FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
20.06.18, 14:59

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Muut aiheet
| |-+  Vapaa keskustelu (Moderators: Juha Kalli, Mikko Maliniemi, Janne Sinkkonen, Ilkka Portti, Mikko J Köykkä)
| | |-+  Ilmastonmuutos
:  

« previous thread next thread »
Poll
Question: Onko aihetta epäillä ilmastonmuutoksen alkaneen?
On - 275 (64%)
Ei - 155 (36%)
Total Votes: 430

Pages: 1 [2] 3 4 ... 54 Reply Print
Author Topic: Ilmastonmuutos  (Read 121680 times)
laurindo
Former member
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #20 on: 01.01.07, 19:28 »

Itse olen miettinyt tuota ilmastonmuutosta jo pidempään. Jos on tammikuussa +5 lämmin ja maassa ei ole lumesta merkkiäkään niin eiköhän ilmasto ole jo nyt muuttunut hieman lämpimämmäksi. Tosin yhdestä talvesta ei voi vielä vetää johtopäätöksiä. Varsinaisesti ilmaston voidaan katsoa lämmenneen jos 30 vuoden päästä on samanlaista kuin nyt koska ilmastohan on pidempiaikaisten säätilojen keskiarvo.
Itse olen sitä mieltä että nyt viimeistään pitäisi alkaa tehdä jotain. Esim. vähentää yksityisautoilua. Ihan pistää vihaksi kun miettii niitäkin ihmisiä jotka istuvat yksin autoissaan aamuruuhkassa ja ihmettelevät kun ei ole lunta. Kannattaisiko ehkä kokeilla joukkoliikennettä? Itse ainakin yritän välttää autolla ajamista aina kun mahdollista, sillä yksityisautoilu on yksi suurimmista ilmastonlämmittäjistä.

Edit: Vaikka olenkin melko huolestunut ilmastoasioista niin kuulun kuitenkin siihen ihmisryhmään joka ei valita lämpöä. Paljon mukavampaa kun on +5 eikä -20 vaikka se olisikin normaalia.
Henkka
Former member
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #21 on: 01.01.07, 19:28 »

Jokin aika sitten oli Hesarissa artikkeli, jossa kerrottiin mm. Lapista löytyneen selviä merkkejä siitä, että siellä on ennen kasvanut sankkoja havumetsiä ja esimerkiksi lajike, jota nyt tapaa Californiassa.
Itse en enään syytä muutoksesta (mikä on myös mielestäni tapahtumassa) vain elintapojamme, vaan se on ehkä pitkälti myös "luonnonlista" tapahtumaa.
Maapallolla on ollut tuhansien vuosien aikana lämpimämpiä ja kylmempiä jaksoja ja nyt olemme siirtymässä taas lämpimämpään suuntaan, pois pienestä jääkaudesta, joka vallitsi noin 700-200 vuotta sitten. Sitä ennenhän oli myös lämpimämpi ajanjakso.

Uskon toki myös että nykymaailman päästöillä ja elintavoilla on vaikutusta lämpenemiseen, mutta se ei ole kuitenkaan estettävissä mitenkään, ihmisen toimin.
Ehkä toimemme kärjistävät janopeuttavat muutosta kuitenkin?

Itse muistan talvia joten kuten 80-luvun taitteesta ja säästä aina kiinnostuneena olen seurannut sitä ja joskus jopa kerännyt joitain muistiinpanojakin siitä.
Tämä talvi on ollu tähän mennessä aikalailla samanlainen kuin 2000-2001. Joulukuun alussa oli hyvin leutoa ja lämpötilat samanlaisia kuin nyt. 2001 alkoi samoin harmaana ja sumuisena. Taisi olla jopa niin, että silloin oli melkein kuukausi täällä Helsingissä niin ettei aurinkoa näkynyt. Tammikuun lopussa lähdin etelään ja juuri ennen sitä saatiin pikkusen pakkasta ja lunta. Talvi alkoikin tuona vuonna vasta kunnolla helmikuun puolella.

