FSnordic.net Forums

Finnish Discussion / Muut aiheet => Vapaa keskustelu => Topic started by: Jari Vanhatupa on 20.10.12, 17:37Title: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 20.10.12, 17:37
Keräily on kiva ja kiehtova harrastus joka vie mennessään. Keräily voi tulla erittäin kalliiksi tai se voi olla täysin ilmaista, riippuen keräilyn kohteesta. Tuottoisaakin se voi olla mikäli niin halutaan. Oli miten oli keräilijöitä löytyy runsaasti, niitä on varmasti myös tälläkin foorumilla mitä erilaisimpine keräilykohteineen.

Olisiko aika kypsä perustaa tälläinen aivan oma ketju "kaikenmaailman" keräilijöille. Ketju jossa voisi keskustella keräilystä yleensä, sekä takemminkin esiintulevista aihepiireistä. Myös muutamia kuviakin erilaisista kokoelmista voisi laittaa . . . oli se kokoelma sitten arvokas tai arvoton, sillä ei ole väliä, pääasia että keräilijä itse pitää sitä jollaintapaa arvokkaana itselleen . . .
Kysymyksiäkin voisi esittää, vaikkapa kuvan kera. Ehkäpä täällä on asiantuntijoita vastaamassa. Itse en kuitenkaan väitä olevani sellainen vaikka jotain "irtotietoja" saatankin tietää . .

Jostain aiheet on aloitettava ja aloituksen tekee ketjun alkuunpanija esittelemällä upean partakoneenterä-kokoelmansa! ;D

Aivan, tässä on kyseessä käyttämättömät "uudet" terät tehtaan paketissa. Kuinka ne ovat voineet säilyä käyttämättöminä, nehän ovat ilmiselvästi iänikuisen vanhoja! Niinpä, jokaisella noilla olisi varmaan oma tarinansa kerrottavana "Miksi olen vielä paketissa"
Tunnen vain tuon SOKOL terän tarinan. Niitä oli avaamattomissa punteissa tuhansittain joskus 70-luvulla, silloisella työpaikallani. Ostin pari punttia kun olivat niin halpoja, niillähän pystyi vaikka raaputtamaan maalia ikkunasta tms. askarteluhommaa tekemään. Tämän pienen kokoelman muut terät ovat sitten kaikki tulleet yhtäaikaa vaihtokaupassa toiselta keräilijältä.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Sami757 on 20.10.12, 18:24
jaa no itse rupesin vahingossa keräilemään hattuja eri maista. osa on ystävien tuomia jotka matkustavat enemmän kuin minä. kokoelmassa on tällä hetkellä vaatimattomat 3 kappaletta :D (eli voiko sitä vielä edes kokoelmaksi sanoa, mutta ainakin hyvä kokoelman alku) Siihen kuuluu Tunisialainen "ali papa" hattu, Kenialainen norsun kouluttajan hattu, ja thaimaalaisen riisinviljelijän hattu (joka oli näistä kaikista vaikein kuskata Suomeen) :P


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Tumi Hämäläinen on 20.10.12, 19:39
Keräilin aikoinani suomalaisia postimerkkejä. Harrastus hiipui elämän villinä vuosina, mutta nyt taas kaivoin kansiot esiin, ja yritän hiukan elvyttää. Kokoelmani on suhteellisen mittava ja osin laadukaskin sisältäen joitakin hiukan harvinaisempiakin merkkejä. Vanhimmat merkit ovat vuodelta 1885.

En nyt tähän hätään napannut kuvia, ehkä tuonnempana.

Tietenkin junnarina tuli kerättyä tulitikkuaskien ettareita, purkkakääröjä, tarroja, lätkä- ja ilmailukeräilysarjoja sun muuta. Ja biologian maikan käskemänä piti kerätä 15 kasvia vihkoon, minä keräsin kolme kansiota täyteen - kun innostuin.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Mikko Luoto on 20.10.12, 22:56
^^Hitto, noita sinisiä Gilletten ukonkuva-varsiteriä olen pikkumikkona salaa usein isän laatikoilla näprännyt, niissä oli juuri noin komeat paperit, ihan tässä silmä kostuu  :'(

Jos partateräkeräilijä uskaltaa avautua niin kai sitten paperinkerääjäkin  :laugh: Vuodesta 1977 aloitettu henkilö- ja kuorma-autoesitteiden keräys on päätynyt noin 190 cm korkeaan pinoon vaatekomeron kulmassa. Esillä en noita viitsi/kehtaa pitää, koska täällä kulkee ihmisiä...On siinä pirssi poikineen, kokoelman helminä mm. Ferrari 360 Modena, Subaru SVX ja jokunen urheilumersubrosyyri alkuperäiskielellä. Johonkin olen läjännyt myös melko paksun nipun Ladan Konela-aikaisia virityksiä ja Volvoa taitaa löytyä lähes joka vuodelta aina Daf-peräisistä ja 264/265:stä tähän päivään. Ei voi välttyä ajatukselta, että mainospainotuotteiden keräily olisi vaikuttanut myöhempään ns. uraani copywriterina.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Arne Wallen on 21.10.12, 07:59
Jari ellei sinulla ole Toreador merkkisiä voin muutaman laitella.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 21.10.12, 08:07
Quote from: Arne Wallen on 21.10.12, 07:59
Jari ellei sinulla ole Toreador merkkisiä voin muutaman laitella.


Juu, kiitti! Käyn tuossa päivemmällä verstaassa katsomassa ja pistän myöhemmin tänään Yv:tä tulemaan :)
Sinänsä muuten nuo terien nimet ovat melko hauskoja: "Avot, Silvo, Sportman" Ompa siinä ilmailuaiheinen "Aerokin"


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: cabpilot on 21.10.12, 08:10
Nyt pistit Jari hienon ketjun pystyyn! Onhan tässä tullut keräiltyä kaikenlaista roinaa jo yli 40 vuotta. Parasta keräily on silloin kun keräiltävä tavara on lähes ilmaista keräilijälle. Pahimmillaan keräily on sitten "sairasta" touhua. Molempia ääripäitä on kokeiltu. Kaikkihan alkoi tietysti postimerkeistä aikoinaan. Se oli isän ja pojan yhteinen harrastus. Ostettiin kilon pakkaus käytettyjä postimerkkejä postista ja sitten alettiin metsästämään "aarretta". Eipä niitä kyllä pahemmin löytynyt postin paketeista... mutta silloin oppi keräilyn perusidean.

Faija oli aikoinaan pariin otteeseen kirjeenvaihdossa saksalaisen postimerkkeilijän kanssa. Lothar oli palvellut rintamalla faijan tavoin. Lotharilla oli ollut vain huonompi tuuri. Molemmat jalat oli amputoitu jo Stalingradin motissa 1943. Huono tuuri jatkui, kun Saksa jaettiin kahtia. Lothar jäi koteineen Itä-Saksan puolelle. Pyörätuolimies halusi maailmalle, mutta eipä sitä kylmän sodan aikoihin niin vain lähdetty DDR:stä ulkomaille. Yksi tie matkustaa maailman ympäri oli eri maiden postimerkkien keräily. Jostain Lothar löysi sitten faijan Suomesta vaihtokaverikseen. Ainoa ongelma oli siinä, että Lothar halusi arvokkaita suomalaisia postimerkkejä Suomi-kokoelmaansa. Ensimmäisillä kerroilla (50-luvulla) Lotharilta oli löytynyt vielä natsi-Saksan aikaisia Deutsches Reichin merkkejä, mutta 70-luvulla vaihdokiksi tuli vain DDR:n arvottomia merkkejä. Eipä sitä vaihtokauppaa kovin montaa vuotta harrastettu, mutta siitä syntyi varmaan kipinä postimerkkeilyyn myös ittellä.

Olihan minulla sitten pian myös oma Suomi-kokoelma faijan hienon kokoelman rinnalla. Varsin pian siirryin kuitenkin jostain kumman syystä keräilemään aihemerkkejä (lentokoneet ja laivat). Jo paljon ennen internetin yleistymistä haalin postimerkkejä ja kuoria maailmalta. Kirjeiden välityksellä homma hoitui hyvin. Jossain vaiheessa aloin keräilemään RAF:n museon kuoria. Kuorissa oli usein ilmailuaiheinen postimerkki ja erikoisleima. Tämän lisäksi kuoret olivat lentäneet jossain koneessa ja niissä oli pilotin signeeraus. Kalliimmissa erikoiskuorissa oli sitten jonkun kuuluisamman pilotin nimmari. Kolmas ja halvin vaihtoehto oli sitten lentänyt kuori ilman signeerauksia.

Postimerkkiliike Lauri Peltonen Hangosta kävi tutuksi jo nuorella iällä. Isälle oli tullut 50-luvulta lähtien aina ensipäiväkuoret Lapesta. Minäkin sain säännöllisesti lentokone- ja laiva-aiheisia postimerkkejä armeija-aikoinani. Lapen porukka plokkasi maailmalta aina uusimmat aihemerkit ja postitti ne laskun kera kotio joka kuukausi. Jossain välissä merkkejä ja kansioita alkoi olla liikaa, ja kun sotilas liikkui paikasta toiseen varsin tiuhaan, niin kansioiden raahaminen muuttopaikasta toiseen alkoi rassaamaan. Möin suurimman osan kokoelmastani pois jo 90-luvulla. Muutama kansio on kuitenkin vielä jäljellä noista keräilyajoista.

[ attachment removed / expired ]

Kotopuolessa on vielä muutama kansio tallessa myös noista Lotharin ajoista. Juuri niitä kattelin pari päivää sitten syyslomalla.  ;)


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: cabpilot on 21.10.12, 08:23
KIRJAT

Toinen helppo keräilyn aihe on sitten kirjat. Niitähän saa antikvariaateista helposti. No, ei tietenkään saanut aina, kun keräili jotain tiettyä aihetta. Ilmailukirjoja oli vaikea löytää. Nyt jos kannan nuo vaikeasti löydetyt kirjat takaisin antikvariaattiin, niin kirjojen ostaja toteaa, että ilmailukirjoja on niin vaikea myydä etiäpäin, kun niitä kysytään niin harvoin... ;D

Mutta näinpä taidan tehdä. JJ haluaa Australiaan ja autokin pitäisi taas vaihtaa. Lisäksi yöpöytä on jo tämän näköinen. Ei löydy tilaa kaikille kirjoille enää keräilijän kodista.

[ attachment removed / expired ]

Aluksi kirjoja piti ostella pienoismallien rakentelun materiaaliksi. Pienoismallia ei voinut tehdä, ennen kuin näki koneesta alkuperäisiä valokuvia jne. Noi ulkolaiset kirjat vaan maksavat maltaita. Kirja voipi olla 50 euroa ja 20 euron postikulut vielä siihen päälle.

[ attachment removed / expired ]

Sitten piti tietysti alkaa keräilemään koko sarja, kuten Joppe Karhusen tuotanto. Ensin kelpasi kirja kuin kirja, sitten piti saada kirja kansipapereilla. Jotkut keräilevät kirjoja omistuskirjoituksilla ja joillekin kelpaa vain ensimmäinen painos.

