FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
10.12.18, 01:43

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Muut aiheet
| |-+  Vapaa keskustelu (Moderators: Juha Kalli, Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti, Mikko J Köykkä)
| | |-+  Bon appétit
:  

« previous thread next thread »
Pages: [1] 2 3 ... 41 Reply Print
Author Topic: Bon appétit  (Read 162751 times)
Risto Partanen
Offline Offline

Posts: 4281
Date Registered: 07.01.07

Bon appétit
« on: 01.01.09, 17:52 »

Tervehdys!

Onkos foorumilla paljon henkilöitä, ketkä pitävät hyvästä ruoasta Smiley? Muutama "ruokapuu" täältä löytyykin mutta mitään sen suurempaa ajatusten tai kokemusten vaihtoa ei kyseisissä puissa ole. Itse olen harrastanut ruoanlaittoa jo kymmenisen vuotta ja edelleen tuntuu, etten osaa mitään. Normaalina vapaapäivänä tulee tehtyä muutamakin lämminruoka ja työpäivistäkin pääsee hienosti irti tehden safkaa päivän jälkeen.

Muutaman kerran kuukaudessa tulee syötyä hitusen paremmin ja tuolloin ruokalistalta löytyy milloin mitäkin. Pippuripihvi kunnon sisäfileestä on ehdoton suosikki ja bravuri, kermakastikkeella! Parempaa alkuruokaa kuin simpukat merimiehen tapaan on vaikea löytää. Välimeren keittiöt, intialainen (mausteet!) ja kiinalainen on lisäksi sydäntä lähellä.

Eräs asia, jonka haluaisin ehdottomasti oppia paremmin on BBQ. Ribsit ja muut BBQ safkat on mahtavia ja äsken tulleen Anthony Bourdainin BBQ-jakson jälkeen tuli hirveä nälkä Tongue Itse ensin keitän kylkirivit kypsiksi maustevedessä, jonka jälkeen joko marinoin ne BBQ-kastikkeessa tai hieron mausteita pintaan ja sen jälkeen grilliin. Kyseinen tapa on kuitenkin surkea ja liha ei todellakaan ole sellaista kuin kunnon BBQ-liha on. Olen yrittänyt etsiä opuksia netistä ja kirjastosta kyseisestä ruoanlaittotavasta mutta tuloksetta. TV:stä näkemäni mukaan esimerkiksi ribsejä tulisi "hauduttaa" grillissä tunteja, jolloin siitä tulee todella mureaa. Suomen parhaat ribsit olen syönyt Helsinkiläisessä Cantina Westissä mutta tuskin noikaan vastaa Jenkkien vastaavia, sitkeitä kun ovat. Mikäli joku voi ribseissä neuvoa niin mielelläni kuuntelen.

Ulkomaanmatka kohteitakin on tullut valittua pelkän ruoan perusteella. Vuodentakainen Pariisin reissu oli sikäli pettymys, että ranskalainen keittiö on loistava mutta kokemattomalle kunnon sekamelska Undecided Ei oikein jäänyt ostereita lukuunottamatta mitään kontaktia kyseiseen keittiöön. Roomassa sen sijaan pääsi tutustumaan sivukujilla oikeaan pastamaailmaan ja se kokemus oli elämäni parhaimpia; neljän euron pasta-annos ja kuola valuu vieläkin. Ruokatoreilla tuli vietettyä kohtalaisesti aikaa ja näky oli mahtava.

Gourmet-ravintoloissa Suomessa ei ole tullut käytyä. Helsingissäkin on Michelin paikkoja ja mieli halajaisi tutustumaan menuihin.

Tässä vielä Pariisista muutama foto

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

Ainahan se on mielessä! Paitsi kerran kun putosin avantoon niin se unohtu sekunniksi..
arttula
Former member
Re: Bon appétit
« Reply #1 on: 01.01.09, 17:58 »

Blaah... Minä olen hankkinut tätä tarkoitusta varten keittiöhenkilökuntaa - jota avovaimoksikin joskus leikkisästi kutsutaan... Tongue Eipähän tarvitse itse yrittää räpeltää mitään. thmbup
Mikko Suomela
Offline Offline

Posts: 3846
Date Registered: 21.04.06

Re: Bon appétit
« Reply #2 on: 01.01.09, 18:02 »

Itelle on liha sydäntä lähellä. Etenkin saksassa Schnitzelit ovat herkkua... Roll Eyes Grin Wink thmbup Lisäksi jotkut iskän grillaukset ja äidin eräs kastike maistuvat... Pariisissa kun olimme oli kiva sattuma: Ekana iltana olimme n. klo 23 siellä ja katsoimme että hotelliamme vastapäätä oli Italialainen. Sinne siis kun ei tullut pahemmin automatkalla syötyä. No olimme siis Pariisissa Italialaisessa ravintolassa ja tarjoilijamme oli Egyptiläinen... Roll Eyes Grin
Asuimme lähellä (n. 5 min kävelymatka) Gare du Nordilta ja kävimme siis myös paikallisessa kauppahallissa jossa ruokahalu todella heräsi.