80-luvun lopusta lähtien on ollut usempia erittäin leutoja talvia, mutta myös "normaaleja", lumisia talvia, täällä etelässäkin. mm. 97-98 lunta riitti ja ei ne ihan viimeisetkään talvet ole olleet poikkevia. 2002-2003 oltiin kunnon paukkupakkasissa.
Mieleen vain jää usein nämä poikkevat muutokset ja hetket sääoloissa. Tästäkin talvesta voi tulla vielä luminen ja kylmä, pitkälle kevääseen ja mielikuvat muistoissa muuttuvatkin ehkä aivan toisenlaisiksi. Mutta miltei joka vuonna talvissa on ollut kylmemmät ja leudommat hetkensä.
Oli kyllä minun lapsuudessa "joka talvena" hyvät hokkari- ja stiigakelit täällä Helsingissä, mutta oliko se normaalia vai sattumaa että juuri tälle ajanjaksolle sattui sellaista?

Ja ehkä osa tästä muutoksesta johtuu myös siten, että nyt näitä asioita seurataan tarkemmin. Mediassa ja kahvipöydissä. Lisäksi tiedonkulku on muuttunut paljon hiljattain.
Mm. trombeista saa nyttemmin lukea joka kesä lehdistä. Pienenä ollessani  sukulaisemme kertoi nähneensä sellaisen vesipyörteen mökillään rannassaan ja se tuntui ennenkuulumattomalta. Puita oli katkennut ja vene kieppunut ilmassa.
No, nyt tämä tapahtuma olisi ehkä päässyt lehteen tai kuvat nettiin, usean tietoisuuteen, joka osaltaan ruokkisi nyt sitä tunnetta että näitä tapahtuu paljon useammin kuin ennen.

Varmasti epavakaampia säitä ja talvia on tulossa jos ennusteet lämpenemisestä pitävät paikkansa. Maapallon keskilämpötila on ainakin noussut pikkuhiljaa, toistaiseksi. Siinä on puolensa ja haittansa meidänkin leveysasteilta katsottuna.

Jossain oli sellainen teoria että meillä muutos ei välttämättä olisikaan niin suuri, jos Golfvirta tyrehtyy tai heikkenee olellisesti jäätiköiden sulamisen myötä. Nythän se on ainakin heikkenemään päin. Eli sen lämpövaikutus meille heikkenee, mutta sitä kompensoisi taas yleinen maan lämpötilan nousu.

Mene ja tiedä. Teorioita on monia ja mielenkiintoisia. Jotain kuitenkin on tapahtumassa. Mutta mitä, mistä johtuvaa ja missä määrin, on edelleen kaikkea muuta kuin 100% varmaa.

Rikuuho
Former member
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #22 on: 01.01.07, 19:38 »

Maapallon ilmastossahan on historiallisesti ollut kylmiä kausia ja lämpimiä kausia joten varmasti se ilmasto muuttuu ainakin jollain aikavälillä. Isossa kuvassa vaan se ei kerro YHTÄÄN mitään että mimmoinen yksi talvi täällä pohjoisesssa on...

Tämä on minunkin uskomukseni, jota ainakaan ei vielä (tietääkseni) olla  kumottu. Uskon kyllä että ihminen avittaa ilmastoa lämpenemisessä, mutta kyllä se ihan luontoäidistä on lähtöisin.
Olli Vainio
Offline Offline

Posts: 7347
Date Registered: 05.07.01

Re: Ilmastonmuutos
« Reply #23 on: 01.01.07, 19:40 »

Tämä on minunkin uskomukseni, jota ainakaan ei vielä (tietääkseni) olla  kumottu. Uskon kyllä että ihminen avittaa ilmastoa lämpenemisessä, mutta kyllä se ihan luontoäidistä on lähtöisin.
Joo, siis itse olen kyllä sillä kannalla että ihan varmasti ihmisten toimet *jotain* tekee, mutta vielä ei ole kukaan voinut oikeasti todentaa että miten paljon todellisuudessa ihmiset muutosta tekevät ja mikä on "luonnollista". Muutosta kyllä tapahtuu, se on varmaa.

"Aviation in itself is not inherently dangerous. But to an even greater degree than the sea, it is terribly unforgiving of any carelessness, incapacity, neglect or ignorance."
arttula
Former member
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #24 on: 01.01.07, 19:42 »

Terve

Kiistämätön tosiasia kuitenkin on, että ilmakehän CO2 -pitoisuus on jyrkästi noussut, ja nousu jyrkkenee koko ajan. Ja hiilidioksidi on myös kiistatta "kasvihuoneilmiötä" aikaansaava. Se vaikuttaa varmasti maapallon ilmastoon - se tiedetään, mutta se missä tulee lämmintä, missä kylmää, on vielä avointa.