[ attachment removed / expired ]

Yhden kirjaharvennuksen olen jo tehnyt muutamia vuosia sitten ja nyt aloitan seuraavan harvennuksen. Mukana on myös Minervan aarteita... Kannattaa kysäistä, jos joku kirja puuttuu kokoelmista. Pistän kirjat ensin Huuto.nettiin ja kannan lopuksi suurimman osan sitten pääkaupunkiseudun antikvariaatteihin, kun en jaksaa enää pakata ja postitella. Tosin postikulut kirjattuna kirjeenä voivat olla enemmän kuin itse kirja... Taidanpa myydä taas kirjat köntässä.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: cabpilot on 21.10.12, 08:32
VALOKUVAT, VHS:t & DVD:t

Viimeisin villitys on ollut sitten alkuperäisten valokuvien keräily. Yksi kuva voi maksaa muutaman euron tai sitten jopa satoja euroja. Nyt on kuvakokoelmani skannattu, ja sen on määrä jatkaa etiäpäin. Kannattaa seurata Saksan eBaytä. Toki muutama voi eksyä myös Huuto.nettiin, mutta Saksasta saa parhaimman hinnan. ;)


[ attachment removed / expired ]

VHS-kasettejakin tuli aikoinaan keräiltyä urakalla. Olen kärränyt jo pari isoa laatikkoa kaatopaikalle. Muutaman (sata tai pari) olen vielä jättänyt talteen. Nyt ei sovi enää puhtaat kalsarit hyllyyn, joten osa lähtee myyntiin ja osa päätyy roskiin.

[ attachment removed / expired ]

DVD:t on helpompi säilöä, mutta nyt alkaa jo DVD-hyllykin pullistelemaan. FSX:n lisäosia on myös tullut keräiltyä bokseina. Ei enää. Liikkeet eivät ota näitä uusimpia edes vaihdossa. Jos pyytää viisi euroa per peli, niin postituskulut kirjattuna kirjeenä ovat enemmän. Siis roskiin...

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: cabpilot on 21.10.12, 08:50
TERÄSKYPÄRÄT

Teräskypärien keräily alkoi noin 15 vuotta sitten, kun löysin saksalaismallisen teräskypärän kirpputorilta 50 markalla. Tosin se oli vain m/38 unkarilaisen potan mustaksi maalattu kupu ilman sisuksia ja remmiä. No olihan noita teräshattuja parhaimmillaan liki sata pottaa. Markka-aikana kannatti ostaa, kun halvalla sai. Euron aikakaudella kannatti sitten myydä, kun sai kohtuu hyvän korvauksen. Tällä hetkellä yksi parhaimmista Suomi-kokoelmista sijaitsee Italiassa. Italialaiset keräilijät olivat hulluina fritsien kypäriin. Yksi tuli jopa ostosmatkalle Helsinkiin. Hotellin sänky oli silloin täynnä teräspottia... ;)

Kymmenen vuotta sitten alkuperäisiä sarvikypäriä sai vielä 300 markalla (50 euroa). Nyt samoista potista pyydetään kunnosta riippuen 500-1000 euroa. Onneksi jäi yksi kokoelmaan.

[ attachment removed / expired ]

Paikallisen lehden mukaan Ämmässuon kaatopaikan kavereilla on hieno kypäräkokoelma. Kuolinpesät ja vihaiset naiset ovat heittäneet rahanarvoista tavaraa paljon menemään vuosikymmenien aikana. Yhden tarinan mukaan joku työntekijä hankki hyvän kokoelman työpaikaltaan. Kaveri on jo kuollut ja kuopattu. Potat ovat eri kokoelmissa.

[ attachment removed / expired ]

Tämän SS-Nordin SS-kypärän ostin Huuto.netistä 500 eurolla. Siitä saisi Suomestakin pari tonttua. Ulkomailla hintapyynnöt ovat tuplasti enemmän. Jenkit pyytävät SS-kypäristä jopa yli $30 000, jos nimi potassa oli erittäin pahan miehen... USA:n armeijan erikoisjoukkojen (Kelly Hicks) upseeri oli aikoinaan haalinut ison kasan näitä pahojen poikien pottia. Hicks on pikkuhiljaa luopunut kokoelmastaan ja kovat ovat olleet hinnat. Mies on tehnyt kirjankin potistaan.

Tämä potta on tullut suomalaisen Kiestingin veteraanin mukana sotamuistona. SS-Nord tappeli suomalaisten kanssa rinta rinnan Kiestingin lohkolla. Lappihan oli sakemannien temmelyskenttänä koko jatkodan ajan.

[ attachment removed / expired ]

"Glory days"

[ attachment removed / expired ]

Näillä olisi tehnyt useammankin Australian matkan nyt.

[ attachment removed / expired ]

Älkää heittäkö poies wanhoja sotamuistoja. Tosin varikon mallit ovat tulleet myyntiin joku vuosi sitten, niin ne pistivät pakan sekaisin. Jengi tarjoaa varikon pottaa wanhana rintamakypäränä. Varikon potissa on kyllä sakemannin alkuperäinen kupu, mutta kuvut ovat ylimaalattuja, ja niissä on uudet sisukset ja leukaremmit. Arvoltaan 20-30 euroa. Rintamapotista saa jopa Suomessa 200-300 euroa. Tietyistä malleista jopa tuplasti enemmän. Suomessahan oli käytössä yli 20 erilaista teräskypärä-mallia ja fritsejä yli 200 000 Lapissa 1941-45.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: cabpilot on 21.10.12, 09:30
LENTOKYPÄRÄT

No, nyt on liki sata lentokypärää rivissä teräspottien sijasta. Jos saisi satasen per potta, niin saisi tuohta... liian vähän. Jos saisi 300 euroa per potta, niin sillähän saisi jo uuden Skodan. Jos saisi 500 euroa per potta, niin sillähän saisi jo uuden E-sarjan Mersun.  8)

No, eiköhän se 5000-10000 euroa riitä välirahaan, ja Omakaan pitäisi myös päästä, joten puolet potista lähtee kyllä seuraavan vuoden aikana kiertoon. Toiseksi lupasin rouvalle, että siirrän kolmen huoneen keräilytavarat yhteen huoneeseen, joten nyt pistetään kokoelma lihoiksi.  :thmbup:

Sakemanni lähtee ensimmäisenä kiertoon. Suomalaistenkin Mersu-miesten käyttämien lentopuvun housujen arvo vaihtelee 300 eurosta 1300 euroon. Takista saa saman verran, riippuu siitä, että kuinka kipeästi kaipaavia keräilijöitä on markkinoilla. Pelastusliiveistä saa 600 eurosta 1200 euroon kunnosta riippuen. Tuosta DDR:n kahden machin miehestä ei saa kuin valitettavsti noin 500 euroa (housut, takki, kypärä ja maski jne). Mutta tuon minä kyllä pidän. Vaihdan vain Fitter-miehen potan maskeineen Röslerin potan tilalle. Röslerin ZSh-5 lentokypärän maskeineen voi lunastaa 300 eurolla. Molemmissa on saman miehen nimi, mikä on erittäin harvinaista.

[ attachment removed / expired ]

Luftwaffen T-33 T-birdin jakkara lähtee 800 eurolla pyörineen. Fougan laskuvarjon persosan saa kaupan päälle. Ranskalainen tarjosi pari viikkoa sitten 600 euroa Mirage F-1 potasta. 800 eurolla voin harkita Gueneaun kotiuttamista Ranskaan. Kreikkaakin olen tukenut 800 eurolla henkilökohtaisesti, kun maksoin tuosta Kyproksen kriisin (1974) potasta 800 euroa + postikulut.

[ attachment removed / expired ]

Fougan takaohjaamo mittareineen lähtee 1600 eurolla. Vakiovarusteisiin kuuluu uusi takaohjaamon kaasu. Tosin joudun varmaan paloittelemaan tämän kokonaisuuden ja myymän sen Ranskan eBayn kautta takaisin Ranskaan. Kuoret lähtevät kaatopaikalle. Nyt saa vielä lunastaa itselleen kokonaisena.

[ attachment removed / expired ]

Ai saa....na, että noi mittarien kiinnitykseen tarvittavat pultit olivat kiven alla. Niitä ei meinaa löytyä mistään.

[ attachment removed / expired ]

Siinä saapi sveitsiläinen poliisipäälikkö kaivaa kuvettaan. Mies on aivan hulluna merijalkaväen pottiin. Tonnilla per USMC lähtee Sveitsiin. Tullit ja alvit on maksettu jo Suomessa, mutta kun noi lähtee Sveitsiin, niin kaveri maksaa taas tullit ja alvit.

[ attachment removed / expired ]

Kymmenen vuotta on kyselty Gerbenin NF-5-pottaa jo Hollantiin ja Ranskaan. Pistämpä viestin ranskalaiselle pankkiirille, että 800 eurolla lähtee. Kanarian (Gando) potan pidän.

[ attachment removed / expired ]

Neukuista pidän puolet. Jostain syystä nämä menevät kaupan vain parilla huntilla per potta. Maskin kanssa saa kolme hunttia.

[ attachment removed / expired ]

Alarivin pidän, mutta ylärivi lähtee maailmalle. Suomalaistenkin MiG-21F-13 ohjaajien käyttämästä Gsh-4-potasta saa 400-800 euroon.

[ attachment removed / expired ]

Tikkakosken Kasinhäntä myi HGU-sarjan pottia aikoinaan 500 markalla/85 eurolla per potta. MiG-miesten potista Kasinhäntä pyysi jo sitten huntin. Eipä ole Tikkosken museossakan enää tullut käytyä, kun Kasinhäntä lopetti myymälänsä. Laivuemerkeistä saa sitten ko kovemman hinnan. Kannattaa katsoa tuolta ilmailuhistoria puolelta, jossa jonkun keräilemät Suomen ilmavoimien laivuemerkit nousivat pilviin! Karjalan ilvestä en myy.

[ attachment removed / expired ]

Keräily menee sairaaksi tässä vaiheessa, kun se alkaa valtaamaan lisää huoneita. Nyt aloitetaan jättipoisto!

[ attachment removed / expired ]

Palataan alkuperäiseen suunnitelmaan, ja tehdään yhdestä varastohuoneesta se laivan messi, jossa koottuna kaikki halvat sotamuistot laiva-ajoilta, ja huone on täydennetty ilmailuhenkisellä materiaalilla.

