FSnordic.net
Home Help Rules Login Register
Welcome, Guest. Please login or register.
24.09.17, 14:09

Login with username, password and session length
+  FSnordic.net Forums
|-+  Finnish Discussion / Lentosimulaattorit
| |-+  Kotiohjaamot / Home Cockpits (Moderators: Jari Mikkilä, Joni Öfverström, Tuomas Kuosmanen)
| | |-+  Sekasimulaattori: OH-MIX
:  

« previous thread next thread »
Pages: 1 2 [3] 4 5 Reply Print
Author Topic: Sekasimulaattori: OH-MIX  (Read 16614 times)
Tuomas Kuosmanen
Moderator
Offline Offline

Posts: 10450
Date Registered: 18.06.02

WWW
Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #40 on: 17.04.11, 05:30 »

Encoderit oli tätä tyyppiä TWN:ssä - ei naksua mutta ei noissa tarvitsekaan.

http://search.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?Detail&name=3315C-001-006L-ND


Samu Mäntyniemi
Offline Offline

Posts: 282
Date Registered: 08.05.10

Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #41 on: 17.04.11, 07:08 »

Encoderit oli tätä tyyppiä TWN:ssä - ei naksua mutta ei noissa tarvitsekaan.

http://search.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?Detail&name=3315C-001-006L-ND



Kiitos! Löytyikö näitä Suomesta vai joutuuko tilaamaan USA:sta?

Osallistu maiseman luontiin:
1) http://www.youtube.com/watch?v=Q6CNXmmUaB4
2) http://osm2xp.com/

X-Plane 10 :
Vasen    : AMD Phenom II x4 965@3.74GHz/8GB/HD6970 22"/Win 7 Ultimate 64
Oikea     : i7 980x @4.6GHz /12GB/HD6970/22"+2x15"/Win 7 Ultimate 64
Keskellä : i7 2600K @4.5GHz /8GB/HD6970/22"/Win 7 Ultimate 64
Tuomas Kuosmanen
Moderator
Offline Offline

Posts: 10450
Date Registered: 18.06.02

WWW
Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #42 on: 17.04.11, 07:35 »

Kiitos! Löytyikö näitä Suomesta vai joutuuko tilaamaan USA:sta?

Tilattiin jenkeistä tuolta digikeyltä - tuli parissa päivässä. Siihen tulee alv/tulli päälle (~25%) mutta muutenhan toi sujuu hyvin.
Tuolla näyttää olevan edelleen tarjouksena free shipping kun tilaa yli 65 taalalla.  Digikeyltähän löytyy ihan mitä vaan.

//T

Samu Mäntyniemi
Offline Offline

Posts: 282
Date Registered: 08.05.10

Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #43 on: 17.04.11, 09:33 »

Digikeyltähän löytyy ihan mitä vaan.

No niinpä näkyy. Runsaudenpulassa menee aloittelijalla nyt kyllä sormi suuhun. Yksi ongelma on tietysti valtava määrä uusia termejä ja tuotenimiä. Noihin encodereihin ilmeisesti sopii samanlainen liitin kuin vaikkapa PC:n tuulettimissa käytetään. Mutta mitähän nimiä esimerkiksi noille liittimille ja yhteensopiville johdoille käytetään?

Tässä on selvästi nyt paljon opiskeltavaa ennenkuin pääsee kärryille. Olisiko ehdotuksia opiskelumateriaaliksi?

Osallistu maiseman luontiin:
1) http://www.youtube.com/watch?v=Q6CNXmmUaB4
2) http://osm2xp.com/

X-Plane 10 :
Vasen    : AMD Phenom II x4 965@3.74GHz/8GB/HD6970 22"/Win 7 Ultimate 64
Oikea     : i7 980x @4.6GHz /12GB/HD6970/22"+2x15"/Win 7 Ultimate 64
Keskellä : i7 2600K @4.5GHz /8GB/HD6970/22"/Win 7 Ultimate 64
Tuomas Kuosmanen
Moderator
Offline Offline

Posts: 10450
Date Registered: 18.06.02

WWW
Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #44 on: 17.04.11, 15:50 »

No niinpä näkyy. Runsaudenpulassa menee aloittelijalla nyt kyllä sormi suuhun. Yksi ongelma on tietysti valtava määrä uusia termejä ja tuotenimiä. Noihin encodereihin ilmeisesti sopii samanlainen liitin kuin vaikkapa PC:n tuulettimissa käytetään. Mutta mitähän nimiä esimerkiksi noille liittimille ja yhteensopiville johdoille käytetään?

