FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
27.05.19, 09:18

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Muut aiheet
| |-+  Vapaa keskustelu (Moderators: Juha Kalli, Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti, Mikko J Köykkä)
| | |-+  Ilmalämpöpumppu
:  

« previous thread next thread »
Pages: 1 [2] Reply Print
Author Topic: Ilmalämpöpumppu  (Read 5756 times)
TOC
Former member
Re: Ilmalämpöpumppu
« Reply #20 on: 02.09.08, 09:32 »

Kutakuinkin, ei oo paleltu ainakaan. Semmoinen olennainen ero, että olkkarissa (jossa ilppi on) ei lämpöpatterit olleet päällä lainkaan. Kosteissa tiloissa ja keittiössä lattialämmitys päällä jatkuvasti, tuulikaapissa, vessassa ja makkarissa patterit päällä. Sisälämpö semmoset 22C mikä yritettiin pitää, makkarissa vähän vähemmän.

Tack Smiley

Ehkä kannattaisi ajatella lämmön siirtoa olkkarista pienen fläktin ja putken avulla.
Sami Virkkula
Offline Offline

Posts: 13963
Date Registered: 19.04.04

Re: Ilmalämpöpumppu
« Reply #21 on: 02.09.08, 09:52 »

Tack Smiley

Ehkä kannattaisi ajatella lämmön siirtoa olkkarista pienen fläktin ja putken avulla.

Kuulostaa huonolta purkkaviritykseltä ja riittääkö lämmitysteho kun normi yksikkö lämmittää n. 30m2 tilan. Itse suosisin joko toista sisäyksikköä tai muuta lämmitystä.
Count
Former member
Re: Ilmalämpöpumppu
« Reply #22 on: 02.09.08, 10:35 »

Ehkä kannattaisi ajatella lämmön siirtoa olkkarista pienen fläktin ja putken avulla.

Keittiössä on laattalattia joten se on jalalle kylmä jos ei ole lämpöä lainkaan. Keittiön lämpöpatteri ei ole päällä. Makkarin ovi kun on koirien takia päivisin kiinni niin sinne ei oikein ilma vaihdu. Olen kyllä miettinyt jotain ilmanvaihtoritilää oven päälle, mutta toteutus... Olkkarista ilppi puhaltaa takan vierestä eteiseen josta edelleen kiertää keittiöön. Jos takan lämmittää kuoreltaan jonnekin 70-80 asteeseen niin makkarissa hikoilee koko yön vaikka ilppi vain puhaltaisi sisäilmaa tekemättä sille mitään  Cheesy
Jouni Olavi Rautio
Offline Offline

Posts: 1152
Date Registered: 30.11.02

Re: Ilmalämpöpumppu
« Reply #23 on: 02.09.08, 15:25 »

Siis sen ulkopatterihan jäätyy väistämättä, kun ilman lämpötila patterin jälkeen on pakkasella ja sitten se joutuu käyttämään energiaa itsensä sulattamiseen. Lämpöä sieltä epäilemättä tulee pakkasellakin, mutta sähköllä tuotettua, ei juurikaan ilmasta otettua.

Itse en nyt ihan tajunnut mitä Ramssesi tässä meinaa, mutta sulatukseen nämä (kaikki?) käyttävät käännettyä toimintaa eli ikäänkuin jäähdytystoimintoa. Jäähdytyksellähän ulkokenno on lämmin ja ulkokennosta lähtee jäät/kuura ihan silmissä.
Lämmitysvastus on, mutta se on pohjapellin sulanapitoon eikä sillä missään vehkeessä itse kennoa sulateta. Tietääkseni?
Sähköähän nämä juovat tietysti, mutta se on kompura ja puhaltimet mitkä sitä juovat. +tietysti ohjaus sun muut.

"Talvella" kylmin aamu oli -15c,  lepakkovuorosta tullessa kävin huvikseni katsomassa mitä ulkoyksikön töpseliin liitetty mittari näyttää. Näytöllä seisoi 750w, ei mielestäni paha lukema kun sillä pysyy torppa lämpöisenä. Eikä tuo moista kokoaikaa juo, sähköaivo miettii kuumeisesti ja ajelee kompuraa jatkuvasti muuttuvalla teholla. Myöskään monien manaamaa murinaa ei kuulunut, murinointi lienee seinätelineiden ongelma. Meillä ulkoyksikkö seisoo seinästä irti maatelineellä.

Jos pumppua on hankkimassa niin kaikkein optimistisimmat säästölukemat kannattaa unohtaa ettei tule pettymyksiä. On niin monesta seikasta kiinni. Meillä tilannetta vaikeuttaa runsas puun käyttö, eli vesikeskuksen kupeessa on puukattila jota poltetaan ahkerasti. Selvin lienee pelkällä sähköllä tai öölillä lämmittäjän tilanne.
Keväästä syksyyn tehdään kaikki lämmin vesi puilla, ja puun polttoa jatketaan lämmityskaudellakin + leivinuuni pyritään pitämään sopivan lämpöisenä.
Ehkä sähkömittaria selvimmin pumpun tulo näkyi puunpolton tarpeen vähentymisenä, eli patterikierto meni hyvin pienelle-- vesipytty jäähtyy hitaammin.