[ attachment removed / expired ]

Ai prkle! Minä vallan unohdin nuo pienoismallit... Haiskahtaa myynti-ilmoitukselta, mutta annoin siinä vain hintavinkkejä ja arvioita ilmailuhenkisistä keräilytavaroista. Toki ne nuilla hinnoilla pyritään kyllä hukkaamaan etiäpäin.  ;D

Mahdolliset yhteydenotot privana.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 21.10.12, 10:02
Vetää kyllä sanattomaksi nuo Juutilaisen kokoelmat ja tuskin tuossa edes vielä nähtiin kaikkea. Täytyy kyllä nostaa hattua sillä senverran perusteellisesti olet aiheeseen paneutunut.
:o


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Arne Wallen on 21.10.12, 14:28
Pari kertaa Jukalla poikenneena täytyy sanoa että kyllä mies tietää mitä tekee.Itse keräilen kaikenlaista, aloitin aikoinaan lentikoneiden pienoismalleilla ja postimerkeillä, postimerkit annoin vuosia sitten tyttärelleni ja pienoismallit ovat taivaan tuulissa.Jotain pientä tosin tekeillä kunhan joskus tuon Tamworthin saisi aikaan.
perämoottoreita vanhoja löytyy sellanen 16 kappaletta, 4 bernard paikalliskonetta, muutama moottorisaha, siis vanhempaa laatua ja sitten tietty tuo Ranger, mahdollisesti ainoa suomessa.
Kaikenlaista vanhaa sälää liikaakin jonkun mielestä, kameroita jokunen vanha ja ilmailukirjoja muutama.Tuoppeja jokunen ja tietty hatuista kun oli tuossa puhe, niitäkin vissiin kymmenkunta.
Haaveena olisi tuollainen 3000 neliön lämmin halli jonne näitä voisi asetella ja kunnostaa, nyt vain budjetti asettaa rajat.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Tumi Hämäläinen on 21.10.12, 14:43
Niin no, noihin Jukan kokoelmiin verrattuna me muut emme taida olla kerätty oikein yhtään mitään. Ehkä kokemuksia.  ;)


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: cabpilot on 21.10.12, 16:16
No, aikansa kutakin. Täällä on ainakin vaimo nyt iloinen. Nyt hän on jo vaatimassa provikoita ja koko varastoa itselleen. Provikat voin kyllä antaa, mutta varastosta en luovu, saa kyllä riittää, että roudaan kolmen huoneen tavarat yhteen varastoon. Ranskasta tuli muuten jättilaus muutamasta lentokypärästä. Arvasin, että kelpaavat Alexille, kun on jo monta vuotta "hiostanut" muutaman potan myyntiä. No, hyvä, että noista sai ainakin omansa poies.

T: Jukka


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 21.10.12, 16:39
Quote from: Arne Wallen on 21.10.12, 14:28
Haaveena olisi tuollainen 3000 neliön lämmin halli jonne näitä voisi asetella ja kunnostaa, nyt vain budjetti asettaa rajat.


Niinpä, tuo tilan puute on kyllä keräilijälle ainainen riesa. Ennemmin tai myöhemmin tilat jäävät pieneksi, minkälaiseen kartanoon sitä olisi pitänyt alunperin muuttaa että tilat riittäisivät. Sitten sen huomaa kuinka paljon tavaraa on kun tulee asunnon muutto eteen.
Minulle kävi juuri niin, vähän yli vuosi sitten jätin taakseni ison 140-neliön asunnon lukuisine huoneineen , ison vintin ja kellarin.
Karkealla kädellä piti kokoelmia karsia ja se oli vaikeaa, koska en yleensä myy mitään minkä olen kerran ostanut. En nyt suoranaisesti tavaroihin kiinny mutta en vain pidä muutoksista.

On täytynyt opetella uusi suhtautumistapa eteentuleville "löydöille" Ei enään mitään jättierien hankintaa tyyliin: osta ensin, mieti myöhemmin. Periaatteessa olemassoleva harrastetavara saisi pääosin riittää, käytännössä sitä kuitenkin tihkuu hiljalleen lisää mutta tahti on saatu kuitenkin hidastumaan merkittävästi.

Mikko Luoto tuolla edellä kertoi 190 cm korkeasta autoesitteiden pinostaan. Paperiesitteet on sikäli kiitollinen keräyskohde, ettei niiden hankkimiseen kulu juurikaan rahaa. Minäkin keräilin paperiesitteitä oikeastaan koko 90-luvun. Kohteena eivät tosin olleet autot vaan soittopelit, painottuen pääasiassa syntikoihin ja muihin konemusan laitteisiin.
Esitteitä kertyi hieman vähemmän kuin Mikolla sillä pinon korkeus on noin 1-metri. Osa on siististi kansioissa muovikelmujen välissä. Ohessa näyte kokoelman helmistä. Paljon tosin puuttuu vielä syntikkaesitteitä, esim. Moog, Oberheim, Arp, ym. vanhemmat merkit. Niitä ei enään liikkeistä löytynyt 90-luvulla.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Juha Pesu on 21.10.12, 16:40
Quote from: Jukka Juutilainen on 21.10.12, 16:16
No, aikansa kutakin. Täällä on ainakin vaimo nyt iloinen. Nyt hän on jo vaatimassa provikoita ja koko varastoa itselleen. Provikat voin kyllä antaa, mutta varastosta en luovu...Nuo kokoelmakuvat saivat haukkomaan henkeä huvittuneesta äimistyksestä. Usein tuntuu, että omassa päässä viiraa, kun haluaa kerätä kaikkea kummallista nurkkiinsa, mutta jotenkin on hirmu lohdullista huomata, ettei ehkä olekaan hulluin.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Mikko Suomela on 21.10.12, 16:50
Jukka, eikös roskiin heittämisen sijaan kannata laittaa hyvä kiertoon ja jos joku tulisi noita lisäreitä tms hakemaan itselleen vaikka vaan ilmaiseksi, jos ovat muutenkin roskiinn menossa?


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Osmo Jalovaara on 21.10.12, 17:18
Quote from: Jari Vanhatupa on 21.10.12, 16:39
Niinpä, tuo tilan puute on kyllä keräilijälle ainainen riesa. Ennemmin tai myöhemmin tilat jäävät pieneksi, minkälaiseen kartanoon sitä olisi pitänyt alunperin muuttaa että tilat riittäisivät. Sitten sen huomaa kuinka paljon tavaraa on kun tulee asunnon muutto eteen.
Minulle kävi juuri niin, vähän yli vuosi sitten jätin taakseni ison 140-neliön asunnon lukuisine huoneineen , ison vintin ja kellarin.
Karkealla kädellä piti kokoelmia karsia ja se oli vaikeaa, koska en yleensä myy mitään minkä olen kerran ostanut. En nyt suoranaisesti tavaroihin kiinny mutta en vain pidä muutoksista.


Keräilijä oppii varsin pian logistiikan I perussäännön:Jokainen varasto - suurinkin - täyttyy, kunhan vain aikaa kuluu tarpeeksi.
Kummastuksen sekaisella ihmetyksellä seuraan usein keräilijöitä, jotka pystyvät myymään kokoelmiaan. Kokoelmassa oleva harvinainen esine on "se" esine juuri. Maksuksi saadut eurot häviävät jonnekin tyhjyyteen, eikä niitä voi mitenkään identifioida enää jälkeenpäin.

OJ


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: cabpilot on 21.10.12, 18:02
Noita VHS-nauhoja meni tosiaan pari laatikkoa roskiin. Olin äänittänyt 80- ja 90-luvulla nauhoille erilaisia tv-ohjelmia (dokkareita ja elokuvia). Laatukin oli aika huono. Sain minä sentään myytyä muutaman laatikon huuto.netin kautta, lähinnä noita kaupan tallenteita. Täytyy katsoa, mitä noille lopuille VHS-nauhoille tekee. Niillä nyt ei ole toistaiseksi niin kiire. Täytyy ensin raivata poies noita kirjoja ja päävarastoa.

Kyllähän keräilytavaroihin on tullut vuosien varrella tietty omistussuhde, ja hyvin hankalaa on ollut niiden myynti etiäpäin. Tosin minä olen myös vuosien varrella päivitellyt niin paljon noita lentokypäriä, että kyllähän tässä on postin neidit tulleet jo tutuiksi. Teräskypärien suhteen kävi niin, että kun oli löytänyt hankalimmatkin potat, niin tuli "tyhjä" fiilis. Lentokypärissä oli olevinaan enemmän haastetta. Nyt on koettu myös niiden osalta vähän samanlainen fiilis. Eläkerahoiksihan minä noita meinasin, mutta kun on kysyntää, niin antaa nyt mennä. Kyllä niitä vielä jää rouvan harmiksi.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Sami757 on 21.10.12, 19:37
Quote from: Riku Sutinen on 21.10.12, 17:29
No itselläni on sellainen tällä hetkellä naurettavan pieni baggage-lätkä kokoelma joita nyt ei ole vasta kuin Finnair, norwegian.com, Blue1 ja finnmatkat mutta tarkoitus ois kerätä lisää.
Riku ollaan samalla linjalla.  8)


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Lauri Liuhto on 21.10.12, 21:11
Itse en ole varsinainen keräilijä, en vaan osaa heittää tavaraa pois edes silloin kuin pitäisi.

Reilu vuosi sitten yksi kaveri kertoi, että oli saanut vanhempiensa vintiltä joitain vanhoja leluja. Hän innostui sitten tutkimaan verkosta, olisiko niillä jotain arvoa. Kyseessä olivat siis 80-luvun "pre-transformers" -lelut, joita täällä myytiin R-kioskeilla Diaclone-tuotemerkillä. Maailmalla ne ovat haluttua tavaraa nykyään. Itse harmittelin, koska minulla oli aikoinaan Corvette Stingray, joka on nykyään erityisen haluttu, ja olin aivan varma, että olin lahjoittanut sen vuosia sitten pois eräälle muutamaa vuosikertaa nuoremmalle kaverille. Vaan yhdellä "kotikäynnillä" äitini sitten kantoi esiin laatikon vanhoja lelujani, ja mitäs siellä olikaan joukossa!

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

Kunto näkyy kuvista, eli leikitty on. Tuo oli vielä kaikkea muuta kuin täydellinen - ei pakkausta, ei ohjeläpyskää, ei autoon kiinnitettäviä ohjuspattereita tai niiden ammuksia. Tarroituksetkin leikkien ja ajan saatossa tuhoutuneet pahasti. Mutta silti tuosta maksettiin (asustaa tietääkseni Italiassa nykyään) yli tuhat euroa.

Hulluja nuo keräilijät  :D

Tämä siis osittain varoituksena kaikille - omasta vanhasta lelulaatikosta saattaa nykyään löytyä aarteita.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: ovalila on 21.10.12, 21:17
Mulla alkaa pahenevissa määrin himoittaa tuollaisen Mikon mainitseman Subaru SVX:n keräily. Yksikin riittäisi 8)

Eivät maksa enää tolkuttomia ja on kuitenkin tekniikkaa mitä pystyy itsekin kunnostamaan. Onneksi vielä on toistaiseksi löytynyt aina muita rahanreikiä ( ja todennäköisesti tulee löytymään ) ja talliin ei mahdu..... mutta aina silti tulee kurkattua eBay ja Craigslist että vieläkös niitä olisi.....


http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Subaru-SVX-LSL-Coupe-2-Door-1992-Subaru-SVX-LSL-Coupe-2-Door-3-3L-/321003084963?pt=US_Cars_Trucks&hash=item4abd465ca3Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Mikko Luoto on 21.10.12, 21:21
^The future classic. Toiminnan mittakaavassa eroja meillä  ;D mutta tuollaisen tuominen Suomeen voisi olla kulttuuritekoon verrattavissa.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: ovalila on 22.10.12, 15:52
Quote from: Mikko Luoto on 21.10.12, 21:21
^The future classic. Toiminnan mittakaavassa eroja meillä  ;D mutta tuollaisen tuominen Suomeen voisi olla kulttuuritekoon verrattavissa.