Killerhangar
Tero Lähdesmäki
Offline Offline

Posts: 3222
Date Registered: 06.04.02

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #3 on: 01.01.09, 18:02 »

Onneksi foorumilta löytyy ainakin yksi enemmän tai vähemmän grillimestari vastaamaan Ristolle.....  Wink


Itsekin olen uuden keittiön myötä innostunut vähän ruoanlaitosta. Mutta minulla tämä "harrastus" on vielä niin alkutekijöissään, että en lähde kommentoimaan. Hyviä reseptejä toki otetaan mielenkiinnolla vastaan.

Risto Partanen
Offline Offline

Posts: 4281
Date Registered: 07.01.07

Re: Bon appétit
« Reply #4 on: 01.01.09, 18:04 »

Blaah... Minä olen hankkinut tätä tarkoitusta varten keittiöhenkilökuntaa - jota avovaimoksikin joskus leikkisästi kutsutaan... Tongue Eipähän tarvitse itse yrittää räpeltää mitään. thmbup

Pöh, ei naiset osaa tehdä kunnon ruokaa, vatsantäytettä ainoastaan Roll Eyes

Onneksi foorumilta löytyy ainakin yksi enemmän tai vähemmän grillimestari vastaamaan Ristolle.....  Wink
Itsekin olen uuden keittiön myötä innostunut vähän ruoanlaitosta. Mutta minulla tämä "harrastus" on vielä niin alkutekijöissään, että en lähde kommentoimaan. Hyviä reseptejä toki otetaan mielenkiinnolla vastaan.

Noniin, hieno homma Tero thmbup Joo reseptejä kuullaan aina mielellään, itse laitan kun tulee jotain päivänpolttavaa mieleen. Onko keittiössäsi ihan keraaminen liesi vai? Itse olen haaveillut jo pitkään kaasuliedestä mutta tällä erää ei ole mahdollisuuksia Sad

Ainahan se on mielessä! Paitsi kerran kun putosin avantoon niin se unohtu sekunniksi..
arttula
Former member
Re: Bon appétit
« Reply #5 on: 01.01.09, 18:06 »

Pöh, ei naiset osaa tehdä kunnon ruokaa, vatsantäytettä ainoastaan Roll Eyes

Mutta osaavat ainakin tehdä sellaista pöperöä, jota pystyy syömään irvistelemättä... Tongue
Tero Lähdesmäki
Offline Offline

Posts: 3222
Date Registered: 06.04.02

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #6 on: 01.01.09, 18:11 »


Noniin, hieno homma Tero thmbup Joo reseptejä kuullaan aina mielellään, itse laitan kun tulee jotain päivänpolttavaa mieleen. Onko keittiössäsi ihan keraaminen liesi vai? Itse olen haaveillut jo pitkään kaasuliedestä mutta tällä erää ei ole mahdollisuuksia Sad


Joo odotellaan, että Grillimestari tulee itse kommentoimaan.


Taso on induktiotaso. Keraamisen tason jälkeen sen nopeus ja tietynlainen tarkkuus on kyllä todella hyväksi todettu juttu. Todellinen kulinaristi varmaan kelpuuttaisi tosiaan vain kaasulieden....

Risto Partanen
Offline Offline

Posts: 4281
Date Registered: 07.01.07

Re: Bon appétit
« Reply #7 on: 01.01.09, 18:15 »

Taso on induktiotaso. Keraamisen tason jälkeen sen nopeus ja tietynlainen tarkkuus on kyllä todella hyväksi todettu juttu. Todellinen kulinaristi varmaan kelpuuttaisi tosiaan vain kaasulieden....

Toimiikos toi kaikilla pannutyypeillä ja on ilmeisen nopea verrattuna keraamiseen? Lämpeneekö toi induktiolieden levy ollenkaan?

