Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)

<< < (21/89) > >>

yeeman:
Hmm, vartija, jolla on virallinen lupa rei'ittää peelo? Onko tosi?? Jonkun lamauttimen vielä vois uskoa.

Jokelan ammuskelijaa voi tässä ketjussa muistella ei niinkään alaikäisyys- ja asesäilytyspohdinnoissa, vaan kun mietitään, miten ehkäistä tuliaseiden joutumista esim. asosiaalista oireyhtymää potevan henkilön käsiin.

Tällainen henkilöhän vaikuttaa usein normaalilta ja suorastaan karismaattiselta eikä älyssäkään ole vikaa. Ainoa "pikku" puute on empatiapuolella: muut ihmiset ovat näille tyypeille pelkkiä välineitä omanedun tavoittelussa. Tästä kaikesta seuraa, että psykopaatit voivat olla äärettömän taitavia manipuloimaan muita. Niinpä aseen hankkiminen ei ole kummoinenkaan juttu.

Psykopaatti ei välttämättä kykene aidosti välittämään kenestäkään - vain halllitsemaan ja omistamaan. Kun sitten ihaileva hovi alkaa lopulta vierastaa kingiä, tälle jää käteen pelkkä menetyksestä ja ulkopuolisuudesta johtuva viha. Niinpä aseelle löytyy töitä.

En tiedä, millaisia rajoituksia on tällaista luonnevajavuutta testaavissa kokeissa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että on olemassa kaksisuuntaista mielialahäiriötä mittaavia kyselykokeita, joita ei saa tehdä nuorille (aikuisillekaan) vaan vasta määräiän ylittäneille.

Loikkaan vielä kolmanteen vertailuaiheeseen: saako alaikäinen nykyään omistaa matkapuhelinliittymän vai tuleeko sen olla holhoojan nimissä? Silloin kun tyttäreni olivat alaikäisiä, ei saanut. Ja nyt sit eikun vilkasta keskustelua siitä, kummalla tappaa tykimmin, kuulalla vai kännyllä! 

arttula:
No niin... Taas nähdään (täälläkin), miten joukkohysteria iskee, ja sitten keksitään kaikenlaisia "turvallisuutta parantavia" juttuja, jotta tällainen ei toistuisi. Eipä mene kuin muutama vuosi, ja Jokelan tapahtumakin on painunut historiaan. Tokihan se muistetaan, kun asiasta keskustellaan, mutta tämänkaltainen vouhotus aseiden säilyttämisestä jossain muualla, kuin kotona on jo painunut unholaan. Elämä jatkuu, ja vouhkaajat saavat uusia asioita, joista vouhottaa...

Arttu

Masa:
Quote

Näiden kaikenkieltäjien into kieltää ei kylläänny koskaan. Siksi heille ei ikinä pidä antaa periksi vaan jokaista, vaikutuksiltaan mitätöntäkin rajoitusta pitää aina vastustaa kynsin hampain.

No nyt ymmärrän paremmin sinunkin toimintamallisi, Olli. Lähes kadehdittavan suoraviivaista "kastemadon logiikkaa"
Sinänsä en minäkään sympatiseeraa niitä "kaikenkieltäjiä". Mitä lie nihilistejä.

Quote

Tässä ketjussa on kuitenkin ilahduttavasti näkynyt paljon järkipuhetta mitä tulee aseiden säilytykseen radoilla. Nykyisinhän suuri osa radoista on kylmiä, yksinäisiä, sähköttömiä ja vartioimattomia jossain metsäautotien päässä. Ampuja tulee autolla, avaa omalla avaimellaan puomin, vie taulun paikalleen ja alkaa ampua. Keneltä se ase kuitattaisiin? Kenelle se luovutettaisiin? Kuka viranomainen valvoisi, ettei ampuja kuitenkaan vie asetta kotiinsa jonkun verukkeen perusteella? Seurat käytännössä kuitenkin katsoisivat sormien läpi ampujien toimintaa tässä. Joskus ase kuitenkin pitää saada sieltä pois, ja juuri siihenhän rikollinen ajoittaisikin iskunsa. Moni harrastaa useammalla kuin yhdellä radalla, eikä kilpa-ampujaksi tulla ellei kylmäharjoitella lähes päivittäin. Aseita myös huolletaan, niihin tehdään kahvoja, viilataan laukaisua, korjataan vikoja. Lisäksi kokonaisen seuran aseiden jättäminen jonnekin työmaaparakkiin metsän siimeksessä suorastaan kutsuu erilaisia hämärämiehiä.

Niin tai jos ne jätettäisiin taivasalle sinne näreen juureen niin silloin ainaskiin kyllä varastettaisiin.

Tuossa aiemmin jouduin muistuttamaan erästä kirjoittajaa ketjun aiheesta, ihan vain varmistaakseni, että puhumme edes samasta asiasta.
Nyt muistuttaisin sinua, Olli, siitä mitä tuolla ketjun ensimmäisellä sivulla kirjoitin. Sen jälkeen asia meni omalle uralleen, ja nyt sitten puhutaan siitä, että joko aseita säilytetään niinkuin tänään tai sitten niitä säilytetään "ampumaseuran parakissa".

