Sivistynyttä keskustelua maahanmuuttopolitiikasta

<< < (145/171) > >>

Andaman:
Quote

Työperäinen maahamuutto on kannatettava asia mutta jostain kumman syystä Suomeen ei sellaista kohdistu juuri ollenkaan.


Nyt on tietysti poikkeuksellinen tilanne tp-hakijoiden osalta, mutta kokonaisuudessaan suurin osa Suomeen kohdistuneesta maahanmuutosta on ollut työperäistä tai perusteena muu kuin pakolaisuus. Kaksi suurinta ryhmää virolaiset ja venäläiset kattavat noin kolmanneksen koko maahanmuutosta. Kyllä Suomeen siis töihinkin tullaan.

Vuonna 2015 myönnettiin 20709 oleskelulupaa EU:n ulkopuolelta tuleville, TOP 3 maat Venäjä, Kiina, Intia.

-Perheperusteisia         6036 (Venäjä, Intia, Somalia)
-Opiskeluperusteisia     5869 (Venäjä, Kiina, Vietnam)
-Työperusteisia            5436 (Ukraina, Intia, Venäjä)

-Kv. suojelun tarve       1628
-Kiintiöpakolaiset         1034    

-Muut                          706

http://www.migri.fi/download/64996_Tilastograafit_2015_valmis.pdf?828c1dbeb02bd388

Vuonna 2014 EU-kansalaisten rekisteröimisiä Suomessa oli 11145, TOP 3 maat Viro, Puola, Espanja. Rekisteröitymistä edellytetään jos oleskelu jatkuu pitempään kuin 3kk, Pohjoismaiden kansalaisille on väljemmät säännöt.

http://www.emn.fi/files/1164/EMN_Maahanmuuton_tunnusluvut_2014.pdf
 

pho201:
Quote

Juuh, voidaankin kysyä että mistä ne työt sitten saadaan.  Jos somalien työllistymistä ajatellaan niin iso osahan on juuri noita tulkkeja yms eli siis maahanmuuton luomaa itseään tukevaa työtä, jota ei tarvittaisi ellei maahanmuuttoakaan olisi.


Mistä töitä on ollut ajankohtainen kysymys jo 1990-luvun lamasta lähtien. Se lama selätettiin (veronmaksajan selkänahasta), mutta samalla siirryttiin käytäntöihin, jossa työllistämiseen (investointeihin) tarvittavaa rahaa lypsetään yrityksistä ulos yksityishenkilöiden pääomatulona tai suoraan veroparatiiseihin, kun lainsäädännän muutoksilla se on tehty niin helpoksi ja edulliseksi.

Jos voimassa olisivat vielä 1980-luvun verolait, jossa kaikkea yksityishenkilön tuloa (myös pääomatuloa) verotettiin ansiotuloina, ei osakkeen omistajien kannattaisi lappaa rahaa ulos yhtiöistä niin paljon, vaan suuri osa siitä palautuisi yritysten investointeihin, mikä toisi niitä työpaikkoja. Yritysverotus on eri asia eikä "lypsävää lehmää (yritystä) pidä tappaa" eli verottaa henkihieveriin. Myös kulutuskysynnän kasvu toisi työpaikkoja lisää. Sitä eivät auta kaikkein köyhimpien tulojen leikkaaminen. Ne tulot kun menevät viimeistä penn... senttiä myöten kulutukseen eli palaavat kaikki talouskiertoon (toisin kuin veroparatiiseihin piilotetut miljoonat). Yt:t ja työpaikkojen karsiminen edesauttavat myös tätä negatiivista kierettä.

Toisaalta jatkuva kasvu...  

Pekka

Joona:
Quote

Miten olisi Joona, jos eroaisimme EU:sta ja eurosta? Sen jälkeen päätösvalta myös näissä mamu-asioissa olisi 100-prosentisesti omissa käsissämme? Nythän viime kädessä EU määrää mitä Suomen tulee tehdä. Jos EU päättää, että Joensuuhun sijoitetaan 100000 kiintiöpakolaista, niin sitten sijoitetaan. Jos EU päättää, että me takaamme ja lopulta maksamme Kreikan (tai minkä tahansa valtion) velat, niin sitten maksamme.  "We want our country back..." laulavat jo brititkin.

Hitto - ei olisi pitänyt laukaista sitä vitsiä, kun sen niin moni käsitti väärin tai otti tosissaan. 

Ihan vakavasti. "Pandoran lipas" lähi-idässä on aukaistu ja siitä seuraavaan inhimilliseen hätään on keksittävä joku ratkaisu. Muuten se hätä on pian täälläkin. Nyt tarttis suurvaltojen (USA, Venäjä, EU, Kiina, ...?) pikaisesti istua neuvottelupöytään ratkaisemaan tämä asia ennen kuin se lopullisesti karkaa käsistä. Tästä tosiasiasta emme pääse mihinkään olimme mamuista ihan mitä mieltä tahansa.