Ainahan se on mielessä! Paitsi kerran kun putosin avantoon niin se unohtu sekunniksi..
Hanna Räihä
Offline Offline

Posts: 2795
Date Registered: 16.07.07

Re: Bon appétit
« Reply #8 on: 01.01.09, 19:47 »

Pöh, ei naiset osaa tehdä kunnon ruokaa, vatsantäytettä ainoastaan Roll Eyes


Kröhöm, KIISTÄN!!!  Tongue siinä Cheesy

Älä koskaan lähesty härkää edestä,  hevosta takaa äläkä idioottia mistään suunnasta.

This user may use sarkasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Risto Partanen
Offline Offline

Posts: 4281
Date Registered: 07.01.07

Re: Bon appétit
« Reply #9 on: 01.01.09, 19:54 »

Kröhöm, KIISTÄN!!!  Tongue siinä Cheesy

Hihi laugh

Ainahan se on mielessä! Paitsi kerran kun putosin avantoon niin se unohtu sekunniksi..
philes
Former member
Re: Bon appétit
« Reply #10 on: 01.01.09, 20:06 »

Ei pitäisi lämmetä ollenkaan. Jos lämpenee, niin varmaan on joku vialla? Wink
Arne Wallen
Offline Offline

Posts: 7635
Date Registered: 23.08.06

Re: Bon appétit
« Reply #11 on: 01.01.09, 20:07 »

Tuota itse vain teevettä keittäneenä väittäisin että grillikylki onnistuu parhaiten jos pidät tuota lihaa ensinkin toista tuntial, mielummin kaksi kiehuvassa vedessä, laitappa sitten grilli lämpenemään, soitat sitten Välilälle ja kysyt grillimausteen nimeä, liityy kuiteski jotenkin ameriikkaan.
Noniin grillaat tuon whisk.hik mausteisen liemen kera kunnolla tummaksi ja nautit eurooppalaisen oluen tai Whisk.hik juoman kera.
Toistaiseksi lyhyen elämäni(tosin vivahteikkaan)aikana parhaat San Antonio ja Hard Rock Cahvila eli kokki siellä tietäne tarkemmin, okej Orvokin tekee ihan Jees kylkiä kotona pihagrillissä, taisi tuo setripuuta joskus harrastaa.
Eiku kokeilemaan, älä aloita nälkäisenä.

2f.1  Muistattehan Sir Thomas Sopwith.Olen lihaa syövä hetero, ja ylpeä siitä.
Rangerit kunniaan.
Matias Pusa
Offline Offline

Posts: 1135
Date Registered: 06.03.08

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #12 on: 01.01.09, 21:10 »

Meillä on ollu ton grillikyljen kanssa sellanen tapa, että lyödään siihen tuoreita yrttejä, öljyä ja jalopenotabascoa pintaa, käristellään muutaman oluen ajan tarkkaillen kovemmalla lämmöllä grillissä sitä, jonka jälkeen säädetään kaasugrilli mahdollisimman miedolle lämmölle, lyödää se loppupullo sitä jalopenotabascoa läskin pintaa ja lähetään kalalle.

Kalalta kun tullaan takasin grillin äärelle (kalastusaika saaliista riippuen 1½-3h), laitetaan potut kattilaan ja porisemaan. Perunat tunnetusti kiehuu noin 2½ oluen ajan ja saman ajan kuluttua myös liha on valmis nautittavaksi.

Tämän jälkeen puukot, punasta voita ja silliä pöytään ja Bon appétit.
Mikko Maliniemi
Nik Kammiomieli
Moderator
Offline Offline

Posts: 33498
Date Registered: 05.07.01

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #13 on: 01.01.09, 21:27 »

Näitä ruoka-aiheisia ketjujahan löytyy vaikka kuinka monta, kun pistää vain yhden taikasanan hakumoottoriin Tongue

                                Entinen hiihtäjä, nykyisin raitis

                                 My photos on Airliners.net
Risto Partanen
Offline Offline

Posts: 4281
Date Registered: 07.01.07

Re: Bon appétit
« Reply #14 on: 01.01.09, 22:12 »

Näitä ruoka-aiheisia ketjujahan löytyy vaikka kuinka monta, kun pistää vain yhden taikasanan hakumoottoriin Tongue

Jaa.. No mitä ketjuja täältä ei löydy useampaa kappaletta? Poliittisia keskusteluja ei taida olla ensimmäistäkään kun ne menee aina lukkoon Grin Mutta pyydän anteeksi aloittelijaisuuttani..

