Tyhmiä kysymyksiä muusta kuin ilmailusta, tietokoneista tms.

<< < (333/448) > >>

arttula:
Mjooh... Ei tämä ihan perinteinen "mummonmökki" ole, vaan ihan kunnon omakotitalo, joka toimii kesämökkinä. Eikä kovin vanhakaan. Pääsulakekin 3 x 35A. Silti tuo kyseinen valopää on laittanut sisätilojen (ja myös ulkona olevat pistorasiat) noiden 6 A sulakkeiden taakse.

[ Attachment not found - or removed ]

aaltju:
Quote

Mjooh... Ei tämä ihan perinteinen "mummonmökki" ole, vaan ihan kunnon omakotitalo, joka toimii kesämökkinä. Eikä kovin vanhakaan. Pääsulakekin 3 x 35A. Silti tuo kyseinen valopää on laittanut sisätilojen (ja myös ulkona olevat pistorasiat) noiden 6 A sulakkeiden taakse.


Kannattaa tarkastaa johtojen poikkipinta-ala... tuo ei ihan sen ikäiseltä näytä että 6A sulakkeita olisi laitettu vaan tavan vuoksi... olisko jostain saatu 1mm2 johtoa halvalla tai jotain.

Jos edellinen omistaja on sattunut olemaan sähkömies (tai vielä pahempaa sähköinsinööri) niin talossa 6A sulakkeet takuuvarmasti siksi että piuhana on käytetty jotain jostain omituisesta lähteestä puoli-ilmaiseksi haalittua ohuempaa piuhaa. Ammattilainen kun tekee itselleen niin tehdään kunnolla (tähän olisi hyvä heittää jatkoksi tarina tuttavastani, joka osti erään kunnan palotarkastajalta omakotitalon ja sai seuraavassa palotarkastuksessa kuulla pannuhuoneen olevan vaatekomerossa ja muuta mukavaa)

Esa:
Quote

Kaikenlaisia viritelmiä on nähty vuosien varrella.

"Vanhanaikaisissa" sulaketauluissa olevissa 10 A sulakepesissä on usein itse asiassa pohjassa sisällä "kavennuspyörylä", jonka reikään mahtuu vain kapea 10 A sulakkeen kärki. Tämän pyörylän voi myös ruuvata ulos/pois sieltä, koska se on kierteillä. Sen jälkeen samalle paikalle mahtuu vaikka 20 A sulake   joka ei kärähdä pienistä. 10 A sulake saattaa kärähtää silloin tällöin vaikkapa siitä, kun kuormitusta on jo valmiiksi ja joku vanha hehkulamppu sattuu elinkaarensa loppuvaiheissa oikosulkemaan itsensä, kun se kytketään päälle, jolloin syntyvä piikki poksauttaa sulakkeen.

Ennen virityksiä pitää kuitenkin kytkeä pääkatkaisin offiin ja vielä sitäkin edeltävä pääkytkin offiin, jos sellaiseen pääsee käsiksi, ja sitten pitää toki muistaa sekin, että tällaista virittämistähän ei saa muutenkaan missään nimessä tehdä  


Tämä viimeinen kohta onkin se tärkeä juttu. Meinaan ylikuormalla kärähtävä sulake on mukavampi kuin ylikuormalla kärähtävä talo. Jälkimmäinen tehdään juuri vaihtamalla liian iso sulake tai ohittamalla sulake kokonaan jollain ruuvuvirityksellä. Sen sijaan jos jonkin laitteen kaynnistysvirtasysäys polttaa sulakkeen, niin voi laittaa hitaan sulakkeen. Normaalisti näitä ei kyllä pitäisi kotikäytössä tarvita, kodinkoneiden moottorien käynnistysvirrat eivät ole niin suuria.

mmniemi:
Paljo viive? 

Ei, kysymys ei liity TV:n mobiilichatteihin Vaan kännyköihin. Kauanko kestää, kun puhe siirtyy puhelimesi mikrofonista kaverin puhelimen kaiuttimeen? Vai onko riippuvainen esim. monenko tukiaseman kautta puhe kiertää jne? Kuinka pitkä voi tuo viive olla, jos toinen on vaikka maapallon toisella puolella? Ja miksi keskustelu on silti katkotonta, vaikka puhe kulkee pienellä viiveellä?

Ilkka:
Ensi alkuun voisi ajatella, että sähkö tai radioaallot kulkevat sekunnissa 7 kertaa maapallon ympäri, joten ainakaan se osa asiasta ei viivästy kovinkaan paljon, vaikka vastaanottaja on toisella puolella palloa...

Navigation

Up one level

Next page

Previous page