FSnordic.net Forums

Finnish Discussion / Muut aiheet => Vapaa keskustelu => Topic started by: Jari Vanhatupa on 25.05.09, 10:34Title: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 25.05.09, 10:34
Ajattelinpa perustaa tähän tälläisen uuden osaston, jossa voitaisiin muistella vanhoja mopoja ja fillareita, sekä keskustella niihin liityvästä tekniikasta huollosta ym. Aika näyttää minkälaiseksi tämä osasto muodostuu . . . .

Minä aloitan ja ensimmäisenä saa olla esillä vanha kunnon:

[ attachment removed / expired ]
Tuommoinen tuli omistettua joskus 80-luvun lopulla. Eräs ystäväni oli pelastanut sen naapurin pikkupoikien kynsistä. Pojat olivat juuri aloittaneet mopon purkuhommelit.
Ystäväni kasasi sen sitten ennalleen, tosin moottorin päällä olleet suojapellit olivat hävinneet jonnekin.
Minulla oli tuohon aikaan paljon vanhoja ja uusia mopon osia ja tähän tuli vaihdettua toinen parempi kampiakseli sekä uudet stefat. Myös sähköpuoli tuli kunnostettua.
Mopo oli vuosimalliltaan ymmärtääkseni 1963. Niihin aikoihin näissä Simsoneissa oli jo nuo "pienemmät pyörät", eivät ne sen pienemmät olleet kuin muissakaan, vaan aiemmissa Simsoneissa oli vain ollut todella isot pyörät. nämä olivat 23".
Mopo oli hieman "pidempi" kuin muut aikalaisensa ja tuo muotoilu vielä korosti mopon pituutta. Ajettavuus oli juuri sellainen kuin tulee mieleen kun tuota kuvaa katselee.
Eipä tuota tullut senkummemmin käytettyä, vein sen melko pian "latoon" muiden mopojen seuraksi.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 25.05.09, 11:03
Tuollainen Simson mopo oli myös naapurin pojalla -70 luvulla. Mieleen jäi että, sen sai aika helpolla kulkemaan lujaa. Nykyään minullakin on Simson, tosin 250 cc Sport, mutta mopo se ei ole, eli se siitä.

Eilen sain silmilleni melkoisen nostalgiapläjäyksen Vermon konttitorilla. Myytävänä oli Tunturi nuorisopyörä pitkällä satulalla ja selkänojaraudalla. Mp-piireissähän sitä kutsutaan sissy bariksi mutta selkänoja se oli silloin 60-luvulla. Minä sain samanlaisen Tunturi nuorisopyörän yksi räntäinen kevät 60 luvun loppupuoliskolla, varmaan joskus -66 -67. Muistan kun kävimme ostamassa sen Lappeenrannan Urheilu-Arkasta, Valtakadulta Nuijamies elokuvateatterin vierestä. Pyörällä oli hintaa 180 mk, nykyrahassa jotain 266 € (Nordean rahanarvolaskurin mukaan). Siinä pähkäiltiin että otetaanko kaksivaihteisena, (taaksepäin polkaistessa vaihtava) vai perinteellisenä yksivaihteisena. No kilttinä poikana olin isän kanssa samaa mieltä että yksivaihteinen on kestävämpi...Asia sittemmin harmitti minua kovasti jälkeenpäin kun en tuonut tarpeeksi selvästi ilmi mitä oikein halusin. No se kokemus on kyllä opettanut minua myöhemmin pitämään asioissa pääni etten niin harmiintuisi jälkeenpäin.

Pyörä sitten vietiin taluttamalla linja-autoasemalle ja punnittiin ja Jokisen linja-auto toi sen sitten iltapäivällä kotiin Nuijamaalle. Täytyy myöntää että olin pyörästä ylpeä ja koulussa oltiin minulle kateellisia, onneksi eivät kuitenkaan rikkoneet. Edellinen pyörä ei sitten paljoa muisteluita ansaitse. Se oli joskus paria vuotta aikaisemmin Anttilasta postimyynnistä hankittu venäläinen kätistys...Etujarrukin siinä oli, kumilevy joka hankasi eturengasta päältäpäin. Runko katkesi siitä melkein sen jälkeen kun poljinkampien kiilapultit olivat kuluneet säätövaransa loppuun. Tähän ei tainnut mennä paria kuukautta kauempaa. "Mukava" muisto siitä oli myös polkimen irtominen kesken ylämäen, polkimen akseli otti nilkansyrjään ja samalla rysähdin hajareisin tangolle..en tiennyt kumpaa koski enemmän :(

Tunturi oli sitten toista maata laadultaan, yksivaihteisenakin. Ajelin sillä mopoikään asti, hyvin kesti. Satulaa tuli sitten modattua kakkosnelosella kun meni katkeamaan. Pyörästä on raato jäljellä ulkorakennuksen vintillä. Kesällä -81 ostin seuraavan pyörän jolla ajelen tänä päivänäkin. Helkama Kulkurikympin. Vanteet olen joutunut siitä uusimaan, varmaan huollon puutteesta johtuen. Ruostetta ei ole missään, maali on kuin uusi. Shimano Positron II vaihteet pelaavat edelleen hienosti. Lähipiiriin on osunut yksi muutaman vuoden vanha Helkama, luvattoman paljon on ruostetta. Kammet ovat ruosteessa, taitavat olla mustaa rautaa. Mielestäni on Helkamien laatu heikentynyt.
Tunturipyörä vm. 1967


[ attachment removed / expired ]


Fillariterveisin Hannu


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Kalle Keihänen on 25.05.09, 12:09
EIIH!
Nyt vasta kun näin tuon kuvan, muistin...

Mulla on joskus pikkupoikana 70-luvun alussa ollut myös tuollainen Tunturi Nuorisopyörä tai vastaava.  Satula oli punainen, ja vaihteitakin 2-3, jotka siis vaihtuivat taaksepäin polkaisemalla.

Mopoja on ollut myös liuta 80-luvulla, mutta niistä myöhemmin, kun on enemmän aikaa kommentoida...


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 25.05.09, 12:39
Hyvin säilynyt muuten tuo vanha Tunturi mutta onko tuo ajettu seinään kun näyttäisi nuo runkoputket olevan mutkalla tuosta edestä, muistaakseni ne olivat suorat tuostakohtaa, tuossa mallissa. Ketjusuojus ei varmaankaan ole alkuperäinen.
Minullakin oli pikkupoikana 60-luvun lopulla uusi Tunturi nuorisopyörä. Nuo ostotapahtuman kokemukset olivat kyllä samantapaisia kuin sinullakin. Minä toivoin 3-vaihteista mallia jossa olisi nopeusmittari!
Liikkeessä ei kuitenkaan silloin ollut 3-vaihteisia ja äitini ja liikkeen myyjä saivat minut taivuteltua hyväksymään yksivaihteisen. Tosin sain siihen sen nopeusmittarin. Satulana oli tavallinen satula eikä tuo "jappimalli".
Pyörässä ollut nopeusmittari teki minusta kaveripiirissä aivan "Kingin" ja sitä ihmeteltiin isona laumana ja kaikki halusivat kokeilla kuinka lujaa pystyvät ajamaan.
Nopeusmittari oli niin kuumaa tavaraa, että kun vähän kauempana kotoa kohtasin vieraita isoja poikia niin he uhkasivat antaa minulle "turpaan" jos eivät saa kokeilla pyörää.
Nopeusmittari oli muistaakseni "Veglia" merkkinen ja paljon pienempi kuin tuossa kuvassa oleva "Ikun" mittari. Tämä Veglia otti käyttövoimansa pyörännapaan asennetusta hammaskehästä.
:)
Noista venäläisistä pyöristä on kyllä vähän samantyyppisiä kokemuksia. Niitä pyöri vielä 80-luvulla käytettyjen markkinoilla. He tekivät myös kilpapyöriä. Sellaisen pitäminen ajettavassa kunnossa on kyllä haasteellista ja tavallaan kyllä mielenkiintoista.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Dankke on 25.05.09, 13:05
Mulla olisi tuossa kesäprojektina kunnostaa tällainen vanha Favorit kilpa/retkipyörä:

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

Hei ensimmäiseksi ongelmaksi tuli että ei meinaa löytyä tuohon noita 27-tuumaisia vanteita. Renkaathan tuossa on vielä "tuubirenkaat".

Onko kenelläkään minkäämoista hajua miltä vuodelta tuo voisi olla, kun Favorit pyöristä löytyy hyvin vähän tietoa netistä.

Dani


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 25.05.09, 13:57
Quote from: Jari Vanhatupa on 25.05.09, 12:39
Hyvin säilynyt muuten tuo vanha Tunturi mutta onko tuo ajettu seinään kun näyttäisi nuo runkoputket olevan mutkalla tuosta edestä, muistaakseni ne olivat suorat tuostakohtaa, tuossa mallissa. Ketjusuojus ei varmaankaan ole alkuperäinen.


Samaa runkoputkenmutkaa katselin itsekin. Ei ole muistaakseni sellaista mutkaa. Värityksessä oli mielestäni vähemmän valkeaa ja ketjunsuojus oli sellainen jossa ei ollut pitkulaisia aukkoja, yläpuolinen kuitenkin. Mulla olisi kyllä se alkuperäinen runko tallella. Tässä kirpparin pyörässä oli myös lisäpehmustetta selkänojassa, mustaa, jota ei ollut alkuperäisessä. Jossain sen ajan pyörässä sellaisen kyllä muistan nähneeni. Hinta olisi ollut sata euroa. Liikaa sittenkin vaikka satula olisikin korjattavissa liimalla. Uudennäköistähän ei kannata tehdäkään, mielestäni. Ajan patina saa näkyä. Säästyipä nekin rahat sitten mopoprojektiin, tosin se ei ole kovin vanha, -93 Monkey. Projekti on hyvällä alulla mutta taitaa olla liian nuori tähän ketjuun ;)

On muuten jännä miten lapsen mieleen on jäänyt paljon teknisten laitteiden yksityiskohtia lapsuudessa. Sitä muistaa kuplavolkkarin kaikki peltien mutkat ja kojelaudan yksityiskohdat kun tarpeeksi kauan oli ratin ja penkin välissä pörissyt. Nyt jos pitäis muistella autoa paria taaksepäin, ei muistaisi puoliakaan siitä mitä lapsen mieleen jäi. Sama ilmiö toistuu kun lukee 60 luvun lopun Aku Ankkoja. Ei niitä näkemättä muista mutta kun yhden sivun näkee, tietää mitä seuraavalla sivulla on.Hannu


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 25.05.09, 14:20
Quote from: Dani Branthin on 25.05.09, 13:05
Mulla olisi tuossa kesäprojektina kunnostaa tällainen vanha Favorit kilpa/retkipyörä:Kyllähän tuo on ihan tosimielessä tehty kilpapyörä jostain itäblokin maasta, en nyt muista mistä. Olen kyllä tuollaista hipelöinyt . . ounastelen tuohon vaihdetun laadukkaamman keskiön kampineen ja jarrukahvat . . ehkä . .
Tuo on mielestäni 80-luvun alusta? Vaikea sanoa kun nuo olivat niin pitkään markkinoilla ja vähän niitä on päässyt näkemään.
Noita tuubivanteita kyllä saa ja ne ovat muistaakseni aina samankokoisia, pinnat on ruosteessa "vai onko ne tuon väriset" ja ne kannattaa samalla vaihtaa jos nuo pyörän-navat on hyväkuntoiset ja aiot niitä käyttää.
Voisi kyllä olla hyvä idea ostaa tuohon uudet tuubikiekot napoineen päivineen.
Hieno ja nopea ja kevyt "itäblokin" raaseri!

Hannu! Laita vaan sitten juttua Monkeysta . . onhan se sentään klassinen nelitahtimopo!


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Dankke on 25.05.09, 19:16
Quote from: Jari Vanhatupa on 25.05.09, 14:20
Kyllähän tuo on ihan tosimielessä tehty kilpapyörä jostain itäblokin maasta, en nyt muista mistä.


Favorit oli Tsekkoslovakialainen lafka. Ilmeisesti Italialaisista osista tehty nuo pyörät (joskus kun netistä luin jonkun artikkelin missä tuo sanottiin)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Petri Lehtovirta on 25.05.09, 20:25
Kas tuollaista mä olisi enää muistanutkaan, mutta mullakin oli Favorit-merkkinen kippurasarvi alkaen noin vuodesta 1980 tai 81 jolloin sain sen vähän käytettynä. Se oli kyllä uudemman näköinen 10-vaihteinen, retkimalli tarakalla ja lokasuojin. Joten ton Danin pyörän pitää olla luokkaa -75 +/- muutama. Hyvä pyörä oli kyllä kaiken kaikkiaan, Shimanon osaa oli ainakin vaihteet.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Antti Laukkanen on 25.05.09, 20:30
Uuh. Enpä muista koska olisi lapselle tullut viimeksi noin hyvä mieli, kuin tuosta IKU-nopeusmittarista, jota en muistanut enää olevankaan ennen kuin kuvasta näin :) Sitten tulvahtivat kaikki vanhat muistot mieleen. Minun ensimmäinen oma pyöräni oli valkoinen Poni, jossa taisi jo olla tuollainen mittari. Se oli must-juttu. Poni oli 20-tuumaisilla renkailla ja alunperin myös apupyörillä varustettu. Vaikka se menikin jotenkin käsittämätömän heikkoon kuntoon vuosien saatossa noin yleisilmeeltään, en kuunaan anna anteeksi talkkarille, joka hävitti sen pyörävarastosta omin lupineen.

Pienenä poikana minulla oli sellainen hyve, josta nykyisin olen kyllä itselleni suunnattoman kade. Osasin näet säästää rahaa ja tehdä sillä sitten hankintoja aikani säästettyäni. Niinpä ostin mökin mopoikään tulleelta naapurinpojalta sellaisen kolmevaihteisen, käsijarruilla ja ties millä herkuilla varustetun fillarin muistaakseni toisen ja kolmannen luokan välissä. Myöhemmin hankin luokkakaverilta "chopperin", jossa oli maltillisesti jatkettu etuhaarukka ja pitkä satula. Kustomoin siihen eteen keltaisen huomiovalon ja taakse kylän kirkkaimman takavalon. Sitten sain semmoisen hienon Helkama-vaihdepyörän yläasteikäisenä. Siinä oli matkamittari ja kaikkea. Sillä murtui kerran kyynärpääkin, kun luokkakaveri hyppäsi varoittamatta tarakalle, fillari keuli, satula irtosi ja minä tuuskahdin asfalttiin. Sitten se kaiken hyvän lisäksi varastettiin. Ajelin aikani ukin vanhalla fillarilla ja sekin taidettiin pölliä - jopa kahteen kertaan.

Väliin tuli mopokausi. Perin ensin velimieheltä -71 -mallisen Jupiterin Sachs-moottorilla. Se oli pistämätön peli ja yhä edelleen tallella. Mopoikään tultuani perin vuorostani samalta mieheltä Solifer SM 82 -tyyppisen vauhtihirmun, joka joutui myös erinäisten viritystoimien uhriksi. Sekin on edelleen tallessa. Ukki-vainaa osti vuonna 80 -ko. vuoden mallia olevan Solifer SM Automaatti -mopon, joka oli muodoltaan 70-luvun isotankkinen malli. Taitaa olla jopa niin, että se oli alunperin vihreä ja maalattu sitten uuden vuosikerran mukaan päälle punaiseksi. Ukista kun aika jätti, sekin periytyi. Pihi kun olen omaisuudesta luopumaan, ovat kaikki kolme mopoa välttäneet sinnikkäätkin ostatteluehdotukset ja jonain päivänä entisöin ne vielä uuteen loistoon.

Vuonna -94 ostettiin silloisen neidon kanssa hienot maastopyörät. Molemmat ovat punaiset Crescentit tyyppiä "Mammoth Mountain" eli Mammuttimäkiähän niistä oitis tuli. Neidon versio oli 7-vaihteinen, minun 21-vaihteinen. Molemmat ovat edelleen tallessa ja hengissä, joskaan eivät sattuneista syistä saa enää kuherrella vieretysten samassa pyörävarastossa. Minä kerrassaan käytin omani viime syksynä huollossa ja se on nyt aivan pistämättömän hienossa kunnossa. Hyvin jos käy, en osta enää uutta fillaria tässä elämässä :) Mutta IKU-nopeusmittari  :P Ei taida edes google löytää kuvaa moisesta.

-A-


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: PekkaK on 25.05.09, 21:54
Lapsuuteni ajan Saksassa valttia olivat hollanti-pyörät. Niissä mm. ketjusuojus oli sellainen umpinainen kotelointi, jota ei saanut auki sitten millään. Minulle sellainen fillari ostettiin saksalaiselta kirpputorilta ollessani joku 6-7-vuotias, pyörä oli vaihteeton, tummanvihreä, pitkä ja matala. Tämä kulkeutui mukana Suomeen, missä se aiheutti melkoista uteliaisuutta uusien luokkakavereitteni keskuudessa. Noina vuosina raiskasin pyörää pojan innolla siihen asti, kunnes isäni osti minulle silloin vielä liian ison 3-vaihteisen Terässiiven täyttäessäni 11 tai 12. Tuo pyörä on sitten palvellut siitä asti jokaisena päivänä.

Teini-iässä omistin myös pappa-tunturin, ei poljettavaa mallia olevan, vaan vähän uudemman mallin jossa oli kiinteät polkimet. En tiennyt mopoista juuri mitään. Ajelin maaseudulla sininen avokypärä päässä. Erehdyin kerran kesäpäivänä ajamaan (huomaamattani ja jostain kumman syystä) suu auki, kunnes kurkkuun lensi ötökkä. Sen jälkeen ajelin aina suu kiinni.Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 26.05.09, 05:31
Antilla mielenkiintoista mopokalustoa tallella . . . pistä joskus kuvia . . .
Pari vuotta sitten näin jossain varastonhyllyilläni Solifer SM tankintarrat, en tosin muista olenko ne antanut jo jollekkin . .
Tuo Iku mittari oli aikoinaan tosi yleinen ja sitä myytiin kuin leipää . . se syrjäytti totaalisesti markkinoilta muiden valmistajien mittarit.
Kauppiaat suosivat sitä koska se sopi kaikenkokoisiin pyöriin, eikä varastossa tarvinnut  pitää enään joka tuumakoolle omia mittareitaan.
Iku mittari kun otti sen voimansa renkaan kyljestä niin se näytti aina oikein. Muiden mittareiden pyörityskoneisto oli etunavan yhteydessä joten se vaati aina tietyn välityksen pyörittäjään riippuen vannekehän koosta.

Pekalla hauska juttu tuo kun ötökkä lensi suuhun pappatunturilla ajellessa. ;D
Raleigh merkkisissä pyörissä oli myös pitkään noita umpinaisia ketjusuojia.

Pistänpä taas mopokuvan . . tunnistaakos kukaan kun ajopeli on tässä kunnossa:
[ attachment removed / expired ]
Kerran tämäkin mopoyksilö, arvostettu eurooppalainen laatumerkki on ollut uusi ja monien haave . . .Pitkän säästämisen ja harkinnan jälkeen ensiomistaja päätyi tähän merkkiin . .
Tuore omistaja on sitä ylpeänä esitellyt ystävilleen . . jotkut luotettavat henkilöt olivat sitä ehkäpä saaneet koeajaakin.
Sitä oli pesty ja puunattu, yritetty pitää uuden näköisenä pitkään . . . luettu omistajan käsikirjaa ja tehty määräaikaishuollot ajallaan.
Mutta aika kului, omistajat vaihtuivat, arvostus laski, huoltaminen laiminlyötiin. Uuden omistajan lapset ja kylän pojat ajelivat sillä pelloilla ja metsätiellä. Lopulta tuli se iso/paha vika, eikä varaosia enään haluttu ostaa . . tuskin niitä mistään enään olisi löytänytkään.
Lopulta ajokelvottomasta moposta otettiin pyörät pois ja asennettiin ne maitokärryyn. Runko siirrettiin navetan taakse, jonne se lähes unohtui 10-vuodeksi, ainoastaan silloin tällöin joku muisti sen ja siitä käytiin irroittamassa osia . . milloin mihinkin tarkoitukseen. Traktorin työkonekin sitä kerran vahingossa murjoi.
Lopulta vuonna 1986 rumilus kärrättiin kaatopaikalle muiden romujen kanssa. Siellä se lojui aikansa, kunnes eräs mopoharrastaja äkkäsi sen ja nosti farmari Warrensa kyytiin.
Vielä kerran se joutui arvioitavaksi . . . saisiko tuosta vielä jotain osia? Valokuvaankin päästiin. Saihan siitä vielä osia. . . vaihteiston rattaat, ne olivat kuin uudet vielä aivan öljyisetkin.
Mopoharrastaja laittoi ne järjestykseen muovipussiin ja laittoi pussin sisään lapun jossa luki mopon merkki. Vasta tämän jälkeen tämä arvostettu laatumerkki oli täysin palvellut ja sai siirtyä eläkkeelle.
Joillekin sen samanikäisille kavereille on kyllä käynyt paremmin ja ne kulkevat vielä omin voimin.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Petri Lehtovirta on 26.05.09, 05:53
Quote from: Pekka Kerttula on 25.05.09, 21:54
Ajelin maaseudulla sininen avokypärä päässä. Erehdyin kerran kesäpäivänä ajamaan (huomaamattani ja jostain kumman syystä) suu auki, kunnes kurkkuun lensi ötökkä. Sen jälkeen ajelin aina suu kiinni.


Niin - tästähän on sellainen tunnistustehtävä, että mistä tuntee moottoripyöräilijän:
No moottoripyöräilijällä on itikoita hampaanväleissä  :laugh:


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 26.05.09, 10:56
Quote from: Jari Vanhatupa on 26.05.09, 05:31
Pistänpä taas mopokuvan . . tunnistaakos kukaan kun ajopeli on tässä kunnossa:Arvailuksi menee mutta tuo etupään jousitus näyttäisi vähän Zündappilta..... :-\


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Joonas Kapanen on 26.05.09, 11:03
Quote from: Orvo Välilä on 26.05.09, 10:56
Arvailuksi menee mutta tuo etupään jousitus näyttäisi vähän Zündappilta..... :-\
jep itsellekin tuli mieleen sama mopo ja vielä kummeli kultakuume ;D ja ei ollut kumminkaan vielä Sivuvaunu zyndappi :)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Antti Laukkanen on 26.05.09, 11:09
Quote from: Jari Vanhatupa on 26.05.09, 05:31
Antilla mielenkiintoista mopokalustoa tallella . . . pistä joskus kuvia . . .


Kiitoksia. Täytyy kaivella onko mulla kuvia. Mopot ovat mökillä, joten saattaishan nuo kesällä vaikka käyttää pikku retkellä ja ottaa muutaman tuoreen. Muistui juuri mieleen, että huonoa mäihää on ollut noiden pyörärosvojen kanssa. Mummovainaan fillari oli yhdessä ladossa talvisäilössä ja sekin varastettiin. Semmoinen ian kaiken vanhan Crescentin naistenpyörä - eli laatupeli ja hienokin vielä. Mutta kateisiin meni. ***kele.

Laitan bonarina kuvan velipojasta naapurin pojan (sen saman, jolta ostin fillarin) kanssa. Kyseessä on Solifer SM-77. Aattelin, että tuo on vähän tuore vielä tähän ketjuun, mutta peijooni. Sitä kun vanhaksi elää, niin yli 30 vuotiaat jutut tuntuvat eilisiltä :D Kuva lienee jostain 80-luvun alusta (EDIT: alakulmassahan lukeekin kehitysajankohta). Jotenkin näyttäis kuin tuossa ois virityssarja kiinni...

[ attachment removed / expired ]

-A-


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 26.05.09, 11:28
Quote from: Orvo Välilä on 26.05.09, 10:56
Arvailuksi menee mutta tuo etupään jousitus näyttäisi vähän Zündappilta..... :-\


Ja "tankkirunko" vähän niiku 50-luvun Victoria ::)

Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 26.05.09, 11:45
Quote from: Orvo Välilä on 26.05.09, 10:56
Arvailuksi menee mutta tuo etupään jousitus näyttäisi vähän Zündappilta..... :-\


Ei ole Zyndapp . . . mutta vähintäänkin yhtä arvostettu laatumerkki. :)

Antti . . Mummopyörät ovat nykyään erittäin kovaa valuuttaa jos näin voisi sanoa, samoin vanhat Kombit nuoriso haluaa nyt ajaa niillä.
Minulla on tallessa yksi hieno sininen 2-vaid. Kombi 70-luvulta, mutta en uskalla antaa sitä lasten käyttöön . . hukkavat sen pian . . . joku voi  pian "lainata" sitä.

Noilla Solifereilla joissa oli tuo Tomoksen moottori . . . niillähän ajettiin 70-luvulla jopa minicrossia. Taisi olla ensimmäisiä mopoja joihin sai oikeita viritys-sarjoja Suomesta.
Tuo Soliferin tavarateline oli erittäin kysytty tarvike aikoinaan. Ainakin täällä Vaasasan seudulla sitä asennettiin kaiken merkkisiin mopoihin, se oli suorastaan "villiys" ja aivan ehdoton muotijuttu.
Esimerkiksi Tunturi Super Sportin alkuperäinen joppari ei kelvannut kenellekkään. Piti olla tuo Soliferin versio.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 26.05.09, 12:19
Quote from: Risto Sillanpää on 26.05.09, 11:28
Ja "tankkirunko" vähän niiku 50-luvun Victoria ::)

Risto


Arvasin, että Victoriaa tarjotaan mutta ei ole sekään oikea vastaus.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 26.05.09, 12:53
Quote from: Jari Vanhatupa on 26.05.09, 12:19
Arvasin, että Victoriaa tarjotaan mutta ei ole sekään oikea vastaus.


DKW "Hummeli"  ;D      http://www.mengis.de/dkw.htm

Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 26.05.09, 14:15
Quote from: Risto Sillanpää on 26.05.09, 12:53
DKW "Hummeli"  ;D      http://www.mengis.de/dkw.htm

Risto


Aivan oikein Dkw on oikea vastaus! Onneksi olkoon Risto . . . sinähän se varsinainen haka olet näissä mopojutuissa. :)
Sinänsä muuten outoa, että nämä todella klassiset laatumerkit ovat vähemmän arvostettuja Suomessa. Tai tottahan niitäkin arvostetaan mutta välillä vaikuttaa siltä kuin vain pappa Tunturi olisi jotain.
Aikoinaan kun 80-luvulla kaverini kanssa alettiin harrastamaan noita veteraanimopoja, niin meidän mielestä Tunturit olivat aivan liian tavallisia, että niihin olisi sen kummemmin kannattanut kiinnittää huomiota . . . me panostimme silloin mielummin saksalaisiin ym. laatumerkkeihin sekä erikoisiin harvinaisempiin valmistajiin.

No tilanne muuttuu vuosien varrella, hyvä tietysti, että kotimaisia arvostetaan. Onhan tuollainen tavallinen paappis tietysti maailmanlaajuisesti katsottuna erikoinen. Silloin niitä vain tuntui olevan joka paikassa, toisin kuin esim Dkw:tä.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 27.05.09, 03:46
Tuolla toisessa ketjussa Ville kertoi aikovansa ryhtyä kunnostelmaan vanhaa 5-vaihteista Tunturiaan. Innostuin siitä sitten ja väsäsin tähän pienen tekstin kuvan kanssa, oman vanhan Tunturin kunnostuksesta.

Vanhan polkupyörän kunnostaminen voi olla hauskaa ajankulua . . . kun ei laske työlleen mitään hintaa, eikä rakenna myyntimielessä niin voi keskittyä vaikkapa laatuun.
Lopputuloksena saattaa olla lähes uuden veroinen polkupyörä, josta on iloa pitkään. Tuossa kuvassa komeilee 70-luvun Tunturi retki-10 jonka aikoinaan kunnostin. Pyörään tein ns. täyskunnostuksen joita ei enään nykyisissä pyörähuolloissa kannata tehdä.

[ attachment removed / expired ]
Muistaakseni suunnilleen nämä työt tuohon pyörään tein:
-Runkoputkiston ja etuhaarukan hiominen ja uudelleen maalaus. Ensin pohjamaali sitten keulan ja perän valkoinen ja lopuksi
punainen + kirkaslakka. Värirajoihin koristeteipit sekä muut rungon tarramerkit.
-Keskiölaakeriston huolto, ketjusuojan maalaus, polkimien huolto ja maalaus.
-Ketjun uusinta, takanavan ja rataspakan laakeriston huolto, takavaihteen rullien uusinta.
-Etunavan huolto, pyörien rihtaus
-Jarrupalojen ja vaijerien uusinta, Huom! tyyliin sopivat valkoiset vaijerinkuoret.
-Valkoinen työkalukotelo ja valkorunkoinen kissansilmä
-Uusi satula, uudet kädensijanauhat, uudet Shimanon jarrukahvat.
-Valkoinen pumppu, tyyliin sopiva vauhdikas valaisin lokasuojan kärkeen.
-Ohjainlaakeriston huolto, lokasuojien kiilloitus
-Renkaat taisivat olla jotain hyväkuntoisia varastosta löytyneitä käytettyjä, koska eivät ole valkosivuiset. Tosin tuon värisillä
renkailla tuo on professionaalisemman näköinen.
-Rataspakan suojalevyn vaihto kiiltävmpään, seisontatuen, istuinkannattimen ja tavaratelineen maalaus mattamustalla.
-Lukon uusinta, vanhoissa Tuntureissa oli sellainen hassu pieni painettava lukko.

Noita laakeristoja huollettaessa pesin, ensin vanhat osat moottoripesuaineella ja sitten huuhtelin vedellä, jonka jälkeen kuivasin paineilmalla. Siinä vaiheessa näki hyvin ovatko laakeripinnat  ja kuulat kunnossa. Ne saavat kyllä olla kuluneet mutta pinnoissa ei saa olla mitään koloja eikä murtumia, kuulien pitää olla kiiltäviä eivätkä ne saa olla mattapintaisia.
Sitten laakeristoon uudet vaseliinit, kasaus ja säätö. Hyväkuntoinen vanha ja "liukkaaksi" kulunut laakeristo rullaa herkemmin kuin uusi.

No tätä sepustusta nyt voisi jatkaa vaikka kuinka pitkästi . . . mutta ei nyt enempää tästä aiheesta, että porukka jaksaa lukea.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: fly_boy on 27.05.09, 07:56
Voi vitsi Jari kun hieno! Mielenkiinto heräsi heti ja halu kunnostaa joku vanha fillari. Ongelmana vain ettei ole mitään vanhaa fillaria  :laugh:


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Markus Hatakka on 27.05.09, 09:07
Quote from: Antti Laukkanen on 25.05.09, 20:30
Mutta IKU-nopeusmittari  :P Ei taida edes google löytää kuvaa moisesta.


Kyllä tää intternetti on ihmeellinen ;D  : http://farm4.static.flickr.com/3091/2606125268_ee40a8e19b_b.jpg


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 27.05.09, 09:48
Enpä ole tuollaista IKUa ikuna nähnyt. Mulla oli sellainen appelsiininkokoinen, musta ja muovikuorinen. Kirkas plexilasi joka kierti kotelon reunaa. Kyllä siihen IKUnkin sai mielestäni erikokoisia rissoja, jotka tuota rengasta hankas. Ei se mittari voinut oikeaa näyttää rengaskoosta riippumatta yhdellä ja samalla rissalla.

Hannu


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 27.05.09, 10:40
Quote from: Hannu Nieminen on 27.05.09, 09:48
Enpä ole tuollaista IKUa ikuna nähnyt. Mulla oli sellainen appelsiininkokoinen, musta ja muovikuorinen. Kirkas plexilasi joka kierti kotelon reunaa. Kyllä siihen IKUnkin sai mielestäni erikokoisia rissoja, jotka tuota rengasta hankas. Ei se mittari voinut oikeaa näyttää rengaskoosta riippumatta yhdellä ja samalla rissalla.

Hannu


Joo . . se on tuo pienempi Iku vanhempaa mallia, sitten tuli se isompi täysmuovinen malli . . .  ilmeisesti oli halvempi
valmistettava muovisena, se pysyi sitten markkinoilla hamaan loppuun asti kunnes tulivat ensimmäisen digitaalimittarit joita sitten kaikki tietysti rupesivat haluamaan.
En pitäisi mahdottomana etteikö tuota uudempaa Ikua saisi vieläkin jostain? Siinä Ikun myyntipakkauksessa luki sopivuus: 14-28" eli kyllä se kävi kaikkiin kokoihin samalla trissalla.
Trissahan ei ole kuin parin sentin päässä renkaan tiehen ottavasta kulutuspinnasta ja sama seikka toteutuu oli rengas minkä kokoinen tahansa.
Mutta jos pyörittäjä viedään pyörän napaan niin tilanne muuttuu . . . pienen pyörän napa pyörii nopeammin kuin ison ja muissa merkeissä kuin Ikuissa pyörittäjiä piti siksi olla erilaisilla välityksillä  eri pyöräkokoihin.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 27.05.09, 11:07
...päähän sattuu kun pitää yrittää järkeillä....auuu..mitenniin toinen pyörä kulkee kaarteessa lyhyemmän matkan kuin toinen ????? Yhtä aikaa ne molemmat pyörät ovat perillä !!!!! (Speden Naisen logiikkaa) :P Luovutan. kaipa se onnistui sitten yhdellä rissalla.  :)

hannu


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 27.05.09, 13:14
Alla olevan "näköisen"  mittarin sain asentaa polkupyörääni -60 luvun puolivälissä, oli jo silloin mitä ilmeisimmin käytetty ?
Kyseinen on vielä tallessa, siellä missä monet muutkin tavarani (hukka) ;D En nyt tähän hätään löytänyt, kuvausta varten :(

Asennettiin etupyörän akseliin ja siirtäjä pinnaan.


[ attachment removed / expired ]

Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 27.05.09, 13:28
Mulla oli myös tuollainen. Ettei vaan ollut Huret merkkinen ? Kivaa naksutusta se piti ja oli sellaista valumetallia se mittaripesä (myöhemmin mustaa muovia). Muistaakos kukaan sellaista pattereilla toimivaa äänimerkinantolaitetta, joka oli sen aikuisen (50-60 luku) poliisiauton sireenin muotoinen, vähän niinkuin pitkälle venytetty pisara  ? Setämiehellä oli sellainen ja sain joskus painaa nappia, joka oli erillisen johdon päässä  ja joka kiinnitettiin kädensijan viereen tankoon kiinni.

Hannu


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 27.05.09, 13:39
Quote from: Hannu Nieminen on 27.05.09, 13:28
Mulla oli myös tuollainen. Ettei vaan ollut Huret merkkinen ? Kivaa naksutusta se piti ja oli sellaista valumetallia se mittaripesä (myöhemmin mustaa muovia). Muistaakos kukaan sellaista pattereilla toimivaa äänimerkinantolaitetta, joka oli sen aikuisen (50-60 luku) poliisiauton sireenin muotoinen, vähän niinkuin pitkälle venytetty pisara  ? Setämiehellä oli sellainen ja sain joskus painaa nappia, joka oli erillisen johdon päässä  ja joka kiinnitettiin kädensijan viereen tankoon kiinni.

HannuMuistaa toki :thmbup:. olivat 2-värisiä , eikö? Tänäpäivänä ajatellen, ihmetystä herättää se, että kyseisiä "UUUlisijoita" oli vanhempien Herras-miestenkin pyörissä :D

Risto

Ps: Valumiinia oli tuo mittari, juu.
Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: mtanttar on 27.05.09, 18:02
Nymans Verkstader "Hermes" vuosimallia 1961. Kuvattu kesällä 2008, hyvin palvelee edelleen:

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Antti Vesalainen on 27.05.09, 20:27
Quote from: Antti Laukkanen on 26.05.09, 11:09
Jotenkin näyttäis kuin tuossa ois virityssarja kiinni...

-A-Eipä ole ainakaan vakiopakoputki paikallaan   ::)
Itselläni on tallissa tollanen vuoden -91 Tunturi Hopper.. Eipä se mitään näihin vehkeisiin verrattuna ole, mutta onhan se jo kohta kahdenkymmenen ikäinen.  :P Täysin originaali ohjaustankoa lukuunottamatta, mukavuussyistä vaihdettu, alkuperäinenkin tallista löytyy.[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]

-antti-


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 28.05.09, 05:40
Matin vanha Hermes polkupyörä täyttää pian 50-vuotta.! Sitten varmaan synttärien kunniaksi lisää ilmaa renkaisiin ja ketjun rasvaus. Mitäs sitä nyt vanha Hermes muuta . . . Nillähän sitä on tähänkin asti pärjäilty!
Näyttäisi olevan Soliferin dynamo tuossa, Solifer valmisti aikoinaa hienoja valosarjoja joista upein tuote oli Solifer Caravelle lyhty. Kromattu ja ennennäkemättömän tyylikkäästi muotoiltu.
Hyvin on vanha pyörä säilynyt nipussa, tuo vanha kissansilmäkin on vielä ehjä! Tuosta mallista yleensä häipyy vuosien varrella tuo ylempi "lasilinssi".
Pyörät lienee joskus vaihdettu uudempiin ja muovinen työkaluloota on ajansaatossa murentunut pois . . kannattaisi varmaan säästää ne alkuperäiset maalatut vannekehät,  jos ovat vielä olemassa. Nehän voi puikottaa uudelleen, toimiviin kappoihin.

Antin Tunturi Hopper oli Tunturipyörän yritys kiilata minimopo markkinoille, joita hallitsivat Suzuki PV ja Honda Monkey.
Noiden kahden "suuren" asemaa oli kyllä vaikea horjuttaa mutta menestyi hopper silti ihan kohtalaisesti, muistelisin niitä tänne Vaasan seudulle myydyn yli 10 kpl. miten lie sitten muualla suomessa ollut menestyksen laita?
Minulla on vielä jossain nippu tuollaisen Hopperin myyntiesitteitä, joissa mopo poseeraa tunnetun suomalaisen rocktähden seurassa harrikoiden keskellä.

Pistämpä minäkin taas yhden mopokuvan . . tai oikeastaan tämä on vähän niikuin moottoripolkupyörä:

[ attachment removed / expired ]
Tämän Velosolexin eräs rekkakuski toi Ranskasta. Hän otti minuun yhteyttä ja pyysi laittamaan kauan seisseen ajopelin käyntikuntoon.
Jotain pikkuvikoja tässä oli mutta varaosia ei tarvittu. Kaasutinta puhdistelin ja katkojankärjet eivät muistaakseni auenneet . . mutta kun nuo oli saatu kuntoon niin laite hörähti käyntiin. Olihan se . . . aikamoinen . . . eikä ollut myytävänä!
Tuolla pessun alla oleva moottoripyörä oli Yamaha XT 550. Semmoinen ykspytty enduro.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Antti Laukkanen on 28.05.09, 07:06
Quote from: Jari Vanhatupa on 27.05.09, 10:40
Trissahan ei ole kuin parin sentin päässä renkaan tiehen ottavasta kulutuspinnasta ja sama seikka toteutuu oli rengas minkä kokoinen tahansa.
Mutta jos pyörittäjä viedään pyörän napaan niin tilanne muuttuu . . . pienen pyörän napa pyörii nopeammin kuin ison ja muissa merkeissä kuin Ikuissa pyörittäjiä piti siksi olla erilaisilla välityksillä  eri pyöräkokoihin.
:)


Har. Teoretisoin jo tätä vastaan eilen illalla ja sitten ajattelin asiaa uudelleen. Ja ei pörkeles, oikeassahan Jari on. IKU-Pyörittäjään ei hammasratasmatematiikka toimi sitten millään konstilla... Mutta ei niillä mittareilla siltikään juuri todellisuuden kanssa ollut tekemistä. Viittäkymppiä sai helposti fillarin kulkemaan ihan alakoululaisen voimin.