Tässä on selvästi nyt paljon opiskeltavaa ennenkuin pääsee kärryille. Olisiko ehdotuksia opiskelumateriaaliksi?

Mistäs päin sä nyt olitkaan kotoisin? Tuossa yks hyvä idea olis olla mukana MIK:in tai museon simuprojektissa ja katsella miten noita on tehty.

Mutta noin pääosin ihan tavallista johtoa (esim sitä lattakaapelia (IDE-kaapeli wanhasta pc:stä toimii ihan hyvin. saa suoraan master-korttiin kiinni, toiseen päähän sitten kolvailee kytkimiä ym.) Jos tarvii pidempää, ostaa sit 40-napaista lattakaapelia metritavarana ja puristettavia liittimiä ja tekee vastaavia sopivaan mittaan itse.

Kannattaa lukea ne iocardsin ohjeet sieltä opencockpits.com:in shopista, saa vähän ideaa miten ne pitää kytkeä.

Ja noin yleensä, kysele vaan aina kun joku mietityttää niin vastaillaan Wink Ei näitä opi hetkessä, eikä näihin olie "oikeita" vastauksia. Jotain toteutustapoja on toki käytertty, mutta kaikkeen saattaa sulle tulla huomattavasti parempi idea kun istut alas miettimään ratkaisuja. Mekaanisissa jutuissa vaan mars rautakauppaan ja biltemaan ajatuksia hakemaan..

//Tuomas

Samu Mäntyniemi
Offline Offline

Posts: 282
Date Registered: 08.05.10

Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #45 on: 17.04.11, 17:03 »

Mistäs päin sä nyt olitkaan kotoisin? Tuossa yks hyvä idea olis olla mukana MIK:in tai museon simuprojektissa ja katsella miten noita on tehty.


EFHF:n 36:lle laskeutuvat jyrisevät suoraan takapihan terassin yli, eli sinne MIK:in simulaattoreille olisi kyllä ihan lyhyt matka. Tulen siis tutustumiskäynnille kun sopiva aika löytyy.

Quote
Mutta noin pääosin ihan tavallista johtoa (esim sitä lattakaapelia (IDE-kaapeli wanhasta pc:stä toimii ihan hyvin. saa suoraan master-korttiin kiinni, toiseen päähän sitten kolvailee kytkimiä ym.) Jos tarvii pidempää, ostaa sit 40-napaista lattakaapelia metritavarana ja puristettavia liittimiä ja tekee vastaavia sopivaan mittaan itse. Kannattaa lukea ne iocardsin ohjeet sieltä opencockpits.com:in shopista, saa vähän ideaa miten ne pitää kytkeä.

IOCardsin sivuilla onkin tässä tullut vietettyä aikaa käännöskukkasten viidakossa. Monta kertaa kun lukee uudestaan ja kuvia katselee, niin kyllä sieltä tosiaan alkaa ideaa hahmottua. IDE kaapeleita löytyy nurkista jo hyvin, joten siitä pääsee liikkeelle. AJattelin, että purkaisin IDE kaapelin toisen pään kytkentärimaan ja siitä jollain kaapelilla taas eteenpäin. Ilmeisesti siis 1.5mm2 kaapelit ovat tässä sopivia?

