Bon appétit

<< < (153/162) > >>

Pikkis:
Quote

Usein se markettikama on vielä aikoja sitten esimerkiksi Kanadassa pyydystettyä, eli se tiskillä nököttävä kala on ollut tosi pitkään poissa vedestä.

Boris on aivan oikeassa, Itse asun Jäämeren rannalla ja tuore kala pitäisi olla itsestään selvyys. Vaan kun ei ole, kun eri halpamarketit kilpailee hinnalla. Kun kala ei ole enää tuore niin se joko savustetaan tai suolataan. Onneksi omalta rappusilta on 30 m jäämerelle ja saa tuoretta kalaa.
Suomessa tuoreen kalan saaminen on vaikeaa. 70-luvulla Lappiin tuotiin joka päivä tuoretta kalaa Jäämereltä. Aamulla pyydettyä ja iltapäivällä Kolarin kaupassa. Mutta mitä tulee nyt? Ummehtunutta kassilohta. Ei kiitos. Miksi logistiikka on nyt vaikeampaa kuin 30 vuotta sitten? Ai niin, se oli voiton maksimointi eikä laadun takaaminen. Monesta asiasta voin tinkiä mutta en ruoan laadusta. Parasta kun pyytää ja valmistaa itse. Ihannemaailma siis.

valvoja:
Onkos täällä muita ruisleipureita? Olen jo monta vuotta syönyt lähes pelkästään ruisleipää ja olen myös jonkun aikaa jo leiponut omat limputkin. Resepti on varsin yksinkertainen, vettä, ruisjauhoja ja suolaa. Hiivaa ruisleipään laittavat vain ne jotka eivät usko sen onnistuvan ilman sitä 

Juuren olen myös tehnyt itse. Aikoinaan kun tein ensimmäisen juuren, laitoin siihen veden ja ruisjauhojen lisäksi vähän kaupan ruisleipää (olisiko ollut hapankorppua) ja piimää, jotta se lähtisi hapantumaan paremmin. Jotkut laittavat myös omenaa. Mutta sittemmin olen luopunut noista kikkailuista ja esim nykyisin käyttämäni juuri on tehty vain ruisjauhoista ja vedestä. Kyllä se lähtee siitä happanemaan kun vaan aikansa odottaa. Muistaakseni juuren joka minulla on nyt menossa annoin hapantua viisi vuorokautta ennen esitaikinan tekoa. Ruisleivän tekohan ei ole mitään fast foodia.

Katselin viikonloppuna että leipä alkaa olla lopussa ja kaivoin juuren esiin jääkaapista lauantai-iltana ja tein esitaikinan. Esitaikinaan laitan reilun litran vettä, entisestä taikinasta säästämäni juuripaakun ja ruisjauhoja sen verran, että saan tiinun pohjalle aikaiseksi ruisvellin. Sen jälkeen vaan liina tiinuun päälle ja tiinu odottelemaan jonnekin parempia aikoja. Kerran-pari hapatuksen aikana käyn sitä vispilällä vähän vatkaamassa, jotta entsyymiläiset ja bakteerilaiset saisivat vähän happea. Esitaikinan hapattamisessa on monia koulukuntia, isoäitini joka vielä 100 vuotiaana leipoo ja paistaa omat ruisleivät, hapattaa esitaikinaa vuorokauden. Minä taas pidän happamammasta leivästä ja hapatan taikinaa pari vuorokautta. Ensimmäisen vuorokauden jälkeen taikinan pinnalle on syntynyt vaahto ja toisen vuorokauden jälkeen se vaahto on laskeutunut ja pinnalla on kirkasta nestettä. Yhtä kaikki, molempina päivinä taikinavelli näyttää herkimmän mielestä pahantuneelta, mutta ei se ole pilalla, se vaan näyttää siltä.

Kahden vuorokauden hapatuksen jälkeen alan varsinaisen taikinan tekoon. Aluksi lisään jauhoja vispilällä hämmentäen.
[ Attachment not found - or removed ]

Jossain vaiheessa vispilä pitää heitää menemään ja siirtyä puulastan tms. käyttöön. Taikina on sopivan sitkeää kun puulasta meinaa katketa. Olen itse tuhonnut yhden puulastan leipomisharrastukseni alkutaipaleella.
[ Attachment not found - or removed ]

Kun taikina on valmis, se saa jäädä kohoamaan liinan alle. Koska tässä taikinassa ei käytetä hiivaa, on kohotusaikakin pitkä. Jos teen aamulla takinan, niin leivon illalla ja jos illalla teen taikinan, niin aamulla leivon. Noin 8 - 12 tuntia on tullut noita taikinoita kohotettua.
[ Attachment not found - or removed ]

Tämä taikina sai nousta reilut kahdeksan tuntia ja siinä ajassa se melkein kasvoi kaksinkertaiseksi.
[ Attachment not found - or removed ]

Ennen kun alat leipomaan, muista ottaa talteen juuripaakku (n. desilitra riittää) seuraavaa kertaa varten. Juuri säilyy mainiosti jääkaapissa pari viikkoa, ja pidempää säilytystä varten sen voi huolettta pakastaa.
[ Attachment not found - or removed ]

