FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
02.06.20, 11:43

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Muut aiheet
| |-+  Vapaa keskustelu (Moderators: Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti)
| | |-+  Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
:  

« previous thread next thread »
Pages: 1 [2] Reply Print
Author Topic: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.  (Read 4872 times)
Antti Asikainen
Offline Offline

Posts: 1001
Date Registered: 18.12.03

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #20 on: 22.01.08, 06:44 »

Shocked Kuinkas se on toiminut? On kyllä totta, että juuri nyt se näyttää vieneen voiton muista yhteiskuntamalleista, mutta mitattuna juuri niillä samoilla lyhytkatseisilla mittareilla, jotka ovat ominaisia kapitalismille.

Tuo minuakin hämää. Nykymuotoinen järjestelmä on historiallisesti sangen nuori eikä se näytä erityisen hyvin toimivan, vaikka sen nimeen juuri tällä hetkellä vankasti vannotaan. Sadan tai parin sadan vuoden päästä tilanne voi olla jo kovasti erilainen.
Jussi Seppälä
Offline Offline

Posts: 3207
Date Registered: 16.01.06

WWW
Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #21 on: 22.01.08, 06:58 »

Niin valitettavia kuin nuo tehtaiden sulkemiset ovatkin työntekijöiden kannalta, on se aivan arkipäivänen asia globaalissa bisneksessä.

Vaikka Suomen valtio onkin osakkaana suurissa pörssiyhtiöissä, ei valtio voi vain käskeä pitämään tehdasta auki, ettei kenellekään tule paha mieli. Monien kotimaisten poliitikkojen kommentit aiheesta viime aikoina ovat olleet puhdasta populismia vailla minkäänlaista todellisuuspohjaa. Mielenkiinnolla odotan, mitä SKP saakaan irti tilanteesta.

Pörssiyhtiöiden tehtävä on tuottaa voittoa osakkailleen. Jos tarkoitus on tarjota turvallisia työpaikkoja ja hyvää mieltä, on oikea yhtiömuoto osuuskunta tai jokin muu.

En kuitenkaan henkilökohtaisesti pidä kannattavien tehtaiden sulkemista mitenkään hyväksyttävänä asiana. Valitettavasti voitontavoittelu raa'assa bisnesmaailmassa edellyttää kulujen minimointia. Varmaa kuitenkin lienee, ettei Nokia selviä Saksan tilanteesta täysin kuivin jaloin. Saksan ammattiyhdistysliike on niin voimakas, ettei sitä voi ohittaa olankohautuksella. Tuskinpa mielenosoitukset saavat Nokiaa muuttamaan mieltään, mutta voi hyvin olla, että vastaavat tilanteet saavat jatkossa vielä enemmän negatiivista huomiota.

Nokian maine Saksassa on ryvettynyt pahoin, mutta on vastaavaa tapahtunut ennenkin. Kaikenmaailman boikotit saattavat kestää hetken, mutta ihmisten muisti tällaisissa asioissa on yllättävän lyhyt.


Juha Hepokangas
Offline Offline

Posts: 2753
Date Registered: 04.07.01

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #22 on: 22.01.08, 17:06 »

Pitäisiköhän saksalaisia pikkuisen muistuttaa esimerkiksi siitä, että japanilais-saksalainen Fujitsu-Siemens lopetti kannattavan tietokonetehtaan Espoon Kilossa vuonna 2000 ja siirsi tuotantonsa Saksaan.

Työttömäksi jäin noin 450. Tehdas oli kannattava ja työntekijät jo joustoillaan parantaneet tulosta. Firman johto ei asiasta keskustellut, koska pääpaikka on Saksassa eikä heidän mielestään silloin suomalainen lainsäädäntö päde.

Tästä(kään) asiasta suomalaiset ministerit eivät välittäneet nostaa minkäänlaista meteliä. Enkä muista, että mistään boikoteista tai irtisanomiskorvauksista olisi ollut edes puhetta.
« Last Edit: 22.01.08, 17:25 by Juha Hepokangas »

"There's a special place I'd like to fly
Right by the moon
In the velvet darkness of the sky"

"Why drive a car when you can pilot a Saab?"

sasu
Former member
Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #23 on: 22.01.08, 20:33 »

En tidä onko vain ohimenevä tai yksittäinen ilmiö mutta itse olen yrittänyt vetää kotiinpäin aina kun on ollut "mahdollista".