Arttu
Esa Lehtismäki
Offline Offline

Posts: 10316
Date Registered: 26.09.03

Re: Ilmastonmuutos
« Reply #25 on: 01.01.07, 19:58 »

Viimeisen 100 vuoden räjähdysmäinen nousu lämpötilakäyrässä johtuu meidän aiheuttamistamme päästöistä. Lämpötila toki vaihtelee myös luonnostaan, mutta ne muutokset ovat paljon hitaampia ja luonto ehtii sopeutua niihin. Elämme jääkautta ja nyt on menossa lyhyt interglasiaalijakso pitkien jäätiköitymisjaksojen välillä. Uusi jäätiköityminen voi alkaa koska hyvänsä, luultavimmin jo lähivuosituhansina, ja siitä seuraavat satatuhatta vuotta saavat nyt aiheuttamamme ilmastonmuutoksen näyttämään mitättömältä pikkujutulta. Maapallon väkimäärä laskee silloin luultavasti miljoonan paikkeille. Mutta tämä muutos tapahtuu tuhansien vuosien kuluessa. Ei kolmen kilometrin paksuinen jäätikkö rysähdä niskaamme yhdessä talvessa, vaan joka vuosi hieman etelämpänä talven lumet eivät enää sulakaan kesän aikana. Tämä ihmisen aiheuttama lämpeneminen on paha juttu siksi, että se on silmittömän nopea. Vuosisata on julmetun lyhyt aika minkäänlaiselle muutokselle. Luonto ei ehdi sopeutua, vaan seurauksena on suuri sukupuuttoaalto. Tämä siis sen lisäksi, että meille itsellemme tulee em. vaikeudet.

Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena ei ole uskonasia vaan fakta. Se on ollut fakta jo pitkään, mutta asiaa on pyritty sekoittamaan mahdollisimman paljon, jotta ei ihan vielä tarvitsisi ruveta suhtautumaan asiaan vakavasti. Mutta nyt tietääkseni jo viimeinenkin suurista taantumuksen linnakkeista, USA:n poliittinen johto on myöntänyt asian.

Matti Ollikainen
Offline Offline

Posts: 448
Date Registered: 20.06.05

WWW
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #26 on: 01.01.07, 20:04 »


mattiollikainen.fi
VARVASVÄLISILSA
Former member
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #27 on: 01.01.07, 21:08 »

Sen enempää kantaa ottamatta itse kysymykseen voisin todeta, että ompahan ainakin ensimmäinen talvi pitkään aikaan jolloin ei ole tarvinnut kuunnella valituksia siitä, kuinka on kylmä ja liikkuminenkin on vaikeaa kun joka paikassa on lunta mielin määrin.
Ompahan saanut kuunnella vaihteeksi ihmisten mielipiteitä sään lämpimyydestä...
Henkka
Former member
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #28 on: 02.01.07, 10:36 »

Sen enempää kantaa ottamatta itse kysymykseen voisin todeta, että ompahan ainakin ensimmäinen talvi pitkään aikaan jolloin ei ole tarvinnut kuunnella valituksia siitä, kuinka on kylmä ja liikkuminenkin on vaikeaa kun joka paikassa on lunta mielin määrin.
Ompahan saanut kuunnella vaihteeksi ihmisten mielipiteitä sään lämpimyydestä...

Eikä ihme: http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Joulukuu+l%C3%A4mpimin+koskaan+Suomessa+mitattu/1135224030250?ref=rss
sikkesakke
Former member
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #29 on: 02.01.07, 10:52 »

...Itse olen sitä mieltä että nyt viimeistään pitäisi alkaa tehdä jotain. Esim. vähentää yksityisautoilua...
...yksityisautoilu on yksi suurimmista ilmastonlämmittäjistä.
Onko näin? Jos en ihan väärin muista lehmät Smiley kyllä, luit oikein ovat suuri osa ilmaston lämpenemisessä, ainakin Australiassa. Ja sitten tuohon joukkoliikenne hommaan, eli suomessa tuo bussimatkat on aika kalliitakin, verrattuna esim. neuvostoliittoon ja siitä hajonneisiin maihin. Latviassa bussi maksoi suomenrahassa huimat 30snt lapsilta ja 60snt aikuisilta. Ja kyllä mentiin bussilla joka paikkaan vaikka hotelliin olisi kyllä kävellytkin. Ja eräskin paikallinen perhe, yksi lapsi vaunuissa, molemmat vanhemmat näyttivät olevan hyvin menestyviä, ja niin sitä tungettiin täpötäyteen ruuhkabussiin, eikä ostettu omaa autoa.
motojuzzi
Former member
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #30 on: 02.01.07, 11:00 »

