Tyhmiä kysymyksiä muusta kuin ilmailusta, tietokoneista tms.

<< < (361/448) > >>

arttula:
Quote

Hetkinen  USB-liittimen yläpuolen tunnistaa siitä 3-haaraisesta haarukkalogosta. Alapuolen tunnistaa katsomalla liittimen suusta sisään, siellä oleva yleensä valkoinen muovi on liittimen alapuolella. Kannattaa katsoa ennenkuin alkaa ängetä liitintä sisään fifty-sixty-menetelmällä.


Mutta, jos tuota liitintä yrittää tunkea ahtaassa paikassa, sokeasti tietokoneen taakse, ei noista huomioista oikein ole apua, kun ei sitä vastakappaletta oiekin tahdo nähdä. Pitää vaan luottaa sormituntumaan. Ja juuri näissä tilanteissa pätee tuo esittämäni ongelma.

Koo:
Quote

Miksi USB-liitin menee aina ensin väärin päin, kun sitä lykkää "sokeasti" paikalleen. Luulisi, että todennäköisyys on 50:50, mutta käytännössä ei näin kyllä ole.


Hehe.  Katsopa Myytinmurtajien jakso jossa pistävät Mr. Murphyn tositestiin, eli testaavat putoaako voileipä tosiaan AINA voipuoli alaspäin.  Jakson lopussa on selvitetty mistä ko. uskomus johtuu, ja ja samaan uskomukseen liittyy USB-kokemuksesikin.

Lyhyesti:
Ihmisen lyhytkestoisen muistin pituus on n. 30 sekuntia.  Jos sen aikana tapahtuneita tapahtumia ei rekisteröidä pidempikestoiseen muistiin, ne unohtuvat.  Tämän huomaa helposti jos esim. kotiintullessa jättää avaimet keittiön pöydälle eteisen sijaan koska mielessä on huutava nälkä vatsa vaatii HK Blöötä - tällöin sitä avainten tiputtamista ei ajattele sen enempää, eikä pistä pudotuspaikkaa sinne pitkään muistiin l. korvan taakse.  No, seuraavan kerran ulos lähtiessä käsi haroo tyhjää eteisen pöytää, ja kummallista kyllä, ne avaimet löytyvät sieltä vihonviimeisestä paikasta jonne huomaat katsoa eli keittiön pöydältä.

Tämä lyhyen muistin toiminta aiheuttaa myös kuvaamasi USB- ja voileipä-ilmiöt. Koska se että se USB menee sinne rasiaansa oikein päin ei hetkauta sinua suuntaan eikä toiseen, et myöhemmin edes muista sitä että se sattui menemään oikein päin.  Vaan annas olla jos se menee väärin päin, niin se sadattelu ja ärräpäät ym. aiheuttavat sen että varmasti muistat sen myöhemmin että se meni "taas" väärin päin, ja jonkin ajan kuluttua "luulet" että se menee aina väärinpäin koska et muista niitä 50% kerroista jolloin se meni oikein päin.  Ja siis sama koskee niitä leipiä - jos putoaa voipuoli ylöspäin, sen vain nostaa lattialta ajattelematta sen enempää ja jatkaa mutustelua ja Hesarin tavaamista sen sijaan että rupeaa hankaliin (ja jälkeenpäin muistettaviin) matonsiivoustalkoisiin.

yeeman:
Vastaava ilmiöhän on "miksi naapurijono etenee AINA nopeammin"

Tätä tunnetta voimistaa se, että oman jonon pitkänkin liikahduksen tulkitsee kertatapahtumaksi, mutta naapurijonon liikkuessa laskee mieli vihreänä jokaisen ohittajan erikseen...

Ilkka:
Miksi Lippupalvelun sivuilla lippuja ostettaessa voi lippujen määräksi valita nollan? Kuka h-vetti haluaa ostaa 0 lippua?

arttula:
Quote

Hehe.  Katsopa Myytinmurtajien jakso jossa pistävät Mr. Murphyn tositestiin, eli testaavat putoaako voileipä tosiaan AINA voipuoli alaspäin.  Jakson lopussa on selvitetty mistä ko. uskomus johtuu, ja ja samaan uskomukseen liittyy USB-kokemuksesikin.


Muistaakseni joku fyysikko joskus laski tuon voileipäjutun perusteella, että leipä tippuu voipuoli alaspäin, koska se ei ehdi normaalitasolla olevalta pöydältä pudotessaan kierähtämään, kuin 1,5 kertaa ympäri. Eli tuohon on olemassa ihan teoreettinenkin perusta.

Navigation

Up one level

Next page

Previous page