Minä taas olen niin kyllästynyt Suomen sosialistiseen ja epäoikeudenmukaiseen verotukseen ja virkamiesten ylivaltaan (esim. autoverotuksen nykytilanne), että ostan kaiken mahdollisen postitse ulkomailta ja kaupassa valitsen aina ulkomaisen tuotteen jos vain mahdollista. Suomi saa minulta silti veroeuroja ihan riittävästi, veroaste kun on OECD-maiden kovimmasta päästä ja palvelut eivät kuitenkaan ole erityisen kehuttavia.
Autopilot
Former member
Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #24 on: 22.01.08, 22:20 »

Minunkaan mielestäni ei varsinaisesti pitäisi voida kieltää tehtaiden siirtämistä, mutta sehän tässä kieltämättä on vähän
ikävää, että tuo kyseinen tehdas ei kumminkaan ollut tappiollinen vaan ainoa syy sen siirtämiseen on se, että
Romaniassa se on vielä vähän kannattavampi.

Näinhän se on. Vanhentuvan tehtaan ylläpitäminen on kalliimpaa kuin kokonaan uuden pystyttäminen. Lisäksi uudessa paikassa  maksettvat palkat ovat viidesosan siitä mitä saksassa maksetaan.
Heikki Sten
Offline Offline

Posts: 1387
Date Registered: 11.06.04

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #25 on: 23.01.08, 06:39 »

Kaleva plus

Talous    22.1.2008

Bochumissa vaadittiin Suomen hallituksen puuttumista
Saksassa kymmenettuhannet mielenosoittajat ovat vedonneet Suomeen, jotta hallitus yrittäisi saada Nokian perumaan päätöksensä lopettaa Bochumin tehdas.
Nokian yritysneuvoston puheenjohtaja Gisela Acherbach sanoi Bochumissa, että saksalaiset taistelevat myös suomalaisten työpaikkojen puolesta. Hän kehotti suomalaisia seuraamaan tarkasti Nokian toimia. Acherbach perusteli varoitustaan Suomen ja Saksan samankaltaisella kustannusrakenteella.

Saksan metalliliiton puheenjohtaja Bertold Huber syytti Nokiaa lupausten pettämisestä ja varoitti yhtiötä maineen menettämisen seurauksista.

Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo otti eilen yhteyttä Saksan liittokansleriin Angela Merkeliin ja selvitti Bochumin tehtaan sulkemisen seurauksia.

Keskustelun aiheena olivat Nokian viestintäjohtajan Arja Suomisen mukaan työpaikkansa menettäville työntekijöille järjestettävät sosiaalipaketit. Paketit voivat rahan lisäksi sisältää esimerkiksi kouluttautumista.

Nokia on päättänyt sulkea Bochumin kännykkätehtaansa, joka työllistää 2 300 ihmistä.

STT

Pilatus fani
Teemu Lokka
Offline Offline

Posts: 2741
Date Registered: 27.09.06

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #26 on: 23.01.08, 09:07 »

Bochumissa vaadittiin Suomen hallituksen puuttumista
Saksassa kymmenettuhannet mielenosoittajat ovat vedonneet Suomeen, jotta hallitus yrittäisi saada Nokian perumaan päätöksensä lopettaa Bochumin tehdas.

Miten ihmeessä maamme hallitus voisi vaikuttaa Nokian päätökseen? Ei mielestäni mitenkään kun valtio ei edes omista Nokiaa. Huh--EOS 6D + Sigma F/4 24-105mm DG OS Art ja EF 50mm F/1.8 II--
Ilkka Mäkelä
Offline Offline

Posts: 18864
Date Registered: 02.04.04

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #27 on: 23.01.08, 19:03 »


 Mielenkiinnolla odotan, mitä SKP saakaan irti tilanteesta.


SKP:n keskuskomitea lähettää solidaariset taisteluterveiset sinne jonnekin, siis:

Quote
Bochumin

Boschumin

Bochmunin

tehtaan tovereille  Grin  Grin  Grin

Päättäisivät jo, missä se tehdas sijaitseekaan.

http://www.skp.fi/ajankohtaista.php?juttu=1236&ots=Solidaariset+terveiset+Bochumin+Nokian+tehtaalle

Jan Fredriksson
Offline Offline

Posts: 1100
Date Registered: 15.07.01

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #28 on: 23.01.08, 22:30 »

