FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
19.04.18, 13:55

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Muut aiheet
| |-+  Vapaa keskustelu (Moderators: Juha Kalli, Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti, Mikko J Köykkä)
| | |-+  Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
:  

« previous thread next thread »
Pages: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 23 Reply Print
Author Topic: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)  (Read 53172 times)
Arne Wallen
Offline Offline

Posts: 7635
Date Registered: 23.08.06

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #320 on: 27.05.12, 15:35 »

Breivik teki pomminsa lannotteista. TAPPAAKAA TILALLISET!  Tongue (Niko Kivelää kuunnelleille/nähneille voi tämä avautua vähän helpommin)


En Mikko ymmärrä tätä viestiäsi, en myöskään edellistä.

2f.1  Muistattehan Sir Thomas Sopwith.Olen lihaa syövä hetero, ja ylpeä siitä.
Rangerit kunniaan.
Orvo Välilä
Offline Offline

Posts: 3779
Date Registered: 24.10.05

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #321 on: 27.05.12, 15:58 »


En Mikko ymmärrä tätä viestiäsi, en myöskään edellistä.

Huono läppä. Viitannee Niko Kivelän Valion Myrkkymaito -sketsiin jossa media ylireagoi kehottamalla polttamaan lehmät.

Vaikka  sketsi hyvä onkin niin ei tuo oikein jaksanut naurattaa tässä yhteydessä..... Sad


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arguing with a pilot is like wrestling with a pig in the mud. After a while you begin to think the pig likes it.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jari Vanhatupa
Offline Offline

Posts: 3656
Date Registered: 27.03.08

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #322 on: 27.05.12, 16:23 »

Quote
Kertoisitko nyt suoraan että mitä tällä sinun järjettömän kalliilla ja hankalalla järjestelmälläsi saavutetaan? Missä tilanteissa se auttaa?

Kyllä se vähentäisi aseiden joutumista vääriin käsiin jos tämmöinen järjestelmä olisi. Et sinä saisi sieltä haettua minun ilmakivääriäni. Grin

Tietysti voisi tulla tilanne, että luvallisen aseen omistaja hakisi itse äkkipikaistuksissaan aseensa säilöstä ja aikoisi tehdä sillä surmatyön. Tässäkin tapauksessa etu olisi kuitenkin tämä järjestelmä joka hidastaisi aseen saantia ja miekkonen saattaisi jo olla rauhoittunut ja tullut järkiinsä ja luopuisi suunnitelmastaan. Jo pelkkä viranomaisen näkeminen saattaisi palauttaa hieman järjenhiventä päähän.

Esimerkiksi tuo Hyvinkään surma olisi todennäköisesti jäänyt tekemättä mikäli tuo kaveri ei olisi tiennyt tämmöisen asekaapin olemassaolosta. Kyllähän semmoinen veitsen tai kirveen kanssa heilunut nuorimies olisi saatu taltutettua paljon nopeammin kun katolta tulittava asemies.
Minä en ainakaan tyytyisi siihen, että tämän aseongelman kanssa sanotaan vain "Mitään ei ole tehtävissä" aina kannattaa yrittää eikä vain tuijottaa masentuneena erilaisia lukuja. Varmasti aikaa kuluisi vuositolkulla ennenkuin mitään todellista saataisiin aikaan mutta jostain pitäisi aloittaa ja on jo aloitettukin kuten tuosta antamastasi linkistä ilmenee. Kauhajoen koulusurmien jälkeisissä tutkimuksissa peruttiin 940 aselupaa ja 760 annettiin varoitus.

Mielestäni tuo aseiden kerääminen viranomaisten huostaan ja valvontaan kannattaisi toteuttaa siten, että koemielessä otettaisiin ensin jokin kaupunki missä näin tehtäisiin ja sitten jonkin aikavälin jälkeen katsottaisiin mitä vaikutusta sillä olisi ampuma-aseella tehtyihin henkirikoksiin. Mikäli vaikutus olisi selvästi ko.rikoksia vähentävä niin sitten otettaisiin mukaan seuraava kaupunki jne. Kustannuksetkin jakautuisivat silloin useamman vuoden ajalle.