-A-


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: O-P Pietila on 28.05.09, 07:08
Meiltä löytyy tälläinen isän vanha ajokuntoinen vuoden 62 Tunturi Pappa: (vastaava kuin kuvassa)[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 28.05.09, 13:21
Arvokas peli tuollainen Paappis varsinkin noin hienona kuin tuossa kuvassa. Saattaa olla nykyään jopa tuhansien eurojen arvoinen. Hinnat nousivat rajusti kun noista tuli ns."muotijuttu" Vastaavanikäisen kunnostetun moottoripyöränkin voi saada paljon halvemmalla.

Mikä sitten noissa Tuntureissa oli niin ylivoimaista, että siitä tuli Suomen suosituin mopo aikoinaan? Kotimaisuus oli varmasti yksi seikka. Mutta olihan muitakin kotimaisia mopovalmistajia . . . Yksi seikka, eikä varmaankaan vähäisin, oli Puch moottori.
Hienosti ja varman tuntuisesti hyrisevä puhallinjäähdytteinen moottori oli kyllä hyvä. Puhallinjäähdytyksen lisäksi se erosi muista siinä, että kytkin pyöri kampiakselin päässä joka toi moottorin käyntiin tiettyä varmuutta ja jatkuvuutta se oli ikäänkuin ylimääräinen vauhtipyörä.
Kun Puch mootorin pysäyttää painamalla maadoitusnappia, niin se pyörii vielä pitkän aikaa. Moni muu moottori pysähtyy siihen paikkaan, vähän niinkuin moottorisaha.

Mutta ne hinnat nykyään . . .huh, huh!  Esim 80-luvun lopun tilanteeseen kun vertaa niin on liian lievästi sanottu jos sanon ,että "hinnat ovat moninkertaistuneet" . . . niin, ne ovat nousseet "tähtitieteellisesti" . . .
:-\


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: O-P Pietila on 28.05.09, 16:56
tämä -62 taisi ollakin vielä niitä ns. "nopeita" kunnes moottorin tehoa rajoitettiin pakoputkeen sijoitetulla kuristusholkilla.

"1962:
Mallimerkintä oli Tunturi 50/49- ja tyyppikatsastusnumero 01025. Jo vuonna -61 Tunturin
kilpailijat ryhtyivät epäilemään, että Pappa-Tunturit olisivat nopeampia kuin mitä laki
sallii. Vuonna -62 kohu sen kuin nousi. Niinpä viranomaiset järjestivät vuoden -61 Tuntureille
nopeuskokeen. Tunturin tehtaalta valittiin kymmenen mopoa umpimähkään testeihin. Testeissä
selvisi, että mopedi todellakin kulki kovempaa kuin aiemmin tyyppikatsastetut mallit. Niinpä
Tuntureihin piti hitsata pakoputken alkukäyrän sisään 10mm holkki, joka hillitsi mopon
menohaluja. Muutetut mallit tunnistaa mallimerkinnästä 50H/49-. Niiden tyyppikatsastusnumero
oli 02021. Piirimyyjien painostuksesta vuoden -61 lopun sekä vuoden -62 malleissa ei lokasuojaan
oltu merkitty enää vuosimallia. Ilmeisesti vanhat mallit meinasivat jäädä myymättä asiakkaiden
halutessa uusimman mallin. Värivaihtoehdot olivat edelleen: sininen/harmaa ja punainen/harmaa,
sävyjä muutettiin hieman entisistä."

http://www.sunpoint.net/~magneetto/Historia1.htm
http://www.geocities.com/mopedmania/Pappahistoria.html


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Antti Laukkanen on 29.05.09, 12:24
Quote from: Jari Vanhatupa on 28.05.09, 13:21
Mutta ne hinnat nykyään . . .huh, huh!  Esim 80-luvun lopun tilanteeseen kun vertaa niin on liian lievästi sanottu jos sanon ,että "hinnat ovat moninkertaistuneet" . . . niin, ne ovat nousseet "tähtitieteellisesti" . . .Juu, tuon kun olis taas nähny... Kun olisi sijoittanut vuonna -90 kartonkitehtaalta saadut kesätyörahat vanhoihin pappa-Tuntureihin ja hillonnut niitä näihin päiviin, voisi siirtyä ostamaan omakotitaloa. Aina ei voi voittaa...

-A-

edit: no ois niillä ainakin lentokoneen saanu...


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 29.05.09, 15:18
Quote from: Antti Laukkanen on 29.05.09, 12:24
Juu, tuon kun olis taas nähny... Kun olisi sijoittanut vuonna -90 kartonkitehtaalta saadut kesätyörahat vanhoihin pappa-Tuntureihin ja hillonnut niitä näihin päiviin, voisi siirtyä ostamaan omakotitaloa. Aina ei voi voittaa...

-A-

edit: no ois niillä ainakin lentokoneen saanu...


Niinpä . . . Muistan kuinka silloin aktiivisena mopoharrastajana 80-90 luvun vaihteissa noita pappatuntureita sai noi 50-100 markalla. Jopa halvemmalla.
Siis 10 euron molemmin puolin. Eihän ne tietenkään mitään entisöityjä yksilöitä olleet mutta silloin se entisöintikin olisi ollut monin verroin helpompaa ja halvempaa kuin nyt.
Minulla oli noita harraste ja käyttömopoja vuosien varrella yli 30 kpl erilaisia!
Arvaa vaan onko yhtään jäljellä? . . . . no eipä tietenkään. Kyllä ne viimeiset tuli myytyä keräilijöille vähän ennenkuin hinnat rupesivat pikkuhiljaa nousemaan.
Samoin teki minun harrastakaverini jolla oli tavaraa vielä enemmän. Silloin tällöin hänen kanssaan jutellaan tästä aiheesta ja ihmetellään, että kuinkas siinä nyt näin pääsi käymään.
Mutta se oli tuo mopoharrastus silloin vain yksi harrastus monien muiden rinnalla, kyllähän sitä silloin ymmärsi, että hinnat joskus nousevat mutta kukaan ei osannut arvata, että hinnat ammutaan raketilla tähtiin saakka!
:-\


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 31.05.09, 06:35
Tuolla ulkona on nyt semmoinen hellepäivä, että ajattelin vähän viilentää tunnelmaa tälläisellä talvikuvalla. Tämä on samalla myös tunnistustehtävä . . . eli minkämerkkinen on tämä vajaakuntoinen mopedi?

[ attachment removed / expired ]
Tuolla taustalla häämöttää käyttömoponi, Tunturi paappis jossa oli nastarenkaat ja tuulisuoja. Sillä ajoin päivittäin työmatkat, aina lähti käyntiin ja toimi hyvin vaikka oli kuinka kylmä. Ainoastaan yhden kerran ei suostunut lähtemään, kun illalla oli tuiskuttanut räntää ja yön aikana tuli pakkanen. Aamulla kun menin käynnistämään niin poljin ei liikkunut mihinkään . . . puhallinkotelon pohjalle oli tuiskuttanut räntää ja puhallin oli jäätynyt yöllä kiinni!
Pappatunturi työmatka ajoneuvona oli kyllä niin ihanteellinen kuin vain voi olla! Vakuutus oli halpa ja bensaa kului vähän, jos oikein muistan niin tankkasin aina viidellä markalla ja sitten ajelin työmatkaa pari viikkoa ennen seuraavaa tankkausta.Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 31.05.09, 19:37
Husqvarna tai Crescent lienee tuo runko, made in sweden joka tapauksessa.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 01.06.09, 05:56
Arnen vastaus meni niin lähelle, ettei kehtaa olla paljastamatta, että "Monark" olisi ollut se aivan nappi vastaus . . .
Joka tapauksessa loistoluokan mopedi aikoinaan. Erikoisuutena tuossa mopossa oli sen ILO moottorissa käytettävä ensiöveto hammashihnalla, joka teki mopon käyntiäänestä hieman erilaisen kuin muissa . . . ei nimittäin kuulunut mekaanisia ääniä ensiövedon rattaista tai ketjusta, hihna oli äänetön.
http://mo-ped.se/monark/m61c1a.jpg

:)
Mennään sitten taas polkupyöriin . . Vieläkö muistatte koska opitte ajamaan polkupyörällä ja minkälaisella? Tässäpä minun tarinani:
Omaa pyörää ei tietenkään 60-luvulla köyhässä perheessä ollut, eikä sellaisen saamisesta ollut mitään toivoa.
Mutta onneksi naapuritalossa asui minusta pienempi poika jolla oli 12" lastenpyörä apupyörillä. Vaikka emme olleetkaan kavereita senkummemmin, niin menin silti hänen kanssaan juttelemaan silloin tällöin. Yleensä sain myös kokeilla hänen pyöräänsä.
Sitten kerran päätin mennä pihasta autotielle testaamaan oikein "tosinopeuksia" ja vauhti senkuin kiihtyi . . . oli hankalaa nojata apupyöriin kovassa vauhdissa joten yritin vääntää pyörää suorempaan asentoon . . äkkiä huomasinkin, etteivät apupyörät kosketakaan maata vaan pyörä kulki suorassa kahdella pyörällä! Silloin ymmärsin, että osaan ajaa polkupyörää! menin samantien kotiin kertomaan suurta uutista.
Nyt piti sitten vain saada oma pyörä jostain! Sellaista en tietenkään saanut mutta sain lainata naapurinmiehen
naistenpyörää ajoharjoitteluun.
Samat konstit toimi myös "mummopyörän" kanssa ja niin jo samana päivänä ajelin sitten seisaaltaan aikuisten pyörällä!


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 01.06.09, 16:03
Tuo hammashihna löytyi myös Husqvarnasta, toimi melko lailla sulakkeena ja maksoi tuolloin 100 markkaa, siis -60 luvulla Nikkilän Shell huoltoasemalta ostettuna.Isoisällä tuollainen Husqvarna oli, muutoin hyvä mopo.
En muista, mutta mielestäni moottorin kyljessä oli tuo Husqvarna nimi.Vaihdoin nimittäin muutaman kerran tuon hihnan. :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Antti Lappalainen on 01.06.09, 17:41
Quote from: Matti Tanttari on 27.05.09, 18:02
Nymans Verkstader "Hermes" vuosimallia 1961. Kuvattu kesällä 2008, hyvin palvelee edelleen:


Täältä löytyy miesten mallin Hermes:

[ attachment removed / expired ]

Sekä reilusti patinoitunut Pohjola:

[ attachment removed / expired ]

Liiteristä löytyy vieläkin teiniajan syntitappi:

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 01.06.09, 18:26
Eipä tuo taustalla olevakaan hassun oloinen ole. :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 02.06.09, 05:52
Ne taisivat tosiaan mennä poikki silloin tällöin nuo hammashihnat! Kuinkahan pitkään sellainen mahtoi kestää? Ensimmäinen moponi oli Monark ja siitä oli ostettaessa juuri tuo hihna poikki.
Ne olivat erilaisia nuo Husqvarnan ja ILO:n hihnat, molemmat on joskus olleet kädessä yhtäaikaa.

Antilla uskomatonta kalustoa tallella! Hienossa alkuperäiskunnossa tuo Hermes! Minulla oli poiken Tunturi nuorisopyörässä juuri samanlainen Soliferin valosarja, tuossa sinun Hermeksessä on taidettu myös takavalo pistää palamaan!

Pohjola pyörä taitaa olla peräti 40-50 luvulta? Jossain miljoonalaatikossa muistelisin nähneeni tuollaisen Pohjola pyörän etumerkin.

Muistelisin, että tuo Zundapp Combinette oli erittäin sitkeävetoinen, eikä se suostunut sammumaan millään vaikka oli kuinka iso mäki ja kaksi henkilöä mopon päällä!
Tuollainen oli parillakin nuoruusajan kaverilla . . . väriltään ne mopot olivat sinisiä.
Upeassa kunnossa tuo  sinun Zundapp  . . ilmeisesti jonkinverran "tyylikkäästi" siistitty?
En koskaan omistanut Combinettea, sensijaan oli kyllä yksi Zundapp olikohan se nyt joku "M50 mofa" tai jotain sinnepäin. Siinä oli neliskulmainen sylinteri ja puhallinjäähdytys.
Sen mopon hävittämistä olen katunut ehkä eniten! Tosin siinä oli semmoinen vika joka oli nuorellemiehelle liian vaikea korjattava, joku oli nimittäin hitsannut eturaan kiini vetoakseliin ja ratas olisi ollut vaihdon tarpeessa.

Taustalla oleva moottoripyörä . . . olisikohan MZ . . .?  :) 

Edit: Näyttää netistä löytyvän kuva aiheesta kuin aiheesta, eli tässä linkki sivulle jossa on kuvia Zundapp M50-moposta . . . juuri tuollainen oli se minun mopo mutta vain punainen, eikä tietenkään noin hienokuntoinen.
http://www.flickr.com/photos/24474598@N00/2544713907Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Antti Lappalainen on 02.06.09, 14:24
Kiitos!  :)

Hermeksen ostin Ikaalisista kun aloitin opiskelut siellä, keltaisen pörssin kautta. Se oli vanhan puutalon varastossa josta talon uusi omistaja sen löysi, taisi maksaa 30e. Se on todella hyvässä alkuperäiskunnossa, näytin vain vähän patapataa ja pesuvettä. Solifer-lamppusetin löysin myös Ikaalisten kirpparilta ja sekin on kuin "pakasta vedetty". Vedin sähköt myös takalamppuun kun sielläkin oli paikka polttimolle.

Pohjola lienee 50-luvulta, on vain ollut kauan säiden armoilla. Se oli maannut todella kauan Ikaalisissa opiskelija-asuntolan seinällä (renkaat olivat jo osittain mullan alla). Sitten yksi päivä sen oli joku raahannut siitä muutaman sadan metrin päähän ja heittänyt pusikkoon (sillä ei voinut ajaa kun toinen poljin puuttui ja ketjut olivat jo "yhtä puuta") Kävin hakemassa sen itselleni ja laitoin pyörän atomeiksi. Etuhaarukka oli vääntynyt seinään tai puuhun ajamisen seurauksena pahasti taaksepäin, jonka oikaisin pillillä kuumentamalla ja vääntämällä. Putsasin ja rasvasin kaikki laakerit ja hommasin uudet sisäkumit ja ketjut. Tällä hetkellä siinä on myös paremmin henkeen sopiva kulahtanut nahkainen satula tuon harmaan sijasta.

Zündapp Combinette on vuosimallia 1960 jonka hommasin mopoikään tultua. "Käyttöentisöin" sen silloisilla taidoillani, se on maalattu uudestaan alkuperäissävyn mukaan, mutta pitäisi kai olla hieman vaaleampi. Lokasuojien pitäisi olla hyvin vaalean harmaat tuon valkoisen sijaan. Ajelin sillä lukioon kesät ja talvet (kesärenkaat alla) parikin kertaa tuli vedettyä lipat jäisellä tiellä ja armeijan vanha moottoripyörälähetin teräskypärä päässä, niin ei ole paljoa järki päätä pakottanut  :-[
Parin vuoden ajojen jälkeen kone alkoi olla kuitenkin jo aika loppu, kun en ollut tehnyt siihen muuta kuin sylinterin hoonauksen (kovakromipytty). Nyt se odottelee täysentisöintiä ja parempia aikoja  ::)

Tämähän oli mopo- ja fillarikeskustelu, mutta tuo takana oleva laite on MZ RT 125/3 vm. 1962, ostin sen raadon v. 2000 ja sain entisöinnin valmiiksi keväällä 2005. Se on museorekisterissä.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: PekkaK on 02.06.09, 16:57
Tulipa mieleen, mistähän mahtaisi löytyä keskiratasta, jossa 5-sakarainen kuvio kuten Antin Hermeksessä ja Pohjolassa ylhäällä. Tietenkin kirpparit ovat yksi paikka, mutta tuleeko mieleen muita erityisiä?


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: PekkaK on 02.06.09, 17:02
Quote from: Antti Lappalainen on 01.06.09, 17:41
Liiteristä löytyy vieläkin teiniajan syntitappi:
[ attachment removed / expired ]


Tyhmän kysymys: Onko "Pappa-Tunturi" kenties kopioitu tuosta Zündappista, kun on kovasti samankaltainen?


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 02.06.09, 19:39
Quote from: Pekka Kerttula on 02.06.09, 17:02
Tyhmän kysymys: Onko "Pappa-Tunturi" kenties kopioitu tuosta Zündappista, kun on kovasti samankaltainen?Eipä oikeastaan . . Pappa Tunturissa oli levystä puristettu runkorakenne, tässä Zundapissa taasen oli putkirunko ja siihen liitetty, painevalusta valmistettu rungon takaosa. Etuhaarukan rakenne on myös erilainen.
Uskoisin, että tuohon aikaan eri mopovalmistajat ottivat varmaankin vaikutteita toisiltaan "ristiin rastiin" Kun noita eri mopoja tarkemmin tutkii niin yllättävän erilaisia ne silti mielestäni ovat . . . jos vertaa vaikkapa nykymopoihin.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Antti Lappalainen on 02.06.09, 20:41
Quote from: Markus Hatakka on 27.05.09, 09:07
Kyllä tää intternetti on ihmeellinen ;D  : http://farm4.static.flickr.com/3091/2606125268_ee40a8e19b_b.jpg

Quote from: Hannu Nieminen on 27.05.09, 09:48
Enpä ole tuollaista IKUa ikuna nähnyt. Mulla oli sellainen appelsiininkokoinen, musta ja muovikuorinen. Kirkas plexilasi joka kierti kotelon reunaa. Kyllä siihen IKUnkin sai mielestäni erikokoisia rissoja, jotka tuota rengasta hankas. Ei se mittari voinut oikeaa näyttää rengaskoosta riippumatta yhdellä ja samalla rissalla.

Hannu


Entäs tämä?
http://www.kuvaboxi.fi/mediaobjects/orig/pub/2008/11/25/8143010478545402925orig.jpg
Quote from: Pekka Kerttula on 02.06.09, 16:57
Tulipa mieleen, mistähän mahtaisi löytyä keskiratasta, jossa 5-sakarainen kuvio kuten Antin Hermeksessä ja Pohjolassa ylhäällä. Tietenkin kirpparit ovat yksi paikka, mutta tuleeko mieleen muita erityisiä?Tuo tuli lähinnä mieleen:
http://www.vanhatvelot.org/keskustelu/


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 03.06.09, 04:32
Quote from: Antti Lappalainen on 02.06.09, 20:41
Entäs tämä?
http://www.kuvaboxi.fi/mediaobjects/orig/pub/2008/11/25/8143010478545402925orig.jpg


Tuo on Huret tehtaan polkupyörän mittari, päätellen siitä kun lukemat loppuvat 40Km/h. Saman näköisiä mittareita käytettiin 80-luvulla myös Tunturi mopoissa, tosin niissä oli sitten eri nopeuslukemat. Huretin mittareita oli myös Tunturin kuntopyörissä ja malleja oli monenlaisia.
Tuossa mittarissa oli metallikuori ja siinä oli myös "aurinkolippa". Pyörittäjä oli etunavan yhteyteen asennettava, laadukas ja kevytmetallista valettu. Mittarinvaijeri oli usein selvästi tukevampaa tekoa kuin muilla valmistajilla.
Tuon mittarin "edeltäjä" oli kolmion muotoinen ja niitäkin käytettiin sekä polkupyörissä, että mopoissa. Laitan tuohon kuvalinkin vanhemmasta mallista: http://images.andale.com/f2/115/106/3561856/1097437782488_speedo_huret.jpg

Kun nyt noista mittareista tuli puhetta, niin otanpa kameran ja käyn verstaassa katsomassa
onko siellä mitään mielenkiintoista. Operaatio "Etsi mittari" käynnistyy... Hetkinen vaan . . . . . . . . . . . . . . . .  :P

. . . . . No niin . . . .
[ attachment removed / expired ]
Jotain siellä oli . . . . Tuommoinen kolmiomallinen pp.mittari . . . . Ikun pyöreä pp.mittari se oli jossain välissä myös tuon näköinen. Vanha rataspyörittimen osa, pari "naksumallin" matkamittaria toinen oli käyttämätön.
Sitten on tuo hihnavetoinen Huret. Se oli aikoinaan sellainen matkamittarien loistomalli jossa oli myös nollattava "trippi" Tuota mittaria käyttivät aikoinaan "tosiharrastajat"  kuten kilpapyöräilijät ja retkeilijät.
:)Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Pekka Holopainen on 03.06.09, 06:49
Jos pitäisi valita velosipedin ja mopedin välillä, niin kyllä se olisi aina velosiped.

;DTitle: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Antti Laukkanen on 03.06.09, 08:19
Quote from: Jari Vanhatupa on 03.06.09, 04:32
Tuo on Huret tehtaan polkupyörän mittari, päätellen siitä kun lukemat loppuvat 40Km/h. Saman näköisiä mittareita käytettiin 80-luvulla myös Tunturi mopoissa, tosin niissä oli sitten eri nopeuslukemat. Huretin mittareita oli myös Tunturin kuntopyörissä ja malleja oli monenlaisia.


Solifer-mopoissa käytettiin myös vastaavia Huret-mittareita. Kaiketi jo 70-luvullakin. Jos ei ihan väärin muista, niissä on taulun alareunassa joko Soliferin tai Tunturin logo. Ja just tuommonen musta naksumatkamittari mun Helkama-pyörässä oli :)

Mutta eikö mistään löydy semmoisen originaalin IKU-mittarin kuvaa...

-A-


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Antti Lappalainen on 03.06.09, 11:16
Oho anteeksi, nyt mulla meni IKU ja Huret jostain syystä sekaisin  :-[


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Juha Klemettinen on 03.06.09, 18:45
Hankin muutama vuosi sitten tällaisen projektin...

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]
Eli Jupiter Sport.

En ole tehnyt mopolle juuri mitään, nämä kuvat on viime kesältä. Tänään iski kuitenkin mopokuume  ;D, joten jos kesälomalla sitten...
Juha


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 04.06.09, 05:52
Hyvä lähtökohta sikäli, että tuo oli aikoinaan suhteellisen yleinen mopomalli ja nuo puuttuvat osat on varmaankin melko helppo siihen löytää.
Lampunkoppa,mottorin suojapellit ym. olivat samoja kuin kuin siinä pappamallissakin. Sashin moottorin kunnostaminenkin saattaa vielä olla varaosien suhteen mahdollista.
En tosin ole enään vuosiin seurannut varaosien markkinatilannetta mutta moottori on niin yleinen, että luulisi osia vielä olevan saatavana.

Minä nyt olen täällä joka välissä jotain selittämässä . . . . :-[ . . . . . mutta . . . .

Juuri tuollainen oli minun neljäs moponi . . . sen ostoa harkitsin aikoinaan tarkkaan ja  kävin sitä koeajamassa useita kertoja ennen ostopäätöstä! Tai kyllä minä olin sen päättänyt ostaa mutta tarvittavat rahat ei vielä olleet kasassa. Voi sitä huumaa kun sillä ajelin edestakaisin eräällä metsätiellä . . se kulki niin kovaa!
Sitten siitä meni pensahana rikki ja koeajot piti keskeyttää . . . ystäväni joka omisti mopon, kysyi minulta huolissaan: Ei kai tämä vaikuta mitenkään sinun ostopäätökseen?
Hän lupasi korjata hanan seuraavaksi päiväksi, jotta koeajot voisivat jatkua. Niinpä sitten hana oli korjattu plastic padingilla, kun tulin mopoa taas koeajamaan. Kaupat sitten syntyivät ja kaveripiirissä suosio oli taattu, sillä "Sasseja" oli muillakin kavereilla ja meidän porukoissa merkki oli hyvin suuressa suosiossa.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Juha Klemettinen on 04.06.09, 07:23
Quote from: Jari Vanhatupa on 04.06.09, 05:52
Hyvä lähtökohta sikäli, että tuo oli aikoinaan suhteellisen yleinen mopomalli ja nuo puuttuvat osat on varmaankin melko helppo siihen löytää.
Lampunkoppa,mottorin suojapellit ym. olivat samoja kuin kuin siinä pappamallissakin. Sashin moottorin kunnostaminenkin saattaa vielä olla varaosien suhteen mahdollista.


Jos olen oikein ymmärtänyt Sport-malli eroaa pappa-mallista vain suoran tankin osalta  ::). Itseasiassa kyseessähän on norjalainen Ögland-mopo, joita Jupiter kokosi Suomessa (oliko nämä Jupiter 50-malleja). Eikö kalliimmat Jupiter 219-mallit olleet jonkun muun merkkisiä... Täytyykin päivittää taas tietämys kunnolliselle tasolle  :P

Tuosta kuvasta puuttuu moottorisuojapellit, ne tulivat onneksi mopon mukana. Hankin heti mopon ostamisen jälkeen ehjät lokasuojat noiden raiskattujen tilalle, samassa läjässä tuli myös etu- ja takavalojen aihiot. Suurimmat puutteet on etulampun kotelo, ketjusuoja ja lähes kaikki sähkövermeet.  Yksi lampun kotelo minulla on, mutta se on niin karmeassa kunnossa, ettei sillä varmaan tee mitään.

Pitää alkaa miettiä mitä tuolle tekisi. Tuo maalaus minua vähän mietityttää, onko tuo alkuperäinen maalaus, vai onko mopo sudittu jossain vaiheessa uudelleen.
Juha


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 04.06.09, 07:46
Tuo musta väri siinä näyttää vähän oudolta, muistelisin noiden olleen yleensä näitä puna/valkoisia:
http://kotisivu.dnainternet.net/jouhie/OGLAND_SPORT.bmp (http://kotisivu.dnainternet.net/jouhie/OGLAND_SPORT.bmp)

Onhan tuo aikamoinen työmaa . . . mutta pikkuhiljaa . . . on sitä pahemmistakin tehty. Tai sitten ostat toisen samanlaisen ja rakentelet niistä yhden hienon. Minä aloitin aina mopon kunnostuksen pyöristä! Ne kun oli valmiina viimeisenpäälle hienoina, niin sitten oli pakko jatkaa eteenpäin.
:)

Edit: Linkkiin isompi kuva!


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 04.06.09, 19:17
Tämmöttiä "haarhinkkeleitä" on kotomaamme mettät täynnä . Kyseinen lojuu ilmastonmuutoksen kourissa mökkimme "perämettässä"  :thmbdn: merkistä ei tietoa. Onko kenelläkään arvailua/ tietoa millä vuosikymmenellä  tuollaisia valkoisia "polkusimia" (nyt murenevaa ,"kumia"?) on pyörissä kaytetty?


[ attachment removed / expired ]

Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 05.06.09, 06:01
Tuosta kuvasta kun katsoo tuota pyöreämuotoista etuhaarukkaa ja litistettyä etupyörän kiinnityspistettä, sekä takapyörän kiinnityskohtaa ja istuinkannatinta, niin minun mielestä tuo on 50-luvulta tai vanhempi.
Mitä kaikkea tuolla metsässä voikaan olla? . . . Voi olla vaikka mitä!
Muuten eipä tuonikäisiin pyöriin paljon enään alkuperäisvaraosia kannata pyöräliikkeistä kysellä.
Esimerkiksi takanavan sisuskalut olivat noissa ikivanhoissa aivan jotain muuta kuin esim 60-lukuisissa. Ehkä noita "metsäfillareita" kannattaisi katsella sillä silmällä, että "saisikohan noista vielä jotain osia korjattua talteen"??


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 05.06.09, 12:40
Quote from: Antti Lappalainen on 02.06.09, 14:24
Tämähän oli mopo- ja fillarikeskustelu, mutta tuo takana oleva laite on MZ RT 125/3 vm. 1962, ostin sen raadon v. 2000 ja sain entisöinnin valmiiksi keväällä 2005. Se on museorekisterissä.


"Tämähän oli mopo- ja fillarikeskustelu" :D
Kaiken uhallakin ;D Lieneekö tässä kuvassa sama yksilö ?


[ attachment removed / expired ]

Risto

Edit: kuvasin tuon (Big Wheels Pieksämäki 16.7-2005 )


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 05.06.09, 14:40
Quote from: Risto Sillanpää on 05.06.09, 12:40
"Tämähän oli mopo- ja fillarikeskustelu" :D
Kaiken uhallakin ;D Lieneekö tässä kuvassa sama yksilö ?


Eikös nuo 125cc ole "mopoja" ainakin jos kuuntelee tosimiesten Mp-juttuja! ;D

Käyttäjäthän sen päättää minkälainen tästä ketjusta tulee . . . jos on tarvetta ottaa tähän vanhat museo MP:t mukaan niin ei kai siinä tarvitse kuin muuttaa ketjun nimi esim.
" Vanhat Mopot, MP:t ja Fillarit"   . . . .  No tuostahan voi aina keskustella.

Tuo MZ on kyllä uskomattoman hieno ja taitavasti entisöity! Täytyy hattua nostaa työn tekijälle, kuka lieneekin. Täyskoteloitu ketju oli aina yksi Mitsin valtteja. Katsokaapa tuota satulaa ja noita matkustajan tiloja sekä jalkatappien sijoitusta alas ja verratkaa nykypyöriin. Tuolla tyttöystävä viihtyisi varmaan pitemmänkin matkan.
Nopeusmittari taitaa ottaa käyttövoimansa takapyörästä. Nuo suoraan pyörän-napojen läpi tulevat pinnat olivat myös eräs Mz erikoisuus, niissä ei ole ollenkaan sitä mutkaa. Muistan kun 70-luvun lopussa ajelin uudella 100cc Kawasakilla, niin silloin tutustuin ja ihastuin senaikaiseen Mz mallistoon ja suunnittelin Kawan vaihtamista Mitsiin.
Vaikka 100cc Kawa oli kaikinpuolin hyvä vaativaankiin matka-ajoon, niin arvelin Mitsin olevan vielä parempi vaikka olikin hieman tehottomampi.Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 05.06.09, 16:10
Koska Jari ei totaaliseti kieltänyt, niin lisätään vielä yksi kuvaamani Pieksämäeltä vuotta myöhemmin(Big Wheels 15-16.7.2006)
Tosi Hienot MZ:tit :thmbup:

[ attachment removed / expired ]

Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 05.06.09, 16:33
Komeita laitteita, tuollaisia olisi aikanaan saannut jopa laulamalla käytettynä.Riesana kun olivat  kauppiailla.
Varmaan vieläkin jossain ladontakaa löytyis.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Antti Lappalainen on 05.06.09, 20:34
Katos perhana, onhan se mun pärrä  :laugh:
Onhan tuo vähän mopo, vaikka onkin ylikokoon porattu, kuutioita taitaa olla jotain 133 ja tehoja n. 7hp  :P
Huiput taitaa olla jotain 90km/h luokkaa. Mukava ajella kuitenkin pikkuteillä.
Arkistosta löytyikin pari kuvaa BigWheels 05 -reissusta:

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

Sori jos menee offtopiciks


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 07.06.09, 12:35
Onneksi olkoon Antti! Hienon Mitsin omistat! Nyt sinulla on sitten myöskin huippuluokan valokuva siitä, kun Risto julkaisi tuon kuvansa. Siitä ei enään MP-kuva voi selkeämmäksi muuttua.

Tuolla aiemmin tulin maininneeksi siitä Solifer Caravelle lyhdystä . . . ja rupesin etsimään netistä siitä kuvaa. Eipä vaan löytynyt mutta sitten tänään kun olin autoa laittamassa niin tuli mieleeni, että kyllähän minulla nyt sellainen lyhty on jossakin ja rupesin penkomaan verstaan laatikoita.
Olihan siellä sellainen ja kaiken lisäksi vielä hyväkuntoinen, oli myös Soliferin dynamo joka pääsi samaan kuvaan ja tuollaisen vanhan kissansilmänkin tuohon laitoin mukaan poseeraamaan.
Olisikohan tuo Caravelle lyhty saanut nimensä, erään saman aikakauden lentokoneen mukaan.

[ attachment removed / expired ]

Niin se isompi Iku mittari vielä . . . siitähän ei sitä kuvaa myöskään tuntunut löytyvän . . . mutta tuossa nyt olisi sellainenkin.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Juha Klemettinen on 07.06.09, 18:12
Quote from: Jari Vanhatupa on 07.06.09, 12:35
Niin se isompi Iku mittari vielä . . . siitähän ei sitä kuvaa myöskään tuntunut löytyvän . . . mutta tuossa nyt olisi sellainenkin.


Haa... Minulla oli pentuna varmaan kahdessa pyörässä tuollainen isompi Iku-mittari. Hyvällä tuurilla tuollaisen raato saattaisi löytyä jostakin...
Juha


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Antti Laukkanen on 08.06.09, 19:28
Quote from: Jari Vanhatupa on 07.06.09, 12:35
Niin se isompi Iku mittari vielä . . . siitähän ei sitä kuvaa myöskään tuntunut löytyvän . . . mutta tuossa nyt olisi sellainenkin.


Ihanaa! Tuli taas hyvä mieli :) Hassua, miten sitä vieläkin saattaa tuntea sormenpäissään virtuaalisesti, miltä tuo mittari tuntui, miten sen "lasia" saattoi kiertää ja irrottaa, ja miltä neulakin tuntui. Semmoinenhan piti tietty purkaakin myöhemmässä vaiheessa. Pakkohan se on mökkireissulla kaivaa potentiaaliset mestat läpi, josko mittari vielä olisi paikallaan. Tarvii varmaan laittaa ostoilmoitus johonkin. Tai jos, Juha, löydät moisen, tiedät mihin toimittaa...

Ja äärimmäisen hieno Solifer-lyhtykin!

-A-


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jani Viipuri on 27.06.09, 19:08
Joskus noin 10v sitten tuli pelastettua Terässiipi sport master 5 kaatopaikalta.
Tuli tuossa heivattua "ylimääräiset" osat mäkeen (vintille). nyt se näyttää modernilta ja siistiltä.
Toki tuota tuli koko päivä myös puunattua ja huollettua samalla. kyllähän tuolla polkee  :)

Olis vaan kiva tietää minkähän ikäinen pyörä tuo on.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 28.06.09, 03:08
Tuo Spormaster on vuodelta 1982 ja sitä markkinoitiin aikoinaan "Pitkien matkojen harjoitus ja kuntoilupyöränä". Sitä sai ostaa 3,   5  ja 10 vaihteisina. Runkokorkeuksia miesten pyörässä oli valittavana kolmea eri kokoa 480, 580 ja 610mm. Sinun pyörä näyttäisi olevan 610mm. Ainoastaan 5-vaihteista sai sinisenä muut olivat hopean värisiä.
Tuo Shimanon Positron vaihteisto oli noihin aikohin suuri uutuus, siinä vivussa tuntui nyt ensikertaa sellaiset "pykälät" ja takavaihde keskitti automaattisesti ketjun ja rattaan samaan linjaan. Aiemmin 5-vaihteisissa piti hakea itse se "oikea" vivun asento, ettei vaihde "rohise". Vaihdevaijerikaan ei ollut enään vaijeri vaan ns. "pianolanka".
Hyväkuntoisen pyörän oli joku heittänyt kaatopaikalle . . . olet siitä näköjään ottanut lokarit, valosarjan  ja tavaratelineen pois . . . muuten vähän ajettu ja alkuperäisenä säilynyt ja saattaa olla jopa alkuperäiset renkaat alla? Tuota pyörää nimittäin myytiin juuri noilla heijastavalla sivuraidalla olevilla renkailla ja monta kertaa kävi niin, että kun renkaiden vaihto tuli eteen niin siihen valittiin joku halvempi rengas tilalle.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 01.07.09, 12:05
Minkä "merkkinen/valmistajan" oli tuo LUXUS"
, (puiset kädensijat) jonka kuvasin navetanperältä. Aikaaviepää hommaa tähänhätään ottaa ulos...On-nii-hikiki ;D
Varmaankin jostain XX-luvulta? Muistelen /tiedän, että siinä oli alkuperäis polkusimet sellaiset,(talvimalli) ettei sitä ainakaan pikkupoika voinut polkea paljas-jaloin kesällä /terävät "piikit......Sittemmin vaihdettu kumisiin :thmbup: enkä niitä alumiini-jalustimiä tähänhätään  löytänyt.

[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 01.07.09, 15:37
Risto onkin löytänyt todella iäkkään pyörävanhuksen . . . ikää tuolla taitaa olla jo semmoiset 70+ . . . . eli 30-luvun pyörä on kyseessä. Valmistaja on ollut nimeltään Suomen Polkupyörä ja Konetehdas O.Y , kotimaista laatutyötä siis. Muistelen, että joskus lapsena näin tuollaisen pyörän jossa oli puiset kädensijat.
Joissakin vanhoissa pyörissä oli jopa puiset vanteetkin. Sellaista en ole kyllä nähnyt muuta kuin museossa. Puisten pyöränvanteiden tekeminen saattaa olla jo täysin kadonnutta ammattitaitoa?
Noissa puisissa kädensijoissakin oli varmaan vaikka mitä "niksejä" ennenkuin ne ne olivat tukevasti polkupyörän sarvissa kiinni.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jani Viipuri on 01.07.09, 16:34
Quote from: Jari Vanhatupa on 28.06.09, 03:08
Tuo Spormaster on vuodelta 1982 ja sitä markkinoitiin aikoinaan "Pitkien matkojen harjoitus ja kuntoilupyöränä". Sitä sai ostaa 3,   5  ja 10 vaihteisina. Runkokorkeuksia miesten pyörässä oli valittavana kolmea eri kokoa 480, 580 ja 610mm. Sinun pyörä näyttäisi olevan 610mm. Ainoastaan 5-vaihteista sai sinisenä muut olivat hopean värisiä.
Tuo Shimanon Positron vaihteisto oli noihin aikohin suuri uutuus, siinä vivussa tuntui nyt ensikertaa sellaiset "pykälät" ja takavaihde keskitti automaattisesti ketjun ja rattaan samaan linjaan. Aiemmin 5-vaihteisissa piti hakea itse se "oikea" vivun asento, ettei vaihde "rohise". Vaihdevaijerikaan ei ollut enään vaijeri vaan ns. "pianolanka".
Hyväkuntoisen pyörän oli joku heittänyt kaatopaikalle . . . olet siitä näköjään ottanut lokarit, valosarjan  ja tavaratelineen pois . . . muuten vähän ajettu ja alkuperäisenä säilynyt ja saattaa olla jopa alkuperäiset renkaat alla? Tuota pyörää nimittäin myytiin juuri noilla heijastavalla sivuraidalla olevilla renkailla ja monta kertaa kävi niin, että kun renkaiden vaihto tuli eteen niin siihen valittiin joku halvempi rengas tilalle.


