FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
22.05.18, 23:40

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Lentosimulaattorit
| |-+  Kotiohjaamot / Home Cockpits (Moderators: Jari Mikkilä, Joni Öfverström, Tuomas Kuosmanen)
| | |-+  Yleissimuohjaamo
:  

« previous thread next thread »
Pages: [1] 2 Reply Print
Author Topic: Yleissimuohjaamo  (Read 3663 times)
Lauri FIN918
Former member
Yleissimuohjaamo
« on: 26.12.10, 17:24 »

Hei,
ajattelin tossa kyhätä itelleni tollasen airbus kotiohjaamon. Ihan siis puolikas siis eikä muuta ku toi aribussin perus paneeli ja sit se kaasu osasto... nii täs mietin et noita saitekin juttui vois käyttää vähä apuna, mut joku sano tossa et, et se ei välttämättä olisi paras idea vaan tekisin itse. Niin tietääkö joku jonkun hyvän sivun, mis ohjestettais tekemään koti ohjaamon. Oon ettiny kyl googles paljo, mut ei oo löytyny Sad
Kiitos etukäteen!
Lauri
« Last Edit: 23.03.11, 07:21 by Lauri Sivuoja »
Juha Klemettinen
Offline Offline

Posts: 5426
Date Registered: 14.04.04

WWW
Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #1 on: 26.12.10, 19:20 »

Niin tietääkö joku jonkun hyvän sivun, mis ohjestettais tekemään koti ohjaamon. Oon ettiny kyl googles paljo, mut ei oo löytyny Sad

Sellaista sivua tuskin löytyy (niin kuin olet itsekin todennut) missä neuvottaisiin kädestä pitäen A32S-kokkarin tekeminen.

Aloita vaikka kahlaamalla tämä kotiohjamofoorumi läpi, täällä on rakenteilla parikin mielenkiintoista Airbus-kokkaria.

Saitekin kaasut toimivat varmasti alkuvaiheessa (ja vähän pidemmällekin) ihan hyvin. Kannattaa alkaa vähitellen kokoaman tietoa ja kotiohjaamon osia, ei kannata aloittaa liian kunnianhimoisesti, tärkeintä on päästä lentämään koko ajan ettei kiinnostus laannu  Wink

Juha


**Jos siinä on tähtimoottori sen täytyy lentää**
Lauri FIN918
Former member
Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #2 on: 26.12.10, 20:13 »

Hei,
tuota juuri ajattelinkin Smiley. Mitein vaan että kuinka monta näyttöä sietää yksi kone. Kone on tämä http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=38583
Ja tarvisko toisenkin koneen, että saisi 4-5 näyttöä.
Kiitos etukäteen! Smiley
Lauri
Lauri FIN918
Former member
Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #3 on: 27.12.10, 12:45 »

Hei,
mistä löytyis sivu, jossa ohjastetais tekemään oma kaasu ja ne paneelien vempaimet. Opencockpitist näyttää löytyvän tekniikkaa, mutta kun ei tiedä mitä pitäisi ostaa ja mitä ei... Olen lukenut, että täällä on muutama todella hyvä kokkarien tekijä, niin voisivatko he vähän ohjastaa Roll Eyes
Kiitos!
Lauri
Tommi Ahonen
Offline Offline

Posts: 452
Date Registered: 31.10.08

Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #4 on: 27.12.10, 13:15 »

Terve!

Täällä on vähän samanlaisia ajatuksia kuin sinulla... http://www.fsnordic.net/discussion/index.php/topic,95096.0.html

Tässäkin hommassa HYVIN suunniteltu on puoliksi tehty  Wink
Juho Leppänen
Offline Offline

Posts: 387
Date Registered: 25.04.08

Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #5 on: 27.12.10, 14:12 »

Nää taitaa olla vähän semmosia juttuja et jos ei oo mitään hajuakaan miten jonkun toteuttais, niin kannattaa miettiä onko mitään edellytyksiäkään päästä kummoisiin lopputuloksiin. Ihan hyvä keino voi olla, että lähdet liikkeelle valmiilla rateilla,polkimilla kaasuilla jne. Sitten kun on edes vähän hajua siitä miten joku tehtäisiin noin niinkuin ihan oikeasti käytännön tasolla.....  thmbup
Markus Mäkelä
Offline Offline