Kai Krause
Offline Offline

Posts: 1879
Date Registered: 20.09.04

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #323 on: 27.05.12, 16:55 »

Näiden joukkomurhien yhteydessä on kokonaan unohtunus tuoda esille se tosiasia, että moinen teko on törkein mahdollinen rikos, joihin ei liity mitään glooriaa. Kyseiset tekijät ovat lapsen asteelle taantuneita totaalisia luusereita, jotka ansaitsevat tulla eristetyiksi pakkolaitoksiin pois julkisuudesta mahdollisesti lopuksi ikäänsä. Rikoksen tekijä ei siis ole yhteiskunta, kuten näitä tekoja tiedotusvälineissä vatvottaessa ennemmin tai myöhemmin teon taustoja ymmärtämään framille kuskattu sekalainen "asiantuntija"joukko pyrkii vastuun sille siirtämään. Moinen voivottelu saa rikoksen tekijän vastuun tekoon hämärtymään ja keskustelun fokus ajautuu asian ytimestä sivuun epäolennaisiin asioihin kuten aseiden säilytyskaappien yksityiskohdista kiistelyyn.
Sairaita ihmisiä on aina ollut ja tulee aina olemaan. Sosiaalisen kontrollin löystyessä ja julkisuudessa olleet aikaisemmista ampumisista/muista joukkomurhista saatu malli ja niihin liittynyt suuri julkisuus/vääränlainen glooria on tehnyt tällaisista jokkomurhita uusavuttomille häiriintyneille luusereille tilaisuuden saada kaipaamaansa huomiota ja julkisuuden loistoa. Siksi olisi tärkeää näitä tapauksia julkisuudessa käsiteltäessä korostaa sitä  tosiasiaa, että kyseessä on siis törkeä, tuomittava ja halveksittava rikos, josta vastuussa on vain ja ainosataan teon tekijä. Lisäksi olisi syytä pitää tekijä mahdollisimman vähän julkisuudessa esillä ja mahdollisesti käsitellä tällaiset tapaukset oikeudessa joko salaisiana tai muuten mahdollisimman vähällä huomiolla julkisuudessa, jotta tekijöille ei suoda mahdollisuutta saada tarpeetonta vääränlaista glooriaa ja sitä kautta teosta mallia ottavia uusia häiriintyneitä tekijäkandidaatteja.
Arne Wallen
Offline Offline

Posts: 7635
Date Registered: 23.08.06

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #324 on: 27.05.12, 17:03 »

Jari tuohan vain saattaisi tilanteen vieläkin hankalammaksi, kaupunki jossa tällaisia ei ole koskaan tehty saattaisi vielä pärjätä kymmenen vuotta, kaupunki jossa näitä on tehty saattaakin olla kymmenen vuotta näistä vapaa, näitä tapauksia on aivan liiankin vähän jotta voitaisiin saada edes jonkinlainen koetulos, en tällä tarkoita että niitä pitäisi olla enemmän.
Kai on täysin oikeassa osittain, kuitenkin mielenhäiriö, olikin sitten luonnostaan tuleva tai kemiallisesti aiheutettu, eipä niitä voi siinä mielessä rikollisessa tarkoituksessa tehdyiksi sanoa, on vaan isopyörä heitelly jostain syystä.
Tuomittavia tekoja tietty mutta.....

2f.1  Muistattehan Sir Thomas Sopwith.Olen lihaa syövä hetero, ja ylpeä siitä.
Rangerit kunniaan.
Juha Lampi
Offline Offline

Posts: 4323
Date Registered: 10.10.07

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #325 on: 27.05.12, 18:13 »

Näiden joukkomurhien yhteydessä on kokonaan unohtunus tuoda esille se tosiasia, että moinen teko on törkein mahdollinen rikos, joihin ei liity mitään glooriaa.

Olen samaa mieltä siitä, että tällaiset tapaukset - kuten kaikki rikokset - tulee käsittää surkeina epäonnistumisina. Näin tulee iskostaa kaikkien mieleen jo etukäteen, ei vasta sitten, kun on jo huonot housuissa. "Ennakoivan katumuksen" opettelu tulee olla osa kotikasvatusta sekä läsnä päiväkodeissa, koulussa ja kerhoissa: "Mieti tarkoin, mitä teet - ajattele seurauksia!"