Viittaamatta sen enempää kehenkään tänne kirjoittaneeseen (en ole jokaista perustelua jaksanut lukea, tarkoitan tässä ihan suullisesti käytyjä keskusteluja) minua vähän tympii ihmiset, jotka vaan toteavat sen enempää asiaan tutustumatta, että maapallolla on ollu kylmiä ja kuumia kausia, ja tää on varmasti nyt semmonen lämpenevä kausi muutenkin. Jotenkin minusta tuntuu että tiedemiehet ovat tajunneet ottaa tuon normaalin vaihtelun huomioon ilman näitä älykköjäkin.
arttula
Former member
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #31 on: 02.01.07, 11:20 »

Lehmien piereskelystä en osaa juurikaan sanoa, mutta linja-automatkat ovat TÖRKEÄN kalliita ! Muutama viikko sitten matkustin (ensimmäistä kertaa piiiiitkään aikaan) linja-autolla Turku-EFHK-Turku -välin. Edestakainen matka maksoi 46 e, (eli n. 270 mk vanhaa rahaa). Ja reissu kesti kauan. Jatkossa kuljen omalla autolla taatusti.

Arttu

Onko näin? Jos en ihan väärin muista lehmät Smiley kyllä, luit oikein ovat suuri osa ilmaston lämpenemisessä, ainakin Australiassa. Ja sitten tuohon joukkoliikenne hommaan, eli suomessa tuo bussimatkat on aika kalliitakin, verrattuna esim. neuvostoliittoon ja siitä hajonneisiin maihin. Latviassa bussi maksoi suomenrahassa huimat 30snt lapsilta ja 60snt aikuisilta. Ja kyllä mentiin bussilla joka paikkaan vaikka hotelliin olisi kyllä kävellytkin. Ja eräskin paikallinen perhe, yksi lapsi vaunuissa, molemmat vanhemmat näyttivät olevan hyvin menestyviä, ja niin sitä tungettiin täpötäyteen ruuhkabussiin, eikä ostettu omaa autoa.
laurindo
Former member
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #32 on: 02.01.07, 11:43 »

Lehmien piereskelystä en osaa juurikaan sanoa, mutta linja-automatkat ovat TÖRKEÄN kalliita ! Muutama viikko sitten matkustin (ensimmäistä kertaa piiiiitkään aikaan) linja-autolla Turku-EFHK-Turku -välin. Edestakainen matka maksoi 46 e, (eli n. 270 mk vanhaa rahaa). Ja reissu kesti kauan. Jatkossa kuljen omalla autolla taatusti.
Arttu

Junalla tuo olisi varmasti halvemmaksi. Junathan eivät vielä kulje lentoasemalle mutta Tikkurilasta pääsee mielestäni aika kätevästi paikallisbussilla perille lentoasemalle.
arttula
Former member
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #33 on: 02.01.07, 11:48 »

Joo, olisi varmasti, mutta lähtö oli klo 3 yöllä, ja Tikkurilasta on kuitenkin kohtuullinen matka raahata sukellusvarustekasseja kentälle.

Junalla tuo olisi varmasti halvemmaksi. Junathan eivät vielä kulje lentoasemalle mutta Tikkurilasta pääsee mielestäni aika kätevästi paikallisbussilla perille lentoasemalle.
Mikko Maliniemi
Nik Kammiomieli
Moderator
Offline Offline

Posts: 33498
Date Registered: 05.07.01

WWW
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #34 on: 02.01.07, 11:52 »

Junalla tuo olisi varmasti halvemmaksi. Junathan eivät vielä kulje lentoasemalle mutta Tikkurilasta pääsee mielestäni aika kätevästi paikallisbussilla perille lentoasemalle.

