FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
22.09.17, 20:42

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Muut aiheet
| |-+  Vapaa keskustelu (Moderators: Juha Kalli, Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti, Mikko J Köykkä)
| | |-+  Bon appétit
:  

« previous thread next thread »
Pages: 1 ... 37 38 [39] 40 41 Reply Print
Author Topic: Bon appétit  (Read 157545 times)
Markus Pikkarainen
Offline Offline

Posts: 236
Date Registered: 19.06.06

Re: Bon appétit
« Reply #760 on: 12.10.11, 18:48 »

Usein se markettikama on vielä aikoja sitten esimerkiksi Kanadassa pyydystettyä, eli se tiskillä nököttävä kala on ollut tosi pitkään poissa vedestä. Sad
Boris on aivan oikeassa, Itse asun Jäämeren rannalla ja tuore kala pitäisi olla itsestään selvyys. Vaan kun ei ole, kun eri halpamarketit kilpailee hinnalla. Kun kala ei ole enää tuore niin se joko savustetaan tai suolataan. Onneksi omalta rappusilta on 30 m jäämerelle ja saa tuoretta kalaa.
Suomessa tuoreen kalan saaminen on vaikeaa. 70-luvulla Lappiin tuotiin joka päivä tuoretta kalaa Jäämereltä. Aamulla pyydettyä ja iltapäivällä Kolarin kaupassa. Mutta mitä tulee nyt? Ummehtunutta kassilohta. Ei kiitos. Miksi logistiikka on nyt vaikeampaa kuin 30 vuotta sitten? Ai niin, se oli voiton maksimointi eikä laadun takaaminen. Monesta asiasta voin tinkiä mutta en ruoan laadusta. Parasta kun pyytää ja valmistaa itse. Ihannemaailma siis.
« Last Edit: 12.10.11, 18:58 by Markus Pikkarainen »
Pauli Hankonen
Offline Offline

Posts: 1499
Date Registered: 12.01.05

Re: Bon appétit
« Reply #761 on: 01.11.11, 09:06 »

Onkos täällä muita ruisleipureita? Olen jo monta vuotta syönyt lähes pelkästään ruisleipää ja olen myös jonkun aikaa jo leiponut omat limputkin. Resepti on varsin yksinkertainen, vettä, ruisjauhoja ja suolaa. Hiivaa ruisleipään laittavat vain ne jotka eivät usko sen onnistuvan ilman sitä  Wink

Juuren olen myös tehnyt itse. Aikoinaan kun tein ensimmäisen juuren, laitoin siihen veden ja ruisjauhojen lisäksi vähän kaupan ruisleipää (olisiko ollut hapankorppua) ja piimää, jotta se lähtisi hapantumaan paremmin. Jotkut laittavat myös omenaa. Mutta sittemmin olen luopunut noista kikkailuista ja esim nykyisin käyttämäni juuri on tehty vain ruisjauhoista ja vedestä. Kyllä se lähtee siitä happanemaan kun vaan aikansa odottaa. Muistaakseni juuren joka minulla on nyt menossa annoin hapantua viisi vuorokautta ennen esitaikinan tekoa. Ruisleivän tekohan ei ole mitään fast foodia.

Katselin viikonloppuna että leipä alkaa olla lopussa ja kaivoin juuren esiin jääkaapista lauantai-iltana ja tein esitaikinan. Esitaikinaan laitan reilun litran vettä, entisestä taikinasta säästämäni juuripaakun ja ruisjauhoja sen verran, että saan tiinun pohjalle aikaiseksi ruisvellin. Sen jälkeen vaan liina tiinuun päälle ja tiinu odottelemaan jonnekin parempia aikoja. Kerran-pari hapatuksen aikana käyn sitä vispilällä vähän vatkaamassa, jotta entsyymiläiset ja bakteerilaiset saisivat vähän happea. Esitaikinan hapattamisessa on monia koulukuntia, isoäitini joka vielä 100 vuotiaana leipoo ja paistaa omat ruisleivät, hapattaa esitaikinaa vuorokauden. Minä taas pidän happamammasta leivästä ja hapatan taikinaa pari vuorokautta. Ensimmäisen vuorokauden jälkeen taikinan pinnalle on syntynyt vaahto ja toisen vuorokauden jälkeen se vaahto on laskeutunut ja pinnalla on kirkasta nestettä. Yhtä kaikki, molempina päivinä taikinavelli näyttää herkimmän mielestä pahantuneelta, mutta ei se ole pilalla, se vaan näyttää siltä.