Joo niin on eroja, en oo saanu vielä aikaiseksi mitään muuta kuin haikailua  ;D
Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 23.10.12, 05:13
Quote from: Orvo Välilä on 22.10.12, 15:52
Joo niin on eroja, en oo saanu vielä aikaiseksi mitään muuta kuin haikailua  ;D


Jos haluat Orvo päästä edullisesti puikottamaan ja tutstumaan tuommoiseen Subaruun, niin Pleikkari 2:sen Gran-Turismo 4 autopelissä on tuommoinen mallinnettuna. Aikoinaan harmittelin kun siinä ei ollut Subaru XT:tä, joskus tuli semmoisella käytyä koeajolla ja lähes sen jo ostin  mutta menin puihin, sillä monimutkaisen auton kaikki käsikirjat puuttuivat ja jotain sähkövikaakin taisi olla siinä säädettävässä jousituksessa.

Autojen keräily se vasta tiloja ja lompakkoa vaatisikin, niin mielenkiintoista kuin se vaikuttaisikin. Yksi harrasteauto saa riittää ainakin minulle. Ne muut kerään mieluimmin metallisina pienoisautoina.
:-\


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 26.10.12, 11:09
Minä olen melko helppo rahastettava näillä erilaisilla keräilysarjoilla. Muutama viikko sitten tuli liityttyä "bussien keräilijöihin"
Ensimmäinen bussi tuli juuri, hieno 50-luvun Volvo. Joka kuukausi sitten tulla pämähtää uusi bussi oheismateriaaleineen.
;D
[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 27.07.13, 06:17
Olisi seuraavanlainen ongelma: Pitäisi löytää netistä semmoinen kansainvälinen sivusto josta voisi pyytää hinta-arviota harvinaisesta erikoisemmasta Märklin tuotteesta. Kohdetta ei ole ollut myynnissä kuluttajille vaan se on jälleenmyyjä materiaalia 60-luvulta.
Suomesta en haluaisi enään kysyä koska kaikki vain haluavat sen kohteen heti ja halvalla. Olisiko olemassa joku leluhuutokauppoja järjestävä taho tms. Märklin kerhot ei nyt ilmeisesti kumminkaan? . . . .
:-\


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Antti Tuomela on 07.08.13, 20:30
Quote from: Sami Räihä on 20.10.12, 18:24
jaa no itse rupesin vahingossa keräilemään hattuja eri maista. osa on ystävien tuomia jotka matkustavat enemmän kuin minä. kokoelmassa on tällä hetkellä vaatimattomat 3 kappaletta :D (eli voiko sitä vielä edes kokoelmaksi sanoa, mutta ainakin hyvä kokoelman alku) Siihen kuuluu Tunisialainen "ali papa" hattu, Kenialainen norsun kouluttajan hattu, ja thaimaalaisen riisinviljelijän hattu (joka oli näistä kaikista vaikein kuskata Suomeen) :P


Mitenkäs hattujen keräily on sujunut. Itsellä tarkistetun laskelman mukaan reilu 90 lippistä (vanhemmilla 88 ja itsellä lähemmäs kymmenen kotosalla) joista suurin osa ilmailuaiheisia ja vielä pääosin helikoptereihin liittyviä.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Heikki Sten on 08.08.13, 12:35
Quote from: Jari Vanhatupa on 27.07.13, 06:17
Olisi seuraavanlainen ongelma: Pitäisi löytää netistä semmoinen kansainvälinen sivusto josta voisi pyytää hinta-arviota harvinaisesta erikoisemmasta Märklin tuotteesta. Kohdetta ei ole ollut myynnissä kuluttajille vaan se on jälleenmyyjä materiaalia 60-luvulta.
Suomesta en haluaisi enään kysyä koska kaikki vain haluavat sen kohteen heti ja halvalla. Olisiko olemassa joku leluhuutokauppoja järjestävä taho tms. Märklin kerhot ei nyt ilmeisesti kumminkaan? . . . .
:-\

Hei Jari. Jos saksan kieltä ymmärrät niin tutustu Saksan ebay sivustoon. Siellä ymmärretään mikä on arvokasta.

http://www.ebay.de/sch/Modelleisenbahn-Spur-H0-/9053/i.html


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Krista Kouvalainen on 08.08.13, 15:18
Taidanpa Jukan ja tämän ketjun innoittaman kaivella esille 15 vuotta sitten Viipurista torilta ostamani Neuvostoliiton aikaisen kypärän ja pistää sen eteenpäin. Liekkö tuolla mitään arvoa, mutta ehkä se jollekin keräilijälle kelpaisi. Nykyään itse keräilen lähinnä magneetteja ja pölykoiria sängyn alle. Vielä ei ole ainakaan tila loppunut jääkaapin ovesta (eikä kyllä onneksi sängyn altakaan).


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 09.08.13, 06:39
Quote from: Heikki Sten on 08.08.13, 12:35
Hei Jari. Jos saksan kieltä ymmärrät niin tutustu Saksan ebay sivustoon. Siellä ymmärretään mikä on arvokasta.

http://www.ebay.de/sch/Modelleisenbahn-Spur-H0-/9053/i.html


Aivan, tuo voisi olla tietysti yksi varteenotettava markkinointikanava. Ainakin siellä näyttää Märkliniä olevan joten harrastajat siellä käyvät varmaankin paljon katselemassa. Tosin en osaa hinnoitella tuota kohdetta joka minulla on hallussani. Pitäisi saada siitä ensin luotettava  (korkea) hinta-arvio ennenkuin sitä voisi ruveta myymään. Ei sitä ole oikein järkevää säästää koko elämänsä ajan. Sinällään en sitä tarvitse kun en Märkliniä harrasta.

Tuolla aiemmin kerroin tästä bussikeräilysträ jota päätin kokeilla. Aikaa on nyt kulunut muutamia kuukausia ja busseja on tullut yxi per kuukausi tahtiin.
Pino alkaa jo näyttää joltain. Saas nyt nähdä paljonko noita vielä tulee ja pitääkö sitten ruveta katselemaan vielä lisää busseja kerättäväksi.
Onhan ne hienoja, tosin malleja on ympäri euroopan eikä suomessa nähtyjä pahemmin taida olla?

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jouni Laukkanen on 09.08.13, 07:55
Quote from: Jari Vanhatupa on 27.07.13, 06:17
Olisi seuraavanlainen ongelma: Pitäisi löytää netistä semmoinen kansainvälinen sivusto josta voisi pyytää hinta-arviota harvinaisesta erikoisemmasta Märklin tuotteesta. Kohdetta ei ole ollut myynnissä kuluttajille vaan se on jälleenmyyjä materiaalia 60-luvulta.
Suomesta en haluaisi enään kysyä koska kaikki vain haluavat sen kohteen heti ja halvalla. Olisiko olemassa joku leluhuutokauppoja järjestävä taho tms. Märklin kerhot ei nyt ilmeisesti kumminkaan? . . . .
:-\


Saksan eBay on tosiaan se, mistä Märklinin tavaraa hankkisin ja olen hankkinutkin. Bulkkitavaraa saa kohtuullisella hinnalla ja erikoisuuksien hinta nousee oikealle tasolle, koska maksukykyä on.

Suomessahan toimii Märklin Club of Finland http://www.marklinclub.fi/ joka on mukana järjestämässä lokakuussa tapahtumaa, jossa voisi saada täkäläistä hinta-arviota. Vaikea keksiä mistä saisit parempaa arviota hinnasta.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Topi Falkenberg on 09.08.13, 09:28
Kokemusten lisäksi on tullut keräiltyä kirjoja. Kevään korvilla päätin realisoida rankalla kädellä. Divariukko dilkkasi kuudesta muuttolaatikosta laatikollisen opuksia, ja kehoitti tarjoamaan loppuja pelastusarmeijan kirppikselle, joista lähin ei kuitenkaan halunnut tilanpuutteeseen vedoten edes nähdä teoksia. Fidalle onneksi perille kannettuna kelpasi, ei tarvinut kipata energiajätteeseen. Ei kuulemma oikein ole enää markkinoita merkkiteosten lisäksi kuin uusimpien ja myyvimpien kirjailijoiden dekkareille ja sotakirjoille (kymmenen vuotta sitten kaikki sotakirjallisuus olisi kuulemma otettu ilomielin vastaan)? Netissä noita jäännöksiä olisi tietysti voinut yrittää myydä, mutta päätin kuitenkin hankkiutua niistä eroon saman tien kun kerran olin päätökseni tehnyt! Olipa muuten puhdistava kokemus  :thmbup: luopua jostakin.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Heikki Pullinen on 09.08.13, 10:17
Vihdissä on Stadin "pultsareiden" kuntoutuskeskus. Sinne kelpasi melkoinen läjä.

Heikki


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Ismo Nurmi on 10.08.13, 14:55
Hienoja busseja Jarska! Mikä mittakaava ja kuinka ne tuolla lailla kerran kuussa saapuvat kuin romaanit kirjakerhossa?


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jussi Rantala on 10.08.13, 15:38
Quote from: Jari Vanhatupa on 09.08.13, 06:39
Onhan ne hienoja, tosin malleja on ympäri euroopan eikä suomessa nähtyjä pahemmin taida olla?


Kuvan Volvo B616:ssa v. 1953 on Svenska Karosseri Verkstäderin kori, jota Suomessa valmisti lisenssillä Vaasalainen Oy Haldin Ab. Haldinin Boxer kori oli aikanaan varsin yleinen varsinkin Etelä-Pohjanmaalla. Ainakin yksi tuonkaltainen Boxer-korinen linja-auto on säilynyt: entinen Eero Lumiahon Liikenteen 33 vuodelta 1956.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 11.08.13, 06:37
Quote from: Ismo Nurmi on 10.08.13, 14:55
Hienoja busseja Jarska! Mikä mittakaava ja kuinka ne tuolla lailla kerran kuussa saapuvat kuin romaanit kirjakerhossa?