Katsoitko? Näyttäisi vaan junalla tulevan yhteen suuntaan yli 25€ aikuiselta (Pendolinolla yli 30€) välillä Tku-Hki. Siihen sitten vielä saman hintainen paluumatka + kyydit siellä Helsingin päässä...

                                Entinen hiihtäjä, nykyisin raitis

                                 My photos on Airliners.net
Timo Koski
Offline Offline

Posts: 2583
Date Registered: 11.02.04

Re: Ilmastonmuutos
« Reply #35 on: 02.01.07, 11:53 »

Junalla tuo olisi varmasti halvemmaksi. Junathan eivät vielä kulje lentoasemalle mutta Tikkurilasta pääsee mielestäni aika kätevästi paikallisbussilla perille lentoasemalle.
Turun junat ei kyllä tietääkseni kulje Tikkurilan kautta, vai onko maantietoni vallan vanhentunut? Embarrassed
arttula
Former member
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #36 on: 02.01.07, 11:57 »

Juu, eivät tosiaan kulje, mutta varmaan Lauri tarkoitti, että olisi siirtynyt Helsingissä paikallisjunalla Tikkurilaan ja edelleen bussilla lentokentälle. Hankalaa.

Alkuperäiseen aiheeseen palatakseni: Aion siis jatkossakin käyttää omaa autoa huolimatta ilmastonmuutoksesta. Toivottavasti muutaman vuoden päästä ainakin täällä etelässä päästää talvirenkaiden vaihdosta eroon... Tongue

Arttu

Turun junat ei kyllä tietääkseni kulje Tikkurilan kautta, vai onko maantietoni vallan vanhentunut? Embarrassed
clooni
Former member
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #37 on: 02.01.07, 12:05 »

Viittaamatta sen enempää kehenkään tänne kirjoittaneeseen (en ole jokaista perustelua jaksanut lukea, tarkoitan tässä ihan suullisesti käytyjä keskusteluja) minua vähän tympii ihmiset, jotka vaan toteavat sen enempää asiaan tutustumatta, että maapallolla on ollu kylmiä ja kuumia kausia, ja tää on varmasti nyt semmonen lämpenevä kausi muutenkin. Jotenkin minusta tuntuu että tiedemiehet ovat tajunneet ottaa tuon normaalin vaihtelun huomioon ilman näitä älykköjäkin.

Hyvä pointti. Mutta yhtä lailla tympii myös se kun jatkuvasti mummelit ja kukkahattutädit marmattaa että "se on se ilmastonmuutos nyt!". Tämän päivän mediassa joku keksii että se ja se asia on paha. Ja sehän sitten pian on yleisen maailmanlaajuisen mielipiteen mukaisesti kaiken pahan alku ja juuri ja syy jokikiseen ongelmaan.

Kyllä, ilmasto on 100 vuodessa lämmennyt sen yhden asteen. Lukuna se on pieni, mutta totta kai sellaisellakin voi olla vaikutusta. Huippulukemat voivat olla ihan omaa luokkaansa vaikka keskiarvo muuttuu ihan vähän. Ilmastonmuutos on vakava asia lähitulevaisuudessa. Jotta se ei olisi niin vakava asia, pitäisi paraikaa tehdä jotakin konkreettista, tai itse asiassa olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten. Se luontaisen muuttumisen yli menevä muutos on täysin ihmisen aikaansaamaa eikä se tyhmyydessään sille enää juuri mitään mahda. Mitä siis tehdään? Ah niin inhimillisesti marmatetaan, että se on se ilmastonmuutos nyt. Vouhotetaan ja julkaistaan mahtavia skenaarioita ja kuvia kun nuu jorkkia ei enää olekaan jne. Mukavaahan se on vain syytellä asioita ja jatkaa samaan malliin elämäänsä.

