FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
22.06.18, 00:03

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Muut aiheet
| |-+  Vapaa keskustelu (Moderators: Juha Kalli, Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti, Mikko J Köykkä)
| | |-+  Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
:  

« previous thread next thread »
Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 23 Reply Print
Author Topic: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)  (Read 53573 times)
Torsten Kihlman
Offline Offline

Posts: 1830
Date Registered: 25.04.05

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #120 on: 11.11.07, 23:46 »

Sitä on niin kivan turvallinen olotila, kun ei tiedä asioiden laitaa ja ongelmat on lakaistu maton alle piiloon. Laittoman aseen hankkiminen ei ole ihan niin hankalaa, eikä tarvitse olla rikollisia yhteyksiä.


Oikeassa olet. Suomessa voi saada käsiinsä jopa tunnetun venäläis-valmisteisen rynnäkkökiväärin ilman sen suurempia yhteyksiä. Kyllä niitä aseita liikkuu nuortenkin keskuudessa.

My photos on Airliners.net
fishu
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #121 on: 11.11.07, 23:49 »


Oikeassa olet. Suomessa voi saada käsiinsä jopa tunnetun venäläis-valmisteisen rynnäkkökiväärin ilman sen suurempia yhteyksiä. Kyllä niitä aseita liikkuu nuortenkin keskuudessa.

Briteissä laittomia aseita liikkuu huolestuttavan paljon nuorten keskuudessa. Ihan kunnollisia pistooleitakin, vaikka niiden pitäisi olla yleisesti ottaen kokonaan kielletty.
Jamppa
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #122 on: 12.11.07, 16:15 »

Paljonpa on kirjoitettu aseiden hallussapidosta.
Johan tässä yöunet menisivät jos ottaisi tosissaan. Kalashnikoveja liikkuu turuilla ja toreilla ihan pilvin pimein. No huh huh.

Kyllä se aseen hankkiminen laittomasti on kuitenkin sellainen kynnys ylitettäväksi, että sitä ylittäessä ehtii jo jäähtyä sen verran, että se tappamisen meininki kuolee pois. Sen tapettavan sijaan.
Jamppa
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #123 on: 12.11.07, 16:58 »


Valitettavasti tama sensaationhakuinen ampuma-aseen hallusapitolupa asia alkaa olla jo niin iso poliittinen kysymys etta ma olen varma koko jutuin v.ituikse menosta kaikkien asian harrastajien ja metsastajien kannalta.
Pääministerin kyselytunti tuli sunnuntaina ja siinä keskustelivat tästä asiasta.
Vanhasella oli varsin asiallinen suhtautuminen ja jotenkin sai sellaisen kuvan, että oli jo ehtinyt keskustella asiasta myös niiden kanssa, jotka siitä ihan viran puolesta tietävät.
Jos sanoisin että Vanhasen suhtautuminen oli kiihkotonta, niin vastakommentti oli, että Vanhanen ja kiihkeä eivät voi esiintyä samassa virkkeessä Shocked
Mutta kyllä tästä asiasta nyt niin paljon puhutaan, että joku kaiken järjen mukaan tulee muuttumaan.
Muukin kuin se, että alaikäisille sentään laitetaan jotain rajaa siihen aseluvan saantiin. Alaikäinen tuliaseen kanssa ilman täysi-ikäisen valvontaa ja vastuuta kuulostaa kyllä aika käsittämättömältä tässä suomalaisessa holhousyhteiskunnassa.
fishu
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #124 on: 13.11.07, 09:41 »

Alaikäinen tuliaseen kanssa ilman täysi-ikäisen valvontaa ja vastuuta kuulostaa kyllä aika käsittämättömältä tässä suomalaisessa holhousyhteiskunnassa.

Niinhän se on. Tuntuu siltä, että kaikki täytyy kieltää alle 18-vuotiailta, mieluiten jopa vanhemmiltakin, minkä lisäksi täytyy vanhempien lisäksi olla viranomaiset jotka tietävät tehdä päätöksiä lapsen puolesta.

Missä vaiheessa lapsi oppii vastuun, jos kaikki vastuullisuus otetaan pois ja kaikki asiat tehdään puolesta? Joka asiassa täytyy olla esiliina ja ikärajoja tuupitaan tuonnemmaksi ja tuonnemmaksi. Eipä siis ihme, jos yhä useampi lapsi, tai oikeastaan nuori, ei osaa toimia vastuullisesti. Vastuullisuutta voi nyky-yhteiskunnan säännöillä oppia vasta täysi-ikäisenä, mieluiten sekin asteittain, mutta samalla odotetaan vastuullisuuden olevan jo vankalla pohjalla; Ei ole enää ketään katsomassa perään tai ojentamassa vapaudu vankilasta -korttia.