Juu nuo bussit on tätä Editions Atlaksen keräilysarjaa.   http://www.editionsatlas.fi/

Uusi bussi ja esittelyvihkonen tulee tosiaan kerran kuussa niinkuin joku kirjakerhon kirja. Mittakaava on näköjään 1/72 joten kaikenlaista muutakin pienoismallia voisi laittaa noiden viereen esille.
Mallien tarkkuus on hyvä, selvästi parempi kuin ns. leikkiautoissa. Bussit on valmistettu metallista ja muovista ne tuntuvat kädessä semmoisilta painavilta.
Sarjan aloituspaketti on halpa eur 4,90 ja siinä tulee tuo Volvo. Jatkossa nuo maksavat sitten parikymppiä kappale mutta näinhän se aina on tämmöisissä keräilysarjoissa. Keräilysarjan etu on kuitenkin se, että jotain kokoelmaa rupeaa tosiaankin kertymään. Muuten tuskin tulisi tuommoisa osteltua kerran kuussa parillakympillä.
:)
Quote:
Kirjoittanut: Jussi Rantala 
Kuvan Volvo B616:ssa v. 1953 on Svenska Karosseri Verkstäderin kori, jota Suomessa valmisti lisenssillä Vaasalainen Oy Haldin Ab. Haldinin Boxer kori oli aikanaan varsin yleinen varsinkin Etelä-Pohjanmaalla. Ainakin yksi tuonkaltainen Boxer-korinen linja-auto on säilynyt: entinen Eero Lumiahon Liikenteen 33 vuodelta 1956.


Kappas vaan, no ilmankos tuo vaikutti niin tutulta! Voi olla, että lapsena olen tuommoisen kyydissä ollut täällä Vaasassa. Paikallisliikenteessä oli vielä 70-luvun alussa tosi vanhoja pyöreänmallisia busseja liikenteessä ja ne olivat aamuisin ihan täynnä. Ihmiset seisoivat bussin käytävällä ja takaosassa oli isompi tila jossa myös seisottiin ja pidettiin tangosta kiinni.
Päivittäisillä koulumatkoilla siellä takaosassa oli milloin minkäkinlainen "show" menossa luokkakavereiden kesken. Talviaikaan jotkut rämäpäät jäivät kyydistä muutamaa pysäkkiä ennen kotia ja "skalppasivat" loppumatkan pitäen bussin puskurista kiinni käyttäen kenkiään suksina. Minä en tietenkään tehnyt semmoista koska olin "mamis"Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Ismo Nurmi on 12.08.13, 14:12
Aika paljon yksityiskohtia noinkin pienessä mittakaavassa.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 11.07.16, 12:27
[ attachment removed / expired ]

Juu . . . siinä kaikki mitä tuosta on jäljellä 45-vuoden käytön jälkeen! Palasia löytyi sieltä täältä varastojen nurkista, jotain pientä voisi vielä löytyä jos jatkaisi etsintää sillä en yleensä myy tai heitä pois juurikaan mitään mitä olen joskus hankkinut.
;D
Ok. Myönnetään, että tästä noin vuonna 1970 käytettynä hankitusta Geloso nauhurista on kyllä tullut pidettyä poikkeuksellisen sinnikkäästi kiinni. Sain tämän unelmalaitteen kovan "kerjäämisen" tuloksena ollessani pikkupoika, iältäni noin 13-vee . .
Kaveripiirissä ei kellään muulla ollut kelamankaa ja tätä kyllä kelpasi silloin esitellä ja ihmetellä. Ääniteltiin toistemme puhetta ja radiosta musiikkia. Erityisen suosittua oli kaikenlainen toisten juttujen "salaäänitys" mistä kehkeytyikin sitten kaikenlaisia konflikteja! Ai niin . . pahus, niitä mikrofonin jäännöksiä ei ole vielä toistaiseksi löytynyt.

Musiikkia äänitin mikrofonilla radiosta yleensä "sävel-lahjasta tai nuorten sävel-lahjasta" Nauhalta soivat sitten iltatuulen viestit, Markku Arot, Fredit, The Beatles, CCR ja monet, monet muut hitit. Gelosoa käytettiin erittäin paljon ja se toimi hyvin kunnes joutui pikkuhiljaa syrjään stereoyhdistelmän tullessa taloon.

Miten se sitten pääsi menemään tuohon kuntoon oli itsellenikin pienoinen yllätys. 80-luvun puolivälissä tuosta tuli vielä ääntä ulos kun sitä kerran kokeilin. Lapsetkin sillä taisivat jonkin aikaa leikkiä, tosin ilman sähköjä. Termospullon kokoinen poikani sitä kerran kanniskeli ja huusin hänelle että: "EI, EI" jolloin hän pudotti geloson kynnykselle ja siinä sitten muovinpalaset lennelivät ympäriinsä!
Kun nyt kaivoin nauhurin jäännökset esiin niin yllätyin kyllä hieman kuinka huonoon kuntoon se oli mennyt. :(

[ attachment removed / expired ]

Pahin vika on nuo hajonneet muovikuoret ja loppuunkuluneet nauhakelojen pyörittäjät joista on kulunut pois kelojen rakoon menevät harjanteet. Loppuaikoina kiinnitin kelat sinitarralla jota on näköjään kulkeutunut myös äänipääkaukaloon!
:P

[ attachment removed / expired ]

Myös elektroniikkaa puuttuu, laitteessa on neljä elektroniputkea joista on jäljellä kaksi. Kuka ne muut on pöllinyt! Erikoinen ilmaisinputki, niinsanottu "maaginen silmä" on viety kantoineen, vain johdot törröttävät putken paikalla. Toinen putki on viety helposta paikasta laitteen reunasta mutta kaksi putkea on vielä jäljellä koska niitä on vaikea irroittaa koneen uumenista. No, noita putkia varmaan saisi vielä tilaamalla . . . .

[ attachment removed / expired ]

Nauhurissa on kolme nopeutta mutta miten jotkin osat on noin ruosteessa, kaikki silti pyörii vielä. Hmmm tästäkin on jotain revitty irti? Pelkät johdonpäät on jäljellä.

[ attachment removed / expired ]

HERÄÄ Jo! ET KAI TOSISSASI KUVITTELE RYHTYVÄSI KUNNOSTAMAAN TUOTA! :o

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

Aivan . . siis eihän tuo Geloso ole mikään harvinaisuus, ei ainakaan Italiassa jossa sitä myytiin valtavasti. Lähes joka perheessä oli geloson nauhuri 60-luvulla. Niitä on siellä vielä jäljellä huikeat määrät, jopa uusia koneita tehtaan paketissa! Niitä ei vaan ole otettu käyttöön jostain syystä. Minulle kyllä kelpaa semmoinen yksilö joka ei ole jäänyt aivan "jyrän alle" ja itseasiassa nuo kaikki näyttivät loistoyksilöiltä verrattuna minun Gelosoon! Pelkät geloson ehjät muovikuoretkin oli myynnissä ja paljon muuta.

Valitsin yksilön joka oli suht halpa ja ehjän näköinen. Voihan se silti olla rikki mutta onhan minulla varaosia omasta takaa . . . .
Saas nähdä mihin tämäkin taas johtaa, sillä niin kiinnostavia ovat nuo kaikki vanhat gelosot ja muut kelamankat. Pistän sitten lisää juttua kun nauhuri on tullut, eiköhän se parissa viikossa sieltä Italiasta seilaa suomeen.
:)


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: C2010 on 17.07.16, 15:41
Tuli aikoinaan hankittua (1961) eipä ole enää kuin keloja jäljellä


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 20.07.16, 18:38
[ attachment removed / expired ]

Geloso sitten saapui Italian Milanosta. Onneksi Suomessa on nyt lämmintä sillä tämä nauhuri lienee tottunut lämpimään, eikä ole pakkasta nähnytkään. :P

Tämmöisen painavan putkinauhurin reissut ovat aina hieman riskaabelia puuhaa sillä vanhat hauraat muovikuoret joutuvat koville sillä nauhurin painavissa sisäosissa ei ole rautaa pahemmin säästelty. Onneksi oli sentään tuo alkuperäinen laukku suojaamassa. Laukun reunoilla on kätevät lokerot pientavikkeille.
Nauhuri on itseasiassa melko pieni, pistin nuo kuulokkeet kuvaan antamaan vähän mittakaavaa.

Oli jokseenkin hämmentävä tunne nähdä tämmöinen laite tässä kunnossa ja ehjänä vuosikymmenien jälkeen. Itseasiassa tämä on hienompi kuin se minun alkuperäinen Geloso, sillä tässä on tuo laukku ja nauhakelojen suojakansi jota minulla ei koskaan ollut.

Kaikesta näkee, että nauhuria ei ole käytetty paljoakaan, ehkä muutama vuosi ja sitten se on jäänyt seisomaan vuosikymmenien ajaksi. Paikoitellen se näyttää aivan uudelta mutta jotain kolhujakin löytyy. Ohjetekstit on tietysti Italiaksi. Si/No tarkoittaa On/Off jne.

[ attachment removed / expired ]

Ilmaisinputki eli ns "Maaginen silmä" toimii ja näyttää tältä. Putki toimii äänitystason mittarina ja nuo valopylväät venyvät ja hyppelevät musiikin tahdissa kun nauhurillä äänitetään. Niitä ei saa päästää lyömään yhteen sillä silloin äänitys säröytyy ja menee liian kovalla volyymilla nauhalle.

Nauhuriin tuli virrat mutta kelat ei lähteneet pyörimään, vuosikymmenien seisotus oli tehnyt tehtävänsä ja mekanismit vaativat herkistelyä. Eipä muuta kuin yläkansi auki ja sisuskaluja tutkimaan.
:P

[ attachment removed / expired ]

Vertaa näitä kuvia edelliseen postaukseni kuviin, ne ovat samoista kohdista. Kaikki on kuin uudesta nauhurista paitsi että voiteluaineet ovat muuttuneet sitkeäksi mönjäksi.
Käsin auttamalla koneisto lähti pyörimään kovan metelin ja rouskutuksen säestämänä mutta hieman teflonöljyä ensiapuna tiettyihin paikkoihin ja nauhuri alkoi toimia omin voimin ja ääntäkin tuli ulos.  Perusteellisempi huolto ja läpikäynti on kyllä aiheellista suorittaa mikäli tämän Geloson aikoo ottaa käyttöön ja semmoista kyllä vähän suunnittelin. Mutta pannan laite taas kasaan ja mennään testaamaan vanhoja nauhoja . .

[ attachment removed / expired ]

Kassillinen vanhoja nauhakeloja löytyi kellarista, jotkut kelat olivat isompiin nauhureihin mutta periaatteessa kaikki tähän mahtuvat voisivat olla 70-luvun juttuja . .  Sieltä tuli mm. Sladea ja Uriah Heepiä eli ilmeisesti olivat minun äänittämiä keloja. Jotkut kelat olivat tyhjiä?  Hmm . . varmaan ostettu kirpputolilta 80-luvulla, minulla ei ollut tyhjiä nauhoja koskaan.
Eräällä nauhalla  soitti tosi paska bändi ja ihmettelin, että miksi olin äänittänyt tuommoista roskaa kunnes muistinkin sen olevan nauhoitus treenikämpältä jossa soitti silloinen bändimme nimeltään "Isopää"
;D
Hmm . . siitä on yli 40-vuotta olin silloin noin 15 vuotias. Ehkä tämä Geloso kannatti ostaa pelkästään tuon nauhan takia. :)

[ attachment removed / expired ]

Tämä Geloso on mallia 258, se minun vanha oli 268. Ne ovat äkkiseltään katsottuna aivan identtisiä sisältä ja päältä. En tiedä mitä eroa niissä on, olisiko tämä 258 vain tullut markkinoille vuotta aiemmin kuin 268. Tämä on ymmärtääkseni vuosimallia 1961. Muistaako A. Keränen? Kerroit tuolla, että ostit oman Gelososi vuonna 1961.

