload/ANS/AIP/AIC%20A/A7-06.pdf
Sist men inte minst:

  God Jul!

Martin Loxbo:
Både Skavsta och Bromma är redan öppna. Nu väntar vi bara på trafiken!

Dessutom är ESSA APP igång.

Jakob:
Kommer det nån Östgöta?

Martin Loxbo:
Det är osäkert då vi har lite personalbrist idag så vi prioriterar tornen.

Men kvällen, eller t.o.m. eftermiddagen är ju ung!

Martin Loxbo:
Liten debrief:

Det blev inga mängder med trafik, men tillräckligt för att det inte skulle vara tråkigt. ESKN, ESSB och ESOW var öppna, samt ESSA APP största delen av tiden.

På ESKN hade jag 5-6 maskiner som gjorde 10-15 rörelser. Mest VFR, både erfarna VFR-flygare och nybörjare. Kul!

Jag har börjat använda Tower View i senaste versionen av VRC, vilket ger en helt annan känsla än att bara stirra på en radarskärm. Ett par bilder på detta finns här: http://www.vaccsca.org/forum/index.php?showtopic=2081

Navigation

Up one level

Next page