Sen sijaan syyn ja vastuun lykkääminen yksin tekijän harteille on ehdottomasti virheellinen ajatus! Me kaikki, yhteiskuntamme, tuotamme näitä syrjäytyjiä noin 5% vuosivauhdilla (sosiologien laskelmien mukaan). Tämän tosiasian on oivaltanut mm. presidentti Niinistö, vaikka joillekin kultanalleille ei vielä olekaan auennut, millainen riski piilee eriarvoistumisen suosimisessa. Silloin meillä ei olekaan taakkanamme yksittäisiä surmatekoja vaan yli maan pyyhkivä terroriaalto tai vallankumous. Silloin on aika akateemista miettiä, millainen lukko siinä asekaapissa oli.

Mutta neuvon taas tähän ajatusleikkiin, jos joku tuntee halua sylkeä tekijän päälle: kuvittele, että tekijä on sinun oma lapsesi; mieti hänen koko elämäänsä syntymästä tähän päivään ja sano itsellesi, haluatko toimia kuin Mateo Falcone...
Jaakko Männistö
Offline Offline

Posts: 2782
Date Registered: 25.10.07

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #326 on: 27.05.12, 19:22 »Mielestäni tuo aseiden kerääminen viranomaisten huostaan ja valvontaan kannattaisi toteuttaa siten, että koemielessä otettaisiin ensin jokin kaupunki missä näin tehtäisiin ja sitten jonkin aikavälin jälkeen katsottaisiin mitä vaikutusta sillä olisi ampuma-aseella tehtyihin henkirikoksiin. Mikäli vaikutus olisi selvästi ko.rikoksia vähentävä niin sitten otettaisiin mukaan seuraava kaupunki jne. Kustannuksetkin jakautuisivat silloin useamman vuoden ajalle.

En ole tätä ketjua seurannut,mutta sen verran kuitenkin,että unohdetaan nyt nuo ilmapyssyt ! Ja tuohon aseiden poiskeräämiseen,joka kuulostaa lähinnä asioista mitään tietämättömän keräkerhon kuningasajatukselta. Mitä muuten Jari arvelet pimeitten pyssydiilereitten mietteistä,varmaan lämpimästi kannattavat ehdotustasi?

There are no atheists in dropping airplane.
Kimmo Kyle
Offline Offline

Posts: 4909
Date Registered: 12.09.02

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #327 on: 27.05.12, 19:55 »

Siksi olisi tärkeää näitä tapauksia julkisuudessa käsiteltäessä korostaa sitä  tosiasiaa, että kyseessä on siis törkeä, tuomittava ja halveksittava rikos, josta vastuussa on vain ja ainosataan teon tekijä.

Tässäkin kannattaa muistaa että syy ja vastuu ovat kaksi eri asiaa. Tekijä on aina vastuussa, mutta syy voi löytyä mm. yhteiskunnasta.

Se, että vastuu on selvä, ei mitätöi syiden pohtimista.

Suomen kieli on vähän huono tässä käsiteasiassa koska ymmärretään että syyllinen = vastuullinen.
Juha Lahtonen
Offline Offline

Posts: 1173
Date Registered: 05.07.01

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #328 on: 27.05.12, 20:13 »

En ole tätä ketjua seurannut,mutta sen verran kuitenkin,että unohdetaan nyt nuo ilmapyssyt ! Ja tuohon aseiden poiskeräämiseen,joka kuulostaa lähinnä asioista mitään tietämättömän keräkerhon kuningasajatukselta. Mitä muuten Jari arvelet pimeitten pyssydiilereitten mietteistä,varmaan lämpimästi kannattavat ehdotustasi?
Jos aseita ei voi vähentää, jää jäljelle pakollinen vuosittainen mielentilatutkimus jokaiselle 12 vuotta täyttäneelle kansalaiselle. Asepalveluksen keskeyttäneet joutuvat pakolliselle arviointijaksolle suljetulle osastolle. Toinen vaihtoehto on pakollinen psykiatrian pikakoulutus kaikille, jotta kykenemme tunnistamaan ne vaaran merkit lähimmäisissämme.

Leikki sikseen. Mahtaisiko auttaa, jos aseen omistaja saisi huolimattomasta säilytyksestä saman rangaistuksen kuin se kultapuppelipoika, joka otti aseen luvatta käyttöön. Asettahan on säilytetty huolimattomasti, jos sen saa käsiinsä joku muu, kuin aseen omistaja.

-Juha
Mikko Suomela
Offline Offline

Posts: 3846
Date Registered: 21.04.06

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #329 on: 27.05.12, 20:28 »

"Asettanne on säilytetty huolimattomasti 10-kuution betonimöykyssä kun sen sai räjähteillä auki ja aseen käteen" jos nyt jätettäis asekeskustelut pois? Sillä Kekilän lannoitteellakkin voi tappaa ihmisiä, jos haluaa...