Kuten Virtasen Matti huomautti, tässä niputetaan yhteen kaksi asiaa jotka ovat melko etäällä toisesta. Valitettavaa vaan, että tämän päivän media kaikessa turhuudessaan puristaa ne yhdeksi asiaksi ja vetelee päivittäisillä "Ilmastonmuutos on syyllinen" lööpeillään valuuttaa pohjattomaan kassaansa.
Toistoksi: ilmastonmuutos on arkipäivää ja tosiasiaa, mutta minulle media tekee siitä erittäin rasittavan ja pattiin ottavan asian. Tunteet kiehahtaa samalla tavalla kuin monella täällä kun perustoimittaja uutisoi jotakin ilmailusta. Vertaa "Lentoturma lähellä Rovaniemellä".
Henkka
Former member
Re: Ilmastonmuutos
« Reply #38 on: 02.01.07, 12:20 »

Viittaamatta sen enempää kehenkään tänne kirjoittaneeseen (en ole jokaista perustelua jaksanut lukea, tarkoitan tässä ihan suullisesti käytyjä keskusteluja) minua vähän tympii ihmiset, jotka vaan toteavat sen enempää asiaan tutustumatta, että maapallolla on ollu kylmiä ja kuumia kausia, ja tää on varmasti nyt semmonen lämpenevä kausi muutenkin. Jotenkin minusta tuntuu että tiedemiehet ovat tajunneet ottaa tuon normaalin vaihtelun huomioon ilman näitä älykköjäkin.

Minua ihmetyttää ehkä eniten se, että näissä llmastonmuutosta käsittelevissä keskuteluissa useat ajattelevat jotenkin niin, että yksi teoria sulkee toisen, jos asian näin yksinkertaiseti ilmaisee. Se ei välttämättä ole sitä, että ei olisi otettu mistään selvää, jos jonkun ajatukset eivät myötää omia. Vaikka se kuinka tympisikin.

Ei kai vieläkään ole olemassa sitä yhtä totuutta, mikä olisi tullut asiantuntijoiden suusta. Ja tuskin kukaan tiedemies voi ajatella siltä pohjalta "kun tämähän jo tiedetään"? Kun koko ajan kerätään, tutkitaan ja analysoidaan uutta tietoa tämän asian saralla.

Tuossa aiemmin mainitsemassani HS:n artikkelissa uutisena oli se, että Lapin menneen kasvuston tutkimuksissa oli löydetty uutta tietoa, mikä tietysti on huomioitava johtopäätöksissä. Jos Lapissakin on metsät humisseet edellisillä lämpimillä kausilla, niin ei se ole myöskään ollut mikään pieni muutos ilmastossamme.
Onhan nämä kaikki otettava huomioon. Saasteiden merkitystys on ilmeinen ja mietityttää todella mihin ollaan menossa, jos ns. luonnollisestikkin ilmasto on muuttumassa sellaiseksi, jossa kasvusto muutuu meillä olennaisesti ja yleisesti voidaan saada kaksikin satoa viljelyskaudella, nykyisen yhden sijasta.

Ei se ole "älyköimistä" jos nämä asiat kiinnostavat ja haluamme pohtia eri asoita. Sen pohjalta mitä tietoa koko ajan julkaistaan. Sen varassahan me olemme kuitenkin.
« Last Edit: 02.01.07, 12:37 by Henri Laitinen »
Esa Lehtismäki
Offline Offline

Posts: 10316
Date Registered: 26.09.03

Re: Ilmastonmuutos
« Reply #39 on: 02.01.07, 12:34 »

Eihän siitä ole kuin joitain kymmeniä miljoonia vuosia kun Suomi oli päiväntasaajalla. Ja välillä on ollut koko maapallo jäässä ja välillä niin perhanan kuuma, ettei ihmisellä olisi ollut mitään mahdollisutta selvitä hengissä. Viimeiset 10 000 vuotta ovat olleet poikkeuksellisen tasaista aikaa, lämpötila ei ole vaihdellut paljonkaan, eikä vaihtele nytkään menneisiin ja tuleviin muutoksiin verrattuna. Mutta ei näitä luonnollisia vaihteluita pidä sotkea fossiilisten polttoaineiden polttamisesta, karjataloudesta ja teollisuuden muista päästöistä johtuvaan kasvihuoneilmiön voimistumiseen ja sillä tekosyyllä esittää, ettei päästöillä ole väliä. Tilanne on vähän sama kuin sanoisi, että ihan hyvin me voidaan räjäyttää Eduskuntatalo, kun se seuraavan parin tuhannen vuoden kuluessa rapautuu kuitenkin. Ei se nyt ihan sama ole. Meillä olisi vielä ainakin parituhatta vuotta leppoisaa aikaa jäljellä, jos emme lyhytnäköisesti sössisi asiaa muutamassa vuosikymmenessä pilalle paksumman lompakon toivossa.

Pages: 1 [2] 3 4 ... 54 Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1