FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
20.03.19, 11:57

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Muut aiheet
| |-+  Vapaa keskustelu (Moderators: Juha Kalli, Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti, Mikko J Köykkä)
| | |-+  Onko suomen kieli toiseksi vaikein kieli maapallolla?
:  

« previous thread next thread »
Pages: 1 [2] Reply Print
Author Topic: Onko suomen kieli toiseksi vaikein kieli maapallolla?  (Read 17665 times)
Esa Lehtismäki
Offline Offline

Posts: 10316
Date Registered: 26.09.03

Re: Onko suomen kieli toiseksi vaikein kieli maapallolla?
« Reply #20 on: 10.03.08, 16:30 »

Yleensä tietenkin verrataan johonkin saksaan tai ranskaan, mutta pitää muistaa, että suurinta osaa maailman kielistä puhuu aika pieni joukko. Muistaakseni jollain Tyynen meren saarella puhutaan toista sataa kieltä. Englannin puhujan on helpompi oppia ranskaa tai latinaa kuin suomea, koska ne ovat englannin lähisukulaisia ja jokainen on nähnyt ja kuullut niitä, mutta jos pannaan rinnakkain suomi, jamamadi, awabakal ja putai, niin suomi voi ollakin helpoin opittava.

Suomen ääntämys on vaikea niille, jotka eivät osaa kuin oman kielensä kirjoitusasusta poikkeavan ääntämyksen. Useimmat englanninkieliset eivät edes yritä ääntää vieraskielisiä sanoja oikein, vaan vääntävät kaiken englannin ääntämyssääntöjen mukaan (motus operandi -> moutus opörändai). Heille suomen ääntämys on käsittämätön. Mutta niille, joiden omaa kieltä kirjoitetaan niinkuin lausutaan (eli joiden kirjakieli on nuori) pitäisi suomen olla helpohko lausuttava, vaikkakin kovat konsonantit ovat useimmille vaikeita.
« Last Edit: 10.03.08, 20:29 by Esa Lehtismäki »

Pekka Holopainen
Offline Offline

Posts: 5415
Date Registered: 14.12.05

Re: Onko suomen kieli toiseksi vaikein kieli maapallolla?
« Reply #21 on: 10.03.08, 18:07 »

Ei ole olemassakaan mitään absoluuttisesti vaikeaa tai helppoa, hyvää tai huonoa, kaunista tai rumaa, jne. loputtomiin. Ne ovat suhteellisia asioita, joiden järjestys riippuu siitä mihin niitä verrataan ja mistä lähtökohdista verrataan.

Vaikeuden taas jokainen - pikkulapsikin - tunnistaa helposti. Sen voinee jotenkin määritellä siten, että vaikeus on etäisyyttä omista ajatusrakenteista. Lapsi oppii kaikkea uutta paljon helpommin, koska lapsella ei ole vielä kovin "luutuneita" rakenteita päässään. Toisaalta se on myös haitta, joka estää ymmärtämästä kovin monimutkaisia asioita (ennen kuin niiden ymmärtämiseksi tarvittavat asiat ovat "luutuneet" ajatteluun). Meillä vanhuksilla asia on tasan päinvastoin. Meidän ei tarvitse enää "keksiä pyörää uudelleen", mutta toisaalta uusien asioiden muistaminen tai totuttujen ajatuskuvoiden muuttaminen voi olla äärimmäisen vaikeaa.

Pekka

"Olen eri mieltä kanssasi, mutta taistelen loppuun asti oikeudestasi olla toista mieltä" - Voltaire
Pages: 1 [2] Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1