Kahden vuorokauden hapatuksen jälkeen alan varsinaisen taikinan tekoon. Aluksi lisään jauhoja vispilällä hämmentäen.
[ attachment removed / expired ]

Jossain vaiheessa vispilä pitää heitää menemään ja siirtyä puulastan tms. käyttöön. Taikina on sopivan sitkeää kun puulasta meinaa katketa. Olen itse tuhonnut yhden puulastan leipomisharrastukseni alkutaipaleella.
[ attachment removed / expired ]

Kun taikina on valmis, se saa jäädä kohoamaan liinan alle. Koska tässä taikinassa ei käytetä hiivaa, on kohotusaikakin pitkä. Jos teen aamulla takinan, niin leivon illalla ja jos illalla teen taikinan, niin aamulla leivon. Noin 8 - 12 tuntia on tullut noita taikinoita kohotettua.
[ attachment removed / expired ]

Tämä taikina sai nousta reilut kahdeksan tuntia ja siinä ajassa se melkein kasvoi kaksinkertaiseksi.
[ attachment removed / expired ]

Ennen kun alat leipomaan, muista ottaa talteen juuripaakku (n. desilitra riittää) seuraavaa kertaa varten. Juuri säilyy mainiosti jääkaapissa pari viikkoa, ja pidempää säilytystä varten sen voi huolettta pakastaa.
[ attachment removed / expired ]

Koska ruistaikina on hanakkaa tarttumaan kiinni, kannattaa vältellä käsin taikina koskettelua viimeiseen saakka. Itse jaan taikinan kahteen osaan puulastalla jonka jälkeen ripottelen taikinan päälle vähän ruisjauhoja. Tämän jälkeen voi taikinamöykystä muovata leivän käsillä, semmoisen kartion muotoisen tötterön.
[ attachment removed / expired ]

Leivät pellille jossa ne saavat "nousta" tunnin verran. (Itse asiassa ruisleipä laskee pellillä, kun kartio vajoaa alas limpun muotoiseksi.)
[ attachment removed / expired ]

Tunnin jälkeen leipien pitäisi näyttää suurinpiirtein tältä.
[ attachment removed / expired ]

Olen kuullut, että ruisleipää ei voi paistaa sähköuunissa, vaan hommaan tarvitaan leivinuuni. No se on p-puhetta moinen. Vanhassa uunissani paistoin suurin piirtein niin, että aluksi pidin 15 minuuttia lämpöä 250 astetta, jonka jälkeen pudotin sen 225 asteeseen toiseksi 15 minuutiksi, jonka jälkeen pudotin lämmön 200 asteeseen 30 minuutiksi. Tällä yritin jäljitellä leivinuunia jonka lämpö koko ajan vähän alenee. Uudessa kiertoilmauunissani paistan leivät ensin 10-15 min 225 asteessa jonka jälkeen pudotan lämpötilan 200 asteeseen. Hyvin on leivät onnistuneet. Mutta olen miettinyt onko tämä minun lämpökikkailu ihan turhaa. Juttelin tässä hiljattain satavuotiaan mummini kanssa leivän paistamisesta ja hän kertoi paistavansa  leivät 200 asteessa tunnin ajan. Ja hänellä on käytössään varmaan 40 vuotta vanha perus sähköuuni ilman mitään hienouksia..
[ attachment removed / expired ]

