FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
25.07.17, 00:48

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Muut aiheet
| |-+  Vapaa keskustelu (Moderators: Juha Kalli, Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti, Mikko J Köykkä)
| | |-+  Bon appétit
:  

« previous thread next thread »
Pages: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 41 Reply Print
Author Topic: Bon appétit  (Read 156699 times)
Pekka Holopainen
Offline Offline

Posts: 5224
Date Registered: 14.12.05

Re: Bon appétit
« Reply #380 on: 05.09.09, 08:17 »

Varmaan paljon kauemmin niin, että ne kunnolla vettyvät. En ole itse koskaan valmistanut loimulohta, joten en tiedä. Päättelin tuon ihan vain fysiikan perusteella. Empiiriset testit ovat suorittamatta.  Grin

Pekka

"Olen eri mieltä kanssasi, mutta taistelen loppuun asti oikeudestasi olla toista mieltä" - Voltaire
mtanttar
Former member
Re: Bon appétit
« Reply #381 on: 05.09.09, 13:35 »

Paloiko puutikut tuossa ajassa? Meillä on ollut vähän ongelmana puutikkujen palaminen, minkä vuoksi käytämme nykyään huopanauloja loimutuksessa Smiley

Eivät palaneet ollenkaan. Tarpeeksi matala lämpö, jolla myös paras lopputulos.
Matias Pusa
Offline Offline

Posts: 1135
Date Registered: 06.03.08

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #382 on: 05.09.09, 14:24 »

Kauan tuon kokoisia puutikkuja kannattaa liottaa, että puut ovat kylläisiä? Itse liotan esimerkiksi grillivartaiden tikkuja 15min ja tuntuu, ettei se riitä mihinkään Undecided

Just tän takia varrastikkuina on metalliset ja loimutuksessa puutikkuina huopanaulat. Mulla on malttamisesta kiinni toi liottaminen, joten jätän hienostelun hommasta pois Smiley
Marko Ryynänen
Offline Offline

Posts: 733
Date Registered: 05.10.04

Re: Bon appétit
« Reply #383 on: 08.09.09, 18:53 »

Paljonkohan tällä ravulla on ikää takana? Smiley

-make-
Boris Grahn
Offline Offline

Posts: 989
Date Registered: 14.03.08

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #384 on: 08.09.09, 20:49 »

Paljonkohan tällä ravulla on ikää takana? Smiley

Täplärapu on kymmensenttinen 2-3 kesäisenä. Naaras kasvaa jokaista kuoren vaihtokertaa kohti noin 8 mm (uros 10 mm).

Koska jutun otus on 198 mm, voidaan hieman arvioida ikää. Ensin se 2-3 vuotta 100-milliseksi ja sitten ainakin 12 kuoren vaihtoa 198-milliseksi.

Alkuun rapu vaihtaa kuorta monta kertaa vuodessa. Noin 100-millisenä vauhti on enää kerran vuodessa (2 erittäin hyvinä kesinä). Tosi isot ravut vaihtavat kuorta enää joka toinen vuosi.

Niinpä voidaan arvioida kyseisen ravun iäksi ainakin 15 vuotta, mutta saattaa olla jopa 20. Lonkalta arvioisin 17 vuotta.

Laskelma pätee lunnonvedessä olevaan rapuun. Mikäli rapu on viljelty ja vettä lämmitetty tai luonnosta on löytynyt erityisen ravintorikas paikka, vuosia voi olla vähemmänkin, mutta kuoren vaihtojen määrä säilyy silti samana - ne vain tapahtuvat nopeammin = lyhyemmin välein. Tarinan rapu lienee ainakin loppuelämänsä viettänyt luonnonvedessä.

Business as usual is not enough and kills you in the long run!
Marko Ryynänen
Offline Offline

Posts: 733
Date Registered: 05.10.04

Re: Bon appétit
« Reply #385 on: 09.09.09, 18:59 »

 Shocked no sepä tuli kuin apteekin hyllyltä, ei Sinua Boris suotta Guruksi nimitetä  thmbup

-make-
Boris Grahn
Offline Offline

Posts: 989
Date Registered: 14.03.08

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #386 on: 09.09.09, 20:51 »

Shocked no sepä tuli kuin apteekin hyllyltä, ei Sinua Boris suotta Guruksi nimitetä  thmbup

Aateluus velvoittaa tjsp. Grin

Business as usual is not enough and kills you in the long run!
Boris Grahn
Offline Offline

Posts: 989
Date Registered: 14.03.08

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #387 on: 09.09.09, 21:19 »

Rapuseksistä ehkä vielä muutama sananen.