Motonetissä oli autoihin tarkoitettuja 7-napaisia pikaliittimiä, joita kaavailin irrotettavan paneelin liittämiseen. Panelin puolella pitäisi varmaan mennä taas pikaliittimistä riman kautta encodereille ja katkaisijoille. Mutta mikä liitin sopisi noihin pieniin encodereihin? Sopisikohan tuollainen servomoottorin kaapeli, pistäisi poikki ja ruuvailisi toisen pään vaan kiinni rimaan?

http://www.opencockpits.com/catalog/servo-motor-cable-p-301.html?cPath=24_54


Quote
Ja noin yleensä, kysele vaan aina kun joku mietityttää niin vastaillaan Wink Ei näitä opi hetkessä, eikä näihin olie "oikeita" vastauksia. Jotain toteutustapoja on toki käytertty, mutta kaikkeen saattaa sulle tulla huomattavasti parempi idea kun istut alas miettimään ratkaisuja. Mekaanisissa jutuissa vaan mars rautakauppaan ja biltemaan ajatuksia hakemaan..


Kiitos, kyselen Smiley

Museon simun ja TWN:n jälkeen nuo Saitekin polkimet tuntuvat omilta itseltään, eli muovisilita leluilta. Mekaniikan puolelta ensimmäinen oma viritys aikanaan on sitten varmaan kunnon polkimet. Keskittäminen voisi toimia vaikka paineilmalla...

Osallistu maiseman luontiin:
1) http://www.youtube.com/watch?v=Q6CNXmmUaB4
2) http://osm2xp.com/

X-Plane 10 :
Vasen    : AMD Phenom II x4 965@3.74GHz/8GB/HD6970 22"/Win 7 Ultimate 64
Oikea     : i7 980x @4.6GHz /12GB/HD6970/22"+2x15"/Win 7 Ultimate 64
Keskellä : i7 2600K @4.5GHz /8GB/HD6970/22"/Win 7 Ultimate 64
Tuomas Kuosmanen
Moderator
Offline Offline

Posts: 10450
Date Registered: 18.06.02

WWW
Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #46 on: 17.04.11, 19:28 »

EFHF:n 36:lle laskeutuvat jyrisevät suoraan takapihan terassin yli, eli sinne MIK:in simulaattoreille olisi kyllä ihan lyhyt matka. Tulen siis tutustumiskäynnille kun sopiva aika löytyy.

Jos aikaa riittää, tule vaikka keskiviikkoisin ihmettelemään, siinä sitä twiniä säädetään kuitenkin ja on hyvää aikaa ihmetellä miten noita juttuja noissa projekteissa rakennetaan. Ke-iltaisin kuuden kieppeistä eteenpäin ja lauantaisin 12- on toinen aika kun on väkeä, tosin mä en itse viikonloppuisin oikein kerkeä käydä.

Quote
AJattelin, että purkaisin IDE kaapelin toisen pään kytkentärimaan ja siitä jollain kaapelilla taas eteenpäin. Ilmeisesti siis 1.5mm2 kaapelit ovat tässä sopivia?

Varmaan ihan mitkä vain missä vaan sähkö kulkee, ei noissa liene tuo niin tarkkaa. IDE-kaapeleista saa paljon hyvää johtoa purkamalla. Toisaalta lattakaapelia saa sateenkaaren väristäkin missä värisarja toistuu 10 johdon välein, se on tossa kanssa kätevää. Mutta melkein mikä vaan toimii.

Quote
Motonetissä oli autoihin tarkoitettuja 7-napaisia pikaliittimiä, joita kaavailin irrotettavan paneelin liittämiseen. Panelin puolella pitäisi varmaan mennä taas pikaliittimistä riman kautta encodereille ja katkaisijoille. Mutta mikä liitin sopisi noihin pieniin encodereihin? Sopisikohan tuollainen servomoottorin kaapeli, pistäisi poikki ja ruuvailisi toisen pään vaan kiinni rimaan?