Tätä lämpöhommaa pitää varmaan kokeilla uunikohtaisesti, mutta tunnin kuluttua leivät ovat valmiit uunista ulos.
[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

Seis! Ei leikata sitä kuumaa leipää, vaikka tuoksu onkin kutsuva. Ruislimppu jatkaa kyspsymistään vielä pitkään uunista ottamisen jälkeen. Leivät kiedotaan pyyhkeen sisään ja nautitaan vasta seuraavana päivänä.
[ attachment removed / expired ]

Eikä pidä lannistua jos ei ekalla tai tokallakaan kerralla onnistu. On tullut itsekin heitettyä limmpuja biojäteastiaan, tekemällä oppii  Wink

Valmistusaika n. 2 - 3 vuorokautta jos juuri on valmiina.
Ainekset: Vesi, suola, ruisjauho (minä käytän Liperin myllyn riihikuivattua luomuruisjauhoa)

Ja ei muuta ku kalevalahattu päähän ja syömään!
http://www.youtube.com/watch?v=572VhrmihwA

"Tärkeintä on lähteminen" - Arvottomat, Mika Kaurismäki, Suomi 1982
Mikko Kartano
Offline Offline

Posts: 1724
Date Registered: 05.07.01

Re: Bon appétit
« Reply #762 on: 01.11.11, 12:50 »

Hyvännäkönen limppu, namnam! Saiskos vielä kuvan ite leipäviipaleesta?

-m


PIC: EFAL EFEU EFFO EFHA EFHF EFHJ EFHK EFHM EFHN EFHV EFII EFIK EFIM EFIT EFJM EFJO EFJY EFKA EFKG EFKJ EFKK EFKN EFKO EFKU EFKV EFKW EFKY EFLA EFLN EFLP EFMA EFME EFMI Mänttä EFNS EFNU EFOP EFPI EFPK EFPN EFPO EFPY EFRA EFRN EFRV EFRY EFSA EFSE EFSI EFTP EFTS EFTU EFUT EFVA EFWB EFVP EFVR EFVT EFYL
PAX: FlightMemory
Miko Verno
Offline Offline

Posts: 3199
Date Registered: 21.11.10

Re: Bon appétit
« Reply #763 on: 11.11.11, 16:40 »

Tänään väsäsin koulun jälkeen viikonloppuherkun   thmbup Smiley

Eli Brownies oli kyseessä

200g taloussuklaata
2½ dl sokeria
1tl vanilijasokeria
5 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta
200g voita

Ensiksi uuni lämpeämään 200C asteeseen. Sen voi sitten jossain vaiheessa laittaa 175C asteeseen.
Sitten sulatetaan suklaa vesihauteessa. Sen jälkeen vaahdotetaan sokeri, vanilijasokeri ja pehmeä voi. Sekaan laitetaan kananmunia yksi kerrallaan jonka jälkeen sekoitetaan kuohkeaksi. Sitten sekoitetaan kaakaojauhe ja vehnäjauhot. Sitten kaikki(sulanut suklaa, munasokerivoi ja jauhosekoitus) sekaisin ja sekoitetaan. Laitetaan noin 30cm x 30cm kokoiselle vuoalle leivinpaperi ja siihen kaadetaan taikina. Sitten uuniin 175C asteen lämpöön noin 20-40min. Kakku sää jäädä keskeltä hieman raa'aksi.


Lähtökohta
[ attachment removed / expired ]

Suklaan sekoittamista munasokerivoihin
[ attachment removed / expired ]

Valmiit kakun palaset Smiley
[ attachment removed / expired ]

 Cool
[ attachment removed / expired ]


Tehkää itekki! Tulee muute perhana hyvää laugh
Mikko Suomela
Offline Offline

Posts: 3846
Date Registered: 21.04.06

Re: Bon appétit
« Reply #764 on: 11.11.11, 17:15 »

Vois kokeillakin joku päivä jos on sopiva lovi tossa ruokabudjetissa. Pitänee pistää kuva mun ja parin kaverin "Tha Epic student food sh*tistä" viime viikolta. Sellanen mättö että Cheesy