Olet kyllä aikas haka kertoon näistä ! =)
Tarvi käydä koittamaan tuota vaihtestoa oikein ajatuksen kanssa ja kyllä siinä pykälät on.
Karsitut osat olivat sen verta karmeita joten otin ne pois, mutta talteen kuitenkin.
Renkaat on varmaankin alkuperäiset (Nokia Rollspeed), parista kohtaa irvistää aikas pahasti, tarvii viikolla ostaa uudet gummit alle että uskaltaa tehdä pidempää reissua.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 07.07.09, 10:31
Jos jotain mopoa haluaisin entisöidä, niin tämän mallista. Jos en ihan väärässä ole, tämä Solifer Speed taitaa olla aika lähellä omaa vuosikertaani eli 1958. Osatkin ovat kivasti tallessa. Oma Solifer Speedini oli vuosikertaa 1974. Moni forumilaisistakin on varmaan tämän vanhemman Speedin nähnyt livenä..mutta missä ?

Hannu

PS. Toisaalta...jos osat on tallella niin voisihan sitä ajella tällaisenakin. Eipä tuo nyt paljoa kaipaa muuta kuin 2T bensaa tankkiin ja ilmaa renkaisiin.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 07.07.09, 18:31
Huikean tyylikäs laite! Tuskin kannattaisikaan ruveta entisöimään, jos noin alkuperäisenä tuollaisen saisi käsiinsä. Kunnostaisi siitä vain tekniikan ja säilyttäisi tuon "vanhan ajan patinan".
Pikkupoikana meillä oli kavereitten kanssa tuollainen mutta se oli pappamalli. Siinä oli myös tuo Expressin moottori. Se mopo oli maalattu kokonaan siniseksi, eli kaikki merkit oli ylimaalattu, emmekä oikein tienneet mikä mopo se oli. Joku arveli sen olevan Solifer. Sitä  ei saatu koskaan käyntiin, emme osanneet sitä korjata . . . ja vaikka olisimmekin osanneetkin niin ei olisi ollut rahaa ostaa varaosia.
Mihinkähän sekin silloin katosi? Varmaan tuli vaihdettua jonkun kanssa johonkin matkaradioon tai mankkaan.
:-\


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: fly_boy on 24.07.09, 08:51
Okay,

tässäpä mun rojekti

Kuuleman mukaan 40- tai jopa 30-luvulta. Itse en tiedä polkupyörien vuosimalleista mitään. Pyörä kuuluu isoäidilleni jolle lupasin pyörän kunnostaa.
[ attachment removed / expired ]

Merkkitietoa, tarkempaa vuosimallia? Arvauksia.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 24.07.09, 11:39
Kyllä nyt Antton pisti pahan! . . . . . pitäisi olla lähdekirjallisuutta apuna, että tuon pystyisi tunistamaan. Väri on ollut sininen, ovelia harjanteita noissa runkoputkissa tuossa edessä, mitä ne oikein on? Tuo voisi olla ratkaiseva juttu kun tuota koittaa tunnistaa. Etumerkki puuttuu "harmi" se on jättänyt kyllä siihen jäljen jonka muoto auttaa myös tunistuksessa.
Niinkuin siinä olisi ollut kolmion mallinen merkki? Sellainen oli ainakin "Visbyssä" . . . voi kyllä mennä arvio aivan metsään.
:-[


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 26.07.09, 08:21
Quote from: Jari Vanhatupa on 24.07.09, 11:39
Niinkuin siinä olisi ollut kolmion mallinen merkki? Sellainen oli ainakin "Visbyssä" . . . voi kyllä mennä arvio aivan metsään.
:-[

Muistelen ensimmäistä omaa ajokokemustani "äiskän"pyörällä 50-luvulla(tarkoitan siis laskettelua) keinun laudalla runkoputken välissä, ajokokemus näkyy vieläkin polvessani (kuva), ja muistikuva :-[ vetyperoksiidin kiehunnasta polvilumpioni vieressä AUTS :) Mikäli olisin enäpmi valittanut, olisi laskettelu loppunut lyhyeen...
Kyseinen pyörä oli S.O.K. (yo. näyttää erehdyttävästi tuolta)  jollaisia oli silloin varmaankin joka kodissa , ilmeisesti tämäkin oli sota-aikaisia ja ns. kootut seokset. Mut silti tuo näyttää etetyttävästi SOK:lta. (voisko olla?)

[ attachment removed / expired ]

Ihmetystä herättää vaan se: ettei miesten pyörissä tuolloin ollut "rei`tettyä takalokasuojaa"  :D ;D
 
  Risto

Sanoimme kyseistä pyörää Uuniluukuksi, koska tuossa tyyppikilvessä oli emäntä häärimässä tuvan leivinuunin edessä!
Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: fly_boy on 31.07.09, 15:30
Projektini (kuva ylempänä) lähtee huomenna tai ensi viikolla hiekkapuhallettavaksi  :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 02.09.09, 05:01
Tässä ovat viimepäivinä nuo mopot olleet niin kovassa suosiossa tällä foorumilla, tosin tuolla kilpailevassa mopo-keskustelussa . . . että . . . se on nyt tietokilpailun paikka!
Eli kysymys kuuluu: Mikä mopo noista osista on syntymässä? Pitää tietää, merkki ja malli. Kyseessä oli melko pahasti kolaroitu mopo, johon on tuossa jo saatu uusi runkoputkisto ja vannekehä.
Vinkki: Pensatankkina käytän tuota edellisvuoden mallista otettua, joka tuossa on vielä väärän värinen. Pistän sitten kuvan valmiista moposta, kun oikea vastaus on saatu . . . . .
:)

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 02.09.09, 05:30
Muisti saattaa pettää mutta Tunturin tankkia tuo muistuttaa ja Puch moottorin kansi taitaa olla lattialla.Muistanko täysin väärin jos sanon Tunturi Tiger. :-[


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 02.09.09, 05:35
Quote from: Arne Wallen on 02.09.09, 05:30
Muisti saattaa pettää mutta Tunturin tankkia tuo muistuttaa ja Puch moottorin kansi taitaa olla lattialla.Muistanko täysin väärin jos sanon Tunturi Tiger. :-[


Ei ole Tunturi Tiger! Joka sinänsä oli aikoinaan aivan mullivasta malli ja aloitti suomessa "enduromopo buumin" :-\


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 02.09.09, 05:45
Raisua Helkamaa, ehdotta hän... :(

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 02.09.09, 05:49
Quote from: Risto Sillanpää on 02.09.09, 05:45
Raisua Helkamaa, ehdotta hän... :(
Risto


Eipä ole Raisukaan, vaikka samoihin aikoihin tämäkin kiilteli uutena kaupoissa  ympäri Suomen ja sitä myytiin kuin leipää! :)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Juho Pääkkönen on 02.09.09, 05:59
Näyttää aika paljo Tunturi super sportilta tai trialilta.  8)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 02.09.09, 06:00
Kun näin tuon Juhon vastauksen, olisin myös tuon sportin kannalla, näin muisti voi leikitellä. :-[


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 02.09.09, 06:49
Quote from: Juho Pääkkönen on 02.09.09, 05:59
Näyttää aika paljo Tunturi super sportilta tai trialilta.  8)


Onneksi olkoon Juho, Tunturi Super-Sport oli oikea vastaus ja voitit mopo tietovisan! Palkkioksi saat ottaa pienen kuvitellun koeajon, kyseisellä mopolla joka on valmiina alla olevassa kuvassa.

[ attachment removed / expired ]

Tapasin aina purkaa pyörien puolauksen, että nuo navat saa kiilloitettua kunnolla! Pinnat ovat uusia ja jokainen niistä on vielä erikseen kiilloitettu.
Ketjusuoja on tehty alumiinista, alkuperäisen mallin mukaan, sen sai paremmin kiiltämään kun se oli alumiinia. Tosin tuossa se ei näytä kovinkaan kiiltävältä.
Tarkkasilmäinen huomaa, etten käyttänyt projektikuvassa olevaa yläkautta menevää pakoputkea. Muutin mieleni ja asensin tähän alakautta menevän putken. Alkuperäisen tietty, ettei "pärise". Yhteen aikaan olivat muodissa tuollaiset keinoturkis penkinpäälliset, sävy/sävyyn tietty.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 02.09.09, 07:26
:D

[ attachment removed / expired ]

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Pekka Holopainen on 02.09.09, 07:30
Esko Kiesi?

;D


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 02.09.09, 07:41
Kyllä tuo on Risto ja ihan normipäivä kotona, päikkärit menossa. ;D


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 02.09.09, 08:02
Ristolla näyttävän näköinen muija! Eikös tuo ole niitä aivan alkupään Tuntureita. ???

Laitan tähän vielä kuvan jossa on pari kpl,  tuolla vastauksissa esiintyneitä mopoja. Eli tuossa edessä on Tunturi Start, sitten Trial, pari Tigeriä ja takana pilkistää Super-Sport.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 02.09.09, 08:30
Quote from: Jari Vanhatupa on 02.09.09, 08:02
Ristolla näyttävän näköinen muija! Eikös tuo ole niitä aivan alkupään Tuntureita. ???


Uralin tältäpuolelta kuitenkin..  :thmbup: 

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 28.09.09, 22:36
Nostellaas vähän kun tuli tämä kuva vastaan tuolla muualla pusatessa......

(http://omakone.net/kuvagalleria/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=3062&g2_serialNumber=3)

Valistuneita arvauksia otetaan vastaan ( en nimittäin ihan sata varma tarkasta mallista ole itsekään ) ja tietäjälle palkinnoksi se perinteinen omakustanteinen.

Minusta laitteisto on hienosti patinoitunut ja noi valkosivut on ihan piste i:n päälle  ;D


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 29.09.09, 05:24
Solifer on kyseessä taitaa olla export malli tuo Orvon tarjoilema.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 29.09.09, 11:05
    [ attachment removed / expired ]
Aikoinaan oli tuollainen mopo itsellä, semmoinen sinapin värinen. Ostin sen 14-vuotiaana ja ajelin sillä parikymppiseksi asti, jolloin se vaihtui uuteen 100cc Kawasakiin.
Ne olivat upeita vuosia . . Tytöt, Rock, Ensimmäiset bändit, Ensimmäiset työpaikat . . ja Soliferilla mentiin . . .  :)
Tuo tankin päällä oleva kromilista lähti irti kun avasi kaksi ruuvia. Siellä alla oli isohko tyhjä tila jossa tapasin pitää isompaa jako-avainta ja ruuvimeisseliä ym. Istuimen alla oli toinen työkalu kotelo.
Kovin on alkuperäisenä säilynyt tuo yksilö, ainoastaan ketjusuojan ala-osa puuttuu . . jopa nuo suojalevyjen koristelistat ovat tallella ja alkuperäinen ryyppyvipu.
Tuo exportti voitti aikoinaan jonkin teollisen muotoilun palkinnonkin, en nyt äkkiä muista mikä se oli.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Mikko Suomela on 29.09.09, 11:23
Tunnet noita Tuntsia sen verran paljon että osaisit jopa varmaan laittaa noku Tunturi vm 74 , manuaalilla, kuntoon? Sillä olen nääs kesällä ajanut ennen tuota skootteria ja se olisi kiva laittaa kunnolla kuntoon....


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 29.09.09, 11:45
Quote from: Mikko Suomela on 29.09.09, 11:23
Tunnet noita Tuntsia sen verran paljon että osaisit jopa varmaan laittaa noku Tunturi vm 74 , manuaalilla, kuntoon? Sillä olen nääs kesällä ajanut ennen tuota skootteria ja se olisi kiva laittaa kunnolla kuntoon....


Jos tarkoitat, että voisinko / osaisinko laittaa vanhan Tunturin kuntoon,  niin toki osaisin kun niitä olen ammatikseni korjannut mutta käytännössä en nykyään ehdi enään kunnostella mopoja. Lähinnä olen vielä silloin tällöin polkupyöriä rakennellut oman perheen tarpeisiin. . . . ja sitten on se vanha Alfa . . . kokeilin sitä eilen käyntiin kun se on nyt seissyt muutaman kuukauden, lähti kyllä mutta takajarrut on jumissa, pitäisi sinne alle ryömiä niitä paukuttamaan . . . . ne on ne jarrut hauskasti keskellä taka-akselia syvällä ja korkealla . . .
:)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 29.09.09, 13:11
Quote from: Arne Wallen on 29.09.09, 05:24
Solifer on kyseessä taitaa olla export malli tuo Orvon tarjoilema.

Quote from: Jari Vanhatupa on 29.09.09, 11:05
    [ attachment removed / expired ]


Exportiksi sitä ittekin epäilin toki.... joskin jostain syystä oli muka tuo jäähdytyspuhaltimen ritilä näyttävinään jotenkin erikoiselta. Muistelin sitäpaisti että se olisi ollut Soliferissa huomattavasti pienempikin kuin esmes Tunturissa?

Muistelenko ihan väärin senkin että siinä jäähdytyksessä olis ollut jonkilainen alkeellinen termostaattikin olevinaan?


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 29.09.09, 14:32
Minä katsoin myös sitä samaa . . . ja ajattelin ensin, että tuossahan on Puchin kone eikä Soliferin käyttämä Anker-Laura.
Mutta siitä on vaikea sanoa tuosta kuvakulmasta, kun siinä puhaltimen kohdalla on niin tummaa. Siitä voi olla kyllä se puhaltimen ilmanoton kromisuojus irti . . toisaalta kun tarkemmin muistelen niin onkos tuo poljinkampien akseli ylempänä kuin Anker-Laurassa.
Siinä Soliferin puhallinjäähdytteisessä oli termostaatti. Vanhoissa mopoissa se oli aina rikki ja tapasimme ottaa sen muovisen ilmanohjaimen sieltä aina pois. Eipä silti kyllä minä olen joskus sellaisen toimivankin nähnyt. Sieltä puhallinkotelon sisältä tuli esiin semmoinen muovinen " tunnistin " moottorin lämmetessä,  joka näytti omistajalle, että termostaatti toimii.
Toinen erikoisuus siinä Anker-Laurassa oli luistiohjaus. Kaasutin tuli kiinni lohkoon, eikä sylinteriin.
:)

Edit: Todellakin, eihän tuossa olekaan Se Thermomat moottori, tuo on muutaman vuoden vanhempi kuin minä kuvittelin.
        Tarkempi historiikki löytyy tuolta:http://fi.wikipedia.org/wiki/Solifer_Export


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 29.09.09, 14:53
Eikö Soliferissa ollut joskus Tomos kone, taisi silloin olla Express nimellä vai oliko myös Export?
Kun ei muista.
Kaverille kilautin, väitti että 62-64 olisi ollut juuri tuolla Tomos koneella mikä tuossa taitaa rungossa asustella.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 29.09.09, 19:07
Myönnetään ,,,,,, piirros-kuvallinen ilmaisu ei ole vhvimpia puoliani, kuten tuossa taannoin jo tuli todettua/ todetuksi.
Suonette kuitenkin tämän piirros-kuvallisen ilmaisun kyseisestä. Mielestäni aika todenmukainen, verraten 45-vuoden takaiseen muistelooni :-[ Kyseessä on ?.... kuka muistaa , mikä ?


[ attachment removed / expired ]

Kuvaa eikä konkreettista tallennetta  ole, koska lainasin kyseisen -60 luvulla naapurin pojille, ja palautettuna oli käyttökelvoton (hävitetty :()    LAINASSA EI TAVARA PARANE  >:(

  RistoTitle: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: TOC on 29.09.09, 19:09
Quote from: Risto Sillanpää on 29.09.09, 19:07
Myönnetään ,,,,,, piirros-kuvallinen ilmaisu ei ole vhvimpia puoliani, kuten tuossa taannoin jo tuli todettua/ todetuksi.
Suonette kuitenkin tämän piirros-kuvallisen ilmaisun kyseisestä. Mielestäni aika todenmukainen, verraten 45-vuoden takaiseen muistelooni :-[ Kyseessä on ?.... kuka muistaa , mikä ?


[ attachment removed / expired ]

Kuvaa eikä konkreettista tallennetta  ole, koska lainasin kyseisen -60 luvulla naapurin pojille, ja palautettuna oli käyttökelvoton (hävitetty :()    LAINASSA EI TAVARA PARANE  >:(

  Risto
Joo,talviketju polkupyörään.Siis renkahan päälle. :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 29.09.09, 19:20
Quote from: Olle Sälgmark on 29.09.09, 19:09
Joo,talviketju polkupyörään.Siis renkahan päälle. :thmbup:


Näköjään "hyvin" piirretty, kun het`hokasit  :thmbup:

  Risto

Ps. LAINASSA EI (mikään) TAVARA PARANE !!!!!


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: TOC on 29.09.09, 19:24
Quote from: Risto Sillanpää on 29.09.09, 19:20
Näköjään "hyvin" piirretty, kun het`hokasit  :thmbup:

  Risto

Ps. LAINASSA EI (mikään) TAVARA PARANE !!!!!


Piirros loistava,käytin näitä usein kuuskytluvun alussa. :)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 29.09.09, 21:36
Quote from: Jari Vanhatupa on 29.09.09, 14:32
Minä katsoin myös sitä samaa . . . ja ajattelin ensin, että tuossahan on Puchin kone eikä Soliferin käyttämä Anker-Laura.
Mutta siitä on vaikea sanoa tuosta kuvakulmasta, kun siinä puhaltimen kohdalla on niin tummaa. Siitä voi olla kyllä se puhaltimen ilmanoton kromisuojus irti . . toisaalta kun tarkemmin muistelen niin onkos tuo poljinkampien akseli ylempänä kuin Anker-Laurassa.
Siinä Soliferin puhallinjäähdytteisessä oli termostaatti. Vanhoissa mopoissa se oli aina rikki ja tapasimme ottaa sen muovisen ilmanohjaimen sieltä aina pois. Eipä silti kyllä minä olen joskus sellaisen toimivankin nähnyt. Sieltä puhallinkotelon sisältä tuli esiin semmoinen muovinen " tunnistin " moottorin lämmetessä,  joka näytti omistajalle, että termostaatti toimii.
Toinen erikoisuus siinä Anker-Laurassa oli luistiohjaus. Kaasutin tuli kiinni lohkoon, eikä sylinteriin.
:)

Edit: Todellakin, eihän tuossa olekaan Se Thermomat moottori, tuo on muutaman vuoden vanhempi kuin minä kuvittelin.
        Tarkempi historiikki löytyy tuolta:http://fi.wikipedia.org/wiki/Solifer_Export


Niin että siis Tomoksen lisenssillä tekemä Puch  :o

No eipä kumma ettei heti vaikuttanut tutulta. Ei ollut sitten niin minkäänlaista kuvaa että tuollaistakin olisi joskus tapahtunut.....
Myöhemminhän Tomos teki Soliferin jalkavaihteisia ja illmeisesti laatukin oli parantunut.
Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 30.09.09, 03:40
Minullekin oli uusi asia tuo Tomoksen tekemä Puch!  :o Olipa erikoinen juttu . . kaikkea sitä on ollut . . .

Jääketjut! Tuo oli aivan mieletön juttu pikkupokana. Ne asennettiin pyörään siten, että rengas tyhjennettiin lähes kokonaan ja sitten ketju laitettiin siihen renkaan ympärille ja lyhennettiin sopivan mittaiseksi.
Kun renkaaseen sitten pumpattiin ilmaa niin ketju kiristyi tiukasti paikoilleen. Yleensä tuo jääketju laitettiin vain etupyörään, silloin pystyi tulemaan lujaa kaarteeseen jolloin takapyörä lähti tosi makeeseen sladiin . . . .
:D
Noita jääketjuja sai myös mopoon! Ne olivat leveämpiä ja vahvemmasta langasta tehtyjä. Kokeilin sellaisia 80-luvulla Jawa kevytmodedissani. Tuossa Jawassa oli sellainen hankala rengaskoko johon ei saanut nastarenkaita. Laitoin ketjut etu ja takapyörään . . . pito oli aivan uskomaton mutta ikävä kyllä liiankin hyvä. Ketjut eivät tahtoneet pysyä kaarteissa paikoillaan . . ei sitten millään,  mopon ja kuskin paino oli liikaa niille.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Pekka Holopainen on 30.09.09, 08:40
Quote from: Olle Sälgmark on 29.09.09, 19:24
Piirros loistava,käytin näitä usein kuuskytluvun alussa. :)


Niin, ei siihen aikaan ollut polkupyöriin nastarenkaita. Ei niitä itse asiassa tarvittaisi nytkään - ellei sitten harrasta pyöräilemistä peilijäällä.

Minä ajan vuoden ympäri polkupyörällä mm. töihin (aina kun keli muuten sallii - räntäsateessa tai 40 asteen pakkasessa ei oikein viitti ajella). Polkupyörän renkaat ovat "melkein slicksit". Talvella pyörätiet ovat yleensä pinnaltaan lumilingon/auran tiiviiksi pakkaamaa lunta. Se on riittävän kova siihen, että vierintävastus ei kasva liian suureksi. Toisaalta se on riittävän pehmeää siihen, että rankaan kuvio uppoaa siihen tarpeeksi. Se ei siis luista renkaan eikä kengän alla, mutta luistaa suksen tai kelkan jalaksen alla.

Kuntien ja kaupunkien teiden hoidosta vastaavat "macho-miehet" eivät ilmeisesti ole ajaneet polkupyörällä sitten lapsuutensa tai kävellet 50 metriä pitempää matkaa, joten he eivät mitenkään voi tietää tätä. Siksipä pyöräteille vielä levitetään leveä ja paksu kerros hiekkaa. Ei se polkupyörällä tai jalan menoa kovin paljon haittaa, vaikka ei ole tarpeenkaan. Sen sijaa se haittaa tehokkaasti hiihtämistä ja potkurin tai kelkan kuljettamista. Näin hiihtäjät, äidit lapsineen tai "kelkkamummot" saavat aiheen siirtyä ajotien reunaan, jota ei useinkaan hiekoteta edes yhtä tehokkaasti kumma kyllä.

Pekka


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 06.10.09, 14:55
Muutama mainos -58,-59,-60  Helsingin Yliopiston almanakoista  :thmbup:
Monta sellaista merkkiä, joita en ole edes nähnyt, saati sitten kuullut  :(

[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]

Ja lopuksi, MUUMIN aforismi vuodelta -58  :D

[ attachment removed / expired ]

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 06.10.09, 16:04
Terve
Komeita mainoksia, otin tuossa muutaman kuvan allakasta vuodelta -25 ja yritän saada nuita pyörämainoksia tänne.
Voi olla että epäonnistun mutta yrittänyttä ei laiteta. :-[
Jos epäonnistun, yleistä tänä päinä, laitan ne kuvat jollekkin ja sitten katellaan.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: TOC on 06.10.09, 16:13
Quote from: Risto Sillanpää on 06.10.09, 14:55
Muutama mainos -58,-59,-60  Helsingin Yliopiston almanakoista  :thmbup:
Monta sellaista merkkiä, joita en ole edes nähnyt, saati sitten kuullut 

[ attachment removed / expired ]

  Ristohttp://www.uta.fi/koskivoimaa/tyo/1918-40/tera3.htm

Ketterästi polkee vaari,vaarilla on jaguaari. :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 06.10.09, 16:14
Quote from: Arne Wallen on 06.10.09, 16:04
Terve
yrittänyttä ei laiteta. :-[
laitan ne kuvat jollekkin.


EI LAITETA EI ,  :D

Laita toki, ja sit kattellaan :thmbup:

 Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 06.10.09, 16:38
tässä yritys

[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 06.10.09, 16:46
Quote from: Arne Wallen on 06.10.09, 16:38
tässä yritys


Tuiki tuntematon =>  ETEVÄ..... Arne  :thmbup:  :D

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 06.10.09, 17:06
Mielenkiintoisia mainoksia . . kun nuo Riston laittamat mainokset 50-luvun lopulla olivat ilmestyneet niin olin silloin 1-3 vuotias!
Mummolla oli naisten Jaguaari, oli varmaan sen noihin aikoihin uutena ostanut.
:)
Arnen laittamista mainoksista tuo "Etevä" polkupyörä toi muistoja mieleen . . 80-luvulla kun olin pyöräkaupassa myyjänä, niin eräänä päivänä tuli vaihdossa vanha "Petander" merkkinen polkupyörä, joka muistutti tuota "Etevää".
Siinä oli todella tuskallinen ajoasento, sarvet matalalla ja kaukana, etuhaarukan kulma oli loiva, ajo-ominaisuudet . . . . no, en halua muistella enään niitä . . . Ostin pyörän itselle muutamalla markalla ja ajelin sillä Vaasan Auto ja Moottorimuseoon.
Kysyin josko he haluavat sen sinne näytille. Kyllähän se kelpasi ja näytti olevan siellä vintillä vieläkin kun siellä muutama vuosi sitten kävin.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: TOC on 07.10.09, 04:04
Moottorikelkka menneiltä ajoilta.[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 07.10.09, 04:12
Quote from: Olle Sälgmark on 07.10.09, 04:04
Moottorikelkka menneiltä ajoilta.


Kiitos kuvasta  Olle  :thmbup:     Lisää  :D   Missä kuvattu/ koska ?

  Risto

  Aika "vänkän " näkönen moottori  ::)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: TOC on 07.10.09, 04:18
Oulun automuseo kerran kesällä.

Kompletti vehje,ajovalotkin. :)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 07.10.09, 04:29
Quote from: Olle Sälgmark on 07.10.09, 04:18
Oulun automuseo kerran kesällä.

Kompletti vehje,ajovalotkin. :)


Jeps  :D "härveli" oli myös tuolta => http://www.fsnordic.net/discussion/index.php?action=dlattach;topic=88025.0;id=216782;image    ?

  Risto

  Matavan näköinen KETKUPOLKKA  :thmbup:    Minkähän lainen patteri tossa valossa ?


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 07.10.09, 07:44
Mikä moottori tuossa pokukelkassa !!!! :laugh: Ei tuollaista voi olla . . . mikä ihme . . onkohan itsetehty?


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 07.10.09, 09:42
Quote from: Jari Vanhatupa on 07.10.09, 07:44
Mikä moottori tuossa pokukelkassa !!!! :laugh: Ei tuollaista voi olla . . . mikä ihme . . onkohan itsetehty?


Moottoroitu potkukelkka oli 70-luvulla myös syntymäpitäjässäni Nuijamaalla. Kelkka ja moottori oli hyvin yksinkertainen konstruktio. Moottorina oli moottorisaha, joka oli saranoitu kelkkaan sahan painopisteen kohdalta. Saha käyntiin ja ketjulaippa jäähän, käsipaineella ja kaasulla säädeltiin vauhtia jäällä. Meni isoa kovaa.

Hannu

"Ketterästi polkee vaari, vaarilla on Jaguaari.  Etupyörä menee littuun, vaari lentää hevon****** "  ;D


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: TOC on 07.10.09, 10:49
Mootorisoito isopyörä. ::) OE-708[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 07.10.09, 11:00
Quote from: Olle Sälgmark on 07.10.09, 04:04
Moottorikelkka menneiltä ajoilta.
[ attachment removed / expired ]


IC:n moottorita tuo näyttää , ulospäin  ;D Saattaiskohan kuitenkin olla ,että vain kuoret (sisältäen mopon moottorin) ja toinen sylindeeri on "reksiviittaa" ?
Entäs sitten vedon varmistus takapyörään.... Sirkkelinterä  :o

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: TOC on 07.10.09, 11:24
Quote from: Risto Sillanpää on 07.10.09, 11:00
IC:n moottorita tuo näyttää , ulospäin  ;D Saattaiskohan kuitenkin olla ,että vain kuoret (sisältäen mopon moottorin) ja toinen sylindeeri on "reksiviittaa" ?
Entäs sitten vedon varmistus takapyörään.... Sirkkelinterä  :o

  Risto


Otan selvää enemmän tästä mainiosta kulkupelistä. :)

http://www.oulunautomuseo.fi/


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 07.10.09, 11:38
Quote from: Olle Sälgmark on 07.10.09, 11:24
Otan selvää enemmän tästä mainiosta kulkupelistä. :)


Ei ainakaan minua varten tarvitse, otin jo :D  Rakentaja = Reijo Ervasti  :thmbup:

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Antti Laukkanen on 07.10.09, 14:00
Quote from: Orvo Välilä on 28.09.09, 22:36
Nostellaas vähän kun tuli tämä kuva vastaan tuolla muualla pusatessa......

Valistuneita arvauksia otetaan vastaan ( en nimittäin ihan sata varma tarkasta mallista ole itsekään ) ja tietäjälle palkinnoksi se perinteinen omakustanteinen.

Minusta laitteisto on hienosti patinoitunut ja noi valkosivut on ihan piste i:n päälle  ;D


Laitetaas tälleen vähän jälkijunassa vielä kommentti hienoon mopokuvaan. Tunnistaminen on sinällään helpohkoa, että Soliferin logo on tankissa ja Export-logo takalokarissa, kuten pappa-Exporteissa yleensä tapasi olla.

-A-


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 07.10.09, 16:37
Tässä vuodelta 1933 hiukka mainosta, ei taida Harley olla enään saman putiikin listoilla.

[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


Ja sitten tuon kuvan epätarkkuus, paranee kunhan harjoittelen tätä vuoden, ja te kattelette vanhoja mainoksia.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: TOC on 07.10.09, 19:24
Veli venäläisen apumoottori Rasnaja Masiina Sport,teho,riittää juuri ja juuri :)

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Pekka Kaljunen on 08.10.09, 06:44
Quote:
(http://omakone.net/kuvagalleria/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=3062&g2_serialNumber=3)

Valistuneita arvauksia otetaan vastaan ( en nimittäin ihan sata varma tarkasta mallista ole itsekään ) ja tietäjälle palkinnoksi se perinteinen omakustanteinen.

Minusta laitteisto on hienosti patinoitunut ja noi valkosivut on ihan piste i:n päälle  ;D
[ attachment removed / expired ]

Ja tässä hieman nuorempi "velipoika" eli vuosimalli 1973, loputkin puuttuneet osat ovat nyt löytyneet ja asettuvat paikoilleen talven pimeinä iltoina - rekkari ruuvataan kiinni ensi keväänä !


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Pekka Kaljunen on 08.10.09, 07:22
Quote from: Antti Laukkanen on 03.06.09, 08:19
Solifer-mopoissa käytettiin myös vastaavia Huret-mittareita. Kaiketi jo 70-luvullakin. Jos ei ihan väärin muista, niissä on taulun alareunassa joko Soliferin tai Tunturin logo. Ja just tuommonen musta naksumatkamittari mun Helkama-pyörässä oli :)

Mutta eikö mistään löydy semmoisen originaalin IKU-mittarin kuvaa...

-A-[ attachment removed / expired ]
Jep, Huretin valmistettapa hyvinkin ja Solifer-logolla somistettuna, tässä alkuperäinen toimiva sellainen -73 Exportista


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 08.10.09, 10:20
Pekalla hieno 73-Exportti . . .Noitahan oli myös semmoisia vaalean vihreitä.  Arvaa vaan, kuolasinko minä aikoinaan tuommoisen perään kun niitä ensikerran näin! Olin ajellut pitkään vanhemmalla isopyöräisellä Exportilla ja tämä uudempi malli 21" pyörineen ja Tomos moottoreineen näytti niin modernilta ja vauhdikkaalta. Tuntuu uskomattomalta, että nyt nämä ovat museo-mopoja joita entisöidään . . . niin se aika kuluu ettei huomaakkaan.
???


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: mtanttar on 08.10.09, 10:43
Näitä kuvia kun katselee niin alkaa tosissaan tehdä mieli tuollaista "vanhaa kunnon" mopoa. Ja tietysti moottoripyörääkin tai skootteria (oikeaa skootteria eikä mitään mopoa), mutta korttia ei ole ja se maksaa...

Kesällä vuokrasin huvikseni moposkootterin ja ajelin sillä tunnin verran, edellisen kerran ajoin mopolla yli 10 vuotta sitten. Hauskahan sillä oli ajella pikkuteitä peltojen keskellä. En tiedä kehtaisinko kuitenkaan ajella ihmisten ilmoilla varsinkaan kakstahtimopolla kun itseänikin usein ottaa päähän se jatkuva pärinä jota joskus joutuu kuuntelemaan.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Pekka Kaljunen on 10.10.09, 13:57
[ attachment removed / expired ]

Helkama Kulkuri 1979. 30 vuotta ja Still Going Strong.....tai ainakin suurimman osan ajasta ! Rajausvirhe laskettakoon puuskutuksen piikkiin ja kameraa säälien kuva tuli näppästyä ennen mustia sormia...


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 10.10.09, 15:39

Sehän on oikein kuntoilukäytössä, kun polkimissakin on varvaskoukut paikoillaan. Miten ne ketjut nyt noin . . . taisit ylittää rakenteellisen nopeuden?
Hienosti säilynyt vanha Helkama. Ketjusuojan suojamuovikin on vielä paikoillaan. Tosin monet jättivät sen paikoilleen tarkoituksella . . . ja sopiihan se tuohon siniseen pyörään. Sieltä alta vain paljastuisi se kiiltävä ketjusuojus jos tuon repisi pois. Tosin vanhemmiten se ei enään tahdo lähteä irti yhdellä vedolla vaan irtoaa pieninä paloina . . .


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Pekka Kaljunen on 10.10.09, 16:31
Joo - äänen nopeus ei ihan ylittynyt, mutta alamäessä käyty kisailu isoimmalla vaihteella sai rakenteellisen nopeuden ylityksen aikaiseksi kuvassa näkyvin seurauksin. Ikinä ennen ei oo Kulkurista ketjut pudonneet ja taas putos.... Huomiosi sinisestä suojamuovista on aivan oikea - alkuperäinen suojamuovi alkuperäisessä suojuksessa. Ajattelin kyllä heinäkuussa irrottaa sen kolkytvuotisjuhlapäivän kunniaksi ja päästää metaallinkiillon valloilleen, mutta enpä sitten raaskinnut - katsotaan nyt sitten esim. kymmenen vuoden päästä uudelleen, vaikka veikkaan, että jos sitä ei tähän päivään mennessä ole hennonnut irrottaa, niin kuinka sitten myöhemminkään ! Säilynyt on oikea termi kuvaamaan Helkamaa, koska se on ollut omistuksessani koko ajan ja sillä on jopa kierretty Suomenmaata ihan pitemmän kaavan mukaan, mutta entisöintipuuhiin en ole joutunut, koska pyörää ei ole koskaan päästetty kurjaan kuntoon (toisin kuin omistajalleen välillä kävi....). Varsinaisessa kuntoilukäytössä on nykyään Crescentin "citymaasturi", mutta kyllä sen antamat kyydit ovat kuitenkin laimeaa hupia Kulkurin tarjoamiin verrattuna ! Varvaskoukut ovat pari vuotta pyörää nuoremmat lisävarusteet, mutta remmeineen kaikkineen vielä alkuperäisessä iskussa. Säämiskäsatula ja sarvien gripit ovat aikoinaan retkeilykäytön myötä hankittuja mukavuusvarusteita.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 26.10.09, 05:06
Vaide-pyörä  :thmbup:  Merkki ja vuosimalli ?  :o

[ attachment removed ]

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 26.10.09, 14:33
Ovelasti on kyllä tuo "vaihdelaatikko" tuolla keskiön alla. Veikkaan, että vaihteita on kaksi. Olisipa mukava päästä katsomaan mitä tuo vaihdelaatikko on "syönyt"
:)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: TOC on 26.10.09, 17:42
Ennennäkemäton v-pyörä.

Täällä tietoa,kuvia ym mukavaa ainakin ulkolaisista pyöristä.

http://www.cykelhistoriska.se/cyklara.htm


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 26.10.09, 19:28
Nyt laitto Risto vaikean, kerro enemmän tuosta, voiko olla enklantilainen?


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Pekka Kaljunen on 27.10.09, 07:29
Quote from: Risto Sillanpää on 26.10.09, 05:06
Vaide-pyörä  :thmbup:  Merkki ja vuosimalli ?  :o

  RistoEikös tuo ole saksalainen kirjoituskone eli Adler ? Tuttavalla on entisöitynä ao. merkkinen feminimimankeli (Kiitos Juicelle oivasta kutsumanimestä) keskiövaihteilla (3 kpl) vuodelta 1939 ja kovasti on samanoloinen.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 27.10.09, 10:21
Quote from: Pekka Kaljunen on 27.10.09, 07:29
Eikös tuo ole saksalainen kirjoituskone eli Adler ? Tuttavalla on entisöitynä ao. merkkinen feminimimankeli (Kiitos Juicelle oivasta kutsumanimestä) keskiövaihteilla (3 kpl) vuodelta 1939 ja kovasti on samanoloinen.


Ota Pekka joskus siitä kuvia ja pistä näytille. Jos siinä on tuommoinen "vaihdelaatikko" niin kysy hieman käyttökokemuksia.
Sitten kun omistaja ei huomaa, niin avaa se vaihdelaatikon kansi ja ota sieltä sisältä vielä pari kuvaa meidän iloksemme . .
;D


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Pekka Kaljunen on 27.10.09, 10:47
[ attachment removed ]

POKS - keskiö räjähti ! Vaihdevivusta vielä sen verran, että siinä on peltikulissi, josta pykälät löytyvät. Kaava mutkittelee pituusssuunnassa vähän samaan tyyliin kuin joissakin automaattivaihteisissa autoissa.Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 27.10.09, 11:11
Quote from: Pekka Kaljunen on 27.10.09, 10:47
POKS - keskiö räjähti ! Vaihdevivusta vielä sen verran, että siinä on peltikulissi, josta pykälät löytyvät. Kaava mutkittelee pituusssuunnassa vähän samaan tyyliin kuin joissakin automaattivaihteisissa autoissa.


No, jopas räjähti "POKS"  tietoa "kotkasta"  :thmbup:.
Kyseisen pongasin vuonna -06 Vehoniemen automuseon katosta, lähempi ulkopuolinen tarkastelu oli hankalaa, lenteli senverran korkealla  :D

Kyseessä on vuoden 1939 Adler. oli sikäli mielenkiintoinen kohde , koska itselläni on v.-39 Adler 98 cc moottoripyörä.

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 27.10.09, 11:46
Olipas siinä vaihdelaatikossa huikeaa tekniikkaa! Aivankuin mopon vaihteistossa, liekö tuolla ollut oikein öljytkin sisällä?


