Historiaa, politiikkaa tai vaikka poliittista historiaa

(1/10) > >>

andy1:
Kun tällä foorumilla on paljon asiantuntemusta ja paljon vastakkaisia näkökulmia asioista jos vaikka mistä, ajattelin kaivaa vielä yhden foorumeiden kestosuosikin työn alle. Alue on laaja ja menee epäilemättä yhtä päätt(ymätt)ömäksi väittelyksi kuin keskustelut uskonnosta, verotuksesta, ilmastonmuutoksesta, lentokoneensuunnittelusta ja niin eespäin, mutta vastapainona se voi ehkä olla mielenkiintoinenkin.

Kaipaisin siis näkemyksiä maamme ja sen naapureiden historiasta. Aihetta sivuavia teemoja voisivat olla kysymykset aiheista:

-Mikä on Suomi
-Mistä Suomi on kotoisin
-Milloin Suomi syntyi
-Mitä Suomella on tarkoitettu eri aikoina
-Mitä on suomalaisuus
-Entä suomen kieli
-Kuinka vanha se on verrattuna naapureihin
-Onko suomalaisurgilaisuus aikojen saatossa tuhottu suuri kulttuuri
-Oliko suomalaisia kuninkaita oikeasti olemassa
-Miten laajalla suomensukuiset heimot vaikuttivat ja hallitsivat
-Mistä tulikaan Venäjä ja kuinka vanha se varsinaisesti on
-Entäpä sitten Ruotsi
-Tai Baltian puolen naapurusto
-Mikä oli lappalaisten todellinen osuus
-Miten maamme suhteet naapurimaihin ovat vaikuttaneet historian saatossa
-Mikä oli Suomen asema ennen naapurien valtaa
-Mikä oli Suomen asema Ruotsinvallan aikana
-Entä Venäjän vs. mitä oli Suomen autonomia
-Mikä johti itsenäistymiseen
-Ketä itsenäistymisestä tulee kiittää
-Mitä tapahtui itsenäisyyden ensimmäisten vuosikymmenien aikana meillä ja itäisessä naapurissamme
-Mikä johti Toiseen maailmansotaan
-Mikä johtikaan Talvisodan syntyyn ja mitä Mainilassa varsinaisesti tapahtui
-Mitä sitten tapahtui Talvi- ja Jatkosodan välissä
-Kuka/ketkä hyökkäsivät Jatkosodan alussa ja minne sekä kuka oli syypää
-Hakiko Suomi revanssia vai pelasiko NL omaa peliään kaiken aikaa
-Millainen kohtalo oli alueiden menetys
-Saivatko syylliset osansa vai pääsivätkö oikeat rosvot kuin koirat veräjästä
-Tulisiko luovutetut alueet palauttaa
-Jos, miksi ja millä ehdoilla
-Jos ei, miksi ja millä ehdoilla
-Mitä tapahtui sotien jälkeen
-Ja missä mennään nyt

Pari kysymystä siis keksin johdattelmaan keskustelun starttaamista. Lisää saa keksiä, mutta ennen kaikkea vastauksia ja mielipiteitä.

-A-

pho201:
Onhan minulla noista omat käsitykseni (kuten varmaan kaikilla), mutta ei tähän uskalla vastata. Ei tarvita kuin se, että areenalle osuu yksi historian asiantuntija ja teen itseni vain naurunalaiseksi. Eikö vähan kapeampi "tehtävän asettelu" olisi ollut paikallaan?


andy1:
Quote

Onhan minulla noista omat käsitykseni (kuten varmaan kaikilla), mutta ei tähän uskalla vastata. Ei tarvita kuin se, että areenalle osuu yksi historian asiantuntija ja teen itseni vain naurunalaiseksi. Eikö vähan kapeampi "tehtävän asettelu" olisi ollut paikallaan?

 Tällä foorumilla ei voi välttää tekemästä itseään naurunalaiseksi  Tehtävänasettelusta sen verran, että nuo kaikki kysymykset tapaavat tulla vastaan, kun yhtä sohaisee, joten arvelin laittaa niitä jo malliksi vähän esille. Lisäksi on liuta niitä, joita en tarkoituksella laittanut näkösälle. Sieltä voi vapaasti poimia jonkun kysymyksen tai keksiä jollain tapaa aihepiiriin liittyen ihan uuden. Lisänä voisi tietysti olla tämä ihan viime aikoina maassamme lisääntynyt liikehdintä, jossa herätellään neuvostoihannointia, julistaudutaan antifasisteiksi ja tuomitaan kutakuinkin kaikki muut fasisteiksi.

