FSnordic.net Forums

Finnish Discussion / Lentosimulaattorit => Maisema- ja lentokonesuunnittelu => Topic started by: Mikko Maliniemi on 27.12.04, 09:52Title: Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Mikko Maliniemi on 27.12.04, 09:52
Quote from: Harri Viljamaa on 26.12.04, 11:34
Ohjeistatko vähän.


Sceneryitä varten kun rakennuksia kuvataan, on syytä muistaa muutama seikka. Aloitetaan perspektiivistä:

Kuvaa rakennukset tilanteen mukaan mahdollisimman pitkällä polttovälillä/zoomilla. Tällä ehkäistään kuvakulman vääristymistä ja helpotetaan lopullisten tekstuurien tekijän työtä huomattavasti, kun ei tarvitse ruveta korjailemaan perspektiiviä. Mene riittävän kauas rakennuksesta, zoomaa kohde lähelle ja ota kuva. Ja toinen tärkeä seikka on, että ottakaa ne kuvat kohtisuoraan, eli 90 asteen kulmassa seinäpintaan nähden. Pari esimerkkiä:

Huono kuva. Otettu liian läheltä liian lyhyellä polttovälillä. Pystysuunnassa ja sivusuunnassa on selvää pyöristymistä ja tällaisen korjaaminen jälkikäteen vaatii todella paljon työtä:
[img width=800 height=788]http://www.flightsimnetwork.com/mmniemi/projects/kuvaohjeet/ei_nain.jpg[/img]


Hyvä kuva. Otettu kauempaa pitkällä polttovälillä ja suorassa kulmassa seinään nähden. Vääristymä on nyt lähes olematon ja parhaassa tapauksessa scenen tekijälle jää enää kuvan leikkaaminen ja mallaaminen osaan.
[img width=800 height=788]http://www.flightsimnetwork.com/mmniemi/projects/kuvaohjeet/nain.jpg[/img]


Ja käyttäkää myös erilaisia zoomeja. Jostakin hallin ovista esimerkiksi on hyvä ottaa sitten vielä lähikuvaa edelleen aiemmat ohjeet muistaen.
[img width=800 height=788]http://www.flightsimnetwork.com/mmniemi/projects/kuvaohjeet/zoom.jpg[/img]


Yksi asia tietenkin, mikä scenekuvauksessa on hyvä muistaa, on koittaa ottaa ne kuvat pilvipoutaisena päivänä. Tällöin kuviin ei tule turhia varjoja. Lopullisten tekstuurien tekijän on helppo lisätä ne varjot jälkikäteen, jos niin haluaa, mutta niiden poistaminen onkin vaikeampi juttu...


Kun nuo perusasiat on kunnossa, ei muuta kuin sarjaa tekemään. Kuvatkaa rakennukset edelliset kohdat muistaen lyhyissä pätkissä.

Seuraavassa sarjassa olen kuvannut Iisalmen kentän "terminaalin". Seinä on kuvattu ensin lyhyissä pätkissä joka suunnalta, jonka jälkeen on otettu vielä yleiskuvia eri kulmista, jotta kokonaisuuden hahmottaminen on helpompaa.
[img width=800 height=788]http://www.flightsimnetwork.com/mmniemi/projects/kuvaohjeet/kuvasarja.jpg[/img]


Tuossapas olisi tuollaisen lyhyet perusohjeet rakennusten kuvaamiseen sceneryä varten. Pistän tähän lisää, jos tulee mieleen. Ja heittäkää scenen tekijät itsekin tänne "vaatimuksia", jos sellaisia tulee mieleen...