En minä ainakaan sillä oppinut vastuullisuutta, että joka hetki oli joku katsomassa olan ylitse tai noudattamassa ikärajoja prikulleen, koska joku on päättänyt ettei jokin asia ole soveliasta ikäiselleni. Vastuuta opin ottamaan jo sillä, että minulta odotettiin sitä ilman valvontaa, kehoitusta tai estämistä. Ilman luottamusta on vaikea kehittää vastuullisuutta. Mitä nuorempana asian aloittaa, sitä vankemmalla pohjalla kokemus on aikuisena; Oli kyseessä sitten aseenkäsittely, lätkän peluu tai pienon soitto. Vanhempana on hankala oppia yhtä taitavaksi.

Aseiden kanssa hölmöilyä tapahtuu erittäin vähän nuorten keskuudessa Suomessa. Tähän todennäköisesti vaikuttaa paljon aseiden yhteydessä paljon painostettu vastuullinen käsittely. Asetta ei tule käsitellä kuin lelua. Vastaavasti autojen kohdalla vastuullisuutta ei korosteta edes lähellekään yhtä pitkälle, vaan vääränlaisista ajotavoista saadaan esimerkkiä suoraan isän tai äidin kyydissä, usein kerskailevaan tyyliin. Tuloksen näemme liikenteessa: Rattijuoppoja, törkeitä ylinopeuksia, punaisia päin ajamisia ja niin edelleen. Millähän tolalla mahtaisi olla autoilu, jos vastuullista ajotapaa korostettaisiin aseiden tapaan jo lapsesta pitäen?

Pelkään, että aseiden kieltäminen alaikäisiltä ainoastaan lisää ongelmia aseiden kanssa, eikä korjaa mitään. Mitä ongelmaa tällä EU:n ajamalla lailla edes on lähdetty korjaamaan? En tiennyt Euroopassa olevan ongelmia alaikäisten aseenkäytössä laillisten aseiden kohdalla.
sasu
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #125 on: 13.11.07, 17:01 »

kuulostaa kyllä aika käsittämättömältä tässä suomalaisessa holhousyhteiskunnassa.

Ymmärränkö oikein, että haluat lisää holhousta?
Antti Laukkanen
Offline Offline

Posts: 5228
Date Registered: 11.11.03

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #126 on: 15.11.07, 07:21 »

Niinhän se on. Tuntuu siltä, että kaikki täytyy kieltää alle 18-vuotiailta, mieluiten jopa vanhemmiltakin, minkä lisäksi täytyy vanhempien lisäksi olla viranomaiset jotka tietävät tehdä päätöksiä lapsen puolesta...

Hieno kommentti Samilta kaikkinensa. Nyky-yhteiskunta tuntuu olevan menossa siihen, ettei omilla aivoilla saa ajatella eikä mitään saa oppia ilman jollakin mittapuulla pätevän ihmisen tauotonta kyttäystä. Ei ihme, että saa lukea ihmisistä, jotka eivät osaa kananmunaa tai kahvia keittää, vaatteitaan pestä, imuroida, silittää tai muutenkaan kyetä mihinkään vastuulliseen toimintaan, jonka äitikin voi tehdä. Tulee yhä useammalle yllätyksenä nämäkin asiat, kun muuttavat pois kotoaan.

Onneksi on sentään jokaisessa paikallisessa ilmailsjakelulehdessä tekstiviestipalsta (nettifoorumeista puhumattakaan), jossa sivistyksen ja älykkyyden äänet kuiskivat, miten missäkin tilanteessa tulee - ja erityisesti ei tule - käyttäytyä...

-A-

Fournier pilots of the world - unite!
Jamppa
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #127 on: 15.11.07, 08:45 »

Ymmärränkö oikein, että haluat lisää holhousta?

Et ymmärrä, valitettavasti. Tarkoitin tuolla ihmettelylläni sitä, että on melkoinen yllätys, että tässä suomalaisessa holhousyhteiskunnassa on tähän saakka sallittu se, että alaikäinen on saanut luvan kanssa kantaa ja käyttää tuliasetta.
Holhousta pitäisi vähentää, mutta se ei käy nopeasti. Suomesta on rakennettu holhousyhteiskuntaa varsin aktiivisesti 70-luvulta asti. Sosiaalidemokraattinen puolueemme on ollut lipunkantajana siinä asiassa. Toisaalta se holhoaminen voidaan nähdä myös eräänlaisena väistämättömänä seurauksena hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa.