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 14.12.09, 14:33
No kysympä täältäkin.Ei kellän satu nurkissa oleen ase capriin sitä lampunkopanpeltiä.Elikkä peltiä ohjaustangon päälle.No mittari lamppu ja sen kehyskään ei tekis yhtään pahaa.Sellaset multa puuttuu,lisäksi pakokäyrä,"kiinnitysmuttereinee" ja ketjusuojan ulompi pelti.Sellanen nyt työn alla.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 15.12.09, 08:49
Tuli juuri tollanen Hermes merkkinen polkupyörä.Pyörä on varmaankin jostain kuuskytluvulta.Hieno miestenpyörä.Maalaus ihan kunnossa,sellanen sininen ja kapeita vakoisia "raitoja".Ketjusuoja alumiinia ja komeasti leikattu siihenkin teksti hermes.Etuvanne vaan ei ole alkuperäinen,koskaa se on punainen,valkoisella raidalla.Takavanne sensijaan on aivan alkuperäinen.Satulana legendaarinen Lepper,ei niitä jousia takana.Satulakin voi ollavaihtunut,en tiedä.Ainoa missä on sanomista,on ohjaustanko,jonka vain toinen pää on vähän ruosteessa,muuton orkkis peli.Laitan pyörään uudet renkaat ja puunaan sen ja jos vielä jostain sais sen alkuperäisen etpyörän.Puunailujen jälkeen vien pyörän vintille,ihmetelköön sitten aikanaan periliset kyseistä pyörää.Sielä muuton on minun kulkurikymppi,oiskohan tuolta seitkytluvulta.Kulkuri tosin on kärsiny,tiettehän te nuoret pojat,eikä sitä ole fiksattu.Kyllä sillä ajaa voi,mutta etujarruvaijeri ja jokin muukin vaijeri oli poikki.Maalaus kärsinny,saa toki korjattua,mutta toistaiseksi sille ei ole tehty mitään.Oli ihan alkuperäinen jopokin,mutta sen myin viimetalvena huutonetissä ihan sikahintaan.Uskokaa tai älkää,mutta siitä kilpaili yksitoista huutajaa ja lopulta jopo irtos hintaan 326€.Tosin olihan se kokolailla siisti,jopa raidat ja teksti tallessa.Paremmin mä noita mopoja.Olis muuton sachin osia jonkun verran,ei kaasareita.Kaikkea muuta saattaa löytyä ylimääräisenä.
Että sellasta tälläkertaa.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 15.12.09, 13:17
tossa olis toi mun Velo mopedini vuodelta -63.Eli ensimmäinen tolla etupäällä.Kyseinen mopohan on okland sving,taikka jupiter,ihan miten vaan.Käsittääkseni oli useita maahantuojia ja kaikki anto sille oman merkkinsä.Tuleeko muita merkkejä kyseisestä moposta mieleen.Jos en väärin muista,nimenomaan veloa toi jokin kokkolalainen yritys maahan.Voi paska toi kuva olikin liian iso,tarvii jossain vaiheessa vähän pienentää ja liitän sen sitten.Mutta siis mopo on okland sving.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 15.12.09, 14:40


[ attachment removed / expired ]
Tässä se nyt on kuvaa pienennetty.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 15.12.09, 15:30
Tervehdys Harri ja tervetuloa mukaan laadukkaaseen mopo ja fillarikeskusteluumme . . . . :)

Jännä tuo Velo mopedi . . . en muistanut, että tuota tehtiin senkin nimisenä. Minulla on ollut kyllä muutama lähes samanlainen mopo mutta ne olivat juuri niitä Jupiter tai Ögland merkkisiä. Näyttäisi tuossa olevan melko hyvin osat tallella, tuo puuttuva ketjusuojan takakappale voi olla hiukan vaikeampi löytää.

Tuossa kun puhuit siitä Hermes polkupyörän raidoitetusta vanteesta . . . niin tuli mieleeni eräs kerta kun kävin yhdessä vanhemmassa pyöräliikkeessä. Siellä kun juttelin kaikenlaista, niin näyttivät minulle sellaista vanhaa vanteiden ja lokasuojien raidoitustyökalua.
Siinä oli sellainen pyörivä trissa, sitä trissaa kuljetettiin raidoitettavan vanteen pinnalla ja samalla sitten sormella otettiin tukea vanteen tai lokasuojan reunasta. Siistiä raitaa syntyi sillätavoin. En muista enään oliko siinä jonkinlainen maalisäiliökin, vai oteettiinko siihen trissaan maalia jollain muulla tavoin.
Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 15.12.09, 18:45
Toi takakappale tohon ketjusuojaan on tossa tarakalla,että kaikki osat on ja ne on vieläpä alkuperäisiä.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: TOC on 15.12.09, 22:14
Quote from: Harri Kauranen on 14.12.09, 14:33
No kysympä täältäkin.Ei kellän satu nurkissa oleen ase capriin sitä lampunkopanpeltiä.Elikkä peltiä ohjaustangon päälle.No mittari lamppu ja sen kehyskään ei tekis yhtään pahaa.Sellaset multa puuttuu,lisäksi pakokäyrä,"kiinnitysmuttereinee" ja ketjusuojan ulompi pelti.Sellanen nyt työn alla.


Etsikelin täältä Ruotsista ilman tulosta,näyttää olevan harvinainen vehje tänään.

Olisit kyselly 60 luvun loppupuoliskolla niin olis ollut ja monta :laugh:


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 16.12.09, 06:01
No tosta ase caprista vielä.Asehan on vain suomalainen merkki,johtuen siitä kun Helkama toi maahan omistamansa ase oy:n lukuun kyseistä skootteria.Oikeastihan se on agati garelli,ainakin lähtiessään italiasta.Ase capreja valmistettiin muistaakseni vuodesta 1958 vuoteen 1965,mutta varmana tietona on,että ainakin -68 on rekistöröity.Tuola eteläamerikassa skootteri on yhä edelleen tuotannossa,vaan kun ei nyt olla prasiliassa.Kai nyt joku saattaa bongata kyseisiä osia jostain.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 16.12.09, 06:20
Quote from: Risto Sillanpää on 29.09.09, 19:07
Myönnetään ,,,,,, piirros-kuvallinen ilmaisu ei ole vhvimpia puoliani, kuten tuossa taannoin jo tuli todettua/ todetuksi.
Suonette kuitenkin tämän piirros-kuvallisen ilmaisun kyseisestä. Mielestäni aika todenmukainen, verraten 45-vuoden takaiseen muistelooni :-[ Kyseessä on ?.... kuka muistaa , mikä ?


[ attachment removed / expired ]

Kuvaa eikä konkreettista tallennetta  ole, koska lainasin kyseisen -60 luvulla naapurin pojille, ja palautettuna oli käyttökelvoton (hävitetty :()    LAINASSA EI TAVARA PARANE  >:(

  Risto
No noihan on "rauskut".Näin muuton viimetalvena kyseiset myytävänä kirpparia ja ne oli vieläpä uudet.

Noo


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 16.12.09, 07:00
Menin juuri alas tonne talliini ja se Hermes oli siinä nyt pahasti ovensuussa,eli vien sen tänään vinttiin.Täälä on kuva aiemmin tällä keskustelupalstalla kyseisestä pyörästä.Ainoa ero on,että siinä näkyy olevan valkoiset vanteet.Olikohan niitä valkoisia ¨,että värillisiä vanteita alkujaan kyseisessä pyörässä.Elikkä kumman paukkupullon ostan etuvannettani varten?Tosin jos se olisi valkoinen ainoa oikea väri,tarvis mun sit maalata takavannekkin.Ja oisko hyvää kikkaa keskiön putsaukseen.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 16.12.09, 18:03
Tässä olis tämän hetken tilanne meikäläisen nykyisestä projektista.Tänään purin etupään pois.

[ attachment removed / expired ]

No tulihan tänään muutakin tehtyä,vein sen hermeksen vintille ja otin etupyörän pois.Pitää purkaa pinnat ja maalata se vanne.Siitä tulee se sininen,löysin meinaan juuri oikean sävyisen värin paukkupullosta,mikäli korkin väri vaan täsmää.No haen siihen uudet pinnat ja enköhän sitten saa aikaiseksi noi raidatkin siihen.Se tietysti tulee kirkkaampi,kuin takapyörä,mutta aika sitten kultaa "muistot",tässä tapauksessa haalistaa uuden kiillon.
Toi projekti on se meikäläisen skootteri.Se oli ihantikissä,mutta olen jo aika hyvin sitä purkanut.Meinaansen purkaa niin atomeiks,kun sen vaan saa ja maalaan ja laitan.Tulee uudet männänrenkaat,mahdollisesti laite porautetaan.Mäntiä nimittäin on aika helposti saatavilla.Tuli siinä purkaessa vastaan vähän muitakin puutteita,eli oikeasti tarvis jo melkein koko hökötys saada varaosiks.tänään tuli esiin,että tarvis saada toinen etujousi uusittua ehjään,taikka sitten tehdä molemmat uusiksi kokonaan.
Katsoin vintillä sitä mun kulkurikymppiänikin.Eihän siinä ollukkaan,kun etujarruvaijeri poikki.Sitten takavaihteiden vaijeri on niin rispaantunut takapäästä,ettei se oikein meinaa pelata.Maalaus on vielä kohtalaisen hyvä ja kumitkin päälisinpuolin ehjät,tosin aika sileät.Sillä varmaankin huristelen ensi kesänä.
Että sellasta tänään.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 17.12.09, 17:44
Tänään en skootteriin koskenutkaan,purin pinnat siitä fillarin pyörästä,hioin ihan kiiltäväksi ja vetelin speijaten pohjamaalin.AAmulla sitten spreijaan pintavärin ja vien pyörän pinnattavaksi uusilla pinnoilla.Jostain syystä minua askarruttaa,miltä pyörä näyttää,kun etupyörä on kuin uusi,vanhassa pyörässä.Sain "etukapankin "hyvin putsattua,kun se oli irtaallaan.Tuli sekin samalla puunattua ja rasvat vaihdettua.Millä hitolla saan takakapan putsailtua,kun se on pyörässä kiinni.On se aika törkysessä kunnossa ja olis siisti varastoida puhtaana.
Että tänään tällästä.Terveisin Harri


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 17.12.09, 18:14
Quote from: Harri Kauranen on 17.12.09, 17:44
Tänään en skootteriin koskenutkaan,purin pinnat siitä fillarin pyörästä,hioin ihan kiiltäväksi ja vetelin speijaten pohjamaalin.AAmulla sitten spreijaan pintavärin ja vien pyörän pinnattavaksi uusilla pinnoilla.Jostain syystä minua askarruttaa,miltä pyörä näyttää,kun etupyörä on kuin uusi,vanhassa pyörässä.Sain "etukapankin "hyvin putsattua,kun se oli irtaallaan.Tuli sekin samalla puunattua ja rasvat vaihdettua.Millä hitolla saan takakapan putsailtua,kun se on pyörässä kiinni.On se aika törkysessä kunnossa ja olis siisti varastoida puhtaana.
Että tänään tällästä.Terveisin Harri


Takakapan voisi puhdistaa esim hammasharjalla, olen moneen mutkikkaaseen kohtaan tuota käyttänyt.En tosin hampaita sillä sitten....


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 18.12.09, 11:05
Toinen kätevä puhdistusväline on pienehkö maalipensseli jonka harjaksia lyhentää noin 1,5cm jolloin siitä tulee jäykempi. Sitten pieni suihkaus Crc:tä tai vastaavaa ja lopuksi rätillä. Takaratas kannattaa ottaa irti jos se on jousikiinnitteinen. Silloin se on helppo putsata irtonaisena, sensijaan kierrekiinnitteistä ei yleensä saa irti jollei napa ole purettuna, jolloin vetäjän saa ruuvipenkkiin kiinni.
Puhtainta tulee tietysti yhdistelmällä: Moottoripesuaine, vesisuihku, paineilma ja rätti mutta haittapuolena on se, että liuoitinpesuaine tunkeutuu tällöin myös navan sisään liuoittaen vaseliinia ja irroittaen hiekanjyviä, jotka sitten alkavat "rohista" navan laakereissa. Tosin voihan sen navan huoltaa sisältäkin siinä samalla. Oikein pinttyneen 60-luvun lian saa pois pata-patalla ja Crc:llä.

Mielenkiintoinen tuo Ace Capri skotteriprojekti. Siitä tulee varmaankin tosi herkullisen näköinen, kunhan valmistuu. :)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 18.12.09, 16:12
Skootteri projekti meni tänään jäihin.En meinaan saannu ohjauslukkoa pois,että olisin saannu loput pellit irti rungosta.Halvattu oli ruuvi niin pirusti kiinni,että se nuljaantu,eikä tietenkään kotona ollu porakonetta.Sain mä takahaarukan irti ja takatelarit putsattua ja pohjamaalattua.
Fillarin pyörä on nyt maalattu ja viety pinnotettavaksi.Saan varmaankin maanantaina pinnattuna takasin.Sitten siihen maalataan raidat.Sitä varten kyhäsin sellasen pienen siveltimen ja laitoin kiinni "sabluunaan.Lyhensin sudin karvat noin kolme millisiksi.Tää sabluuna on ihan  hyvä laite,suti meinaan on joka kerta juuri samassa kohtaa vannetta,vaikka sen tämän tämän kastaakin.
Että sellasta tänään.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 19.12.09, 17:20
Tänään 19/12.2009 viimein lähti skootterin pellit.Alkaa putsaus ja maalaus.
Fillarin pyörä on sielä pinnauksessa.
Semmosta tänään

[ attachment removed / expired ]
Tässä runko sitten riisuttuna.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Roni Vasarainen on 19.12.09, 22:26
Quote from: Harri Kauranen on 15.12.09, 14:40
Tässä se nyt on kuvaa pienennetty.


Katos vaa mikä sattuma, Meillä on ihan samanlainen Jupiter Sport kellarissa. Ja ihan alkuperis/ajokunnossa.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 20.12.09, 06:44
Joo,näitähän on vaikka kuinka monen merkkisiä,koska joka maahantuoja anto oman merkin kyseiselle mopolle.Alkuperähän on norjalainen Jonas öklandin tehdas,joka näitä väänsi.Tai miten taas tonkin ottaa,meinaan runko on prässäilty saapasmaassa.Silti puhutaan aina öklandista.Aito oku,eli mikä on tuotu norjasta kokonaisena,siinä on tankin sivuissa okun merkit ja sellaset salamat takalokarissa.Täälä kasatuissa,siis toisenmerkkisissä ei ole okun merkkiä,tuskin muutakaan merkkiä tankissa.Ja sportissahan taas on se tankki erilainen,sellanen "urheilullisempi".


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 20.12.09, 21:40
No niin.
Tää päivä menikin nippeleitä putsaillessa ja vähän paskoja pois rungosta.Eli en saannu paljon mitään aikaseksi,mutta edes vähän.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 21.12.09, 18:00
No niin,tänään 21/12.2009 sitten taas vähän tapahtu.Runko tuli hiekkapuhallettua ja pohjamaalattua.Siinähän sitä.
Polkupyörän pyörä ei tullu vielä tänäänkään,jos huomenna.
Tossa runko on kuivamassa.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 22.12.09, 06:25
Tuli näin aamulla toi polupyörän etpyörä pinnauksesta.Nyt menen maalaan ne raidat.Laitan viilpenkkiin vanhanetuhaarukan,että on helppo pistää pyörä pyörimään.Mulla on sellanen "sabloona",vaikka voin käsivaraltakin yrittää kapeaa raitaa.Katotaan kuinka käy.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 22.12.09, 20:28
Fillarin vanteesta tuli hyvä.Vein sen pyörään paikalleen ja hyvältä näyttää.
Skootteri operaatio kanssa sai vähän väriä pintaan.Pari ohutta kerrosta tuli vedettyä,siis ohutta kerrosta.Kyllä tarvii ruiskuttaa vielä ainakin pari kerrosta,enne kuin tulee hyvä,mutta parempi vedellä ohuita kerroksia,kuin yrittää kerralla parilla.
Tältä näyttää tänään.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 23.12.09, 06:08
Tuo maalaaminen on mielenkiintoista puuhaa, en tiedä kuinka ammattilaiset homman tekevät mutta samaan tyyliin minäkin tapaan maalata kuin sinä tuossa teit. Ohuita kerroksia ettei maali valu . . .  haittana on vain se, ettei tasaista kiiltopintaa synny vaan jää paikoitellen semmoinen "pölyinen" pinta vaikka pohjatyö onkin tehty hyvin. Minä ratkaisin asian siten, että kun maali on kuivunut niin hioin sen hiomatahnalla tasaisen kiiltäväksi ja tarvittaessa maalaan vielä lisää ja hion. Lopuksi sitten ohuita kirkaslakka kerroksia jotka myös hion kiiltäviksi.
En tiedä meneekö homma tuollalailla "sääntöjen" mukaan mutta lopputulos on upea, maalipinta on sileä kuin peilin pinta.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 23.12.09, 07:41
Mä taas teen niin,että pari viimestä kerrosta maalaan niin peräjälkeen,että edellinen kerros on vähän nihkee.Sillai tulee silee pinta,kun maalia silläkonstin saa kunnon kerroksen.Kävin jo aamusta heittämässä yhen maalikerroksen ja iltapäivällä ne pari nopeeta,niin nää osat ois sitten maalissa.Ammattilaiset varmaan osaa ruiskuttaa sopivan maalikerroksen "laakistakin",mutta parempi minusta edetä vähä vhältä,vaikka aikaa meneekin enemmän.Mutta mihinkäs meillä kiire olis.
Kaikille HYVÄT JOULUT,jos vaimo ei vaikka enää päästäis talliin.Eilen meinaan tuli villapaita maalattua,vaikka oli haalarit päällä,tosin puolet napeista auki.Oon saannu uuden takkinikin hiasta vähän valkoseks,eli talliin ei kannattais mennä kun haalareissa sen jälkeen kun juuri olet sielä maalaillu.Taikka yleensä ottaen sinne pitäis aina mennä jokin sukelluspuku päällä,ainakin meikäläisen talliin.
No joka tapauksessa niitä jouluja.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 24.12.09, 05:58
Siitä tuli mielestäni kohtalaisen hyvä siitä polkupyöränvanteesta.Onnistu se raidan tekokin.Pyörä lähti tänäaamuna lainaan.Tiedä koska tulee takasin.Veljen vaimo sitä lainas,menee johonkin näytelmään.No kyllä se sieltä takasin tulee.
Nyt tuli ehdoton kielto mennä joulunaikaan tonne talliin,että hommat on muutaman päivän seis.No kiirekkös tässä oikeesti mihinkään oliskaan.Tehään sitten taas ensivuoden puolella.
Se on toi vaimoväki vähän tiukkana joskus tollasissa jutuissa.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Markku Vierelä on 30.12.09, 16:40
http://www.motorcyclenews.com/upload/261558/images/fighter-sidecar-1.jpg

Ilmailuhenkinen rätkytin


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 01.01.10, 20:00
Pyhät on sitten ohi.No tänään ei tapahtunu muuta,kuin tein pari uutta vaijeria.Eli tinasin nipukat varppien päihin ja lyhensin sopiviksi.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 02.01.10, 18:47
Teimpä eilen pari vaijeria.Hitto ja tuli kymmenkunta senttiä lyhyet,eli niistä on lyhennettävä toiseen käyttöön.Ei ollu enää kuorta,eikä vaijeria tarpeeks uusien tekoon.No tänään sitten vaan peseskelin osia.Päivähän on tänään tammikuun eka.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 04.01.10, 04:54
Nyt on tammikuun neljännen päivän aamu.Rupesin illalla pikkusen jo skootteria kokoamaan ja haalin muttereita ja prikkoja kasaan,että pikkuhiljaa alan niputtaan vekotinta.Kävin illalla katsomassa sitä näytelmää,missä esiintyy meikäläisen polkupyörä.Oli muutama hauska kohta siinä näytelmässä.Kyllä harrastajatkin osaa.No koitan tänään saada edes vähän aikaan,katotaan nyt.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 04.01.10, 09:42
Nyt kun talvi on parhaimmillaan ja lunta yllinkyllin, niin tuli mieleeni sellainen asia kun Mopon ja moottoripyörän sukset! Onko foorumilla ketään joka olisi ajanut kaksipyöräistä suksilla varustettuna?
Näin kerran sellaiset metalli-sukset 70-luvulla, erään liiterin hyllyllä. Kun kysyin mitkä nuo on, niin vastaus oli: Ne on mopon sukset!
Niissä oli jousia ja ilmeisesti joustivat vähän joka suuntaan . . . Olen ajanut useita talvia mopoilla ja moottoripyörillä ja kun mietin noita suksia . . . niin . . . mitäköhän hyötyä niistä itseasiassa oli? Oliko tarkoitus vain pysyä varmemmin pystyssä, vai päästä paremmin etenemään pehmeässä lumessa . . . .
???


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 04.01.10, 10:38
Olen kokeillut, suksethan ovat rungossa kiinni ja jousikurmitettu siten että nousevat ylös ellet pidä jalkoja niillä, ainakin tämä malli millä ajoin.
Tarkoituksena oli kyllä pitää pyörää pystyssä eli kun nojasit mutkissa, hellitit hiukka jalan painoa ja pyörä kallistui.
Tuon aikaisilla renkailla sukset oli enemmän kun tarpeen nimittäin kesärenkaita nuo lähes kaikki olivat, toiset karkeampia toiset lähes slicksejä.
Viimeks näin tuollaiset Ajan Osa nimisen mp- liikkeen kellarissa 6-70 luvun vaihteessa, oli ihka uusi pari, ei ole liikettä eikä Laaksosta enään.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Seppo Kolehmainen on 04.01.10, 23:22
Isälläni oli Jawassa juuri tällaiset sukset 1950-luvun alkupuolella. Hän ajoi kesät-talvet moottoripyörällä (nykyään ajateltuna hullun hommaa), mutta kun piti päästä liikkumaan eikä ollut autoa. Tähän yhdistelmään kuului vielä kasvojen edessä ollut sellainen pleksilieriö eli ikäänkuin eteenpäin suunnattu kasvoja vasten ollut avonainen lieriö, joka suojasi jenkin verran ajoviimalta. Oli isälläni toki muutenkin ajovarusteet tilanteen mukaan, ei paljon miestä näkynyt niitten vaatteiden alta.

Seppo


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 05.01.10, 17:19
Just tollaset sukset,molemmin puolin mopoo.Sellaset yks Rami laitto viimetalvena mopoonsa,en tiedä mistä oli löytäny.Ajeli se hurua viikon pari sillä mopollaan.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 05.01.10, 19:30
Tänään hetken rasvailin vaan vaijereita.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Linnea on 05.01.10, 19:45
Se pleksilieriö totteli nimeä " kuonokoppa", ainakin pohjanmaan suunnalla.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 06.01.10, 03:47
Quote from: Paavo Olavi Antila on 05.01.10, 19:45
Se pleksilieriö totteli nimeä " kuonokoppa", ainakin pohjanmaan suunnalla.


Täällä Vaasassa me sanottiin niitä 70-luvun alussa "tötteröiksi" Poikaporukoissa naureskeltiin niille vanhoille papoille jotka ajelivat vanhoilla Zundapeillaan "tötteröt" päässä. Siinä tötterössä on sama idea kuin isossa takin hupussa. Kun laittaa hupun päähän niin se muodostaa tavallaan samantyyppisen tötterön, eikä kasvoihin tuule enään.
Ovat kyllä kadonneet katukuvasta nämä "kunnon työmiehet" jotka ajelivat työmatkojaan pappamopoilla. Eipä silti kyllä täälläpäin pyöri katukuvassa vielä noin vuosi sitten, pari vanhaa kunnon työmiestä pappatuntureineen ja salkkuineen.
:)
Olihan se mopo kätevä peli työmatkoilla. Minustakin tuli myöhemmin tuollainen työmatka-mopoilija. Alelin 70-luvun puolivälissä työmatkaa Solifer Exportilla, ohjaustangossa roikkui kangaskassi, siellä oli eväät ja Airamin termospullossa kahvia. Sitten myöhemmin tuli moottoripyörä ajopeliksi työmatkoille. Niillä pienemmillä ajoin ympäri vuoden mutta isommat olivat liian hankalia talvikäytössä, joten siirryin talviajossa takaisin mopoon, ajopelinä oli erilaisia pappatunturita ja Jawa kevytmopo.
Tuo Jawa oli erittäin mukava ajaa ja sen käyntiääni oli tavattoman hiljainen. Pidin siitä hyvin paljon mutta se oli talvella hankala käynnistää, koska se käynnistettiin "takapyörän kautta" takapyörään meni kahdet ketjut.
:)

Edit: Piti oikein mennä katsomaan, että löytyisikö jostain kuvaa siitä Jawa moposta . . . ja onhan niitä kuvia netissä vaikka kuinka paljon. Näköjään se minun Jawa oli tyyppinimeltään "babetta".  Tuossa alla olevassa linkissä on kuvia sellaisesta, on siellä kyllä muitakin tyylikkäitä mopoja.

http://forum.moped.ee/muud-f7/vandade-mopeedide-reklaamtrukised-t130.htm


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: harriveikko on 06.01.10, 05:16
Tässä meidän lähellä asu vanhempi herrasmies pari vuotta sitten,nyt joutu hoitokotiin.Ikää herralla on ainakin kahdeksankymmentä vuott.Pari vuotta taaksepäin herra mopoili kauppaan ja sillä oli vielä sellanen "töttörö".Niitä muistan kun olin pikkupoika,mutta eipä kätevää vekotinta sen jälkeen juuri ole näkynny.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: TOC on 29.01.10, 17:19
Quote from: Harri Kauranen on 05.01.10, 19:30
Tänään hetken rasvailin vaan vaijereita.


Vieläkö rasvailet vai joko capri kulkee...... :)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 07.02.10, 10:12
Tällainen löytyi, eli isäni siinä moottoripyöränsä selässä -40 -50 lukujen vaihteessa.Taustalla Martinkylän kansakoulu.

[ attachment removed / expired ]


Unohtui mainita Rex merkkinen tuo pyörä.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 07.02.10, 13:14
Sinäsnsä tyylikäs kuva! Liekö tuossa menty oikein vartavasten poseeraamaan tuohon paikkaan. Pyörä taitaa olla isohko kaksitahtinen? Mahtaako pyörä olla vielä tallessa jossakin Arnen salaisessa kätkössä.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 07.02.10, 14:09
Pojan kaverin tallissa kuvattu 2005, merkkiä en huomannut katsoa, enkä tiedä/ tunnista ?.... Saatta olla vieläkin tallessa tuolla tallissa (Eurassa) jos jotakutaketä kiinnostaa  :D

[ attachment removed / expired ]

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: TOC on 07.02.10, 14:11
Helkama luulen


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 07.02.10, 14:39
Quote from: Olle Sälgmark on 07.02.10, 14:11
Helkama luulen


Joo . . Hopeasauma mopedi, eikös se nimi niin ollut. Tuossa on ollut Demmin moottori. Se oli jotain 80-lukua kun oltiin kaverin kanssa semmoisia "mega-harrastajia". Kaverillani oli mm. Uusia Demmin osia niin paljon, että niistä pystyi kokoamaan tehdasuuden moottorin.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 07.02.10, 15:57
Tuollainen koneen syövereistä :D.... Naantali 2005

[ attachment removed / expired ]

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 07.02.10, 16:03
Quote from: Jari Vanhatupa on 07.02.10, 13:14
Sinäsnsä tyylikäs kuva! Liekö tuossa menty oikein vartavasten poseeraamaan tuohon paikkaan. Pyörä taitaa olla isohko kaksitahtinen? Mahtaako pyörä olla vielä tallessa jossakin Arnen salaisessa kätkössä.
:)


Pientä poseerausta varmaankin, tosin tuo selkäreppu viittaisi kyllä jonkinasteiseen, liekkö vaikka työmatka.Rex oli kyllä käsittääkseni nelitahtinen.Valitettavasti tuota pyörää ei ole ainakaan minulla, sen kohtalosta en tiedä, antaisin kyllä vaikka viimeiset HK lenkit jääkapista jos tuon saisin nähdä.Kotitalomme kuvaajan selän takana ja suunnilleen valolampun yläpuolella näkyy Sipoon ensimmäinen suomenkielinen kansakoulu.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Ilkka Mäkelä on 22.03.10, 05:25
Käpylässä arviolta v. 1964 tai 1965, Mikael J:llä oli mopo, olisko Solifer? Ei muista niin pitkälle...

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 22.03.10, 06:50
Tyylikäs ja mielenkiintoinen kuva. Mopo näyttäisi olevan varhainen Tunturin malli. Sitä on tosin "kustomoitu" melko rankalla kädellä, takalokasuoja on sahattu poikki ja tilalle on laitettu kevyemmän näköinen lokari jostain toisesta moposta. Tavarateline on myös poistettu ja tilalla on "makeen" näköinen kromikaari.
Peltinen iso etulokasuoja on vaihdettu kevyeen alumiiniseen tarvikelokariin. Mielenkiinroista, että tuo oli muodissa jo 60-luvun alussa . . . kymmenen vuotta myöhemmin tuo alumiininen etulokari oli vielä erittäin kova juttu mopoa kustomoitaessa. Etujouset ovat jostain urheilumoposta kun tuo kierrejousi on näkyvissä.
Sinänsä erikoista, että vaikka mopo on noin "raju" niin siinä on silti tuo pappamainen tuulisuoja ja peili . . . 70-luvulla nuo ei olisi enään tulleet kysymykseenkään "laitetussa" nuorisomopossa. . ei missään tapauksessa.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 22.03.10, 17:40
Quote from: Jari Vanhatupa on 22.03.10, 06:50
Tyylikäs ja mielenkiintoinen kuva. Mopo näyttäisi olevan varhainen Tunturin malli. Sitä on tosin "kustomoitu" melko rankalla kädellä, takalokasuoja on sahattu poikki ja tilalle on laitettu kevyemmän näköinen lokari jostain toisesta moposta. Tavarateline on myös poistettu ja tilalla on "makeen" näköinen kromikaari.
Peltinen iso etulokasuoja on vaihdettu kevyeen alumiiniseen tarvikelokariin. Mielenkiinroista, että tuo oli muodissa jo 60-luvun alussa . . . kymmenen vuotta myöhemmin tuo alumiininen etulokari oli vielä erittäin kova juttu mopoa kustomoitaessa. Etujouset ovat jostain urheilumoposta kun tuo kierrejousi on näkyvissä.
Sinänsä erikoista, että vaikka mopo on noin "raju" niin siinä on silti tuo pappamainen tuulisuoja ja peili . . . 70-luvulla nuo ei olisi enään tulleet kysymykseenkään "laitetussa" nuorisomopossa. . ei missään tapauksessa.
:)


Tuota kustomointia kun katselee niin ei oikein voi välttyä ajatukselta että tuosta olisi yritetty tehdä jotain varhaisen Tunturi Sportin tapaista. Kuvassa käsittääkseni 1962 mallinen Sport.

[img width=640 height=480]http://lh3.ggpht.com/_GoXFa4J4X44/Sh5SiDrQKWI/AAAAAAAABYM/3bEoa8PRr78/s640/PICT0678.JPG[/img]Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Sipa on 22.03.10, 19:15
Täältä löytyy muistaakseni vuoden -75 tunturi sportti joka on perusteellisen kunnostuksen kohteena..  8)

Kuvat ovat jo pari vuotta vanhoja jolloin tuota kys. projektia suunniteltiin.

Mopo oli seissyt noin 15vuotta hallin perukoilla josta sen "kaivoin" esiin.  Tunnearvoa laitteella on kun koko "Pitkän" ikänsä ollut samassa suvussa.

Kuvissa kiinni Tunturi tigerin tankki kun oma sportin tanko oli  maalauksessa ja "kunnostuksessa".

[ attachment removed / expired ][ attachment removed / expired ]
Kilometrejähän on..  Onko tuohon toiseen mittaristolokeroon saatavissa mm. kierroslukumittaria?


[ attachment removed / expired ]


Uusittavaa osaa löytyy jonkun verran, nyt kun tulee vähän lämpöisemmät säät pääsee taas kunnolla rassaamaan.

Sami


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 23.03.10, 06:55
Samilla täydellisen ja ehjän näköinen projekti, kannattaa varmasti ehostaa kuntoon. Tuohon oikeanpuoleiseen mittarikoteloon sai koko Sportin ja Super-Sportin historian ajan lisävarusteena kierroslukumittarin. Tosin se oli melko kallis ja niitä myytiin hyvin harvoin. Alunperin tuo mittarikotelon reikä  on ollut "ummessa" ja siinä päällä oli muistaakseni tarra jossa luki "kotimaista laatutyötä"  tms.
Se kierroslukumittari oli sähkötoiminen ja olen pari Super-Sporttia nähnyt jossa sellainen oli asennettuna.
Muuten . . . tuon Sportin sylinteri on kovakromattu, eikä ole tarkoitettu porattavaksi. Siihen saa semmoisia numeroituja 1,2,3 jne "ylikoko-mäntiä".
:)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Pekka Kaljunen on 23.03.10, 07:11
[ attachment removed / expired ]
Lähes kahden vuoden etsintä on ohi ja Exportin sivupellit ovat nyt alkuperäisessä asussa paikoillaan !

Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 23.03.10, 10:54
Pekan satumaisen upea Solifer on saanut "loppusilauksen" Onneksi olkoon! Arvaa vaan kelpaisiko minullekin tuon kuntoinen vanha Exportti . . . . :)


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 02.04.10, 19:30
Tuollainen oli aikanaan, jos eräs hekosäätäjä vielä tuon omistaa tuolla Turkkusen puolella olis mukava nähdä.

[ attachment removed / expired ]

Just joo, no kääntäkää ja kertokaa mikä tuo on.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Pasi Ilola on 02.04.10, 20:09
[ attachment removed / expired ]


Zündapp?


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Tarmo Lindroos on 02.04.10, 20:25


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: 55-HO on 02.04.10, 20:27
Puch, kiko kaalimaan vartjana ollut Arnella :D (125 -68) ?

 Risto


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 03.04.10, 04:57
Upean näköinen tuo oranssi 100cc Zundapp. Yritin kerran 70-luvulla karistaa tuollaista kannoiltani, siinä kuitenkaan onnistumatta. Minulla oli ajokkina uusi 100cc Kawasaki mutta tuo vanha Zundapp vain roikkui siinä perässä vaikka väänsin kawan kaasun pohjaan asti. Eipä se silti saavuttanutkaan minua, ei sen puoleen . . . eli kovin olivat tasaväkisiä suorituskyvyltään nuo pienet moottoripyörät . . .
:)
Olen aina ihaillut eniten näitä alle 125cc pyöriä, vaikka olen omistanut isompiakin. Kun muistelen niitä vanhoja malleja niin tulee voimakas halu hankkia vielä joku niistä . . . vaikkapa sellainen 100cc kaksisylinterinen Yamaha sen AS3:sen edeltäjä. Tai Honda CL-70, CB-100, Suzuki A-100 tai Suzuki Gt-125 joka oli erittäin hieno pyörä . . . tai "lepakko Suzuki" Olihan noita vaikka mitä!
Jos hankkisi sellaisen MR-rekisterissä olevan, niin eihän sen liikenteessä pitäminenkään maksaisi paljon mitään.
Ajohaluja ei moottoripyörään enään juurikaan löydy mutta kiva sellainen 70-luvun laite olisi tallissa. Sellaista olisi mukava kiilloitella ja vahailla ja joskus kauniina kesä-aamuna tehdä sillä pieni lenkki niillä samoilla teillä joita nuorenamiehenä tuli ajeltua.
:D


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Heikki Sten on 03.04.10, 07:42
Aarnen kuvassa on Italialainen pyörä. Nelitahtinen ehkä 125cc. Ei Gilera eikä Mv Agusta. Hitto kun muistais. Varmaankin punainen väriltään.


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Tarmo Lindroos on 03.04.10, 08:34
Samanvärinen ja melkein samanlainen ( mulla satula pitkä yksiosainen ) 150 cc vuosimallia 1967 on ollut mullakin 90 luvun alkupuolella.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 03.04.10, 08:54
Heikki on enemmän kun jäljillä, eli Gilera 125 extra on kyseessä, mikäli tuo yksi helikopterinentisöijä lukasee niin osaa varmaan kertoa tarkemmin miten tuon historia jatkui.Joo ja tietty punainenhan tuo, tankin kyljissä vaaleat läikät jossa merkki.Niin tuon pyörän alkuhistoriasta kun Jari toivoi juttua, eli ostin tuon ihka uutena Ruusulankadulta, siellähän oli Ajan-Osa niminen pyöräliike jota Laaksosen Keijo piti, hinta oli 1200 markkaa.Laaksonen oli tunnettu Päijänteenkiertäjä nuorempana, apulaisena liikkeessä oli Ryssä eli Krister Lindgren joka harrasti sivuvaunukrossia vielä parikymmentä vuotta sitten.Nuo Gilerat oli ylivuotisia ja Laaksonen oli nuo muistaakseni kymmenkunta jostain haalinut.Vuosimallia en varmuudella muista mutta -60 luvun alkupuolelle laittelisin.Ajelin kesät talvet kuten silloin oli tapana, paritkin Imatranajot kävin tuolla katsomassa.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 03.04.10, 09:21
Lisäsin tuohon ketjun nimeen myös tuon "Mp:t" . . . . tästähän oli joskus aiemminkin puhetta . . . näyttäisi siltä, että olisi "sosiaalinen" tilaus myös näille museoikäisille moottoripyörä jutuille, tässä ketjussa.
Ketju on pysynyt varsin laadukkaana ja toivottavasti sama linja jatkuu edelleen, jos jotain toivoa saisin . . . niin laittakaa rohkeasti vaan paljon tekstiä mukaan, tarinoita ja muisteloita . . .
:)
Edit: Arnella oli kyllä melko persoonallinen tuo Mp:n valinta silloin 60-luvulla. Eikös silloin porukka ajellut pääasiassa Jawoilla. Tuollainen Italiaano oli ilmeisesti melko urheilullinen laite . . . kuinka sillä pärjäsi 250cc Jawan kanssa?


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 26.04.10, 18:27
Tällainen oli haaveena ,kun naapurissa asustelva maatalon aikamies-poika sillä kurvaili -60 luvulla. Harmi kun "mootoripyörät" vei voiton  :(

Kesä-Heikki 2005 Turku
[ attachment removed / expired ]

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: rakkaat on 26.04.10, 18:47
Muistan hyvin 60-luvun puolivälissä Mellilässä maatalon ladossa juuri samanlaisen magneettovikaisen yksilön. Maalaispojan kanssa korjattiin magneettoa niin, että kohta jo mopo kulki pölyisellä viljelystiellä.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 27.04.10, 06:17
Quote from: Jari Vanhatupa on 03.04.10, 09:21
Lisäsin tuohon ketjun nimeen myös tuon "Mp:t" . . . . tästähän oli joskus aiemminkin puhetta . . . näyttäisi siltä, että olisi "sosiaalinen" tilaus myös näille museoikäisille moottoripyörä jutuille, tässä ketjussa.
Ketju on pysynyt varsin laadukkaana ja toivottavasti sama linja jatkuu edelleen, jos jotain toivoa saisin . . . niin laittakaa rohkeasti vaan paljon tekstiä mukaan, tarinoita ja muisteloita . . .
:)
Edit: Arnella oli kyllä melko persoonallinen tuo Mp:n valinta silloin 60-luvulla. Eikös silloin porukka ajellut pääasiassa Jawoilla. Tuollainen Italiaano oli ilmeisesti melko urheilullinen laite . . . kuinka sillä pärjäsi 250cc Jawan kanssa?Huppista en huomannu, joo hyvin sillä pärjäili kylillä, nuo ensimmäiset japanilaiset olikin sitten eri juttu, Gileran iskunvaimennus/jousitus oli kuitenkin aivan eri luokkaa, sähkölaitteet taas Jawan tasolla.Valintaan vaikutti hinta, pyörä oli kuitenkin tehdasuusi sekä Gileran maine kilpapyöränä.En sitten tiedä minne nuo muut yksilöt myytiin, enpä ole tuollaista missään nähnnyt.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Ilkka Mäkelä on 16.05.10, 17:13
Kustomoitu Jopo oli piilossa muiden pyörien joten kuva on sekava, mutta etypyörä on kuvan keskellä ja takapyörä oikealla, ihan etummaisena polkimet  :laugh:


[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 18.05.10, 17:14
Quote from: Ilkka Mäkelä on 16.05.10, 17:13
Kustomoitu Jopo oli piilossa muiden pyörien joten kuva on sekava, mutta etypyörä on kuvan keskellä ja takapyörä oikealla, ihan etummaisena polkimet  :laugh:On aika itsetuhoisen näköinen laitos..... mutta näköjään yllättävän helposti Joposta muokattavissa??