PS. Loppuun sanon sen, että kun liikutte niillä kentillä, OTTAKAA NIITÄ KUVIA. Sitten kerrotte täällä, että tällaisesta ja tällaisesta kentästä löytyisi nyt sceneryä varten kuvia. Se on ainoa oikea tapa yrittää saada scenen tekijä tekemään juuri sitä kenttää, minkä haluaisit nähdä simussa. Jos on kuvat valmiina, se scenen tekijä aloittaa sellaisen projektin 100 kertaa mieluummin, kuin silloin, kun täällä joku sanoo, että voin käydä ottamassa kuvia, jos joku aloittaa tekemään sceneryn. Se on nähty, että ne on yleensä vain lupauksia. Kuukausienkaan odottamisen jälkeen scenen tekijällä ei yleensä ole vielä kuvan kuvaa niitä luvanneelta henkilöltä. Mitä olen itse kuvannut kenttiä sceneryitä varten etukäteen, niistä jokainen on jo tehty. Ei ole tarvinnut kuin kertoa, että semmoisesta ja semmoisesta kentästä löytyisi nyt kuvat, niin sille scenerylle on tekijä löytynyt kyllä heti...Title: Re:Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: hjv1527 on 14.01.05, 10:01
Minkälaisia vaatimuksia kameralle ja kennolle on? Sen olen jo toisesta threadista oppinut, että yhden megan kenno ei vielä riitä. Mikä olisi riittävä? Kolmen megan kennolle otettuja kuvia olen tarjotellut, mutta joko kuvia ei ole kelpuutettu tai viesti ei ole mennyt perille.

Onko muita vaatimuksia / toiveita.

-Harri-


Title: Re:Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Ilkka Portti on 14.01.05, 10:10
Quote from: Harri Viljamaa on 14.01.05, 10:01
Minkälaisia vaatimuksia kameralle ja kennolle on? Sen olen jo toisesta threadista oppinut, että yhden megan kenno ei vielä riitä. Mikä olisi riittävä? Kolmen megan kennolle otettuja kuvia olen tarjotellut, mutta joko kuvia ei ole kelpuutettu tai viesti ei ole mennyt perille.

Onko muita vaatimuksia / toiveita.

-Harri-


Kyllä siihen 3 megan kennon pitäisi riittää, sillä itse otin kuvat EFIV:n kenttä varten muistaakseni 3 megapikselin kameralla ja hyvää jälkeä tuli.


Title: Re:Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Mikko Maliniemi on 14.01.05, 10:17
No henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kyllä ne tarpeeksi hyvät kuvat saa vaikka yhden megapikselin kameralla, jos ne ottaa vain tarpeeksi läheltä. Tietty tämä tuo kentän tekijälle enemmän siivottavaa jne, mutta parempi sekin kuin ei mitään... Mutta 3Mp riittää jo enemmän kuin hyvin...

Minne/kenelle olet niitä kuvia yrittänyt lähettää? Ai niin, ja mistäs kentästä ne olikaan?


Title: Re:Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: hjv1527 on 14.01.05, 13:33
Oulun kenttää, taikka ympäristöä, eli OLK:n rakennusta kuvailin, kuvia en ole summissa mihinkään lähetellyt. ;) Luultavasti ovat yv- ja sähköpostiviestit hukkuneet johonkin, kun ei ole vastausta kuulunut. Aloin vain epäilemään, etteikö se 3 megaakaan vielä riitä.

-Harri-


Title: Re:Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: hurrikane2 on 04.02.05, 22:16
3 megan kamera riittää kyllä ihan hyvin, etenkin jos pääsee niin lähelle kuin noissa Mikon ottamissa kuvissa. Sellaisella kameralla pystyy ilman muuta ottamaan kuvat, jotka pienennettyinä ja "teksturoituina" näyttävät riittävän teräviltä.

Niin, ja mitä Mikko unohti kertoa (pätee eritysesti suurempien kentien kohdalla): täydellinen sarja yökuvia (tekijät ovat kiinnostuneita nimenomaan ikkunoista!) helpottaa tosi paljon. Ei ole mitään vaikeampaa, kuin yrittää vääntää omia yöikkunoita. Tuolloin tulos harvoin hyvältä näyttää.

Yleiskuvat ovat aina tervetulleita. Yleiskuvien perusteella pääsee perspektiivit/mitat tsekkaamaan - usein paremmin kuin esim. kartan avulla.

Kuvaa mieluummin kesällä kuin talvella. Talvella on vaikeata päästä eroon ikkunoiden lumiheijastuksista. Vaikeata on päästä eroon niistä myös muokkaamalla. Pilvinen kesäpäivä on ideaali.


Title: Kuvien tiedostomuodoista.....
Post by: kiza on 17.04.05, 13:29
Minä tiedosto muotona kuvat sceneryä varten olisi paras ottaa, .TIF vai .JPG? Mitä tuo .TIF tiedosto sitten tarkoittaa? Sehän muuttaa kuvan kokoa n.4 kertaisesti, eikö muuta? ???