Mutta jos sitä holhoamista alettaisiin vähentää, niin ei sitä varmaankaan tarvitse alkaa sitä vähentämistä tuliaseiden hallussapidosta. Ihmisten elämässä kun noin keskimäärin on niin paljon muita paljon oleellisempia alueita, joilla tuo holhoaminen näkyy ja tuntuu paljon vahvemmin.

Mitäs mieltä sinä, Sasu Mattila, olet. Pitäisikö sitä holhousyhteiskuntaa alkaa purkaa aselainsäädännöstä ?
Onko siellä sinusta kuinka paljon sellaista tarpeetonta holhoamista ?

Jamppa
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #128 on: 16.11.07, 21:57 »

Sasu ei ole vielä vastannut kysymyksiini Undecided

Heinäluoman Eero (SDP) lausuu aselakiasiasta Helsingin Sanomissa, ilmaisten halunsa kiirehtiä asiassa:


Julkaistu: 14:47
Päivitetty: 17:18
Jarmo Huhtanen
helsingin sanomat
...
Heinäluoma kiirehti lisäksi aselakien uudistamista. ”Pidän selvänä, että meillä on Jokelan ja aikaisempien tapahtumien perusteella perusteet tiukentaa aseiden saantia.” ”Aseluvan ehdoksi tulisi asettaa pidempiaikainen jäsenyys seurassa ja mahdollisesti myös kahden suosittelijan vaatimus.”
sasu
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #129 on: 17.11.07, 17:35 »

Minun mielestä aselainsäädäntöä tulisi lieventää selvästi.

Henkilölle voisi myöntää kerran asekortin, ja sen näyttämällä voisi ostaa mitä aseita haluaa. Aseen myyjälle voisi laittaa velvoitteen ilmoittaa poliisille kuka aseen osti jos edelleen halutaan pitää kirjaa aseyksilöiden omistajista. Aseyksilöiden kirjanpito vaikeuttaisi hieman aseiden myymistä muille kuin asekortin haltijoille - vaikeuttaisi tosin vain hieman eikä estäisi, sillä kuka niitä aseita kävisi kodeissa inventoimassa?

Luvallisilla aseilla tehdään suhteessa vähemmän henkirikoksia kuin väestö yleensä millään välineellä. Aseluvanhaltijat ovat lainkuuliaista ja turvallista väkeä.

http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=38669&highlight=henkirikokset

Ihmisiä tukehtuu kuoliaaksi ruokaan joka vuosi monta kertaa enemmän kuin luvallisilla aseilla ammuttuna (noin 50 vastaan 10). Luvalliset aseet eivät ole ongelma.
Torsten Kihlman
Offline Offline

Posts: 1830
Date Registered: 25.04.05

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #130 on: 17.11.07, 18:19 »

Tuli muuten tässä mieleen että näin mainoksen tnnetun MP-5:osen .22LR versiosta lehdessä. Lasketaanko kyseinen laite ihan pienoikivääriksi?

My photos on Airliners.net
Jamppa
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #131 on: 17.11.07, 18:39 »

Tuli muuten tässä mieleen että näin mainoksen tnnetun MP-5:osen .22LR versiosta lehdessä. Lasketaanko kyseinen laite ihan pienoikivääriksi?

Ei sitä pienoiskivääriksi lasketa.
Pieni kaliiberi on käytössä tietyissä erikoistehtäviin(kin) suunnitelluissa aseissa, luoti tunkeutuu hyvin ja toisaalta lippaaseen mahtuu paljon kuteja. Ja kun se energia ei kuitenkaan ole mikään mahdoton, niin rekyylikin pysyy paremmin kurissa.
"Norsunpysäyttäjät" ovat sitten erikseen.
Jamppa
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #132 on: 17.11.07, 18:42 »

Missä vaiheessa lapsi oppii vastuun, jos kaikki vastuullisuus otetaan pois ja kaikki asiat tehdään puolesta? Joka asiassa täytyy olla esiliina ja ikärajoja tuupitaan tuonnemmaksi ja tuonnemmaksi. Eipä siis ihme, jos yhä useampi lapsi, tai oikeastaan nuori, ei osaa toimia vastuullisesti. Vastuullisuutta voi nyky-yhteiskunnan säännöillä oppia vasta täysi-ikäisenä, mieluiten sekin asteittain, mutta samalla odotetaan vastuullisuuden olevan jo vankalla pohjalla; Ei ole enää ketään katsomassa perään tai ojentamassa vapaudu vankilasta -korttia.


