FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
19.10.18, 04:21

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Muut aiheet
| |-+  Vapaa keskustelu (Moderators: Juha Kalli, Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti, Mikko J Köykkä)
| | |-+  Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?
:  

« previous thread next thread »
Pages: [1] Reply Print
Author Topic: Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?  (Read 3133 times)
doggie2
Former member
Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?
« on: 22.07.08, 16:09 »

Moro !

Olen tässä läheltä seurannut erään lääkärin yritystä selviytyä työelämässä Yliopistollisessa sairaalassa. Pidän tarinaa jopa uskomattomana simputuksena ja kyykyttämisen maailmanennätyksenä.

Naishenkilö on ensin 8 vuotta ihotaudeilla ja erikoistuu siihen tehden väikkärin...saa heti potkut kun aikoi saada töitä erikoislekurina. Nainen ei lannistu vaan vaihtaa patologian laitokselle...siellä 6 vuotta ja taas tekee erikoislekurin tutkinnon ja taas heti potkut...säästösyistä ja lähimmällä esimiehellä on diagnostisoitu paranoidinen skitsofrenia. Samaan aikaan kaikki lekureiden lapset saa hyvät virat ja muutama muu kollega vaihtaa maata samoista syistä, kun väikkärin jälkeen ei saa duunia.

Itse sain väistyä juuri myös työpaikaltani, jossa olin tehnyt toista työtä 3.5 vuotta duunia käytännöllisesti katsoen ilmaiseksi jotta sain tehdä ammattiini liittyviä töitä ikäänkuin sivuvirkana...en tosin valita sillä tilanne kohdaltani muuttui paremmaksi...nyt saan tehdä ammattitöitä yrittäjänä, mutta kytkytyö on lopetettu.

Tiedätkö mitä muuten erikoislääkäri saa päivystäessään kotonaan kantaen vastuun syöpäosastosta...5 euroa tunti...melkoista kytkykauppaa sekin.

Ei ihme, että ihmiset tuntevat itsensä nykyään väsyneeksi työelämässä kun skitsofreenikko ämmät 60v + kyykyttävät väärillä todistuksilla siskojaan ja joutuvat tekemään puoli-ilmaiseksi sivuvirkoja mm. opetusta ja 10 l ämpäriin mahtumattomia kasvaimien diagnooseja 10:llä eurolla per näyte...tekisitkö sinä ? Itse tein eräälle puutalofirmalle pohjanoteerauksen kun sain 1,8 euroa / tunti ( verojen jälkeen ) erään talon suunnittelusta...tosin myöhemmin on muutama asiakas lähtenyt maksamattakin...mutta heidän talojaan en välttämättä suunnitellutkaan loppuun asti.

Kerro itse joku hyytävä tarina työelämästä nyky Suomessa...Karpokaan kun ei enää pidä ohjelmaansa niin kaikki tällainen jää muuten kertomatta. Älä kuitenkaan kerro nimillä ettei yksityisyys häiriinny.

Wink

PS: Aion kertoa tarinan serkkuni miehen siskolle joka on maamme peruspalveluministeri...saa nähdä tuleeko naurua vai hampaankiristystä...mitä itse veikkaat ? Varmaa on se, että "munat" ja isä tai äiti lekurina vie jo pitkälle ainakin lääkärinä.
« Last Edit: 22.07.08, 18:18 by Jukka Takamaa »
Arne Wallen
Offline Offline

Posts: 7635
Date Registered: 23.08.06

Re: Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?
« Reply #1 on: 22.07.08, 17:17 »

Itselläni munaton lääkäri henk.koht. ja hyvin toimii, sarjoista en tiedä. Roll Eyes

2f.1  Muistattehan Sir Thomas Sopwith.Olen lihaa syövä hetero, ja ylpeä siitä.
Rangerit kunniaan.
doggie2
Former member
Re: Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?
« Reply #2 on: 22.07.08, 18:23 »

Itselläni munaton lääkäri henk.koht. ja hyvin toimii, sarjoista en tiedä. Roll Eyes

Joo...mutta kun ne vanhat pierut ei jää eläkkeelle niin nää nuoremmat saa olla pätkätöissä ( tästä oli hiljattain uutisissa juttua )...tää mun munaton on kerännyt jo seitsemän sivua ( a 10 kpl ) pätkätöitä siis määräaikaisia työ-/virkasuhteita resumeehensa.