Title: Re:Kuvien tiedostomuodoista.....
Post by: Andersson on 17.04.05, 13:42
TIFFistä on hyötyä editoinnissa. Eli kun tallennat kuvat TIFF formaatissa muistikortille, niin saat täysin pakkaamattomia kuvia. JPEG pakkaa kuvia aina (vaikka olis laatuasetus täysillä). Itselläni on RAW, jotka sitten editointivaiheessa konvertoin TIFF muotoon, jotta photoshop ymmärtää ne.Title: Re:Kuvien tiedostomuodoista.....
Post by: Mikko Maliniemi on 17.04.05, 14:54
Ihan normaalitason jpg riittää noista sceneryitä varten rakennuksia kuvatessa...


Title: Re:Kuvien tiedostomuodoista.....
Post by: Sami Virkkula on 18.04.05, 05:33
Quote from: Janne Andersson on 17.04.05, 13:42
TIFFistä on hyötyä editoinnissa. Eli kun tallennat kuvat TIFF formaatissa muistikortille, niin saat täysin pakkaamattomia kuvia. JPEG pakkaa kuvia aina (vaikka olis laatuasetus täysillä). Itselläni on RAW, jotka sitten editointivaiheessa konvertoin TIFF muotoon, jotta photoshop ymmärtää ne.
Jos sulla on photoshop CS niin se ymmärtää suoraan RAW muotoja. Jpg riittää ihan hyvin koska kuvat väännetään joka tapauksesssa 512*512pix muotoon.


Title: Re:Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Tuomas Kuosmanen on 18.04.05, 05:52
Joo, ei scenenkuvaamisessa RAW:ista tai TIFFistä ole vastaavaa hyötyä, valitsee kameran asetuksista "high quality jpeg":in ja ison resoluution niin se riittää, kun tosiaan ne skaalataan kuitenkin suhteellisen pieneksi.

//Tuomas


Title: Re:Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: antoonio on 18.04.05, 17:47
Quote from: Mikko Maliniemi on 27.12.04, 09:52
Huono kuva. Otettu liian läheltä liian lyhyellä polttovälillä. Pystysuunnassa ja sivusuunnassa on selvää pyöristymistä ja tällaisen korjaaminen jälkikäteen vaatii todella paljon työtä:Ei varsinaisesti liity, tähän asiaan, tai siis ohjeisiin kuvien ottamiseen sceneryitä varten, mutta noista vääristymien korjaamisesta tuli mieleen että jos jollekin tulee joskus tilanne että pitäisi noita linssivääristymiä korjailla, niin kannattaa kokeilla Panorama tools -nimistä pluginia. Saa ainakin photoshopiin, ehkä myös psp:n. Sillä korjailee näppärästi laajisvääristymät, mutta kuva-alasta tietysti menetetään jonkin verran.Title: Re:Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Johannes Kaikkonen on 18.04.05, 19:34
Quote from: Antti Finni on 18.04.05, 17:47
Ei varsinaisesti liity, tähän asiaan, tai siis ohjeisiin kuvien ottamiseen sceneryitä varten, mutta noista vääristymien korjaamisesta tuli mieleen että jos jollekin tulee joskus tilanne että pitäisi noita linssivääristymiä korjailla, niin kannattaa kokeilla Panorama tools -nimistä pluginia. Saa ainakin photoshopiin, ehkä myös psp:n. Sillä korjailee näppärästi laajisvääristymät, mutta kuva-alasta tietysti menetetään jonkin verran.


Voihan vääristymiä korjata myös Photarin (varmaan myös PSP:n) omilla Transform-työkaluilla. En tosin tiedä, kuinka hyvä tämä Panorama tools -plugin on. Täytyypä kokeilla ainakin muodon vuoksi.


