Historiaa, politiikkaa tai vaikka poliittista historiaa

<< < (9/10) > >>

Markku:
Quote

Sitä vain meinasin, että vastaukseen saamiseen (siis minulta) saattaa mennä piiiiitkä aika

Ei mitään kiirettä...
Markku

yorzafs:
Joo, onhan siitä jo melkein 30 vuotta väännetty .

Monellehan tämä Suvorovin "Icebreaker" -teoria on tuttu jo vuosikymmenten takaa - varmaan kysyjällekin - mutta muille ihan lyhyesti: venäläinen historijoitsija Viktor Suvorov (nimimerkki, muuten) kirjoitti 1980-luvun loppupuolella kirjan, jossa hän väittää Stalinin ryhmittäneen joukkojaan Saksaa vastaan - olikohan se elokuulle - 1941 suunnattuun massiiviseen offensiiviin. Saksa sattui ehtimään ensin.

Ja kuten arvata saattaa, tästä väitteestä on sitten parrat jaksanet päristä kohta kolmenkymmenen vuoden ajan niin puolesta kuin vastaan - ihan oikeiden ja vakavasti otettavienkin tutkijoiden, ei vain puolivillaisten netti"historijoitsijoiden". Kantaa asiaan ovat ottaneet niin Mauno Koivisto kuin Ohto Manninenkin.

Kun laitatte Googleen hakusanoiksi "Suvorov" ja "Icebreaker" niin saatte yli miljoona osumaa. Siitä vain valitsemaan sopivaa mielipidettä!

Markku:
Siksipä ois mielenkiintoista kuulla onko tuossa Tommin hommaamassa venäläiskirjassa minkäänlaista vihjettä noista suunnitelmiasta. Epäilen kyllä vahvasti.
Markku

muurmanni:
Niin, no. Onhan kirjassa lähdeluettelo. Sen mukaan yhtään Suvorovin teosta ei ole siteerattu. Sen sijaan, Sejdin siteeraa suomalaisia lähteitä mm:
- R. Arimo: Suomen linnoittamisen historia 1918-1944
- H. Seppälä: Itsenäisen Suomen puolustuspolitiikka ja strategia
- muistelmia, mm.  Halstin ja Mannerheimin
- jopa näillä palstoilla tuttua nimeä, A. Uitto, C.F. Geust- Mannerheim-linja. Talvisodan legenda

Sen pidemmälle, tässä vaiheessa lukematta sanoisin, että ei ole vihjettä Suvorovin teorioista.

Markku:
Luultavasti lopullinen totuus löytyisi venäläisistä arkistolähteistä mutta ne taitavat olla tutkijoitten ulottumattomissa
Markku

Navigation

Up one level

Next page

Previous page