Tämä ideointi minkä tahansa asiantilan parantamiseksi tulkitaan aina jonkin ryhmän toimesta vouhotukseksi tai hysteriaksi. Aina löytyy niitä "sasuja, arttuja ja olleja", jotka näin tekevät. Heistä maailma on valmis, ei ole parannettavaa, oli kyse sitten mistä milloinkin, viranomaisten toimista, aseiden säilytyksestä, you name it.
Mutta ei anneta sen häiritä, koska asiat kuitenkin tapaavat kehittyä parempaan suuntaan ihan heistä ja heidän panoksestaan riippumatta

arttula:
Quote

Tämä ideointi minkä tahansa asiantilan parantamiseksi tulkitaan aina jonkin ryhmän toimesta vouhotukseksi tai hysteriaksi. Aina löytyy niitä "sasuja, arttuja ja olleja", jotka näin tekevät. Heistä maailma on valmis, ei ole parannettavaa, oli kyse sitten mistä milloinkin, viranomaisten toimista, aseiden säilytyksestä, you name it.
Mutta ei anneta sen häiritä, koska asiat kuitenkin tapaavat kehittyä parempaan suuntaan ihan heistä ja heidän panoksestaan riippumatta


Noh, mainittakoon nyt kuitenkin - vaikken mielelläni alakaan väittelemään täällä juupas-eipäs -tyyliin eräiden kanssa - etten todellakaan pidä hyviä kehitysideoita huonoina. Tähän ikään mennessä vaan on nähnyt tuollaisia vouhottajia ja idealisteja ihan riittämiin. Useimmiten monet "dramaattisetkin " asiat unohtuvat, ja maailman meno palautuu taas uomaansa. Joko samanlaisena tai sitten hiukan muuttuneena. Pahinta on monasti lähteä hetken vouhotuksen mukaan, ja tehdä äkkinäisiä päätöksiä ilman, että kokonaisuutta otetaan huomioon. Niin tässä Jokelankin tapauksessa. Kyseessähän on kuitenkin yksittäinen tapaus koko Suomen historiassa, ja maailmankin mittakaavassa varsin harvinainen. Malttia päätöksentekoon on mielipiteeni. Jos muutosehdotus on realistinen - sekä vaikutuksiltaan, että toteutukseltaan - totta kai sitä kannatan, jos se tekisi tästä maailmasta paremman paikan elää. Mutta ehdotuksesi oli varsin kukkahattutätimäinen, mitä en olisi kuitenkaan uskonut miehen esittävän.

Ok. Modet poistakoon, jos katsovat tämän(kin) vastauksen aiheettomaksi.

Arttu

sasu:
www.eralle.net:stä löysin tämän tilastoyhteenvedon:

Vuonna 2006 poliisin tietoon 112 tahallista henkirikosta (murha, tappo, surma, lapsensurma) ja 26 tahalliseen pahoinpitelyrikokseen liittynyttä kuolemantuottamusrikosta. Kuolemaan johtaneita väkivaltarikoksia oli siten 138.

Rikoksista 39 % oli tehty teräaseella, yleensä joko keittiöveitsellä (25 %) tai puukolla (14 %).

Kuudenneksessa rikoksia tekotapana oli kuoliaaksi pahoinpiteleminen
käsin ja jaloin lyömällä ja potkimalla.

Ampuma-aseella tehtyjä katsausjakson henkirikoksista oli 16 %. Rikoksiin käytetyistä käsituliaseista 68 % oli luvattomia, muista tuliaseista osuus oli 55 %.

http://www.optula.om.fi/uploads/bsdoxi3j10g8f.pdf

Eli vain seitsemän henkirikosta tehtiin luvallisella "käsituliaseella".

Näiden keskimäärin seitsemän tapauksen takiako pitää laittaa reilut 600.000 aseluvanhaltijaa tiukille?

Samasta paikasta toinen lainaus:

Suomalaisten kuolinsyyt vuonna 2001:

1. Verenkiertoelinten sairaudet, 20 689, 42,7%
2. Kasvaimet, 10 608, 21,9%
3. Muut taudit, 6 778, 14%
4. Hengityselinten sairaudet, 3 838, 7,9%
5. Tapaturmat, 2 319, 4,8%
6. Alkoholisairaudet ja -myrkytys, 1 490, 3,1%
7. Ruoansulatuselinten sairaudet, 1 336, 2,8%
8. Itsemurhat, 1 204, 2,5%

-------
Yhteensä 48 504

Lähde: Tilastokeskus

http://www.ktl.fi/org/esittely/huttunen/kuolinsyyt-2001.pdf

Joten edellä mainittu seitsemän "käsituliaseella" ammuttua ovat noin 0.015% vuoden aikana kuolleista.

Olisiko syytä keskittyä ensin johonkin muihin kuolinsyihin?

Navigation

Up one level

Next page

Previous page