Killerhangar
Antti Laukkanen
Offline Offline

Posts: 5228
Date Registered: 11.11.03

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #330 on: 27.05.12, 20:34 »


Kyseiset tekijät ovat lapsen asteelle taantuneita totaalisia luusereita, jotka ansaitsevat tulla eristetyiksi pakkolaitoksiin pois julkisuudesta mahdollisesti lopuksi ikäänsä.

Sosiaalisen kontrollin löystyessä ja julkisuudessa olleet aikaisemmista ampumisista/muista joukkomurhista saatu malli ja niihin liittynyt suuri julkisuus/vääränlainen glooria on tehnyt tällaisista jokkomurhita uusavuttomille häiriintyneille luusereille tilaisuuden saada kaipaamaansa huomiota ja julkisuuden loistoa. Siksi olisi tärkeää näitä tapauksia julkisuudessa käsiteltäessä korostaa sitä  tosiasiaa, että kyseessä on siis törkeä, tuomittava ja halveksittava rikos, josta vastuussa on vain ja ainosataan teon tekijä.


Tämä toistettuna eri sanoin muutaman kerran samassa kommentissa tekee kommentista melkoista paatosta. Paatosta, jonka taustalla ei ole suotu ajatustakaan sille, minkä vuoksi lapsesta kasvoi "totaalinen tai häiriintynyt tai uusavuton luuseri". Jättivätkö vanhemmat vastuunsa väliin? Vai erosivatko jättäen menneen rakkautensa hedelmän pomppimaan uusiokodista toiseen vailla todellista sidettä kumpaankaan? Vai oliko sitä perhettä alunperinkään? Sattuiko hän olemaan yksi niistä onnettomista, joka täysin vailla omaa syytään joutui sadististen koulutoveriensa kiduttamaksi koko peruskoulun ajaksi - ilman, että ne kiduttajat ikinä ymmärsivät mitä tulivat tehneeksi tai ilman, että yksikään opettaja ikinä puuttui tilanteeseen? Murskattiinko tältä lapselta elämänhalu ja itsetunto jo ennen kuin ne ehtivät kehittyäkään? Noihin, valitettavan yleisisiin syihin sitä tekijää ei saa syylliseksi mitenkään. Koulukiusaaminen on yksi totaalisimmista ja lopullisimmista tavoista vammauttaa ihminen henkisesti.

Viime syksynä 16-vuotias kummipoikani ampui itsensä isänsä metsästysaseella. Syitä ei tiedetä, niitä ei ollut näkyvissä. Edes paria tuntia aiemmin. Ilmeisesti. Hyvä puoli oli tietysti se, ettei hän päättänyt vahingoittaa muita ihmisiä. Aivan järkyttävää ja traagista yhtä kaikki.

Tämän vuoksi olen tietysti miettinyt paljonkin aseiden säilytystä ja siihen liittyviä ongelmia. Vaikka luvanhaltija olisi kuinka tunnollinen ja pitäisi arsenaalinsa lukkojen takana, perheenjäsenet tietävät mitä todennäköisimmin, missä avaimet ovat. Sitä kautta ehkä myös vaikkapa lapsosten kaverit osassa tapauksia. Ja tilaisuus tekee varkaan. Ei kai siitäkään mihinkään pääse.

Parikymmentä vuotta sitten eräs poika ampui entistä luokkakaveriani isänsä pistoolilla. Vahingossa. Vahingosta huolimatta poika ei ole kävellyt sen jälkeen. Henkiin sentään jäi.

Meillä on ollut kotona aseita aina. Jo ennen minun aikaani. Minulla tosin ei ilmakivääriä kummempia vekottimia, mutta muilla sitten monenmoisia vehkeitä. Haulikko roikkui hirvensarvessa. Lukolliset kaapit tulivat vasta paljon myöhemmin. Sitä opetetiin myös kunnioittamaan ja sen verran käsittelemäänkin, ettei vahinkoja sattuisi. Ja ukkivainaan rintamallakin mukana ollutta pistoolia ropattiin aina suurella mielenkiinnolla. Vaikka minun ala-asteaikanani tietokonepelit löivät itsensä läpi suuressa maailmassa, en huomannut yhdenkään aikalaistuttuni häiriintyneen ja ryhtyneen murhamieheksi. Minäkään en ole vakavissani ikinä harkinnut kenenkään ampumista. Keskenkasvuisena teurastamani räksät ja varpuset eivät anna vieläkään sielunrauhaa.