Jotain lisätilpehööriä tuli myös tilattua tähän Gelosoon sekä aivan  huikea kasettidekki :o Erikoisuus 80-luvulta mutta palataan siihen myöhemmin. :)


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Tarmo Kallio on 21.07.16, 11:49
Se vihreä "maaginen silmä" on nimeltään näköviritysputki. Niitä oli ennen monenlaisia. Sitä katsomalla saatiin putkiradion vastaanottama radiokanava kohdalleen.
Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 22.07.16, 12:27
Quote from: Tarmo Kallio on 21.07.16, 11:49
Se vihreä "maaginen silmä" on nimeltään näköviritysputki. Niitä oli ennen monenlaisia. Sitä katsomalla saatiin putkiradion vastaanottama radiokanava kohdalleen.


Joo, näin on. Tuota EM84 putkea saa ostaa vieläkin eikä se ole mitenkään pahan hintainen. eBaysta saa myös näppäriä rakennus-sarjoja joiden avulla putkea pääsee testailemaan erilaisissa sovellutuksissa. Niistä onkin rakenneltu kaikenlaista ja tuossa yksi linkki yotuben sivulle mistä voi jotain katsella mikäli kiinnostaa:

https://www.youtube.com/results?search_query=EM84+magic+eye

Löysinpäs muuten ihan vahingossa yhden eroavaisuuden Geloso 258 ja 268:n välillä. Sokeako olen? Siellä takalevyssähän on yksi liitinreikä vähemmän! Tähän 258:siin ei saa langallista kauko-ohjainta. Eri juttu sitten löytäisikö semmoista mistään . . .

Ne takseinän plugiliittimen reiät ovat aivan omaa standardiansa ja plugeja on lähes mahdoton löytää. Yleensä plugit on nykyään 3,5 ja 6,3 millisiä mutta tässä on 5mm. Tarjotkaa minulle geloson plugeja kun löydätte niitä miljoonalaatikoistanne.
:P


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Arne Wallen on 24.07.16, 06:44
Kokeile tuollaista firmaa kun T:mi Raul Nyström p.0400108447 tuo on korjaillut radioita ja telkkareita viimeiset 50 vuotta suunnilleen.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 24.07.16, 15:30
Quote from: Arne Wallen on 24.07.16, 06:44
Kokeile tuollaista firmaa kun T:mi Raul Nyström p.0400108447 tuo on korjaillut radioita ja telkkareita viimeiset 50 vuotta suunnilleen.


Kiitos tiedosta kuulostaa lupaavalta. Pitänee pirauttaa tuonne kun arki jälleen koittaa. :)

Tuolla edellä lupasin kertoa huikeasta kasettidekki löydöstäni joten pistetäänpä juttu pyörimään, tästä se lähtee:

[ attachment removed / expired ]

Missä lie nämä ovat vuosikymmeniä maanneet varastoituna mutta jokin aika sitten näitä tuli eBayn myyntiin 40-kpl erä joka sitten meni melko rivakasti keräilijöiden holveihin. nyt tuli toinen 10-kpl erä ja päätin ostaa yhden kun hintaakaan ei ollut paljon mitään.

Myyjä ei anna näille mitään takuuta sillä pitkä varastointiaika on epäilemättä voinut aiheuttaa yhtä ja toista vikaa . . . Mutta joo . . . uudelta ja korkkaamattomalta kyllä näyttää . . . ompas se pieni, vain hieman autostereota isompi.  Mutta painaa kuin synti, onko se umpirautaa?

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

On tosiaankin vaikea uskoa näkemäänsä sillä niin pieni laite tämä on, vaikkakin se on muuten aivan samanlainen kuin normaalikokoinen kasettidekki. Painoakin on samanverran kuin normaalidekillä. Laite on valmistettu todella järeästi, kaikki on metallia tai alumiinia ja sisuskalut ihan tupaten täynnä elektroniikkaa. Kaikesta näkee ettei tämän kanssa ole laadussa pihtailtu. Mukana tuli tuommoinen demokasetti jossa on metallinauhaa, tässä on nääs metallinbauhavalmius.
;D

[ attachment removed / expired ]

No toimiiko se? . . . . Ei heti toiminut, kaikki oli niin jässähtänyttä. Kasettiluukku piti ensin avata monta kertaa käsin ennenkuin sen mekanismit rupesivat toimimaan, nyt se aukeaa tyylikkään hidastetusti napista kuten pitääkin.

Monilla dekin ostaneilla oli ongelmia kelausten kanssa ja tämän kanssa oli ongelmana saada koneisto ylensäkään pyörimään mutta se vetristyi pikkuhiljaa, eikä laitetta tarvinnut avata. Nyt toimii kelaukset ym. ihan hyvin.

se on niin söpö ja useimmat dekin ostaneista ovatkin suorastaan rakastuneet siihen. Kuvien välityksellä on vaikeaa saada käsitystä kuinka pieni ja söpö se on, vertaa vaikkapa noihin kuuloke ja RCA plugeihin, se on kuin kaunis pienoismalli.
:thmbup:

[ attachment removed / expired ]

No toimiiko muuten?   Millainen on ääni? ???

Ääneen olen tyytyväine se on yhtä hyvä kuin tuossa normaalidekissäni, ainakin tätä mukana seuraavaa demo-metallinauhaa käytettäessä. CD:ltä nauhoitettu musiikki tulee niinkuin se kasetille äänitettäessä tulee, se on semmoista samettia korville.

Muuten ei ihan toimi. Samantapaista vikaa kuin monella muullakin, nauhoittaa vain monona toista kanavaa. Joillakin toinen mittari ei pelaa mutta mauhoittaa silti stereona. Saattaa kuulemma korjaantua itsestäänkin. Vähän kyllä epäilen ja kävinkin jo hakemassa netistä tehtaan service-manuaalin. Kuka sen sitten aikanaan korjaa onkin jo eri tarina mutta ei tässä nyt mitään hätää ole. Kuunnellaan monona silloin kun kuunnellaan, ei tätä ole mikään pakko käyttöön ottaa sillä keräilytavaraahan tämä on eikä tule myyntiin minun puoleltani koskaan. Ellei nyt sitten hinnat nouse ihan poskettomiksi.
:P
On muuten mainio paikka tuo "Hifiengine" sivusto josta hain service manuaalin. Varsinkin jos on kiinnostunut näistä vintage hifi-laitteista niin sivusto on suorastaan aarreaitta. Sieltä löytyy laitteiden käyttö ja huolto.oppaat, vanhat mainokset, kuvat jne. Myös vinkkejä ja tietoa laitteiden korjailuun.

http://www.hifiengine.com/manual_library/sanyo/rd-xm1.shtml

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Pekka Holopainen on 24.07.16, 16:23
Tulevat lähinnä mieleen Elkot (elokrolyyttikondensaattorit). Ne ovat saattaneet tuon ikäisessä laitteessa jo kuivahtaa. Jos kysessä olisi "nykylaite", joka on maannut jossain 30 vuotta, ei varmasti lähtisi edes tulille. Nämä kun tahtovat vikaantua heti, kun takuun perävalot lakkaavat näkymästä. Minulta on vikaantunut 2 tallentavaa digiboksia vähän takuuajan päättymisen jälkeen (sen verran kuitenkin, että takuuseen korjausvaatimukset eivät tuottaisi tulosta). Pieni kierros netissä paljasti, että syynä ovat mitä todennäköisemmin kehnot powerin kondensaattorit. Laitteen hinnallakaan ei ollut mitään merkitystä. Toinen oli markkinoiden kalleimpiin kuuluva ja toinen halpislaite.

Tuota kutsutaan "suunnitelluksi vanhentumiseksi". Laadukkaat osat eivät paljon laitteen hintaa nostaisi, mutta sen ikää oleellisesti. On myös muita keinoja, joilla laite vanhennetaan ennen aikojaan. Mennään "harmaalla alueella", mutta minusta tuo on ihan rikollista toimintaa.

Pekka


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Arne Wallen on 24.07.16, 17:02
No tämä Nyström on vihkinyt elämänsä putkilaitteille, laitteli minullekkin putkiradion kuntoon, valitteli vain että kaikkia putkia ei heti saa hyllyltä mutta kaikkia vielä löytyy.Yksineläjä eli saa pitää kotonakin laatikoittain vanhaa tavaraa ihan vaikka lattialla. :thmbup:


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Tarmo Kallio on 25.07.16, 12:14
Tuo Jari Vanhatuvan pikkukasettidekki on hieno ja mielenkiintoinen. Se on ehkä tehty ammattikäyttöön, kun näyttää olevan Dolby HX kohinanvaimennus. Saako uusia kasetteja jostain vielä?

https://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_noise-reduction_system
Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 25.07.16, 16:50
Quote from: Tarmo Kallio on 25.07.16, 12:14
Tuo Jari Vanhatuvan pikkukasettidekki on hieno ja mielenkiintoinen. Se on ehkä tehty ammattikäyttöön, kun näyttää olevan Dolby HX kohinanvaimennus. Saako uusia kasetteja jostain vielä?Joo voi olla, esimerkiksi siten, että kentällä tehdään haastattelu jollain kannettavalla mikrokasettilaitteella ja sitten tuodaa studioon ja jatkojalostetaan äänitettä tästä dekistä käsin. Lähinnä tuommoinen olisi ehkä voinut olla yhtenä visiona tämän pikkudekin valmistamiseksi, tai sitten, että soitetaan musiikkia baanalla korvalappu-mikrokasetti soittimessa ja kotona sitten soivat samat kasetit tällä dekillä kunnon stereoiden kautta . . . jotain tuollaista varmaan.

80-luvulla oli vireillä kaikenlaisia visiota mutta aika rohkealta vedolta tämä mikrokasettidekki kyllä silti tuntuu.Markkinoilla oli paljon myös mikrokasetti radionauhureita ja jopa tupladekki jossa oli normaali C-kasetti ja mikrokasetti!
:o
Tommonen:  http://4.bp.blogspot.com/-OA2j88lcqp4/VIoGd9lGzSI/AAAAAAAAI9I/bWo5F81gYJo/s1600/10%2BTechnics%2BM212%2Bmicrocassette.jpg

Kasetteja kyllä saa vielä ihan hyvin, ne ovat olleet niin yleisiä sanelukoneissa. Tosin ne metallikasetit ovat aika kalliita ja vaikeampia löytää mutta kyllä niitä vielä saa.
Quote:
Kokeile tuollaista firmaa kun T:mi Raul Nyström p.0400108447 tuo on korjaillut radioita ja telkkareita viimeiset 50 vuotta suunnilleen.