Siltikin sähköä menee ihan liikaa vieläkin. Perhe kun ei suostu istumaan pimeässä...  Grin
« Last Edit: 02.09.08, 15:38 by Jouni Olavi Rautio »
Jussi Aaltonen
Offline Offline

Posts: 883
Date Registered: 25.04.08

Re: Ilmalämpöpumppu
« Reply #24 on: 02.09.08, 19:40 »

... riittääkö lämmitysteho kun normi yksikkö lämmittää n. 30m2 tilan.

Mainoksissa sun muissa tosiaan puhutaan esim 30-50m2 tilasta... mikä on omituinen lukema siihen nähden millaisia lämmitystehoja samoissa papereissa näille vehkeille luvataan. Mahtaako sitten ilmalämpöpumpun kilowatit olla hieman heikompia (hyvin tod.näk) vai mikä on Smiley

Vertailukohdaksi... meillä on n. 210m2 50-luvun alussa rakennettua asuinpinta-alaa (purueristeet jne) ja max 12kW lämmitystehoa, joista 6kW on käytössä. Tähän mennessä ei vielä ole vastaan tullut pakkasia, joilla kattilan lämmitysvastus olisi maannut jatkuvasti päällä.

Itse lasken koko ilmalämpöpumpun purkkapatentiksi vaikka sellaisen omistankin... todellinen säästö syntyy polttamalla puuta ja tarkkailemalla kulutusta.
Esa Lehtismäki
Offline Offline

Posts: 10316
Date Registered: 26.09.03

Re: Ilmalämpöpumppu
« Reply #25 on: 02.09.08, 20:39 »

Lämpöpumpun lämmin puoli lämpiää kylmältä puolelta siirrretyllä lämmöllä ja pumpun itsensä tuottamalla lämmöllä. Lämpöpumppu tuottaa aina enemmän lämpöä kuin jäähdyttää. Niinpä ilmalämpöpumppu kyllä lämmittää pakkasellakin, mutta ei se saa käytännössä ulkoilmasta paljon lämpöä, koska ilman jäähdyttäminen alle nolla-asteiseksi tuottaa aina huurretta, olipa ilma alkujaan plussan tai miinuksen puolella. Tämä huurre sulatetaan, aivan oikein, lämmittämällä ulkoyksikköä, mikä syö energiaa. Tästä johtuen ulkoilman ollessa pakkasen puolella ilmalämpöpumppu ei ole mitenkään hirveästi energiaa säästävä lämmityslaite suoraan sähkölämmitykseen verrattuna. Näillä syksyn +10 -keleillä se kyllä saa huomattavan osan tuottamastaan lämmöstä ilmaiseksi ulkoilmasta ja siellä, missä talvet ovat tämmöisiä, nuo ovat tosi hyvä lämmitysratkaisu.

Meillä uudet talot ovat hyvin eristettyjä ja vielä jos on ilmanvaihdossa lämmöntalteenotto, niin tuonne +5 asteen keleille asti riittää asukkaista ja kodinkoneista tuleva lämpö. Sitä kylmemmässä vasta alkaa varsinainen lämmittäminen, ja silloin ollaan jo ilmalämpöpumppujen optimialueesta ulkona. Ei sillä, että ne meilläkään hyödyttömiä olisivat, mutta kyllä niillä kauan kestää maksaa investointi takaisin pelkkänä lämmittimenä. Jos haluaa jäähdytyksen, niin silloin tietenkin ilmalämpöpumpun lämmityskäyttö on hyvä lisähyöty.

rsuomi
Former member
Re: Ilmalämpöpumppu
« Reply #26 on: 02.09.08, 21:03 »

Terve!

Täällä etelässä, saaristossa, talvet ovat olleet viime vuosina todella leutoja. Viime vuonna merikään ei tainnut olla jäässä, riitteessä, kuin muutaman viikon. Näissä olosuhteissa lämpöpumppu on varmasti ihan ok, ja niinkuin sanottu moni arvostaa tuota jäähdytys mahdollisuutta kesähelteillä. Sillä nyt ei tietenkään ole mitään tekemistä energian säästön kanssa, lähinnä asumisviihtyvyyden.... Mutta nykyisin ei saisi käyttää edes puuta lämmitykseen, ei ole ekologisesti suositeltava lämmitysmuoto...