Mun isä jäi eläkkeelle sotilaspiirin päällikkönä heti kun 25 palvelusvuotta tuli mittariin...ollut eläkkeellä jo kolmattakymmentä vuotta ja nyt alle 70 v. Heti kun isäni jäi eläkkeelle jäi tulppana hänen etenemiselle olleita everstejä eläkkeelle valtava liuta samasta aselajista...jonkun täytyy näyttää esimerkkiä.
Pekka Holopainen
Offline Offline

Posts: 5366
Date Registered: 14.12.05

Re: Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?
« Reply #3 on: 22.07.08, 20:46 »

Joo...mutta kun ne vanhat pierut ei jää eläkkeelle niin nää nuoremmat saa olla pätkätöissä ( tästä oli hiljattain uutisissa juttua )...tää mun munaton on kerännyt jo seitsemän sivua ( a 10 kpl ) pätkätöitä siis määräaikaisia työ-/virkasuhteita resumeehensa.
...

Pitää kysyä Kokoomukselta, Keskustapuolueelta, demareilta ja SFP:ltä miksi kaikki ihmiset eivät nykyään jää eläkkeelle aiemmin.

Selvitän hieman asiaa siltä osin kuin se koskee mm. itseäni (61 vee ja yhä töissä, vaikka hitto vieköön haluaisin todella jäädä jo eläkkeelle!).

Suuren 90-luvun alun laman varjolla eläkeläisiltäkin leikattiin ja oikein kunnolla. Eläkkeiden tavoitetaso pudotettiin 66%:sta työajan keskimääräisestä palkasta 60%:iin. Vuosittaista prosenttikertymää alennettiin niin ikään. Eläkkeitä alettiin verottaa - enemmän kuin palkkatyötä, jota sitäkin totta tosiaan verotetaan tässä maassa ihan riittävästi. Eläkeindeksin 100% palkkasidonnaisuus muutettiin hintaindeksiin painotetuksi (tällä hetkellä suhde on 80/20). Arvatkaa miten eläkkeille kävi, kun inflaatio oli koko 90-luvun ja vielä suuren osan 2000-lukua hyvin pientä (1-2% vuodessa)?

Olen siis opettaja ja meidät petettiin tämän lisäksi vielä eläkkeen laskentaperusteen suhteen. Aiemmin eläkkeemme perustana käytettävä keskimääräinen työtulo laskettiin 10 viimeisen työvuoden ajalta. Paras ja huonoin vuosi jätettiin pois ja lopuista laskettiin keskiarvo. Nyt se lasketaan koko työuralta. Tämä vaikuttaa oleellisesti eläkkeeseen, koska aloittavan opettajan palkka saattaa jäädä puoleenkin "uransa huipulla" olevan täydet ikä- ym. lisät saavan opettajan palkasta.

Eläkkeemme romahtivat alle puoleen työajan keskimääräisestä palkasta. Nykyisellä hintatasolla se romuttaa elintason, joka nyt ei muutenkaan opettajilla kovin kummoinen ole (koulutukseen nähden). Ei ole varaa jäädä eläkkeelle. Meidän alallamme eläkeikää myös nostettiin 60 vuodesta 65 vuoteen. Meillä vanhoilla oli vielä mahdollisuus valita, mutta nuoremmilta ei mielipidettä enää edes kysytä. Olet 65-vuotiaaksi töissä tai eläkettäsi leikataan vielä entisestään! Eivätkä nuokaan ole "kiveen hakattuja". Huononnoksia voi tulla vaikka jo seuraavan hallituksen mukana. Haluaisin (itseasiassa en halua) nähdä miten esimerkiksi 65 vuotias palomies selviää savusukeluksista kuumissa palotiloissa. Meillä on sentään pahimmillaan vain ylisuuri määrä murrosikäisiä pienissä tiloissa paimennettavanamme.