Killerhangar
Orvo Välilä
Offline Offline

Posts: 3779
Date Registered: 24.10.05

Re: Bon appétit
« Reply #765 on: 11.11.11, 17:20 »


Tehkää itekki! Tulee muute perhana hyvää laugh

Leipominen on ihan pirusti vaikeampaa kuin ruoanlaitto yleensä kun pitää seurata ohjeita eikä voi yhtään säveltää  Cool

Mutta browniesit näyttää ihan maukkailta kyllä.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arguing with a pilot is like wrestling with a pig in the mud. After a while you begin to think the pig likes it.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Joonas Mustonen
Offline Offline

Posts: 2185
Date Registered: 31.07.09

Re: Bon appétit
« Reply #766 on: 11.11.11, 17:39 »

Leipominen on ihan pirusti vaikeampaa kuin ruoanlaitto yleensä kun pitää seurata ohjeita eikä voi yhtään säveltää  Cool
Allekirjoitan! Muu ruuanlaitto on siksi juuri paljon mahtavampaa  Cool

Juha Lampi
Offline Offline

Posts: 4323
Date Registered: 10.10.07

Re: Bon appétit
« Reply #767 on: 11.11.11, 18:09 »

Eilen taas 2 x tonnikalapihvi. Muutama minuutti pannulla molemmin puolin ja suolaa&pippuria. Yksinkertaista, mutta simppeliä, kunhan ei polta niitä anturanahkoiksi thmbup
Miko Verno
Offline Offline

Posts: 3199
Date Registered: 21.11.10

Re: Bon appétit
« Reply #768 on: 11.11.11, 18:11 »

Mä tein kylläkin eilen silakkapihvejä. Väliin suolaa ja tillejä. Simple thmbup Niin ja ei unohdeta perunamuussia ja jälkkäriksi kaakaokiisseliä Smiley
Cathy Tiainen
Offline Offline

Posts: 1546
Date Registered: 01.02.05

Re: Bon appétit
« Reply #769 on: 11.11.11, 18:11 »

Eilen taas 2 x tonnikalapihvi. Muutama minuutti pannulla molemmin puolin ja suolaa&pippuria. Yksinkertaista, mutta simppeliä, kunhan ei polta niitä anturanahkoiksi thmbup

Tonnikala haluta vain sitruuna tai lime mausteeksi....  Wink


Cathy *-^

Noraneko
Juha Lampi
Offline Offline

Posts: 4323
Date Registered: 10.10.07

Re: Bon appétit
« Reply #770 on: 11.11.11, 18:38 »

Tonnikala haluta vain sitruuna tai lime mausteeksi....  Wink


Cathy *-^

Noooo, tää oli "murtovesitonnikalaa", joka subjektiivisesti halusi vähän lisäryytiä Wink

( Citroënia oli salaatissa thmbup )
Jari Ahonen
Offline Offline

Posts: 1697
Date Registered: 14.09.10

Re: Bon appétit
« Reply #771 on: 11.11.11, 18:44 »


( Citroënia oli salaatissa thmbup )

Salaattiin se sopiikin paremmin kuin liikenteeseen.  Anteeksi, oli ihan pakko...

Työautoni on Transit, mutta muuten olen suht terve...
Cathy Tiainen
Offline Offline

Posts: 1546
Date Registered: 01.02.05

Re: Bon appétit
« Reply #772 on: 11.11.11, 18:47 »

Noooo, tää oli "murtovesitonnikalaa", joka subjektiivisesti halusi vähän lisäryytiä Wink

( Citroënia oli salaatissa thmbup )

 laugh

Sinä tarkoittaa "purkki"-tonnikala? (Aidosti he käyttää tonnikala jäte tämä tuote.... Sad   )



Cathy *-^

Noraneko
Jari Ahonen
Offline Offline

Posts: 1697
Date Registered: 14.09.10

Re: Bon appétit
« Reply #773 on: 11.11.11, 19:52 »

