Pilkunviilausta

<< < (25/90) > >>

FIN0109:
Quote

Joo. Tarkoitin tuolla itse-sanan käytöllä asiaa hieman laajemmin tyyliin: Itse syön puuroa aamuisin, Itse matkustan bussilla, Itse viilaan pilkkua internetissä... Mihin unohtui "minä" tästä kielestä? 


"Minä Itse?" 

-Kaitsu

lujar:
Quote

Kun foorumeilla ei ole soveliasta puuttua oikeakielisyysseikkoihin, pannaankin pystyyn tällainen aiheelle pyhitetty ketju. Kielen raiskaaminen erityisesti internetin keskustelupalstoilla on kiistämätön tosiseikka. Tekstiviestikieli on vielä aivan oma juttunsa. Molemmista tämä tahtoo levitä niin lehtiin kuin muihinkin teksteihin. Ajattelinpa, että tähän sopii kirjoittaa, mikä kielenkäytössä ärsyttää. Kysymyksiäkin voi kenties esittää. Ehkäpä me jokainen opimme jotakin pientä - tai sitten emme.

.....

Näillä pääsee alkuun. Lisää saa keksiä. Tarkoitus ei olekaan nettikeskustelun muuttaminen täydellisen virheettömäksi, vaan lähinnä pohtia miten oppia säännöt, ennen kuin niitä voi rikkoa 


Antin eo. heräte ja siitä kummunnut 'itse' teeman pohdiskelu (puolesta ja vastaan) toivat mieleen seuraavan ikivanhan ärsytteen, jota kukaan ei näytä vielä ainakaan tässä tuoneen esille:

Tarpeetonta mitättelyä ei ehkä esiinny niinkään internetin keskustelupalstoilla kuin mitä tiedotusvälineissä, esimerkiksi radiossa, usein vielä uutisissa, vaikka niissä yleensä pyritään oikeakielisyyteen. Joka kerta se kuitenkin ärsyttää kuin mikä! Siis jos esimerkiksi sanotaan: "Inflaatio on ollut nopeampaa kuin mitä vuosi sitten oletettiin"! Vaikka saman asian ajaisi: "Inflaatio on ollut nopeampaa kuin vuosi sitten oletettiin"

Tuo ilmaisu pitäisi kokonaan mitätöidä! Vai mitä / eikö mitä? Vaiko vielä mitä?

lujar:
Quote

Päättökoe. Lopputulema. Huomasin äsken ilokseni, että monet minua nuoremmat FlightForumille kirjoittavat ovat huolissaan suomenkielestä. Omalta osaltani lainaan entistä pääministeriä Anneli Jäätteemäkeä. Minä kirjoitan niin hyvää suomea kuin osaan.   


Eräässä haastattelussa ennen vuoden 2003 eduskuntavaaleja Anneli taisi painottaa toimittajalle, että hänen sukunimensä kirjoitetaan kahdella ä:llä!  Siis Jätteenmäki!?

Niin hyvin laskettu kuin osattiin? Vai oliko jotain tullut 'yllätyksenä ja pyytämättä'? 

Crayfishguru:
Quote

Tuo ilmaisu pitäisi kokonaan mitätöidä! Vai mitä / eikö mitä? Vaiko vielä mitä?


Aikanaan taisteltiin myös sanasta mitätöidä, jota ei pitäisi olla olemassakaan. Sehän edellyttäisi suomenkielistä kantasanaa mitätö ja koska sellaista ei ole, ei siitä pitäisi johdannaisiakaan muodostettaman.

Kantasana on mitätön ja siitä virheettömästi muodostettu verbi taas mitätöntää. Mitätöity taas kuuluisi olla mitätönnetty jne.

Suomalainen kielimafia - professori Sadeniemi & Co. - puuttui näihin ankaralla kädellä. Nyttemmin lienee annettu periksi näin mitättömässä asiassa.

Crayfishguru:
Quote

Sitten vaan aivopesemään minua oikeistokonservatiiviksi, että saadan tuokin epäkohta järjestykseen

Ranskalaiset - nuo vallan kumoukselliset ja kapinalliset - sanovat, että ellei mies alle kolmekymppisenä ole sosialisti, häneltä puuttuu tunnetta, mutta jos vielä viisikymppisenäkin, puuttuu järkeä. Tuota sanontaa sorvattaessa eivät tainneet tasa-arvolait olla ihan voimissaan ainakaan sukupuoliasioissa, vaikka maassa onkin jo pitkään vannottu, vapauden, veljeyden ja tasa-arvon nimiin.

Kaikkea ne ranskalaiset keksivät, kuten nopean, tehokkaan ja pysyvän lääkkeen päänsärkyyn. (Giljotiini) 

Navigation

Up one level

Next page

Previous page