Poliittiset (ja muut) päättäjät eivät välitä eläkeläisistä sen enempää kuin pätkätöitä tekevistä nuoristakaan. Useimmat meistä  vanhuksista todella haluaisivat jäädä eläkkeelle, jos siihen olisi varaa. Yhä useampi kuitenkin jatkaa yli-ikäiseksi, kun eläminen on nykyään niin h******n kallista. Kuitenkin "Suomi on nyt moninverroin rikkaampi" kuin silloin, kun asiat vielä olivat hyvin. Ne rikkaudet vain jakautuvat nykyään hyvin epätasaisesti.

Viimeaikojen hintojen rajun nousun yhdeksi syyksi on esitetty myös viime neuvottelukierroksen "kovia palkankorotuksia". Miksi lainausmerkit? Opettajien palkankorotuksiksi mainittiin alkukeväästä n. 9% (2x4,5%), jota Kangasniemi mainosti "kovan taistelun tulokseksi" (tai jotain sinne päin). Ei tuo toteutuessakaan olisi yhtään mitään, koska olemme laman aikana ja sen jälkeen jääneet ainakin 20-30% palkkakuoppaan kuten monet muutkin julkisen sektorin työntekijäryhmät.

Mikä on totuus näistä suurista palkankortuksista? Aivan nuorten ilman lisiä aloittavien opettajien taulukkopalkat tosiaan nousivatkin suunnilleen tuon 4,5% verran, mutta samalla meitä kaikkia petettiin (nuoretkin saavat tuta sen vähän myöhemmin kukkarossaan). Korotuksen kompensaationa kaikilta lisiä saavilta kauemmin työssä olleilta leikattiin pois kaksi ensimmäistä henkilökohtaista lisää. Lopputulos oli se, että palkkamme nousi melko tarkkaan +-0% (joillakin vähän nousi, toisilla laski riippuen mihin verotaulukon kohtaan tulot sattuivat). Ottaen huomioon tämänvuotiset rajut hintojen korotukset, elintasomme on laskenut ainakin tuon palkankorostusprosentin verran.

Erään kolleegan vaimo on sairaanhoitaja. "No ne nyt ainakin saivat kovat korotukset - 500 euroa kuussa. Kaikkihan sen tietävät." Totuus taitaa olla sielläkin hieman toisenlainen. Kaikenlaisten taulukko- ym kikkailujen takia todellinen käteen jäävä tulo nousi sairaanhoitajillakin paremminkin 50 euroa. Näin väittää ainakin kolleegani. Itse en osaa tuota kumota tai vahvistaa.

Pekka

P.S. Jos haluatte muutoksia, äänestäkää ihmeessä muita kuin noita "sata vuotta vallassa olleita" hallituspuolueita. Niin, ja työntekijöiden pitäisi perustaa riippumattomia ammattiyhdistysliikkeitä malliin "Solidarnosc", sillä noiden nykyisten johto on kimpassa poliittisen ja taloudellisen eliitin kanssa kuten ennenvanhaan Puolassa ikään. Ja mikäs niiden on ollessa. Kangasniemenkin kuukausipalkka kirjoitetaan 5 numerolla.

P.S. 2 Itsekin tein 20 vuotta pätkätöitä (eli olin tuntiopettajana) ennen kuin sain "vakiviran". Siihen aikaan kyseistä termiä ei tosin tunnettu. Peli oli kuitenkin reilua nykyiseen verrattuna jopa eliitin taholta. Saimme samaa palkkaa kuin virassa olevat, siis myös kesäajan palkan ja samat eläke- ym. edut. Oikeastaan vain tuo työn jatkuvuuden epävarmuus oli varsinainen epäkohta, vaikka ei se käytännössä ollut niin epävarmaa kuin nykyään. Kaikki työpaikat olivat siihen aikaan pysyvämpiä kuin nyt.  Tiedän kuitenkin mitä on jännittää jokaisen työvuoden jälkeen saanko töitä myös ensi vuonna.