Herkuttelijat haluavat mielellään imeskellä naaraiden pyrstöjä ja onhan se mäti - etenkin loppukaudesta - maukasta ja hyvää. Naisia ei kuitenkaan kannata tuhlata turhuuden markkinoille aivan vallattomasti.

Tunnollinen ja viisas ravustaja, joka haluaa maksimaalisen tuoton rapuvesistään, ottaa huomioon rapuseksin faktat.

Rapu-uroot ovat aika machoja, mikä tarkoittaa, että sukukypsä uros (kirjaimellisesti) kellistää 2-4 naarasta ja saa ne myös hedelmöitetyksi. Naislukijoiden mieliksi kerrottakoon, että aktiin saattaa kulua parikin tuntia.

Jos vedestä pyydetään liikaa naaraita, seurauksena on huonompi tuotto ja paljon uroksien välisiä kahinoita, mikä taas aiheuttaa katkenneita jalkoja, saksia ja muita vaurioita. Jalat ja sakset kasvavat ajastaan entiselleen, mutta esim. kylki- ja pyrstövauriot voivat olla kohtalokkaita.

Rapuvedessä tulisi siis säilyttää sukukypsien rapujen populaatiossa jokseenkin suhde 1 uros noin kolmea naarasta kohti. Näin äijille riittää mieluisampaa puuhastelua kuin keskinäinen nahinointi ja naisetkin saavat sen, minkä Luoja on ajatellut.

Edellinen "luonnonlaki" pätee sekä täpläravulle että alkuperäiselle jokiäyriäiselle. Täpläravulla on kuitenkin hedelmöitettävää noin tuplasti ja keskimäärin puolta nuoremmassa iässä, joten siinä kohtaa kun jokiäyriäinen vasta suunnittelee, virkavelitäplällä on jo toinen sukupolvi samoissa hommissa. Siksi maamme rapusaalis tulee kasvamaan lähivuosina hyvinkin voimakkaasti, mutta lisäys on kokonaan täplän ansiota/syytä. Vähemmän aggressiivinen jokiäyriäinen väistyy "yhteisitä vesistä" sivummalle ja täplä valtaa alaa luonnollisesti tai rapurutolle resistenttinä.

Seurauksena on, että jokiäyriäisen hinta nousee ja isot yksilöt käyvät yhä harvinaisemmiksi, koska vedet "pommitetaan" merroilla niin tarkkaan, ettei kasvurauhaa ole eikä tule. Täpläravun hinta taas jatkaa alenemista - etenkin alle 120 mm kokoluokissa ja siitä voidaan saada ihan entisaikojen malliin "halpa herkku". Ehkä näemme jo lähitulevaisuudessa vanhoja hyviä reseptejä toteutettuna täpläravulla. Esim. ravunpyrstöhyytelö on hieno ja maukas ruoka! Sitä jo aiemmin mainittua rapuvoitakin voi ruveta ilmestymään ihan kaupallisestikin.

http://www.stockmann.fi/portal/fi/herkku/reseptit_ja_menyyt/reseptit/kalaruoat/lohi-rapuhyytelo/

Business as usual is not enough and kills you in the long run!
Boris Grahn
Offline Offline

Posts: 989
Date Registered: 14.03.08

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #388 on: 10.09.09, 14:07 »

Outoa, etteivät edes seksijutut herätä tämä vilkkaampaa keskustelua... Wink

Business as usual is not enough and kills you in the long run!
Arne Wallen
Offline Offline

Posts: 7635
Date Registered: 23.08.06

Re: Bon appétit
« Reply #389 on: 10.09.09, 14:26 »

Minuun vaikuttivat, huomenna taas rapuilta, nyt taasen Boriksen hyväksi todetulla reseptillä ja kotimaisilla. thmbup

2f.1  Muistattehan Sir Thomas Sopwith.Olen lihaa syövä hetero, ja ylpeä siitä.
Rangerit kunniaan.
Boris Grahn
Offline Offline

Posts: 989
Date Registered: 14.03.08

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #390 on: 10.09.09, 18:23 »

Minuun vaikuttivat, huomenna taas rapuilta, nyt taasen Boriksen hyväksi todetulla reseptillä ja kotimaisilla. thmbup

Toivottavasti ovat original jokiäyriäisiä. Täplien kuoret alkaa jo olla hirrrrmu kovia - tuli kokeiltua. Sad

Business as usual is not enough and kills you in the long run!
Boris Grahn
Offline Offline

Posts: 989
Date Registered: 14.03.08

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #391 on: 11.09.09, 12:20 »

Joku xxx@lut.fi pyysi ohjeita. Onnistuin kämmimään sekä yksärin bittiavaruuteen että vastauslähetysyrityksen samaan paikkaan.