http://www.opencockpits.com/catalog/servo-motor-cable-p-301.html?cPath=24_54

Laske paneeliin tarvittavat kytkimet ja encoderit (encoder tarvii 2 inputtia, kukin kytkin yhden) - eli esim. TWN:ssä on ALT-nuppi korkeusmittarissa, CRS ja HDG-nupit siinä EHSI:ssä (suuntagyro), VOR2:seen tulee myös oma OBS-nappi ja jos esim tehtäisiin oma ADF-mittari, siihen tulisi yksi nuppi. Tosin koska TWN:ssä on tuo Sandellin EHSI, siihen saa ADF-viisarin näkyviin eikä välttämättä tarvita sitä omaa ADF:n gaugea. Mutta noista ylläolevista tulisi jo ALT (2) + CRS (2) + HDG (2) + VOR2 OBS (2) + ADF (2) = 10 inputtia. Tähän siis tarvitaan käytännössä iocardsista lattakaapelia 10 johdinta ekaa "gruuppia" (1-9 + maa) ja toisesta gruupista jää ylitse tuo yksi. Jos laitat paneeliin jotain muita kytkimiä, siihen saa näppärästi vaikka sitten 8 muuta kytkintä tai 4 encoderia. Eli siitä ide-kaapelista splittaa joko 10 tai 20 karvaa, riippuen miten monta nuppia ja nappia siihen paneeliin laitat, ja siihen väliin sitten sopivan kokoiset lattakaapeliliitin katkaisemaan se latta tarvittaessa jotta paneelin saa helposti irrotettua. Oma kiemuransa on se, että inputtien numerointi ei mene johdinjärjestyksessä, joten pitää olla tarkkana mitkä johdot kytkee mihinkin järjestykseen encoderien osalta, sillä encoder pitää kytkeä kahteen peräkkäiseen inputtiin. Kytkimillähän noissa ei sen kummemmin ole väliä.

Sen jälkeen onkin mielenkiintoinen sukellus SIOC-kielen ihanaan ja karmeaan maailmaan, sillä saa aikaan melkoisen mielenkiintoisia juttuja.. Smiley

//T

Joonatan Anttila
Offline Offline

Posts: 285
Date Registered: 05.12.10

Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #47 on: 30.05.11, 20:00 »

Terve! Onkos hommat edistyny, pistä vähän inffoa!
Samu Mäntyniemi
Offline Offline

Posts: 282
Date Registered: 08.05.10

Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #48 on: 31.05.11, 11:53 »

Terve! Onkos hommat edistyny, pistä vähän inffoa!

Vähitellen etenee. Encoderit, ohjainkortit ja kaapelit on hankittu ja se verran SIOCin kanssa kokeiltu, että kaikki toimii. Alkukesä menee kalastellessa, loppukesästä jatkuu ohjaamon virittely taas.

Osallistu maiseman luontiin:
1) http://www.youtube.com/watch?v=Q6CNXmmUaB4
2) http://osm2xp.com/

X-Plane 10 :
Vasen    : AMD Phenom II x4 965@3.74GHz/8GB/HD6970 22"/Win 7 Ultimate 64
Oikea     : i7 980x @4.6GHz /12GB/HD6970/22"+2x15"/Win 7 Ultimate 64
Keskellä : i7 2600K @4.5GHz /8GB/HD6970/22"/Win 7 Ultimate 64
Samu Mäntyniemi
Offline Offline

Posts: 282
Date Registered: 08.05.10

Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #49 on: 13.08.11, 10:06 »

Pientä edistystä sekasimulaattorissa:


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]

Lisää kyllä fiilistä mukavasti.

Takana siis 15" monitori, jonka päällä kirkas 4mm polystyreeni levy. Mökiltä löytyi pala 6mm vaneria, johon rasiaporalla mittareille reiät. Mittareiden reunukset kertakäyttömukeista ja keskellä olevaan mötikkään jäätelörasian kannesta. Vanerilevyn alla rimat, jotta encodereiden johdot mahtuvat kulkemaan. Simavio:n C172 mittarit pyörivät tässä X-plane 9 demon kanssa.

Vielä pitäisi näpertää johdot kiinni OC Masteriin ja pistää SIOC koodit kasaan, niin saa nupitkin toimimaan.