Tämän syksyisen tapauksen jälkimainingeissa olin tovin kovinkin kriittinen aseiden säilytystä kohtaan. Etenkin kun on täysin turha kuvitella niiden lukollisten kaappien olevan esteitä, jos joku ne pössykät tosissaan sieltä haluaa. Mutta sympatiseeraan niin metsästäjiä, asekeräilijöitä kuin ammunnan harrastajiakin. Tauluun paukuttaminen on minustakin oikein mukavaa puuhaa. Huomattavasti yli 99 % näistä luvallisten aseiden omistajista on ihan täyspäistä porukkaa, joiden hallussa ne aseet ovat varmasti paremmassa tallessa kuin jossain keräilykeskuksessa. Nythän ne ovat hajasijoitettuna, joten rötöksenkin jälkeen niitä jää rikollisten haltuun korkeintaan muutamia. Toista olisi tuollaisen muutaman sadan aseen varaston ryöstö, joka varmasti kiihottaisi rikollista mieltä hyvinkin runsaasti. Arne puolestaan kertoi erittäinkin pätevästi suurimman osan muista syistä, miksi yhteisvarastoinnista ei koidu mitään hyvää. Aselaki on sitä paitsi hyvin tiukka nytkin. Eikä yksikään ihminen ota toista hengiltä tekemättä rikosta, rikkomatta lakia.

Panostusta vain siihen mielenterveystyöhön ja lasten kasvuympäristöjen turvaamiseen. Koulukiusaamiseen ei useimmiten kukaan puutu, koska kiusattu ei uskalla kertoa kenellekään ja henkilökunta ei joko näe tai ummistaa silmänsä. Ihmisten keskuudessa on aina ollut ja tulee aina olemaan niitä, jotka eivät yhteiskuntaan sovellu. Koko yhteiskunnan rankaiseminen siitä on jotakin ihan muuta kuin turvavyö- tai talvirengaspakko.

-A-
« Last Edit: 27.05.12, 20:38 by Antti Laukkanen »

Fournier pilots of the world - unite!
Ari Viitajylhä
Offline Offline

Posts: 1565
Date Registered: 14.11.02

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #331 on: 28.05.12, 05:02 »

Älä nyt Vanhatupa viitsi haastaa sontaa.

On parempi olla optimisti vaikka olisi aina väärässä
kuin pessimisti joka on aina oikeassa.
Jari Vanhatupa
Offline Offline

Posts: 3656
Date Registered: 27.03.08

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #332 on: 28.05.12, 05:23 »

Älä nyt Vanhatupa viitsi haastaa sontaa.

Siitä vaan A.Viitajylhä, tervetuloa mukaan keskusteluun mutta pistä nyt silti vähän enemmän tekstiä ja rakentavia ideoita peliin.
Kivastihan tässä on jo kaikenlaista näkökantaa esille tullutkin. Tämä on tämmöinen koko Suomen kansaa koskettava vakava tradegia ja varmasti on ihan paikallaan siitä jokunen sananen täälläkin puhua.
Sehän nyt ei sinänsä ole uutta, että esitän joidenkin mielestä mahdottomia teorioita mutta tämmöinen on tyylini ja siihen on tyytyminen. Grin

Jukka Siirilä
Offline Offline

Posts: 6025
Date Registered: 17.04.02

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #333 on: 28.05.12, 05:50 »

Kyllä se vähentäisi aseiden joutumista vääriin käsiin jos tämmöinen järjestelmä olisi. Et sinä saisi sieltä haettua minun ilmakivääriäni. Grin

Oletko valmis maksamaan oman osasi tästä yhteiskunnan varoilla rakennettavasta järjestelmästä ja sen käyttökuluista?

-JukSii-
Erkki Pulkkinen
Offline Offline

Posts: 2225
Date Registered: 15.08.08

WWW
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #334 on: 28.05.12, 06:03 »

Oletko valmis maksamaan oman osasi tästä yhteiskunnan varoilla rakennettavasta järjestelmästä ja sen käyttökuluista?