Ainahan se on mielessä! Paitsi kerran kun putosin avantoon niin se unohtu sekunniksi..
Mikko Maliniemi
Nik Kammiomieli
Moderator
Offline Offline

Posts: 33498
Date Registered: 05.07.01

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #15 on: 01.01.09, 22:18 »

Jaa.. No mitä ketjuja täältä ei löydy useampaa kappaletta? Poliittisia keskusteluja ei taida olla ensimmäistäkään kun ne menee aina lukkoon Grin Mutta pyydän anteeksi aloittelijaisuuttani..

Se oli tarkoitettu vain vinkiksi, että niitäkin kannattaa selata. Sieltä voi löytyä kaikkea mielenkiintoista, kuten hyviä reseptejä jne. Wink

                                Entinen hiihtäjä, nykyisin raitis

                                 My photos on Airliners.net
Orvo Välilä
Offline Offline

Posts: 3779
Date Registered: 24.10.05

Re: Bon appétit
« Reply #16 on: 01.01.09, 22:19 »

Tervehdys!

Mikäli joku voi ribseissä neuvoa niin mielelläni kuuntelen.

Meidän takapihalta saa aika hyviä.....  Grin

Koetapa Risto seuraavalla kerralla niin että et keitä niitä vaan esikypsennät uunissa, esmes kevyessä oluthauteessa. Kuivat mausteet hankaat ensin pintaan ennen uuniin laittoa ( tottahan muistit poistaa sen kalvon sisäpinnalta ) ja grillissä vetelet vasta BBQ soosia pintaan ettei kuivahda. Grilli miedolla lämmöllä pari tuntia, kuitenkin yli 100 astetta että kollageeni sulaa. Jos vain suinkin mahdollista niin savua joukkoon. Arnen arvailusta huolimatta seetri ei ole parasta lihan savustamiseen / grillaamiseen vaan täkäläisttäin käytetään hikkoria tai mesquitea. Suomessa olettaisin esmes lepän toimivan? Savupalat toiseen päähän grilliä ettei mahdollinen leimahdus polta kylkeä. Kansi passelisti kiinni niin että puu ei pala liekillä hiilloksen päällä vaan "kitumalla" savuten mukavasti.

Jos käytettävissä ei ole hiiligrilliä niin sit savupalat / lastut johonkin rautaiseen astiaan savuamaan. Ribsit voi toki tehdä kokonaankin grillissä ilman esikypsennystä mutta sitten siihen saa varata lähes päivän aikaa jos ei halua järsiä purukumin tapaista lihaa....

Seetrin käyttö grillissä on sitten ihan eri asia kuten esmes täältä selviää.......
 



 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arguing with a pilot is like wrestling with a pig in the mud. After a while you begin to think the pig likes it.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Risto Partanen
Offline Offline

Posts: 4281
Date Registered: 07.01.07

Re: Bon appétit
« Reply #17 on: 01.01.09, 22:20 »

Se oli tarkoitettu vain vinkiksi, että niitäkin kannattaa selata. Sieltä voi löytyä kaikkea mielenkiintoista, kuten hyviä reseptejä jne. Wink

Kuten kerroin ensimmäisessä viestissäni niin on tullut selattua toki kaikki läpi, mutta en löytänyt "tällaista", mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan Embarrassed

Muutama "ruokapuu" täältä löytyykin mutta mitään sen suurempaa ajatusten tai kokemusten vaihtoa ei kyseisissä puissa ole.

Ainahan se on mielessä! Paitsi kerran kun putosin avantoon niin se unohtu sekunniksi..
Risto Partanen
Offline Offline

Posts: 4281
Date Registered: 07.01.07

Re: Bon appétit
« Reply #18 on: 01.01.09, 22:26 »

Meidän takapihalta saa aika hyviä.....  Grin

Koetapa Risto seuraavalla kerralla niin että et keitä niitä vaan esikypsennät uunissa, esmes kevyessä oluthauteessa. Kuivat mausteet hankaat ensin pintaan ennen uuniin laittoa ( tottahan muistit poistaa sen kalvon sisäpinnalta ) ja grillissä vetelet vasta BBQ soosia pintaan ettei kuivahda. Grilli miedolla lämmöllä pari tuntia, kuitenkin yli 100 astetta että kollageeni sulaa. Jos vain suinkin mahdollista niin savua joukkoon. Arnen arvailusta huolimatta seetri ei ole parasta lihan savustamiseen / grillaamiseen vaan täkäläisttäin käytetään hikkoria tai mesquitea. Suomessa olettaisin esmes lepän toimivan? Savupalat toiseen päähän grilliä ettei mahdollinen leimahdus polta kylkeä. Kansi passelisti kiinni niin että puu ei pala liekillä hiilloksen päällä vaan "kitumalla" savuten mukavasti.