Ottamatta sen enempää tähän asiaan kantaa, mutta pari päivää Saksassa viettäneenä voin todeta, että Nokia ja sen myötä suomalaisuus ei ehkä ole ihan huippuhuudossa Saksassa. Useampaan kertaan keskustelu meni näin: "mistäpäin olet?" "Suomesta" "ahaa, Nokia on myös Suomesta" "juu, kyllä on" "Nokia on ***seestä"    Huh

T: Jani

When once you have tasted flying,  you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and you will always yearn to return- Leonardo da Vinci
Juha Hepokangas
Offline Offline

Posts: 2753
Date Registered: 04.07.01

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #29 on: 24.01.08, 00:07 »

Olisit vastannut Seppo Rädyn legendaarisin sanoin: "Saksa on paska maa".

Seuraavalla kerralla muistuta heitä Fujitsu-Siemensin vastaavasta teosta täällä ja ettei senkään johto asiasta suostunut keskustelemaan eivätkä sen paremmin Saksan kuin Suomenkaan päättäjät mitenkään puuttuneet tapahtuneeseen.

Jos mutina jatkuu, niin voit todeta pohjoisemmassa Suomessa olevan muitakin asioita hampaankolossa. Niinkuin eräs pohjoisen isäntä maaltaan vihanneksia ja marjoja poiminutta saksalaisturistia ammuttuaan totesi häntä toruneelle nimismiehelle: "Ei ollu tilit ihan tasan, niin laskin läpitte".


Moni suomalainenkin kuulemma on harkinnut tapahtuneen vuoksi henkilökohtaista boikottia Nokiaa vastaan. Hah hah. Kuinkahan moni heistäkin edelleen ostaa muka "suomalaista" tuotetta, jonka nimi ja/tai valmistus on ajat sitten myyty ulkomaille. Fazerin keksit omistavat ranskalaiset ja karkeista samoin kuin Vaasan näkkileivästä menevät tulot Ruotsiin. Sisu-pastillit ja Tunturi-polkupyörät tuottavat rahaa hollantilaisille omistajille. Havin Mäntysuopakin myytiin vuosia sitten saksalaisille. Valtran traktorit myytiin jenkeille ja niitä valmistetaan mm. latinalaisessa Amerikassa. Rosenlew ja Upo on myyty ulkomaille, Rosenlewin tehdas Porissa on enää pelkkä varasto. Arabian astiat ja Hackman ja sen mukana Iittala ovat myynnissä. Suomalaisen palasokerin (Sirkku ja Pulmu) ja Turun Sinapin kohtalon varmaan tiedättekin. Täälläkin joidenkin foorumilaisten suosima "porilainen" Karhu-olut on todellisuudessa tanskalais-norjalaista juomaa.
« Last Edit: 24.01.08, 00:38 by Juha Hepokangas »

"There's a special place I'd like to fly
Right by the moon
In the velvet darkness of the sky"

"Why drive a car when you can pilot a Saab?"

Jan Fredriksson
Offline Offline

Posts: 1100
Date Registered: 15.07.01

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #30 on: 24.01.08, 00:33 »

No juu, kuten sanottua niin en mä tohon kiistaan ota mitään kantaa. Ja mitä noihin tuotteiden ulkomaille myyntiin yleisesti tulee ni itteppähän suomalaiset on siihen suostunu ja myyneet ulkomaalaisille.

T: Jani

When once you have tasted flying,  you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and you will always yearn to return- Leonardo da Vinci
Juha Hepokangas
Offline Offline

Posts: 2753
Date Registered: 04.07.01

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #31 on: 24.01.08, 01:22 »

Enpä usko, että yksikään suomalainen työntekijä on ollut kovin suostuvainen ja tyytyväinen siihen, että firma myydään ulkomaille ja tehdas lopetetaan ja käteen jää vain lopputili. Täällä vain eivät sen paremmin työläiset kuin poliittiset päättäjätkään ole juuri isompaa meteliä asioista nostaneet. Firmojen johtoportaat ja omistajat sen sijaan ovat tyytyväisinä hyrisseet tiliensä saldoja selaillessaan. Liike-elämän kuviot sanelee raha ja vain raha, ei moraali eikä isänmaallisuus.

"Kun on rikas ja rahoissaan, ei tarvi tuntea nahoissaan, vaikka ne säästää ja saneeraa, leikkaa, karsii, supistaa, elvyttää ja tervehdyttää. Ja vaikka köyhä kuinka kyttää, kun sen taskut tyhjenee, se saa palkaksi potkun perseeseen…" (Hande "Tuomari" Nurmio)

"There's a special place I'd like to fly
Right by the moon
In the velvet darkness of the sky"

"Why drive a car when you can pilot a Saab?"