Posts: 1019
Date Registered: 05.07.01

Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #6 on: 28.12.10, 15:29 »

no niin. mitä softaa ajattelit pyörittää vai tyydytkö pfd/nd ikkunoihin. Edellinen on kallis mut lopulta
vakavaan käyttöön. Ainakin cockpitsonic ja joku muu myi ihan vaan
pfd/nd ikkunasoftaa. Sit on noi jo täällä mainitut jeehel yms. proggikset.
Mä olen sitä mieltä, että tuo softa on tärkein. Sitten rakennat rautaa sen ympärille, jahka olet keksinyt
mitä ohjainkortteja aiot käyttää. Mulla on opencockpits kortit.
Ihan peruskaasumoduuli riittää. Se ei ole bussissa ensimmäinen juttu, lentämisen kannalta, vaan
pfd/nd näytöt+softa, sit Fcu&efis ja sit mcdu. Toki joikkari ja pedaalit pitää olla.
yksi laajakuva tft pfd/nd ikkunoille ja mieluusti matrox3head2go etunäkymään.
Lauri FIN918
Former member
Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #7 on: 28.12.10, 19:55 »

Itse ajattelin käyttää tota saitekin multi- ja switchpaneelia. Ajattelin, että tekisin aika halvalla. Keinohorisontti ja navi vois mennä yhelle screenille ja mittaristot toiselle. Muutama nappi(master caution ja pari muu niistä) tekis mieli tehä itse, mutta muuten oikeestaa en. Overhead tulis sit sillo ku tarvii tripleheadille, jotka laitan koneesta ulospäin kuvana. Ja samoin fmc, ennenkö sit myöhemmin ostan sen valmiina opencockpitist. Noi throttlet ja flapsit ja speed breakit toteuttaisin aluks sillein, että kun itselläni on saitekin throttle, niin siitä kaksi oikeanpuolimmaista on bussin kaasut ja vasen puolimmainen speedbrake. Toi flaps vipu ja gear vipu taitaa tulla tossa saitekin mukana. Mutkun itse en ole tekniikan nero Undecided, niin tarvitsisin kipeästi neuvoja mitä tarvitsen. Tarvitsenko jotain ohjelmia. Ja jos, niin mihin?..Toisen tietokoneen? Käytän jatkossa fs9, koska se ei tarvitse niin paljon tehoa.
Lauri
O-P Pietila
Offline Offline

Posts: 2463
Date Registered: 26.09.02

Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #8 on: 28.12.10, 20:23 »

Näihin posteihin on vaikea vastata mitään järkevää, kun koko projekti ruiskaistaan ruudulle näin. Tee joku selkokielinen projektisuunnitelma ensin itsellesi puhtaaksi kirjoitettuna.
Erittele eri alaotsikoiden alle tarvittavat elektroniikat, ohjelmistot, jne. tyyliin:

Ohjelmistot:
-
-
Ohjaimet:
-
-

jne.

Huomaat nopeasti mitkä asiat ovat niitä selvitystä vaativia. Palaa sitten asiaa ja esittele projektisi järkevämmässä muodossa, kaikkien helposti ymmärtämällä ja loogisella tavalla.
Lupaan, että saat paljon enemmän positiivista palautetta ja teknistä tukea projektiisi.

Ongelmana nyt on, että vuosien saatossa näitä vastaavia projektin aloituksia on nähty jo turhankin
kanssa ja stereotyyppiseksi 'takapuoli edellä puuhun' projektiksi voisi (kaikella hyvällä) luonnehtia juuri tälläistä jettisimun rakentamista ilman sen järkevämpää suunnitelmaa, ensimmäisenä projektina.

Eli, palaa asiaan, kun olet tehnyt taustatyösi kunnolla ja selvittänyt asioita riittävästi. Mitään yhtä valmista paikkaa ei ole mistä vastaukset löydät vaan kehoitan ottamaan Googlen kauniiseen hiirikäteen.
Tukea täältä saa varmasti. Tsemppiä projektiisi!