Vain sitä piti että muutaman kuvan löysin kovalevyn peränurkasta siivotessani. Pari vuotta sitten Veteraanirallissa ottuja.

Pässi mikä pässi. Joku tunnistanee vuosimallin mutta veikkaan 40-luvun lopusta


[ attachment removed ]

Sotanorsu Zündapp.


[ attachment removed ]

Inkkari. Tuo ei taida olla ihan alkuperäiskunnossa mutta veikkaisin että lähtökohta on ollut -48 Chief? Vai?


[ attachment removed ]

Iso-Arska. Arvioisin tuonne -50 luvun alun ja puolenvälin välimaastoon?


[ attachment removed ]

Eipäs ookan Bemari vaan Douglas

[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 18.05.10, 18:13
Quote from: Orvo Välilä on 18.05.10, 17:14
Pässi mikä pässi.
Sotanorsu Zündapp.


Vaan mitenkäs käyttäytyy kuskia kohtaan tuo ronsu hiekka/ afsalttimutkissa, ko siinä on tuo veto (jos haluu) myös sivuvaunun pyösrässä :o

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 18.05.10, 18:26
Quote from: Risto Sillanpää on 18.05.10, 18:13
Vaan mitenkäs käyttäytyy kuskia kohtaan tuo ronsu hiekka/ afsalttimutkissa, ko siinä on tuo veto (jos haluu) myös sivuvaunun pyösrässä :o

  Risto


Hiekalla en uskoisi juurikaan tavallista vaunupyörää kummemmaksi... asvaltilla saattaisi olla varminta kytkeä jyrkimpiin käännöksiin vaunusta veto irti ettei puske suoraan?

Vetovehkeistä vielä detaljikuva toisesta ronsusta
[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Ari Oksanen on 18.05.10, 19:34
Edelliseen viitaten,mullon tämmönen. Idänihme, sakemannikopio merkiltään Ural M67-36 vm.1979. 

[ attachment removed ]

P.S. Ensimmäinen kaksipyöräinen mulla oli juuri tuossa aloitusviestissä mainittu Simson.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tarmo Lindroos on 11.06.10, 19:21
Vespa super 150 cc vuosimallia -65

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 11.06.10, 19:38
Tuon neliskanttisen Arielin laittaisin 55-56 malliseks, nuo poltteli pahasti  takapyttyjä kun ilmastointi reistasi, ittellä oli tuosta puolikas eli 500 Twin josta sai kiertokangen pihalle tai ainakin osia siitä.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 01.07.10, 05:31
Tuommoinen 70-luvun Kombi tuli muutama vuosi sitten myyntiin liikkeeseeni. En malttanut laittaa sitä eteenpäin, vaan ostin sen itselle varastoon. Ajattelin ensin antaa sen lasten käyttöön mutta sitten näistä tulikin muotijuttu eikä noin alkuperäistä 70-lukuista uskalla enään antaa lasten koulumatka ja iltarientoihin.
Tässä on kaksi vaihdetta. Kun polkaisee kevyesti taaksepäin niin vuorotellen vaihtuu ykkönen ja kakkonen. Ykkönen on normaalipyörän välitys ja kakkonen on harvempi. Pyöräkoko on 24" siitä tuo "Maxi" lisänimi. Otin pyörän tänä kesänä esiin ja ajelen sillä vähän että vaseliinit hieman sekoittuvat.
:)

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: fishu on 01.07.10, 22:21
Quote from: Orvo Välilä on 18.05.10, 17:14
On aika itsetuhoisen näköinen laitos..... mutta näköjään yllättävän helposti Joposta muokattavissa??

[ attachment removed / expired ]


Näyttää toi taustan autokin itsetuhoiselta ajettavalta tuollaisella perän painolla. Sitomatonta tavaraa takapenkillä, takapaksissa lienee lisää painoa ja olisikohan vielä osattu koota kärryn lastin painopiste täysin eteen. Tosin kärryssä ei vissiin ole paljon tavaraa, taidettu pyörää pitää siellä pääasiallisena lastina.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 06.07.10, 08:06
Quote from: Sami Ylismäki on 01.07.10, 22:21
Näyttää toi taustan autokin itsetuhoiselta ajettavalta tuollaisella perän painolla. Sitomatonta tavaraa takapenkillä, takapaksissa lienee lisää painoa ja olisikohan vielä osattu koota kärryn lastin painopiste täysin eteen. Tosin kärryssä ei vissiin ole paljon tavaraa, taidettu pyörää pitää siellä pääasiallisena lastina.


Muuten en ota kantaa lastaukseen mutta jos siis peräkärryn kuormauspiste jonnekin pitää laittaa niin nimenomaan sinne eteen. Meinasin sanoa että koetappa joskus ajaa kärryn kanssa jossa on painopiste takana, mutta otan takaisin. Älä koeta. Tulee pahaa jälkeä  :(Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Esa Jansson on 06.07.10, 12:16
Tälläinen RojuEnkeli

125 kuutioinen, 2 -tahti, kohtuullisen harvinainen, kai.

Ei ole ajokunnossa, käyntiin kyllä lähti vielä jokin aika sitten.[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 06.07.10, 18:15
Quote from: Esa Jansson on 06.07.10, 12:16
Tälläinen RojuEnkeli

125 kuutioinen, 2 -tahti, kohtuullisen harvinainen, kai.

Ei ole ajokunnossa, käyntiin kyllä lähti vielä jokin aika sitten.Ainakin meikäläisellä ylitti outouskynnyksen? Lieneekö siis joku 125 RE / RE2 50-luvun alusta? Flying Flea tuo ei oletettavasti kuitenkaan ole....vai?Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 06.07.10, 19:07
Quote from: Esa Jansson on 06.07.10, 12:16
Tälläinen RojuEnkeli
125 kuutioinen, 2 -tahti, kohtuullisen harvinainen, kai.

En muista kyllä nähneeni ainakaan pysähtyneenä moista   :-\ .

[ attachment removed / expired ]
http://classic-motorbikes.net/gallery~royal-enfield-classic-motorcycles

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Esa Jansson on 07.07.10, 05:11
Quote from: Orvo Välilä on 06.07.10, 18:15
Ainakin meikäläisellä ylitti outouskynnyksen? Lieneekö siis joku 125 RE / RE2 50-luvun alusta? Flying Flea tuo ei oletettavasti kuitenkaan ole....vai?Ei ole Flea, eikös ne ollut sota-aikaisia pelejä? Tämän vuosimalli on muistaakseni -60. En pysty tarkistamaan kun rekisteriote on kateissa kotona.
Pitääkö muuten paikkansa, että näissä vanhoissa britti-pyörissä akun plus-napa ottaa maihin kiinni?


Esa


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Esa Jansson on 07.07.10, 05:13
Quote from: Risto Sillanpää on 06.07.10, 19:07
En muista kyllä nähneeni ainakaan pysähtyneenä moista   :-\ .

[ attachment removed / expired ]
http://classic-motorbikes.net/gallery~royal-enfield-classic-motorcycles

  Risto


Sama pyörä kuin Riston laittamassa kuvassa. Netti on yleensä täynnä kaikkea mutta tästä mallista ei oikeen löydy mitään....


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 07.07.10, 05:27
On kyllä Esalla erikoinen pyörä, minullakaan ei ole minkäänlaista havaintoa, että tuollaisia voisi olla olemassa. Onko siinä pahojakin puutteita tai vikoja? Aiotko ruveta kunnostamaan tätä harvinaisuutta?

Tuo plusmaadoitus voi hyvinkin kuulua asiaan, varmasti täällä siihen osataan vastata. Itselläni oli aikoinaan Anglia jossa oli tuo plusmaadoitus. Saattoi olla yleistäkin noissa Englantilaisissa ajopeleissä. Yritin asentaa siihen autostereoita mutta vaikka kuinka olin varovainen ja koitin eristää ne auton rungosta, niin savuhan sieltä stereoiden sisältä sitten lopulta nousi.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Esa Jansson on 07.07.10, 05:42
Quote from: Jari Vanhatupa on 07.07.10, 05:27
On kyllä Esalla erikoinen pyörä, minullakaan ei ole minkäänlaista havaintoa, että tuollaisia voisi olla olemassa. Onko siinä pahojakin puutteita tai vikoja? Aiotko ruveta kunnostamaan tätä harvinaisuutta?

Tuo plusmaadoitus voi hyvinkin kuulua asiaan, varmasti täällä siihen osataan vastata. Itselläni oli aikoinaan Anglia jossa oli tuo plusmaadoitus. Saattoi olla yleistäkin noissa Englantilaisissa ajopeleissä. Yritin asentaa siihen autostereoita mutta vaikka kuinka olin varovainen ja koitin eristää ne auton rungosta, niin savuhan sieltä stereoiden sisältä sitten lopulta nousi.
:)


Minun know-how ei riitä itse tekemään täydellistä entisöintiä. Minulle riittää kun olisi ajokuntoinen.


Pyörä on ollut pari vuotta tutun tallissa. Hänen oli tarkoitus saattaa pyörä ajokuntoon mutta erinäisistä syistä homma on venynyt.

Osiakin puuttuu mm. osa hallintalaitteista.
Sähkökaavio olis kiva yllätys, jos sellainen löytyisi.

Laitan pari kuvaa lisää:


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 07.07.10, 15:22
Suomessa tuo on harvinainen mutta kyseleppä jostain Enfieldclubilta enklannista, tuohon löytyy takuusti sähkökavio, ehkä netistäkin.Tosin näppärä sähköasentaja keksii kyllä kytkennät, tuo sytytyspuolakin lienee tarvikevärkki suomesta hankittuna.
Kiva laite. :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: heileivo on 07.07.10, 17:05
Ajoin useamman kesän velipojan 250-kuutioisella CZ-pyörällä. Aika paljon samantyyppinen kuin yleisemmät jawat, joskin muotoilultaan jossain määrin krouvimpi. Kerrassaan mainio peli, pitäskin ruinata se taas ajoon. Pyörä on tätä mallia, valitettavasti en löydä ko. yksilöstä digikuvaa.

[img width=800 height=600]http://motorbike-search-engine.co.uk/classic_bikes/jawa_cz250.jpg[/img]

Nykyjään ajelen tämmöttisellä vm.79 Möhkö-kawalla. Aivan loistava peli - myyjä kovasti varoitteli, että Möhkön jälkeen kaikki muut pyörät tuntuu ihan mopoilta. Oikeassa oli, valitettavasti... Miten lienee, kuinka moni muu palstalainen lentää moottoripyöräänsä kevyemmällä lentokoneella?

[img width=800 height=600]http://lh4.ggpht.com/_BJ-V3jNg1ws/TDSwHjsVogI/AAAAAAAAA-8/cY-mLJajlm0/s800/P1040209.JPG[/img]

Mulla olis nurkissa tämmösen Suzuki 380 GT mopon "aihio", voisin myydä pois jos jotain kiinnostaa askarrella. Pyörässä on kytkin rikki ja sytytyksen nokka-akselia pyörittävä hammaspyörä pitäisi teettää jossain; sytytystä ei saa säädettyä kohdalleen. Muuten kone on kireässä kunnossa, ajoin sillä yhden kesän - jostain syystä Möhkön jälkeen ei ole riittänyt intoa korjaamiseen.

[img width=550 height=348]http://www.suzukicycles.org/photos/GT/GT380/1977_GT380_blue_550.jpg[/img]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 08.07.10, 03:46
Joskus tuli muös kokeiltua sellaista 250cc uudempaa Jawaa, jossa on tuo sama moottori kuin tuossa velipoikasi CZ:ssa. Pidin myös kovasti ajokokemuksesta ja silloin ajattelin, että tämmöinen on pakko saada. Pyörä oli jotenkin  suomalaisiin mittoihin sopiva, sellainen reilusti mitoitettu ja tilavan tuntuinen joka suuntaan. Paljon viihtyisämpi ja maanläheisempi kuin silloinen Yamaha XT550 enduroni. Mutta niin se vain jäi hankkimatta se Jawa.
:-\
Tuommoinen Möhkö-Kawa liikkui aikoinaan vaasassakin ja katselimme ihmeissämme sen kulkua kaupungilla, näytti vaarallisen isolta verrattuna senajan muihin pyöriin. Nyt toki jo uskaltaisin tuollaisella ajaa mutta silloin joskus ajatus tuntui melko utopistiselta.

Suzuki GT-380. Eikö sitä hammaspyörää saa enään tilaamalla varaosana, pitääkö se teettää? Kun kerroit tuosta joutilaasta rikkinäisestä Suzukista, niin heti vanhan 70-luvun motoristin mileen tuli, että Haa! tuosta tuommoinen pyörä ruuvattavaksi! Nyt täytyy vain pistää jäitä hattuun, sillä minulla ei nyt periaatteessa ole ollut moottoripyöräkuumetta enään muutamaan vuoteen. Siis ei ole moottoripyöräkuumetta, enkä kysy mitä se joutilas Suzuki sitten mahtaa maksaa, enkä pyydä laittamaan siitä lisäkuvia foorumille.
Voithan siitä silti pari kuvaa laittaa, varmasti monia kiinnostaa nähdä kuvia legendaarisesta kaksitahti Suzukista.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: heileivo on 08.07.10, 05:39
Quote from: Jari Vanhatupa on 08.07.10, 03:46
Joskus tuli muös kokeiltua sellaista 250cc uudempaa Jawaa, jossa on tuo sama moottori kuin tuossa velipoikasi CZ:ssa.


Onhan ne aika mopoja, cz varsinkin on vähän niinkuin ylimittainen pappa-tunturi. Mutta jokin niissä vain viehättää, ehkä se maanläheinen asenne. Cz on siitä hauska peli ajaa, että vaihteita pitää vaihtaa kuorma-auton tapaan kytkimen kaksoispainalluksella ja välikaasulla, jos haluaa vaihtaa sivistyneen äänettömästi. Muuten laatikko päästää aika hurjan kuuloisia rusahduksia, etenkin pienemmälle vaihdettaessa. Harva tosin varmaan on niin hullu, että vaivautuu moiseen...  :-[ Kytkin on integroitu kätevästi vaihdepolkimeen, joten sormet ei väsy.
Quote:
Tuommoinen Möhkö-Kawa liikkui aikoinaan vaasassakin ja katselimme ihmeissämme sen kulkua kaupungilla, näytti vaarallisen isolta verrattuna senajan muihin pyöriin. Nyt toki jo uskaltaisin tuollaisella ajaa mutta silloin joskus ajatus tuntui melko utopistiselta.


Minäkin vallan kauhistuin kun velipoika ehdotti kimppa-möhkön ostamista, on se vaan niin painava pyörä. Mutta niin se vaan riitti yksi koeajo, olin oitis myyty ja pyörä ostettu  ;D Massa pitää huolen siitä, että pyörä on todella vakaa ja kulkee kuin raiteilla, eikä sitä juuri tuulenpuuskat pyörittele. Aluksi arvelutti miten sitä pystyy pyörittämään kaupungilla ja ahtaissa tiloissa, mutta onhan siinä kiäntyvät sarvet. Pysäköinnin kanssa pitää olla sikäli tarkkana, ettei pysäköi hankalaan paikkaan alamäkeen - perottaessa pitää olla aika tavalla papua reisissä.

Quote:
Voithan siitä silti pari kuvaa laittaa, varmasti monia kiinnostaa nähdä kuvia legendaarisesta kaksitahti Suzukista.


Täytyypä ottaa kuvia kun pyörä on tarkoitus siirtää lähitulevaisuudessa paikasta A paikkaan B. Pyörä on tiettävästi sangen harvinainen, enemmän taitaa olla liikenteessä vastaavaa 550-kuutioista (?) mallia.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Ilkka Toivanen on 17.07.10, 17:46
Lappeenrannan sataman pappatunatapaaminen tänään. Nuoruus tuli mieleen, omistin aikoinaan sinisen -67 papan, johon hommasin trial-renkaatkin... yllätyksekseni parissa kuvien papoissakin oli trialit alla. Käytännöllistä.

Tämä Zetor veti letkaa (poliisiauton perässä). Kyseessä oli vielä kulturelli musikantti rumpali (kts alla...)
[ attachment removed / expired ]

Sitten ne papat, joita olikin kelpo joukko.
[ attachment removed / expired ]

Rakkauden kone.
[ attachment removed / expired ]

Armadan ja Suvi-Saimaan terassit kiittivät tuoduista lavallisista.
[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

Rumpukone.
http://www.youtube.com/watch?v=pJPn1YNM29c[/url]
[url]http://www.youtube.com/watch?v=q2VT6mWuEB4[/url]
[url]http://www.youtube.com/watch?v=egLNIdMuq74
[ attachment removed / expired ]

Huomatkaa Marimekko-kuosi ja irokeesi.
[ attachment removed / expired ]

Tällainen tuulensuoja löytyisi puoliehjänä jos jotakin kiinnostaa... virvokekori on asiaa.
[ attachment removed / expired ]

Sukset ja heinäharava, jos sattuu tulemaan lunta heinää seivästeässä. Reino-kuosi naapurimopossa...
[ attachment removed / expired ]

Toivottavasti noita torvia ei tarvitse käyttää tosielämässä...
[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

The Pink Puch Lady.
[ attachment removed / expired ]

Sain vielä sattumalta etuoikeuden ajaa Kuusimäen liittymästä letkan perään...
[ attachment removed / expired ]

Mikä sininen sävy...
[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 19.07.10, 08:46
Hieno kuvasarja Ilkalta. Tyylikkäin mopoilija tuossa sarjassa on mielestäni tuo pinkillä paappiksella ajeleva neitokainen. Jopa kengätkin ovat samaa sävyä kuin mopo. Toinen hyvä on tuo Solifer Exportti jossa on sukset mukana. Kuinka se voikin olla niin "rankan" näköinen.
Zetorin käyttäminen rumpukoneena on lystikäs idea. Hyvin näytti pysyvän "Timessä" ja soundikin on tosi hyvä!
Voisin vaihtaa heittämällä Rolandin R8 rumpukoneen tuohon Zetoriin! Takavuosina R8:lla olisi saanut pari Zetoria mutta nyt taitaa vain olla niinpäin, että Zetorilla saisi 15-20kpl R8:a jollei enemmänkin.
Nyt hiipiikin epäilys, että olenko tehnyt vääriä valintoja harrastusvälineitä hankkiessani? :)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tarmo Lindroos on 22.07.10, 17:06
Joku mopo tänään Malmilla

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 22.07.10, 17:26
Quote from: Tarmo Lindroos on 22.07.10, 17:06
Joku mopo tänään Malmilla

Solifer speed  1966 (?) :thmbup:

  Risto


Title: Muistojen Imatranajot
Post by: Ilkka Toivanen on 24.07.10, 13:47
Tänään Imatralla oli ratsia.

Maija tutkasi ja
[ attachment removed / expired ]

mp-poliisi jahtasi ylinopeuksia ylittäneitä hanakasti Vuoksentiellä
[ attachment removed / expired ]

Ei vaiskaan. Kyseessä oli Muistojen Imatranajo.
[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

Aikansa vehkeissä ei ollut turhaan mitään katalysaattoreita, äänenvaimentimia tai muitakaan turhia härpäkkeitä. Lähinnä riitti, että ääntä lähti.
[ attachment removed / expired ]

Ääntä sitten lähtikin. Earit eivät olleet turhaan matkassa.
[ attachment removed / expired ]

Eikä pelkkää ääntä, vaan myös vauhtia. Eikä kyseessä ollut mikään "satanen lasissa"
[ attachment removed / expired ]

Vaan enemmänkin tämän verran, ainakin Vuoksen ja Pietarinteiden suoralla.
[ attachment removed / expired ]

Yksi niistä harvoista pilvisellä säällä onnistuneista kuvista täydestä vauhdista...
[ attachment removed / expired ]

Toinen sellainen
[ attachment removed / expired ]

Eräitä kutsui heti lähdössä varikko
[ attachment removed / expired ]

jossa kumppaneita sitten olikin vinot pinot säätöjä ja koekäyttöjä vailla.
[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

Ja liikenne varikkoalueella oli lähtöjen välillä kiireistä. Vanhaa rautaa ja nahkaa!
[ attachment removed / expired ]

Maailmankuuluisuuksia riitti. Saarisen pyörä.
[ attachment removed / expired ]

Tämä oli brittikuuluisuus
[ attachment removed / expired ]

Mutta tämä lienee ollut kaikkein kuuluisin, Agostinin Agusta
[ attachment removed / expired ]

Herra Agostini kiersi rataa kuten muutkin,
[ attachment removed / expired ]

mutta mielestäni paljon vauhdikkaammin. Taisi olla tehoreservejä pyörässä vähän muita enemmän!
[ attachment removed / expired ]

Kuuluisuudet toivat myös median kiinnostuksen yleisön lisäksi paikalle.
[ attachment removed / expired ]

Mutta niin se vaan on, että ruutulippu heilahtaa joskus
[ attachment removed / expired ]

meille kaikille jokaiselle.
[ attachment removed / expired ]

Igorilla oli oma VIP-katsomo suoraan maalin kohdalla  ;D
[ attachment removed / expired ]

Ja sitten vaan ihan piikkiluokasta ääninäyte (huono video). Bassot eivät tietenkään toistu, mutta piikkien kimeä tehopillikirkuminen ehkä vähän...
http://www.youtube.com/watch?v=queO58zvFv4

Huomenna on muistoajojen toinen päivä (klo 12-17). Keliä on luvattu vähän paremmaksi, joten haastan sinne foorumilaiset kuvailemaan lisää paremman laadun kuvia ja videoita!


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 24.07.10, 14:37
Oisko tässä samoja koneita hiukka aikasemmalta kun Roadracing oli vielä Touristtrophy.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 24.07.10, 16:50
Jos joku vielä pitäis minulle kädestä pitäen kurssit tämän laitteen hallinasta, juu Ilkka ei kelpaa, ei myöskään entinen vävy, nätti tyttö ja viikko jossain kylillä niinjovain osaisin.Eli nuo kuvat jos osaisin jotenkin isona laitella.
Äh menen tuonne itään kuunvaihteen jälkeen ja kyllä sitten kuvat saavat kyytiä.Ilkka ne minulle laittelee koneelle.
Tais muutoin joku huliskeepperi tipahtaa jossain vaiheessa tuonne Tainionkoskeen, vai muistanko väärin.
Taisi muuten mennä silleen että Giacomo oli ainoa joka tuon pikkutehosen Agustan sai pidettyä aisoissa, joku muukin sitten yritti muttei pysynny käsissä.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 25.07.10, 11:45
Ilkalla hienoja kuvia Imatranajoista, hauska tuo kuvasarjan alku . . "Poliisi jahtasi" ;D

Rupesin muistelemaan, että minulla pitäisi olla kilpamoottoripyörän muovinen rakennus-sarja jossakin. Löysinkin sen sitten pienen etsimisen jälkeen. Korkealla komeron ylähyllyllä, kaiken takana . . yletyin siihen kun otin avuksi puisen kauhan jolla sain sen vedettyä esille. Ostin tuon yli 30-vuotta sitten mutta en ole kerennyt rakentamaan sitä. Ilmeisesti sitä ei kannatakaan enään rakentaa ettei "arvo" laske.
:)

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Ilkka Toivanen on 25.07.10, 11:52
Ai tämmönen vai?  :)
[ attachment removed / expired ]

Benellejä kierti rataa useampikin, nämä tosin taitavat olla viissatasia... kolmipuokki Benelli jäi kuvaamatta (tai ei onnistunut)
[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Ilkka Toivanen on 25.07.10, 14:59
Lappeenrannan Wilkjärven Winssikerhon (http://www.winssikerho.fi) kokoontumisajot tänään, Sivari-Jawa
[ attachment removed / expired ]

Soolo-Jawa
[ attachment removed / expired ]

Tämä IC-350 herätti muistoja oman isäukon IC:stä, jollaisen raadon päällä tuli pompittua naapurin kivirauniolla ja irroitettua kaikki mitä irti lähti.
[ attachment removed / expired ]

Mikä maa? Mikä merkki? Oli yllätys ainakin meikäläiselle mopoista tietämättömälle.
[ attachment removed / expired ]

Pelastakaa Merenneito Ariel Zetorin heinähankokoussikasta.  ;D
[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 25.07.10, 22:36
Quote from: Ilkka Toivanen on 25.07.10, 14:59
Mikä maa? Mikä merkki? Oli yllätys ainakin meikäläiselle mopoista tietämättömälle.Tuota eikös tuo siis ole Harley-Davidson WLA ( vai WL? ) jostain 30-40 lukujen vaihteesta? Veikkaan WLA:ta kun on nuo "matalat" lokasuojat.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 26.07.10, 04:11
Quote:
Mikä maa? Mikä merkki? Oli yllätys ainakin meikäläiselle mopoista tietämättömälle


Olisiko kyseessä Japanilainen RIKUO? Harrikan kopio joka on mitoiltaan isompi kuin esikuvansa. :)
Quote:
Ai tämmönen vai?


Uskomatonta! Lähes samanlainen Benelli kuin tuo minun pienoismalli! Olin aikoinaan myyjänä urheilu ja askartelu liikkeessä josta ostin tuon muovimallin. Minun tuli sitä sääliksi kun kukaan ei sitä ostanut. Samaa sarjaa oli muitakin kilpapyörämalleja, kuten Norton Manx, BMW ym. Ne menivätkin kaupaksi paremmin kuin tämä Benelli. Liekö sitten niin, ettei Suomalaisilla ollut oikein muistikuvaa tälläisestä Italiaanosta.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Ilkka Toivanen on 26.07.10, 06:16
Orvolla oli vastaus aikapas oikein. Kyseessä oli omistajan mukaan lend-lease-Harrikka vm 1945. Tuotu Suomeen 90-luvun alkupuolella ja kasailtu useammasta yksilöstä...


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 26.07.10, 07:38
Tuommoinen moottori tuli viikko takaperin minulle lahjoituksena. Kaverini soitti ja sanoi, että: Nyt lentää KM3 roskalavalle, kiinnostaisiko sinua hakea se pois?

Tottahan se kiinnosti, muistojen peli. Tämä oli meillä nuorempana kiinni mm. mopon rungossa ja tynnirevetoisessa lumikiitäjässä. Alunperin on ollut sellaisessa kolmipyöräisessä invaliidi-mopossa tai mp:ssä. Arvelimme sen olevan noin 100 kuutioinen? Merkki ja valmistusmaa on arvoitus. Toisella puolen lukee FS ja toisella KM3. Toinen viittaisi Sachiin ja toinen Venäjälle.
Tuossa on puolipuristin kannessa ja isokierteinen tulppa. Kaksi vaihdetta ja kytkin Käynnistys tapahtuu narulla, joka kierretään kampiakselin päähän. Lisätietoutta tähän kaipailisin.
:)

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 26.07.10, 13:42
Quote from: Jari Vanhatupa on 26.07.10, 07:38
Alunperin on ollut sellaisessa kolmipyöräisessä invaliidi-mopossa

Tommottessa  :laugh:  :(

[ attachment removed / expired ]

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 26.07.10, 14:28
Quote from: Risto Sillanpää on 26.07.10, 13:42
Tommottessa  :laugh:  :(
  Risto


Vau! No niin varmaan justiin! Tuossahan on samanlainen moottori! Sinä se Risto olet vasta aika haka selvittämään näitä. Tuo kuva pitää tulostaa ja käydä näyttämässä kaverille . . . me ei oikeen ikinä tiedetty minkänäköisessä laitteessa tuo moottori oli ollut.
Siinä moottorissa on se vaihdevipu siellä takana, eikä siihen saa vaijerikäyttöä niinkuin mopoissa. Ilmeisesti niitä vaihteita sitten vaihdeltiin kädellä sieltä takaa . . .
:)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 26.07.10, 15:30
Quote from: Jari Vanhatupa on 26.07.10, 14:28
Vau! No niin varmaan justiin! Tuossahan on samanlainen moottori! Sinä se Risto olet vasta aika haka selvittämään näitä. Tuo kuva pitää tulostaa ja käydä näyttämässä kaverille . . . me ei oikeen ikinä tiedetty minkänäköisessä laitteessa tuo moottori oli ollut.
Siinä moottorissa on se vaihdevipu siellä takana, eikä siihen saa vaijerikäyttöä niinkuin mopoissa. Ilmeisesti niitä vaihteita sitten vaihdeltiin kädellä sieltä takaa . . .
:)

Moottorin (runko) onpi tuttu (kuvaliite, oma ADLER MOOTTORIPYÖRÄ  :laugh:) :thmbup:, , Kukin saapi tahollaan etsiskellä oikeaa vastausta, nääs mä oletan tuon olevan USSR kopsaus/ kuorten omasigneeraus. Oletan myöskin notta tuo suomessa "myyty" tedän invamopo oli made in russland. Käynnistin mekanismi ,naru, saatta olla kyläsepän modifiointia lumikelkka/tynnyrivetoon. Mistään en löytänyt FS magneeton suojakoppaa, näyttää että tuo reikä tuohon onpi tehty "käsivaralla, eikä tehtaassa.

[ attachment removed / expired ]

http://www.dyr4ik.ru/forum/viewtopic.php?t=8877&postdays=0&postorder=asc&start=0

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 26.07.10, 15:31
Tuo on siis Fordi, ei Risto muilla juuri takseja lukuunottamatta liiku. :-[


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 26.07.10, 15:36
Ovatko muutoin nuo kirjaimet/numerot länsimaisia tuossa sylinterin alla?Onko kaasari minkämaan vai Bing kopio.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 26.07.10, 15:36
Quote from: Arne Wallen on 26.07.10, 15:31
Tuo on siis Fordi, ei Risto muilla juuri takseja lukuunottamatta liiku. :-[

Eilen Opelilla  :thmbup:

 Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 26.07.10, 15:38
Quote from: Risto Sillanpää on 26.07.10, 15:36
Eilen Opelilla  :thmbup:

 Risto


Siis taksilla. ;)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 26.07.10, 15:50
Quote from: Arne Wallen on 26.07.10, 15:38
Siis taksilla. ;)

[ attachment removed / expired ]   :thmbup:

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 26.07.10, 15:56
Arvelin näin.Kuin myös. :-[


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 26.07.10, 16:05
Quote from: Arne Wallen on 26.07.10, 15:36
Ovatko muutoin nuo kirjaimet/numerot länsimaisia tuossa sylinterin alla?Onko kaasari minkämaan vai Bing kopio.


Kävinpä verstaassa katsomassa. Kirjaimet ovat länsimaisia siinä lukee: 2,49 . 16027 Kaasari on merkkiä "SUM" Poistin myös mangneetonkopan, se käynnistysnarun laippa näyttää tosiaankin kyläsepän asentamalta, senverran krouvia on työnjälki. Mangneetto on merkkiä ULA 1 CL 1.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 26.07.10, 16:19
Kyllä tuo kaasari on saksalainen, ei mikään yleinen mutta ihan olemassa oleva.
Selailin hiukka, Bemari on käyttänyt tuota kaasaria -30 luvulla ainakin, eli saksalainen tuo sinun laite lienee.Jatketaan etsimistä. :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 26.07.10, 16:53
Quote from: Risto Sillanpää on 26.07.10, 13:42
[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]
К1В "Киевлянин", 1948

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 26.07.10, 17:09
No jopas! Puhallinjäähdytteinen versio . . . samanlainen kuin antamassasi Venäläisessä linkissä. Tuo on oikein entisöity ja jossain museossa. Yhdessä noista linkin takana olleista oli sylinterinkansi toisinpäin, siinä oli varmaan ollut myös nuo puhallinkopat päällä.
Kyllä nyt täytyy ilmeisesti olettaa, että laite on 50-luvulta ja Venäläinen merkiltään "käännettynä" K1V. Ellei sitten ole niin, että Saksassakin on ollut tuollainen vastaava, josta tämä minun moottori on.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 26.07.10, 17:35
Quote from: Jari Vanhatupa on 26.07.10, 17:09
No jopas! Puhallinjäähdytteinen versio . . . samanlainen kuin antamassasi Venäläisessä linkissä. Tuo on oikein entisöity ja jossain museossa. Yhdessä noista linkin takana olleista oli sylinterinkansi toisinpäin, siinä oli varmaan ollut myös nuo puhallinkopat päällä.
Kyllä nyt täytyy ilmeisesti olettaa, että laite on 50-luvulta ja Venäläinen merkiltään "käännettynä" K1V. Ellei sitten ole niin, että Saksassakin on ollut tuollainen vastaava, josta tämä minun moottori on.


Haastetta on nyt sulla, saattaa moottorin ympärille vastaavan lainen invakuljin. Sinut  näin etänä tuntien, saatamme sen vielä tovin kuluttua nähdäkkin  :thmbup:
Mitä enemmän uppoutuu, sitä enemmän sekoaaa  :laugh:, Ukrainaan viittaa jotkut linkit, hitsi kun osais rainaa,tai venättä  :-[
http://bcozz.multiply.com/journal/item/2182

  Risto

Ps: se missä oli kannen lamellit etuviistoon , uskalsi ajaa luijaa  :laugh:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 26.07.10, 17:45
Quote:
Mitä enemmän uppoutuu, sitä enemmän sekoaaa  laugh


Hah! Hah! :laugh: Kieltämättä, heti kun näin sen ensiimisen laittamasi kuvan invakuljettimesta niin mieleen tuli heti "mä haluun ton" :o

Edit: Nyt kun tuota viimeisintä löytämääsi linkkiä tutkii Google kääntäjän kanssa, niin kyllä jo ollaan melkoisen satavarmoja, että mistä tuo moottori on peräisin.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 26.07.10, 17:56
Quote from: Jari Vanhatupa on 26.07.10, 17:45
Hah! Hah! :laugh: Kieltämättä, heti kun näin sen ensiimisen laittamasi kuvan invakuljettimesta niin mieleen tuli heti "mä haluun ton" :o

Mikäli entisöintiin päädyt, tiedän erään jolla ei polvi (saattaa olla jo parantunut)  ja minulla ei lonkka kestä astumista. Saattaa syntyä kilpailu kumman vanhuudenturvaksi tuosta kaunottaresta (rahaa vastaan tiätysti) olet valmis luopumaan  ;)

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 26.07.10, 18:08
Täällä mennään jo.... ;D[ attachment removed / expired ]

:thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 26.07.10, 18:17
Quote from: Olle Sälgmark on 26.07.10, 18:08
Täällä mennään jo.... ;D
:thmbup:

Ei näköjään sitten sinunkaan alaraajat  kestäny astumista  :laugh:

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 26.07.10, 18:20
Quote from: Risto Sillanpää on 26.07.10, 18:17
Ei näköjään sitten sinunkaan alaraajat sitten kestäny astumista  :laugh:

  Risto


Eei  :laugh:

Siis tälläinen menopeli on saatava ja äkkiä.    :thmbup: Näyttää olevän myynnissä rajantakana,oliskohan Eestissä.

Tähän voisi laitta beloksen motoorin  ::)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 26.07.10, 18:23
Huikeaa! Kyllä te olette tehokkaita tiedonhankkijoita :)

Tuommoinen leposohvalla varustettu invakuljetin se vasta olisi luksusta, yhdellä kädellä vain ohjaltaisiin ja toisessa kädessä olisi jäätelötötterö. Välillä sitten vain pysähtyisin ja ihmettelisin kiireistä maailman menoa, kunnes sitten pikkuhiljaa kiertäisin narun kampiakselin päähän ja kiskaisisin KM3;sen käyntiin . . . pröt . . pröt . . taidanpa ajella satamaan katselemaan laivoja . . . .
:)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 27.07.10, 06:10
Tuossa Wanderer tehtaan tuotantoa, johtaisko jäljet sylttytehtaalle. ;)

[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 27.07.10, 07:19
Aivan . . nimenomaan tuohon tuo KM3 näyttää perustuvan. Tutkin tuota Dnepr moottoripyörätehtaan historiaa. Tämä Saksalainen Wanderer tehdas meni sotakorvauksena Neuvostoliitolle 1946. Aluksi he tekivät tuota kolmipyörää ilmeisesti Wanderer:in valmistamalla moottorilla mutta vuodesta 1947-alkaen omalla vastaavalla kopiolla. Mikäli nyt oikein osasin tulkita tuota venäjästä käännettyä tekstiä.
Näköjään Dnerp tehtaan historia alkaa noista (sota) invaliidikuljettimista. Aivankuin Saksassa tuli vastaavaan käyttöön Messershmid Cabinroller ja sen edeltäjä.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 27.07.10, 17:44
Jo`vain on tuima ilme , miksi  :o, olihan juuri käyty inssiajossa ja kortti taskussa -71. Huom. ajosaappaat , joskin varret lahkeen peitossa :laugh:

[ attachment removed / expired ]

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 27.07.10, 18:03
Quote from: Risto Sillanpää on 27.07.10, 17:44
Jo`vain on tuima ilme , miksi  :o, olihan juuri käyty inssiajossa ja kortti taskussa -71. Huom. ajosaappaat , joskin varret lahkeen peitossa :laugh:

  Risto


Tyytyväisen näköinen nuorimies.  :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 27.07.10, 18:15
Quote from: Olle Sälgmark on 27.07.10, 18:03
Tyytyväisen näköinen nuorimies.  :thmbup:

Tyytyväisen näköinen, no juu  8) . Äskeisessä piti vielä mainita, että nopeusrajoitus ja  ne huomiota herättävät keltaiset varoitusopetuskolmiot vihdoin poistettu edestä ja takaa :thmbup:

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 27.07.10, 18:49
M. Arvela v.-56 Pansion Koivuluodossa , allaan v.-39 Adler . Ruissalon ajoihin lähdössä varmaankin  :D

[ attachment removed / expired ]

  Rsito


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 27.07.10, 18:58
Nyt kyllä katson aivan uusin silmin tätä minun KM3:sta . . . vaikka onkin venäläinen kopio. Kun noista laatumerkeistä on kopsattu. Olikos noissa Adlereissa minkäkokoinen tuo moottori? 100cc kenties?


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jaakko Kuusisto on 28.07.10, 08:26
Tässä mopon esi-isä Malmilla, räntäsateisen lennon lopuksi  :thmbup:

[img width=800 height=513]http://i196.photobucket.com/albums/aa303/firges/img008.jpg[/img]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 28.07.10, 13:59
Quote from: Jaakko Kuusisto on 28.07.10, 08:26
Tässä mopon esi-isä Malmilla, räntäsateisen lennon lopuksi  :thmbup:


Aivan . . . ilmailupuolellakin on omat moponsa . . . "Mopo Cessna" . . . "Moput" ja mitä niitä nyt on. Tuo Harakka oli oman aikakautensa "Mopo"  :)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Kalle Keihänen on 28.07.10, 17:53
Sattumalta tätä ketjua lukiessa taustalla soi Kesämopo: http://open.spotify.com/track/1IGBrT0qj4y5nWtuthsVfq     :D


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 29.07.10, 20:29
Quote from: Jari Vanhatupa on 27.07.10, 18:58
Nyt kyllä katson aivan uusin silmin tätä minun KM3:sta . . . vaikka onkin venäläinen kopio. Kun noista laatumerkeistä on kopsattu. Olikos noissa Adlereissa minkäkokoinen tuo moottori? 100cc kenties?

