Gmax tutorial - yksinkertainen harjakatto

(1/2) > >>

Tatu:
Suomi-maisemiin kuuluvat talot ja niiden harjakatot. Yksinkertaisimmillaan katto on helppo tehdä, tässä on ohje. On olemassa tietysti myös muita tapoja, mutta kuten sanottua tällä pääsee ihan hyvin alkuun.

1. Tehdään yksinkertainen talon malli. Laatikko pitää halkaista kahtia keskeltä jotta saadaan päädyt tehtyä oikein. Width segs: 2
Painamalla F4 nappulaa saadaan nuo "laatikon rajat" näkyviin.
* Aseta talo keskelle gmaxin ruudukkoa, eli koordinaatteihin 0, 0.


2. Sitten luodaan Edit mesh ja valitaan sieltä vertex moodi päälle. Tämän jälkeen talon kulmista valitaan nuo neljä pistettä ja lasketaan ne haluttuun korkeuteen. Eli kuvasta näkee kuinka talon pääty syntyy. Pisteet voi joko vetää hiirellä käyttäen apuna sitä "Z nuolta" joka näkyy keltaisena kuvassa. Tai sitten voi näppäillä suoraan korkeuden "Z laatikkoon" missä nyt lukee 4.5m.


3. Kun talon pohjan perusmalli on kunnossa valitaan Edit mesh modifieristä Polygon ja valitaan kaikki polyt. F2 näppäimellä saa valitut polyt punaisiksi. Tässä on tarkoituksena poistaa Smoothing: Smoothing Groups: Clear all.

Toinen vaihtoehto olisi oikeastaan deletoida katon polyt pois koska ne jäävät harjakaton alle eivätkä näy ja niitä ei siis tarvita.There lives a happy little house in your world. 

Vaan sille pitää rakentaa nyt se katto.
* Tehdään uusi Box ja samaan tapaan kuin se talon mallikin, halkaistaan se kahtia. Width segs: 2  Boksi on luonnollisesti isompi kuin se talo jotta saadaan siistit räystäät. Räystään korkeutena mulla on 0.3m tässä mallissa.
* Aseta uusi Box keskelle gmaxin ruudukkoa kuten aiemminkin, koordinaatteihin 0,0
* Nostetaan luotu laatikko ylös sinne mihin katon kuuluu tulla. Front/Back tai Left/Right view auttaa tässä. Tai tiedossa lienee myös talon harjan korkeus mihin tämän katon boksin voi asettaa suoraan näpyttämällä korkeuden "Z laatikkoon" mikä kuvassa on 5.974m.


* Luodaan uusi Edit mesh kuten aiemminkin. Valitaan Vertex moodi ja kaikki katto-boksin reunojen vertexit eli pisteet, onnistuu kätevästi muuten Top viewissä, piirrä hiirellä ikään kuin laatikko haluttujen pisteiden ympärille. (Laatikko näkyy piirrettäessä katkoviivalla) Control näppäin pohjassa voi piirtää toisen laatikon jolloin jo valitut pysyvät edelleen valittuina.
* Pisteet vedetään alas tai näpytellään korkeus "Z laatikkoon". Voila! Sehän alkaa näyttää harjakatolta. * Front view auttaa pisteiden korkeuden säätämisessä.
* Jos harjakatto on liian iso, liian leveä tai liian pitkä niin voit vielä palata perus Box asetuksiin mikä näkyy tuossa Edit Meshin alla ja säätää laatikon kokoa kätevästi.


Ja lopuksi poistetaan vielä Smoothing, jotta katto ei näytä pyöreältä. Tämä tahtoo monesti unohtua.
* Edit Mesh - Polygon. Valitaan kaikki polyt ja sitten sieltä alhaalta Smoothing Groups: Clear All nappulasta smoothing katoaa.


Neat little house, teksturointia vailla.

Toinen tapa "taivuttaa" katon boksi on Bend modifier.

Toivottavasti tästä oli jotain iloa ja apua. Jos näin on niin modet voinevat muuttaa topicin asetuksia niin että kuvat pysyvät tallessa. 

TuominenJere:
Kiitos oppaasta! Harjakattoa olenkin yrittänyt tehdä, mutta nyt sain siihen oikein ohjeetkin. Alankin tästä tekemään harjakattoja.

// Jere

pilot0706:
Nyt on alkanut itseäkin kiinnostaa yksinkertainen skenery. Asensin FS:än rompulta tuon, mutta nyt pyytää rekisteröintiäå. No, rekisteröin, sain koodin. Kaikki jees. Mutta, nyt kun käynnistän Gmaxin tulee herja:
Interactive 3D render instalitionzs failed.
Please check your devicve settings by using H- command line option.

Mitä pitää tehdä?

Juhowee:
Quote

Nyt on alkanut itseäkin kiinnostaa yksinkertainen skenery. Asensin FS:än rompulta tuon, mutta nyt pyytää rekisteröintiäå. No, rekisteröin, sain koodin. Kaikki jees. Mutta, nyt kun käynnistän Gmaxin tulee herja:
Interactive 3D render instalitionzs failed.
Please check your devicve settings by using H- command line option.

Mitä pitää tehdä?


!!
Löytyykö GMax Flight Simulator:n joltakin CD:ltä?

TuominenJere:
Quote

!!
Löytyykö GMax Flight Simulator:n joltakin CD:ltä?


Jos olet havittelemassa Gmaxia, voit ladata sen täältä: http://www.turbosquid.com/gmax 

// Jere

Navigation

Up one level

Next page