Mitä tarkoitat jätteillä Cathy? Ei kai vaan päitä, silmiä ym. Huh

Työautoni on Transit, mutta muuten olen suht terve...
Arne Wallen
Offline Offline

Posts: 7635
Date Registered: 23.08.06

Re: Bon appétit
« Reply #774 on: 11.11.11, 19:56 »

Cathy on varmaan oikeassa, purkkiin laitetaan jätteet eli mitä lattialta löytyy, aito tonnikala on upean näköinen sisäfilen tapainen juttu jota ei saa paistaa täysin kypsäksi.Haa kuka muutoin söi viimeks haineväkeittoa?

2f.1  Muistattehan Sir Thomas Sopwith.Olen lihaa syövä hetero, ja ylpeä siitä.
Rangerit kunniaan.
Jari Ahonen
Offline Offline

Posts: 1697
Date Registered: 14.09.10

Re: Bon appétit
« Reply #775 on: 11.11.11, 20:00 »

Tiedä noista hainevistä, mutta loheneviä olen syönyt. Taisivat olla savustettuja...

Työautoni on Transit, mutta muuten olen suht terve...
Arne Wallen
Offline Offline

Posts: 7635
Date Registered: 23.08.06

Re: Bon appétit
« Reply #776 on: 11.11.11, 20:03 »

Tiedä noista hainevistä, mutta loheneviä olen syönyt. Taisivat olla savustettuja...



Ostitko tuolta veneestä kauppatorin rannasta?

2f.1  Muistattehan Sir Thomas Sopwith.Olen lihaa syövä hetero, ja ylpeä siitä.
Rangerit kunniaan.
Jari Ahonen
Offline Offline

Posts: 1697
Date Registered: 14.09.10

Re: Bon appétit
« Reply #777 on: 11.11.11, 20:06 »



Ostitko tuolta veneestä kauppatorin rannasta?

En, taitaa olla n. 30 vuotta sitten kun söin niitä Lahdessa erään ravintolan seisovasta pöydästä. Hyviä olivat thmbup

Työautoni on Transit, mutta muuten olen suht terve...
Arne Wallen
Offline Offline

Posts: 7635
Date Registered: 23.08.06

Re: Bon appétit
« Reply #778 on: 11.11.11, 20:39 »

Voi ei, teeppä syystä tai toisesta makumatka ensikeväänä vapun jälkeen Helsinkiin ja kauppatorille, ainoa vene joka siellä savukalaa kaupittelee ja eiku ostoksille, tulet yllättymään. thmbup

2f.1  Muistattehan Sir Thomas Sopwith.Olen lihaa syövä hetero, ja ylpeä siitä.
Rangerit kunniaan.
Cathy Tiainen
Offline Offline

Posts: 1546
Date Registered: 01.02.05

Re: Bon appétit
« Reply #779 on: 11.11.11, 21:12 »

Mitä tarkoitat jätteillä Cathy? Ei kai vaan päitä, silmiä ym. Huh

Ei  Cheesy He käyttää tonnikalan huono osat (niitä ei saada myydä aito tonnikala.....)

Cathy on varmaan oikeassa, purkkiin laitetaan jätteet eli mitä lattialta löytyy,

 laugh Tämä olla liika "brutal" ajatus......

aito tonnikala on upean näköinen sisäfilen tapainen juttu jota ei saa paistaa täysin kypsäksi.

Aito tonnikala olla tumma punainen liha ja kiinteä. (sama taso kun laatu liha....)  Paisto olla oma maku-asia (minä syödä myös raaka kala kun olla aidosti tuore  Smiley)

Haa kuka muutoin söi viimeks haineväkeittoa?

Ei saada syödä.... Riista pitää syödä tarkasti ei "only " herkut.....  Angry

Cathy ^-^

Noraneko
Pages: 1 ... 37 38 [39] 40 41 Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1