Jarilla on päällä perinteinen suomalainen holhousvietti  Roll Eyes  ei sillä ole mitään väliä paljonko se maksaa tai onko siinä järkeä, pääasia että saa vaikuttaa. Mitenkähän järjestelmä sitten toimii kun viranomainen sekoaa tai joku siviilihullu tekee pyssynsä ja ammuksensa itse.
Jari Vanhatupa
Offline Offline

Posts: 3656
Date Registered: 27.03.08

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #335 on: 28.05.12, 07:06 »

Oletko valmis maksamaan oman osasi tästä yhteiskunnan varoilla rakennettavasta järjestelmästä ja sen käyttökuluista?

Eeii! Enhän nyt toki! Ajattelin, että aseenkantoluvan haltijat sen maksavat. Mielestäni sen on oikeus ja kohtuus koska hehän niistä aseistakin nauttivat. Kustannukset voidaan sitten lisätä esimerkiksi patruunoiden hintoihin.
 Angry

Quote
Jarilla on päällä perinteinen suomalainen holhousvietti  Roll Eyes  ei sillä ole mitään väliä paljonko se maksaa tai onko siinä järkeä, pääasia että saa vaikuttaa. Mitenkähän järjestelmä sitten toimii kun viranomainen sekoaa tai joku siviilihullu tekee pyssynsä ja ammuksensa itse.

Jaa empä tiedä tuosta vaikuttamisesta kun en ole politiikassa mukana millään tapaa. Mitä sitten pystyy vaikuttamaan ilmailufoorumin keskustelupalstalla niin se on minulle jokseenkin samantekevää. Oikeastaan eihän tuo säilömisjärjestelmä edes ole minun ideani. Onhan tuommoisesta puhuttu tässä maassa jo ennenkin. Tuskimpa semmoinen toteutuu tai kukapa sen tietää, kaikenlaista muutakin uskomatonta tässä on tapahtunut vuosien varrella.

Marko Pajunen
Offline Offline

Posts: 1009
Date Registered: 08.07.07

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #336 on: 28.05.12, 13:04 »

Tuossa aiemmassa viestissä mainitsit koulumurhat ja muut joukkotuhonnat. En henkilökohtaisesti usko että varsinkaan näihin voitaisiin vaikuttaa tällä sääntelyllä. Nämä häiriintyneet henkilöt saavat kyllä tekoa suunnitellessaan käsiinsä laittoman aseen ennemmin tai myöhemmin. Eikös Breivik ollut suunnitellut keikkaansa useamman vuoden? Kyllä tässä ajassa kuka vaan saa mutkan käsiinsä jos motivaatiota riittää, sanoi laki mitä tahansa...

Aseiden saatavuudella on vaikutusta, varsinkin jos tappoja tehdään impulssin vallassa, niin kuin usein tapahtuu. Breivik on aika poikkeuksellinen tapaus.

Syyt tekojen takana ovat varmaan moninaiset, suuria kuvioita pohtiessa voisi samalla ainakin tappovälineiden saantia vaikeuttaa.
Suomessa on länsimaisittain poikkeuksellisen paljon aseita ja esim metsästysaseiden säilytys tuppaa välillä olemaan pelottavan lepsua.

Jostain syystä kynnys tällaisiin rajuihin rikoksiin on madaltunut ja vaarana varmaan on, että trendi jatkuu ja jotenkin turrutaankin, valitettavasti. Joskus 20v sitten tällainen surmatyö olisi ollut paljon kuohuttavampi tapaus.

Suomi on kärkimaita väkivaltarikoksissa länsimaissa ylipäätään, aika vähän on näkynyt julkista keskustelua miksi näin on?
« Last Edit: 28.05.12, 15:37 by Marko Pajunen »
Topi Falkenberg
Offline Offline

Posts: 2668
Date Registered: 12.12.08

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #337 on: 28.05.12, 13:44 »

Panostusta vain siihen mielenterveystyöhön ja lasten kasvuympäristöjen turvaamiseen. Koulukiusaamiseen ei useimmiten kukaan puutu, koska kiusattu ei uskalla kertoa kenellekään ja henkilökunta ei joko näe tai ummistaa silmänsä. Ihmisten keskuudessa on aina ollut ja tulee aina olemaan niitä, jotka eivät yhteiskuntaan sovellu. Koko yhteiskunnan rankaiseminen siitä on jotakin ihan muuta kuin turvavyö- tai talvirengaspakko.
-A-

Järkyttäviä tapahtumia Antin lähipiirissä  Cry. Suomessa mielenterveystyö ajettiin alas 90-luvun laman varjolla, nämä parikymppiset sarjamurhaajat ovat suoraan alenevassa polvessa avohoitoaikakauden lapsia. Kun silloiset vanhemmat jäivät tyhjän päälle, niin pojasta polvi on vaan pahentunut. Koulukiusaamista on vaikea kitkeä, koska opettajakoulutukseen hakevilta ei vaadita auktoriteettiominaisuuden omaamista, tai voi olla että vaaditaan, mutta hakuprosessi vuotaa kuin seula. Olematon auktoriteetti ja huono itsetunto tekee opettajasta epäpätevän ja pahimassa tapauksessa myös kiusaajan.