Title: Re:Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: antoonio on 18.04.05, 20:40
Juu, fotarin transformeilla korjailee kivasti perspektiivit ym. lineaariset vääristymät, mutta itse en ainakaan ole löytänyt vakiotyökalua millä sais esim. lyhyestä (tai miksei pitkästäkin) polttovälistä mahdollisesti aiheutuvat tynnörivääristymät yms. korjattua. Se että en ole löytänyt ei tosin tarkoita etteikö sellaista voisi olla ;)

Mutta siis Panorama tools tekee seuraavaa:

kuvan otin 17mm kalansilmällä:
[ Attachment removed / expired ]

sama kuva, mutta tynnörivääristymä korjattu panorama toolsilla:
[ Attachment removed / expired ]

ja korjattuun kuvaan oikastu vielä perspektiivi photoshopin omalla työkalulla:
[ Attachment removed / expired ]


Eipä tuolla PT:llä nyt normaalisti varmaan suurta käyttöä ole, en minäkään läheskään
kaikkia fisulla otettuja kuvia suoristele.. turhahan se on hauskaa efektiä poistaa jos kerran
sitä on lähtenyt hakemaan. Mutta tämä siis ihan yleisenä vinkkinä jos jollain on tarvetta moiselle.


Title: Re:Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Mikko Maliniemi on 18.04.05, 21:16
Ja ihan hyvä vinkki onkin :)


Title: Re:Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Bamce Fabricius on 19.04.05, 05:35
PaintShop Prossa (mulla on versio 9) on Adjust-valikossa kohta Photo Fix. Sieltä löytyy sekä tynnyri-, tyyny- että kalansilmävääristymien korjaukseen tarkoitetut kohdat, joissa näitä voi kätevästi korjailla.

Tässä tuo sama kuvasi nopeasti (eikä kovin tarkasti) korjattuna ensin fisheye distortion-korjauksella tasolla 84 ja sitten perspektiivikorjauksella.... Aika samaan tulokseen päästään...

[ Attachment removed / expired ]

Bamce


Title: Re:Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: motojuzzi on 19.04.05, 10:06
Pitäisköhän hommata uudempi psp, kun tällä viitosversiolla voi ainakin meikäläisen taidoilla vaan kiroilla, jos kuva on tuommonen vino ja vääristynyt..


Title: Re:Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Bamce Fabricius on 19.04.05, 10:30
Juu, suosittelen päivittämistä jos olet psp-käyttäjä. Versiosta 8 lähtien on ollut aika paljon scenerytekijöille sopivia työkaluja mukana, yllä mainitut linssivääristymä- ja perspektiivikorjaustyökalut päällimmäisinä. Mutta onhan siellä paljon muutakin nannaa jos esim puuhastelee muutenkin digikuvien parissa....

Bamce


Title: Re:Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: antoonio on 19.04.05, 11:14
Quote from: Bamce Fabricius on 19.04.05, 05:35
PaintShop Prossa (mulla on versio 9) on Adjust-valikossa kohta Photo Fix. Sieltä löytyy sekä tynnyri-, tyyny- että kalansilmävääristymien korjaukseen tarkoitetut kohdat, joissa näitä voi kätevästi korjailla.

Tässä tuo sama kuvasi nopeasti (eikä kovin tarkasti) korjattuna ensin fisheye distortion-korjauksella tasolla 84 ja sitten perspektiivikorjauksella.... Aika samaan tulokseen päästään...

BamceKappas, PSP vie fotaria tällä saralla 6-0 8) Enpä tosin tiedä onko uudessa fotarissa noita jo myös vakiona..
Eli vinkki oli turha uuden PSP:n omistajille, muille voin suositella edelleen ;)


Title: Re: Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Ilkka Portti on 18.10.05, 13:17
Kävin tässä yksi päivä kuvaamassa EFIV:n tornit, terminaalin molemmilta puolin sekä kunnossapidon alueen rakennuksia, jos jollakin prolla olisi kiinnostusta EFIV v2.0 tekemiseen... ;) Alla muutama esimerkkikuva materiaalista.

[ attachment removed ]


Title: Re: Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Kim Eriksson on 11.11.08, 20:21
Noniin, alottelian kentän kuvaamiselle neuvoja. (ellei sitten joku ole käyny useimpia EFTU:N paikkoja kuvaamassa) Eli aattelin käydä kuvaamassa EFTU kenttää, jos vaikka jonkunlaisen projektin saisin aloitettua. (tiedän, fs9:lle on tulossa yksi Jari varjelta) Ja ajattelinkin kysyä häneltä lupaa joistakin objekteista. Mutta siis, miten ja mistä lähtisin lupaa pyytämään jotta pääsisi aitojen tai johonkin muualle josta saisi hyvät kuvat terminaaleista ja muista rakennuksista. Käytössä Canon Ixus 70 eli 8 megapixeliä. Että puhelimella yhteyttä jollekkin henkilölle vai paikalle ja silloin kysymään jos pääsisi sisälle? Vai..?