Se opettajien kesäajan palkka leikataan nykyään monissa kunnissa  pois tilapäistyöntekijöiltä joko kunnan toimesta tai sitten lomitettu viranhaltija palaa "kesäksi töihin". Edellinen on oikeastaan vastoin lakia tai ainakin sen henkeä ja jälkimmäinen pelkästään moraalitonta, sillä se kesän palkka on palkkaa edellisenä lukuvuotena jo tehdystä työstä.

Muinoin - liekkö ollut 50- vai vielä 60-luvulla - opettajille maksettiin tosiaan palkkaa vain työkuukausilta. Muu aika piti tulla niillä ansioilla toimeen. Muistaakseni samassa yhteydessä, kun tilipussikäytännöstä luovuttiin ja palkka alettiin maksamaan suoraan pankkitilille, jaettiin vuosipalkka tasaisesti kaikille vuoden kuukausille.


"Olen eri mieltä kanssasi, mutta taistelen loppuun asti oikeudestasi olla toista mieltä" - Voltaire
doggie2
Former member
Re: Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?
« Reply #4 on: 23.07.08, 09:14 »

Pitää kysyä Kokoomukselta, Keskustapuolueelta, demareilta ja SFP:ltä miksi kaikki ihmiset eivät nykyään jää eläkkeelle aiemmin.

No en ala tästä kinaamaan, mutta jos ei tunne pistoa sydämessään eikä anna nuorille mahdollisuutta elää pitää tehdä kuinka parhaaksi näkee.

Vielä tuosta ikärasismista...vanhempi professori ( ikivirka ikää n. 70 v ) esim. tuon lekurin edellisessä duunissa oli antanut potilaasta epikriisin..ei keliakiaa kielen pinnalla...siis kaveri joka viimekädessä päättää oman alansa duuneista ei edes tiedä että keliakia ei esiinny suussa vaan mahassa/suolistossa...sama kun sanois että pikkuvarpaan kynnen alta ei löytynyt keuhkokuumetta.

Täysin omissa maailmoissaan vaeltelevia mummoja ja pappoja on viroissa samaan aikaan kun työteholtaan moniverroin terhakkaampia puurtajia pannaan muka säästösyistä pois. Kaikki 60 v ei ole seniilejä, mutta valtaosa 70 v alkaa jo olla..eikä mitään käsitysta tietotekniikasta useimmilla heistä....joka on vakava puute esimerkiksi tiedostojen ym. käsittelyssä. Ei ihme, että TV uutisissa oltiin heidän suuresta osuudestaan sairaaladuunissa huolestuneita.
Pekka Holopainen
Offline Offline

Posts: 5366
Date Registered: 14.12.05

Re: Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?
« Reply #5 on: 23.07.08, 09:33 »

...
Vielä tuosta ikärasismista...vanhempi professori ( ikivirka ikää n. 70 v ) esim. tuon lekurin edellisessä duunissa oli antanut potilaasta epikriisin..ei keliakiaa kielen pinnalla...siis kaveri joka viimekädessä päättää oman alansa duuneista ei edes tiedä että keliakia ei esiinny suussa vaan mahassa/suolistossa...sama kun sanois että pikkuvarpaan kynnen alta ei löytynyt keuhkokuumetta.
...

Jotenkin minulla on sellainen mielikuva, että lekureilla kyllä on varaa jäädä vähän leikatummallekin eläkkeelle. Tilanne on ihan toinen keski- ja pienituloisten palkansaajien joukossa. Ne työeläkkeet on nykyään leikattu todella pieniksi. Niistä maksetaan aivan liian korkeaa veroa. Niiden virheellinen indeksisidonnaisuus pienentää niiden ostovoimaa kovaa vauhtia koko ajan.