Kuten aina ennenkin, henkilökohtainen mielipiteeni on, että kannattaisi aloittaa jostain ihan eri kokoluokan simusta, esim. joku yksimoottorinen GA-kone. 
Jokainen kun voi yhden käden sormilla laskea montako näitä jettisimuja on Suomessa viime vuosien aikana valmiiksi asti rakennettu.
Tuomas Kuosmanen
Moderator
Offline Offline

Posts: 10450
Date Registered: 18.06.02

WWW
Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #9 on: 29.12.10, 12:31 »

Ja se mitä joskus tuli aiemminkin kommentoitua: mieti mitä siinä lentäessäsi teet eniten esim. hiirellä / näppiksellä ja mallinna ne ensin kytkimien ja nappuloiden avulla, saat kaksi asiaa:

  • kokemusta siitä miten noita nappuloita ja näyttöjä ym toteutetaan käytännössä ilman että rahaa kuluu tuhansia euroja ennenkuin tiedät mikä toimii omassa tapauksessasi parhaiten
  • sitä "lisäfiilistä" mitä useimmiten hommassa lähdetään hakemaan

Ison ohjaamoprojektin (toki tämä nyt ei ole ihan sellainen välttämättä) kanssahan tekemistä riittää, alat rakentaa projektia joka kestää todennäköisesti vuosia ja huomaat että se mukava harrastus - eli simulaattorilla lentäminen - on jäänyt projektin tieltä kokonaan unohduksiin, kun tietokone, joystickit ja pelit ja vehkeet on koko ajan päreinä ja projektin takia levällään...

Eli muista suunnitella projektisi niin että se pysyy "lentokelpoisena" mahdollisimman paljon. Aikaa menee vähintään triplasti se mitä alunperin kuvittelet siihen kuluvan, siksi on ihan hyvä että simulaattorillasi voi lentää silloin kun into värkätä on kateissa, koska lentämisestä sitä saa lisää.

//T
« Last Edit: 29.12.10, 12:39 by Tuomas Kuosmanen »

Lauri FIN918
Former member
Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #10 on: 29.12.10, 13:30 »

Tässä tuntuu olevan seuraava vaihe mennä puuliikkeeseen ja tilata palat. Tehny paripäivää suunnittelua ja kaikki on nyt valmista. Ainoo mikä askarruttaa, on se, miten sais mahd. halvalla noi monitorit ja toisen tietokoneen. Kun kuitenkin tämä kokkarin tarkotus ei ole olla vain bussin ohjaamo, vaan myös yleis ohjaamo bussin väreissä jne.
Eli suunnitelmana ois laittaa kaikki noi nav, mittaristot... kahdelle näytölle. Kysymys itselleni on vain se, tarvitsenko jonkun ohjelman siihen.
Fcu&efis:paneelin toteutan saitekin paneelejen avulla.
Ulospäin näkymä ois tarkotus toteuttaa matrox triplehead2go:lla. Siihen tulisi sitten näin aluksi myös overhead ja mcdu silloin kun tarvitaan.(Tai sitten vielä yksi toinen näyttö ehkä myöhemmin niille)
Mulla on auton pedaaleja parisen kappaletta itelläni(samat kuin tässä kuvassa:http://www.fsnordic.net/discussion/index.php?action=dlattach;topic=95112.0;id=264158;image , mutta sen liitin on aika outo, joten laitoin yv:tä jo ton kuvan ottajalle kysyäkseni neuvoa...)
Projektini olisi aika saman lainen kuin tuo äskeinen kuva, paitsi että teen siihen vielä Fcu&efiksen.
Perus 3d joystick löytyy itseltäni.

Muistuttakaa jos jotain unohtu Wink
Lauri

Juha Klemettinen
Offline Offline

Posts: 5426
Date Registered: 14.04.04

WWW
Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #11 on: 29.12.10, 18:27 »

Tässä tuntuu olevan seuraava vaihe mennä puuliikkeeseen ja tilata palat. Tehny paripäivää suunnittelua ja kaikki on nyt valmista.

En usko, että seuraavana kannattaa mennä puuliikkeeseen...

Quote
Eli suunnitelmana ois laittaa kaikki noi nav, mittaristot... kahdelle näytölle. Kysymys itselleni on vain se, tarvitsenko jonkun ohjelman siihen.
Fcu&efis:paneelin toteutan saitekin paneelejen avulla.
Ulospäin näkymä ois tarkotus toteuttaa matrox triplehead2go:lla. Siihen tulisi sitten näin aluksi myös overhead ja mcdu silloin kun tarvitaan.(Tai sitten vielä yksi toinen näyttö ehkä myöhemmin niille)
Mulla on auton pedaaleja parisen kappaletta itelläni(samat kuin tässä kuvassa:http://www.fsnordic.net/discussion/index.php?action=dlattach;topic=95112.0;id=264158;image , mutta sen liitin on aika outo, joten laitoin yv:tä jo ton kuvan ottajalle kysyäkseni neuvoa...)
Projektini olisi aika saman lainen kuin tuo äskeinen kuva, paitsi että teen siihen vielä Fcu&efiksen.
Perus 3d joystick löytyy itseltäni.