Toisaalta rakennusmääräyksissä määrätään yhä paksumpia ja tehokkaampia eristeitä. Minusta pitäisi ottaa huomioon sijaitseeko eristettävä rakennus Enontekiöllä tai saaristossa. Puhutaan paljon hengittävästä rakenteesta ja ei hengittävästä. Omakohtainen kokemukseni on, että minun "työmaalleni" ei saa tuoda muovia sataa metriä lähemmäksi.... Subjektiivisen kokemukseni perusteella  hirrestä rakennetussa talossa on huomattavasti helpompi "hengittää" kuin foamilla vuoratussa koneellisesti ilmastoidussa rakennuksessa...

edit: Entisessä "mummon mökissäni" ei ollut mitaan 30 cm karhuntalja eristyksiä ja ne muutamien (harvojen) pakkasjaksojen aikana pistettiin villapaidat ja villasukat päälle, ehkä vielä Reinotossut jalkaan, jo tarkeni. Ei sitä silloin tarvitse kämppää lämmittää patterit täysillä, että voi sisällä hiippailla pelkät pikkukalsarit jaloissa... Shocked

risto
« Last Edit: 02.09.08, 21:22 by Risto Suomi »
Mika Kujanpää
Offline Offline

Posts: 330
Date Registered: 07.01.07

Re: Ilmalämpöpumppu
« Reply #27 on: 03.09.08, 10:00 »

Meille laitettiin pumppu joulukuun 2007 alkupäivinä. Talossa neliöitä on ~100 ja suorasähkölämmitys. Vuosikulutus on useita vuosia pysynyt ~18500kWh:ssa. Napattiin sähköpatterit saman tien pois päältä (poislukien vessa ja tuulikaappi) ja otettiin lukemat ylös mittarista. Nyt mittari näyttää kulutusta tulleen ~11000 joten taitaa vähän tulla alas tuo vuosikulutus. Viime jouluksi valmistui myös pitempiaikainen saunaprojekti ja sähkösauna on lämmennyt usein, mutta kuitenkin alaspäin tuo kokonaiskulutus taitaa tulla. Pumppu on asennettuna olohuoneeseen, talon päätyseinälle ajatuksena, että se puhaltaa lämmön koko taloon, mutta eteiseen muodostuu jonkinlainen tasku, mihin lämpö pakkautuu herkemmin. Pitäis vielä aloittaa parin seinänpätkän kaato minkä jälkeen sitä ongelmaa ei pitäisi olla. Moinen urakka oli tosin suunnitelmissa jo ennen pumpun laittoa.

Sähköyhtiön lehdessä mainittiin, että paras hyöty tulisi kun ei laita pattereita kokonaan pois vaan säätää hieman viileämmälle kuin pumpun lämpotila on. Mihin tämä perustuu (ymmärsin siis, että hyöty tulisi asiakkaalle...  Grin )?

-Mika

Hyvää yötä ja huomentaa-aa...!
Jussi Aaltonen
Offline Offline

Posts: 883
Date Registered: 25.04.08

Re: Ilmalämpöpumppu
« Reply #28 on: 03.09.08, 11:48 »

Sähköyhtiön lehdessä mainittiin, että paras hyöty tulisi kun ei laita pattereita kokonaan pois vaan säätää hieman viileämmälle kuin pumpun lämpotila on. Mihin tämä perustuu (ymmärsin siis, että hyöty tulisi asiakkaalle...  Grin )?

Ei tuo mihinkään tunnettuun fysiikan lainalaisuuteen perustu, mutta tietty hyvä logiikka siinä on... sama logiikka pätee myös tulisijalla tms lisälämmittäessä ja vesikiertoisten patterien/lattialämmityksen yhteydessä.

Kun varsinaisen lämmityksen termarit on säädetty hieman alemmas kuin ILP:n niin varsinainen lämmitys ei kytkeydy päälle (=kuluta energiaa) niin kauan kun ILP jaksaa lämmittää riittävästi. Sitten kun ILP:n tehot loppuvat tai se kosahtaa niin varsinainen lämmitys puuttuu peliin ja estää torpan jäähtymisen liian kylmäksi.
Esa Lehtismäki
Offline Offline

Posts: 10316
Date Registered: 26.09.03

Re: Ilmalämpöpumppu
« Reply #29 on: 03.09.08, 13:24 »

Niin ja patterit lämmittävät kylmimmissä kohdissa, ikkunoiden alla ja muualla, minne lämmin ilma ei virtaa riittävän hyvin siitä ainokaisesta lämpöpumpun sisäpatterista. Ei yhdellä lämmittimellä saa koko taloa tasaisen lämpimäksi, mutta se voi hoitaa suurimman osan energian tarpeesta.

Myös patterien käyttäminen lämmitykseen auttaa säästämään juuri tasasemman lämmön takia. Jos haluaa pelkällä pumpulla lämmittää nurkatkin tarpeeksi lämpimiksi, pitää lämmittää liikaa. Silloin sisäpatterin edustalla voi olla jo 25 astetta, kun reunoilla on 21, ja tämä lisää energiahukkaa rutkasti. Jos koko kämpässä on tasainen 21 astetta, lämpöä vuotaa ulos paljon vähemmän.
« Last Edit: 03.09.08, 16:08 by Esa Lehtismäki »

Pages: 1 [2] Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1