Päättäjät eivät tajua (tai eivät välitä), että nostamalla pienituloisten tuloja he samalla lisäisivät maan sisäiseen kiertoon takaisin siirtyvää pääomaa. Köyhän kaikki rahat menevät tasan takaisin kotimaiseen kulutukseen. Se pitää pyörät pyörimässä tässäkin maassa.

Pekka

"Olen eri mieltä kanssasi, mutta taistelen loppuun asti oikeudestasi olla toista mieltä" - Voltaire
Jussi Aaltonen
Offline Offline

Posts: 883
Date Registered: 25.04.08

Re: Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?
« Reply #6 on: 23.07.08, 10:34 »

Päättäjät eivät tajua (tai eivät välitä)...

Eivät välitä, heidän huolenaiheensa ovat aivan jotain muuta kansan hyvinvointi tai yhteiskunnan etu.

Länsimaissa maailma alkaa olemaan tavallisen kansalaisen kohdalta sillä mallilla että ennen pitkää tyytymättömyys johtaa suurempiin mullistuksiin.

Esimerkiksi kommunismi ja kansallissosialismi lähtivät liikkeelle juurikin tavallisen kansan tyytymättömyydestä ja epätoivosta, juuri tuollaisille ääri-ilmiöille nyt luodaan otollista kasvualustaa.

Crayfishguru
Former member
Re: Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?
« Reply #7 on: 23.07.08, 11:41 »

Jos muut vaihtoehdot ovat kommunismi tai kansallissosialismi, niin sen verran jäljet peloittavat, että ehkä parempi pitää vaan mölyt mahassaan ja olla hihhuloimatta. Sad
Janne Matilainen
Offline Offline

Posts: 627
Date Registered: 29.07.04

Re: Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?
« Reply #8 on: 23.07.08, 15:53 »

Kuinka todenmukainen on väite siitä, että VR:llä helpottaa tyäpaikan saantia jos on sopivat sukulaiset?
Johan Löfgren
Offline Offline

Posts: 673
Date Registered: 11.07.03

Re: Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?
« Reply #9 on: 23.07.08, 16:51 »

Onhan tuo sairaalamaailma aika erikoinen työpaikka ja samoin kaikki koulutukseen liittyvät kuviot, nimimerkillä kolme vuotta pakkosiirtoa muulle paikakunnalle.  Angry Vuodenvaihteessa pääse taas muuttamaan kotipaikkakunnalle  thmbup (Ja kentän viereen)

J (kesälomalla kentän vieressä)

PPL (A)
Everybody has the right to be stupid, some people just abuse the privilege
Antti Laukkanen
Offline Offline

Posts: 5228
Date Registered: 11.11.03

Re: Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?
« Reply #10 on: 23.07.08, 17:00 »

Kuinka todenmukainen on väite siitä, että VR:llä helpottaa tyäpaikan saantia jos on sopivat sukulaiset?

Veeärrästä en tiedä sanoa, mutta tosiasiahan se on aina ollut, että suhteilla niitä duuneja hankitaan. Niin se on ollut kaikkialla, jossa minä olen töissä ollut tai muuten läheisessä tietämyksessä. Vanhemmat kun olivat Pekan kollegoja, nyttemmin eläkeläisinä, oli teollisuuspaikkakunnalla vähän nihkeää saada kesäduuneja yms., vaikka moni tehtaiden pomon tai muuten maineikkaan työläisen lapsosista oli melko varhaisesta saakka varmassa rahalähteessä kiinni. Niillä olisi ollut sinällään enempi valuuttaa lorvailuunkin. No, faija sattuu olemaan myös reservin kapteeni ja hengaili sitten res.ups.kerhossa näiden bossien kanssa. Jopahan sitä meiksillekin alkoi herua kesätyöpaikkoja. Ei se oikein helppoa ollut aina sittenkään eikä ihan joka kesäksi onnistunut, varsinkaan lama-aikaan, mutta suurimmaksi osaksi kuitenkin. Nepotismi se kuitenkin jyrää kaikkialla.