Eipä ollut Nyströmilläkään geloson plugeja. Voi olla, että niitä saisi italiasta monestakin paikasta kun vain osaisi hakea oikealla italiankielisellä termillä. Pari plugia oli viime viikolla myynnissä eBayssa kovaan hintaan, rahteineen olisi ollut lähes neljäkymppiä, jätin ostamatta. Niitä käytetään myös eräässä kovahintaisessa vintage kitarakaiussa joita entisöidään vähän siellä ja täällä . . . no saahan tuollaisen plugin kun ostaa jonkin geloso lisähärpäkkeen jossa on johdon päässä plugi kiinni, itseasiassa yksi semmoinen härpäke onkin tulonpäällä.
:P


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 27.07.16, 03:53
Geloso härpäke sitten tuli, se on tuollainen nauhurin lisäväruste. Kaksikanavainen pieni mikseri alkuperäislaatikossaan. :thmbup:

Tähän on tarkoitus kytkeä toiseen kanavaan nauhurin mikrofoni ja toiseen radio, tv tms. Voi siis tehdä omia tyylikkäitä esityksiään nauhalle. Kuvassa näkyy nyt sitten myös tuo edellä paljon palstatilaa saanut geloson 5-millinen plugi. Eipä sitä näin hienosta vermeestä tietenkään irroiteta vaan niitä plugeja haeskellaan jostain lisää, johan tämän mikserin sisäänmenotkin niitä vaativat kaksin kappalein.
:P
[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 28.07.16, 05:57
[ attachment removed / expired ]

Niin, onko oikeastaan missään keräilyssä mitään järkeä? Eipä oikeastaan muuta kuin, että se om kivaa ajankulua ja kiehtova harrastus mutta, että C-kasetteja . . . . kuulostaa jo vähän oudolta puuhalta.
:o

Vinyylilevyt on sitten jo hyväksytympi keräilykohde, ovathan ne paljon kestävämpiäkin. Musiikki ei niistä itsestään häivy mihinkään kuten kaseteista, vai häipyykö se musiikki niistä kaseteista sittenkään?

Innostuin kokeilemaan vanhoja c-kasetteja jotka olin ostanut kymmeniä vuosia sitten. Niiden kunto oli vaihteleva, riippuen minkälaisissa nauhureissa ne olivat pyörineet, osa niistä oli surkeassa kunnossa ja nauha oli rypyssä sieltä täältä tai sitten epäpuhtaudet olivat painaneet nauhaan pieniä koloja ja viiruja jotka saivat nauhalta tulevan äänen huojumaan ja diskantit välillä häipyivät ja sitten taas palasivat takaisin.

Mutta sitten ne hyväkuntoiset kasetit! Ai, Ai mitä herkkua ne ovatkaan digitaalisen äänen ja rapisevien vinyylien jälkeen. Mikäli kasetti  on alkujaankin hyvälaatuinen eikä sitä ole soitettu kannettavalla "kasettisilppurilla" niin ei se ääni ole sieltä mihinkään häipynyt vaan se soi sieltä todella komean analogisesti eikä rassaa korvaa millään taajuuksilla. Tuli kyllä heti mieleen, että onko minut joskus jotenkin aivopesty sen suhteen, että digitaalinen ääni olisi joku lopullinen totuus?
???
C-kasetilta tuleva ääni on parhaimmillaan kuin samettia korville ja silti dynamiikkaa riittää niin, että välillä oikein hätkähtää sitä, että kuulostiko se tosiaankin näin hyvältä ja musikaaliselta. Poissa on Cd:n skarppi kliinisyys ja vinyylilevyn keskustaa kohden huononeva toisto ja lisääntyvä särö. C-kasetti tulee  helposti kuunneltua yhteen putkeen, koska huomaa musiikin vievän mennessään . . . Kasetin pyöreämpi dynamiikka nivoo eri soittimet paremmin yhteen ja kokonaisuus on jotenkin miellyttävämpi.

No joo . . . se siitä kasettien hekuttamisesta mutta tosiaankin, innostuin noita taas vähän keräämään. :)
Aikoinaan ostin kaupungin kirjaston poistolaarista pari muovikassillista musiikkikasetteja jotka olivat olleet kirjastossa lainattavina. Joku Topi Sorsakoski saattoi olla tosi paljon kuunneltu ja nauha kulunut mutta taasen vähänkin vaativampaa musiikkia sisältävä kasetti taasen aivan huippukunnossa ja soi komeasti edelleenkin.
Samaa juttua kun nyt ostin kirpparilta noita kasetteja, niiden hinnat  ovat edullisia, luokkaa 20-50 centtiä kappale ja parhaimmillaan voi saada aivan huikean musiikkielämyksen ja uudenveroisen kasetin kunhan katsoo vähän mitä artisteja ostaa. Arja Saijonmaan kasetti soi taatusti paremmin kuin Popedat ja Dingot jotka ovat rypeneet mukana kaikessa kovassa menossa. Popedaa ja Dingoa on paiskottu ja runnottu, suojakotelo on halki, etiketti ja nauha  rutussa ja rapa on lentänyt.
:P
Kasettien kuorien valmistustarkkudessakin on muuten yllättävän paljon eroa. Tässä vertailun vuoksi kuva jossa vasemmalla Alice Cooperin kasetti 70-luvulta ja oikealla Jaakko Ryhäsen kasetti vuodelta 1996. Tuonne välille ne muut laadullisesti sitten asettuvat.
Yllättävän usein muuten tuo kasetin huopapala on irti tai lähes irti varsinkin vanhemmissa kaseteissa, kannattaa olla tarkkana ettei se katoa, sen voisi kyllä ehkä liimata takaisin paikalleen tai uusia.

[ attachment removed / expired ]

Kaikki kasetit eivät ole halpoja. Tästä The-Beatles kokoelmasta syntyi eBayn nettihuutokaupassa jo eräänlainen "kilpahuuto laulanta" :D
Päätin ne kuitenkin ostaa koska ne olivat uusia ja käyttämättömiä. Sininen ja punainen tuplakokoelma on vielä muoveissa. Toisekseen minulla ei ollut yhtään Beatles levyä vaikka lp-levyjä onkin tuhansia.

[ attachment removed / expired ]

Mitenkäs se on noin päässyt käymään ettei Beatlesia levyhyllystä löydy? :-

Niinpä . . Kavereilla oli 70-luvn alkupuolella Beatlesin levyjä ja aina joskus lainasin sinistä ja punaista tuplaa ja kuuntelin niitä hittejä. Ne kuulostivat pahuksen hienoilta mutta en silti ostanut niitä levyjä itselle. Oikeastaan tavallaan hyväkin sillä en ole koskaan kuunnellut niitä sillälailla "puhki" etteivätkö ne vieläkin kuulostaisi tuoreilta. Näilläkin kaseteilla oleva materiaali on minulle suurimmaksi osaksi ennenkuulematonta.

Tuota valkoista tuplaa olen myös aikoinaan kuunnellut jonkinverran 70-luvulla. Kuunteleminen kuitenkin keskeytyi silloin  "KOVAAN RYSÄYKSEEN" Pari nuortamiestä kaahasi Taunuksellaan hirvittävän kuolonkolarin linja-auton kanssa lähes kotitalomme ikkunan alla! Levyn kuunteleminen jäi silloin siihen.
:'(
Nyt olikin sitten mielenkiintoista kokeilla yhdistänkö levyn kappaleet vielä tuohon tapahtumaan, kuten silloin aikoinaan. Aika oli kuitenkin tehnyt tehtävänsä, 40-vuoden tauko levyn kuuntelussa ja musiikki oli muuttunut jälleen vain musiikiksi eikä muuta, hyvä näin. Erikoinen levy se kuitenkin on kuten hieman muistelinkin. Siinä valkoisessa tuplassa on muitakin ääniä kuin musiikkia, kaikenlaisia kokeellisia juttuja aikansa studiotekniikalla toteutettuna.

[ attachment removed / expired ]

Kasetteja on yhteensä 18-kpl kun ottaa huomioon nuo tuplakassut, lisäksi tuli mukana tuommoinen The Beatles korttipakka. Kasetit ovat tosiaankin aivan uutuuttaan kiilteleviä. Olen nyt kuunnellut läpi viisi kasettia ja mielenkiintoisen erilaisia kokonaisuuksiahan ne ovat. Outoja kappaleita suurin osa  mutta aina välillä kuuluu jokin iso hitti ja voi todeta  "ai jaa tällä levyllä tuo biisi on alunperin ollut"
Sitten tulee vastaan kappaleita jotka on joskus kuullut muttei ole ollut tietoa esittäjistä "ai jaa tämä on täällä"
Esim. aikoinaan Vaasan hietasaaressa oli ulkoilmakonsertti jossa soittivat Super Suikkis ja Yellow. Settinsä ekana biisinä Yellow heitti tosi komeasti jonkin rockin jonka alussa ja välillä kuultava kitaravingutus jäi soimaan  päähän vuosikymmeniksi. Sen koomin en kappaletta ole kuullut mutta nyt se tuli vastaan tuolla Help kassulla. Biisi oli B-puolen vimppa biisi coveri Dizzy Miss Lizzy.

https://www.youtube.com/watch?v=sU4yTCtrqmI

Kyllähän näiden kanssa saa aikansa kulumaan, saas nähdä tuleeko minusta vielä oikein Beatles fanikin? Iskee päälle oikein semmoinen Beatlemania! ;D

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Tarmo Kallio on 28.07.16, 13:32
Mulla on vain alkuperäisiä LP-levyjä. Star Wars imperiumin vastaisku. Sekä ensimmäisen Star Trek elokuvan LP. Ym...

Nuoremmat lukijat eivät tunnista oikeaa levysoitinta. Tuskin ovat nähneet edes levyjä  :)

Köyhänä poikana haaveilin ennen Stereosta. Kaverin isällä oli stereot. Kuunneltiin steroetestiä, sekä Hurriganesia levyltä.

Vuosi oli 1976.

Tein sitten itse laitteet.  ;)


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 29.07.16, 07:38
Quote from: Tarmo Kallio on 28.07.16, 13:32
Mulla on vain alkuperäisiä LP-levyjä. Star Wars imperiumin vastaisku. Sekä ensimmäisen Star Trek elokuvan LP. Ym...


Nuo elokuvien soundtrack levyt sisältävät usein todella hyvää musiikkia ja laadukkaasti tehtynä. Minulla on myös niitä semmoinen "pino" tosin ne eivät ole henkilokohtaisia valintojani kuten sinulla ilmeisesti elokuvaharrastajana on.