Title: Re: Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Mikko Lindström on 11.11.08, 20:42
Quote from: Kim Eriksson on 11.11.08, 20:21
Noniin, alottelian kentän kuvaamiselle neuvoja. (ellei sitten joku ole käyny useimpia EFTU:N paikkoja kuvaamassa) Eli aattelin käydä kuvaamassa EFTU kenttää, jos vaikka jonkunlaisen projektin saisin aloitettua. (tiedän, fs9:lle on tulossa yksi Jari varjelta) Ja ajattelinkin kysyä häneltä lupaa joistakin objekteista. Mutta siis, miten ja mistä lähtisin lupaa pyytämään jotta pääsisi aitojen tai johonkin muualle josta saisi hyvät kuvat terminaaleista ja muista rakennuksista. Käytössä Canon Ixus 70 eli 8 megapixeliä. Että puhelimella yhteyttä jollekkin henkilölle vai paikalle ja silloin kysymään jos pääsisi sisälle? Vai..?


Moi, EFTU:sta on kyllä hyvät kuvat jo olemassa. Kysy Jarilta josko saisit niitä käyttöösi :)


Title: Re: Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Kim Eriksson on 11.11.08, 20:44
Hyvä tietää Mikko! Voi meinaan olla vähän vaikea päästä itse kuvaamaan paikalle, alhaisen iän takia... Mutta kysyn häneltä, ellei kokonaan kadonnut mies.


Title: Re: Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Santeri Lehtonen on 11.11.08, 22:15
Quote from: Kim Eriksson on 11.11.08, 20:44
Mutta kysyn häneltä, ellei kokonaan kadonnut mies.
Ei ole kadonnut mies. Ainakin viime sunnuntaina oli vielä hyvinkin elossa.  ;D


Title: Re: Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Harri Kontturi on 25.01.12, 08:42
Hei Mikko!

Jos kuvat tuosta ensimmäisestä viestistäsi on vielä tallella jossain, niin voisitko tökkiä ne jonnekin sellaiseen paikkaan, että ne näkyisivät viestin yhteydessä?
Millä tavalla olette tehneet rakennusten mittauksen? P*rs-tuntumalla? Vai saako kenttien rakennuksista jotain arkkitehtuuripiirroksia finavialta?


Title: Re: Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Mikko Maliniemi on 25.01.12, 09:01
Ei valitettavasti löydy kyllä noita kuvia enää ainakaan ihan helposti. Mutta kun muistaa nyrkkisääntönä sen, että kuvaa seinät aina täysin kohtisuoraan (90 asteen kulmassa) ja suhteellisen kaukaa zoomilla litistäen, niin ei voi hirveästi mennä vikaan. Ja jos on sitten esim. pitkiä seiniä, niin sitten kuvataan osissa siten, että siirrytään aina tietty välimatka suoraan sivulle ja otetaan seuraava kuva siten, että se menee vaikka hivenen päällekkäin edellisen kanssa reunoilta. Mutta pitää pyrkiä siihen, että kuvan tärkeimmät elementit, kuten nyt esim. vaikka pitkän seinän ikkunat pysyisivät aina kuvassa kokonaisina...

Mittoja voi toki varmaan ottaa, jos se on helposti mahdollista, mutta kyllä noita saa toki pääteltyä ja laskettua riittävän tarkasti vaikkapa sitten ilmakuvista ja kartoista jne.


Title: Re: Kenttien kuvaaminen sceneryitä varten.
Post by: Jari Kaskelin on 26.10.14, 16:05
Turun alueen netissä julkaistut maastokartat ovat eriyisen tarkkoja ja luultavasti ajan tasalla. Maastokartassa näkyvät mm. kiitoradan valaistus sekä puistomaisilla alueilla yksittäisten puiden sijainti. Rakennuksistakin näkyy hieman enemmän yksityiskohtia kuin pelkät ääriviivat.


1