Pekka


Eli mielestäsi emme voi tehdä mitään. Emme voi esim sulkea rajoja partalapsilta tai palauttaa rajoilta kaikkia turvapaikanhakijoita takaisin sinne mistä tulivatkin? Meidän pitää avosylin ottaa vastaan kaikki tänne haluavat? Voimme ihan hyvin ottaa kiintiöpakolaisia Suomeen. Mutta otetaan sitten niitä oikeita hätää kärsiviä nälkää näkeviä pikkulapsia pakolaisleireiltä. Ei Irakin armeijan ammattisotilaita yms mitä tänne nyt valuu. Mikä asia suurvaltojen mielestäsi pitäisi ratkaista? Syyrian sota? Syyrian pakolaisilla ei meidän kannaltamme ole merkitystä, kun ei niitä tänne tule juuri lainkaan.

Andaman:
Quote

Miten olisi Joona, jos eroaisimme EU:sta ja eurosta? Sen jälkeen päätösvalta myös näissä mamu-asioissa olisi 100-prosentisesti omissa käsissämme? Nythän viime kädessä EU määrää mitä Suomen tulee tehdä. Jos EU päättää, että Joensuuhun sijoitetaan 100000 kiintiöpakolaista, niin sitten sijoitetaan. Jos EU päättää, että me takaamme ja lopulta maksamme Kreikan (tai minkä tahansa valtion) velat, niin sitten maksamme.  "We want our country back..." laulavat jo brititkin.


EU:n ulkopuolella olo ei Suomea turvapaikanhakijoilta suojele, pelisäännöt määrittelee ennen kaikkea pakolaissopimukset. "Rajat kiinni" -ajattelu ei oikein toimi nykytilanteessa, itärajakin on "kiinni" mutta turvapaikkaa voi hakea rajalla ja suojelun tarve on tutkittava.

Ei EU määrää mitään kiintiöitä vastoin jäsenmaan tahtoa, eihän nyt toimi edes sovitut vastuunjakokiintiöt.

Vanhan Neuvostoliiton kupsahdettua yksi skenaario oli, että maa ajautuu kaaokseen ja idästä tulee pakolaisvirta Suomeen. Toki tämä on mahdollista edelleen, kukapa tulevaisuudesta tietää. Viime vuonna Suomeen myönnettiin turvapaikka tai "toissijaisen suojelun" -status yhteensä 82 Venäjän kansalaiselle.

pho201:
Quote

...
ottaa vastaan kaikki tänne haluavat? Voimme ihan hyvin ottaa kiintiöpakolaisia Suomeen. Mutta otetaan sitten niitä oikeita hätää kärsiviä nälkää näkeviä pikkulapsia pakolaisleireiltä. Ei Irakin armeijan ammattisotilaita yms mitä tänne nyt valuu. Mikä asia suurvaltojen mielestäsi pitäisi ratkaista? Syyrian sota? Syyrian pakolaisilla ei meidän kannaltamme ole merkitystä, kun ei niitä tänne tule juuri lainkaan.


Ongelma tuossa on juuri se, että kaikki tänne tulevat "esittäytyvät" pakolaisiksi. Monilla ei ole edes minkään valtakunnan papereita. Siinä on sitten vain yritettävä eri keinoin selvittää kuka on "oikea" pakolainen ja kuka ei. Ei se nyt sivistysvaltiossa käy päinsä oikein sekään, että heti kättelyssä ohjataan palautettavat pärstäkertoimen mukaan yhteen ja muut toiseen jonoon. Olen aivan varma siitä, että viranomaiset tekevät parhaansa tuossa selvitystyössä. Muistaakseni karkeasti 1/3 saa pakolaisstatuksen. Loput palautetaan tai lähtevät itse jo ennen sitä (mm. juuri Irakiin takaisin).

Suurvaltojen peliin puuttumisella tarkoitin juuri Syyrian sodan lopettamista. Niistähän se on viime kädessä kiinni (lähinnä USA:sta ja Venäjästä). Kyllä sieltä Syyriastakin suuri joukko pakolaisia tulee ja se vain jatkuu, jos sota pitkittyy. Sitten siinä on vielä sekin puoli, että jos maa on kokonaan pommitettu hajalle eli elinehdot siellä ovat minimissään, elintasopakolaisten virta jatkuu, vaikka sota saataisiin loppumaankin.

Pekka

Navigation

Up one level

Next page

Previous page