Olen silloin tällöin kuunnellut niitä ja ne kuulostavat useimmiten hyviltä. Useimmat levyt on semmoisista ihme ja outous elokuvista, tuskin olisin koskaan semmoisia vapaaehtoisesti ostanut mutta kun ostin aikoinaan kaikki levyni kerralla ja joku muu oli ne jo kerännyt ja valinntansa minun puolesta tehnyt.
Kävin niitä soundtrac levyjä äsken katsomassa mutta pinot olivat hyllyssä sekaisin viime muuton jäljiltä, löysin vain osan.  Etsin sieltä Star Wars tai Trek levyjä, niitä piti oleman muistaakseni ainakin yksi mutten löytänyt kun time loppui, olisi ollut mukava niistä jotain jutella.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Tarmo Kallio on 30.07.16, 11:37
Minulla ei ole kovin paljon Lp-levyjä. Ostin aikoinani joitain erilaisia ja harvinaisia. Minulla on esimerkiksi ns. keinopää-äänitys: (binaural): https://en.wikipedia.org/wiki/Binaural_recording

Se on: Woofers Tweeters and All that Jazz. Soitinta ei minulla ole. Minulla oli ja on eräs Technics merkkinen suoravetoinen soitin hyvällä  Glanzin äänirasialla. Levysoittimeni on edelleen kaverilla "lainassa". Lainasin sen jo vuonna 1993  ;D


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Tarmo Kallio on 30.07.16, 15:20
Minkä Star Wars elokuvan alkuperäisen Soundtrack Lp-levyn takakannessa nuori Harrison Ford nojailee valtavaan miksauspöytään?  ;)


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Tarmo Kallio on 30.07.16, 15:49
Minulla on joitain musiikkikasetteja, mutta muut ovat Spectrumin pelejä.https://fi.wikipedia.org/wiki/ZX_Spectrum

Löytyy alkuperäisenä tämäkin. Eli hyökkäys Moskovaan: Raid over Moscow: https://fi.wikipedia.org/wiki/Raid_over_Moscow


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 31.07.16, 07:08
Quote from: Tarmo Kallio on 30.07.16, 15:20
Minkä Star Wars elokuvan alkuperäisen Soundtrack Lp-levyn takakannessa nuori Harrison Ford nojailee valtavaan miksauspöytään?  ;)


Tuo oli kyllä aika kinkinen kysymys ja hankala selvittää ellei omista kyseistä levyä. Jouduin jopa hakemaan laskutikkukokoelmani ja selvittämään antamasi arvoituksen matemaattisesti. Löysin sopivan laskutikun sekä vanhan foliohattuni joidenka avulla päättelisin, että Lp-levy on:   Star Wars Episode 1 The Phantom Menace Soundtrack.
:P
Ai sinulla on myös ollut tai on spectrum tietokone. Muistan hyvin sen kuinka haluttu se oli aikoinaan mutta oli silloin kuumimpaan aikaan liian kallis hankittavaksi. Myöhemmin niita sitten ostin kun koneita alkoi löytyä kirppareilta muutamalla kympillä. Niitä löytyi silloin tällöin halvalla lisäosineen mutta eipä löydy enään, oikeastaan mitään kasibittisiä ei ole ollut kirppareilla myynnissä enään vuosiin. Kasettipelejä näkyy silloin tällöin.

eBayn hintatasoa katsellessa huomaa, että hinnat ovat karkaamassa käsistä pikkuhiljaa. Hyvällä onnella voisi Spectrumin ehkä saada alle satasella jos se on huutokaupassa mutta "osta heti" hinnat näyttävät olevan jo parinsadan molemmin puolin.  Spectrum plussat ovat sitten selvästi kalliimpia, kallein näytti hätyyttelevän jo tonnia!

Ohessa kuva laskutikkukokoelmastani:

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Tarmo Kallio on 31.07.16, 15:41
Elokuva on se ensimmäinen, eli episode 4. Vuodelta 1977.

Minulla oli ja on edelleen Commodore Amiga 500 kaikilla lisämuisteilla. Sekä lisäkorppuasemilla.... Pelejä on tallessa muutamia.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 20.08.16, 17:05
Lisää jänniä Geloso tarvikkeita Italian Palermosta! :)

Oikeastaan tilasin tuon oudon varusteen pelkästään tuon plugin takia ajattelematta sen kummemmin, että mikä tuo "Pickup-Radio" itseasiassa onkaan. Mieluisana yllätyksenä paketissa oli myös ylimääräinen plugi sekä toinen hieman kärsinyt "Pickup Radio"
Selvitin hieman, että mikä tämä laite voisi olla ja tulin siihen johtopäätökseen, että se on eräänlainen induktiivisesti toimiva "singnaalin sieppaaja" joka viedään radion tai TV:n lähelle jolloin se sieppaa äänisingnaalin joka sitten voidaan suoraan nauhoittaa Geloso nauhurilla.

Tästä laitteesta on toinenkin malli joka on tarkoitettu puhelimen äänen sieppaukseen ja itseasiassa tuo kuluneempi sieppaaja taitaa olla se laite, koska tekstit ovat olleet eri värillä kirjoitetut. Laitteet ovat umpinaisia, eikä niissä ole mitään mikrofonin äänireikiä. Kuinka mahtanevat toimia tämänpäivän laitteiden  kanssa, en ole niitä vielä kokeillut. Ehkä vanhan matkaradion kanssa voisi toimia?

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 07.09.16, 05:08
Laserlevyt saattavat olla nyt hyvä keräilykohde, ainakin ne ovat tällä hetkellä halvempia kuin koskaan ennen.  :)

Erilaiset netin suoratoistopalvelut ovat nyt päivän sana ja ihmiset hävittävät Cd-levyvarastojaan kovalla tohinalla. Kirpputorilla levyjen kappalehinnat asettuvat halvimmillaan 20-centin ja yhden euron välille!
:o
Näin on ollut kyllä aiemminkin mutta tilanne on nyt sikäli muuttunut, että nyt lähtevät halvalla myös nimekkäiden artistien levyt.

Esimerkkinä tässä vaikkapa nuo viimeviikon aikana eri kirpputoreilta ostamani laserlevyt. Levyjä on 38-kappaletta joista osa on tuplalevyja. Koko kasaan meni rahaa noin 20-euroa elikkä kappalehinnaksi tuli noin 50-centtiä. Kauanko tilanne pysyy tälläisenä sitä on vaikea sanoa mutta ainakin tällähetkellä taidetaan hintojen suhteen olla jonkinlaisessa aallonpohjassa.

Keräilijöitä eivät suoratoistopalvelut kiinnosta mutta he ovat toki mielissään niiden aiheuttamasta tilanteesta jossa markkinoille tupsahtaa äkkiä hyviä ja edullisa keräilykohteita.
CD-albumi tuotteena on sikäli mielenkiintoinen, että se on parhaimmillaan mietitty kokonaisuus kappalevalintojen suhteen, lisäksi mukana on taiteellinen kansi ja paperivihkonen jossa on artistin fanikuvia, laulujen sanat, kappaleiden nimilista ja tieto säveltäjistä ja sanoittajista, levyllä esiintyvien soittajien nimet, äänityspaikka ym. tietoa ko. levyn tekemisestä. Lisäksi on vielä tuo kätevä muovikotelo jossa kaikkea edellämainittua voi säilyttää. Kaiken lisäksi niistä saa järjesteltyä hyvännäköisen kokoelman koska kotelot ovat mitoiltaan samankokoisia ja ne voi asetella esille tyylikkäisiin rivistöihin.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Tarmo Kallio on 07.09.16, 13:47
Quote from: Jarmo Kohtanen on 07.09.16, 13:14
Eikös nuo ole tavallisia CD-levyjä eikä laserlevyjä jotka LP-levyn kokoisia:
https://fi.wikipedia.org/wiki/LaserdiscMyös LP-levyjä pystytään lukemaan laserilla ja sellaisia soittimia valmistetaan edelleen. Luin taannoin jostain lehdestä ja siinä esitelty soitin oli erittäin kallis. Ja soitinta valmistetaan vain tilauksesta.

CD-levyjen alkutaipaleella oli epäilyksiä levyjen kestoiästä. Minun ensimmäinen ostamani CD-levy on Dire Straitsin: Brothers in Arms. Levy on nyt 32 vuotta vanha ja soi edelleen hienosti. Tämä levy on muuten ehkä maailman ensimmäinen DDD-levy. Eli koko prosessi äänityksestä lähtien CD-levyksi oli kokonaan digitaalista.

Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Tarmo Kallio on 07.09.16, 17:41
Laitan jotain toiselta levyltä: https://www.youtube.com/watch?v=h0ffIJ7ZO4U


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Jari Vanhatupa on 08.09.16, 06:03
Tuota Dire Straitsia käytettiin aikoinaan radiokaupoissa esittelylevynä kun asiakkaille myytiin stereopaketteja. Kyllähän ne biisit silloin tuntuivat soivan niin puhtaasti. Vaatimattomampikin stereopaketti kuulosti ihan asialliselta.

Itsekin silloin aikoinaan CD:n lumoissa myin pois vajaat sata vanhaa LP-Levyäni joka oli tietysti virhe. Myöhemmin tulin huomaamaan ettei sillä musiikkiformaatilla ole paljonkaan merkitystä, itse musiikki on kuitenkin se tärkein seikka.
Lp, Cd, C-Kasetti; Mp3 kaikki kyllä kelpaa, jokaisesta noista formaateista saa kyllä selvää siitä biisin musiikillisesta ideasta mikäli toistolaitteisto on edes radionauhuriluokkaa, hifi-laitteista nyt sitten puhumattakaan.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Ilkka Kangastalo on 08.09.16, 07:39
Quote from: Tarmo Kallio on 07.09.16, 13:47
Myös LP-levyjä pystytään lukemaan laserilla ja sellaisia soittimia valmistetaan edelleen. Luin taannoin jostain lehdestä ja siinä esitelty soitin oli erittäin kallis. Ja soitinta valmistetaan vain tilauksesta.

CD-levyjen alkutaipaleella oli epäilyksiä levyjen kestoiästä. Minun ensimmäinen ostamani CD-levy on Dire Straitsin: Brothers in Arms. Levy on nyt 32 vuotta vanha ja soi edelleen hienosti. Tämä levy on muuten ehkä maailman ensimmäinen DDD-levy. Eli koko prosessi äänityksestä lähtien CD-levyksi oli kokonaan digitaalista.


Donald Fagenin The Nightfly tehtiin pari vuotta aiemmin mutta en ole aivan varma julkaistiinko se CD:nä ennen BA:ta.


Title: Re: Keräilijät kohtaavat
Post by: Markus Hatakka on 08.09.16, 08:43
Aiheesta on keskusteltu mm. tuolla https://www.gearslutz.com/board/so-much-gear-so-little-time/466598-what-first-ddd-cd-released.html

Wikipedian mukaan ensimmäinen "täysdigitaalinen" cd-julkaisu olisi ollut tämä ABBAn albumi vuodelta 1981 https://fi.wikipedia.org/wiki/The_Visitors1