Tässä tullaan siihen ikuisuusasiaan, että lapsen kasvattaminen vastuulliseksi ei ole mikään läpihuutojuttu. Kyse on kasvattamisesta.
Torsten Kihlman
Offline Offline

Posts: 1830
Date Registered: 25.04.05

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #133 on: 18.11.07, 00:16 »

Ei sitä pienoiskivääriksi lasketa.
Pieni kaliiberi on käytössä tietyissä erikoistehtäviin(kin) suunnitelluissa aseissa, luoti tunkeutuu hyvin ja toisaalta lippaaseen mahtuu paljon kuteja. Ja kun se energia ei kuitenkaan ole mikään mahdoton, niin rekyylikin pysyy paremmin kurissa.
"Norsunpysäyttäjät" ovat sitten erikseen.

Mutta oikea MP-5 on 9mm.

Sitäpaitsi artikkelissa luki MP-5 22LR pienoiskivääri. Ajattelin vain että meneekö ihan niillä luvilla.

My photos on Airliners.net
fishu
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #134 on: 18.11.07, 01:35 »

Mutta oikea MP-5 on 9mm.

Sitäpaitsi artikkelissa luki MP-5 22LR pienoiskivääri. Ajattelin vain että meneekö ihan niillä luvilla.

Ampuma-aseiden tyypit:
--
3) pienoiskiväärillä kivääriä, jossa käytetään reunasytytteistä .22 kaliiperista patruunaa;

MP-5 22LR:llä ei varmastikaan ole tarkoitettu tänne automaattiaseeksi, joten eiköhän se ole ihan pienoiskivääri. Eihän siinä ole käytännössä eroa .22 kaliiperin pistooliin, lähinnä eri mallinen.
Jamppa
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #135 on: 20.11.07, 15:54 »

Ampuma-aseiden tyypit:
--
3) pienoiskiväärillä kivääriä, jossa käytetään reunasytytteistä .22 kaliiperista patruunaa;

Tuosta varmaan puuttuu jotain, kun kivääristä tuli patruuna Shocked
fishu
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #136 on: 20.11.07, 19:35 »

Tuosta varmaan puuttuu jotain, kun kivääristä tuli patruuna Shocked

Täh? Ei siitä mitään muuta puutu kuin toisenlaisten aseiden määrittelyehdot. Tuossa todetaan selvästi, että pienoiskivääri on kivääri, tai tuttavallisemmin ase, jossa käytetään .22 kaliiperin patruunaa. Määrittelyehto pienoiskiväärille on siis patruunan tyyppi, eikä tässä tapauksessa (pieni) koko tee poikkeusta.
Matias Pusa
Offline Offline

Posts: 1135
Date Registered: 06.03.08

WWW
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #137 on: 23.09.08, 20:14 »

Pakko nostaa tätä ketjua, kun tuolla ammuskeluketjussa tuli esille.

Ei tullut muutoksia. Suomella on oma NRA:nsa, ne kaikki metsästystä harrastavat lainsäätäjät ja vuorineuvokset Undecided

On muuten se metsästäminen hemmetin hauskaa hommaa Smiley

nimim. perjantaina viikoksi Kolariin mettälle
jansip
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #138 on: 23.09.08, 20:22 »

MP-5 22LR-keskusteluun sen verran,että pistooliksi luetaan ase, jonka kokonaispituus on alle 840 mm ja piipun pituus alle 400mm. Pienoispistooli on reunasytytteistä 22-kaliiperista patruunaa käyttävä pistooli. Joku varmaan kertoo kohta tuon MP,n mitat.
TarppiVertainen
Former member
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #139 on: 24.09.08, 02:33 »

Pakko nostaa tätä ketjua, kun tuolla ammuskeluketjussa tuli esille.

On muuten se metsästäminen hemmetin hauskaa hommaa Smiley

nimim. perjantaina viikoksi Kolariin mettälle

Samaa mieltä edelleenkin. Ja metsästysaseisiin ei tulisi valtiovallan puuttua, eli edelleenkin metsästyskortin omaavalla ja metsästysseurassa oleva kunniallinen henkilö saisi edelleenkin harrastusta vastaavan aseenkantoluvan.
Vaikka sen 22. pistoolin, jota "luolamiehet" käyttävät supi-jahdeissa ja loukkueläinten lopettamisessa...

Ja mulle itselleni riittää tällä hetkellä 222. ja kaksipiippuinen Tozi Wink
Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 23 Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1