Adlereissa oli Fichtel & Sachs 98ccm.

Löytyihän 98ccm KMZ:astakin kuva joka on kiinni HMW: ssä  ,piti vaan vähän etsiskellä .

[ attachment removed / expired ]

http://www.sachsarchiv.de/hersteller/hmw/bilder/index.php

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 31.07.10, 13:22
Mielenkiintoista . . Tuo KM3 oli sitten näköjään käytössä myös kaksipyöräisissä kulkimissa. Aikamoinen tietopaketti tästä kehittyi ton KM3:n suhteen. Mukava tietää kaikki edelläkerrotut asiat. Mutta sitten taas välillä fillariasiaa . . . . .  :)

[ attachment removed / expired ]

Tuommoinen tuli vastaan kun korjasin saunan kattoa! Oli ollut unohdettuna siellä välikatossa yli 50-vuotta! Eli kyseessä on lasten kuljetusistuin polkupyörään. Tämä asennetaan ovelasti siihen naistenpyörän rungon viistoputkeen. Lapsi pitää kiinni pyörän ohjaustangosta tuossa istuessaan. Nuo narut lienevät jotain alkeellisia turvavöitä tai sitten niillä on sidottu kuljetettavia tavaroita istuimeen kiinni, sillä toimiihan tuo myöskin kätevänä lisätilana tavaroiden kuljetusta silmälläpitäen.
Pikku Reeta on siinä aikoinaan istunut joskus 40-50 lukujen vaihteessa. Tämä oli kuulemma ollut siellä kylillä aikamoinen nähtävyys, josta oltiin ylpeitä. Kenelläkään muulla ei kuulemma tämmöistä luksusta ollut.
Pihasta löyti sopivasti mummopyörä johon asensin testimielessä tämän istuimen. Pieniä lapsia ei tosin ollut näköpiirissä joten istuimen käytännöllisyys jäi testaamatta.
:)

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 31.07.10, 13:32
Quote from: Jari Vanhatupa on 31.07.10, 13:22
Mielenkiintoista . .

Olen sanaton, ja sanallilen  :laugh: :(
Ei kaikkea voi säilyttää , varsinkin jos siirtyy omastaok-talostata vuokra kerrostal.oon  :-\

Sinne se jäi , tuokin jousi hälläkkä  :(

Edit: Saatan löytää kuvankin... Isäni ja Äitini kolmea poikaansa kuljettivat kyseisissä hälläkässä, rakentaessaan omakotitaloa Raisioon-Turusta n.20km (rakennusaikana joka päivä) / sivu ..... Kuinkahan moni tuon tänäpänä (vaihteettomalla) polkokupuörällä tuon tekisi  :laugh:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 01.08.10, 06:41
Tuossa jokin aika sitten kaveri poikkesi kylässä ja ihmettelin kun hän piti käsiä selän takana. Hän kysyi: arvaapas mitä minulla täällä on? . . . No, tämähän siellä oli . . . ensin ajattelin, että jaa . . rumpujarrulla varustettu pyörän etunapa. Vaan eipäs ollutkaan! Jarruvivustot puuttuvat ja tilalla on pari ruuvia! Kun akselia pyöritti niin siinä tuntuivat pehmeät pykälät. Tämähän on dynamo, ja vanha! . . .  Eikös se ollutkaan Shimano joka keksi napadynamon!

[ attachment removed / expired ]

Eipä ollut Shimano ensimmäinen, sillä tämä Raleighin "Dynohub" on patentoitu jo vuonna 1939. Tosin alkuaikojen mallit olivat 12-volttisia. Tämä minun Dynohub on arviolta 1944 jolloin tulivat 6-volttiset mallit. Linkki: http://www.sheldonbrown.com/retroraleighs/catalogs/1951-england/pages/02-dynohub.html

Eipä mitään . . . aloitetaan perusteelliset laboratoorio testit. Aluksi katsomme mitä Dynohub on syönyt. Noihin ruuveihin kiinnitetään johdot. Napaisuudella ei ole väliä, koska tämä dynamo kehittää vaihtosähköä, vaihtovirtaa, vaihtojännitettä, ihan kuinka haluatte. Eli toiseen ruuviin lampunjohto ja toinen pyörän runkoon.

[ attachment removed / expired ]

Tälläinen Dynohub on sisältä. Mangneetti pyörii navan rummun mukana ja Käämit pysyvät paikallaan. Yksinkertaista ja melkoisen huoletonta. Laitetaan dynamo taas käyttökuntoon ja koitetaan toimiiko se!
:)
[ attachment removed / expired ]

En viitsinyt ruveta pinnaamaan napaa testejä varten, varsinkin kun se on erikoinen 32-reikäinen, eikä minulla ole niin vanhoja vanteita varastossa. Pyöritetään dynamoa pylväsporakoneella ja kytketään johdot oskilloskooppiin.

[ attachment removed / expired ]

Hyvin toimii ja vaihtosähköä pukkaa ulos! Tuo tuplaviiva näytöllä johtuu siitä kun kamera valoitti kaksi skoopin pyyhkäisyä osittain päällekkäin.

[ attachment removed / expired ]

Meinasin ensin, että kytken dynamoon Solifer Caravelle lyhdyn ja demonstroin dynamon toimintaa pimennetyssä laboratoriossa mutta pylväsporakone pyöritti dynamoa niin vinhasti, että päätin luopua testitä. Käytössä oli hitain pyörimisnopeus mutta silti volttimittari näytti aivan hurjia lukuja. Todellisuudessahan pyörän napa pyörii melko hitaasti, koitappa joskus kurkata kun ajelet pyörällä.

[ attachment removed / expired ]

Pannaan vielä Solifer dynamo testipenkkiin. Skoopissa ja porakoneessa on samat säädöt. Jännite on pienempi koska renkaan kyljestä voimansa ottavan dynamon akseli pyörii käytännön käyttötilanteessa nopeammin. Katkos skoopin näytössä johtuu siitä kun kamera valotti juuri silloin kun pyyhkäisy oli vaihtumassa.

[ attachment removed / expired ]
:)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 02.08.10, 12:31
Morot, tällainen kuljin tuli hommattua männäviikolla. Samanlaisen pistin päreiksi alle kymmenvuotiaana, kun olin keksinyt miten vasaraa ja jakoavainta käytetään :([ attachment removed / expired ]


Pitäisi hankkia seuraavaksi takasatula, jalkatapit on jo. Millainen mahtoi olla alkuperäinen takasatula ? Isäni pyörässä oli suorakulmainen nahkapäällysteinen tyyny, mallia 2 kg vehnäjauhopussi, mutta netistä löytyy jousitettuja malleja.
[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 02.08.10, 15:14
Onneksi olkoon Hannu! Hieno MP-valinta. Ehkä joskus teen tuon saman tempun ja ostan museorekisteröidyn Jawan. Minulla on hieman samanlaiset kokemukset kuin sinulla, oli nimittäin joskus 13-14 vuotiaana juuri tuommoinen jolla laskettiin mäkeä.
Pyörä oli aivan täydellinen, kaikki osat oli paikoillaan Emme vain saaneet sitä käyntiin koska se virtapuoli oli täysin käsittämätön sen ikäisille pojille. Miksi oi miksi sen hävitin! Varmaan vaihdoin sen johonkin matkaradioon tai mankkaan ja sinne meni . . . .
:-\


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 02.08.10, 15:30
Kiitos. Isäni osti tuollaisen joskus 60-luvun alussa, käytettynä. Auto hommattiin -63 ja pyörä jäi puimalaan, ehjänä. Isä myi siitä sitten osia tarvitsijoille. Pyörä siinä sitten rapistui ja minä purin sitä minkä kerkesin, kytkinlevyistäkin oli kiva sormella kaivaa korkkilevyt itri ja bensakorkilla harjoitella kiekonheittoa. Kaverini vei raadon johonkin traktorin lavalla joskus 70 luvulla. Ei puhettakaan että mitään maksua olisi peritty. Nykyään rompetorilla sitten huuli pyöreänä katselee tutun näköisiä Jawaosia, hinnat ovat tyyliin : Jalkatapit = 75 euroa !

Jotenkin minusta isopyöräinen Jawa on kaunein moottoripyörä mitä on. Yksinkertaiset, selkeät ja tarkoituksenmukaiset muodot. Silmä lepää linjoissa.  :)

Hannu


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 02.08.10, 15:37
Kaunis pyörä, kotikylän muurarilla oli tuollainen mutta CZ logoilla, takana muurarin pakki narulla köytettynä, sillä keikat hoitu.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tapio Hiekkalinna on 02.08.10, 22:30
Quote from: Arne Wallen on 02.08.10, 15:37
Kaunis pyörä, kotikylän muurarilla oli tuollainen mutta CZ logoilla, takana muurarin pakki narulla köytettynä, sillä keikat hoitu.


Kaunishan tuo on voin hyvällä omallatunnolla tuohon yhtyä, ostin itse juuri tuollaisen 350 kaksipyttyisen 1957 ja ajoin sillä
kesään 1958 jolloin suomen armeija halusi että siirtyisin heidän leipiinsä. Möin pyörän että sai kahvirahaa.
Nyt jälkeenpäin olisikohan ollut 1995 oli Singnalhornet lehdessä myynti ilmoitus isopyöräisestä 350 Jawasta. Ikäväkyllä
olivat myyneet pyörän joka oli maalattu ja kaikki osat tallessa ja vieläpä varaosapyöräkin 15 min ennen  puheluani.
Voitte kuvitella että otti koppaan. Siirryin samantien harrastamaan RC-lennokkeja, mutta sepä onkin jo toinen juttu
Arne Wallen, muistini mukaan ei CZ ollut aivan tuon näköinen esin lamppu ei ollut integreerattu kahveliin vaan oli erillinen,
sitäpaitsi tuo on joko 250 tai 350 kuutioinen CZ oli vain 125 kuutioisia. Oikaiskaa te jotka tiedätte paremmin tai muisti
pelaa paremmin.

Tapsa göötanmaalta


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tapio Hiekkalinna on 02.08.10, 23:10
Googlelta katsoessani vahvistui tuo muistikuvani CZ 125-150  50 luvun alussa oli hiukan erilainen mm lamppu oli niinkuin
muistelinkin erillinen ja mittari oli sitten siinä päällä+valokytkin muuten linjat olivat aikalailla samanlaiset.
Jawan äänen muuten tuntee jo kaukaa, ollessani Turkissa turistina hotellimme edustalle ajoi 350 Jawa tosin uudempaa
vuosikertaa, istuessamme parvekkeella sanoin seurueellemme "tuo on Jawa" ja se oli se. Täällä ruotsissa on ollut armeijalla
moottoripyöräläheteillä Monark pyöriä Jawan moottorilla.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 03.08.10, 06:48
Olet Tapsa aivan oikeassa, valaisin oli erillinen laite mutku muistikuvat ovat juuri -50 luvulta ja kovalevy on vuosien saatossa saannut montakin kolhua. :-[


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tapio Hiekkalinna on 03.08.10, 11:22
Heippa.
Arne sinäpä sen sanoit kovalevy on jo vanha kun on yli 70 mittarissa. Kyllähän ne prätkäjengin pyörät ovat
jollakinlailla jääneet tuonne muistilokeroihin mutta kun pitäis muistaa tarkkaan niin silloin tulee"tänka på" eli tarkennusta
tarvitaan. Enempi vaan näitä vanhuksia meidän muiden vanhojen seuraksi.
Hyvää kesää.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 03.08.10, 18:44
Onhan toki tuo 250cc Jaava nätti kun sika pienenä.

Mutta mutta.... meikäläiselle lähti älyttömät sävärit sen ainoan kerran kun tapasin livenä 500cc nelitahti Jawan joka on huomattavasti harvinaisempi. Yksi sellainen tiettävästi asustelee Keski-Suomessa päin mutta eipä niitä juuri ole vastaan tullut. Mikä noilla kahdella pyörällä on yhteistä, on se että moottori kummassakin on kuin funktionaalinen taideteos.

Vai mitä olette mieltä? Kurko-jawa?

[img width=800 height=600]http://www.jawagallery.net/images/pulitr_ohc/Jawa_500_ohc_01_26.jpg[/img]

Kuvan pyörä ei siis se tapaamani vaan jawagallery.net julkaisuja


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 04.08.10, 16:26
Morot, no onhan tuo 500 cc nelitahtinen varmaan Kurko-Jawa, ei siitä mihinkään päästä. Toisaalta 1936 350 OHV Jawa on myös aika Kurko. Oli 2006 Veteramassa myytävänä 7900 euron hintaan. Näätti !!

Hannu


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 04.08.10, 17:19
Kun olin 70-luvulla koulussa 7 ja 8-luokilla niin siellä oli eräs metallityön opettaja joka oli rakentanut mikroauton jossa oli Jawa 500:sen moottori. Tuo mikroauto näkyi ikkunan läpi sinne koulun pihaan kun se oli sellaisella hyllyllä ikäänkuin tarkoituksella laitettu esille. Kyllähän sitä sitten ihmeteltiinkin monet kerrat kun oltiin välitunnilla.

Niihin aikoihin kun minulla oli se Jawa 250 jolla laskimme mäkeä, niin oli myös siinä naapuritaloissa isoilla pojilla 250cc Jawoja, niitä oli 3kpl joista yksi oli rakennettu hieman chopper tyyliin. Siinä oli "enkelinsarvet" kromatut tarvikelokarit sekä metallihohto maalaus. Sen Jawan takapenkillä matkustin kerran yli 100Km matkan. Yksi Jawa oli vakiokunnossa ja yksi oli rakennettu cafe-racer tyyliä mukaillen. Siihen oli asennettu mm. Puch mp:n sivukotelot penkin alle, matala ohjaustanko ym.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 04.08.10, 17:26
Terve Jari, oliko siinä mäkijawassa takasatulaa ? Jos oli niin millainen ?

Hannu

PS. Lisäsin kuvan ja juttua ensimmäiseen viestiini.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 04.08.10, 18:12
Quote from: Hannu Nieminen on 04.08.10, 17:26
Terve Jari, oliko siinä mäkijawassa takasatulaa ? Jos oli niin millainen ?

Hannu

PS. Lisäsin kuvan ja juttua ensimmäiseen viestiini.


Ei ollut takasatulaa, muistelen sen olleen juuri tuommoinen kuin tuo sinun Jawa on. Vain yksi kerrallaan pystyi laskemaan mäkeä! Muistelen sen olleen painava työntää mäen päälle. Laskimme mäkeä myös venäläisellä DT traktorilla! Sen sai mäen yläpäähän kun laittoi pakin päälle ja pyöritti edessä ollutta veiviä. Välillä piti huilata ja laittaa kivi etupyörän eteen. Sitten lopuksi piti kiivetä penkille ja laittaa "käsijarru" päälle jonka jälkeen kivi piti ottaa pois etupyörän edestä. Lopuksi taas penkille, vaihde vapaalle ja käsijarru pois niin tuntui kuin olisi ajanut raktoria kun DT rullasi mäen alle.
Vaarallista! Tosin mäki oli loiva ja matka lyhyt mutta kaikkeen ei aina kysytty lupaa.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 04.08.10, 18:45
Eiköstä DT-traktorin lempinimi ollutkin "TÄYSTUHO" ! (DDT) ? Minun lapsuuden kauhukokemukseni traktoreista liittyy Zetoriin, juuri sellaiseen "ainoaa oikeaan malliin". Sellaiseen jonka voi bongata samannimisestä ravintolasta Helsingistä. Kun paikallista uutta huoltoasemaa rakentava BP-yrittäjä toi sahatavaraa rakennukselleen Zetorilla 60 luvulla, niin minä pakenin tasan vastakkaiseen suuntaan. Jotenkin ZETORin ääni sai minut suunniltaan. Sen kuuli jo kilometrin päästä. Vauhti oli kova ja ukko pomppi montuissa tuolin muotoisessa satulassa, ja minä pelkäsin. :'(

Hannu

Pitäisikö muuttaa threadin nimi seuraavaksi: Vanhat fillarit mopot mp:t ja traktorit..... :)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 04.08.10, 19:04
Oli joo "täystuho" siinä oli se ohjauspyörän asento suoraan ylöspäin ja penkin pystyi kääntämään kummalle puolelle vain.
Ajoin myös oikeasti ko.traktoria heinäpellolla silloin oli reki perässä.

Kyllähän monet koneet lapsena pelottivatkin, niinkuin sinua tuo zetori. Itse pelkäsin 350cc Yamahaa kun sille annettiin kierroksia . . . luulin, että se räjähtää!
;D
Quote:
Pitäisikö muuttaa threadin nimi seuraavaksi: Vanhat fillarit mopot mp:t ja traktorit.....

Traktoreista voidaan jutella enemmän tuolla työkoneita osastolla, jonka perustin myös traktoreita varten.. :)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 04.08.10, 20:17
Allright, laitanpa sinne pikkuvalluni kuvan. :)...siis traktorin.

Hannu


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 06.08.10, 17:17
Odottelua Odottelua mummulassa , kai niillä on jotain ongelmia noin pitkällä matkalla ?

Ei suinkaan, nälkä vain yllätti ... :D
[ attachment removed / expired ]

Hienoa, vihdoinkin tulivat   :thmbup:
[ attachment removed / expired ]

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tapio Hiekkalinna on 06.08.10, 21:44
Heippa!
Tuossa Riston kuvassa siellä mummolassa tai oikeammin siinä toisessa on "se isopyöräinen 350 JAWA" mutta mikäs se
pienempi pyörä on: Olisin taipuvainen luulemaan että se on 125 kuutioinen IFA mallinimeltään RT 125 googlen kertomana.
Ensimmäinen omistamani mp. Tuossapa muistui mieleen mikäs se venäläinen 125 kuutioinen samanlaisella moottorilla kuin
IFA RT oli olisikohan se ollut Tähti 125 sellainen jäykkäperäinen (siis ilman iskareita) muistinimukaan.
Olihan nekin aikoja, vai oliko?

Tapsa göötanmaalta.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 07.08.10, 07:07
Quote from: Tapio Hiekkalinna on 06.08.10, 21:44
Heippa!
Tuossa Riston kuvassa siellä mummolassa tai oikeammin siinä toisessa on "se isopyöräinen 350 JAWA" mutta mikäs se
pienempi pyörä on: Olisin taipuvainen luulemaan että se on 125 kuutioinen IFA mallinimeltään RT 125 googlen kertomana.
Ensimmäinen omistamani mp. Tuossapa muistui mieleen mikäs se venäläinen 125 kuutioinen samanlaisella moottorilla kuin
IFA RT oli olisikohan se ollut Tähti 125 sellainen jäykkäperäinen (siis ilman iskareita) muistinimukaan.
Olihan nekin aikoja, vai oliko?
Tapsa göötanmaalta.

Tapsahan tietää  :thmbup: Kyseessä totellakin on :Dkw-Ifa-Dkw Rt-125 vuodelta 1951 ,jonka Isäni osti UUUUUtena :thmbup: :D  . Jolla sittemin minä ja 2 vanhempaa vellipoikaani ajoimme kortit... Poikani Mikko ajoi myöskin v.97ja toivottavasti hänen tyttärensä s.-01 ja -02 dikkaavat tommotten päälll jottain  :D

http://www.fsnordic.net/discussion/index.php/topic,87715.msg1201600.html#msg1201600

Risto

Ps: Minkäs reitin varrella on tuo merkkimuisto ?

Edit: 1952 vaihdettu 1951


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tapio Hiekkalinna on 07.08.10, 09:47
Hei Risto.
Kun olisin ollut ajantasalla olisin tietysti selaillut takaisinpäin jonkun kuvan ja siellähän se IFA RT 125 ja joku nuorukainen
sen selässä poseeraavat. Pyöräkin on niin uudennäköinen.
Teillä on sukukalleus hallussanne ja historiakin on selvillä joten siitä vaan. Omani osti naapurin poika Kajaanissa kun
teki mieli sitä isompaa, JAWAA. Pyörän ostin Kouvolasta ja junalla se muutettuamme sitten Kajaaniin teki matkansa, oli kai
liian pitkä matka sen aikaisilla teillä ja varusteilla ajaa Kouvola-Kajaani. Olisipa ollet edes tuollaiset ajo saappaat nahka
puvusta puhumattakaan elimmehän vuotta 1957.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 07.08.10, 10:11
Quote from: Tapio Hiekkalinna on 07.08.10, 09:47
Hei Risto.
Kun olisin ollut ajantasalla olisin tietysti selaillut takaisinpäin jonkun kuvan ja siellähän se IFA RT 125 ja joku nuorukainen
sen selässä poseeraavat. Pyöräkin on niin uudennäköinen.
Teillä on sukukalleus hallussanne ja historiakin on selvillä joten siitä vaan. Omani osti naapurin poika Kajaanissa kun
teki mieli sitä isompaa, JAWAA. Pyörän ostin Kouvolasta ja junalla se muutettuamme sitten Kajaaniin teki matkansa, oli kai
liian pitkä matka sen aikaisilla teillä ja varusteilla ajaa Kouvola-Kajaani. Olisipa ollet edes tuollaiset ajo saappaat nahka
puvusta puhumattakaan elimmehän vuotta 1957.

Junalla olimmeme nuorukaiset Urjalan Hanhisuolle menneet Äitimme kanssa jo päiviä aijemmin. Isäni ja HL tulivat perässä kun töiltään kerkesivät. HL:än Jawa 1954 on myöskin tallessa, ja jossain tuolla voorumin syövereissä senkin nykytilan kuva :thmbup:.
Aiemmin itsestäni ulosantina teidän tietoonne saattamani ADLER-merkkinen mp oli Liinahammarissa esikunnan lähettipyöränä vuosina -40 eteenpäin, kunnes kaikkien kommervenkkien johdattelemana päätyi takaisin Turkuun, Liinahammarin kuvan lähetän  kunhan saan skannerin toimiamaan . Pitkän matkan teki Adlerkin ,,ees-taas Suomen kuten sotilaatkin, joista osa ei koskaan palannut :(.

  RistoTitle: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 07.08.10, 11:12
En saanut skanneria toimimaan, mutta kelvanneehan kamerallakin otettu/tallennettu.
Tässä kuvassa vasemmalta: JR-14 komentaja eversti L.W. Helenius... Adlerini -39 (taustalla :()... Tuntematon "radisti" ..ja esikuntapäälikkö  majuri A.Ravila .
Liinahamarissa kesällä 1941.

[ attachment removed / expired ]

  Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Ilkka Toivanen on 07.08.10, 19:13
On siinä hieno vekotin!
[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 07.08.10, 19:58
Kyllä niitä kaksikin siinä on, mahtaako tuo lähempi olla Järvenpäästä alkujaan?


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 07.08.10, 20:35
Quote from: Ilkka Toivanen on 07.08.10, 19:13
On siinä hieno vekotin!Kertakaikkisen hieno vekotin ja lavastuskin erinomainen  :thmbup:

Onko tuo sivuvaunu kenties sellainen "venekeulainen" ?


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 23.08.10, 17:06
Eräänlainen fillari tämäkin,laatutyötä.  :thmbup:

Kuva vuodelta 1954[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 24.08.10, 05:33
Uskomaton käsityötaidon ja aidon harrastelun työnäyte. Jotenkin tuntuu, että ennevanhaan ihmisillä oli enemmän aikaa ja innostusta tehdä ihan oikeasti jotakin. Pitäisiköhän laittaa välillä tietokoneet tauolle ja mennä verstaaseen väsäämään jotain. Voi olla ettei enään onnistuisi . . kyllä sitä on jo niin vieraantunut oikeista teknisistä harrastuksista.
;D
70-luvulla naapuritalossa asunut mies, teki myöskin itse peltisen polkuauton pojalleen. Siinä oli kojelaudassa painonappeja ja edessä valkoiset ja takana punaiset lamput. Tosin noin hienosti se ei ollu muotoiltu, mitä tuo Paavo Tikkasen tekemä. Kyllä sitä autoa ihailtiin sanattoman hiljaisuuden vallitessa. Harmiksemme oltiin jo liian isokokoisia, eikä mahduttu sinne auton sisään kunnolla istumaan.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Juha Lampi on 24.08.10, 06:29
Quote from: Jari Vanhatupa on 24.08.10, 05:33
Uskomaton käsityötaidon ja aidon harrastelun työnäyte. Jotenkin tuntuu, että ennevanhaan ihmisillä oli enemmän aikaa ja innostusta tehdä ihan oikeasti jotakin. Pitäisiköhän laittaa välillä tietokoneet tauolle ja mennä verstaaseen väsäämään jotain. Voi olla ettei enään onnistuisi . . kyllä sitä on jo niin vieraantunut oikeista teknisistä harrastuksista.


Täsmälleen sama asia tuli mieleeni! Mietin, mitä kaikkea on tullut nikerretyksi vielä 90-luvun alkupuolella ja kuinka ajankäyttö muuttui ratkaisevasti vuosituhannen loppuun päästäessä. :-\


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Seppo Hiekkalinna on 24.08.10, 08:20
Tapsalle tiedoksi: En tiedä/muista olivatko IFA 125 ja Tähti/Mocba (tjsp) aidan identtiset, hyvin ulkonäöltään samanlaiset ja
saman kokoiset. Mocbassa, lienee Moskova suomennettuna,oli nimi valmistusvaiheessa jo ikäänkuin negatiivisena kohokuva-
na tankin kyljessä. Muistikuva olisi myöskin myöhemmästä mallista, jossa olisi ollut normaali "siirtokuva" tankissa, jonkinlainen
pyrstötähti,ken muistaa tarkemmin korjatkoon.Molempien synty johtaa Saksaan,josta koneet kokonaisina tehtaina siirrettiin
lähemmäksi Uralia
Muistikuvat saattavat olla hieman hatarat, olemmehan jo ikämiehiä molemmat eikä noita ole liiemmin edes veteraanipyörinä nähtävillä.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 24.08.10, 10:34
Quote from: Juha Lampi on 24.08.10, 06:29
Täsmälleen sama asia tuli mieleeni! Mietin, mitä kaikkea on tullut nikerretyksi vielä 90-luvun alkupuolella ja kuinka ajankäyttö muuttui ratkaisevasti vuosituhannen loppuun päästäessä. :-\


Taideteos on.  :thmbup:

Ajatelkaas jos sama kaveri olisikin tehnyt lentokoneen.

Tietääkö kukaan mitä kuuluu tekijämestarille ja taideteokselle tänään?


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tapio Hiekkalinna on 24.08.10, 11:30
Sepolle tiedoksi. Taidettiinpa tonkaista asiaa johon ehkä kannattaisi perehtyä vähän syvemmälle. Puutteellinen kielitaito
vaan estää sen. Se IFA RT125 ei ollut identtinen sen Mockban kanssa mm jousitus takapäässä loisti poissa olollaan y.m.s.

Tuossa googlettaessani  löysin uutta tietoa näistä m-pyöristä. Harley Davidson on tehnyt pyörän jossa oli ainakin samannä-
köinen moottori mallinimi S-125, BSA teki myöskin jonkun joka oli nimeltään BSA BANTAM ja jopa japsitkin yhtyivät tähän
ketjuun tehdessään pyörän jota kutsuivat YAMAHA YA-1. Kuka plagioi ketä, DKW taitaa olla kantaisä.
Jollekin joka ehkä on kiinnostunut tälläisistä voisi olla paikka tonkaista, onhan tässä Saksa Venäjä Englanti Amerikka ja
Japani hommailleet saman konseptin kimpussa. Mielenkiintoista.

Se Tapsa sieltä jostakin.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Seppo Hiekkalinna on 24.08.10, 13:44
Tutkitaanpa vaan. Katselin tuossa taaksepäin tätä ketjua ja löysin sieltä: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
« Vastaus #218 : 06.07.10, 15:16 »
eli Royal Enfield´in. Siis kaksitahtinen moottori mutta eipä taida olla moottorin toimintatapaa lukuunottamatta muuta yhteistä
IFA:n ym. kanssa.
IFA:ssa näytti olleen tosiaan takajousitus mutta olikohan ensimmäisissäkin. Tuota pitää tutkia tarkemmin vielä mutta nyt pi-
tää lähteä lennokkikerhoon kaitsemaan jurioreita lennokkien rakentelussa.

Onkos Ristolla tarkempaa tietoa sen IFA:n synnystä muuta kuin se, että DKW:n tehtailta, jotka siis siirrettiin voittajan oikeudella
DDR:ään tuli sodan jälkeen juuri tuo IFA- mp ja autokin DKW  konseptista jäljennettynä.
Se Mockba= Tähti on vielä kokonaan tutkimatta mutta jospa joku valottaisi sitä puolta.

Sepi

1948 Model 125

In 1948, Harley-Davidson released the MODEL 125, a small but sturdy two-stroke road machine of 125cc displacement. After the war, America was ready for economical transportation, and the Model 125 was introduced to fill that need.
DKW RT-125

The Model 125's design was an adaptation of the German DKW motorcycles whose engineering designs were forfeited to the Allies as a part of War Reparations at the conclusion of World War II. In America, Harley-Davidson produced the Model 125. In England, BSA made the Bantam. The U.S.S.R, having control of what became East Germany, also appropriated the DKW designs, and made the Mockba M1A. In Japan, Yamaha also got into the act with the YA-1.

The Model 125 put out a whopping three horsepower. One of its more interesting features was a girder-type front end whose suspension consisted of five large rubber bands. In 1951, the rubber band front end was replaced by a more conventional hydraulic unit, the "Tele-Glide".


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Seppo Hiekkalinna on 25.08.10, 07:24
"Hoppu ei ole hyväksi eikä kiire kunniaksi" kertoi vanhakansa ennen tietokoneita. Tapsa puhui BSA:sta ja minä onneton Royal:
sta, no onhan niissä muutakin eroa kuin pelkkä moottori kun nimikään ei ole sama joten korjataan oma moka itse.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 25.08.10, 13:37
Nyt on ollut tapetilla murheellisessa mielessä Norja  :(. Laitan kuitenkin kuvan, jossa Jawat ovat matkalla, siellä jossain v. -56. Pienen "automatkailun" jälkeen löytyi nykypäivään sijoittuva kuvauspaikkakin   . linkki  (http://maps.google.fi/maps?f=q&source=s_q&hl=fi&geocode=&q=Nystuen+Hotel,+Norge&sll=61.294457,8.216347&sspn=0.106856,0.289764&gl=fi&g=tyin%C2%A0norge&ie=UTF8&ll=61.179686,8.161926&spn=0,0.001132&z=19&layer=c&cbll=61.179686,8.161926&panoid=za2sVKWILzX60zYpNIh6fA&cbp=12,90.93,,1,0.33)  :thmbup:

[ attachment removed ]

Pekka ja Liisa  http://www.nystuenhotel.no/html.asp?nid=634&lid=1

http://www.nystuenhotel.no/html.asp?nid=636&lid=1


Risto


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 25.08.10, 16:20
Quote from: Seppo Hiekkalinna on 24.08.10, 13:44
Onkos Ristolla tarkempaa tietoa

Valitettavasti ei oo  :(
Googelia vähän selailin muistikuvieni tueksi. K-125 "Москва-М1А", oli kaikilta muilta osiltaan paitsi moottori/ kaasari , sekä ulkoinen virtalukko/puola sydeemi, täysin erilainen kuin (dkw) Ifa. Joten oletettavasti venäjän "takavarikko" kohdistui ainoastaan moottoriosien (valumuottien) uudelleen synnyttämiseen.

[ attachment removed ]
http://forum.flot.su/showthread.php?t=1370&page=1
http://www.auto-retro-museum.ru/gallery/g44/


Edit: kannessa näyttää olevan puolipuristin  :o


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Ilkka Mäkelä on 01.09.10, 03:39
Orvolle sivuvaunullisen mopon kuvat, vaikka taisivat olla jo muutenkin näkyvillä toisaalla:


[ attachment removed ]


[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 01.09.10, 04:31
Morot. Onko puolalaisella WSK 125 pyörällä yhteyksiä tähän DKW/IFA/Mockba linjaan ?

http://motocykle.svasti.org/index.html?strona=http://motocykle.svasti.org/wsk1251.html

Kaverilla jolta hankin Jawan oli myytävänä museorekisteröity ja entisöity WSK 125


Hannu


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 01.09.10, 20:48
Quote from: Ilkka Mäkelä on 01.09.10, 03:39
Orvolle sivuvaunullisen mopon kuvat, vaikka taisivat olla jo muutenkin näkyvillä toisaalla:Kiitos vaan niimpalkauhiast. Kyl mun ny kelppa  ::)

Vain mikäs erinomainen se tämä vaunumopo sitten on?[ attachment removed ]


EDIT: niin sitä pitikin tosiaan... ei ihan näy tuosta jälkimmäisestä Ilkan kuvasta mutta ei taida olla tuo kuitenkaan se "venekeula" sivuvaunu??

Eli jotain tuollaista tarkoitan siis:


http://static.howstuffworks.com/gif/1925-harley-davidson-jd-3.jpg

[img width=400 height=226]http://static.howstuffworks.com/gif/1925-harley-davidson-jd-3.jpg[/img]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tapio Hiekkalinna on 01.09.10, 21:14
Quote from: Hannu Nieminen on 01.09.10, 04:31
Morot. Onko puolalaisella WSK 125 pyörällä yhteyksiä tähän DKW/IFA/Mockba linjaan ?

http://motocykle.svasti.org/index.html?strona=http://motocykle.svasti.org/wsk1251.html

Kaverilla jolta hankin Jawan oli myytävänä museorekisteröity ja entisöity WSK 125


Hannu

Ifan moottorin puolikkaat.sylinteri erilainen ja muutenkin ei oikein stemmaa tuohon DKW/IFA/MOCKBA sarjaan. Voipa ollakin
että jotain on mutta ei oikein tuo puolankieli taivu, mutta talossa asuu puolalainen joka ehkä voisi asiaa valaista. Jos
kysäiseisin häneltä.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tapio Hiekkalinna on 01.09.10, 21:34
Quote from: Risto Sillanpää on 25.08.10, 16:20
Valitettavasti ei oo  :(
Googelia vähän selailin muistikuvieni tueksi. K-125 "Москва-М1А", oli kaikilta muilta osiltaan paitsi moottori/ kaasari , sekä ulkoinen virtalukko/puola sydeemi, täysin erilainen kuin (dkw) Ifa. Joten oletettavasti venäjän "takavarikko" kohdistui ainoastaan moottoriosien (valumuottien) uudelleen synnyttämiseen.

http://forum.flot.su/showthread.php?t=1370&page=1
http://www.auto-retro-museum.ru/gallery/g44/


Edit: kannessa näyttää olevan puolipuristin  :o


Heippa Risto! Tuollainen mutta punainen oli serkkupojan isällä,siinä ei ollut puolipuristinta ja eipähän se satapiikkinen sellaista tarvitsekaan. Olihan ne aikoja.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Ilkka Mäkelä on 01.09.10, 23:01
Yhden kuvan nurkasta löytyi tämä näkymä sivuvaunuun, armottomasti tätä piti suurentaa mutta jos ei nokan malli tästä selviä niin parempaa ei enää löydy:


[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 02.09.10, 05:13
Quote from: Orvo Välilä on 01.09.10, 20:48
Vain mikäs erinomainen se tämä vaunumopo sitten on?

Onhan tuo , onhan = http://www.youtube.com/watch?v=NByyf5olhEA   ::),vaan tuo moottoriko v-4 ko :o


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Pekka Saari on 02.09.10, 13:01
Quote from: Risto Sillanpää on 02.09.10, 05:13
Onhan tuo , onhan = http://www.youtube.com/watch?v=NByyf5olhEA   ::),vaan tuo moottoriko v-4 ko :o


Moottori lienee Jalta/ZAZ merkkisestä ajoneuvosta.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 02.09.10, 16:03
Quote from: Ilkka Mäkelä on 01.09.10, 23:01
Yhden kuvan nurkasta löytyi tämä näkymä sivuvaunuun, armottomasti tätä piti suurentaa mutta jos ei nokan malli tästä selviä niin parempaa ei enää löydy:
Ah onhan se sittenkin.... oli muka vaan näyttävinään niin pyöreältä tuossa edellisessä kuvassa. Kiitos Ilkka, nyt saa taas unta öisin....  :thmbup:

Ja tuo toinen mopo.... Urrehan se on kuten varmaan moni muukin arvasi. On vaan tosiaan lapioitu runkoon Jaltan kone josta on purettu pellit ja puhaltimet ympäriltä turhana pois. Älyttömän hieno laitos ja komiat äänet.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Antti Lappalainen on 02.09.10, 16:24
Quote from: Hannu Nieminen on 01.09.10, 04:31
Morot. Onko puolalaisella WSK 125 pyörällä yhteyksiä tähän DKW/IFA/Mockba linjaan ?

http://motocykle.svasti.org/index.html?strona=http://motocykle.svasti.org/wsk1251.html

Kaverilla jolta hankin Jawan oli myytävänä museorekisteröity ja entisöity WSK 125


Hannu


WSK oli kuulemma surkea tekele, moottori tai vaihteisto hajosi n. 1000km:n jälkeen. Yhdellä tutullani on myös entisöity WSK 125 vm. 1960, siihen oli mennyt IFA/MZ RT 125:n vaihteiston sisuskalut "heittämällä". Kampiakselikin taisi olla jostain venäläisestä ruohonleikkurista :)

[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 02.09.10, 16:52
WSK= MZ http://www.youtube.com/watch?v=IflEI9B9zn0


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Marko Ryynänen on 14.09.10, 19:41
Kertokaan Gurut mikäs härveli se tämä on?  :-[
Kuvattu Paippisten moottorikahvilassa mobilisti jamboreessa.[ attachment removed / expired ]


edit. lisätään pari kuvaa samaisesta tapahtumasta, merkistä ei edelleenkään tietoa :)


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tomi Jokela on 15.09.10, 05:27
Quote from: Marko Ryynänen on 14.09.10, 19:41
Kertokaan Gurut mikäs härveli se tämä on?  :-[
Kuvattu Paippisten moottorikahvilassa mobilisti jamboreessa.Guru en ole, mutta vastaan silti! :) Nuo on Boss Hoss (http://www.bosshoss.com/)in tekemiä V8:lla varustettuja moottoripyöriä.  ;)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 15.09.10, 06:28
Quote from: Marko Ryynänen on 14.09.10, 19:41
Kertokaan Gurut mikäs härveli se tämä on?  :-[
Kuvattu Paippisten moottorikahvilassa mobilisti jamboreessa.
[ attachment removed / expired ]

Veikkaan, notta Voortti  ::)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 15.09.10, 06:30
Ei ole ainakaan homosohva, ajovalolamppu unehtunu tehdessä. :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 15.09.10, 06:36
Quote from: Arne Wallen on 15.09.10, 06:30
Ei ole ainakaan homosohva, ajovalolamppu unehtunu tehdessä. :thmbup:
Mielenkiintoisen yllättävä tuo syyläri konstruktio  :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 15.09.10, 06:41
Mutta mitenkäs siinä on neljä tulpaa mutta vaan kolme pakiputkea. Minulla oli Warressa kolme tulpaa ja kolme pakiputkea. :-\


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 15.09.10, 06:49
Asiasta mitään en tiedä, kuten yleensä mutta eiköhän tuossa kaksi keskimmäistä pakokanavaa ole yhdistetty.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 15.09.10, 06:56
Joo . . voi olla, tai sitten keskimmäinen mäntä on isompi ja kahdella tulpalla. Minä olen enemmän "Warre miehiä" joten en tiedä noista ;D


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 15.09.10, 07:17
Kuvakulma hiukan hämää  8). Onkohan tuossa tankin päällä vielä sähvökäyttöinen flekti ... ::)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 15.09.10, 08:06
Quote from: Risto Sillanpää on 15.09.10, 07:17
Kuvakulma hiukan hämää  8). Onkohan tuossa tankin päällä vielä sähvökäyttöinen flekti ... ::)Vai edes hiukka suojattu imuaukko, en tiedä.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 15.09.10, 08:19
Toivottavast Marko laittaa kuvan toiseltakin kantilta, jotta näkyy miten tuo ns toisioveto sydeemi on tuossa toteutettu,,,,,, Mielenkiintoinen Flathead  :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Marko Ryynänen on 15.09.10, 13:16
Quote from: Risto Sillanpää on 15.09.10, 08:19
Toivottavast Marko laittaa kuvan toiseltakin kantilta, jotta näkyy miten tuo ns toisioveto sydeemi on tuossa toteutettu,,,,,, Mielenkiintoinen Flathead  :thmbup:


Voi persetti kun ei ollut kuin tuo yksi kuva :(


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 15.09.10, 13:23
Quote from: Marko Ryynänen on 15.09.10, 13:16
Voi persetti kun ei ollut kuin tuo yksi kuva :(

Sinä senkin  >:(, sanonko  , en sano  :D, tiedätö / saatko selvitettyä kyseisestä tietoja...


