Tupakoinnin lopettaminen

(1/37) > >>

TOC:
Onko joku lopettanut tupakoinnin lääkityksen avulla.
Olis kiva tietää Artun mielipide esim.  Zuban nimisestä lyckopilleristä ja sen vaikutuksesta lentämiseen.

arttula:
Quote

Onko joku lopettanut tupakoinnin lääkityksen avulla.
Olis kiva tietää Artun mielipide esim.  Zuban nimisestä lyckopilleristä ja sen vaikutuksesta lentämiseen.Kyseessä on Zyban -niminen valmiste (Suomessa). Todistetusti tehoaa nimenomaan nikotiinin vierotusoireisiin. Sosiaalisten tilanteiden aiheuttamiin oireisiin sillä ei ole vaikutusta. Niihin pitää edelleen löytyä itseltä kanttia.

Vaikutusta lentämiseen en tiedä. Kyseessä on kuitenkin keskushermostoon vaikuttava aine, joten olisin varovainen. Jos muutaman viikon käytön jälkeen ei ole tullut mitään vakavampia toimintakykyyn vaikuttavia oireita, ehkä itse lentäisin - omalla vastuulla. K.o. lääkeaineen on todettu alentavan mm. kouristuskynnystä ts. aiheuttavan helpommin kouristuskohtauksen, joten olisin varovainen.

Esa:
Zybanista on ollut monille apua, joillekin ei, ja joillekin se ei ole sopinut ollenkaan. Sitten on vielä Chambix, joka on toisen tyyppinen ja saattaa sopia niille, joille Zyban ei. Korvikenikotiinistakin voi olla apua järjellä käytettynä, mutta pitää muistaa, että korvikkeen lopettaminen kuuluu myös projektiin, ettei jää homma kesken.

Käytitpä mitä apuja hyvänsä, tärkeintä on ymmärtää, että mikään lääke ei lopeta tupakointiasi, vaan ainoastaan sinä itse voit sen tehdä. Pääset irti tupakasta silloin, kun ymmärrät, ettei sillä ole sinulle mitään muuta annettavaa kuin riippuvuus ja paha olo. Tämän tajuaminen saattaa vähän kestää, minullakin kolme vuotta ja kolme lopetusyritystä, mutta kun se valkenee, niin se on sitten siinä.

Vertaistuki on tosi hyvä apu, ja sitä löytyy mm. Stumpin keskustelupalstalta, www.stumppi.fi. Vain sellainen, joka on itse lopettanut tupakoinnin, ymmärtää lopettamisen kunnolla. Tupakoijat, jotka eivät ole vielä valmiita lopettamaan, eivät ymmärrä nikotiiniriippuvuuden luonnetta ja tupakoimattomat eivät ymmärrä sen sinnikkyyttä ja voimaa.

Tyypillisesti tupakanhimo on pahimmillaan kolmantena tai neljäntenä päivänä ja alkaa sitten hiljalleen hellittää niin, että kolmen-neljän viikon päästä ei enää tarvitse juuri kärvistellä. Kaikkiaan aivojen toipuminen nikotiinista kestää kuitenkin puolisen vuotta. Sen jälkeen nikotiinin aiheuttamat aivomuutokset eivät enää haittaa normaalia toimintaa. Aivot eivät kuitenkaan koskaan palaudu ennalleen, vaan niiden kasvattamat ylimääräiset nikotiinia käsittelevät asetyylikoliinireseptorit aktivoituvat nopeasti uudelleen, jos saavat nikotiinia käsiteltäväkseen. On siis tärkeää lopettaa kokonaan, eikä pettää itseään ajattelemalla, että voi polttaa silloin tällöin "palkinnoksi". Tupakka aiheuttaa tupakanhimon, ja siitä pääsee eroon vain olemalla polttamatta yhtään.

jude:
Huomentapäivää,

Lopetin tupakoinnin 24.4..2008. Aloin pohtimaan tupakoinnin lopettamista muutama kuukausi sitten. Käynti lääkärillä, jossa kuulin ensin Zyban-nimisestä lääkkeestä auttamaan tupakoinin lopettamisessa. Googlasin aiheesta lisää netistä, ja tuntui siltä että Zyban ei ole mun juttu. Toisin sanoen, en halunnut alkaa napsimaan mitään mielialalääkkeitä (tai sen kaltaisia). Lääkäri kertoi Champix-nimisestä tropista, jonka vaikuttava aine toimii hieman eri tavalla. Lääkäri kirjoitti reseptin. Reilu viikko piti tupakoida lääkityksen alkamisesta, sen jälkeen lopetin. Lääkitystä pitäisi jatkaa aina 12 viikon ajan. Aloituspakkauksessa on kahden viikon napit, ja sen jälkeen nappeja saa apteekista 4 viikon annoksina. Ajattelin nyt syödä ainakin vielä seuraavat 3 viikkoa Champixia, katsotaan miten urakka joutuu.

Tuntuu että tällä kertaa tupakoinnin lopettaminen on ollut helpompaa kuin aikaisempina kertoina. En sitten tiedä että onko lantussa tapahtunut jotain kemiallista reaktiota vai onko plasebo-efekti tapahtunut ;-)

Motivaatio lopettamiseen pitää olla, sekä sitten pitää olla itsekuria. Ei mitään sopimuksia itsensä kanssa tyyliin "poltain vain kännissä" tai "poltain vain pari savuketta päivässä". Jos tuntuu että motivaatiota ei löydy, niin sitten on aina mahdollisuus lyödä vetoa jonkun kanssa (onko vapaaehtoisia?) Panos vaan riittävän korkeaksi, johan alkaa motivaatiota löytymään...

-Jussi

hulluj:
Kannanpa oman korteni kekoon, vaikken noista lääkevaihtoehdoista mitään tiedäkään.

Lopetin itse tupakoinnin ja nuuskankäytön 30.11.2004. Tupakkaa oli mennyt n. 15 vuotiaasta lähtien ja nuuskaakin säännöllisen epäsäännöllisesti. Kaikenlaisia lakkoja, lopetuksia yms. mahtui matkan varrelle lukemattomia.

Oma tapani lopettaa oli porkkana. Ei vihannes, vaan riittävän hyvä kannustin. Aloin silloin miettimään, että kotiteatterivehkeet pitäisi saada. Laskin pikaisesti päässä, että jo 9kk:n savuttomuudella säästäisin kaipaamani värkit. Nakkasin siltä seisomalta puolikkaan askin roskiin ja laitoin tilauksen viritinvahvistimesta menemään Saksaan. Kaiuttimet hain seuraavana päivänä paikallisesta liikkeestä.

Toiminta oli sen verran rivakkaa, että ymmärsin myös, että enää ei ole edes varaa polttaa. Joka tapauksessa pääsin nikotiinista irti noin. Pari viikkoa teki mieli, mutta jo kuukauden jälkeen pystyin käymään savuttomasti baareissakin ilman kummoista kiusausta. Eihän tämä metodi toki kaikille sovi, mutta jaoinpa kokemukseni. En ole repsahtanut kertaakaan koko aikana.

On niitä takuulla hölmömpiäkin konsteja. 

Navigation

Up one level

Next page