Osallistu maiseman luontiin:
1) http://www.youtube.com/watch?v=Q6CNXmmUaB4
2) http://osm2xp.com/

X-Plane 10 :
Vasen    : AMD Phenom II x4 965@3.74GHz/8GB/HD6970 22"/Win 7 Ultimate 64
Oikea     : i7 980x @4.6GHz /12GB/HD6970/22"+2x15"/Win 7 Ultimate 64
Keskellä : i7 2600K @4.5GHz /8GB/HD6970/22"/Win 7 Ultimate 64
O-P Pietila
Offline Offline

Posts: 2462
Date Registered: 26.09.02

Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #50 on: 13.08.11, 17:45 »

Tosi hienolta näyttää. Aion myös käyttää kertakäyttömukien reunoja purjelentosimulaattorin mittaripaneelissa. Halpaa ja pron näköistä.
Ainoa miinus on se, että sopiva mukin halkaisija pitää mitata kaupassa joten kylähullu kuljeskelee taas lähiviikkoina Hämeessä rullamitan kanssa ja mittailee
kertakäyttölaseja.  laugh
Marco Tammes
Offline Offline

Posts: 737
Date Registered: 23.07.07

WWW
Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #51 on: 14.08.11, 22:20 »


Ainoa miinus on se, että sopiva mukin halkaisija pitää mitata kaupassa joten kylähullu kuljeskelee taas lähiviikkoina Hämeessä rullamitan kanssa ja mittailee
kertakäyttölaseja.  laugh

 Grin Grin Grin Grin   Vähänpä repesin kun luin tämän.
Kumpa voisin olla kärpäsenä katossa kun menet kauppaan.
Ota joku mukaan kuvaamaan kännykällä ihmisten ilmeitä.
Varo vartijaa, toi touhu voi näyttää epäilyttävältä  Wink

t-Marco


https://www.facebook.com/MakoysB777er
E6700 3,2 @ 4 GHz,  Mushkin Redline 4x2 Gb,  GTX 560TI,  2 x HyperX SSD,   850W,   Win7  64bit
Samu Mäntyniemi
Offline Offline

Posts: 282
Date Registered: 08.05.10

Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #52 on: 15.08.11, 00:06 »

Varo vartijaa, toi touhu voi näyttää epäilyttävältä  Wink

Heh, ainakin Viikin Prismassa sai rauhassa mittailla mukiosastolla Smiley

Tai sitten olin vaan onnekas...


Osallistu maiseman luontiin:
1) http://www.youtube.com/watch?v=Q6CNXmmUaB4
2) http://osm2xp.com/

X-Plane 10 :
Vasen    : AMD Phenom II x4 965@3.74GHz/8GB/HD6970 22"/Win 7 Ultimate 64
Oikea     : i7 980x @4.6GHz /12GB/HD6970/22"+2x15"/Win 7 Ultimate 64
Keskellä : i7 2600K @4.5GHz /8GB/HD6970/22"/Win 7 Ultimate 64
O-P Pietila
Offline Offline

Posts: 2462
Date Registered: 26.09.02

Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #53 on: 15.08.11, 05:58 »

Kotiohjaamorakentamisen nerouden ja puhtaan hulluuden väli on ajoittain häilyvä. Cheesy

SimMeters -mittariston isojen mittarien halkaisija on 6,5cm ja pienten 4,2cm.
Tälläisiä tahi mahd. lähellä olevia lähdetään hakemaan. Helpottaisi paljon, jos mittarien kokoa pääsisi skaalaamaan, mutta valitettavasti ohjelmassa on
vaasalaistenkin varmistuksen mukaan bugi mikä estää mittarin koon muuttamisen.
« Last Edit: 16.08.11, 21:20 by O-P Pietila »
Tuomas Kuosmanen
Moderator
Offline Offline

Posts: 10450
Date Registered: 18.06.02

WWW
Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #54 on: 17.08.11, 06:35 »

Eikös tuo nyt riipu hirmuisen paljon siitä minkä kokoinen monitori on käytössä ja sen resoluutiosta?