Please mailaa crayfishguru@yahoo.com

Saadaan asia pois päiväjärjestyksestä paluupostissa.

Sorry 4 my mokailu! Embarrassed

Business as usual is not enough and kills you in the long run!
55-HO
Former member
Re: Bon appétit
« Reply #392 on: 11.09.09, 19:08 »

Krapujen välissä , maistuis varmaan sullekkin  Cheesy  =>    http://kuvaton.com/browse/12708/epicpizza.jpg

  Risto
Boris Grahn
Offline Offline

Posts: 989
Date Registered: 14.03.08

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #393 on: 11.09.09, 21:24 »

Krapujen välissä , maistuis varmaan sullekkin  Cheesy  =>    http://kuvaton.com/browse/12708/epicpizza.jpg

  Risto

Näyttäisi karvan verran runsaammalta kuin paikallisen Bolognese tuplajauhelihalla ja tuplajuustolla. Grin

En ole suuri pizzan ystävä, mutta kyllä tuollaisesta voisin suostua maksamaan paikallisen perhepizzan hinnan - jos tilipäivästä ei ole kulunut pitkään... Embarrassed

Business as usual is not enough and kills you in the long run!
Juha-Matti Hakala
Offline Offline

Posts: 2288
Date Registered: 22.05.08

Re: Bon appétit
« Reply #394 on: 11.09.09, 21:44 »

Saitko Boris hyvin rapuja tänä vuonna. Mä kävin 2 yötä ja 500 täplää tuli.
Sen jälkeen oli aika kypsä rapuihin...

Lee Wulff is my co-pilot
Boris Grahn
Offline Offline

Posts: 989
Date Registered: 14.03.08

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #395 on: 12.09.09, 04:35 »

Saitko Boris hyvin rapuja tänä vuonna. Mä kävin 2 yötä ja 500 täplää tuli.
Sen jälkeen oli aika kypsä rapuihin...

Mä en aikoihin ole itse ravustanut. Osaan kyllä ja olen sitä tehnyt, mutta mä annan muiden hoitaa sen puolen. Ostelen rapuja pitkin ja poikin, vaihdan niiden värin ja myydä huiskaisen kohtuutonta korvausta vastaan halukkaille, joiden pitää tilata omansa pari päivää ennakkoon. Logistiikka ja prosessointi vie oman aikansa. Asiakkaat ovat aina saaneet tilaamansa, mutta välillä se on vaatinut pieniä ihmeitä onnistuakseen.

500 mönkijää kahdessa yössä on kelpo saavutus! thmbup

Business as usual is not enough and kills you in the long run!
55-HO
Former member
Re: Bon appétit
« Reply #396 on: 12.09.09, 10:16 »

Koskaan en oo maistanu, saati syöny....  Sad  . Vatkattu muna ja viinikastike houkuttaa kokeilemaan  Cheesy

[ attachment removed / expired ]

  Risto
Boris Grahn
Offline Offline

Posts: 989
Date Registered: 14.03.08

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #397 on: 12.09.09, 16:29 »

Rapulihavanukas - ai kun se on namukas! thmbup

Business as usual is not enough and kills you in the long run!
Risto Partanen
Offline Offline

Posts: 4281
Date Registered: 07.01.07

Re: Bon appétit
« Reply #398 on: 12.09.09, 17:10 »

Ai että minkä kolmen ruokalajin illallisen äsken kyhäsin:

MENU MINÄ

Kermaista sienikeittoa
Valkosipulietanoita
Sorsaa parsapedillä punaviinikastikkeessa ja karamellisoituja omenoita


Kyllä oli nannaa thmbup

Ainahan se on mielessä! Paitsi kerran kun putosin avantoon niin se unohtu sekunniksi..
Matias Pusa
Offline Offline

Posts: 1135
Date Registered: 06.03.08

WWW
Re: Bon appétit
« Reply #399 on: 12.09.09, 17:12 »

Äsken syötiin luumuilla täytettyjä possurullia, perunamuussia, porkkanoita ja tuoreita keitettyjä punajuuria. Tuoreet keitetyt punajuuret oli uusi tuttavuus eikä jää viimeiseksi kerraksi kun niitä teen!  thmbup

Hyvältä näyttää Riston menu!
Pages: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 41 Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1