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Juha Lehtola on 15.09.10, 13:23
Quote:
merkistä ei edelleenkään tietoa


Honda Valkyrie


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 15.09.10, 16:38
Ei taida Soichiro San hyväksyä tuota jos ylhäältä katselee.Ei vissiin Orvo San myöskään. :-[


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 15.09.10, 18:14
Quote from: Arne Wallen on 15.09.10, 16:38
Ei taida Soichiro San hyväksyä tuota jos ylhäältä katselee.Ei vissiin Orvo San myöskään. :-[

Mielenkiinnolla oottelen myös Orvo San in kommenttia  ma, kun Markokaan ei valaistusta tuonut pimeään pääkoppaan ::)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 15.09.10, 20:52
Quote from: Arne Wallen on 15.09.10, 16:38
Ei taida Soichiro San hyväksyä tuota jos ylhäältä katselee.Ei vissiin Orvo San myöskään. :-[


Konnichi-wa

Hyväksyy, mutta pienellä tarkennuksella, Toi on se viimeinen 2004 epätoivoinen yritys Hondalta myydä Valkyrieta eli Valkyrie Rune. Uudemman mallinen GL1800 Vingin moottori ja lievästi sanottuna futuristinen muotoilu. Eihän siinä, mitään ei saa jos ei mitään yritä, mutta yhdistelmä eksoottinen ulkonäkö ja jokseenkin täydellinen käyttökelvottomuus matka-ajossa takasivat sen että se vähäinenkin myynti loppui totaalisesti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_Valkyrie

Tänä päivänäkin voi saada täysin ajamattoman Runen lähes kohtuuhinnalla, kun niitä jäi pilvin pimein dealereiden käsiin USA:ssa. Samaten eBaysta (http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Honda-Valkyrie-1800-2004-Honda-Valkyrie-Rune-_W0QQcmdZViewItemQQhashZitem4aa4a45f3bQQitemZ320589815611QQptZUSQ5fmotorcycles)niitä löytyy hyvin hyvin vähän ajettuna melkein koska hyvänsä. 

Kovin erikoislaatuinen ja hieno pyörä varmasti, mutta paljonko sillä on tekemistä alkuperäisen Valkyrien kanssa.... hm....


EDIT: tarkemmin kattellen muuten sopii tuo "Batwing" kate tuohon Runeen justkin niin hyvin kuin hajuvesi lihapulliin. Onneksi on edes jätetty ne laukut kotio, raudat on vaan jääneet.

Mitä ne sellaiset pihlajanmarjat on ja miten niin ne on muka happamia  ::)Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 15.09.10, 21:06
Quote from: Orvo Välilä on 15.09.10, 20:52
Konnichi-wa


Mie luin varmaankin 10nen kertaa ennenkun huomasin , mistä nää höpäjät, luulin jo vaikka mitä  :laugh:
Saattaisitko tästä : http://www.fsnordic.net/discussion/index.php?action=dlattach;topic=87715.0;id=269818;image jotain kommenttia voorumillmeille laittaa  ::)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 15.09.10, 21:12
Quote from: Risto Sillanpää on 15.09.10, 21:06
Mie luin varmaankin 10nen kertaa ennenkun huomasin , mistä nää höpäjät, luulin jo vaikka mitä  :laugh:
Saattaisitko tästä : http://www.fsnordic.net/discussion/index.php?action=dlattach;topic=87715.0;id=269818;image jotain kommenttia voorumillmeille laittaa  ::)


mopo ;D


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 15.09.10, 21:53
Quote from: Risto Sillanpää on 15.09.10, 21:06
Mie luin varmaankin 10nen kertaa ennenkun huomasin , mistä nää höpäjät, luulin jo vaikka mitä  :laugh:
Saattaisitko tästä : http://www.fsnordic.net/discussion/index.php?action=dlattach;topic=87715.0;id=269818;image jotain kommenttia voorumillmeille laittaa  ::)


Ehämmie tuosta mittään tiijjä..... kovin omintakeisen ja -tekeisen näköinen lättäpää V8 näyttäis olevan täynnä kovinkin erikoisia rakenneratkaisuja.Toi virranjakaja nokka-akselin päässä erityisesti pisti silmääni ( ai ). Tuostako ei sitten itse tapahtumassa ollut mitään mainintaa valmistajan tai muunkaan suhteen?


EDIT: No voi ie. Vähänkö tuntuu taas olo tyhmältä. Onhan se sittenkin Fordin lättäpää V8. Miten tuota virranjakajaa muka ei ole ennen huomannut että se on tuossa?

http://streetrodder.automotive.com/112627/0907sr-reconstructing-a-1948-ford-sedan-v8-flathead-engine/index.html

[img width=440 height=330]http://image.automotive.com/f/tech/22759812+pheader/0907sr_01_z+1948_ford_sedan+flathead_engine.jpg[/img]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Marko Ryynänen on 16.09.10, 14:59
Jäi vaivaamaan tuo flathead, itsellä ei siitä ollut enempää kuvia mutta toisaalta löytyi toisten kuvia, ohessa linkkejä:


http://kuvablogi.com/blog/8453/87/
(http://kuvablogi.com/blog/8453/87/)

tuossa tyyppikilpi (http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2779793.jpg)

-make-


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 16.09.10, 15:13

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 16.09.10, 15:20
Quote from: Marko Ryynänen on 16.09.10, 14:59
Jäi vaivaamaan tuo flathead, itsellä ei siitä ollut enempää kuvia mutta toisaalta löytyi toisten kuvia, ohessa linkkejä:


http://kuvablogi.com/blog/8453/87/
(http://kuvablogi.com/blog/8453/87/)

tuossa tyyppikilpi (http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img2779793.jpg)

-make-Jehna

Päättelinkö tuosta tyyppikilvestä nyt siis oikein että vaihdelaatikon perässä olis kulmavaihde ja siitä ketjuveto takapyörään....vai ?Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 03.10.10, 10:47
Noniin, nyt tarttis apua, kävin mopolla kaupassa ja matkalla moottori pysähtyi, mikäs vois olla vikana?

[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tomi Jokela on 03.10.10, 11:28
Quote from: Arne Wallen on 03.10.10, 10:47
Noniin, nyt tarttis apua, kävin mopolla kaupassa ja matkalla moottori pysähtyi, mikäs vois olla vikana?Ihan selvästi männänrengas irronnut ja öljytkin näyttäis olevan vähissä!  ;D


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 03.10.10, 12:08
Ahaa, no sitten, eiku huomenna kauppaan.Oikeasti ajattelin laitella tuon polttoöljypyttyyn ja parin viikon kuluttua purkaa, ehkä joskus jos löydän puuttuvat kasaan tuon toimivaksi. :-[


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 03.10.10, 13:29
Quote from: Arne Wallen on 03.10.10, 10:47
Noniin, nyt tarttis apua, kävin mopolla kaupassa ja matkalla moottori pysähtyi, mikäs vois olla vikana?


Solifer Express S/P 36  :thmbup: , Vaan jos tuolla kävit lähikaupassa, on saattanut ilmaruuvi olla hieman liikaa auki  ;) <- (huom: hymiö)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 03.10.10, 13:32
Quote from: Risto Sillanpää on 03.10.10, 13:29
Solifer Express S/P 36  :thmbup: , Vaan jos tuolla kävit lähikaupassa, on saattanut ilmaruuvi olla hieman liikaa auki  ;) <- (huom: hymiö)


Mikä ihmeen hymiö, jouduin sitte kävelemään ja join keppanat matkalla, harmittaa. :(


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 03.10.10, 13:43
Quote from: Arne Wallen on 03.10.10, 13:32
Mikä ihmeen hymiö, jouduin sitte kävelemään ja join keppanat matkalla, harmittaa. :(

"Kuumapää" jäähdytys ainakin oli kohdallaan, ei ainakaan sen takia kiinni leikannu  :laugh:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 03.10.10, 13:47
Quote from: Risto Sillanpää on 03.10.10, 13:43
"Kuumapää" jäähdytys ainakin oli kohdallaan, ei ainakaan sen takia kiinni leikannu  :laugh:


ootappa kun löydän tuon puuttuvat osat, lähen sitte teille kylimään enkä kahteen viikkoon minnekkää poistu. ::)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 03.10.10, 16:22
Quote from: Arne Wallen on 03.10.10, 10:47
Noniin, nyt tarttis apua, kävin mopolla kaupassa ja matkalla moottori pysähtyi, mikäs vois olla vikana?


Tuo musta johto on maadoitusjohto ja se näyttää osuvan moottorin runkoon. Siksi moottori pysähtyi. Taita sitä johtoa vähän ja polkaise Huom! "oikealla asenteella" niin pitäisi käynnistyä. Jos ei käynnisty niin sylinteri ja kaasutin voivat olla sekaisin.
:-\


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 03.10.10, 16:44
Quote from: Jari Vanhatupa on 03.10.10, 16:22
Tuo musta johto on maadoitusjohto ja se näyttää osuvan moottorin runkoon. Siksi moottori pysähtyi. Taita sitä johtoa vähän ja polkaise Huom! "oikealla asenteella" niin pitäisi käynnistyä. Jos ei käynnisty niin sylinteri ja kaasutin voivat olla sekaisin.
:-\

Maajohto juu`u ... Arnehan asuu saaressa  ;)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 03.10.10, 17:40
Quote from: Risto Sillanpää on 03.10.10, 16:44
Maajohto juu`u ... Arnehan asuu saaressa  ;)


Juu,ja voin vuosikymmenien kokemuksella ilmoittaa että maadoitukssessa ei vikaa,tulppa märkanä on niin.

Kuivaa kun odottelet.. ;D


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 03.10.10, 17:52
Poikaviikareilta mopon valojen toimimattomuutta viranomaisen (Paavo Tulonen)  Särkänsalmessa  tiedustellessa, vastasivat: Ei saa maata kun nyt ollaan lossilla  :laugh:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 09.10.10, 14:42
Vuonna 2007 olin Seinäjoen vauhtiajoissa kuuntelemassa Uriah Heepiä ja siellä tapahtumassa oli kaikenlaista nähtävää. Esillä oli mm. näitä "Chopper-Fillareita" joista jäi pari kuvaa muistoksi.

[ attachment removed / expired ]

Tätä takakiekkoa ei kyllä pinnata alle tunnissa. Liekö itse väsätty? Voi olla että tuommoisa saa tilata valmiinakin.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 06.11.10, 14:35
No hitto, taas kävi näin, lähdin makkaraa ja pommacia ostamaan, sammu taas mopo, mitä hittoa tars neuvoja.

[ attachment removed ]


[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: rsuomi on 06.11.10, 14:43
Quote from: Arne Wallen on 06.11.10, 14:35
... mitä hittoa tars neuvoja.


Ketjut ainakin ekaks rasvaisin ::)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 06.11.10, 17:16
Kyllä se varmaan nyt jo lähtee kun tuo lämpömittari näyttää nollaa! Ellei lähde niin kannatta kiristää takaiskunvaimentimet. :-\


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: doggie2 on 06.11.10, 17:24
Miten olis tällanen moottorisahamoottoreista pusattu moottoripyörä ?

http://www.youtube.com/watch?v=DDWqJe1dCgY&feature=player_embedded


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 06.11.10, 18:58
Kyllä tuollaisellakin suoraa tietä ajelis.Tosin vaimo kieltäny, lääkärikin sano ettet tollasill lähe.Ardenneill, tiedäthän nuo kukkulat tuol euroopas, aikanaan kokeilin.Ei onnistu enää 60 kymppisell pojall mäkiajot.Kapiat on tiet kun yli 100 kmh ajelet peltoteitä.No aikansa kutakin, ei unohdu kun kiikkustuolissa istuu, eikä unohda kaikkea mukavaa noilt ajoilta.Moni kaveri ulkomaalainen jättäny ittensä auton alle tuon jälkeen, saannu muistokirjoituksiakin laittelen ranskankielisenä kunhan kaivelen.Kiikkustuolissa ei harmita kun muutama juttu. :-[


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 23.11.10, 10:04
Mainoksia Kirjasta : MOOTTORI:PYÖRÄ  sen rakenne ja toiminta   vuodelta 1954 (Antti Oksanen-Otto Brandt)

[ attachment removed ]


[ attachment removed ]


[ attachment removed ]


[ attachment removed ]


[ attachment removed ]


[ attachment removed ]
[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: harriveikko on 07.02.11, 07:17
Skootteri projekti on tykkänään jumissa,osia tarvis löytää.En mä niitä senkummemmin ole hakennu,mutta jos vastaan tulee.
Mutta kukas muu olis hurahtannu tollaseen velosoleksiin.Tossa olis meikäläisen 660.Kyseinen yksilö on ranskassa valmistettu loka- marraskuussa vuonna 1955.No olen siihen nyt laittanut jo uudet vantaat ja renkaat,sekä pyörä on uudelleen maalattu.Koeajo on tehty ja kaikinpuolin toimii hiton hyvin,ihan kun pitääkin.Kyllä ebay on ollu kovassa käytössä,kun on monenlaista nippeliä joutunu hakeen,mutta kaikki on kannattanut,nyt on kuin uusi.

[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: harriveikko on 07.02.11, 14:57
Tänään sitten ulkoilutin tota velosolexia.Tarvi oikein vaimo pyytää ottaan historiallisesta tapauksesta kuvia.Hitto olipa olevinaan komiaa vedellä lähes kuin uudella velosolexilla.Kyllä se vaan meni kohtalaisen hyvin ekat parisataa metriä,mutta sittn pakkaantu lunta jo vetorullalle.Mutta kunhan kesä koittaa,kyllä tolla on kiva pyöräillä.Oli oikein hupaisa vekotin ojella.

[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Topi Falkenberg on 08.02.11, 07:28
Quote from: Harri Kauranen on 07.02.11, 14:57
Tänään sitten ulkoilutin tota velosolexia.


Hieno kulkuneuvo Harrilla. Mutta mikäköhän tämä on kateelliisen suomalaisvirkamiehen mielestä: mopo, polkupyörä, moottoroitu velo-moto vai mikä? Pitääkö tämä tyyppikatsastaa ja rekisteröidä sekä hankkia liikennevakuutus?


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 08.02.11, 18:42
Nimenomaan hauska kulkupeli tuo velosolex. Minulla oli tuollainen käytössäni jonkin aikaa, joskus 80-luvulla. On kyllä varsinainen katseidenkääntäjä ja jättää kevyesti kakkoseksi kalliitkin isot moottoripyörät, mitä huomioarvoon tulee. Ajettavuus on erikoinen, siinähän on etuveto.
Tämän ketjun sivulla 2. on pari kuvaa siitä ajopelistä jolla ajelin.

Kyllä tuo mopoksi Suomessa lasketaan ja se pitää rekisteröidä samoin kuin tavalliset mopot. Paljon mielenkiintoista tietoa löytyy, kun kirjoittaa googlen hakusanoiksi "velosolex suomessa"


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 13.02.11, 13:08
Tommottinen svenska fauberi kvalitet rantautui talliin muiden laatumerkkien kylkeen :laugh:.

[ attachment removed ]

Tutun näköinen miekkaa heiluttava tuossa merkissä   :-[

[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: harriveikko on 15.02.11, 06:01
Mulla on tollanen Hero,vuosikymmenen vaihteesta (-50-60 luku).Viimeyönä jouduin tarakan korjaamaan,siis laittaan yhden kuuden millin pultin muttereineen.Pyörä on velipojalla lainassa,kun se kuuluu sellaseen harrastajateatteriporukkaan.Niillä on nyt ollu jo melkein koko talven sellanen nätelmä,jossa mun fillarikin näyttelee.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 17.02.11, 11:54
Pikkasen vielä tuosta Kvalitet :ista. Eteenpäin valo , suoralinsinen (sisältäpäin pulp) on merkiltään : DIAMON .

"harmi että dynamo on vaihdettu (Dynamo Solifer)  >:(.

Varkauden esto:     HERA .

Jarrurauta:     FAVORIT .

Kurasuojien väri: "mahonki"/kermaraita .

Runko luultavammin jälkikäsitelty maalilla ?,  ja takavanne vaihdettu  :( .


[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 17.02.11, 16:28
Tuo takapyörä lienee kokonaisuudessaan vaihdettu uudempaan. Faforitin takakappa vaikuttaa turhan uudelta tuon ikäiseen pyörään.
Diamon etulyhty on kyllä oikein säilymäihme. Nuo kädensijat näyttävät aivan puisilta?. Ovatko nuo lokasuojat puiset?
Jostain vain vanhempi nahkasatula ja vanhempi takapyörä ja semmoinen pitkänmallinen vanha dynamo . . . jos tuota niinkuin alkaa laittamaan . . .
:)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tapio Hiekkalinna on 26.02.11, 22:34
Heippa.
On tullut pieni probleema eteen johon nyt kysäisenkin vastausta, kun täällä forumilla tuntuu olevan tietämystä.
Onko suomeen tuotu ja siellä myyty JAWA 175 cc pyörää.On kyse siitä suurempi pyöräisestä jossa oli erilliset akku ja työkalu
kotelot ja joita ei ollut integroitu takapyörän katteeseen. CZ oli muistini mukaan joko tai 125 tai 150 cc  sekä mustana että
punaisena. Itselläni oli JAWA 350 cc isoilla pyörillä ja jollen aivan houraile se olisi ollut 1954 mallia. Kavereilla oli kyllä 175:tosia mutta ei samaa mallia, siis 19" pyöräisiä. Google ei auta kun siellä ei ole kuvia kuin niistä uudemman mallisista  siellä on 175:tosia  mustana ja punaisena ja taitaapa olla valkoisenakin.
Heikon muistini mukaan JAWA vaihtoi mallia joskus 54-55. Omani ostin 57 käytettynä ja möin kun oli inttiin meno 1958.
Tulipa sekavaksi mutta yrittäkää saada selvää

Huonomuistinen Tapsa.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 27.02.11, 08:11
Kyllä niitä muistaakseni tuli suomeen, ellen ihan hassuja muistele niin Sipoossa taitaa olla ainakin yksi entisöity sellainen.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Esa Jansson on 28.03.11, 16:15


Shinya Kimura rakentaa mielenkiintoisia pyöriä. Tästä tulee hiukan mieleen elokuva The World's Fastest Indian.

http://vimeo.com/channels/hd#13159991

Tässä toinen virittelijä:

http://vimeo.com/20789680


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Mikko Suomela on 09.04.11, 17:23
Törmäsin "pieneen" ongelmaan tänään kun näin Pappatuntsa vm -74 taas tänään. Hana ollut auki koko talven, ja tankissa ei bensaa. No heitetään kanisterista pikkasen, niin kys bensa valuu kaasarista suoraan ulos? Missäpäin mahtaa olla vika? Ennenkuin alan avaamaan koko koppaa...


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 09.04.11, 17:25
Jollei ylenmääräisiä reikiä niin pääsuutin siellä' kohokammiossa jumittunut.Tietty koho jumissa jolloin suutin(neulaventtiili) ei sulkeudu.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Miska Suoreijus on 09.04.11, 19:42
Quote from: Mikko Suomela on 09.04.11, 17:23
Törmäsin "pieneen" ongelmaan tänään kun näin Pappatuntsa vm -74 taas tänään. Hana ollut auki koko talven, ja tankissa ei bensaa. No heitetään kanisterista pikkasen, niin kys bensa valuu kaasarista suoraan ulos? Missäpäin mahtaa olla vika? Ennenkuin alan avaamaan koko koppaa...

Mistäs kaasuttimen kohdasta se bensa tulee ulos? Ja minkäslainen kaasutin noissa pappiksissa yleisesti ottaen on? Olettaen nyt taas, että on vakio..Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 09.04.11, 19:55
Bing kaasari noissa yleensä on, messinkinen koho joka ajan saatossa vuotaa eikä toimi odotetulla tavalla.Samanlaisia löytynee Solifereista ja Sachs koneista ainakin.Tuon kohon jossa neula samassa voi juottaa kunhan sen tyhjentää, mikäli on rikki.Yleensä puhdistus auttaa.Niin tuota bensaa valuu yleensä ilmanotosta, joskus myös tuon ryyppynapin alta.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Mikko Suomela on 09.04.11, 20:07
Vuoto on siinä pappiksen konesuojan alla juurikin, en alkanut ottaa auki. Täytyy tehdä se paremmalla ajalla. Siitä ryypyn alta luultavasti.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 09.04.11, 20:27
Tuohon voi auttaa pelkkä kopistelu jollain kalikalla kaasarin kylkeen.Helppo avata ja tarkistaa, muistaakseni kaksi ruuvia.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Miska Suoreijus on 10.04.11, 08:13
Joo kannattaa ehkä kuitenkin avata se kammio siitä. Ja puhistella samalla suutin puoli :thmbup:
Ja siitähän sitten näet tarkasti, missä kohtaa se vuoto tarkalleen on ;)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Mikko Suomela on 10.04.11, 08:40
Mitää suuttimia... Jesaria vaa jos letku rikki, osien metästystä myöhemmi. On sellane kampe tuo Tuntsa ettei tielle jätä ellei bensa lopu...


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 10.04.11, 08:45
1. Uimurikammion kanteen kiinnitetty bensaletku irti tai löysällä.

2. Ryypytysnuppi jumittunut pohja-asentoon, jolloin "ryyppy" on päällä koko ajan ja polttoaine vuotaa kohokammion kannen ylivuotoreiästä ulos

3. Uimurin "kohon" kartiomaisen neulan ja kohokammion kannen messinkisen tiivistepinnan välissä on roska, jolloin "ryyppy" on tavallaan
    koko ajan päällä ja polttoaine virtaa ylivuotoreiästä ulos.

4. Uimuri "koho" vuotaa, eli se ei pysy pinnalla vaan uppoaa polttoaineeseen ja avaa tällöin polttoaineen tulon jolloin
   se "ryyppy" on tavallaan taas koko ajan päällä. Uudemmissa paappiksissa tuo koho on muovia ja yleensä se kannattaa ostaa uusi mikäli
   sattuu vuotamaan.

5. Mikäli mopo on ollut talven yli ilman bensaa, niin se koho on laskeutunut uimurikammion pohjalle polttoaineen haihtuessa ja on
   mahdollista, että se on silloin jumittunut ala-asentoon kohon neulan alapään mennessä ohjurireikään ja polttoaineen haihtuessa
   tavallaan "hapettunut sinne kiinni.

6. Mikäli koho ei ole alkuperäinen voi sen neula olla liian lyhyt ja silloin käy niin, että kun kuivaan kaasuttimeen tulee
   polttoainetta niin koho kyllä lähtee nousemaan polttoaineen mukana mutta neulan kärki ei osukaan kannen reikään ja taas
   jää se "ryyppy" jatkuvasti päälle. (vika on harvinainen) mutta ei ennen näkemätön, varsinkaan paljon ruuvatussa nuorisomopossa.

7  Uimurikammion kannen ruuvit löysällä tai sen tiiviste vuotaa, vanhemmissa paperinen uudemmissa kuminen o-rengas.

8. Läpinäkyvät muoviset bensaletkut tapaavat ajan mittaan kovettua "kivikoviksi" jolloin niitä on irroituksen jälkeen vaikea
   saada enään tiiviisti paikoilleen. Kannattaa vaihtaa tilalle musta kuminen bensaletku joka on pitkäikäinen ja tiivis.

9. Mopossa ei ole enään kaasutinta, vaan joku on pöllinyt sen talven aikana (erittäin yleinen vika).
   ;D

Varsinaiseen polttoainevuotoon Bing kaasuttimen pääsuutin liittyy vain siten, että jos sen ottaa kokonaan irti tai ruuvaa löysälle niin polttoaine virtaa reiästä ulos jatkuvasti koska kohokammiossa polttoaineen pinta ei nouse lainkaan, eikä kohon neulaventtiili tällöin myöskään sulje polttoaineen tuloa.Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Mikko Suomela on 10.04.11, 10:54
Kyllä siinä kaasari vielä on ;D Tai sitten ollut ovela ja jättänyt ryypyn paikalleen. Oli ollut hana vehkeessä koko talven auki (ihme kun oikea omistaja ei muista hanan asentoja) niin voi olla että pieni kosteus saanut bensaletkun tms auki ja sitä kautta virtaa ulos. Se virtaa aika reippaalla tahdilla...


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 10.04.11, 14:24
Periaatteessa ei ole haittaa vaikka mopon pensahana jäisikin "auki" asentoon. Mikäli hana, letku ja koho sulkuventtiileineen on kunnossa ja tiivis, niin mitään erikoista ei tapahdu. Tilanne on eri jos joku niistä vuotaa.
Turvallisuussyistä on kuitenkin syytä sulkea bensahana kun mopon jättää vaikkapa talliin yöksi. Mikäli kaasuttimen uimuri päättäisikin yön aikana ruveta vuotamaan ja uppoaisi, niin silloin tankillinen bensaa valuisi tallin lattialle. Siihen kun sitten sattuu tulemaan jostain pieni kipinä niin . . . WHUM!
Monesti olen käynyt sellaisessa kerrostalossa jossa rapussa tuntuu bensanhajua, se tulee pyöräsuojasta missä on nuortenmiesten mopoja.
Mopojen alla on bensa ja öljylammikot ja yläkerroksissa nukkuu yli sata ihmistä. Nuo "palopommit" saisi kuitenkin useimmiten kuntoon aivan pikkurahalla ja pienellä työllä.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jani Viipuri on 27.04.11, 19:04
Tuli sitten hankittua itselle projekti.

Vuoden '64 Zündapp Combinette... ihan hyvässä kunnossa ikään nähden.
Tuo olisi tarkoitus pistää atomeiksi ja laittaa uutta vastaavaan kuntoon.
Sen verran koitin, että lähtee käyntiin (ekalla potkulla) ja toimii noin muuten... nyt sitten vaan rassaamaan.


[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 01.05.11, 13:08
Mikähän jopo on kuvan "missillä" haarojen välissä ? Kuukelistakin koetin etsiä, vaan turhaa oli työni  :-[

[img width=243 height=162]http://yle.fi/elavaarkisto/kuvat/teema/T00572_iso.jpg[/img]
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=5&ag=33&t=572


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 01.05.11, 13:13
Katseleppa tuolta Frankreich puolelta, mahtaa olla Mobylette tai sen johdannaisia.Tuollainen oli aikanaan myynnissä Nikkilän Shell huoltamolla.Laitteen osti sitten aikanaan kahvion unelmanainen Dagny nimeltään.Tiedän Risto, tiedän yks viineri.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 01.05.11, 15:54
Quote from: Risto Sillanpää on 01.05.11, 13:08
Mikähän jopo on kuvan "missillä" haarojen välissä ? Kuukelistakin koetin etsiä, vaan turhaa oli työni  :-[Tuo mopedi on Jupiter Camping. Siinä on Sachs moottori keskipakokytkimellä. On kyllä melkoisen harvinainen kapistus, olen vain yhden tuollaisen nähnyt.
Tuollainen meinasi kerran tulla vaihdossa Tunturi-liikkeeseen ja ajoin sillä pienen koeajolenkin. Otin siitä jopa valokuvan, kun sattui olemaan silloin kamera mukana töissä. En nyt tähän hätään lähtenyt kuvaa etsimään mutta tarvittaessa voin sen kyllä etsiä jollei tuosta muita kuvia netistä löydy.
:)

Edit: Ai niin . .  olen koko päivän ollut verstaassa ruuvaamassa pyöriä. Innostuin huoltamaan perheen fillareita ja jätin vapputorilla käynninkin väliin.
Pitäähän tämä kertoa kun ollaan täällä mopo ja fillari ketjussa pulisemassa.
;D


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 01.05.11, 16:50
Quote from: Jari Vanhatupa on 01.05.11, 15:54
Tuo mopedi on Jupiter Camping. Siinä on Sachs moottori keskipakokytkimellä. On kyllä melkoisen harvinainen kapistus, olen vain yhden tuollaisen nähnyt.
Tuollainen meinasi kerran tulla vaihdossa Tunturi-liikkeeseen ja ajoin sillä pienen koeajo lenkin. Otin siitä jopa valokuvan, kun sattui olemaan silloin kamera mukana töissä. En nyt tähän hätään lähtenyt kuvaa etsimään mutta tarvittaessa voin sen kyllä etsiä jollei tuosta muita kuvia netistä löydy.
:)

Edit: Ai niin . .  olen koko päivän ollut verstaassa ruuvaamassa pyöriä. Innostuin huoltamaan perheen fillareita ja jätin vapputorilla käynninkin väliin.
Pitäähän tämä kertoa kun ollaan täällä mopo ja fillari ketjussa pulisemassa.
;D

Tuollakaan hakusanallla ei paljon lohtua tietämättömyyteni suotu.
(Tarvittaessa) olis hjyva, jos kuvan löytäisit , harvassa ovat. Muisteluksissani naapurin sedän vaimolla oli tuollainen, värikin sama . Muunvärisiä ei ehken ollutkaan  ::)

Wapputorille kun mennään, on lipun väri oltava tiedossa  :laugh:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 01.05.11, 17:07
Jupiter toi mieleen ajat entiset, oli mun ensimmäisiä mopoja.

http://www.findit.fi/sve/88571.htm


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 01.05.11, 17:26
Ollen laittama Jupiter kuva tuo kyllä muistoja mieleen . . . näitähän ne oli . . oikeasta metallista tehtyjä mopoja ja ne tuoksuivatkin niin hyvälle. Tuoksu vieläpä muuttui kun mopon moottori kuumeni käyntilämpöiseksi. Joskus piti myös avata tankinkorkki ja haistella bensan hajua. Kovin pitkään ei kuitenkaan voinut haistella, muuten rupesi päässä heittämään.
:o

Tässä Risto tämä kuva siitä Jupiter Campingista:

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 01.05.11, 17:29
Tehtiinköhän tätä myös muulla nimellä?


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 01.05.11, 17:33
Quote from: Jari Vanhatupa on 01.05.11, 17:26
Tässä Risto tämä kuva siitä Jupiter Campingista:

Suur KIITOS Jari :thmbup:, vaan tuossakin kuvassa, kuten kaikissa  satula päin ....voi jospa saisin seuraavassa elämässäni olla satula :D


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 01.05.11, 17:46
Quote from: Olle Sälgmark on 01.05.11, 17:29
Tehtiinköhän tätä myös muulla nimellä?


Todennäköisesti juuri näin on asian laita. Tuohan on tuollainen keskieurooppalaistyyppinen kevytmopedi joita aina silloin tällöin yritettiin tuoda myös Suomen markkinoille. Tuohonkin on todennäköisesti vain laitettu nuo "Jupiter Camping" tankintarrat ja Suomalainen tyyppikilpi. Sama mopo on todennäköisesti jossain keskieuroopassa myynnissä eri nimellä.

Näitähän oli tälläisiä tapauksia, esim: Tunturi Mikro, Solifer 10, Solifer automaatti . . .


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 23.05.11, 16:53
Vintiltä vuodelta 1907 ilman välilaskua.

[ attachment removed ]


[ attachment removed ]


[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 24.05.11, 04:51
Huikea yli 100-vuotias painotuote ja mikä sisältö! Mutta minnekäs Olle ne tarvikesivut hävitti? Eilen tuossa oli vielä semmoisia. Siinä oli mielenkiintoine juttu, kun tarjolla oli esim. runkoputkiston liitosmuhveja, jos niikuin oli itse rakentamassa polkupyörän runkoputkistoa, niin eimuuta kuin muhveja tilaamaan.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 24.05.11, 05:12
Quote from: Jari Vanhatupa on 24.05.11, 04:51
Huikea yli 100-vuotias painotuote ja mikä sisältö! Mutta minnekäs Olle ne tarvikesivut hävitti? Eilen tuossa oli vielä semmoisia. Siinä oli mielenkiintoine juttu, kun tarjolla oli esim. runkoputkiston liitosmuhveja, jos niikuin oli itse rakentamassa polkupyörän runkoputkistoa, niin eimuuta kuin muhveja tilaamaan.
:)


Ajattelin että taisi tulla muhveja liikaakin. :-[


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 24.05.11, 05:49
Tilaus vain sisään,telegrafosoite "MACHPORT"  :laugh:

[ attachment removed ]


[ attachment removed ]


[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Ilkka Toivanen on 24.05.11, 20:47
Ja mitä - eilen maksoin Sundsvallissa hampurilaisesta (kal..kahveineen) saman verran kruunuja kuin esitteen ensimmäisestä moottoripyörästä!?

Nimim. huijattiinko  :'(

PS. Mahtavia ullakkolöytöjä Ollella. Oma paras ullakkolöytö on ukin almanakka merkintöineen säätiloista samalta vuodelta  :)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 25.05.11, 04:00
Tuo yli satavuotias kuvasto pitäisi saada skannattua jälkipolvien iloksi, niin kauan kun tuo paperi vielä pysyy kasassa. Minullakin on joitain yli satavuotiaita lehtiä, alkavat vain olla pian siinä kunnossa ettei sivuja enään paljon käännellä.
Paperi on muuttunut jo kokonaan tuollaiseksi ruskeaksi, niinkuin Ollenkin kuvastossa jo osittain on käynyt. Siitä seuraava vaihe on sitten, että sivuja käännellessä lohkeaa isoja paloja, niinkuin piparkakusta.

Sinänsä kyllä mielenkiintoisia esineitä tuosta Ollen kuvastosta näyttää löytyvän. Minulle oli uusi juttu tuo "Ölje lykta" Öljykäyttöinen polkupyörän valaisin! Myös tuo "rengasvetoinen soittokello" on uusi tuttavuus. Mahtoi siinä olla aikamoinen kilinä kun sitä käytti tienpäällä.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 25.05.11, 12:50
Quote from: Jari Vanhatupa on 25.05.11, 04:00
Tuo yli satavuotias kuvasto pitäisi saada skannattua jälkipolvien iloksi, niin kauan kun tuo paperi vielä pysyy kasassa. Minullakin on joitain yli satavuotiaita lehtiä, alkavat vain olla pian siinä kunnossa ettei sivuja enään paljon käännellä.
Paperi on muuttunut jo kokonaan tuollaiseksi ruskeaksi, niinkuin Ollenkin kuvastossa jo osittain on käynyt. Siitä seuraava vaihe on sitten, että sivuja käännellessä lohkeaa isoja paloja, niinkuin piparkakusta.

Sinänsä kyllä mielenkiintoisia esineitä tuosta Ollen kuvastosta näyttää löytyvän. Minulle oli uusi juttu tuo "Ölje lykta" Öljykäyttöinen polkupyörän valaisin! Myös tuo "rengasvetoinen soittokello" on uusi tuttavuus. Mahtoi siinä olla aikamoinen kilinä kun sitä käytti tienpäällä.
:)
Ilmeisesti tuolla tarkoitetaan petroolilamppua tuolla oljelyktalla.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 25.05.11, 13:40
Quote from: Jari Vanhatupa on 25.05.11, 04:00
Minulle oli uusi juttu tuo "Ölje lykta" Öljykäyttöinen polkupyörän valaisin!Toinen hieno oli minusta tuo Acetylengaslykta. Tämä lienee varmaankin se "Karbidilamppu", semminkin kun pari riviä alempana myydään Kalsiumkarbidia. Hieno.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 25.05.11, 15:06
Mitenkä liittynee pyöriin voisi kysyä.  ???[ attachment removed ]


[ attachment removed ]


[ attachment removed ]


[ attachment removed ]

Anteeksi.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 25.05.11, 17:22
Quote from: Olle Sälgmark on 25.05.11, 15:06
Mitenkä liittynee pyöriin voisi kysyä.  ???


No kun kerran kysyt, niin eikös sata vuotta sitten menty polkupyörällä jänismetsälle ja loukkuja kokemaan. Mitä kaikkea milenkiintoista tuo kuvastosi mahtaakaan pitää sisällään? Voisi olla jopa ihan oman ketjun arvoinen asia. Eipä silti etteikö pyörä ja mopoharrastajat pyssyjen päällekin ymmärtäisi. Minäkin sain aikoinaan armeijassa lisänimen "Tappaja-Vanhatupa" Se johtui siitä kun purin ja kokosin sen rynnäkkökiväärin nopeammin kuin kukaan muu. Seisoin jo asennossa ja valmiina kun muut vasta räpelsivät niiden lukkojen ym. osien kanssa.
8)
Semmoinen polkupyörän karbiinilamppu oli minulla monta vuotta verstaan hyllyllä koristeena. Eräs harrastajatoverini yritti sitä ostaa minulta niin sitkeästi, että lopulta sitten myin sen hänelle. Emme saaneet koskaan aikaiseksi hankkia siihen sitä karbiinia. Olisi kukaties saattanut toimiakin.
:-\


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tapio Hiekkalinna on 25.05.11, 18:31

Olen muistavinaan että olisi ollut aikoinaan, eikä niin pitkäänkään sekä polkupyöriä ja etenkin moottoripyöriä merkkiä BSA
ja heidän logonsahan oli ristissä olevat kiväärit.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 25.05.11, 18:33
British Small Arms Factory tekee edelleen ainakin ilmakiväärttejä, osallistuivat aikanaan Sopwith Camel koneen rakenteluunkin.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 25.05.11, 18:55
Quote from: Jari Vanhatupa on 25.05.11, 17:22
Semmoinen polkupyörän karbiinilamppu oli minulla monta vuotta verstaan hyllyllä koristeena. Eräs harrastajatoverini yritti sitä ostaa minulta niin sitkeästi, että lopulta sitten myin sen hänelle. Emme saaneet koskaan aikaiseksi hankkia siihen sitä karbiinia. Olisi kukaties saattanut toimiakin.
:-\Karbiinilamppua käyttänyt aikoinaan kun olin nuori ja komee partiolainen,hyvin toimi ja valaisi teltan.  :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 25.05.11, 22:44
Quote from: Olle Sälgmark on 25.05.11, 18:55
Karbiinilamppua käyttänyt aikoinaan kun olin nuori ja komee partiolainen,hyvin toimi ja valaisi teltan.  :thmbup:


Olin jo lähellä  ryhtyä kammottavaan nipotuksen syntiin mutta onneksi tarkistin varmaksi luulemani tiedon. Toden totta,  näkyyhän tuo valaisin olevan sittenkin tunnettu myös nimellä karbiinilamppu. Vaikka itse "ajoaine" onkin sitä Kalsiumkarbidia  8)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Karbiinilamppu

Siis Wiikkipeediahan ei voi olla väärässä eihän?