Sinänsähän tuossa nyt käytännössä on ihan se ja sama onko ne mittarit millilleen oikean kokoisia kunhan ovat järkevän isoja että niistä näkee kunnolla. Eri juttu tietty sit jos on tarkoitus käyttää jotain oikeita osia siellä seassa tai haluaa muuten vain tehdä "replikaa". Noissa vanhoissa koneissa on muutenkin ollut aika kirjavia paneeleita, riippuu varmasti paljon aiotusta käyttötarkoituksesta onko joku vanhan rekonstruktio vai järkevä ja selkeä modernimpi paneeli paras haluttuun lopputulokseen. Smiley

//T


O-P Pietila
Offline Offline

Posts: 2462
Date Registered: 26.09.02

Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #55 on: 17.08.11, 10:17 »

Totta, pitää varmasti nyt ensin ostaa näyttö ja sen jälkeen sovitella mittarit tuolla 10-tuumaiselle.
Samu Mäntyniemi
Offline Offline

Posts: 282
Date Registered: 08.05.10

Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #56 on: 21.08.11, 19:09 »

Naapureiden mielestä tässä varmaan tehdään lapselle leikkimökkiä. Ja oikeassahan ne tavallaan ovat...



[ attachment removed / expired ]

Osallistu maiseman luontiin:
1) http://www.youtube.com/watch?v=Q6CNXmmUaB4
2) http://osm2xp.com/

X-Plane 10 :
Vasen    : AMD Phenom II x4 965@3.74GHz/8GB/HD6970 22"/Win 7 Ultimate 64
Oikea     : i7 980x @4.6GHz /12GB/HD6970/22"+2x15"/Win 7 Ultimate 64
Keskellä : i7 2600K @4.5GHz /8GB/HD6970/22"/Win 7 Ultimate 64
Samu Mäntyniemi
Offline Offline

Posts: 282
Date Registered: 08.05.10

Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #57 on: 21.08.11, 19:14 »

Eikös tuo nyt riipu hirmuisen paljon siitä minkä kokoinen monitori on käytössä ja sen resoluutiosta?



Tämä varmaan riippuu softasta. Nuo minulla käytössä olevat Simavio:n mittarit voi mitoittaa sentteinä, tuumina tai pikseleinä haluttuun kokoon. Ohjelma laskee kaiketi näytön resoluution ja tuumakoon mukaan mittareiden fyysisen koon.

Omat mittarini venyttelin tosin vain hiirellä sopivan kokoisiksi ja raahasin ne reikien kohdalle.

Osallistu maiseman luontiin:
1) http://www.youtube.com/watch?v=Q6CNXmmUaB4
2) http://osm2xp.com/

X-Plane 10 :
Vasen    : AMD Phenom II x4 965@3.74GHz/8GB/HD6970 22"/Win 7 Ultimate 64
Oikea     : i7 980x @4.6GHz /12GB/HD6970/22"+2x15"/Win 7 Ultimate 64
Keskellä : i7 2600K @4.5GHz /8GB/HD6970/22"/Win 7 Ultimate 64
Jari Kaskelin
Online Online

Posts: 136
Date Registered: 13.10.08

Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #58 on: 22.08.11, 08:14 »

Tässä linkki erääseen HUD-projektiin...
http://www.mikesflightdeck.com/hud/head_up_displays.html
Samu Mäntyniemi
Offline Offline

Posts: 282
Date Registered: 08.05.10

Re: Sekasimulaattori: OH-MIX
« Reply #59 on: 17.09.11, 18:42 »

Syyskesällä on tehty muutama muutos, joista jo vähän alustavia kuvia on näkynytkin. Cessnan jakkaran ympärille on tehty koppi. Tarkoituksena oli parantaa elämystä rajaamalla näkymää niin, että visuaali olisi kaikkein kauimpana silmästä, ja kaikki muu näkvyillä oleva olisi lähempänä. Lisäksi tavoitteena oli vähän maisemoida simulaattoria olohuoneen nurkkaan ja pitää lapset ja koirat erossa nappuloista ja vivuista. Maisemoinnin onnistumisesta en tiedä, mutta muut tavoitteet täyttyivät hyvin.

Tässä koppia:

[ attachment removed / expired ]

Kurkistus takaikkunasta, ollaan parkissa Ahmosuolla:

[ attachment removed / expired ]

Sivuseinää:
[ attachment removed / expired ]

Lentoa voi seurata myös viereiseltä seinältä:
[ attachment removed / expired ]

Kopin takana on "opettajan asema". Tästä on kätevä valita lähtöpaikka, sää, jne. Kopissa voi sitten keskittyä lentämään.
[ attachment removed / expired ]

Simulaattoriksi on vaihtunut X-Plane 9. Tehokkaampi kone (i7) pyörittää lentomallin, visuaalin ja mittariston (simavio + sioc + saitek bip-plugin +spad). Hitaampi kone (Phenom II) näyttää opettajan työaseman ja ampuu ulkokuvan tykillä seinälle.