Hanki ihan ensimmäisenä ne näytöt ja panelit. Kasailet ne pöydälle niin, että sinulla on kaikki haluamasi toimintakunnossa. Kun kaikki pelittää, on aika alkaa miettiä puuliikkeeseen lähtöä.
Juha


**Jos siinä on tähtimoottori sen täytyy lentää**
Lauri FIN918
Former member
Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #12 on: 29.12.10, 18:56 »

Siis tietenkään en tarkottanu ostamista Grin, vaan menen sinne etukäteen neuvottelemaan mitä ne voisi tehdä ja maalata, ja mitä minun itse sitten täytyy tehdä. Mielelläni en tekisi muuta kuin hakata nauloja, koska tilaa ei ole maalaamiseen ja sahaamiseen. Mutta tosiaan tuo on tosiaan erinomainen ehdotus Wink.
Kiitos!
Lauri
Mikko Maliniemi
Nik Kammiomieli
Global Moderator
Offline Offline

Posts: 33498
Date Registered: 05.07.01

WWW
Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #13 on: 29.12.10, 19:03 »

Mielelläni en tekisi muuta kuin hakata nauloja, koska tilaa ei ole maalaamiseen ja sahaamiseen.

No näin äkkiseltään ajateltuna voisi kuvitella, että jos sulla on tila, mihin tuollaisen voi kasata, on sulla siinä silloin tila, missä sahata ja maalatakin. Ei kait ne vie sen enempää tilaa, kuin se vasaran kanssa heiluminenkaan  Roll Eyes

Joskin voisin myös kuvitella, että naulaaminen ei välttämättä ole noissa hommissa kaikkein toimivin vaihtoehto  Tongue

                                Entinen hiihtäjä, nykyisin raitis

                                 My photos on Airliners.net
Marco Tammes
Offline Offline

Posts: 737
Date Registered: 23.07.07

WWW
Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #14 on: 29.12.10, 21:46 »

Jep, mullakaan ei ole kun pieni yksiö ja täällä olen askarrellu...sahaillu, poraillu ja ruuvaillu.
Kas kun ei ole vielä tullu valituksia  Grin


https://www.facebook.com/MakoysB777er
E6700 3,2 @ 4 GHz,  Mushkin Redline 4x2 Gb,  GTX 560TI,  2 x HyperX SSD,   850W,   Win7  64bit
Juha Klemettinen
Offline Offline

Posts: 5426
Date Registered: 14.04.04

WWW
Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #15 on: 30.12.10, 05:20 »

Siis tietenkään en tarkottanu ostamista Grin, vaan menen sinne etukäteen neuvottelemaan mitä ne voisi tehdä ja maalata, ja mitä minun itse sitten täytyy tehdä.

Mielestäni ihan alkuvaiheessa voit unohtaa puutyöt kokonaan. Aluksi päätät mitä olet tekemässä. Ainakin tämän ketjun perusteella se ei ole ihan selvää. Aluksi puhut A32S-kokkarista ja nyt se on jo muuntunut geneeriseksi jetti-kokkariksi. Alkuun onkin tärkeintä miettiä rauhassa mitä haluaa tehdä ja mikä itseään kiinnostaa riittävästi.

Sen jälkeen kasaat näytöt ja koko setupin toimivaksi pöydälle. Silloin näet ovatko hankkimasi näytöt yms. sopivat ja toimivat. Kun kaikki pelittää, voi alkaa suunnittelemaan siihen ympärille puuta. Tämä minun mielipiteenä, moni lähtisi varmaan liikkeelle eri tavalla.
Juha


**Jos siinä on tähtimoottori sen täytyy lentää**
O-P Pietila
Offline Offline

Posts: 2463
Date Registered: 26.09.02

Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #16 on: 30.12.10, 06:48 »

Jep, juuri näin. Ensin softat ja näytöt pöydälle pyörimään ja kaikki kytkimet toimimaan. Sitten vaan valmiiksi testattu ohjelmisto/hardisympäristö kytketään sopivaan 'telineeseen'. Meillä meni näin:

Mittarien testipenkki:
http://www.lentosimulaattori.1g.fi/kuvat/assorted+construction+pictures/Simkits+%2C+Instrument+panel/05.JPG
http://www.lentosimulaattori.1g.fi/kuvat/assorted%20construction%20pictures/Simkits%20%2C%20Instrument%20panel/181_8108.JPG

Kytkimet, yms.
http://www.lentosimulaattori.1g.fi/kuvat/assorted+construction+pictures/throttle+and+controls/180_8097.JPG

Avioniikat:
projekti 1:
http://www.lentosimulaattori.1g.fi/kuvat/GA+Avionics+panel+project/Project+1+-+Summer+2006+%28FSBUS%29+-+aborted/29.JPG

projekti 2:
http://www.lentosimulaattori.1g.fi/kuvat/GA+Avionics+panel+project/Project+2+-+Spring+2007+%28IOCARDS%29/197_9767.JPG

projekti 3:
http://www.lentosimulaattori.1g.fi/kuvat/GA+Avionics+panel+project/Project+3+-+Spring+2010/IMG_0003.JPG

Varsinaisen ohjaamon rakennus on se viimeinen vaihe.
Lauri FIN918
Former member
Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #17 on: 30.12.10, 08:53 »

No näin äkkiseltään ajateltuna voisi kuvitella, että jos sulla on tila, mihin tuollaisen voi kasata, on sulla siinä silloin tila, missä sahata ja maalatakin. Ei kait ne vie sen enempää tilaa, kuin se vasaran kanssa heiluminenkaan  Roll Eyes

Joskin voisin myös kuvitella, että naulaaminen ei välttämättä ole noissa hommissa kaikkein toimivin vaihtoehto  Tongue
Siis kyl periaatteessa tilaa olisi sahaata jne. Mutta naapurit on aika herkkiä valittamaan yleensä. Ja sitten kun kotoa ei löydy oikestaa ku saha pora ja muuta krääsää  Grin. Oon tosiaan nyt ruvennu kokoamaan näitä näyttöjä. Oon liattanu jo tonne osta/myy listalle jo ilmotuksen.
Laitan kuvaa, kun alkaa elektroniikka olla kunnossa.
Mutta vielä se yksi kysymys. Mitä ohjelmaa tarvitsen, etta saan nuo mittarit ja navi ja jne. 2 näytölle. Tarviiko siihen jotain ohjelmaa. Ja jos tarvii, niin mitä? Smiley.
Lauri
Lauri FIN918
Former member
Re: Airbus 32S kotiohjaamo
« Reply #18 on: 30.12.10, 18:50 »

Nyt tein suunnitelman valmiiksi. Tein sen SketchUpilla ja tässä on lataus linkki kokkarilleni : http://www.speedyshare.com/files/25976152/Airbus_puolikokkari.skp
Mitö aion käyttää kokkrissani:
- 3D joystick
-Saitek throttle
-Saitek multi-, radio- ja switchpanel
-yksi acerin kone : http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=38583
-2 näyttöä mittaristoille
-matrox triplehead

 täydennän jos jotain puuttuu...

EDIT: ton kokkarin korkeus mitat on vähän menny yli, joten lasken niit viel...

Lauri
« Last Edit: 30.12.10, 18:56 by Lauri Sivuoja »
Lauri FIN918
Former member
Re: Yleissimuohjaamo
« Reply #19 on: 23.03.11, 07:26 »

Moro!
On nyt tullu mietittyä aika ankarasti, mitä haluan. Ja päätin vielä tässä vaiheessa olla tekemättä mitään kovin suurta.
Elikkä siis ois tarkotus tehä sellanen yleis simu ohjaamo.
Käyttäisin siinä:

Saitekin multi-, switch- ja radio-paneelia.
Kaksi pöytäkonetta. Toise ostan tossa kesällä. Se olisi hyvä kone (<1000€).
Sitten jos löytyisi PFD/ND näytöjä, niin ne kai olisi helpommat, kuin yksi tietokoneennäyttö noille kahdelle.
1 näyttö mittareille.
Tarkotuksen ois käyttää matroxtriplehead 2go:ta, mutta katotaa millon senkin saa hankittua.

Jos jotain puuttuu tosta, niin lisäilee.
Ja tosta PFD/ND näytöstä vielä. Siis Saitekhan myy sellasta cessnalle, niin olisiko siis samanlaista vaikka airbussille/boeing/atr Smiley.

Terv Lauri
Pages: [1] 2 Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1