Jos käytettävissä ei ole hiiligrilliä niin sit savupalat / lastut johonkin rautaiseen astiaan savuamaan. Ribsit voi toki tehdä kokonaankin grillissä ilman esikypsennystä mutta sitten siihen saa varata lähes päivän aikaa jos ei halua järsiä purukumin tapaista lihaa....

Seetrin käyttö grillissä on sitten ihan eri asia kuten esmes täältä selviää.......

Suuri kiitos, juuri jotain tällaista kaipailinkin thmbup Milläs kaasugrillissä saisi estettyä nesteen putoamisen kaasuliekkiin, se tekee hallaa lihalle kun liekit kasvaa moninkertaisesti ja polttaa lihan? Tarjoillaanko jenkkilässä lisäksi BBQ-ruoan kanssa erikseen kastikkeita, joilla ei ole grillauksen ajan sivelykastikkeiden tai marinointikastikkeiden kanssa mitään tekemistä?

Ainahan se on mielessä! Paitsi kerran kun putosin avantoon niin se unohtu sekunniksi..
halibatsuiba
Former member
Re: Bon appétit
« Reply #19 on: 02.01.09, 04:53 »

Suuri kiitos, juuri jotain tällaista kaipailinkin thmbup Milläs kaasugrillissä saisi estettyä nesteen putoamisen kaasuliekkiin, se tekee hallaa lihalle kun liekit kasvaa moninkertaisesti ja polttaa lihan? Tarjoillaanko jenkkilässä lisäksi BBQ-ruoan kanssa erikseen kastikkeita, joilla ei ole grillauksen ajan sivelykastikkeiden tai marinointikastikkeiden kanssa mitään tekemistä?

Grillissa saa estettya nesteen valumisen liekin tai hiilien paalle esmerkiksi semmoisella pienella (sopivan suurella) foliovuoalla joka laitetaan lammonlahteen ja varsinaisen grillausritilan valiin, ja vahan vetta (tai muuta sopivaa nestetta...) vuoan pohjalle.
Vanha sanonta kuvista ja tuhansista sanoista toimii edelleen, taalla on juttua ja kuvia: http://www.amazingribs.com/tips_and_technique/gas_grill_setup.html

Toisinaan tulee rakenneltua sopivankokoinen vuoka alumiinifoliosta, kuten tassa kuvassa:
http://bp2.blogger.com/_qUsZjk8K0EY/RqQMU81NssI/AAAAAAAAAH0/kaiYuuoezxs/s1600-h/DSC_9569.jpg
Tuo muutaman kilon lihanpala oli ensin hiiligrillissa noin 120C lampotilassa abaut kuusi tuntia ja sen jalkeen pari tuntia lisaa foliossa uunin peralla.

BBQ-sapuskaahan ei grillata, sita kypsennetaan miedolla epasuoralla (ei suoraan hiilien/liekkien paalla) lammolla rauhallisesti tuntikausia kunnes lihassa oleva kollageeni sulaa ja paastaa lihassaikeet irtoamaan toisistaan.

Orvon kayttamaa uunissakypsennysmenetelmaa voisivat puristit sanoa suorastaan huijaukseksi (pikaruokaa...).
Myonnettakoon etta itsellakin esimerkiksi briskettia kypsennellessa ne viimeiset 2-3 tuntia menee helpommin folioon kaarittyna uunissa. Ensimmaiset 2-4 tuntia on maun/aromin kannalta tarkeimpia koska silloin tapahtuu savun tunkeutuminen lihaan.

BBQ-ruuanlaitossa yksi erittain olennainen osa on savu. Ruoka kypsennetaan miedolla lammolla savun seassa jolloin siihen tulee hieno aromi.
En oikein tieda mita Suomalaista puuta savuun voisi kayttaa mutta ensin kokeilisin vaikka leppasavulla. Taalla rapakon takana tulee kaytettya hikkoria, mesquite-puuta ja kerran kirsikkapuuta  thmbdn.



Pages: [1] 2 3 ... 41 Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1