Visuaalin leveys on 95 astetta, venytettynä TH2GO:lla kolmelle näytölle. Ainakaan tämä X-Plane versio ei tue useampaa visuaali-ikkunaa yhdeltä tietokoneelta, joten tällä mennään kunnes saan kolmannen koneen hankittua. Jotta perspektiivi tulisi nyt tällä järjestelyllä oikein, pitäisi näytöt järjestää suoraksi levyksi vierekkäin. Nyt ne ovat kaarella ja siksi laitimmaisten näyttöjen reunoilla objektit ovat vähän liian isoja. Kun kolmas kone on mukana, otan jokaiseen näyttöön noin 32 astetta näkyviin ja suuntaan näkymät suuntiin -32,0 ja 32. Sitten pitää näytöt taas asetella kaareksi, joten en taida lähteä niitä siirtelemään tässä välivaiheessa.

Microsoftin simulaattoriin verrattuna visuaalin säätäminen oli X-Planessa huomattavan helppoa: näkökentän laajuuden ja suuntakulman voi valita suoraan asteina valikosta. Myös koneiden verkottaminen tapahtui yhtä helposti. Joiltain osin sitten X-Plane maisema näyttää FSX:ää karummalta ja etenkin default lentoasemat ovat täysin autioita. FISD photesceneryt ja FS2004 lentokentät  toimivat kuitenkin melko hyvin, ja yhdistettynä Open street mapin rakennuksiin http://osm2xp.com/ ja  Alipilotin metsiin http://www.alpilotx.net/ maisema alkaa näyttää jo oikein hyvältä. Etenkin tuo metsäpaketti tekee Lapista aika uskottavaa. REX parantaa Xplanen pilviä, mutta ei FSX;n tasolle minusta kuitenkaan.

Kuvissa näkyvä EFAH on oma harjoituskappale, jolla treenasin XPlanen maiseman parantelemista. Tuntui yllättävän helpolta.

Tulevia kehittelykohteita:
-Laippakytkin ja seisontajarru. Saitek-panelin laippakytkin hajosi ja seisontajarru on nyt MFD:n napissa.
-Ojaimiin parempi tuntuma. Vastus pitäisi saada progressiiviseksi ja etenkin polkimia pitäisi tukevoittaa (nyt käytössä saitekin muovilelut). Force feedbackin rakentaminen kiinnostaa kovasti, jos vain löytyy olemattomille taidoille ja työkaluille sopiva ratkaisu. Näistä keskustellaan tuolla toisessa ketjussa: http://www.fsnordic.net/discussion/index.php/topic,100483.0.html
-Tuulilasi. Nyt tuossa rojottaa yksi polystyreeninpala jo näyttöjen edessä. Se pitäisi leikata sopiviksi paloiksi ja ruuvata paikoilleen. Sopivaan kohtaan ikkunan pokat, jotka peittävät nuo näyttöjen reunat. Ehkä lasinpyyhkijä johonkin reunaan tuomaan syvyyden tuntua näkymään.





« Last Edit: 17.09.11, 19:03 by Samu Mäntyniemi »

Osallistu maiseman luontiin:
1) http://www.youtube.com/watch?v=Q6CNXmmUaB4
2) http://osm2xp.com/

X-Plane 10 :
Vasen    : AMD Phenom II x4 965@3.74GHz/8GB/HD6970 22"/Win 7 Ultimate 64
Oikea     : i7 980x @4.6GHz /12GB/HD6970/22"+2x15"/Win 7 Ultimate 64
Keskellä : i7 2600K @4.5GHz /8GB/HD6970/22"/Win 7 Ultimate 64
Pages: 1 2 [3] 4 5 Reply Print 
« previous thread next thread »
Jump to:  

1