Nykyisen työnantani suuntaan ei ollut kyllä mitään suhteita, joten siitä ei pääse isommin kehumaan ei haukkumaan. Sattuipa vissiin käymään tuuri kerran elämässä.

-A-

Fournier pilots of the world - unite!
Arne Wallen
Offline Offline

Posts: 7635
Date Registered: 23.08.06

Re: Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?
« Reply #11 on: 23.07.08, 17:53 »

Jos minulla olisi sukulaisena pers...palveluministeri olisin hyvin hiljainen, jos lääkärini tiedossani saisi skitsopaperit vaihtaisin väittömästi.
Perustelut laitan pyydettäessä jos oikeasti tarvitsee.
Ainahan työt ja virat "huipputasolla"ovat suhteita vaatineet, tänä päinä kaupan kassallekkin vaaditaan suhteita, tosin kauppiaatkin vaihtuvat jos suhdetoiminta ei pelaa.
Eläkää näitten kera.

2f.1  Muistattehan Sir Thomas Sopwith.Olen lihaa syövä hetero, ja ylpeä siitä.
Rangerit kunniaan.
doggie2
Former member
Re: Missä ammatissa sukulaisten suosiminen Suomessa on yleisintä ?
« Reply #12 on: 24.07.08, 08:09 »

Jos minulla olisi sukulaisena pers...palveluministeri olisin hyvin hiljainen, jos lääkärini tiedossani saisi skitsopaperit vaihtaisin väittömästi.
Perustelut laitan pyydettäessä jos oikeasti tarvitsee.
Ainahan työt ja virat "huipputasolla"ovat suhteita vaatineet, tänä päinä kaupan kassallekkin vaaditaan suhteita, tosin kauppiaatkin vaihtuvat jos suhdetoiminta ei pelaa.
Eläkää näitten kera.

Niin tässä on hieman puun ja kuoren välissä...voisin suhteilla ehkä vaihtaa tuntemani lääkärin esimiehen ( tässä tapauksessa paranoijaa skitsofreniaa sairastavan naisen ), mutta nimityksen/päätöksen tekee kuitenkin herra  ( osastoylilekuri ? ) joka jakaa "kortit" joka on tätä skitsoa ylempi henkilö..hänen yläpuolella taas on herra joka diagnostisoi keliakioita kielen limakalvoilla ja nauttii valtavaa professorin palkkaa.

Ei muuten mutta kahta erikoislääkärin tutkintoa enempää ei saa suorittaa..tokihan tuo kaverini voisi vielä muutaman väikkärin ja erikoislekurin tutkinnon muuten suorittaa...on myös sähkötekniikan yo. Nyttemmin sitten on havaittu erinomaiseksi ja kehutuksi lääkäriksi syöpätautien pkl:lla...vahinko että ei ole sen alan erikoislekuri...tosin syöpiä ja kasvaimia leikellyt ja tutkinut työkseen jo 14 vuotta joten eihän sekään kaukaa liippaa...silti ei auta vakiviran saannissa.

Paikkakunnan vaihto olisi tietenkin mahdollista, mutta tuoreen lapsen hoito ( 1 v 3 kk ) olisi hankalaa, koska matkat on pitkiä ja uusi talo pitäisi ehkä panna myyntiin. Sitäpaitsi sitäkin jo yritettiin/kokeiltiin...mutta kauempana olevat duunit valtas ne tyypit jotka lupas muuttaa uudelle paikkakunnale pysyvästi ja/tai sitten juuri nuo 70 v eläkeläiset....joilla suhteet paremmat.
« Last Edit: 24.07.08, 08:15 by Jukka Takamaa »
Pages: [1] Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1