Ilmastonmuutos

<< < (29/215) > >>

Esa:
Quote

Minä mietin tätä siltä kannalta, että kun mannerjäätikön pinta-ala kutistuu, sen kokonaisalbedo (eli heijastuskyky) pienenee, kun alta paljastuu "tummaa" maata. Tällöin ainakin periaatteessa auringon siitä pois heijastuvan lämpöenergian määrä pienenee - eli säteilyenergiaa jää enemmän ja enemmän ilmakehään. Eli kyseessä olisi itseään kiihdyttävä ilmiö.


Kyllä kyllä. Selvensin vain tuota Grönlannin jäätiköiden sulamista meriveden nousun kannalta, että yltiöoptimistisiin uskomuksiin ei ole syytä.

pietro:
Quote

Niin siis ei mitään uutta.

----------------------------

ARKKITEHTI-lehti käsitteli ympäristömuutosta koko numerossaan 1/2008 taannoin. ( Kannessa selällään kelluva punainen pientalo isossa järvimaisemassa ).

Siinä oli vaan yksi iso virhe ja kaikki lähdeviittaukset puuttuivat; " Grönlannin sulaminen aiheuttaa 7 metrin veden nousun ! ".

Grönlantihan on jo pitkälti sulanut ja siellä pitkästä aikaa on päästy maanviljelyn ja karjanakasvatuksen pariin jälleen.

-----------------------------

Vesi  laajenee jäätyessään ja iceberg:stä näkyy vain huippu kun kelluu vedessä..eli sulaessaanhan se ei vie enempää tilaa kuin jäätyneenä...mutta lämpeneminen on ongelma....ilman jäätiköitähän ei ole millä jäähdyttää ilmaa....ja vesi höyrystyy kuumetessaan...siis sateita luvassa...sanon minä.

Kun kerta pohjoisnapa-alueesta on jo 1/2 sulanut niin eikö merien olisi jo pitänyt nousta ainakin 10 metriä...siis jos grönlannin pienen alueen sulaminen aiheuttaisi 7 metrin veden nousun ?

Onneksi mulla on omat aivot...jolloin kaiken suodattamattoman p****n voi itse suodattaa.


Ensinnäkin meressä kelluvan jään sulaminen (kuten pohjoisnapajäätikkö) ei sinäänsä nosta veden pintaa lainkaan koska se ei lisää veden määrää meressä. Veden pinta kyllä nousee lämpölaajenemisen kautta, kunhan vesi lämpenee tarpeeksi. Jossain kolmen-neljänkymmenen celsiusasteen tienoilla meriveden haihtuminen kasvaa niin paljon, ettei aurinko juuri pysty nostamaan lämpötilaa korkeammaksi. Tällöin on kyllä sateita luvassa lisää. Valitettavasti esim. NASA:n tutkimusten mukaan ne lisääntyvät merten yllä ja vähenevät maa-alueiden päällä.

Maan päällä olevien jäätiköiden sulaminen (esim. Grönlanti ja Etelänapamanner) puolestaan kyllä vaikuttaa meren pintaan, koska se tuo mereen lisää vettä. Grönlannin jäätiköt eivät vielä ole "pitkälti sulaneet" - kokonaistilavuudeltaan. Jäätiköllä  kun on paitsi pinta-alaa, myös tilavuutta. Vaikka jäätiköiden reuna-alueilta on vapautunut maan pintaa maanviljelyyn, ei jään kokonaistilavuus vielä ole vähentynyt samassa suhteessa -  jäätikön reunat tuppaavat ohuempia kuin jäätikön keskusta... Joidenkin laskujen mukaan Grönlannin jäätiköiden kokonaistilavuuden sulaminen meriveteen nostaisi meren pintaa sen mainitut seitsemän metriä - Etelänapamantereen tehdessä samoin nousu on muistaakseni kymmeniä metrejä. => ostakaa sisämaatontteja...

Etsijä:
Quote

Tämäkään ei tule yllätyksenä. Kun ihminen ei osaa varmasti ennustaa edes huomista säätä, niin miten sitten seuraavan vuosisadan saati tuhannen ilmastoa.