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Arne Wallen on 26.05.11, 15:59
Niin minulla on täällä kotona sellainen karbiini, siitäkin näkyy valoa, on vaan niin nopea ettei kannata valolähteenä kävellessä käyttää, suuliekiksi myös jotkut sanovat.Taitaa tuo karbiidi tai karbidi olla se oikea, muut vissiin sellaisia muunnoksia.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 26.05.11, 16:12
Moon niin pahoillani jos tuli kirjoitettua huanosti syystä että täällä sitä kutsui sen valmistajakin karbinlampuksi...

Mistä tämä ylimäääräinen i tuli en käsitä,ehkä oli näppäimistössä vikaa tai sitten vaan vapisin vanhuuttani.  :P

http://www.auction2000.se/auk/w.Object?inC=ADA&inA=20100421_1332&inO=131


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: 55-HO on 26.05.11, 16:38
Setämies jo-vainaa Urjalasta , kertoi  kauan sitten tapahtuneesta "tansseista" paluureissustaan . Oli kuulemma syyspimeällä vesi säiliöstä loppunut ,eikä tien penkoilta käsikopelolla  mitään löytynyt.
Vaan hätä keinon kesi... Olihan tuolla tantsuloissa hiukkasen sahtia maisteltu ja maksan polttamaa  oli vielä hiukan tyhjennyksistä huolimatta saatavilla. Säiliö täyteen , ja viimeinen 10km jatkui valoisissa merkeissä  :D

Unhottui vielä sanomatta. Kyseinen polkupyörä oli vielä -60 luvulla mummulan tallinvintillä lamppuineen päivineen tallessa. Mihin lie sittemmin häipynyt. Romunkerääjien kärryille varmaan  :-[


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Heikki Sten on 01.07.11, 15:54
Tämä Crescent on jostain Lappeenrannan perukoilta navetan vintiltä löytynyt. Sentään jotain käyttöä on. Takarungon muoto on minulle ennennäkemätön. :o
Arvelisin että valmistettu n. 1950 luvulla? Dynamo on Venus merkkinen. Etuhaarukan muoto on erinomainen verrattuna nykyisiin aivan suoriin malleihin.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Hannu Nieminen on 01.07.11, 22:31
Onpa upea pyörä. Ajatelkaa kuinka paljon on uhrattu ajatusta ja työn tekoa tuohon ketjunsuojaankin yksistään. Ei sillä, että työn määrää pelkästään ajattelisin, vaan sitä että omaa tuotekuvaa, tai niinkuin nykyään, brandia ajateltiin noinkin paljon jo silloin. Voipi olla, että se ketjunsuoja oli ainoa detalji, jolla kilpailijoista erotuttiin. (No on tuo takahaarukkakin aika erikoinen). Polkupyörien kun kuviteltiin yleisesti ottaen olevan polkupyörien näköisiä.  Jos tuo olisi oma pyörä, niin laittaisin uudet mustat kumit, jotka ostaisin Taivalkosken Jalavan kaupasta :) tai vastaavasta ,ja ajelisin mukavissa kesätapahtumissa. En missään herran rakkaudessa alkaisi entisöidä.

Hannu, nuija maalta. Siis Nuijamaalta, Lappeenrannan ja Viipurin melkein puolivälistä. :)

Hannu


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Heikki Sten on 04.07.11, 17:42
Quote from: Hannu Nieminen on 01.07.11, 22:31
Onpa upea pyörä. Ajatelkaa kuinka paljon on uhrattu ajatusta ja työn tekoa tuohon ketjunsuojaankin yksistään. Ei sillä, että työn määrää pelkästään ajattelisin, vaan sitä että omaa tuotekuvaa, tai niinkuin nykyään, brandia ajateltiin noinkin paljon jo silloin. Voipi olla, että se ketjunsuoja oli ainoa detalji, jolla kilpailijoista erotuttiin. (No on tuo takahaarukkakin aika erikoinen). Polkupyörien kun kuviteltiin yleisesti ottaen olevan polkupyörien näköisiä.  Jos tuo olisi oma pyörä, niin laittaisin uudet mustat kumit, jotka ostaisin Taivalkosken Jalavan kaupasta :) tai vastaavasta ,ja ajelisin mukavissa kesätapahtumissa. En missään herran rakkaudessa alkaisi entisöidä.

Hannu, nuija maalta. Siis Nuijamaalta, Lappeenrannan ja Viipurin melkein puolivälistä. :)

Hannu

Aivan niin. Ajokuntoiseksi tuo tulisi kunnostaa. :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 05.07.11, 05:47
Enpä ole myöskään nähnyt ennen tuollaista Crescentiä! Runkomalli on jokseenkin vauhdikas. Törmäsin myös sattumalta erääseen pyörävanhukseen. Kuvasin sen pikaisesti kännykkäkameralla. Tämä on merkiltään Tunturi. Pyörä on varsin hyvin varusteltu ja alkuperäinen. Nopeusmittari oli muistaakseni "Veglia" merkkinen, dynamonkin merkin katsoin, mutten enään muista. Tämä pyörä oli selvästikin vielä käytössä ja jatkoi matkaansa jonkinajan kuluttua ties minne.

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jani Viipuri on 24.07.11, 18:16
Nelisen kuukautta myöhemmin ja valmista tuli =)
ainiin... satula on ainoa jota en pystyny itse tekeen, joten se on vaiheessa.
Kun kerkeen niin tarvii rullata tuo studioon vertailukuvia varten.

[ attachment removed / expired ]


Tästä lähdettiin.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Heikki Sten on 24.07.11, 18:59
Hieno Zündapp Combinette!
Ensimmäinen mopo ikinä jota sain ajaa. Naapurin Risto sai tuollaisen sedältään lahjaksi ja minä olin silloin 12v. :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 25.07.11, 03:13
Ompa hieno! Onneksi olkoon, epäilemättä yksi Suomen hienoimmista Zundapeista. Onnistuit näemmä löytämään siihen jopa valkosivurenkaat. Saitko hankittua tuohon projektiin uusia varaosia?  Monet osat näyttävät "tehdasuusilta"
:)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jani Viipuri on 25.07.11, 08:21
Quote from: Jari Vanhatupa on 25.07.11, 03:13
Ompa hieno! Onneksi olkoon, epäilemättä yksi Suomen hienoimmista Zundapeista. Onnistuit näemmä löytämään siihen jopa valkosivurenkaat. Saitko hankittua tuohon projektiin uusia varaosia?  Monet osat näyttävät "tehdasuusilta"
:)Kiitos, kyllähän tuohon osia löytyi... esim. pakoputki.
Nettiä tarvi tonkia useaan otteeseen, mutta löyty kuitenkin. Pappiksiin olis osaa vaikka kuinka paljon tarjolla.
Onneksi tuo oma vekotin ei hirveästi kaivannut uutta osaa, eli vanhojen fiksaamisella ja maalaamisella pääsi pitkälle.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Miska Suoreijus on 27.07.11, 13:44
Eikös noihin saa jostain ihan präniköitä osiakin? Tunnen ainakin erään, joka harrastuksenaan noita vanhoja mopoja entisöi, niin kyllä hänellä ainakin pappoihin oli ihan ihan uusia osia. En sitten muista noista zundapin osista, mutta kuitenkin. Ja edelleen todella komeaa jälkeä :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 27.07.11, 14:20
Quote from: Miska Suoreijus on 27.07.11, 13:44
Eikös noihin saa jostain ihan präniköitä osiakin? Tunnen ainakin erään, joka harrastuksenaan noita vanhoja mopoja entisöi, niin kyllä hänellä ainakin pappoihin oli ihan ihan uusia osia. En sitten muista noista zundapin osista, mutta kuitenkin. Ja edelleen todella komeaa jälkeä :thmbup:


Kyllä niitä ymmärtääkseni saa, mutta tietyt osat ovat melko arvokkaita, merkin suhteellisen harvinaisuuden vuoksi ( vrt. Pappa yms. )

Esimerkiksi nuo koneen taakse tulevat alumiini (sinkki? ) valua olevat suojukset ovat suhteellisen arvokkaita jos yleensäkään sattuu löytämään. Tietenkin kauneus on katsojan silmässä ja kalleus ostajan lompakossa joten jos priimaa tehdään niin priimasta myös maksetaan....


Linkki (http://cgi.ebay.de/Zundapp-Combinette-Engelsflugel-NEU-423-10-130-140-/330440854313?pt=Motorrad_Kraftradteile&hash=item4cefcf4b29)esimerkkinäTitle: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 27.07.11, 15:28
Voi olla tietysti, että uustuotantona on ruvettu joitain osia jälleen valmistamaan noihin 50-60 luvun mopoihin. Aikoinaan kun olimme kaverini kanssa superaktiivisia mopoharrastajia joskus 80-luvulla, niin kiersimme maakunnan vanhoja mopokauppoja läpi ja ostelimme kilpaa erilaisia varaosa varastojen jäänteitä sekä mopokirjallisuutta. Kyllä se oli jo silloin hyvin heikkoa se tarjonta muihin merkkeihin kuin Tunturiin ja Soliferiin. Kerran sain eräästä hiomosta ostettua ison erän mäntiä! Siinä oli Simsonia, Dkw:tä Nsu:ta ja muitakin erikoisempia merkkejä niiden tutumpien Sasch ja Puch mäntien lisäksi.
Etupäässä niitä kulutusosia silloin löytyi kuten: vaihdekahvoja, rattaita, vaijereita, laakereita, stefoja ja sen-semmoista. Rungon osat sekä koristeosat olivat harvinaista herkkua ja niihin törmäsi tosi harvoin. Joskus löytyi uusi satula, mittari tai pakoputki.
Kaverini sai kerran ostettua niin paljon Demm osia, että niistä pystyi kokoamaan jopa uuden moottorin!
Tunturi ja Solifer osia olisi toki saanut ostaa vaikka rekkakuormittain mutta ei me niihin vähiä rahojamme tuhlattu, etupäässä saksalaisiin laatumerkkeihin yritettiin jotain löytää . . . ja heikosti löytyi!


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jani Viipuri on 17.09.11, 10:14
Uutta projektia ei pitänyt ottaa tuon Zündappin jälkeen... mutta semmoinen nyt vain ilmestyi.
Vähän uudempaa tosin, eli -73 vuoden Solifer Automaatti.
Eihän tämä nyt wanha ole... mutta onhan sillä jo 38 vuotta ikää kuitenkin.

(edit: tämä projekti meni myyntiin)

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 25.09.11, 14:36
Solifer Automaatti oli ärhäkkä peli! Muistelen, että kun TM-testasi tuon mopon niin he totesivat jotenkin tähän tyyliin: "Hiekka vain lensi kun mopo lähti liikkeelle ja toisen kerran hiekka lensi kun automatiikka vaihtoi kakkoselle"
Tämä automaatti oli selvästi pirteämpi kuin muut Soliferin mallit, mistä lie sitten johtuikin. Taisi tuo sylinteri ainakin olla erilainen. Joskus 70-luvulla kun ajelin Solifer Exportilla, niin suunnittelin tuollaisen ostamista uutena. Siellä se oli paikallisessa rautakaupassa myytävänä ja kiinnosti kyllä kovasti, varsinkin sen TM-testin lukemisen jälkeen.

Ai pahus! Ketjun alkupään kuvat ovat hävinneet! No olihan ne siellä tosi pitkään . . pari vuotta . . jotenkin vain jo tottui siihen, että ne ovat siellä mahdollisena tietolähteenä myöhempää katsomista varten mutta toisaalta, tämähän on vain ilmailufoorumin yksi keskusteluketju, eikä mikään erillinen mopoharraste sivusto.
:-\


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jani Viipuri on 07.01.12, 17:49
Nyt on jokunen kuukausi tullut puunattua/maalattua/korjattua osia ja loppiaisena tuli vihdoin kokoamisen aika...

Tästä on hyvä alkaa  ;D
Kyseessä siis hieman erikoisempi Tunturi.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: TOC on 07.01.12, 17:59
Näyttää loistavalta.  :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 07.01.12, 18:27
Tuohan se on juuri se paras vaihe kun saa alkaa kokoamaan mopoa kunnostetuista osista. "Huuma" on silloin kyllä melkoinen. Hienoa työtä, vanha Tunturi sport taitaa olla kyseessä . . .
:)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 07.01.12, 19:03
Quote from: Jari Vanhatupa on 07.01.12, 18:27
Hienoa työtä, vanha Tunturi sport taitaa olla kyseessä . . .
:)


Näyttäis tosiaan olevan -61 mallinen se ihan ensimmäinen Sport, ei mitenkään liian usein nää noita. Mielenkiinnolla jäämme lisää kuvia odottelemaan.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jani Viipuri on 07.01.12, 19:26
Kyseessä -62 malli.. mutta pelkän rungon perusteella hyvin arvattu.

Tässä parit lisäkuvat.

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Miska Suoreijus on 07.01.12, 19:37
Komeata 8)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 07.01.12, 20:21
Quote from: Jani Viipuri on 07.01.12, 19:26
Kyseessä -62 malli.. mutta pelkän rungon perusteella hyvin arvattu.

Tässä parit lisäkuvat.Ookkei.... tässä alkaa nyt yhdistyä kaksikin mielenkiintoista aihetta.... Todella hienosti entisöity mopo ja erittäin hyvällä otteella otetut valokuvat. 8)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 07.01.12, 20:39
Quote from: Orvo Välilä on 07.01.12, 20:21
Ookkei.... tässä alkaa nyt yhdistyä kaksikin mielenkiintoista aihetta.... Todella hienosti entisöity mopo ja erittäin hyvällä otteella otetut valokuvat. 8)


Veikkaan, että nuo kuvat on otettu "studioympäristössä" eikä kyseessä ole mikään photoshopjuttu. :-\


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Ilkka Toivanen on 07.01.12, 20:42
Jaa mutta hokasin että meikäläiselläkin on tähän ketjuun jotakin annettavaa... tästä se meikäläisellä lähti keulimaan, tosin ei käsistä...
[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Suikka on 07.01.12, 21:05
Joo alkoi, mutta vähän vanhemmalla kuin tuo kuvan tunturi (semmoinen pyöreätankkinen Tuna...)... No sitä ennen jo Mini 50cc (Hellcama?) Demmin moottorilla ja Delorto kaasarilla..
... niin ja parikin Simson mopoa... tyyppejä Topperilla, yms....
... Outolintu oli 80cc Moto Vap (ei ihan äkkiä ehkä tuu vastaan..?)... ja sitten isompiin...  Toi topperi sai Ace Capri scootterin 125 cc moottorin, itse laitettuna (... itse kun sen tein, niin hyvähän siitä tuli.... kuten tavallisesti... ;D ) ...
... ja kohta olikin jo 15 vuotta täynnä ja sai ihan laillisesti ajaa sitä mopoa ihan julkisella tiellä... mutta vain sitä 50 cc jarrullista versiota, jossa myös oli valot...  :)

EDIT
(Edellä olleet mopot oikeammilla nimillä: Helkama mini 50cc ja Monark Topper 50cc.
Tuo Moto Vap 80cc putkirunkoinen punainen pikkuponi kaunotar pitkällä satulalla on ollut kai Sachs moottorilla varustettu. Ainakin pakoputki oli kiinni kierremuffilla.
Luulin pyörää italialaiseksi, mutta näiden tietojen mukaan se on saksalais/ranskalainen: http://www.vmpk.fi/forum/index.php?topic=46727.msg217048;topicseen#msg217048 ).

Tässäpä vielä Simson pyörien tarinaa ja 'Pappa Tunturin' historiaa:
http://www.youtube.com/watch?v=C0ceUYZy77A  // Simson-historia

http://www.sunpoint.net/~magneetto/Historia1.htm  // Pappa-Tunturi historia

EDIT2:
Tuon edellämainitun Moto Vapin moottorin kuutiotilavuus saattoi olla vaikka 87 cc tai jotain... Mielestäni kuitenkin joko kasilla alkava tai sitten hyvin lähellä 80 cc kuitenkin...  :-\


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jani Viipuri on 07.01.12, 21:09
Quote from: Jari Vanhatupa on 07.01.12, 20:39
Veikkaan, että nuo kuvat on otettu "studioympäristössä" eikä kyseessä ole mikään photoshopjuttu. :-\


Kai sitä studioksi voi sanoa, valkoista pahvia ja miltei valkoinen autotalli auttaa paljon (joskin mopon kuvaus tekee jo tiukkaa)... plus sitten tietysti ulkoinen salama joka ammutaan seinän/katon kautta hajalle.
Photarilla sitten tehdään taustasta täysin valkoinen, elikkäs editoimaan joutuu kuitenkin.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Suikka on 14.01.12, 18:18
Kun täällä on noista vanhoista moottoripyöristä tietäviä...

Mikä oikeastaan oli vuoden 1951 tai 1952 BMW moottoripyörä? Siis oliko se yleinen kulkupeli vai harvinaisuus, ja onko sen tehnyt tuo sama kuuluisa BMW AG tehdas, Bayerische Motoren Werke AG?
Aina silloin tällöin tarjotaan BMW nimelle myös tulkintaa Bauern Motoren Werke tai Bundes Motoren Werke, riippuen puhutaanko sota-ajasta tai muusta ajasta... (On kuulemma vielä EMW:kin...)  :-\

Valokuvaa pyörästä ei minulla valitettavasti ole.

Olen pikaisesti nähnyt ja tutustunut ko. pyörään. Oikeammin olen vähän aikoinaan korjannut tätä erikoista pyörää käyntihäiriön osalta vaihtamalla siihen toisen männän ja männän holkin... (joka kuitenkin oli mahdollisesti siihen kuuluva alkuperäinen melko korkea mäntä...?)
Mahdollisesti olin sen pyörän korjaaja jo toisessa sukupolvessa... sama pyörä on voinut olla jo kymmeniä vuosia aiemmin korjattavana isän korjaamolla... laita XXX asialle ja mene itse perässä...  ;D ) 

Lyhyt kuvaus pyörästä:

Pyörä oli yksi sylinterinen, ilmajäähdytteinen ja muistaakseni joku noin 250-500cc kokoinen. Siinä oli kardaani veto. Ja sen tyyppikilpi (jota en tarkemmin muista) kertoi pyörän olevan vuoden 1951 tai 1952 BMW.

Erikoisin ja ehdottomasti mielenkiintoisinta pyörässä oli sen moottori.
Se nimittäin oli kaksitahtinen, mutta hyvin erikoinen sellainen... Varustettu YHDELLÄ suurehkolla venttiilillä sylinterin kannessa.
Siinä oli vain heikkotehoinen ja veltto venttiilin jousi (muutoin kyllä tavallisen venttiilinjousen näköinen mutta siis heppoinen sellainen).
Venttiili aukeaa vapaaliikkeisenä ilman mitään nokka-akselia, kampikammion paineen noustessa kun mäntä menee alas ...
Kaasuseoksen palamiseen sylinteriin kampikammiosta johtaa putki sylinterinkanteen (sinne missä se venttiilikin oli; vai oliko niitä putkia kaksi (?), en muista).
Se/ne olivat hämmästyttävän samankaltaisia kuin vanhan kuplavolkkarin venttiilin nostajarassien suojaputket...
Männän laakeriholkki oli sekä männässä että kiertokangessa liikkuva, tarkkasovitteinen ja teräksinen... ilman kuulia tai neuloja... vain teräs vastaan teräs ja voitelu vain siihen väliin...

Voitelu oli myös muutoinkin erikoinen... moottorissa oli kyllä vaihteistossa omat öljyt, mutta männän, kiertokangen ja sylinterin voitelu oli (bensatankin vieressä olleesta) öljysäiliöstä peräisin... ilman öljypumppua(?)
... tarkoitus oli kai pitää KAMPIKAMMIO PUOLIKSI ÖLJYLLÄ TÄYTETTYNÄ... jolloin sen bensa/ilmaseos tilavuus laskee ja sen max paine nousee männän mennessä alas (jolloin kyllä siellä sylinterinkannessa se venttiili aukeaa ja laskee sen paloseoksen sinne sylinteriin)...
... ja samalla erkanee siitä öljystä kampikammiossa voiteluun osa...? (tämä kampikammioon keräytyvä öljy oli ONGELMA mm. Suzuki 550 GT pyörässä, ja  siis ei toivottu tai suunniteltu ja toiminnan kannalta tärkeä ominaisuus... kuten kai tämän BMW pyörän tapauksessa... ;D )

Mikä tämä BMW kummajainen oikein oli?

(PS. Pyörä sinäänsä oli kyllä kokemus ajaa... mutta ei siitä sen enempää... tehtäväni oli vain saada se käymään...  :laugh:  (Pyörä oli jo vähän karsiutunut alkuperäisosista ja kokoonpanostaan, esimerkiksi koko etupää oli javetista (ilman minkäänlaista laakerointia!), satulaa en muista... siis aika romu se pyörä... runko, moottori, kardaani ja se tyyppikilpi kuitenkin oli alkuperäisiä...  )


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Heikki Sten on 15.01.12, 14:16
Pekka, minä en tämmöisestä ole kuullutkaan saati sitten nähnyt. :o  Ei silti, maailma on ihmeitä täynnä.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Suikka on 15.01.12, 14:47
Quote from: Heikki Sten on 15.01.12, 14:16
Pekka, minä en tämmöisestä ole kuullutkaan saati sitten nähnyt. :o  Ei silti, maailma on ihmeitä täynnä.


No ko. laite oli tuolla Lappeenrannan suunnalla. Tuo minun 'tutustuminen' siihen kait joskus 80 -luvun puolivälissä(?), en muista kovin tarkkaan.
Kaverit raahas sen pihaan. Sanoivat ettei eräät toiset 'tutut' sitä enää tarvitse. Se pitäisi vaan saada käymään...
Ei minua kiinnostanut koko homma, olin jo vähän siitä ajasta kasvanut ulos... Sitten pikaisesti se laitettiin. Eli suomeksi: kaverit katsoi sivusta ja minä asensin...

Kyllä sillä sitten parit koeajot ajettiin. Sitten se seisoi seinustalla. Kunnes ne 'tutut' hakivatkin sen korjatun pyörän takaisin... Olin siitä oikeastaan helpottunut... jouti mennä koko laitos.  :)

Oma arvaus ja AIVAN HIHASTA vedetty: Pyörä on Bauerin veljeksien (?) rakentama Saksassa. Niitä oli vaan muutama. Muuttivat Suomeen sotien jälkeen ja toivat ne pari pyörää tullessaan... tämä yksi niistä...
Ja tämä siis ihan hihasta. Kunnes joku kertoo, että ko. pyörä on 10 000 kappaleen yleinen BMW -tehtaan tuotantoversio (sen Bayerische Motoren Werke AG BMW:n), ja hyvin yleinen... tai jotain vastaavaa...
... ja ettei mitään Bauerin veljeksiä ole koskaan ollutkaan... ainakaan moottoripyöriä rakentamassa... tai ainakaan tuota edellä kuvattua laitetta...

Mutta kiitos vastauksestasi!  :thmbup:

EDIT:
En ole niiltä 'tutuilta' tarkistanut mistä se pyörä heille oli tullut. Kaverini tuntevat ne 'tutut' kai paremmin kuin minä ja nimeltä vielä? Ne omat kaverit on minun 'tietotoimisto'. Itselläni on huono kasvo- ja nimimuisti. Mutta kysyn kunhan näen niitä LPR:n kavereita.
Tässä vaiheessa oma arvaus: Pyörä oli ns. "Rutolan rännin" paikkeilta lähtöisin, läheltä Mikkelin tietä LPR:ssä? Ja sillä ajeltiin Keltussa? Olen kai joskus vuosia aiemmin nähnyt ko. pyörän matkalla Mattilan lammen uintipaikalle?  :-\Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jani Viipuri on 01.03.12, 14:03
Tässä se nyt on...  :)

[ attachment removed ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Orvo Välilä on 01.03.12, 14:31
Quote from: Jani Viipuri on 01.03.12, 14:03
Tässä se nyt on...  :)Hieno on. Ja ah, niin sporttinen. Ainakin jos vertaa samanikäiseen pappamalliin  8)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Ahonen on 01.03.12, 16:19
Quote from: Jani Viipuri on 01.03.12, 14:03
Tässä se nyt on...  :)No jessus... sehän on kun kaupan näyteikkunasta :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Miska Suoreijus on 01.03.12, 18:13
Juma.. On komea mopo 8) Varmasti kiva rakentaa mopoja noin puhtaista osista. :thmbup: Meinasitko myyntiin vai kovaan ajoon?


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jani Viipuri on 01.03.12, 20:01
Quote from: Miska Suoreijus on 01.03.12, 18:13
Juma.. On komea mopo 8) Varmasti kiva rakentaa mopoja noin puhtaista osista. :thmbup: Meinasitko myyntiin vai kovaan ajoon?


Kovaa ajoa tietysti, ei taatusti tule myytäväksi.
Ajettavaksi tuo on tehty (paitsi sateella), eikä tarkoitus ole seisottaa jossain kulmassa.

Alkujaan tuo oli kaukana puhtaista osista... jokunen täysin uusi osakin toki on.
Se osien puhdistus on muuten todella mukavaa puuhaa, kun kaiken öljyn ja kuran alta alkaa löytyyn kiiltoa.
Samaan kastiin menee sitten maalaus ja kaikki muu näprääminen tietysti =)Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 02.03.12, 15:52
Onneksi olkoon hienon vastavalmistuneen Tunturi-Sportin johdosta. :)

Täytyy kyllä nostaa hattua tuollaiselle käsityön tasolle. En löydä tuosta Tunturi Sportista mitään moitittavaa, päinvastoin . . . upeaa työtä vaijerit ja johdot vedetty siististi, istuin verhoiltu tai uusi, Kylmäkäynnistimen nuppi, ohjauslukko, kahvat jne. kaikki näyttää uudelta.
Jopa Bensaletkukin on alkuperäistä mallia. Moottorin vasemmanpuoleisia alumiinisuojia on vaikea löytää ehjinä, alkuperäinen ilmanpuhdistimen kotelo, sama juttu. Liekö lähtökohta ollut osiltaan melko alkuperäinen kun tuo vanhan mallinen ketjusuojuskin on paikoillaan. Oletko maalannut käsin tuon tankin koristeraidan ja Tunturi logon vai onko tuo tarra?


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jani Viipuri on 03.03.12, 08:58
Quote from: Jari Vanhatupa on 02.03.12, 15:52
Onneksi olkoon hienon vastavalmistuneen Tunturi-Sportin johdosta. :)

Täytyy kyllä nostaa hattua tuollaiselle käsityön tasolle. En löydä tuosta Tunturi Sportista mitään moitittavaa, päinvastoin . . . upeaa työtä vaijerit ja johdot vedetty siististi, istuin verhoiltu tai uusi, Kylmäkäynnistimen nuppi, ohjauslukko, kahvat jne. kaikki näyttää uudelta.
Jopa Bensaletkukin on alkuperäistä mallia. Moottorin vasemmanpuoleisia alumiinisuojia on vaikea löytää ehjinä, alkuperäinen ilmanpuhdistimen kotelo, sama juttu. Liekö lähtökohta ollut osiltaan melko alkuperäinen kun tuo vanhan mallinen ketjusuojuskin on paikoillaan. Oletko maalannut käsin tuon tankin koristeraidan ja Tunturi logon vai onko tuo tarra?Istuin on verhoiltu uudestaan, ja oli ainoa mitä en itse alkanut opetteleen... joten se kävi ammattilaisella.
Alkuperäisiä vaijereita löytyi kun jaksoi tonkia laareja rompepäivillä jne. ja tosiaan nuo moottorin suojat on vähän hankalia löytää ja nehän multa puuttui, samaten tuulettimen kotelo oli alkujaan romuna.
Ilmanpuhdistimen kotelo oli tosiaan ehjä... onneksi. Samaten tankki oli tosi hyvässä kunnossa, ne kun tuppaavat olemaan täynnä lommoja jos ylipäätään löytää jostain.
Lähtökohdassa oli hieman toivomisen varaa, mutta kun hieman ajeli ympäri suomea rompepäivillä niin aina jotain löyty. Mitään isoa ei tietenkään tarvinnut uusia.
Tuo tankissa oleva on ihan oikea tarra. kyllä siinä hieman hiki tuli kun niitä liimaili paikalleen.Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 29.03.12, 12:42
Tervehdys jälleen kaikki pyörätekniikan ystävät. Nyt olisi hakusessa sellainen pyöränrunko missä pyörä kääntyy oikealle, kun sarvia kääntää vasemmalle. Oletko rakentanut kyseistä vempelettä tai onko sinulla tietoa kuvista mistä saisi ideaa tuommoisen fillarin toteutukseen.
:)


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tarmo Lindroos on 22.04.12, 17:27
BSA Harmi että oli auton lavalla niin ei saanut parempaa kuvaa.
[ attachment removed / expired ]

Husqvarna Model 24. Vuosimallia 1946, 1 sylinterinen ja 118 kuutioinen
[ attachment removed / expired ]

Indian.
[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]


[ attachment removed / expired ]

Joku jaksaa näpertää sillä tämä oli pienoismalli kokoa 10 cm pitkä.
[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Hannu Tolonen on 22.04.12, 21:45
Pistetäänpäs tästäkin kuva, -57 BSA. Tuli taas talven jälkeen kokeiltua ja toisella polkasulla se lähtikin käyntiin.


-Hannu

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 28.02.13, 15:38
Ajankohtainen laite: Suksimummis! Paikallisen nikkarin väsäämä erikoisajoneuvo. Takahaarukkaa ovelasti lyhennetty sahaamalle se irti keskiömuhvista ja taivuttamalle eteenpäin. Alla minisukset jotka on kiinnitetty runkoon rullalaudan telin osista väsätyin kiinnikkein. Takasuksessa on jousitus etupäässä joka ei oikein erotu kuvasta.
Tämä on kuulemma prototyyppi jota ei ole testattu. Tuohon kun vaihtaisi teräsreunaiset bleidit minisuksien tilalle niin voisi olla rajukin peli!
:)
[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Tero Ekholm on 28.02.13, 17:14
Quote from: Tarmo Lindroos on 22.04.12, 17:27
Joku jaksaa näpertää sillä tämä oli pienoismalli kokoa 10 cm pitkä.Kyseessä lienee tämä malli: http://www.pienoismallit.net/galleria/malli_8494/

Käsittämätöntä kädentaitoa...  :thmbup:


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: tuma on 09.03.13, 20:11
Quote from: Jari Vanhatupa on 28.02.13, 15:38
Ajankohtainen laite: Suksimummis! Paikallisen nikkarin väsäämä erikoisajoneuvo. Takahaarukkaa ovelasti lyhennetty sahaamalle se irti keskiömuhvista ja taivuttamalle eteenpäin. Alla minisukset jotka on kiinnitetty runkoon rullalaudan telin osista väsätyin kiinnikkein. Takasuksessa on jousitus etupäässä joka ei oikein erotu kuvasta.
Tämä on kuulemma prototyyppi jota ei ole testattu. Tuohon kun vaihtaisi teräsreunaiset bleidit minisuksien tilalle niin voisi olla rajukin peli!
:)

Eikös vastaavia ollut ihan kaupasta ostettavina 70-luvun lopulla tai 80-luvun alussa? En muista tuotemerkkiä.


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 10.03.13, 07:34
Quote from: Tuomo Matilainen on 09.03.13, 20:11
Eikös vastaavia ollut ihan kaupasta ostettavina 70-luvun lopulla tai 80-luvun alussa? En muista tuotemerkkiä.


Kyllä oli! Ainakin "Ski-Pop" merkkisiä härveleitä oli olemassa. Joskus takavuosina semmoinen kävi myynnissä. Muistutti oheisen kuvan laitetta, tai sitten oli juuri samanlainen. En enään muista tarkasti.

[ attachment removed / expired ]


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 18.05.16, 12:07


Tervehdys jälleen polkupyörien ystävät! Oli tuossa pari vapaapäivää niin innostuin käyttökunnostamaan tämmöisen vanhan Jupiterin. :)
Pyörä tuli minulle viimeviikolla eräältä vanhalta rouvalta, tämä Jupiter oli seissyt pyöräsuojassa viallisena ties kuinka pitkään. Etupyörästä puutui puolet pinnoista ja takapyörän puolaus heilui löysänä. Ruuveja puuttui ja niiden tilalle oli laitettu rautalankaa, elikkä semmoisia normaaleja vikoja.

Etupyörä on joskus vaihdettu toiseen mutta takana on alkuperäinen vannekehä, tai päinvastoin. Yleensä tämänikäisessä pyörässä ei voi "kiristää pinnoja" sillä puolien nippelit ovat ruostuneen kiinni eivätkä lähde pyörimään vaikka niille tekisi mitä. Väkisin kun vaan vääntää niin sitten ne pinnat katkeavat.
Halusin säästää tuon vanhan maalatun rautavanteen ja katkoin kaikki pinnat ja puolasin kiekon uudelleen "käytetyillä" pinnoilla jotka olin joskus purkanut pois jostain 80-luvun romufillarista.

Tässä on tuo vanha rasvanipalla varustettu Torpedon kappa jossa takaratas on kiinni kierteillä. Napa pitää purkaa pinnoja vaihdettaessa sillä ratasta ei saa irti kuin ruuvipenkissä. Kokeilin huvikseni onko se niin lujassa kuin muistin ja olihan se! Lukitusrenkaassa on vasenkätinen kierre ja rattaassa oikeakätinen, eli se kiristyy polkemis-suuntaan.Pyörässä oli kiinni "tosimakee" valosarja. Dynamo on hauskan mallinen, kuin mikäkin käsikranaatti. Ikävä kyllä dynamo oli jumissa ja pyöri juuri ja juuri kun sen pisti ruuvipenkkiin kiinni ja väänsi. päätin kuitenkin yrittää sen herkistämistä kun se oli peräti avattavaa mallia.
Ruiskutin laakerointiin teflonöljyä ja ensin ei meinannut auttaa mitään mutta sitten äkkiä jumitus hellittikin ja dynamo alkoi pyörimään kuin uutena. Itasiassa se pyöri niin kevyesti, että väittäisin sen olevan kevyt-toimisin dynamo mitä olen nähnyt. Olisiko magneeteista kadonnut kentää vai mitä mutta sähköä siitä vaan tulee ulos ihan kiitettävästi. Tai sitten nämä vain olivat parempia ennevanhaan.Sekä valaisin, että dynamo ovat tuhtia metallitavaraa ja myös valisimen pikkuviat olivat kaikki korjattavissa. Suorastaa rakastan tälläisiä töitä jossa aikaa palaa tuntitolkulla kaikenlaista "hölynpölyä" korjaillessa ja säädellessä!
;D
Ohessa vielä kuva jossa vanha valaisin taas herää eloon . . . :)
Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 05.06.16, 08:34
Mielenkiintoinen laite tuo uusi Solifer "Pappa" mopo. :)
Vanhana pappamopoilijana kun tuota katselee niin täytyy kyllä hyväksyvästi nyökyttää päätään, sillä kaikki tärkeät jutut näyttäisivät olevan kohdillaan. Uskomatonta, että tällä tavalla muotoiltu mopo on jälleen valmistettu  Pääasiallisesti lähes kaikki muotoilu noissa nykymopoissa on semmoista kuin miekalla olisi huidottu sinne ja  tänne ja lopputuloksesta sitten tehty mopo. Tässä uudessa Soliferissa silmä kyllä lepää . . . 
Nelitahtimoottori tekee tuosta myös varsin kiinnostavan. Siitä on rutkasti aikaa kun pappamopossa on viimeksi nähty nelitahtikone! Pyörien puolaus on erikoinen, toisella puolella pinnat kallistuvat eteenpäin ja toisella puolella taaksepäin.

http://www.soliferpyorat.fi/Solifer-Pappa-50cc-4-tahti-musta


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Mikko Suokas on 05.06.16, 15:58
Quote from: Jari Vanhatupa on 05.06.16, 08:34
Mielenkiintoinen laite tuo uusi Solifer "Pappa" mopo. :)


Voi että!

Jos olisin mopon tarpeessa ja sellaista hankkimassa, niin tuossa se olisi. Noiden skootterimopojen tai moposkoottereiden muotoilu ei oikein iske 50 täyttäneen makuhermoon eivätkä nuo isopyöräisetkään oikein nappaa. Jos olisin 15, niin silloin olisi varmasti toinen ääni kellossa.

Toivotaan Pappa-Soliferille menestystä markkinoilla, sehän voi olla klassikko jo syntyessään.

Mikko, neljällä pyörällä toistaiseksi


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Mauno Selin on 11.06.16, 06:53
Vesijärvi Classic on jokavuotinen tapahtuma jossa kierretään Vesijärvi vanhoilla mopoilla. Oheisena pari videota tämänvuotisesta ajosta:
Lähtö Messilästä: https://youtu.be/xqcTDr7LN3A
Tienpäältä: https://youtu.be/nlnhOKlmFbk


Title: Re: Vanhat Mopot, Mp:t ja Fillarit
Post by: Jari Vanhatupa on 12.06.16, 13:41
Quote from: Mauno Selin on 11.06.16, 06:53
Vesijärvi Classic on jokavuotinen tapahtuma jossa kierretään Vesijärvi vanhoilla mopoilla. Oheisena pari videota tämänvuotisesta ajosta:
Lähtö Messilästä: https://youtu.be/xqcTDr7LN3A
Tienpäältä: https://youtu.be/nlnhOKlmFbk


Mielenkiintoiset videolinkit. Tuo jäkimmäinen missä ollaan "Erkkolan kyydissä" toi muistoja mieleen. Aikoinaan edellisessä työpaikassa myimme uutena tuommoisen Erkkolan invamopon ja tein siihen luovutushuollon ja ajoin sen ostajan kotiin. Juuri tuollaista meteliä se piti ajettaessa, moottorin ääni kaikui ja kiersi siinä etukatteessa ja tuulilasissa aikatavalla. Ei ollut mitenkään hiljainen laite vaikka muuten ihan mukava ajopeli olikin.

Nuo ilmakuvavideot olivat mielenkiintoisia. Kuvattu dronesta, ihmeen vakaita kuvia noilla saa aikaan. Kopteri pysähtyy ilmaan ja kuva ei tärise tai heilu yhtään, lienee videokameran kuvanvakaimen ansiota?


1