Jussi Seppälä
Offline Offline

Posts: 3207
Date Registered: 16.01.06

WWW
Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #32 on: 24.01.08, 07:37 »

SKP:n keskuskomitea lähettää solidaariset taisteluterveiset sinne jonnekin, siis:

Bochumin

Boschumin

Bochmunin

tehtaan tovereille  Grin  Grin  Grin

Päättäisivät jo, missä se tehdas sijaitseekaan.

http://www.skp.fi/ajankohtaista.php?juttu=1236&ots=Solidaariset+terveiset+Bochumin+Nokian+tehtaalleHahaa! Kommarit.  laugh Kannattaisi jo päivittää tuota levyä. Käy vähän yksitoikkoiseksi..
« Last Edit: 24.01.08, 07:41 by Jussi Seppälä »

Joona Väisänen
Offline Offline

Posts: 6505
Date Registered: 27.10.01

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #33 on: 24.01.08, 09:17 »


Hahaa! Kommarit.  laugh Kannattaisi jo päivittää tuota levyä. Käy vähän yksitoikkoiseksi..

Chúng tôi công san Grin
Markus Valo
Offline Offline

Posts: 314
Date Registered: 14.03.06

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #34 on: 24.01.08, 17:24 »

Nokialla ei ole ollut Englannissa valmistusta enää aikoihin.

Euroopan tehtaat ovat Suomessa, Unkarissa, Romaniassa ja Saksassa.
Lisäksi kännyköitä tehdään Kiinassa, Koreassa, Intiassa, Brasiliassa ja Meksikossa.


Englannin Fleetissä on tehdas, jossa valmistuu Vertu-brändin tuotteita. Eli Nokialla on edelleen valmistusta Englannissa.
Heikki Sten
Offline Offline

Posts: 1387
Date Registered: 11.06.04

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #35 on: 24.01.08, 18:35 »

Menee tietenkin aiheen vierestä mutta ehkä tämä viesti on  katsottu tarpeelliseksi tuoda julki Bochumin kohun takia?

Uusi Suomi nettilehti:

"Nokian toiminnoissa on pääjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon mukaan edelleen tehostettavaa. Yhtiö on perustellut muun muassa Saksan matkapuhelintehtaansa lopettamista korkeilla työvoimakustannuksilla. Suomessa tuotanto jatkuu.
– Salon tehtaan osalta olen sanonut moneen kertaan, ettei tehtaan lopettamisesta ole suunnitelmia eikä edes mitään ajatuksia, Kallasvuo sanoo Ylen haastattelussa.
Lisää aiheesta
Yle Areena"

Pilatus fani
Kari Virtanen
Jari Pozz
Offline Offline

Posts: 4701
Date Registered: 05.07.01

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #36 on: 25.01.08, 04:10 »

Yli 2 miljardia euroa voittoa kolmessa kuukaudessa, eikä firmalla ole "varaa" pitää hieman kallista, mutta kuitenkin tuottavaa tehdasta, vaan vielä pitää "tehostaa" Angry  thmbdn
Jukka Siirilä
Offline Offline

Posts: 6031
Date Registered: 17.04.02

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #37 on: 02.02.08, 11:37 »

Yli 2 miljardia euroa voittoa kolmessa kuukaudessa, eikä firmalla ole "varaa" pitää hieman kallista, mutta kuitenkin tuottavaa tehdasta, vaan vielä pitää "tehostaa" Angry  thmbdn

Pörssisijoittajat ovat mielenkiintoisia eläimiä. Koskaan ei mene riittävän hyvin ja aina pitää saada enemmän. Mutta toisaalta, sitähän se liike-elämä on.

-JukSii-
Sami Virkkula
Offline Offline

Posts: 13963
Date Registered: 19.04.04

Re: Nokian Bochumin tehtaan sulkeminen.
« Reply #38 on: 02.02.08, 19:15 »

Pörssisijoittajat ovat mielenkiintoisia eläimiä. Koskaan ei mene riittävän hyvin ja aina pitää saada enemmän. Mutta toisaalta, sitähän se liike-elämä on.

Niinhän me kaikki, koskaan ei olla tyytyväisiä palkkaan vaan haluttaisiin enemmän. Wink
Pages: 1 [2] Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1