Jokaisen asekaapin avaimen haltijan olisi ymmärrettävä vastuunsa, jos ei muuten niin sitten rangaistusasteikkoja reilusti koventamalla.
Toni Korppi
Offline Offline

Posts: 220
Date Registered: 27.11.07

Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #338 on: 28.05.12, 15:06 »

Paljon päteviä kommentteja suuntaan jos toiseenkin tässä keskustelussa. Ja paljon lapsellista "ikinä/koskaan/kaikki/aina" -mankumista.

Kommenttina vastuukysymyksiin. Rikosoikeudellinen syyllisyys ja vastuu lienee kaikille selvää. Viranomaisia koskee em. Perustuslain mukainen velvollisuus suojella kansalaisiaan. Kyse ei ole hyvinvointivaltion lellittelytouhuista vaan likipitäen ankarimmasta valtiota ja sen toimijoita koskevasta velvollisuudesta. Juuri tämän vuoksi sisäministeri on tällä hetkellä haastavassa paikassa.

Palautan silti pöydälle teesin siitä, että aseiden saatavilla olo, luvalla tai luvatta, lisää niillä tehtyä väkivaltaa. Tämä pätee puukkoihin, puntareihin, käsiaseisiin ja pitkäpiippuisiin. Te joilla aseita kotona on, käsi sydämelle, tiedättekö ihan varmasti asekaapin avaimen olevan vain omassa hallussanne?

Tässä yksi kannanotto samaan asiaan:
"Kriminaalipsykologi väläyttää ampuma-asekieltoa yksityishenkilöille". 
http://www.hs.fi/kotimaa/Kriminaalipsykologi+väläyttää+ampuma-asekieltoa+yksityishenkilöille/a1305571626505
"Oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentin Jaana Haapasalon mielestä ampuma-aseiden saatavuus on ampujan toimintatapaa, motiivia ja taustoja oleellisempi asia Hyvinkään ampumistapauksen jälkipuinnissa."

Sitten uutisointia aseiden säilyttämistä koskevista vaatimuksista. Näköjään riittää kun hirvipyssyt säilytetään vaikkapa autotallissa.
"Valtaosa aseista ei tarvitse kummoista säilytyspaikkaa"
http://www.hs.fi/kotimaa/Valtaosa+aseista+ei+tarvitse+kummoista+säilytyspaikkaa/a1305571647511
"Esimerkiksi kertatulella toimivia, käsin ladattavia kivääreitä voi säilyttää missä tahansa lukitussa paikassa, esimerkiksi kaapissa tai huoneessa. Lukolle, paikalle tai kaapille ei ole mitään muita tarkempia vaatimuksia", sanoo Mika Lehtonen sisäasiainministeriön poliisiosastosta."
« Last Edit: 28.05.12, 15:11 by Toni Korppi »
Hannu Nieminen
Offline Offline

Posts: 327
Date Registered: 05.11.04

WWW
Re: Keskustelua aseiden hallussapidosta (OLI: Jokelan ampumistapaus)
« Reply #339 on: 28.05.12, 16:46 »

Tosiasia kuitenkin on se että poliitikkojen on tehtävä jotain, oli se sitten järkevää tai ei. Vaalit on tulossa ja kaikkeen tekemiseen tai tekemättä jättämiseen puututaan vastustajien (opposition)  taholta. Arvatkaa kummalla toimintasuunnalla varmistetaan tai lisätään äänimäärää, kiristämällä aselakeja vai lisäämällä valtion budjettia mielenterveyshoidon kehittämisellä ?.   Ööö...mInä en itse asiassa tiedä enää....toivon että jälkimmäisellä. Äänimäärän lisääminen kuitenkin ratkaisee, valitettavasti.

Hannu
Pages: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 23 Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1