Siltä pohjalta siis.

-A-

pho201:
Quote

Mieluummin Venäjää kuin Ruotsia. Jos Venäjä ei olisi 1809 valloittanut Suomea (aluetta, joka sillon oli Ruotsia - ei suinkaan Ruotsi-Suomea, koko nimitys on keksitty jälkikäteen), vi skulle ännu tala svenska också. Finland? Vad är det?

Venäjän valistuneimmat keisarit (Aleksanterit) käytännössä loivat pohjan Suomen itsenäisyydelle. Hurrivallasta emme silti ole kokonaan päässeet irti. Siitä on osoituksena mm. koulujen pakkoruotsi.

Pekka


Quote

Joko siirrytään sinne heikoksi yritykseksi jääneeseen historia-avaukseeni väittelemään tuosta asiasta?

-A-


Siirrytään vain. Eihän tämä nyt jääkiekko-aiheeseen enää millään tavoin liitykään. Samalla avitetaan avaustasi eteenpäin. 

Quote

Eihän se nyt ihan silleen mennyt. Sinä esitit faktana väitteen, josta olin eri mieltä. Jos ei aiheesta sovi väitellä, jää yksipuolinen näkemys voimaan. Mutta aivan sama

-A-


Mitähän väitettä tuossa edellä mahdat tarkoittaa? Jäi vähän epäselväksi.

Pekka

andy1:
No tarkoitin tuota ensimmäistä lainaustasi. Ensinnäkin on vähän tarpeetonta kirjoittaa vaihtoehtoista historiaa, koska se ei ole realistista. Toisekseen Venäjän kiittäminen tavalla ja toisella Suomen itsenäisyydestä on osin propagandaa. Suomessa puuhasteltiin itsenäisyyttä jo Ruotsin vallan aikaan. Ei ole millään muotoa todennettavissa, etteikö näin olisi käynyt vaikka nopeamminkin ilman Venäläistä riistoa.

On ihan hyvä itsenäisyyden kannalta, ettei "hurrivallasta" päästy kokonaan eroon. Suomen Suuriruhtinaskunta oli jo Ruotsin vallan aikainen termi. Sitä käytettiin todistettavasti jo vuonna 1518 ja lukuisien muidenkin lähteiden mukaan Suomi oli Suomi jo 500 vuotta sitten. On silkkaa oman historiamme vähättelyä väittää Suomen olleen täysin muiden alla vuoteen 1917. Autonomian aikana Suomessa oli pääosin ruotsalaisen järjestelmän mukainen oikeuslaitos ja kirkko. Nämä auttoivat suurelta osaltaan synnyttämään ja kasvattamaan kansallista identiteettiä ilman liian suurta venäläistämistä. Pyrkimyksiähän siihen oli jo hyvin varhaisessa vaiheessa autonomiaa, eli Nikolai I:n astuttua valtaan 1825. Sen jälkeen suomalaisten asema olennaisesti heikkeni. Aleksanteri I:n ideologia oli diktatuuri, ei perustuslaillinen monarkia. Ruotsalaisen hallintomallin vuoksi Suomen autonominen asia pääsi ikään kuin lähtemään lapasesta ja kasvamaan olennaisesti tarkoitettua suuremmaksi. Tämä osaltaan johti sekä venäläistämispyrkimyksiin että kansallistunnon heräämiseen. Sitä kautta tietenkin itsenäisyyteen (ehkä saamme kuulla, kuinka Lenin sen meille lahjoitti...). Aleksanteri II oli kyllä edistyksellinen ja pidetty sekä Suomessa että Venäjällä, mutta kolmonen olikin jo sitten oma lukunsa.

Norja itsenäistyi, vaikka sillä olisi ollut olennaisesti lähemmät kulttuuriperinteet kuin Suomella. Tosin suhde ja historia ovat tyystin toisenlaiset.

Yleisesti ottaen tietty sekä ruotsalaiset että venäläiset ovat olleet valloittajia vanhoilla suomalais-karjalaisilla alueilla, mutta ovat jossain määrin tuoneet sivistystä tullessaan. Lähinnä kirkkojensa toimesta.

-A-

Navigation

Up one level

Next page