No pitkän aikavälin säätrendien mallintamisessa on kyllä kyse täysin eri asiasta kuin lyhyen aikavälin sääilmiöiden ennustamisessa, niin että nämä kaksi asiaa eivät ole vertailukelpoisia keskenään.

andy1:
Ihan kiva juttu se on historialliselle ja nykyajan suomalaisellekin, kun jääkauden jäät sulaa sutkahtivat pois paljastaen altaan mahdottomia määriä hedelmällistä maata, muovautuneita vesistöjä ynnä muuta mukavaa. Ajan saatossa maa nousi ja vesi kaikkosi kutakuinkin nykyisille sijoilleen. Maahan tosin jatkaa nousemistaan. Tiedä sitten mahtoiko tuo dramaattinen ilmastonmuutos aiheutua dinosauruksen pierujen hiilidioksidista vai juuri tulen keksineen ihmisen villisianpaistamisesta? Isoja asioita kuitenkin tapahtui hyvin hyvin pitkän ajan kuluessa mahdollistaen yhä uudenlaiset elämisen muodot. Samoja jäitä tuolla pohjoisessa on vielä sulamatta, joten jos nuo ehkä mahdollisesti tuolta häipyvät, ihmiskunnan on vain sopeuduttava. Täytyykö sitä olla niin jumalattoman pöljä, että muuttaa meren rannalle asumaan, kun sisämaassa on kankaat vaaroja pullollaan? Ainakaan jos asiaa pelkää. Minä asun meren rannalla. Saa nähdä, joudunko joskus muuttamaan. Siihen asti nautiskelen mieluusti aamukahvia kesäistä merituulta haistellen, lokkien kirkunaa kuunnellen ja purjeveneiden touhuja tarkkaillen. Ainakin viime kesänä, kun itäisen naapurimme toiminnan tuotokset olivat laskeutuneet, cumulukset nousivat vielä kirkkaan siniselle taivaalle.

Ilmasto muuttuu, mutta ihmiskunta ei sitä ilmastoa hallitse eikä ihmiskunnan toimilla ja hillittömällä energiantuhlauksella (koskien siis ilmastonmuutoksella jeesustelua) ole loppupelissä juuri paskankaan väliä lopputuloksen kannalta. Eiköhän tuolta taas joku uusi viruskin kehkeydy, joka hoitaa maailman liikakansoituksen tasapainoon ja jäljellejäävät voivat sitten ryhtyä tekemään uusjakoa. Tällä kertaa kenties jo vähän paremmilla pohjatiedoilla kuin aiemmin, ehkä.

-A-

doggie2:
QuoteMaan päällä olevien jäätiköiden sulaminen (esim. Grönlanti ja Etelänapamanner) puolestaan kyllä vaikuttaa meren pintaan, koska se tuo mereen lisää vettä. Grönlannin jäätiköt eivät vielä ole "pitkälti sulaneet" - kokonaistilavuudeltaan. Jäätiköllä  kun on paitsi pinta-alaa, myös tilavuutta. Vaikka jäätiköiden reuna-alueilta on vapautunut maan pintaa maanviljelyyn, ei jään kokonaistilavuus vielä ole vähentynyt samassa suhteessa -  jäätikön reunat tuppaavat ohuempia kuin jäätikön keskusta... Joidenkin laskujen mukaan Grönlannin jäätiköiden kokonaistilavuuden sulaminen meriveteen nostaisi meren pintaa sen mainitut seitsemän metriä - Etelänapamantereen tehdessä samoin nousu on muistaakseni kymmeniä metrejä. => ostakaa sisämaatontteja...
Joo nyt kyllä huomasin kun GOOGLEtin että kyllä siellä 30 sivua on tekstiä tuosta 6.5 - 7 m noususta...jos mannerjää Grönlannissa sulaa ja ainakin toinen mokama lisää jos Antarktis sulaa...se on melkoinen muutos edessä...ja jos kerta napajään sulamiseen ennustettiin 30 vuotta aikaa ja se tapahtuukin 5 vuodessa niin rohkenen olla sitä mieltä, että kymmeniä kymmeniä vuosia ei mene Grönlanninkaan sulamiseen.

Nyt veti hieman vakavaksi. 

Kannattasko alkaa istuttamaan koivuja.....ne imee 50 litraa vettä tunnissa kesällä. Ainakin parempi tapa kuin ojittaa metsiä jolloin sateet lorahtaa heti mereen ja taas vesi nousee nopeammin...vai ?

KÄÄÄK !

Navigation

Up one level

Next page

Previous page