Koska ruistaikina on hanakkaa tarttumaan kiinni, kannattaa vältellä käsin taikina koskettelua viimeiseen saakka. Itse jaan taikinan kahteen osaan puulastalla jonka jälkeen ripottelen taikinan päälle vähän ruisjauhoja. Tämän jälkeen voi taikinamöykystä muovata leivän käsillä, semmoisen kartion muotoisen tötterön.
[ Attachment not found - or removed ]

Leivät pellille jossa ne saavat "nousta" tunnin verran. (Itse asiassa ruisleipä laskee pellillä, kun kartio vajoaa alas limpun muotoiseksi.)
[ Attachment not found - or removed ]

Tunnin jälkeen leipien pitäisi näyttää suurinpiirtein tältä.
[ Attachment not found - or removed ]

Olen kuullut, että ruisleipää ei voi paistaa sähköuunissa, vaan hommaan tarvitaan leivinuuni. No se on p-puhetta moinen. Vanhassa uunissani paistoin suurin piirtein niin, että aluksi pidin 15 minuuttia lämpöä 250 astetta, jonka jälkeen pudotin sen 225 asteeseen toiseksi 15 minuutiksi, jonka jälkeen pudotin lämmön 200 asteeseen 30 minuutiksi. Tällä yritin jäljitellä leivinuunia jonka lämpö koko ajan vähän alenee. Uudessa kiertoilmauunissani paistan leivät ensin 10-15 min 225 asteessa jonka jälkeen pudotan lämpötilan 200 asteeseen. Hyvin on leivät onnistuneet. Mutta olen miettinyt onko tämä minun lämpökikkailu ihan turhaa. Juttelin tässä hiljattain satavuotiaan mummini kanssa leivän paistamisesta ja hän kertoi paistavansa  leivät 200 asteessa tunnin ajan. Ja hänellä on käytössään varmaan 40 vuotta vanha perus sähköuuni ilman mitään hienouksia..
[ Attachment not found - or removed ]

Tätä lämpöhommaa pitää varmaan kokeilla uunikohtaisesti, mutta tunnin kuluttua leivät ovat valmiit uunista ulos.
[ Attachment not found - or removed ]

[ Attachment not found - or removed ]

Seis! Ei leikata sitä kuumaa leipää, vaikka tuoksu onkin kutsuva. Ruislimppu jatkaa kyspsymistään vielä pitkään uunista ottamisen jälkeen. Leivät kiedotaan pyyhkeen sisään ja nautitaan vasta seuraavana päivänä.
[ Attachment not found - or removed ]

Eikä pidä lannistua jos ei ekalla tai tokallakaan kerralla onnistu. On tullut itsekin heitettyä limmpuja biojäteastiaan, tekemällä oppii 

Valmistusaika n. 2 - 3 vuorokautta jos juuri on valmiina.
Ainekset: Vesi, suola, ruisjauho (minä käytän Liperin myllyn riihikuivattua luomuruisjauhoa)

Ja ei muuta ku kalevalahattu päähän ja syömään!
http://www.youtube.com/watch?v=572VhrmihwA

kartano:
Hyvännäkönen limppu, namnam! Saiskos vielä kuvan ite leipäviipaleesta?

-m

AmiGo98:
Tänään väsäsin koulun jälkeen viikonloppuherkun   

Eli Brownies oli kyseessä

200g taloussuklaata
2½ dl sokeria
1tl vanilijasokeria
5 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta
200g voita

Ensiksi uuni lämpeämään 200C asteeseen. Sen voi sitten jossain vaiheessa laittaa 175C asteeseen.
Sitten sulatetaan suklaa vesihauteessa. Sen jälkeen vaahdotetaan sokeri, vanilijasokeri ja pehmeä voi. Sekaan laitetaan kananmunia yksi kerrallaan jonka jälkeen sekoitetaan kuohkeaksi. Sitten sekoitetaan kaakaojauhe ja vehnäjauhot. Sitten kaikki(sulanut suklaa, munasokerivoi ja jauhosekoitus) sekaisin ja sekoitetaan. Laitetaan noin 30cm x 30cm kokoiselle vuoalle leivinpaperi ja siihen kaadetaan taikina. Sitten uuniin 175C asteen lämpöön noin 20-40min. Kakku sää jäädä keskeltä hieman raa'aksi.


Lähtökohta
[ Attachment not found - or removed ]

Suklaan sekoittamista munasokerivoihin
[ Attachment not found - or removed ]

Valmiit kakun palaset
[ Attachment not found - or removed ]

 
[ Attachment not found - or removed ]


Tehkää itekki! Tulee muute perhana hyvää

Miksu:
Vois kokeillakin joku päivä jos on sopiva lovi tossa ruokabudjetissa. Pitänee pistää kuva mun ja parin kaverin "Tha Epic student food sh*tistä" viime viikolta. Sellanen mättö että

Navigation

Up one level

Next page

Previous page